APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
DEEA25
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
25 - 51 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / ajutor de stat pentru motorina  
Autor
Mesaj Pagini: 1
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
HOTĂRÂRE nr. 408 din 28 aprilie 2010 privind aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 4 lit. s) pct. 13 şi al art. 5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
(1)Pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, se stabileşte o acciză redusă de 21,00 euro/1.000 litri.
(2)Diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă potrivit alin. (1) se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
(3)Ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare se aplică pentru cantităţile maxime de motorină achiziţionate şi utilizate începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi până la 31 decembrie 2012.
Art. 2
(1)Ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare se aplică pentru o cantitate totală anuală de motorină de maximum 700.646 mii litri.
(2)Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat sub formă de rambursare, defalcate pentru sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 3
Diferenţa dintre acciza standard, prevăzută la titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi acciza redusă, prevăzută la art. 1, se determină în lei pe baza cursului de schimb valutar utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.
Art. 4
Prevederile prezentei hotărâri se aplică beneficiarilor prevăzuţi în cuprinsul dispoziţiilor art. 3 lit. a)- d) şi art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010.
Art. 5
(1)Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare către beneficiarii prevăzuţi la art. 4 şi reprezintă diferenţa de acciză calculată conform prevederilor art. 3, în limita cantităţilor prevăzute la art. 2.
(2)Cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor.
(3)Beneficiază de ajutor de stat în temeiul prezentei scheme orice solicitant care depune la autoritatea responsabilă de administrarea schemei, respectiv centrele judeţene/centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, autoritatea competentă confirmând în scris, sub rezerva unor verificări ulterioare, acordul pentru finanţare solicitat. Cererea va conţine cel puţin informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/sau efectivele de animale/păsări/albine/viermi de mătase, pe care le exploatează şi/sau lucrările de îmbunătăţiri funciare pe care le execută, în anul calendaristic pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.
(4)Beneficiarii prevăzuţi la art. 4, pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare, solicită în baza unor cereri adresate Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin centrele judeţene/centrele locale, după caz, determinarea trimestrială a cantităţilor de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare.
(5)Pentru a beneficia de ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare, cererile se depun până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate aferente trimestrului respectiv, precum şi de documentele fiscale prevăzute la alin. (2).
(6)Pe baza solicitărilor formulate de către beneficiari, centrele judeţene analizează cererile, determină cantităţile de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare şi transmit către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură situaţiile centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantităţilor de motorină determinate.
(7)Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură întocmeşte şi transmite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantităţilor de motorină achiziţionate.
(8)Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după primirea situaţiei centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantităţilor de motorină achiziţionate, stabileşte prin ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cantităţile de motorină ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
Art. 6
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în calitate de autoritate responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat prevăzută de prezenta hotărâre, elaborează procedurile specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesară, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Art. 7
Suma alocată acestei scheme de ajutor de stat se aprobă în conformitate cu art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010.
Art. 8
(1)Utilizarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sub formă de rambursare, în alte scopuri decât pentru cele prevăzute în prezenta hotărâre, sau vânzarea acesteia atrage obligaţia beneficiarului la plata sumelor primite ca ajutor de stat acordat sub formă de rambursare, cu aplicarea prevederilor art. 13-17 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010.
(2)Fapta prevăzută la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Art. 9
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 8 se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care au obligaţia de a verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri.
Art. 10
Prevederile art. 8 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 11
Prezenta hotărâre este în conformitate cu prevederile art. 8 al Directivei 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 283 din 31 octombrie 2003, cu modificările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 1 alin. (2) al Directivei 95/60/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1995 privind marcarea fiscală a motorinei şi a kerosenului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 291 din 6 decembrie 1995.
Art. 12
Prezenta hotărâre intră în vigoare de la data emiterii deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat.
-****-

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Mihail Dumitru
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mănoiu
ANEXĂ: Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat sub formă de rambursare, defalcate pentru sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare

Nr. crt.
Specificare
Necesarul maxim de motorină
- mii litri -
I.
Sectorul vegetal
597.226
II.
Sectorul zootehnic
99.720
III.
Sectorul îmbunătăţiri funciare
3.700
 
TOTAL:
700.646

Specificare
Consum specific (U.M.)
Sectorul vegetal
 
Cereale
78 litri/ha
Orez
96 litri/ha
Leguminoase boabe
78 litri/ha
Oleaginoase
78 litri/ha
Cartof
150 litri/ha
Sfeclă de zahăr
139 litri/ha
Tutun şi hamei
140 litri/ha
Plante medicinale şi aromatice
100 litri/ha
Legume cultivate în câmp
148 litri/ha
Pepeni verzi şi galbeni
150 litri/ha
Flori şi plante ornamentale
100 litri/ha
Păşuni naturale, fâneţe naturale, pajişti temporare
30 litri/ha
Plante de nutreţ + însilozare
130 litri/ha
Livezi
130 litri/ha
Căpşun, alţi arbuşti fructiferi
65 litri/ha
Viţă-de-vie
125 litri/ha
Teren în pregătire pentru livezi, vii, pentru alte culturi permanente
150 litri/ha
Pepiniere pomicole, pepiniere viticole, plantaţii portaltoi, altele
40 litri/ha
Sectorul zootehnic
 
