APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
christyna1993 19 ani
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
30 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ? / intrebari - intrebari  
Autor
Mesaj Pagini: 1
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Deoarece mi - am permis si eu sa particip cumva la acest forum, nu numai prin a citi ce scriu persoane avizate, cu experienta, dar si acei care vor sa se initieze in tainele stuparitului; m- am gandit sa aloc acest spatiu acelora din urma - in situatia carora ma aflu.
  Consider ca, chiar daca unele intrebari vor parea prostesti, sacaitoare, etc.; vor lamuri in fond unele probleme si aspecte care pt. multi poate sunt nelamurite, bine conturate.
Tot de precizat este faptul ca, chiar daca se lectureaza si studiaza lucrarile, cartile din domeniu, chiar daca se dobandeste si o oarece experienta; ca incepatori tot nu putem acoperi toata problematica legata de cresterea albinelor, pt ca, ca o parere pe cat de simplu pare uneori , pe atat de dificil ni se pare sa luam cea mai buna decizie.
   Personal, albinele m- au preocupat inca de mic, dar neavand pe cineva avizat, am incercat si eu cu un stup in liceu, care s-a prapadit dupa un an din cauza roitului masiv si a lipsei de hrana si furtisagului. Am continuat mai apoi in facultate cu un altul, dar si acela a pierit, cred din cauza unei boli a puietului. O perioada de 4, 5 ani am lasat-o balta, dar nu am cedat usor si pe cand lucram un patron de la un magazin pe care-l aprovizionam mi-a spus ca detine albine.Cand s-a oferit sa _mi dea un roi, si gratis, marturisesc ca parca eram in al 9- lea cer. E , de aici toate au luat o intorsatura buna pt. ca l-am trecut iarna cu bine, am studiat mai profund tehnologia apicola, am inceput sa investesc putin cate putin in carti, unelte, utilaj apicol. Am prins aripi cand in acel an am format un roi artificial, dar pe care era sa-l pierd cand la un control l-am depistat fara hrana si cu atac masiv de varooa. Mi-a prins bine o carte facuta cadou de socrul meu cu bolile albinelor si in cele din urma l-am salvat, dar in iarna a intrat mai slab. la trecerea iernii cu bine m-am gandit ca pot sa ma numesc un soi de apicultor, dublat de faptul ca in acel an am inmultit la 6 fam.SI iarna 2009- 2010 a trecut fara pierderi , dar cu fam. slabe pe care le-am mai imputernicit la rapita in pastoral, pt ca a fost o premiera si un lucru fascinant pt. mine.
Am reusit sa achizitionez si o centrifuga si am extras si prima miere, ceva senzational pt mine. Apoi am divizat cele 6 fam si au rezultat 9 roi in plus si am asteptat cu nerabdare primele oua care au aparut la 25- 30 zile de la roire
   Sunt prins pana in gat de aceasta fascinanta preocupare, visez sa ma ocup numai de acest lucru dar, este greu totusi fara un serviciu de baza. Bineinteles ca planurile mele de viitor de a avea o stupina adevarata si bine tehnologizata sunt greu de atins dar cu rabdare si perseverenta, poate voi reusi candva sa ma numar si eu printre unul din acesti mari apicultori de pe forum.
   Constient fiind ca sunt multe persoane care se afla in situatia mea, acceptand ca multe lucruri le cunosc si de la alti vecini apicultori, totusi voi posta pe forum unele dileme care imi dau batai de cap uneori si sper ca voi obtine si parerea  unora dintre DV. , care sa-mi foloseasca atat mie cat si altor incepatori.


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
O prima incercare la care am fost supus : cineva m- a anuntat ca a descoperit un roi in oras , in Pitesti mai exact , si la fata locului am gasit 2 roi mititei, o mana de albine, asezati pe iarba . Am fugit la ACA dupa o masca ,  am gasit 2 cutii de carton, + o punga de zahar pt. sirop. Am dat cu sirop prin cutii, dar si pe albine , lucru care m-a costat, pt. ca albinele lingeau siropul de pe ele si nu mai intrau in cutii. Partea dificila a constat in faptul ca nu aveam cu ce sa le perii din iarba in cutii, erau agatate de firele de iarba, bagate pe sub iarba, dar un roi a fost cuminte si dupa o ora au intrat cam toate, matca era imposibil de vazut, dar am riscat. Al 2-lea a fost mult mai rau, si cutia de carton era mica si inmuiata de sirop, si fiindca nu intrau deloc l-eam contrans cu otet de jur -imprejur si a dat roade. Pt ca stupii ii am la tara in com. Cocu- Richitele Jos , la 25 km, peste noapte si a doua zi pana pe la pranz au stat in cutii la  o casa iar de instalat , in cutii orizontale cu 2 urdinisuri ,despartiti de diafragma etansa de alti roi, pe 3 rame , 1 cu miere ,alta goala si alta FA. La 2 SApt. cand am controlat aveau ambii puiet dar si crescusera FA, chiar o rama cu fagurele pe jumatate rupt. Acuma se stie ca rama claditoare serveste mai mult puietului de trantor, dar la mine la roi nici urma de celule de trantor. I-am ajutat cu cate o rama de PC fara albina si cu un alimentator cu sirop si acum sunt pe 5 rame de puiet, depasind si unii din roii facuti de mine

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Alta mare dilema: doi roi facuti de mine la care am gasit:
  - la unul chiar daca avea matca (mica neagra urata), avea in cateva celule mai mult de un ou. Urmeaza sa verific daca le creste, ce iese din ele - trantor sau albina;
  -la altul mai grav, nu am obs. matca chiar daca am cautat temeinic, culeg bine nectar ,chiar blochiaza ramele din cuib, mai aduc si polen dar putin; iar surpriza a venit de la 2 rame cu oua cate 1, 2,3, etc.. ouale parca erau ceva mai groase, unele puse pe marginea celulei si mai scurte, neluate in lucru cu laptisor.Oua erau si pe o rama claditoare, apoi se pune in cantar inceputuri de botci, botci incepute cu oua dar si aici erau cazuri cu mai multe oua . Am verificat cu o rama cu puiet de o zi de la alt stup si am bagat si o rama goala pt ca era cuibul cam blocat si la 3 zile am gasit si pe acea rama oua, mai putine cazuri de ouat multiplu in celula iar rama de puiet de o zi avea in partea de jos, langa leat 5,6 botci cu larve si laptisor.
  Ramane de vazut acum ce se va intampla cu botcile , cu ouale proprii, dar daca cazul 2 aduce mult a fam. bezmetica, cazul 1 ce poate fi: o matca nefecundata, dar de ce oua si nu iese la imperecheat ca timpu-i bun si trantori sunt; am mai citit o postare dar nu o mai gasesc cu un caz similar de ce oua matca mai multe oua in celula si daca este posibil acest lucru.
  As putea sa stau linistit sau mai degraba nelinistit sa vad ce rezerva viitorul acestor roi, eu oricum ce-am invatat ca crescator de albine am facut-o din carti, din spusele unor vecini apicultori dar mai ales in urma actiunilor mele, care fiind bune le-am consolidat ,fiind rele le-am indreptat. Acesta din urma crd ca este MOTTO- ul celor ca mine, invatand din greselile noastre, posibil si ale altora, dar pana nu experimentezi si nu gasesti singur solutii nu vei intelege nimic ca apicultor. De fapt pe mine asta ma fascineaza, varietatea situatiilor in stupina si gasirea celei mai optime solutii de rezolvare, ca si in matematica ( a se vedea prof. Ursu)

intrebari intrebari alta mare dilema: doi roi facuti mine care unul chiar daca avea matca (mica

