APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 Profile
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Matca acceptata in familie bezmetica ?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Este posibil ca o matca sa fie acceptata de o familie deja bezmeticita?

Povestea este urmatoarea: am incercat sa fac o noua familie prin divizarea unei familii inainte de roire. Din pacate din lipsa de experienta nu am reusit sa iau si matca batrana in familia noua pe care am vrut sa o fac de aceea au asteptat noua matca. Dupa 35 de zile nu am gasit oua, si desi am cautat matca nu am dat de ea (asta nu inseamna ca nu era). Am introdus o matca selectionata si imperecheata si interesant am eliberat-o si albinele au acceptat-o. La eliberare (48 de ore dupa introducerea matcii) am gasit larve de o zi, insemnand fie ca mai era o matca in stup, fie ca albinele s-au bezmeticit. Cu toate astea am eliberat matca si am urmarit-o pe rama pret de 20 de minute. Am vazut ca a inceput sa oua imediat (nu stiu daca e normal).

Dupa o saptamana de la eliberarea matcii selectionate, imperecheate am gasit-o in familie (este marcata), insa din cele 9 rame existente in stup 6 prezentau puiet mult de trantor. Care din situatii este oare cea reala: mai era o matca cu defect in stup, sau albinele s-au bezmeticit? Daca familia este bezmetica ce face matca noua introdusa? Va supravietui in contiuare? Cum sa procedez cu aceasta familie?


pus acum 13 ani
   
cipry74
apicultor

Din: com.Valea Doftanei....Prahova
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 341
matca trantorita....aia de ai introdus-o (alta daca era nu o accepta pe a doua)......de redresat.....se poate dar  greu si nu se merita...ar trebui schimbata matca ,ramele cu puiet de trantor inlaturate si ajutat periodic cu puiet pana se pune pe picioare


pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283

cipry74 a scris:

matca trantorita....aia de ai introdus-o (alta daca era nu o accepta pe a doua)......de redresat.....se poate dar  greu si nu se merita...ar trebui schimbata matca ,ramele cu puiet de trantor inlaturate si ajutat periodic cu puiet pana se pune pe picioare

pai a zis omu ca matca era imperecheata !
eu cred ca matca veche nu mai era,el nu a verificat celulele din cuib daca au oua s-au nu shi de acea au aparut trantorii .
matca introdusa poate fi f. buna.

scoate ramele cu trantori din cuib shi dai 2-3 rame cupuiet shi spatziu de ouat din alte fam.


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Matca noua sigur nu e trantorita. Este adevarat ca atunci cand am introdus aceasta noua matca, desi m-am uitat cu mare atentie nu am vazut oua, insa dupa 48 de ore, cand am eliberat-o din cusca, am intalnit larve de o zi, drept urmare inseamna ca erau oua si in momentul in care am introdus aceasta matca noua.

Problema este ca acum nu pot sa inteleg daca familia e bezmetica sau a avut o matca trantorita inainte de a adauga matca noua imperecheata, matca trantorita care sa fi apucat sa fi ouat pana sa eliberez matca imperecheata.

Ceea ce este ciudat este ca daca ar fi fost o matca inainte de introducerea matcii noi imperecheate (desi am cautat-o luand la mana de trei ori toate ramele din stup) atunci de ce familia a acceptat noua matca? Ce s-a intamplat cu matca veche? Oare e posibil ca matca noua imperecheata sa o fi omorat?

Eu am incercat sa distrug toate celulele de trantor, iar de ouat are unde sa oua matca noua daca chiar vrea.

Mentionez ca matca noua introdusa este achizitonata de la ACA si din toate analizele facute (volumul abdomenului, comportament, etc.) este imperecheata.

Mie imi este teama totusi ca familia sa nu fie cumva bezmetica, oricum ramele din stup acum sunt stricate cu celule de trantor, insa macar sa fie asta paguba si sa stiu ca mai pot salva intr-un fel familia. O pot unifica cu o alta insa numai sa stiu sigur ca nu e bezmeticita.

