Cristian IONITA
apicultor
Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041
|
|
Planul secret al lui Boc: cota la 10%, TVA de 25%
Autor: Teodora Vasâlca
Astăzi, membrii coaliţiei vor da undă verde Finanţelor să înceapă negocierile cu FMI pentru a reduce cota unică de la 1 ianuarie 2011.
* Premierul Emil Boc le va prezenta colegilor din coaliție scopul acestei măsuriSursa: Codrin Prisecaru * După ce s-a fript cu impozitarea progresivă, fiind muștruluit de Boc, acum Vlădescu suflă și-n iaurt Sursa: CAPITAL
1 /2. EXPLICAȚII
Chiar dacă ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a spus sâmbătă că, "în acest moment, nu ia în considerare modificarea sistemului de taxe şi impozite", coaliţia de guvernare îi face o surpriză. Astăzi, în cadrul şedinţei coaliţei, membrii acesteia vor discuta acordarea către Ministerul Finanţelor Publice a mandatului de începere a negocierilor cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care vor sosi astăzi la Bucureşti, pentru reducerea cotei unice începând de la 1 ianuarie 2011, ne-au declarat surse din cadrul coaliţiei.
"Avem în vedere reducerea cotei unice atât pe venituri, cât şi pe profit, la 10%", au menţionat sursele citate. Potrivit acestora, pentru a acoperi golul lăsat în bugetul statului prin această diminuare a cotei de impozitare, TVA va fi majorată la 25% în paralel cu noi impozite sau creşterea altor taxe.
Astfel, ar putea fi introduse noi impozite în agricultură - de pildă, taxa pentru nelucrarea pământului. Totodată, şi impozitele pe proprietăţile imobiliare ar putea fi mărite, de la 1 ianuarie 2011.
Efectele majorării TVA la 25% nu vor fi toxice
"Majorarea TVA cu un punct procentual nu va avea efecte toxice şi va mai acoperi o parte din golul lăsat de reducerea cotei. Decizia va fi luată însă în acord cu FMI, care vrea măsuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursă sigură, deşi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat", au spus sursele citate.
Reducerea cotei unice este văzută în coaliţie drept cel mai important element de susţinere a creşterii economice şi de atragere a investiţiilor străine, fără de care nu se poate relua creşterea economică.
Se va reduce munca la negru
Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul propriu o analiză în care arată că o cotă unică redusă la 10% începând cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la încasările bugetare de 9,1 miliarde de lei (circa 3,4 miliarde de lei la impozitul pe profit şi de 5,7 miliarde de lei la impozitul pe venit), ceea ce înseamnă circa 1,8% din PIB.
Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice constă într-o colectare suplimentară de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.
"Munca nedeclarată reprezintă oficial aproape jumătate din economia subterană. Aşadar, o ţintă publică realistă o poate reprezenta diminuarea sa cu 20% pe termen scurt", explică Andreea Vass.
Cu o cotă de impozitare de 10%, România se va clasa pe aceeaşi poziţie cu Bulgaria, astfel creându-se premisele pentru atragerea unor investiţii străine, având în vedere că forţa de muncă a devenit mai ieftină acum, în urma reducerilor aplicate. (A contribuit Ciprian Mailat)
CLASAMENT Statele membre cu cele mai mici cote
"În acest moment nu luăm în considerare modificarea sistemului de taxe şi impozite." SEBASTIAN VLĂDESCU, ministrul finanţelor publice
RETROSPECTIVĂ
Alba-neagra cu cota unică
Dezbaterile pe tema impozitelor s-au precipitat în ultimele două săptămâni. Startul a fost dat de ministrul Vlădescu, care a declarat pentru "Ziarul Financiar" că România trebuie să treacă la un impozit progresiv, ceea ce i-a adus critici din partea premierului Emil Boc, care a spus recent că i-a acordat ministrului un cartonaş galben.
La numai o săptămână după anunţul lui Vlădescu, ministrul economiei Adriean Videanu a susţinut, într-o emisiune televizată, menţinerea cotei unice. Mai mult, el a lăsat să se înţeleagă faptul că guvernul vrea chiar să modifice cuantumul acesteia.
"Cota unică rămâne. Asupra cuantumului cotei unice, primul-ministru este cel care va anunţa în momentul în care guvernul va lua o decizie legată de noua filosofie fiscală de care avem nevoie. PDL nu renunţă la cota unică, cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI", a mai afirmat Videanu. Întrebat dacă va fi scăzută sau majorată cota, ministrul a afirmat: "Aici putem discuta dacă să o mai reducem, dacă nu".
Impozitarea progresivă a veniturilor nu e agreată nici de Andreea Paul Vass, care susţine: "Rămân adepta unei cote unice reduse (...) şi resping introducerea unei cote progresive până când România va atinge nivelul mediu de dezvoltare cu cel european".
In sfarsit o masura cu oaresce potential de realizare
Este cu totul si cu totul altceva decat "haiducia fiscala" pe care au tot incercat sa o aplice pana acum. Clar PSD va urla din toti plamanii proletari ca asta nu ajuta pe cei saraci, ceea ce e adevarat cel putin pe termen scurt (profit fac doar unii dar TVA platesc toti) ! Nu ii ajuta in mod direct, dar indirect si pe termen lung vor fi principalii beneficiari DACA economia tari va reusi sa isi porneasca motorul calat.
_______________________________________ in capitala europeana
|
|