37.7KB

Modificat de sergiu albinuta (acum 14 ani)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Alta dilema pe care o aveam : vroiam sa merg in pastoral la FS, pt ca roii nou formati au cam halit din miere si pana la iarna mai este iar zona se deal din apropierea Pitestiului asigura doar salcam deal si vale ca productie ,restul fiind intretinere si dezvoltare; iar problema era daca merge iernat pe miere de FS stiut fiind faptul ca se cristalizeaza.Un raspuns il am de la un vecin apicultor cu care ar urma sa plec in pastoral cu stupi varsati: ba , eu asa le iernez. Si atunci , bine bre, vin si eu ca tare ma frige buza.Dar totusi ma tem, ca la primele incercari de stuparit mi_au murit albinele cu miere in rame ce-i drept nu prea multa din cate imi aduc aminte, dar parca in toamna dupa ce am dat miere in faguri era ceva ce acum stiu ca este furtisag.Asa ca ori furtisagul ori mierea care s-a cristalizat sunt de vina mai ales ca dupa luptele de atunci populatia a scazut si mierea nu a mai fost pastrata la temperatura optima. Iarasi nu cunosc daca unii factori cum sunt temperatura din cuib sau faptul ca mierea este capacita s. a. contribuie la cresterea perioadei pana cand cristalizeaza. Iarasi nu cunosc daca o miere cristalizata mai poate fi folosita de albina in conditiile ghemului de iernare si in conditiile in care doar in coroane mai este ceva miere poliflora. Sunt multi de daca, unde mai pui la socoteala ca apicultorii dau miere cristalizata iarna deasupra pe rame, dar cred pt stimulare, iar pe aceea o prelucreaza. Nici in cartile pe care le detin nu se dezbate aceasta problema, doar se precizeaza ca cea mai buna miere deiernat este cea de salcam care nu cristalizeaza. Dar daca nu am suficient ce fac completez tot cu sirop. pt ca nu vreau sa fac o incercare cu toti stupii , chiar si de unul mi-ar parea rau

intrebari intrebari alta dilema care aveam vroiam merg pastoral fs, roii nou formati cam halit din

37.7KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Ce-am mai facut eu zilele trecute la controlul unor roi:
  -la unul dupa ce a fost primul cu matca imperecheata, l-am gasit cu puiet capacit o rama , una goala se pare ca tocmai a eclozat albina si a 3-a cu albina in curs de eclozare , dar nici urma de oua sau larve. Cred ca am pierdut matca, ramane de vazut sambata
  _ o fam. de anul trecut ff. slaba iesita in primavara, cu matca mica , naspa, dar care inteapa rau si... si... ieri nu avea nici miere si puiet pe 3 rame .Intrucat nu am matci imperecheate, neamperecheate si nici botci iar prin orfanizare se stie ca botcile sunt mai mici iar matcile ies mai proaste calitativ, m-am gandit sa-i fac ceva de genul ce am vazut pe forum; aripa pe jumatate taiata, picior fata rupt etc, gandind ca va mai oua si ea pana ce va iesi o eventuala matca din schim. linistita. Acuma sa vedem daca o schimba, daca nu cumva am schimbat-o eu definitiv ca am cam strans-o pana am facut operatia
Consstient fiind ca prin unele metode de lucru ma fac de cacao, totusi daca iese rau ceilalti vor stii sa se fereasca. Am sa revin

intrebari intrebari ce-am mai facut zilele trecute controlul unor roi:  -la unul dupa fost

50.6KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
La mine la Richitele de jos ARGES

intrebari intrebari mine richitele jos arges

73.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Si ca tot le-am gasit pe aici

intrebari intrebari tot le-am gasit aici

74.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
pana o sa am cu albine ... de astea

intrebari intrebari pana albine ... astea

63.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
qq

intrebari intrebari

65.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Aer curat, liniste, natura, si albine , ce saTI mai doresti

intrebari intrebari aer curat, liniste, natura, albine sati mai doresti

79.4KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

sergiu albinuta a scris:

Aer curat, liniste, natura, si albine , ce saTI mai doresti


Albinele unde le tii ?? dincoace sau dincolo de sarma ghimpata??
Am glumit bineinteles
bine ai venit
salve
''  


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Albinuta,
Dupa avatar ai o varsta inaintata.

Si copil mic? Ma da esti un fenomen.
Bine ai venit.Am citit tot ce ai bazait mai sus.Ai vointa si consecventa.Succes.
Hai cu intrebarile si sunt sigur ca o sa sara colegii sa-ti raspunda.
Te asteptam si cu pataniile, experientele si sfaturile sau informatiile pe care le ai sau gasesti.

Avem un coleg ce are o vorba:" Implicate"
o sa dai de el.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Nu- s batran la 31 de ani, iar asta familia, plus fetita dinainte; ma simt onorat pt. aprecierile dv. dl pupemea si da ma agat de stuparit cu multa consecventa si inccredere ca intr-o zi voi ajunge sa fac numai asta sa scap de stresul orasului si al serviciului( agent comercial ). Sunt constient totusi ca este un drum lung pana acolo mai ales ca nu am de la cine sa invat lucrarile mai profunde ( crestere matci, etc. ) dar prin incercari sper sa ma pun de acord cu o metoda sau alta. O sa incep de acum prin ducerea fam la FS undeva in teleorman, impreuna cu un vecin apicultor mai cu vechime , pt ca e mai bine impreuna, si omul e de caracter. Asta pt a avea rezerve de iarna( am postat mai sus parerEA DESPRE A IERNA SAU NU PE MIERE DE FS) de cules sper ca la anul.
   Stupii din poza sunt vechi unul chiar de la bunicul, dar pt ca am dorit sa ma dezv. ca nr am mai luat 10 cutii sec. hand la 100 ron (m-am pacalit am obs. ieri cutii noi la 100- 120ron undeva in moreni mai aproape de mine , la anul o sa mai iau 10 ) pe care i-am populat cu roi pe 5-6 rame; dar e greu la inceput, cand trebuie cutii, cand rame ,cand faguri si ceara nu-i, absolut totul trb cumparat.... dar pt ca deja am scos din buzunar cca 2000ron la anul sper sa mai vand si miere, am auzit ca la Valcea cumpara cineva si cu pret ceva mai bun si cash. Dar pana sa vand eu miere tot o sa mai scot de la pusculita

intrebari intrebari nu- batran ani, iar asta familia, plus fetita dinainte; simt onorat pt. dv.

