APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94 Profile
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / albinele agitate au legatura cu boala sau cu lipsa matcii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
florinr
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
Sa incep: Tatal meu a avut, cand eu eram copil, in jur de 30 de stupi. Acum m-am apucat eu (tata nu mai e). Am cumparat spre sfarsitul lui aprilie 2 familii cu stupi cu tot. Fiecare pe 10 rame cu inca un corp cu 10 rame. Unul mai puternic unul mai slab. I-am amplasat la socru si am pornit la drum. Dupa ce i-am amplasat am facut si inversarea corpurilor. Am umblat la ei de cateva ori (2-3) si mi s-au parut in regula. Din aprilie pana in prezent am observat foarte multi trantori (cateva sute) morti in fata stupului mai puternic. Unii din ei au un aspect ciudat (fara aripi, albi, neevoluati, ciudati ce mai). Astazi am observat in stupul mai slab, pe o rama marginala, doua albine care aratau ca si cum ar fi avut petrol pe ele. Cateva incercau sa le curete. Am reusit sa pun una intr-o cutie de chibrit. Am luat si cativa trantori in alta si vreau sa merg la Institutul Apicol. Ambele familii sunt extrem de agitate daca umblu la ele indiferent cat as fi de meticulos, si sunt. Imediat ce incerc sa ridic o scandura de la pod ies si ataca sau isi iau zborul care mai de care. Acest lucru nu s-a intamplat la cecelalte controale si imi amintesc si de modul in care reactionau ale tatalui meu. este ceva ciudat cu ele. Se reped ca niste caini. In corpul de sus nu exista decat 4 sau 5 rame cu miere aproape capacita, celelalte fiind goale. Astazi am introdus 2 rame noi la cel mai slab. Cel puternic este pe trei corpuri, cu corpul din mijloc cu rame noi.

intrebare: sa fie infestati cu boala neagra?
sunt agitati pentru ca nu mai au regina?

Am observat in fata stupului puternic si o albina paralizata, isi tinea un picior sub abdomen si nu putea zbura.

Multumesc si scuze pentru atata scris.


pus acum 13 ani
   
florinr
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
Am verificat fam mai slaba dupa o saptamana (am exclus boala neagra). Nu am gasit pic de puiet capacit, nici de trantor, nici de albina. In catul de sus era numai miere. In catul de jos am gasit in schimb oua de pana in trei zile, fara puiet capacit de trantor sau albina. Am gasit si cate doua oua in celula iar unele erau pe laterala celulei. Nu am gasit regina. Am considerat ca s-a  bezmeticit. L-am luat si l-am scuturat la aprox.1Km. si am pus in prealabil pe vechiul loc catul de sus in care am introdus o ram. cu puiet de toate varstele de la cel puternic, fara albina si o alta ram. de la un alt stup care avea construite doua botci capacite. Acum astept. Asa m-am priceput. Astazi l-am vizitat. Avea albina ;i trantori pe cele doua rame iar botcile erau la locul lor. Albinele incercau sa elibereze o matca, cred.
Am facut bine?
Sper sa primesc raspuns. Multumesc.

PS La stupul mai puternic am gasit in catul de sus 8 rame cu puiet de toate varstele iar in catul de jos miere si pastura. Mi-a placut.


pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Sa zicem ca e bine.
Ne ti la curent cu evolutia stupilor, da ?


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
florinr
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4

alt stupar a scris:

Sa zicem ca e bine.
Ne ti la curent cu evolutia stupilor, da ?

Vad din cand in cand cate doua albine care se bat (nu ceva permanent), atat la stupul scuturat car si la stupul normal de langa el.

La stupul normal imi explica lupta poate prin incercarea unor albine scuturate (ieri) de a gasi o familie. Insa ar fi putut sa se duca la catul amplasat pe locul initial.
Ma intreb cu cine se lupta insa albinele din catul amplasat in locul familiei scuturate?
Mentionez ca in catul amplasat pe locul familiei bezmetice nu am introdus albine din alt stup, doar puiet de toate varstele si botci capacite.


pus acum 13 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Catul amplasat in locul familiei scuturate e un "magnet" pentru albinele din alte stupini din zona... pe criza si foametea asta...
Micsoreaza urdinisul si evita sa-l tii deschis inutil.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 13 ani
   
florinr
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
M-am uitat astazi la stupul bezmetic, scuturat luna trecuta, si am gasit o matca foarte ocupata cu ouatul. L-am ajutat cu înca o rama plina pe ambele feţe cu puiet capacit, luata de la stupul puternic. Acum familia este pe 5 rame. Au reusit sa construiasca si rama cu foaia de ceara pusa la debut. Sunt foarte bucuros ca am reusit sa-l redresez.

O fi bine sa le tratez de acarieni saptamana viitoare? Am un tratament bio, un sirop austriac.


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la