linde
apicultor
Din: Turda
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 169
|
|
Yahoo!My Yahoo!Mail Make Y! your home page Search:
Sign In New User? Sign Up Tech -Groups -Help
STUPARITUL_NEW Home Messages Members Only Post Files Photos Links Database Polls Members Calendar Promote Already a member? Sign in to Yahoo! Yahoo! Groups Tips Did you know... Message search is now enhanced, find messages faster. Take it for a spin. Yahoo! 360° Share your life through photos, blogs, more. Messages Messages Help Message # Search: Advanced Scrisoarea D-lui Dr.Siceanu Message List Reply | Forward Message #533 of 534 < Prev | Next > ORGANIZAREA ECONOMICA A ASOCIATIEl CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA
Dr. Ing. Adrian Siceanu S.C. I.C.D.Apicultura S.A.
Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA din Romania), este una dintre cele mai longevive organizatii obstesti si profesionale existente in Romania. Inceputul acestei asociatii dateaza inca din anul 1873 cand s-a infiintat la Buzias Reuniunea Stuparilor Banateni condusa de Nicolae Grand. In 1915, s-a infiintat Societatea Nationala de Apicultura iar in 1925 aceasta s-a reorganizat in asa nurnita "Societate Centrala de Apicultura". Actuala ACA din Romania a luat fiinta in anul1957 si in ciuda unui regirn politic totalitar a reusit sa-si faca loc in elita mondiala a apiculturii, constituind un model de organizare si dezvoltare, aducand un imens
prestigiu Romaniei si odata cu acesta, recunoasterea internationala a valorilor sale. Un mare merit in dezvoltarea ACA din Romania si deci a apiculturii romanesti l-a avut, pe langa alte personalitati, Prof. dr. ing. v. Harnaj, ales presedinte al Apimondia (Federatia Internationala a Asociatiilor de Apicultura) in anul 1965, la cel ce-l de-al XX-lea Congres international al acestei organizatii mondiale(APIMONDIA) care s-a tinut la BucureSti. Evolutia constant pozitiva a apiculturii romaneSti in acea epoca a determinat detinerea preSedentiei Apimondia de catre Prof. dr. ing. v. Harnaj timp de 20 de ani, pana la congresul de la Nogoya din 1985, cand acesta a fost numit Presedinte de Onoare al acestei organizatii.
Actuala structura economica a ACA din Romania a fost organizata in anul 1997 in urma congresului ordinar al asociatiei tinut in luna Februarie. Asociatia a fost infiintata in anul 1957 si organizata dupa Legea 21 din 1924 care la articolul 1, specifica: "... asociatia este o asociatie fara scop lucrativ, non-profit..." Conform Legii nr .21 , asociatiile nu au voie sa desfasoare activitati economice decat strict legate de obiectul de activitate, respectiv apicultura. Articolul 40 din aceiasi lege arata ca asociatiile cu personalitate juridica pot infiinta unitati economice cu activitate in domeniul sus-mentionat. Pana in anu1 1989, ACA din Romania a functionat in baza aceleiasi legi 21, nerespectandu-se ad literam articolul 40, intrucat statuI communist a impus
pag 2
asociatiei cifre de plan ce nu puteau fi indeplinite decit in urma unei activitati economice diversificate, desi nu intru totul legate din punctul de veOOre al legii amintite. In ,ceste conditii, in perioada de dinainte de i9S9,1a nivelul asocia1iei s-au obtinut profituri enorme care au fost reinvestite, practic peste 90% din patrimoniul actual fiind realizat in acea perioada. Realizarea uriasului patrimoniu detinut de ACA a fost posibila in primul rand datorita entuziasmului apicultorilor membri si a personalului angajat, existand o deplina armonie in structura. Multi apicultori au facut donatii pentru realizarea patrimoniului, iar in conditiile in care in anumite perioade aveau posibilitatea sa-si vanda mierea la CENTROCOP care oferea preturi mai bune si alte avantaje (materiale de constructii, etc ), apicultorii vindeau cea mai mare parte a mierii prin ACA pentru ca ei si-au dorit ca asociatia sa aiba un viitor sigur .