Voi mai face un control peste 6 zile si o sa imi dau seama daca va exista si puiet de lucratoare sau nu insa pana atunci o sa imi tot fac griji...nu stiu daca avand informatiile actuale pot stabili clar ce e de facut.


pus acum 13 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Acum stai linistit.Au acceptat regina,aceasta oua,totul va intra in normal.
Ramele pe care ai vazut puiet si aveai banuieli ca nu provine de la matca puteai sa le stropesti cu jet puternic de apa in zona cu puiet ca sa-l indepartezi sa le scuturi de apa si sa le pui la ouat.Scapai de puietul ghebos si albinele nu mai deformau celulele


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Este interesanta propunerea cu jetul de apa, nu m-am gandit. Va multumesc pentru sugestie. In ceea ce priveste puietul, din loc in loc el era deja capacit (celule bombate de trantori). Am distrus aceste celule si sper ca albinele sa le curete de larve.

Concluzia din cate inteleg este ca familia era bezmeticita, insa daca au acceptat noua matca inseamna ca isi va reveni?


pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
[Matca noua sigur nu e trantorita. Este adevarat ca atunci cand am introdus aceasta noua matca, desi m-am uitat cu mare atentie nu am vazut oua, insa dupa 48 de ore, cand am eliberat-o din cusca, am intalnit larve de o zi, drept urmare inseamna ca erau oua si in momentul in care am introdus aceasta matca noua. ]


   Draga Cozmine eu zic sa ai rabdare si sa iti pui gandurile in ordine, ca din ce spui tu te contrazici : daca te-ai uitat bine cand ai introdus matca si nu ai vazut oua, cum concluzionezi dupa 48 de ore ca existau oua inainte de a introduce matca ? Poate ca fagurele tau in care oua matca nu are celulele destul de crescute si de aiai ti se pare ca sunt celule de trantore. Daca tot sunt capacite, larvele alea nu mai mananca nimic pana ies, lasa-le sa iese sa vezi daca nu te inseli. Si ce insesamna pentru tine multe celule de trantore ? Ca zici ca erau multe celule de trantore, dar erau si celule normale de albina ? Lasa-le cateva zile si incearca sa apreciezi obiectiv starea fammiliei, fara sa te pripesti.


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Va multumesc tuturor pentru comentarii inca o data si apreciez din suflet toate sfaturile.

De ce spun ca erau oua cand am introdus matca noua (desi eu nu le-am vazut) este pentru ca dupa 48 de ore erau deja larve de o zi, asta insemnand ca trecusera 3-4 zile din momentul pontei (de orice natura ar fi fost ea). Nu inteleg cu ce ma contrazic. In momentul in care am introdus matca este posibil ca eu sa nu fi observat ouale, sa nu uitam ca sunt inca la inceputurile mele in contactul cu albinele (incepand practica abia in luna Aprilie a acestui an).

Ramele existente erau cu celule de lucratoare si rame vechi, iar la verificarea pe care am facut-o era puiet capacit cam pe o palma pe fiecare parte a 6 din cele 9 rame din stup. Vi se pare ca o palma de puiet capacit de trantor pe fiecare parte a ramei este putin puiet de trantor? Nu mi-am dat cu parerea la puietul care era necapacit, desi am vazut si puiet necapacit pentru care albinele cresteau celula, deci spun eu ca era puiet de trantor. Celule normale nu am vazut de aceea sunt si asa de ingrijorat.

Imi pare foarte rau ca nu am facut poze pentru a le posta, data viitoare negresit voi face si acest lucru.

In ceea ce priveste rabdarea, daca nu o aveam pana acum nu faceam mare lucru. Insa nu imi sta mintea decat la albinele de care am grija si le iubesc prea mult pentru a le chinui. Sunt convins ca sunt incepator si toti incepatorii fac greseli insa vreau sa fac tot ce imi sta in putinta sa reduc acest fenomen pentru a nu afecta bietele vietuitoare care nu au nici o vina ca eu nu sunt experimentat.

PS: Cosmin cu "s" si nu cu "z"

Modificat de cosmin_tanase82 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Astazi am facut un control la familia despre care mentionam si am observat acum rame ouate pestrit. Acum pot confirma ca familia a avut cateva albine ouatoare care si-au facut putin de cap. Dupa introducerea matcii familia si-a revenit, a intrat in normal. Cu toate acestea este mult puiet de trantor, ramele in care au ouat albinele ouatoare nu cred ca mai sunt bune acum, si sunt destul de putine albine. Am ajutat cu o rama de puiet capacit gata de eclozionare. Matca era la treaba. O sa pun si poze cu doua dintre ramele din aceasta familie.

matca acceptata familie bezmetica astazi facut control familia despre care mentionam observat acum

72.9KB


pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Si o alta rama...

matca acceptata familie bezmetica alta rama...

89.7KB


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la