APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazylife pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Primul stup cu roi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Salutare,

Avand pana acum 4 familii de albine stationare din luna Aprilie si fiind incepator am luat contact direct cu practica apicola astfel:

1. Primul stup (orizontal 20 rame, 2 urdinisuri) fie a roit deja fie urma sa roiasca pe data de 23 Mai cand l-am controlat, intrucat am vazut  matca (nu mi-am putut da seama daca era sau nu imperecheata fiind incepator, insa banuiesc ca nu era imperecheata intrucat nu avea abdomenul asa de pronuntat) care insa nu oua. Nu am gasit oua sau larve tinere in stup deci banuiala mea este ca stupui a roit cam cu 7-8 zile inainte de 23 Mai. Botci erau multe, si sigur erau de roire, in partea de jos a ramelor, dar si in centrul ramelor acolo unde erau gaurile lasate pentru iernat de anul trecut, initial gandindu-ma ca poate e o schimbare linistita. Corectati-ma va rog daca analiza pe care am facut-o este corecta sau nu.

2. Cel de-al doilea stup (orizontal 16 rame, doua urdinisuri) era preferatul meu. Cules nu a prea fost pana acum in afara de pomii fructiferi care s-au dus, insa a scos o rama plina si capacita de miere dintr-un fagure pe care l-am pus la crescut cu 13-14 zile inainte de 23 Mai impreuna cu alte 2 foite artificiale (am fost plecat in concediu 2 saptamani si m-am gandit ca e bine sa le las de lucru). Am incercat sa gasesc matca insa dupa 30-40 de minute de cautari m-am lasat pagubas si am facut un nucleu cu 3 rame cu puiet capacit, doua rame cu pastura si miere si inca o rama crescuta pe jumatate. Ideea mea ar fi fost sa fac un nucleu cu matca batrana insa negasind-o am mers la noroc. Astept acum sa verific sa vad cine a tras botci de salvare: nucleul nou sau familia de baza?

3. Pentru cel de-al treilea stup (orizontal 16 rame, doua urdinisuri) am procedat identic ca si in cazul celui de-al doilea, familia fiind la fel de puternica si harnica. Nici aici nu am identificat matca si am procedat similar.

4. Cel de-al patrulea stup (orizontal 16 rame, doua urdinisuri) (cea mai agresiva familie dar nu peste masura) nu are tendinte de roire si pentru a continua prevenirea am pus o diafragma Hanemman pentru orizontali. Am scos din cuib o rama cu puiet capacit si am trecut-o dupa diafragma Hanemman, in locui ei adaugand un fagure artificial pentru construit. Tot din aceasta familie am scos rama claditoare plina cu puiet de trantore capacit. Am verificat cu ocazia asta infestarea varooa care este aproape inexistenta. Rama am sacrificat-o.

5. Cel de-al cincilea stup (orizontal 16 rame, doua urdinisuri) contine acum cei doi nuclei formati din stupii 2 si 3, despartiti de o diafragma completa la care am adaugat in margini cauciuc pentru a asigura o etansare completa (uneori imbinarile lemnului din stup nu sunt atat de perfecte intre pereti si diafragme).


La verificarea pe care o voi face pe 29 Mai ma gandeam sa procedez astfel:

1. Pentru primul stup sa verific daca se poate din nou existenta matcii si sa rup toate botcile in afara de una mai proaspata pastrata ca rezerva in cazul esuarii imperecherii matcii existente.

2. Pentru stupul al doilea verificarea existentei botcilor de salvare pentru a verifica daca matca a fost prelevata in nucleul nou format. In cazul in care matca a ramas si nu sunt botci de salvare voi pune diafragma Hanemman si fagure artificial la construit. Daca sunt botci de salvare voi rupe cateva dintre ele lasand 3-4 pentru crestere.

3. Pentru stupul al treilea identic cu stupul 2.

4. Pentru stupul al patrulea verificarea ramei de puiet pusa pe 23 Mai dupa diafragma, verificarea starii puietului in cuib (ponta matcii), verificat daca foita de fagure artificial a fost construita si in functie de aceste aspecte fie prelevarea unei noi rame cu puiet capacit si postarea dupa diafragma Hanemman impreuna cu punerea celei precedente la loc in cuib pentru ouat, fie adaugarea unei noi foite de fagure artificial daca cea precedenta a fost construita complet si corect.

5. Pentru cele doua nuclee din stupul 5 am aplicat hraniri ajutatoare (350 ml sirop 1:1 la 2 zile). Am observat ca in momentul deschiderii stupului pentru adaugarea siropului o placuta de lemn din podisor este la mijloc, prin indepartarea ei facandu-se legatura intre cele doua nuclee, albinele devenind agresive. Poate ma puteti sfatui sa procedez altfel in afara de a muta nucleele in stupi noi separati. Pentru aceste doua nuclee voi verifica existenta botcilor de salvare pentru a verifica daca matca batrana a fost prelevata la formarea lor sau nu. Daca sunt botci de salvare voi rupe cateva dintre ele lasand 3-4 pentru crestere.