65.4KB

Modificat de sergiu albinuta (acum 14 ani)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
El e taicamio, ma mai ajuta la mutatul stupilor si la incasat cate o intepatura.; chiar la montarea sarmei inghimpate

intrebari intrebari taicamio, mai ajuta mutatul stupilor incasat cate chiar montarea sarmei

52.3KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Astazi 11 07 20010, la controlul efectuat la toti stupii am avut parte de 3 aspecte neplacute;
   -  la un roi pe care-l credeam bezmetic, s- a adeverit pe deplin prin puietul de trantor capacit fara puiet de albina, dar din rama cu oua data anterior si- au tras 5, 6 botci, gasind la controlul de azi doar 2 (cred ca albinele le distrug ), in schimb au destula miere pt ca nu mai au de ars cu puietul, poate strang si mai bine; iar soarta sa este ca-l voi desfiinta maine ducandu-l la 300m distanta si voi scutura ramele de albina dupa ce voi zdruncina si lovi putin cutia pt ca albina sa ia miere in gusa si sa poata fi acceptata la intrarea in alta fam. Pe locul lui voi tranzvaza in aceeasi cutie o fam tinuta cate 2 in cutie de 13 rame ( spatiu prea mic) cu 2 urdinisuri si diafragma etansa, iar albina culegatoare a bezmeticului va trage la roiul respectiv. Fac asta pt. ca maine seara plec la FS si cu 2 fam in cutie mica e prapad, nu au loc.
   - la alt roi in care anterior am obs. matca neconforma, mica ,neagra , acum am descoperit si numai puiet capacit de trantor, deci si acesta e bezmetic, si ca atare procedez ca in cazul de mai sus fiindca mai am situatie de 2 fam. in aceeasi cutie. Cu toate ca cei 2 roi sunt de putere medie (7 si 8 rame ) si as fi putut sa incerc sa- i salvez, consider ca nu se merita mai ales ca cei 2 roi gazduiti cate 2 in cutie sunt mai slabi si astfel se vor pricopsi cu ceva musca dar si cu rame bune de ouat si pus miere ( nu am rezerve de rame goale si nici ceara) in perspectiva pastoralului la FS
   - primul roi cu matca imperecheata era azi si primul roi cu matca disparuta , nu avea picatura de ou sau larva.DAR pe o ultima rama erau 5,6 botci de salvare capacite. Astfel ca el o sa stea cumintel acasa pt a se reface, daca se reface. Mi-a parut f rau de el pt ca si acum simpt emotia primelor oua de matca noua de anul acesta si totodata imi iau asupra mea vina pierderii matcii prin strivire sau altfel , sunt procedee destule
  Acum ca maine seara am sa -i imbarc, pt FS, ma gandesc si la banii pe care o sa-i consum, ma gandesc si la ce necazuri poate am sa mai intampin cu transportul, dar ma gandesc si mai mult la faptul ca am miere pt rezervele  de iarna ( fac o paranteza pt ca la mine majotitatea fam au coroane de miere deja formate din salcam, faneata, tei din stationar si completarea cu FS va fi in procent de 30-60%; iar in toamna la restrangere o sa mai dau dupa diafragma rame pt completare si poate asta va mai impiedica cristalizarea ).
  PS : Titlul postarii ,, intrebari - intrebari ,, exprima in primul rand faptul ca desi am sa pun intrebari , acestea imi sunt adresate in primul rand mie, si am sa si postez raspunsurile imediate ce le gasesc cu minimul de experienta pe care il am; iar apoi astept atat eu cat si cei ce vizioneaza,  raspunsurile unor adevarati specialisti pt care am sa le multumesc anticipat, raspunsuri ce batatoresc caile mai bune sau mai putin bune ale celor ca mine - incepatorii


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Inainte de plecarea la F S am conchis ca trebuie sa renunt la cei 2 roi bezmetici si 
   - la cel fara matca dupa un prealabil control am dedus ca situatia era aceeasi ( puiet de trantor in toate stadiile, deci bezmetic) si dupa ce in cutia respectiva am lasat 3 rame (restul date la ceilalti stupi dupa ce am distrus puietul de trantor), L-am dus la 300m si l-am zdruncinat si lovit cu dalta , l-am mai lasat 20 min si am deschis pt a scutura albina. Partea proasta e ca devin f agresive, cu greu am reusit sa indepartez ramele si cutia ca se puneau rapid pe ele, plus ca pe o raza de 70 m nu te puteai apropia . Alt inconvenient e faptul ca nu toata albina isi ia portia de miere si la intoarcere da sa intre pe la stupii vecini, noroc ca vecinul era puternic si s-a luptat bine, a rezistat. Daca transvazam imediat roiul mai slab in cutia si pozitia bezmeticului din incaerare puteam pierde matca, asa ca mutarea am facut-o mai tarziu dupa ce albinele din bezmetic au apucat sa intre pe unde au putut si ele, iar culegatoarele din roiul nou mutat erau in stup deja ( m-a ajutat si o ropota de ploaie sa le adune). O mica temere o mai am in privinta altor roi mai slabi din vecinatatea bezm. ptr. ca si acestia au capatat albina si mai reau si ceva lupte. Una peste alta o metoda mai greoaie ca randament dar care dureaza putin timp, fapt pt care am optat ( in noaptea respectiva am plecat la FS) la aceasta solutie; starea roilor vizati de albinele bezm. de verificat pe viitor ( matca cred ca e posibil sa fi fost atacata de albinele straine daca au putut sa patrunda, ma refer la cele fara miere in gusa). O intrbare : ce se intampla cu albina outoare care a ramas jos la scuturare. I se atrofiaza ovarele din lipsa hranei si poate zbura sau moare de foame; cred ca era indicat sa o omor eu, dar mai greu cu chestia asta. Oricum si daca nu moare si zboara nu mai am decat o fam pe vatra
   - la cel bezmeticit dar si cu matca am cautat sa studiez mai bine daca matca oua sau nu si ce am obs. : matca se plimba numai pe coroanele de miere, avea mersul greoi nu zburdalnic, cauta celule goale in care sa oua cred, dar cand cobora o luau in primire albinele in sensul ca nu o lasau sa coboare pe celulele de albina goale, practic o izolau sus pe mierea in coroana, dar nu erau agresive cu ea, nu o bruscau cumva. Am incercat sa-i fac loc pe celule in jos dar nici ea nu prea avea chef sa coboare si albinele o treceau sus imediat, cat am reusit sa o mentin jos nu s-a sinchisit sa caute sa oua prin celule.
  Ce am facut : deoarece mai sus am prezentat situatia unui roi cu matca ouatoare pe care am pierdut-o , omorat-o din greseala ( zic si eu ca nu am obs. pe moment) , am luat de pe rama bezm. matca de aripi am mocirlit-o prin miere si dupa ce am scuturat de albine respectiva rama am pus-o in roiul prezentat care are botci capacite de salvare, si dupa ce am bagat in prealabil rama pt ca albina din roi sa traca pe ea, am azvarlit si matca si am urmarit : 8-9 albine au luat-o in primire ( au inceput sa o studieze , sa o miroase si sa o linga, din cand in cand o mai apucau de picioare sa nu fuga, dar nu au bruscat-o sau sufocat-o cumva ). Am apropiat rame de restul din cuib si acum ramane de vazut daca oua sau nu.
   Situatia celuilalt roi bezmeticit -- aceeasi cu primul.
   Si in felul acesta cei doi roi care se inghesuiiau in 2 cutii cu alte fam stau lejer, in felul acesta, am si un plus de 8-9 rame pt FS si luni 12 07 2010 spre marti am aterizat la valeni - olt intr-o mare de tantari si cotoare de rapita treierata, dar inconjurat de lanuti intregi de fl soarelui , unele inflotite  altele care urmau la rand, tot asa vre-o 4 culturi si o luna de cules. Cantarul la vecin indica 500g pe zi, dar nu am vazut eu asta , insa floarea abia acum a inceput; un alt stupar de la vre-o 4 km , la un lan inflorit bine avea la cantar tot 500 - 700 g la zi.
   Acum peste o sapt. la control , de vazut ce va mai fi, cert e ca imi trebuiesc faguri artificiali si de la ACA Pitesti am luat 6 buc la 30 ron ( 5 ron / buc , a si miere salcam la achizitie 10,5 ron/ kg ), iar restul sper sa cumpar ceva ceara si sa schimb  cu FA ( rog, daca este cineva din Pitesti sau limitrof, cumpar 5-6 kg cu 25 ron / kg ceara)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
As vrea sa fac o referire la prof. Ursu si filmuletele sale - consider ca sunt o mana cereasca pt cei ca mine, incepator si cu putina experienta. Chiar mi s-a intamplat sa am parte de o astfel de introducere de matca , cum este prezentata de Dl prof. in filmulete, iar comportamentul albinelor acelasi, si iata cat de bine mi-a venit sa vad si nu sa citesc o astfel de experienta. Conchid ca unele pareri contra metodelor si stupului minune sunt binevenite numai in masura in care produc si progres, pt ca numai cei ce se indoiesc si cauta solutii sunt si cei care duc stiinta si practica apicola pe noi culmi. Insa rautatile nu isi au rostul, daca vor fi. Iar pt noi incepatorii, videoclipurile prof. Ursu, sunt un adevarat Manual al apicultorului, gandit si facut iata in concordanta cu progresul tehnic al perioadei actuale . Pacat ca nu ma aflu in zona sa , chiar as fi mers in ucenicie la dansul . Sper sa continue drumul pe care a pornit. Mult succes

