APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sabina
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
22 - 60 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Roiuri intoarse in stup si altele  
Autor
Mesaj Pagini: 1
arin2005
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
Imi cer scuze din start daca intrebarile mele vor parea .... "tampitzele" pentru unii membri, insa vreau sa stiu cat mai multe si unele lucruri nu le poti afla ... din carti.
Sunt incepator (3 luni de cand am inceput) si am trei familii. Nu stiu daca e norocul incepatorului sau ... asa este normal, insa am niste familii extrem de numeroase (nu pot sa vad nimic pe faguri atat albina e acolo).
Sambata una din familii a roit (ciudat, insa fara sa se stranga in ghem). Dupa vreo 20 de minute de "zbor precum MIG-urile" cele cateva mii de albine , brusc, ca la un semn au disparut de m-am si mirat unde au "fugit" asa repede. Cand ma uit .... peretii laterali si cel cu urdinisul ... plini de albina. Clar, s-au intors in stup.
Dupa inca doua ore un vecin ma anunta ca in fundul gradinii e un roi . Cand ma duc, ghemul era in formare. Dau fuga la un batran din sat sa vina sa ma ajute (stiam ca se pricepe). Pe cand ajungem ..... un pumn de albine. Restul ..... nu-s.
Imi spune sotia ca au stat in ghem ..... maxim 10 minute, apoi , nu au zburat compact (asa cum am vazut ca zboara cate un roi) ci ghemul s-a desfcaut treptat asa cum s-a si format.
Cand ma uit .... pe alt stup decat cel de dimineata, plin de albina. Zic "na ca s-au intors si astea in stup".
Stiu ca se intampla acest lucru, insa .... doi roi intr-o zi ..... cu acelasi comportament .....
Sau e posibil ca doar o parte din albine sa se fi intors?
E drept ca in ziua de sambata a urmat apoi o ploaie. Sa fi simtit si de aceea sa se fi intors?
Ma astept a roiasca din nou in aceste conditii?
(tin sa mentionez ca am eliminat la botci de am bataturi si in ultima saptamana am zis :"nu le mai deranjez. Ce o fi o fi. Cu natura nu te poti pune, oricum". Rezultatul a fost .... roirea de care va spuneam.)

Si o alta intrebare: ce e cu albinele bezmetice exact? Stiu ca raman fara matca si lucratoarele incep sa depuna oua, dar mai departe? Ce se intampla? Devin "salbatice"? Devin "periculoase"? Ce se intampla daca nu observi la timp "bezmeticirea"? Intreb intrucat este stiut ca incepatorii .... mai orfanizeaza din greseala cate o familie (daca nu cumva .... mai multe.



Multumesc anticipat.


pus acum 13 ani
   
arin2005
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
Apropos de cele scrise anterior,astazi, ma suna vecinii de la tara ca iar au roit (roiul a fost "capturat" de un vecin, in sfarsit) si ca roiul s-a mutat de vreo 4 ori dintr-o craca intr-alta pana a fost prins de vecin. Eu unul n-am citit  nicaieri despre un stfel de "stil" de roit. Peste tot scrie ca dupa ce se aduna ghem, sta cat sta si cand pleaca ... e bun plecat (nu se "muta" in pomul vecin).
Astept pareri de la apicultorii priceputi, intrucat vreau sa pricep si eu, cat mai multe !


pus acum 13 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
Citeste fortumul aline,si vei gasi raspunsuri si la ce nu ai intrebat.
Roi au fost secundari sau tertiari.



                       valy


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 13 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Singura regula valabila cu roitul e ca nu exista nici o regula.
Posibil ca tot rupind botci, le-ai tinut mult timp in frigurile de roit, matca ar fi renuntat la roit, dar albinele nu. Matca incearca sa intepe botcile iar albinele o omoara. Dupa ce ies matcile tinere, roieste cu mai multe matci. Albinele sint dezorientate si nu stiu pe care matca sa o urmeze. Astfel, roiul este unul primar, dar neavind matca batrina, ouatoare, ci matci tinere, are caracterul unui roi secundar.
Matcile tinere nu sint fragile si prostute, cum s-ar crede. Au instincte de supravietuitoare:o vitalitate si capacitate de orientare fenomenale. Totusi, in afara stupului, si in roi, cind sint mai multe, se simt amenintate si cauta siguranta stupului si se intorc in stup.. Atunci, o parte din albinele roiului, daca roiul era asezat deja, sau chiar tot roiul, se intoarce inapoi in lada.
  Aici are loc un adevarat razboi, atit intre albine, cit si intre matci- domneste anarhia, care poate duce la: pierderea tuturor matcilor si stupul ramine orfan, se poate ca albinele sa faca ghem in jurul matcilor, sa le protejeze si sa roiasca din nou, se poate ca albinele sa se omoare intre ele, pentru ca unele vor sa roiasca, altele nu, sau in caz fericit, se poate sa aleaga o matca si sa se linisteasca.etc.


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
arin2005
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
OK, drfredtiti. Pare extrem de valid ceea ce scrii. Intrebarea mea e acum: ce am de facut? (daca am de facut ceva). Sau mai bine zis: daca am gresit undeva (asa cum descrii se pare ca ceea ce scrie prin carti cu "eliminarea botcilor" nu e tocmai o metoda grozava), ce pot face ca sa remediez situatia?
Sau le las in pace? Daca se intampla scenariul cu orfanizarea, isi trag ele botci de salvare?
De omorat nu cred ca se omoara intre ele, intrucat mereu ma uit la "oglinda" stupului si nu sunt albine moarte pe acolo. In plus, in afara acestor momente descrise(spectaculoase de altfel pentru un profan) , le-am urmarit si par sa lucreze (adica le vad plecand, venind, ca si cum totul s-ar desfasura normal in familie.

Modificat de arin2005 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Vezi daca mai ai oua in ei. Daca matca batrina e moarta de mai mult de 4 zile si nu mai ai oua, da-le cite o rama de la cel care nu a roit, in care sa ai oua. Daca nu trag botci, inseamna ca au matca. Daca trag botci, de pe ramele lor le rupi toate, pentru ca ar fi de virsta necunoscuta, necorespunzatoare, iar de pe rama pe care ai dat-o, dupa 4 zile, alege doua botci crescute mai bine, in care observi mai mult laptisor de matca, iar pe celelalte le distrugi. La botcile alese, cu un bat de chibrit largeste finut, cu simt, peretii celulei, pentru a le creste mai bine. Dupa capacire, din cele 2 o alegi pe cea mai frumoasa, pe cealalta o distrugi.

_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la