|
lucky5strike a scris:
1. Schimbarea linistita ne intereseaza daca se produce din anul 3 de viata al matcii (iulie-august, cateodata si in aprilie)... a carei familie pana atunci si-a facut treaba cum trebuie. Daca se produce mai devreme, pentru mine nu prea e vorba de schimbare linistita ci de matca cu probleme. Asta ar fi primul criteriu, prima sita.
2. Problema cu schimbarea linistita este ca in cele mai multe din cazuri matca tanara, aflata inca in stadiul de neimperechere, o executa pe cea batrana. Dupa aceasta, lasand la o parte inconvenientul intreruperii pontei ea poate foarte bine sa piara in ghem, sa greseasca intoarcerea de la zborul de imperechere. Mai sus va vorbeam de fenomenul de convietuire al ambelor matci o vreme, pentru care situatie dadeam un procent de 10% - si cred ca am fost generos. Asta ar fi totusi a doua sita.
3. N-o sa vedeti niciodata un mare posesor de familii prea interesat sa-si mentina sau inmulteasca efectivul pe baza schimbarii linistite (cu atat mai putin al roirii), si asta in baza riscului indicat la 2.
Va sa zica, noi cautam o familie a carei regina a performat bine pana in sezonul III, dupa care, in iulie-august din acel sezon, pe fondul uzurii ei firesti, albinele sa traga botci de schimbare, matca tanara sa o crute pe cea batrana, iar in toamna, sa gasim ambele regine active. Iar familia sa continue acest tip de evolutie. Apoi trebuiesc gasite familii cu comportament similar, dar neinrudite, si descendenta imperecheata dirijat. Apoi ce rezulta sa se comporte la fel, matca tanara sa o crute pe cea batrana macar pana la imperechere... e cale lunga, plan pe 12 ani!
Dar tot nu putem inlatura inconvenientul de la 2, pentru ca asteptam declinul unei matci, deci si al familiei ei.
Cand de fapt dorim randamentul maxim in sezonul activ.
|
1.schimbarea linistita se poate produce si in anul 2, si in anul 3, si in anul 4, si in orice luna a anului, de primavara pana toamna.nu putem incadra fenomenul intr-un tipar,depinde de foarte multe conditii.....
2. de regula in cazul unui cuiles intens matca oricum neglijeaza ponta.aparitia schimbarii linistite constituie un punct pozitiv datorat faptului ca regina noua imperecheata se avanta la lucru mai vartos, ponteaza si recupereaza ba chiar intrece regina care nu s-a schimbat.asigura astfel ponta viguroasa si necesara chiar in conditii nefavorabile cum ar fi existenta unui cules care sa paralizeze depunerea de oua. acelasi lucru e valabil si in alte situatii, ponta chiar daca e intrerupta cateva zile se recupereaza rapid.de aceea fenomenul de convietuire nici nu ma intereseaza, si asa matca batrana nu mai poate sustine o ponta semnificativa in putinul timp alaturi de cea tanara.
ATENTIE:modul de intretinere a coloniilor, tratamentele aplicate, toate aceste lucruri isi spun cuvantul in evolutia ulterioara a coloniei.daca nu ponteaza matca, familia nu se dezvolta, apar diferite sensibilitati, este vina numai a stuparului.
ratacitul la imperechere e un altfel de a spune " cum gasim nodul in papura".se poate intampla oriunde, oricand, oricum,cu orice tip de regina.nu este caracteristic fenomenului numit anecbalie, deci nu cred ca merita amintit.
3. asa cum am explicat mai sus, riscul de la punctul 2 nu exista.asta pentru ca ceasul biologic al coloniei functioneaza de minune, si o stare de echilibru perfecta prin modalitati de intretinere, cules, lipsa factorilor de stres si toxicitate este tot ceea ce are nevoie.
este motivul pentru care sunt foarte multi crescatori de regine anecbalice, printre care si eu care incerc sa stabilizez niste caractere de ani buni.
|
|