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Ce-a fost la FS; - la o sapt am luat centrifuga cu mine si de la roi nu prea am scos mare lucru fiind slabuti, iar de la fam in medie 4 rame. si fam fiind slabute
  - au cladit roii 1 r iar fam 2-3 dar f frumos;
     -la 3 sapt. am controlat si nu a mai fost cazul de extras, s-a racit si vremea, am avut insa o fam care nu mai avea puiet si nici matca, doar 2 botci de salvare din care au format matca acasa, s-a si imperechiat in august pe la inceput avand oua     
     - am avut pierderi de albine la toti stupii, albine moarte , cazute la urdinis, cate 40-60, dar si la vecinii mei era aceeasi situatie
   Ajuns acasa am evaluat pastoralul ca fiind unul bun pt mine, in ciuda cheltuielilor am avut un plus de miere pt. vanzare dar si rezerve consistente pt iarna, cel mai important. Deoarece depopularea la FS a fost insemnata, am facut varachet imediat, considerand ca lipsa tratamentului din primavara a fost de vina. Si vecinul meu a pierdut 2- 3 matci credem noi datorita infestarii masive de varooa. Totusi vecinul are semne de intrebare, intrucat pe podisoare la deschidere fugeau niste paduchi albi , sidefii altii mai cenusii de marimea unui varf de ac, si iuti. El crede ca acei paduchi ar fi cauza , insa acestia nu erau prezenti in stup, pe albine, pe rame. Mai apoi acasa am mai descoperit un lucru f ciudat, puiet nec. cateva botci roase, matca, si pe ultima rama o alta matca care era indepartata de o suita de albine. Eu asa inclin sa cred ca datorita caldurii de la FS, culesului si varooa au pierit acele albine, iar fam in incercarea de a scapa din acesti factori a pornit la divizare, roire, la a asigura o noua matca, iar mai apoi ce factorii au fost indepartati, albinele au inlaturat noua matca, nu au mai acceptat-o Am incercat o schema cu matca si o rama de puiet cu albine tinere, am pus matca intr-o cutie de chibrituri, cu ceva miere in ea si putin deschisa, dar am plecat la mare si am gasit-o moarta, nu au putut sau na-u vrut s-o scoata de acolo   
  Facand varachetul intentia mea de a mai trage ceva miere, macar 2 rame, si de a completa cu sirop a cazut.


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
CORNEL V.
apicultor

Din: Tg-Carbunesti:Gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 432
Bun venit.

_______________________________________
Cornel   0733691021

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
  sergiule
      n-au scos matca din cutia de chibrite ca le-a fost frica de foc shi talica fiind plecat la mare cine le scapa


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Stai linistit ca nu le-am lasat bete in cutie, ca vorba dv. cine stie   ...

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Luna august 2010 s-a dovedit a fi secetoasa , cu putine surse de cules , asigurand doar un cules slab de intretinere in zona de vatra. Actiunile in stupina s-au indreptat spre:
   - evaluarea puterii familiilor - la inceputul lunii erau intre5-7 r puiet cam60% pe rama si albine mai putine in urma depopularii de la fs si varooa; - la 28 08 roii aveau 3-4-5 r puiet iar fam 3-4 r
   -evaluarea, organizarea si completarea rezervelor de miere, odata cu restrangerea puietului hrana trebuie concentrata in cuib prin descapacirea ramelor incomplete sau vechi si improprii iernarii;
   - odata cu descapacirea dupa diafargma, s-a realizat si o oarecare stimulare a ouatului matcii
     - indepartarea din cuib a ramelor defecte, vechi sau care nu au mai crescut puiet
   Am avut parte si de o deziluzie cu privire la o fam. mai slaba cu doar o rama de puiet si fara rezerve , a carei matca fiind slaba totusi nu a fost inlocuita prin schimb linistit de albine si tot linistit am asteptat si eu asta pt ca nu am intervenit cu alta matca  ; ulterior prin oct. familia fiind devorata de viespi, gargauni si alte albine.


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Zona aceea de la voi e cumplita dupa SII.

Nu mai au nimic de cules, trebuie mutate la faneata.

Ia in calcul sa faci pastoral. Nu prea e zona de stationar din ce cunosc.

La multi ani!