La Congresul ACA din 1991, s-a continuat nerespectarea legii 21, considerandu-se ca toate unitatile ACA centrale si din teritoriu au personalitate juridica desi in realitate aceasta nu exista, iar la registrul comertu1ui s-a emis un certificat pe numele ACA cu activitati economice in toate judetele precum si la S.C. Complexul Apicol " V .Harnaj"S.A. si respectiv S.C. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura S.A. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, pe certificatul eliberat de Registrul Comertu1ui s-a facut mentiunea de "organizatie cooperatista" ceea ce nu corespundea formei de organizare ca asociatie, conform legii nr .21 de infiintare a ACA ~i statutului acesteia.
Revenind la Congresul ACA din 1997, trebuie sa se mentioneze ca acest eveniment a "pecetluit" soarta actuala a apiculturii romdnesti, structura economica adoptata atunci ramanand neschimbata pana la momentul actual. Asa cum s-a mai mentionat, articolul 40 din legea 21 permite infiintarea de unitati economice de profil, insa acestea erau reglementate de o alta lege, respectiv Legea nr .31. Anterior congresului, ACA din Romania a infiintat prima societate comerciala cu raspundere limitata (SRL) la filiala ACA a municipiului Bucuresti. Legea 31 ( de organizare a societatilor comerciale) prevede la articolul 211 ca "... o persoana fizica saujuridica poate fi asociat unic la un singur SRL..."
La acel moment s-a considerat cA ACA din Romania, infiintand SRL-ul de la filiala sa din Bucuresti, deci fiind 2 persoane juridice(mama si fiica) pot
pag 3
infiinta la randul lor alte SRL-uri neincalcandu-se astfel Legea 31 la articolul 211.
Pe acesta baza "legala" ACA din Romania si Apicola SRL Bucuresti au infiintat (prin "incest" juridic) toate celelalte 40 de SRL-uri Apicola la nivel de judete, dar fara personalitate juridica, aceste fiice fiind "copii fara identitate" . Deci in prima faza SRL-urile judetene s-au infiintat cu 2 asociati: ACA din Romania cu 80% din capitalul social si Apicola SRL Bucuresti 20% din capitalul social. Deoarece majoritatea judetelor au protestat s-a facut ulterior o redistribuire a capitalului social, preluandu-se de forma cateva procente de la Apicola SRL Bucuresti care au fost date noilor SRL-uri, acestea devenind astfel asociate. La acel congres, multi directori ai SRL-urilor judetene au protestat, cerand personalitate juridica si forma democratica de organizare a asociatiei care sa permita manifestarea initiativei locale si dezvoltarea economica a acestora. Toate propunerile venite din teritoriu au fost respinse de catre conducerea ACA de la acea vreme. Se face urmatoarea mentiune: capitalul social a reprezentat suma cu care si-a inceput activitatea economica fiecare societate comerciala nou infiintata.
Patrimoniul nu a facut obiect de inscriere la capitalul social intrucat conform Statului ACA acesta este "unic, indivizibil apartinand in intregime ACA din Romania, el fiind doar administrat de catre filialele judetene si SRL- urile infiintate insa fara drept de proprietate.
S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICUL TuRA. S.A si S.C. COMPLEX APICOL " V .HARNAJ" S.A au fost organizate de forma (pe motiv ca denumirea suna mai frumos decit cea de SRL) ca societati comerciale pe actiuni, alegandu-se cate 5 actionari conform legii 31 si care constituie AGA pentru fiecare din cele 2 institutii mentionate.
In ambele societati comerciale, ACA din Romania detine cate 80% din capitalul social. Pentru completarea numarului legal de actionari pana la 5, asa cum prevede legea 31, s-au numit, fara a tine cont de vreun criteriu, cate 4 SRL-uri Apicola fara personalitate juridica ( din diferite judete ), fiice prin "incest juridic" ale ACA din Romania si S.C. Apicola S.R.L. Bucure~ti. Astfel din cele 40 de societati comerciale (SRL ) Apicola judetene, doar 8 au onoarea de a conduce destinele celor 2 institutii centrale alaturi de actionarul majoritar , parintele lor -ACA din Romania.
pag 4
Structura actionariatului la cele 2 societati comerciale pe actiuni este urmatoare: a) S.C.I.C.D.A.S.A: * ACA din Romania 80% din actiuni, * S.C. Apicola SRL. Timisoara 5% din actiuni, * S.C. Apicola SRL Iasi 5% din actiuni, * S.C.Apicola 96 SRL Slobozia (Ialomita), 5% si * S.C. Apicola SRL Targoviste (Dambovita) 5%; b) S.C. COMPLEX APICOL " v .HARNAJ" S.A. are o structura identica a actionariatului, cu diferenta ca actionarii cu 5% provin din alte judete.