Va rog mult sa imi spuneti daca procedez corec sau gresesc pe undeva. Din pacate nu am putut face rost de matca imperecheata pentru cele doua nuclee pentru a pleca cu ele in regula, iar peste 10 zile cred ca este deja prea tarziu eclozionand probabil o matca din botcile de salvare.

Sunt la inceput de drum si zi de zi si clipa de clipa ma intreb daca analizele pe care le fac si planurile pentru inverventie sunt corecte sau nu. Mentionez ca nu intentionez sa extrag miere decat poate de la unul dintre stupi. Peste maxim o saptamana o sa infloreasca salcamul, iar peste 20 de zile teiul in zona.


pus acum 13 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 446
In ce zona din Bucuresti infloreste salcamul peste o saptamana ?  Poti sa-mi raspunzi pe MP , sa nu vina toti in pastoral 

Dincolo de gluma, sa trecem si la treburi serioase !
Nu inteleg pentru ce folosesti haneman la orizontal. As fi inteles daca cresteai matci, altfel ...
La stupul 1 , daca ai vazut matca (cred ca proaspat eclozata si neimperecheata, daca nu aveai oua ) nu greseai daca radeai botcile. Acum ai sanse sa iti roiasca din nou. Si ce daca se pierdea matca la imperechere ? Ii dadeai o rama cu puiet de la alt stup si isi facea botci. Sau, daca tot ai teama asta, ii lasai doar o botca necapacita, pe care ori o rupeai tu cand vedeai ca ai ponta, ori o distrugea colonia la maturarea matcii din ea. In acest ultim caz nu excludeai insa posibilitatea de a mai roi o data la capacirea botcii lasate.

"Am observat ca in momentul deschiderii stupului pentru adaugarea siropului o placuta de lemn din podisor este la mijloc, prin indepartarea ei facandu-se legatura intre cele doua nuclee, albinele devenind agresive."
Taie scandurica pe lungime in asa fel incat fiecare bucata sa acopere un alt compartiment.
Daca vrei sa dai o matca imperecheata, nu este niciodata prea tarziu, decat daca te prinde iarna. Este chiar indicat sa ai in stupi matci selectionate.
Mult succes ! Se vede ca ai citit si iti place munca la albine   


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 13 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Am efectuat din nou un control pe 29 Mai, Sambata. Am tot citit eu o gramada, dar se pare ca practica ne mananca cum se spune. Am verificat toti stupii si toti aveau botci de roire acum, unele chiar capacite. (Cu toate acestea albina in stup era mai multa ca niciodata). Mai mult decat atat intr-unul din stupii din care am extras 3 rame cu puiet si 2 rame cu miere si pastura pentru formarea unei noi familii in saptamana precedenta am gasit albina cat pentru 14 rame. Nu mai aveau loc pe rame asa ca au trecut in partea goala a stupului. Din ce am vazut cred ca se pregateau sa plece, intrucat unde asezam hranitorul sub el se adunau buluc, le scuturam si se adunau imediat la loc. Eu stiam ca in momentul in care prima botca este capacita matca batrana impreuna cu jumatate din albine paraseste stupul. La mine de ce nu s-a intamplat asa oare? Am gasit botci capacite si inca multe. Am incercat sa tai toate botcile si zic eu ca am si reusit. Vremea era excelenta, soare de cateva zile. Pentru toti stupii am taiat botcile, insa nu am verificat sa vad daca au matca.

Ceea ce este mai ciudat este faptul ca in familiile noi pe care am vrut sa le creez am gasit si aici botci si eu banuiesc ca sunt de roire intrucat am gasit mai multe in partea inferioara a ramelor. Totusi nu imi explic de unde au aparut asa de multe in doar 5 zile de la ultima verificare in care nu am observat botci decat la un singur stup. Banuiesc ca lipsa mea de experienta a dus la aceasta observatie slaba.

Vreau sa va intreb daca am procedat bine ca am rupt botcile. Pentru cele doua familii noi pe care am vrut sa le creez am lasat doar cate 3 botci mai frumoase pentru fiecare.

Presupun ca factorii care au dus la roirea tuturor  celor 4 familii sunt urmatoarele:

1. Vremea nefavorabila din ultimele trei saptamani
2. Spatiu insuficient pentru puiet si depozitarea rezervelor de hrana (am pus doar faguri artificiali la construit pe care saracutele i-au construit dar nu cred ca a fost suficient intrucat nu am dispus de rame construite pe care le-as fi putut utiliza).

Stupina se afla in Breaza, Prahova, iar salcamul a inflorit pe data de 28 Mai.


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la