Modificat de lucky5strike (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Zona are ca cules principal doar salcam 2, si ceva faneata cand nu este seceta pana prin iunie apoi pauza. De aceea am evoluat mai greu cu inmultirile din lipsa de cules fam nu se dezv. prea bine, se mentin slabe. Anul asta am fost si la rapita si la fl soarelui si s-a obs o dezv. mai buna si o crestere mai bunaa ca nr. de fam. si miere de calitate pt iernat

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Luna sept. 2010 calda, cu ceva ploi, pt albine interes au doar fructele , strugurii, la mine nu a fost cazul ca au avut rezerve de miere. Situatia la controlul din 21 sept si actiuni;
   -  evaluarea mai exacta a albinei de iarna, inlaturarea ramelor neacoperite de albine din cuib; ca puiet doar la roi ceva puiet capacit
   -  roii aveau mai putina miere datorita cresterii de puiet din aug -sept. si am orientat ramele in surplus din familii aici, dand la o parte fagurii necorespunzatori,
   - sporirea atentiei la furtisag, restrans urdinisele;
    - inceputul impachetarii de iarna,prin diafragme in ambele parti si ziare pe podisor


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Luna oct. a avut si cateva nopti mai reci, dar a urmat iarasi zile calde, perioada in care am urmarit stabilirea definitiva a ramelor de cuib si a rezervelor de hrana si alegerea impachetajului. La un control din jumatatea lunii, am stabilit din ochi intervalele ocupate de albine dar fiind cald erau mai rasfirate si am asteptat o perioada mai rece. Pe 23 la o temp de3-4 grade am oservat albinele printre rame fiind stranse intr-un ghem mai rarefiat ce-i drept, dar si in intervalele cuprinse de diafragma si ultima rama si unde a fost cazul am mai scos o rama . Am avut si situatia in care am scos o rama, din centru care era goala dar care avea si matca pe ea, am fost nevoit s-o iau cu un betisor s-o mut pe alta rama. Ca rezerve am lasat in centru ramele cu miere ceva mai multa dar si cu celule goale jos, in lateral cu rezerve mai putine (60-70%), dar de regula ramele au avut cam 70-90% miere, deci echilibrate..Tot acum am pus si mavrirol. Deasemeni de la fl. soar. pe rame sunt si importante cantitati de pastura. O alta actiune s-a indreptat inspre gaurirea acelor rame cu miere mai putina in 2, 3 locuri, de obicei la ramele marginase

Modificat de sergiu albinuta (acum 14 ani)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Luna nov. a fost f. calda am avut situatii in care albinele au carat polen dar nu am deranjat sa vad daca au puiet. Din decembrie s-a racit iar in 11. 12 a nins plu ger - 15grade. Singura actiune a fost ascultarea la urdinis. Intre 20  si 25 dec. vreme f buna , s-a produs si zbor de curatire mai mult sau mai putin intens. Am ajutat cu cartoane puse in fata stupilor pt albinele mai inghetate sau cazute, am obs. si primele albine moarte pe jos 10 - 20 albine.

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Cateva date personale ( recunosc au venit cam tarziu)
    - nume Slavila Sergiu Constantin
   - varsta  31 ani
     - casatorit, o fetita 5 ani
    - lucrez la o firma de distributie oua in pitesti, ca agent distribuitor
   - locuiesc in Pitesti,
    - albinele le tin la tara in com Cocu , sat Richitele de Jos ( vecina cu com uda, cuca, cotmeana, Poiana lacului), la 25 km
   - sursele de cules din vatra sunt insuficiente , pomi fructiferi, fanete, ceva polen de la alun, arin in primavara, urmeaza salcamul 2, avand la 500m o padure de cca2-3 ha , arbori razleti in padurea de foioase si o alta de salcam vorbesc, la 1,5 km de aprox. 10 ha dar tineret; mai apoi faneata cand nu este seceta, pana prin iunie, urmeaza daca ploua flori din pasuni, cativa tei si toaman prune , struguri
     - am pornit la acest drum in 2007 cu o fam facuta cadou de un fost client de serviciu (un roi), din pasiunea ce-o aveam inca de cand prindeam albine prin copaci si le bagam in stupii de la bunicul sa faca miere, copil fiind.
      - pana in 2007 am mai avut tentative de apicultor de 3 ori dar s-au soldat cu esecuri,
      -in 2008 am mai facut un roi si vre-o 8 borcane de miere la salcam; pe care era sa-l pierd datorita varooa si lipsei de nectar
      - in 2009 pe fondul unui bun cules de salcam am mai facut 4 roi  --total 6 fam plus 15 kg miere, insa in iarna au intrat destul de slabi pe 4 rame, datorita lipsei de matci imperecheate (am divizat cu botci de roire) s-a pierdut cca 1 luna de ponta; lipsa de ponta  => lipsa culegatoare, si culmea nici oferta de nectar n-a fost cine stie ce;
   - 2010 a venit insa cu impliniri  si sperante ; trebuia sa fac pastoral dar nu stiam zonele si nici nu avea cine sa-i pazeasca, norocul a venit de la un vecin apicultor dar si el angajat in comuna, si am mers prima data la rapita cu cei 6 stupi ai mei ( stuputi , nuclei de imperechere pe langa ai vecinului). Rezultatul : fam puternice la salcam, ceva miere  20 kg, ceva intepaturi. Ca masina am folosit camioneta de la serviciu.
    La salcam si-au refacut rezervele de hrana -coroanele- salcam 2 pe vatra- plus 10 kg miere in conditiile a doar 3-4 zile de zbor, restul ploi.
    A urmat divizarea tot cu botci de roire si au rezultat inca 9 roi, n-am mai avut cutii (bani de cutii). Divizarea am facut-o pe 1 06 iar matci ouatoare pe 1 07, in medie cam la o luna , am avut si cazul a 2 roicare s-au bezmeticit, apoi o mtca imperecheata a disparut si din nou de la capat cu alta botca; am si prins 2 roi ( nu de la mine din Pitesti}, la fl. soarelui am mai pierdut o matca care s-a refacut acasa
   FL Soarelui in pastoral la Valeni olt, 100km tot cu masina de serviciu a insemnat mult:  30 kg miere vanduta, rezerve mai mult decat suficiente pt iernare, f. important pastura de calitate, o dezvoltare f buna a familiilor, dar si cheltuieli neacoperite, uzura si mortalitate ridicate la albine. Am si eu vina de a nu fi tratat cu varachet in primavara
    Una peste alta am iernat in 2010 14 fam pe 4-6 rame, exceptie un roi de care mi-a fost mila pe 3 rame.
   Stupii sunt orizontali cu 14- 20 rame cam vechi, SH, la anul vreau verticali cu 2 magazii 1/2, si as incerca si mer
     Insa, din punct de vedere personal ma simpt implinit, mi s-a realizat o parte a viziunii mele aceea de a creste albine, de a fi in stare sa duca o familie de primavara in iarna si sa mai si culeaga cateva borcane cu miere. De aici a pornit insa o alta viziune, din increderea pe care am capatat-o ca pot, din miile de postari din acest minunat forum si de la acesti minunati oameni, aceea de a reusi intr-o zi sa lucrez pt mine, intr-o atmosfera superba  - in natura  -, si am increderea si perseverenta reusitei. Obstacole sunt destule ( banii- am nevoie de cutii, o masina, alte materiale, lipsa de experienta, etc. ), dar treptat,  treptat poate voi reusi candva.
    Pentru 2011, am in plan sa mai dezvolt 10-- 15 roi, neaparat pastoral, dar trebuie sa obtin si mierea atat de necesara continuarii acestui drum, pt a avea ce investi, dar si pt. a crede ca sunt cu adevarat apicultor