Păsări
39 litri/UVM
Porc
6 litri/UVM
Bovine
56 litri/UVM
Ovine, caprine
6,75 litri/UVM
Albine şi viermi de mătase
18 litri/familie/cutie
Îmbunătăţiri funciare*)
 
Instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice
50 litri/1.000 m3apă
*) Consumul specific pentru alte lucrări de îmbunătăţiri funciare se aprobă prin ordinul prevăzut la art. 6.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 283 din data de 30 aprilie 2010


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Se ramburseaza diferenta de acciza standard si cea redusa pentru agricultura.

Maximul pentru 18 litri de mototrina/familie/an.
Nu este mult, dar este ceva, 1,16 lei/litru/motorina, ajutor de stat.


pus acum 14 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982

proapi a scris:

Se ramburseaza diferenta de acciza standard si cea redusa pentru agricultura.

Maximul pentru 18 litri de mototrina/familie/an.
Nu este mult, dar este ceva, 1,16 lei/litru/motorina, ajutor de stat.

și ce hârțogorii trebuie pt. a beneficia de subvenție ?
a făcut cineva ?


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

daniel ciobanu a scris:


proapi a scris:

Se ramburseaza diferenta de acciza standard si cea redusa pentru agricultura.

Maximul pentru 18 litri de mototrina/familie/an.
Nu este mult, dar este ceva, 1,16 lei/litru/motorina, ajutor de stat.

și ce hârțogorii trebuie pt. a beneficia de subvenție ?
a făcut cineva ?


PROCEDURI SPECIFICE din 26 aprilie 2010 de implementare şi control, precum şi formularistica necesară privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură

