APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
alexxandra din Timis
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
24 - 57 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / ce sa fac cu matca care nu oua  
Autor
Mesaj Pagini: 1
apiidcs
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 124
astazi la controlul stupului am observat rame fara puiet sau oua. imediat m-am gandit sa pun o botca sau oua de o zi. cercetand ramele spre surprinderea mea am gasit o matcaultimul puiet a eclozat acum circa o saptamana jumate. ce se intampla, matca a avut vreme vreme frumoasa sa iese la imperecheat, ce sa fac, sa distribui ramele la ceilalti stupi, sau sa continui sa lupt penru familia respectiva.
multumesc


pus acum 13 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Daca se misca rapid pe rame, parea micuta si subtirica in comparatie cu o matca fecundata, care depune oua inseamna ca nu s-a imperecheat inca. In acest caz, restrange un pic familia prin scoaterea a 1-2 rame si pune-i un semn ceva pe fata cu urdinisul. De exemplu un ambalaj de plastic ceva prins intr-o pioneza.
Daca se misca incet-incet, parea obosita si cu abdomenul un pic unflat inseamna ca tocmai a venit de la imperecheat si in cateva zile vei observa oua.

Din experienta proprie, daca familia e pe 3-5 rame in maxim 1 saptamana matca se imperecheaza si incepe ouatul. Am insa stupi roiti sau roiuri primare capturate care cu greu aveau loc pe 10 rame, erau full de albina la acel moment. Acum sunt pe 8 rame in medie, bine acoperite cu albina. Problema e ca matcile s-au imperecheat greu de tot in aceste conditii , cu foarte multa albina in stup. Nu stiu exact de ce, cert e ca am avut vreo 30-40 familii roite sau roiuri artificiale/naturale si am putut sa fac comparatii destul de exacte, notand situatia la data x, y, z cu un marker pe capac.
Astfel am avut succesiv notatii gen:
- 24 mai, botci eclozionate, roit, matci tinere vitezomane pe rame
- 28 mai, matca tanara imperecheata, atentie la ouat
- 1-2-3-4 iunie , oua/larve , situatie ok
Cam asa am procedat eu, da-i timp cateva zile daca ai vazut-o ca e acolo, dar doar cateva zile pentru ca altfel se bezmeticeste.
Mare atentie cand asezi ramele , sa nu o strivesti, incearca sa nu o atingi pana nu se imperecheaza, adauga rama cu matca cat mai lent si mai cu grija.
Bafta !


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la