Modificat de sergiu albinuta (acum 14 ani)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
      sergiule
  ma tu eshti mai curajos fatza de cum am fost eu
  sa shti ca shi tu ai sindromul pe care l-am avut eu=banii
  din propia experientza spun-ori miere,ori familii de albine daca zici ca vrei sa le-nmultzeshti
                                     


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Anul 2011..... an plin de sperante, planuri, vise. Dar pana atunci realitatea : pe 5.01 am lasat arvuna 500ron pt achizitionarea a 12 cutii noi la 138 ron/buc, numai ca pe 08.01. am constatat cu stupoare ca mai am una libera - la controlul auditiv un roi nu bazaia nimic si cand am deschis albinele erau moarte. Aveau miere suficienta pe fiecare rama (4 la numar), ce-i drept o fam slaba, mai erau agatate sau infipte in celule cateva zeci, prezentau urme de diaree (abdomen umflat iar la apasare tasneau fecale, urme pe rama si pe unele albine de diaree dar localizat doar in zona celor ramase pe rama ). Pe jos restul de albine dar fara urme de diaree, insa altceva m-a surprins, in mana ramaneau dupa ce aruncam din albine 5-6 adulti varooa. Am observat multi si pe fundul stupului dar si pe albinele moarte, uneori si 2 paduchi. Mentionez ca am facut Varachet la venirea de la floarea soarelui si Mavrirol in oct. Am intuit 2 cauze posibile ;
   -  infestarea masiva cu varooa a facut sa cada din ghem albinele bolnave, ghemul s-a micsorat si consumul de hrana s-a marit( favorizand diareea) , ramanand un nr. de albine incapabile sa faca fata temperaturilor scazute din perioada precedenta
    -  la ultimul control, cand am decis nr. de rame pe care va ierna roiul, am gasit matca pe intervalul diafragma - ultima rama, impreuna cu un nr. mic de albine. Deasemeni am iernat pe un nr. prea mare de faguri (prea larg), pe 4 cand trebuia pe 3 rame. Atunci am luat matca cu un betisor si am mutat-o in centru, cand ar fi trebuit sa bag rama cu tot cu matca  in centru . Poate ca matca a revenit acolo si a fost prima care a inghetat, si apoi s-a produs restul, e o banuiala, dar valabila e prima
   Acum ca am ramas cu 13 fam. ma tem ca si acestea sa nu fie infestate. Deasemeni am controlat foarte repede deasupra la toti (afara erau 5-6 grade)_ si am decis sa le pun miere de rapita cristalizata, pentru ca unii aveau ghemul deasupra, dar toti, in partea din fata de la urdinis, deci de la jumatatea ramei in spate mai au miere, dar cum o mai consuma stiind ca ghemul se muta de la urdinis jos  -  spate sus ; la mine au mers urdinis jos  -  urdinis sus
   Sunt putin ingrijorat si parca mi-a mai trcut si din avant odata ivita problema, tocmai ma -am inscris si la acele cursuri de apicultor si sper sa am la ce le folosi ( adica sa mai am albine ca cutii de umplut am facut rost)


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
  e un proverb care spune= toamna se numara bobocii
  in apicultura eu zic= primavara
ps.  dute shi fai cursurile ca fam. de albine le refaci


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
asta e fam. care a murit , se pare ca nu era asa slaba in toamna

intrebari intrebari asta fam. care murit pare era asa slaba toamna

79.2KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
fam. nr 8, asta e, ... 
   capcana pt viespi si gargauni:  sirop diluat pus in sticla pt cei ce nu stiu, a avut f mare randament, aproape ca nu mai puteam sa scot urataniile din sticla in decembrie

intrebari intrebari fam. asta ...    viespi sirop diluat pus sticla cei stiu, avut mare

46.3KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Aviz incepatorilor care inca nu stiu : acum o sapt. cand a inceput sa se incalzeasca afara, am considerat sa mut fam . din dreapta de tot din stupul albastru pe fundalm, in locul fam nr. 3( nr. 3 care intre timp a lasat cutia goala - a murit), principalul motiv fiind acela de a feri fam albastra de vant, fiind pe capat. Practic am facut rocada. Numai ca sambata, am observat ca albinele care mai ieseau pe-afara, nu intrau deloc iar la vechiul amplasament deja era coada, dar stupul fiind inchis se milogeau de vecine sa le primeasca. Bineanteles ca am mutat stupii din nou si s-a mai rezolvat. Consecinta- fam. albastra, deja pe 4 rame fiind a ramas cu putina musca si cu o rama mai putin (am mai restrans), deci si cu deranj in plin ianuarie, noroc cu cele 10 grade de-afara. Am bagat la bibilica ca albina cat traieste isi recunoaste amplasamentul de la primul zbor de orientare, deci daca o mutam in raza de zbor ea trage pe vechiul amplasament, chiar si dupa pauza de iernare. Deasemeni am mai observat de la pastoralul de la rapita, care a durat 2 sapt. la mine, ca o parte din albine (cele varstnice, care au apucat sa zboare pe vatra), trageau pe vechile amplasamente in cazul mutarilor pe care l-am facut, lasandu-se si cu mici altercatii, nefiind in acea perioada un cules cat de cat. Cam astea deocamdata, pe masura ce mai patesc , va povestesc. Cred ca trbuie sa schimb titlul din intrebari - intrebari, in  ,,asa nu,,

intrebari intrebari aviz care inca stiu acum sapt. cand inceput afara, considerat mut fam din

66.2KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Lasa ma' fecior, ca:  "numa' cine da cu capu' de pragu al de sus, il vede p'al de jos"!......
D-apai ce crezi tu, ca altii n-au fost incepatori si n-au facut tot felul de incercari?......
Dupoa cateva experiente d'astea ai sa devii " profesor" si o sa vezi ce bine iti va merge.
Sa fii sanatos!
Sal'tare!
Donbazil - Faget

         

P.S.  Si nu mai fa incercari d-astea pana nu te interesezi  de la vreun stupar cu experientza, sau chear de pe forum.. ....
Intreaba ca nu doare!......      