Art. 1
(1)Cantităţile maxime de motorină cu acciză redusă ce se pot achiziţiona anual pentru lucrări mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, pentru care se acordă ajutorul de stat sub formă de rambursare, sunt cele prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 408/2010 privind aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură.
(2)Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă în limita cantităţilor prevăzute la alin. (1).
Art. 2
(1)Beneficiarii ajutorului de stat prevăzut la art. 1 sunt beneficiarii prevăzuţi în cuprinsul dispoziţiilor art. 3 lit. a)-d) şi art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010.
(2)Prevederile prezentelor proceduri specifice nu se aplică beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) dacă sunt consideraţi persoane aflate în dificultate financiară în sensul Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate, respectiv persoane care constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare.
Art. 3
Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli menţionaţi la art. 2 care îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de sectoarele vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare în care îşi desfăşoară activitatea:
a)să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul agricol, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare;
b)să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu efectivele de animale sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru păsări/familii de albine/viermi de mătase;
c)suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha;
d)să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat;
e)să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.
Art. 4
(1)Pentru obţinerea ajutorului de stat, beneficiarii completează o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciză redusă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, pe care o depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti, pe raza cărora sunt situate exploataţiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.
(2)Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare se depune însoţită de:
a)anexele nr. 4, 5 sau 6, după caz, privind: lista suprafeţelor şi a structurii culturilor pentru care solicită ajutorul de stat şi/sau efectivul mediu anual de animale/păsări/familii de albine/cutii viermi de mătase şi/sau cantitatea de apă pentru irigaţii;
b)copie de pe certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
c)declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7;
d)copie de pe documentul din care rezultă înregistrarea exploataţiei în RNE, după caz;
e)copie de pe documentul din care rezultă înregistrarea sau autorizarea sanitară veterinară, după caz;
f)dovada că este membru în organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii sau alte organizaţii de îmbunătăţiri funciare, după caz;
g)copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei, după caz.
(3)Toate documentele depuse în copie vor purta sintagma "conform cu originalul", vor fi semnate şi ştampilate.
Art. 5
(1)Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare pentru motorina cu acciză redusă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, întocmesc şi depun cereri pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare.
(2)Cererile trimestriale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, se depun însoţite de următoarele documente, după caz:
a)situaţia centralizatoare a cantităţilor de motorină achiziţionate, aferente trimestrului pentru care se face solicitarea;
b)situaţia centralizatoare a cantităţilor de apă pentru irigaţii;
c)copii de pe facturile de cumpărare a motorinei emise de furnizori pe numele solicitantului, aferente trimestrului pentru care se solicită ajutorul de stat pentru sectoarele declarate în cererea de acord prealabil;
d)anexa/anexele nr. 4, 5, 6 corectate/completate, numai dacă au intervenit modificări în structura acestora;
e)copii de pe facturile de apă din care să reiasă volumul de apă consumat de către beneficiar aferent trimestrului respectiv;
f)situaţia suprafeţelor irigate, pe structuri de culturi, aferentă trimestrului pentru care se solicită ajutorul de stat;
g)dovada că este membru în organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii sau în alte organizaţii de îmbunătăţiri funciare, după caz;
h)copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei;
i)declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7;
j)dovadă cont trezorerie.
(3)Toate documentele depuse în copie vor purta sintagma "conform cu originalul", vor fi semnate şi ştampilate.
(4)Cantitatea de motorină aprobată anual în urma cererilor trimestriale nu poate depăşi cantitatea de motorină prevăzută în acordul prealabil de finanţare prin rambursare.
Art. 6
(1)Cererea de acord prealabil şi cererile de solicitare trimestrială a ajutorului de stat pot fi depuse de administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, împuternicirea este emisă de către titularul cererii privind ajutorul de stat şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.
(2)Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare se depune în cursul lunii decembrie pentru anul următor; prin excepţie, cererea pentru anul 2010 se depune în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 408/2010.
(3)Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare.
(4)Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat până la sfârşitul lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea.
Art. 7
Reprezentanţii centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti:
a)primesc, înregistrează şi verifică cererile de acord prealabil şi documentele justificative anexate, urmărind corectitudinea datelor înscrise în acestea;
b)stabilesc necesarul de motorină conform datelor din cerere şi cantităţilor de motorină cu acciză redusă care se pot achiziţiona anual în baza cererii de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare depuse de către beneficiar şi emit acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare;
c)acordurile prealabile pentru finanţare prin rambursare se emit în ordinea depunerii cererilor prealabile pentru finanţare prin rambursare de către beneficiari completate conform art. 4 alin. (1) şi (2), în funcţie de data şi ora înregistrării cererii la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti, în limita cantităţii de motorină alocate anual;
d)cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare;
e)verifică la faţa locului, în prezenţa beneficiarilor, corectitudinea înscrisurilor din cerere şi documentele anexate, în cazul contestaţiilor, sesizărilor, reclamaţiilor sau altele asemenea.
Art. 8
(1)Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti întocmesc, pe baza solicitărilor formulate de beneficiari, şi transmit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură situaţiile centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantităţii de motorină achiziţionate în limita cantităţii de motorină determinate şi achiziţionate, conform modelului prevăzut în anexele nr. 8a), 8b) şi 8c).
(2)Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură întocmeşte centralizatorul cu sumele aferente cantităţilor de motorină determinate şi celor achiziţionate cu acciză redusă conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 şi îl transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care întocmeşte centralizatorul justificativ al sumelor cuvenite cantităţilor de motorină determinate şi celor achiziţionate cu acciză redusă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10.
(3)După aprobarea sumelor reprezentând ajutor de stat şi alimentarea contului de subvenţii al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, se alimentează conturile de subvenţii ale centrelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, care virează sumele reprezentând contravaloarea diferenţei de accize pentru fiecare beneficiar.
Art. 9
Beneficiarii ajutorului de stat prin rambursare a diferenţei de acciză au următoarele obligaţii:
a)să utilizeze cantităţile de motorină achiziţionate cu accize reduse strict în scopul destinat conform prevederilor legale;
b)să participe, împreună cu reprezentanţii centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti, la verificarea la faţa locului;
c)să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau al municipiului Bucureşti unde au depus cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare şi cererile trimestriale orice modificare a structurii de culturi (în cazul în care cantitatea de motorină per ha este diferenţiată şi a suprafeţei totale, modificarea efectivului de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase sau a cantităţii de apă sau cazurile excepţionale apărute ca urmare a efectelor unor circumstanţe naturale pentru care s-au solicitat determinarea şi acordarea ajutorului de stat
.....................................................................................................................................


pus acum 14 ani
   
mihaipop_55
apicultor

Din: Arinis MM 16-11-1955
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 303
azi(penultima zi) am depus actele pentru subventia la motorina pentru albine,si la cele 62 familii declarate voi primi diferenta de acciza la 1116 litri de motorina (1.16 ron/pe litrul de motorina)=1294,56 ron,bani care se vor primi trimestrial pe baza facturilor primite de la statiile de benzina.

_______________________________________
Vesnicia s-a nascut la sat !!!
0742121721

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la