APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Karlla
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Va rog sfaturi pentru roi prins  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Horiaalexe
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 16
As dori de la cei priceputi ceva sfaturi ref la un roi primar capturat duminica 30 mai.
Situatia sta in felul urmator:
Lada Dadant 12 rame Homemade
La momentul capturarii am introdus si trei rame cu FA unse cu ceva miere.
Astazi la control erau prezenti 3 faguri mici 7 -10 cm cu ceva miere trasa de pe FA prinsi de capac si fagurii erau putin rosi.
Am pus un hranitor cu sirop 1/1. Acum intrebarile:
Cat dureaza pana se trag pe rame.macar pentru a vedea daca au matca ( matci pentru ca la momentul recoltarii erau 2 ciorchini unul langa altul , imposibil de luat separat).

De mentionat ca sunt incepator si in ce priveste baza materiala desi cu vreo 15 -20  ani in urma aveam ceva stupi in familie. deci parte din cunostinte macar teoretice inca persista.

Va multumesc

Modificat de Horiaalexe (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Dacă nu interveniţi acolo rămān. După 89 am pus un roi īn ladă. Pānă atunci albinele se grăbeau să ocupe FA făcuţi de comunişti. După 2-3 zile roiul era īn capătul opus al cutiei. Am īmpins ramele sub ciorchine. Cānd am controlat erau fugite iar īn capătul opus al stupului! Am īmpins iar fagurii sub ele, am etanşat diafragma cu cārpă şi de nevoie au clădit pe fagurii cu parafină. Valer Bodea
.

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Dacă mai aveţi stupi puneţi-i īntre FA un fagure cu puiet sau cu ouă. Aşa sunteţi sigur că albinele nu vor īnsoţi mătcile īn zborul de īmperechere, riscānd să nu se mai īntoarcă. Scriu asta pentru că dacă au format ghemuri distincte şi clădesc separat roiul are 2 mătci neāmperecheate. Stropiţi-le cu apă cu miere eventual parfumată cu parfum, ţuică sau ceapă şi uniţi ciorchinii. Ideal ar fi ca pe unul să-l scuturaţi la urdiniş, pe o planşetă, pentru a-i prinde şi păstra matca. Cam rar se mai īntāmplă ca din 2 mătci să rămānă cu nici una. Albinele nu-şi părăsesc cuibul nou. Ca să nu mai clădească pe capac puneţi podişor sau folie. Valer Bodea

Modificat de Valer70 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Horiaalexe
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 16
Solutia ar fi fost simpla.

Cutia am construit-o saptamana trecuta in joaca - de proba- cu intentia de a realiza ulterior inca 5  urmand ca dupa definitivare - rame insarmate  si achizitionarea intregului inventar inclusiv masca sa achiritionez 4-5 roi astfel incat sa mai raman cu o lada goala de rezerva . Dar roiul m-a luat prin surprindere si abia am reusit sa gasesc prin vecini 3 rame vechi (lemnul )si care scapasera de foc spre norocul meu vineri cumparasem 12 FA pentru a incerca insarmarea electrica cu o faceam odata. acum ca toate se precipita si nici vremea nu joaca cu mine in echipa nu stiu ce sa mai fac. Azi am trecut pe la magazin - OBOR si nu mai au nici faguri nici rame mari. Asa ca ma pun maine pe tamplarie.

Oricum multumesc frumos de sfaturi si voi incerda sa etansez diafragma


pus acum 13 ani
   
Horiaalexe
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 16
Sfaturile au fost de folos.
Dupa ce cateva zile am tot razuit faguri de pe podisor (gaseau ele spatiu sa treaca dincolo de diafragma) ieri erau toate pe rame si cladeau de zor, matca era si ea prezenta si banuiesc ca asteapta sa aiba unde depune ponta. Din pacate nu am faguri claditi asa ca va trebui sa mai astepte. Maine vor primi supliment 1/1 cu stimulent.

multumesc de sfaturi si .. bidoane pline

Modificat de Horiaalexe (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la