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
La divizari pe 26 mai, cand, am avut parte de cateva zile insorite, ca de botci de roire... Cum am procedat ca novice  -  ca si anul trecut  : fiecare fam ( 6 la numar) a fost divizata in 3 (cele mai puternice) sau in 2, cuprinzand cam 3 r puiet de toate varstele si 2,3 rame de miere. Matca a ramas pe loc. La roi am bagat rame care sa contina botci de roire gata de eclozionare unele, la alti roi chiar si botci necapacite, urmarind in general ( asa am considerat eu ) sa pun botca din fam. mama, din care am divizat. Regula am incalcat-o la 2 fam unde nu erau botci si acolo am luat rame de la alte fam. pe care le-am asezat pt. cateva minute (15), mai departate de restul pt a lasa ragaz albinelor batrane sa zboare stiind ca acestea produc incaierari. Deasemeni la 2 zile am lasat doar 2-3 botci de varste diferite in roi. Din cei 9 roi formati, 2 nu au format matca. Oare sa fie de vina timpul ploios sau faptul ca am introdus ramele cu botci prea repede, albinele nesesizand starea de orfanizare si rozand botcile. De roit nu au roit, ma refer la familii. Asa ca am fost nevoit sa recuperez si eu niste roi dar de la altii apicultori

intrebari intrebari divizari mai, cand, avut parte cateva zile insorite, botci roire... cum procedat

63.9KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56

Donbazil a scris:

Sal'tare!
Lasa ma' fecior, ca:  "numa' cine da cu capu' de pragu al de sus, il vede p'al de jos"!......
D-apai ce crezi tu, ca altii n-au fost incepatori si n-au facut tot felul de incercari?......
Dupoa cateva experiente d'astea ai sa devii " profesor" si o sa vezi ce bine iti va merge.
Sa fii sanatos!
Sal'tare!
Donbazil - Faget

         

P.S.  Si nu mai fa incercari d-astea pana nu te interesezi  de la vreun stupar cu experientza, sau chear de pe forum.. ....
Intreaba ca nu doare!......      


Astea raman cel mai bine in bibilica

intrebari intrebari donbazil lasa ma' fecior, ca:  cine capu' pragu sus, vede p'al crezi tu,

71.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Avea dl pupemea, unul di mentorii mei, o vorba  ..... la sapa,   aici in stupi

intrebari intrebari avea pupemea, unul mentorii mei, .....  aici stupi

64.6KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Dar si asa  

intrebari intrebari dar asa  

59.2KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Mai apoi am bazait aici

intrebari intrebari mai apoi bazait aici

53KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 579
bafta si mult curaj! cat despre greseli, eu cred ca sunt campion. sa vezi ce ma besteleste nea Eugen (janese). ce sa mai zic de primul an, cand in iarna s-au dus 16 familii din cauza ca am bgat prea tarziu sirop si i-am uzat la maxim. am tras de ei prea mult si erau slabi, majorutatea pe 4 rame. amintiri.
ps: sa nu faci ca mine


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
dar am dat si la albinute haleu

intrebari intrebari dar dat albinute haleu

67KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Oare n-o exista si-un porc al albinelor?      ...pacat!

intrebari intrebari oare n-o exista si-un porc     ...pacat!

42.4KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Sau un pahar al albinelor ?  ....... Cu miere bineinteles

intrebari intrebari sau pahar albinelor ?  ....... miere

48.7KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Asa meditez cel mai bine la viitoarele actiuni apicole     

intrebari intrebari asa meditez cel mai bine viitoarele actiuni    

79.2KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Nici aici nu-i rau , nu se vede batzul

intrebari intrebari nici aici nu-i rau vede batzul

61.8KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Mai avem o albinuta insetata de ......balaceala 
  PS  rog moderatorii sa scuze of topicul, doar m-am prezentat, nu?     =D

intrebari intrebari mai avem albinuta insetata   ps  rog scuze topicul, doar m-am

54.1KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293

sergiu albinuta a scris:

Oare n-o exista si-un porc al albinelor?      ...pacat!


Sal'tare!
Mai Sergiu, da' la voi asa-i porcu', fara cap si cu soriciul franjurat?....                
Saracu' !......
Sal'tare!


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56

Donbazil a scris:


sergiu albinuta a scris:

Oare n-o exista si-un porc al albinelor?      ...pacat!


Sal'tare!
Mai Sergiu, da' la voi asa-i porcu', fara cap si cu soriciul franjurat?....                
Saracu' !......
Sal'tare!



Ba da dar prea multi trantori !  Il incalzesc ca pe puiet 

intrebari intrebari donbazil albinuta scris:oare n-o exista si-un porc     sergiu, da' voi

43.2KB


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Hai lasa......
Si io' care credeam ca numa' la unii....

intrebari intrebari sal'tare! hai io' care credeam numa' unii....

44.8KB


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1283
va luat mult ca sa-l convingetzi

_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Cu frigul asta s-a asezat repede - repede la foc  

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3643
Dombazile,pe asta l-ai curuit cu laseru' ca nu se vad decat ceva pete de arsura in dreptul inimii?

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Pe 06. 02. asa cum am zis am fost sa-mi ridic comanda de stupi 12 buc. M-am bucurat de pret si am pierdut la calitate plus ca omul care are si anunt pe forum una zice alta face. Zice ca are imbinare intre scanduri tip coada de randunica si-mi face lipit cu aracet de se misca intr-o veselie, plus 4 cuisoare pe margini. La caturi de 17cm imi face de 16, acum trebuie sa inalt cumva. Imbinarea corp cat am vrut-o cu coltar dar nu am cum ca imbinarea intre caturi lasa si gauri de 1cm si trebuie sa pun sipca pe margine sau sa dau cu rindeaua. Umiditatea din lemn zice ca o masoara, ca lucreaza cu lemn uscat, ...lemn greu , neuscat. La pod zice ca imi pune tabla dar nu pune. Fundurile av sunt cu gauri prin imbinari, facute parca din topor, sa nu mai zic ca nu etanseaza cu corpul. Am vrut pod cu hranitor , am explicat ce si cum si m-am ales cu o rama cu un lemn pe jumate, la care trebuie sa pun fund si sita, dar mi-a scazut 5 lei pt. sita. Cum sunt mai rusinos si mai nepus pe hartza am acceptat si am plecat, platind bineanteles, dar nu ma va mai vedea la culoare. Un sarlatan, sper sa nu se intepe si altii. Nu doresc sa dau nume, numai pe mp, pt. Dumnezeu o sa-l pedepseasca, e adevarat ca si la 133ron nu am ce sa zic dar macar sa spuna in fata ce face si ce nu si sa respecte macar calitatea daca nu cantitatea materialelor

_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 13 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
La cei 133 de ron o sa se adauge
  -  manere
   -balamale pt. scandura de zbor
   -tabla la capac
   - gasirea unor moduri de etansare intre corpuri
   - confectionarea podisorului hranitor pornind de la rama si o scandura neprinsa unde trebuie, poate o sa  recurg la o solutie de utilizare si ca izgonitor
   - vopsit
    -intarirea prinderii corpurilor cu cuie sau holsuruburi
   Astfel ca ajung la un pret mare plus manopera  si mai bine cumparam direct din magazin, ca sunt oferte bune la 160- 180 ron


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 13 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
In stupina lucrurile stau mai bine, mai ales ca albinele au beneficiat de fereastra de timp cald.
-- s-a intreprins zbor de curatire, viguros , de durata;
  -  cateva familii au inceput sa adune polen de culoare galbena (alun) dar si gri
  Nici eu nu am putut sta deoparte si am intervenit
   - scopul a fost sa arunc o privire fugitiva deasupra ramelor pt. a controla hrana, pregatindu-ma cu niste turte pe nume api-nutrient de la icda care cica contin protofil sau acele plante medicinale din care se face
   - deasemeni turta inseamna si salvare dar cred eu si stimulare
   La control situatia era
   -  o parte din familii, cele care in ian. erau jos pe rama, nu au consumat turtita de miere de rapita si le-am luat-o si pus turta cu apinutrient . Aceste fam sunt de putere mica si lasate mai larg ,pe orama in plus
   - o alta parte consumase turta de rapita si am completat cu alta plus apinutrientul Aceste fam aveau albina mai sus, si erau fam mai puternice.
   - am avut curiozitatea sa desfac un cuib la o fam pe 5 rame pe care o am in pat cald si dupa prima rama data, pe a doua era matca cu elipsa de puiet, capacit pe margina si oua in jumate, semn ca si acolo a fost capacit, repet ca suprafata este de cca o palma mai mare. Aici am putut constata ca si hrana este mai putina cu coroane de 10 cm, dar este mai larg si mai are pe ramele din margini, fiind si gaurite;
  - am mai desfacut una mai stransa ca ghem si la fel avea puiet, dar cu mierea statea cam prost. Am descapacit dupa diafragma o rama, fiind cald ziua, dar la un pic de distanta ca noaptea sa nu se stabileasca acolo, oricum am o retinere; asta pt. ca rama avea doar coroane mici nu mari sa o pot baga in cuib
   Concluzionand, m-a bucurat faptul ca am puiet dar cam devreme Insa daca cuibul e cald, daca are pastura in continuare si ajutat de vreme si-l pot procura singure, daca au si miere asta nu poate fi decat benefic. 


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 13 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
Ce se urmareste in febr.
-   la acele fam cu ghemul mai sus o verificare rapida sa zic la 10-15 zile functie si de vreme, pentru constatarea situatiei hranei, a turtelor;
   -  tot in functie de vreme, inceperea stimularii la sfarsitul lunii si cu sirop, am mai practicat si cu rame afara in stupina
   -  daca pana acum am iernat cu paturica textila pe rame si nu am avut condens, parerea mea e ca odata cu cresterea de puiet creste consumul de apa si necesitatea unui cuib cat mai bine incalzit, si o sa recurg la folie peste rame experimental
   Pt. ca am vorbit de stimulare in februarie, cu sirop daca permite vremea, eu o consider tot o stimulare si pe cea cu turta, deoarece se bazeaza pe acelasi principiu, important fiind si prezenta hranei proteice. Parerile cu privire la data inceperii pontei matcii sunt impartite, eu consider ca cu cat mai devreme cu atat mai bine, dar nu mai devreme de jumatatea lui ianuarie. Bineanteles cu intrunirea altor factori : hrana proteica, asigurarea regimului termic adecvat si rezerve suficiente de miere Toate acestea au un cost daca ne gandim ca abia in martie-aprilie avem primul nectar, dar la culesurile de baza plusul de albina se vede in plusul din buzunar.
   Daca regimul termic poate fi asigurat prin sisteme de impachetare adecvate, daca hrana proteica se asigura din vara in rezervele de pastura de la FSoarelui si prin culesurile timpurii de polen, rezervele de mierea dupa cate am constatat, imi dau ceva batai de cap, Pentru ca lasand cuibul strans, asta inseamna albina multa si miere mai putina prin nr. de rame mai mic, iar larg nu asigura un regim termic adecvat. Compromisul ar fi intre un cuib nici prea strans nici larg - dar e greu cu estimatul toamna- si intre a gasi o metoda de a asigura hrana energetica in perioada cea mai grea a anului cand vremea se poate schimba brusc in rece sau poate fi numai rece si nu se poate interveni. Din ce am gasit pe forum se pare buna aceea de la Pupemea cu punerea unui cat de miere deasupra, dar merg si turtele intr-o oarecare masura sau siropul, acesta mai greoi pe vreme rece


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 13 ani
   
sergiu albinuta
apicultor

Din: richitele arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 56
O intrebare va rog : se poate adapta un izgonitor la podisoarele care au rol si de hranitor, am mai spus ca m-am pricopsit de la un meserias de pe la anunturi cu un cadru si o traversa pe jumate , nici aia pusa cum trebuie - drept podisor cu hranitor.. Astfel ca acum imi ramane sa scot traversa, lucru usor ca e prinsa in doua tinte, sa o asez in locul normal si sa pun un fund la partea de hranire, apoi in interiorul hranitorului am optat pentru varinta folie. Deasemeni deasupra, aici vine si intrebarea se poate adapta un sistem care sa joace rolul unui izgonitor , dar care sa si permita o oarecare aerisire vara sau la transport ? Va multumesc
   Mai am o intrebare : imbinarea intre caturi a fost lasata de meserias in sarcina mea, deasemeni spatiile largi dintre corpuri. In urma experientelor dv. care sistem este mai durabil si mai bun cel cu coltare sau cel cu brau de lemn. Personal optez pt al 2-lea, la gaurile dintre caturi pe care le am, pe care le astupa scandurelele. Am vazut la Dl adi hodis acest brau, legat la baza caturilor, este mai avantajos acolo, sau pus invers la partea de sus, apa de ploaie se scurge in stup sau afara, deasemeni rezista la imbinarile si dezbinarile repetate, la propolizari, etc. Daca optez pt. coltare cum astup golurile, pt. ca la rindea nu cred ca merge indreptat, nu sunt meserias, poate stric de tot, iar alte posibilitati tehnice , scule nu detin  


_______________________________________
mierea sta pe primul loc intre toate medicamentelepe care natura ni le ofera prin flori si plante medicinale

pus acum 13 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Domnul sergiu albinuta si Donbazil, pentru ca vad ca aveti preocupari cu albinute de alea cu soric, hai sa va invat un truc care usureaza mult munca. Va faceti  dintr-o tabla de 2 mm in dreptunghi de 150 x 80 mm cu coturile de sus taiata cam 20 pe 20 mm. Sudati de el la mijlocul partii de sus la 90 de grade, o tije patrata de 8x8 mm, lunga de 100 mm si la capat sudati o teava, in care poate sa intre o coada de matura. Va fac eu o poza cand merg la garaj. Unul da cu brenerul numai ca sa se faca besici si altul da cu sapa asta, si ia imediat pielea de pe soric. In felul acesta scapati f repede de piele si par si dupa numai il parliti la ce culoare doriti sa fie. Sper sa fa fie de folos.   

Modificat de jenica67 (acum 13 ani)


_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la