Este important de mentionat cA NU TREBUIE CONFUNDATA STRUCTURA ECONOMICA A A.C.A. DIN ROMANIA cu Structura ASOCIATIEI NON-PROFIT care este formata din ACA din Romania si cele 40 de filiale judetene si cea a municipiului Bucuresti ( farA personalitate juridicA).
Aceste filiale care constituie structura non-profit sunt conduse de catre Presedinti si ceilalti membri ai organului de conducere (conform Stafului ACA din Romania) alesi in cadrul adunarilor generale (judetene) ale apicultorilor, care la randul lor, impreuna cu doi delegati ai SRL-urilor aleg prsedintele ACA din Romania si conducerea acestei organizatii la Congresele ACA organizate din 4 in 4 ani. Trebuie subliniat faptul ca structura teritoriala a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a putut fi mentinuta pe linia de plutire doar cu eforturi foarte marl din partea directorilor si personalului angajat al SRL-urilor judetene in conditiile ingrate in care puterea lor de decizie este limitata de lipsa personalitatii juridice ale unitatilor conduse de ei si de conditiile economice nefavorabile in special cele legate de pretul scazut al mierii pe piata mondiala. In general, in mod gresit li se atribuie lor ineficienta asociatiei desi tot ei au fost in cea mai mare parte cei care au organizat si derulat actiuni de pregatire profesionala impreuna cu presedintii de filiale.
Se constata ca, in cazul ACA din Romania, atat structura non-profit cat si structurile economice organizate ca SRL-uri si S.A-uri sunt conduse de una si aceiasi persoana, respectiv PRESEDINTELE A.C.A din Romania, deci avem de-a face cu o ASOCIATIE PREZIDENTIALA af1ata la dispozitia si discretia acestuia. Cel mai grav este faptul ca INTREAGA STRUCTURA ECONOMICA a ACA din teritoriu si de la nivel central este in proportie de 80% (practic
pag.5
1 00% ) controlata de Presedinte, acesta putand dispune numirile in functiile de conducere la toate unitatile economice in functie de bunul plac si interese de orice natura. Deasemenea, a~a cum s-a dovedit, PRE$EDINTELE este singura persoana care isi permite sa dispuna de patrirnoniu dupa bunul plac. Aceste aspecte au fost prezentate pe larg in presa in special in Jurnalul National ca ancheta de presa, dar si in Romania Libera, Academia Catavencu, etc.
Prin modul abuziv prin care PRE$EDINTELE ACA din Romania a inteles sa-si utilizeze prerogativele, Asociatia a devenit o DICTATURA PREZIDENTIALA. Din pacate, prin modul iresponsabil si complet dezorganizat, asociat unui lung sir de ilegalitati si abuzuri in care a inteles sa isi exercite prerogativele, unitatile economice la care cu onoare este ACTIONAR MAJORITAR (80%) risca sa se confrunte cu situatii grave din punct de vedere economic, situatii ce pot conduce chiar la faliment. Din pacate, din nou trebuie mentionat faptul ca nici unul dintre aceste detalii nu este cunoscut de membrii onesti ai asociatiei, Presedintele prevalandu-se de un lung sir de minciuni ori de cate ori i s-au cerut explicatii atat la nivel de Consiliu National cat si in obisnuitele sedinte de Comitet Executiv al ACA.
Inexplicabil este si faptul ca ACA din Romania, asa cum a fost ea structurata in anul 1997 nu a mai fost supusa la nici un fel de reorganjzare conform noii legislatii, respectiv ORDONANTA nr.26 din 30 ianuarie.2000: cu privire la asociatii si fundatii, aprobata prin Legea nr.246/2005, ea: ramanand fide1a Legii 21 din 1924 si acolo unde a convenit, Legii 31 de organizare a societatilor comerciale.
Acum, in momentul in care Romania este stat membru al Uniunii Europene, se pune o intrebare legitima: ce alte interese manevreaza actuala conducere a Aso:ciatiei Crescatorilor de Albine din Romania, in locul celor legate de restructurarea si integrarea intr-un sistem LEGAL, eficient din punct de vedere economic si democratic in raport cu onestitatea si sperantele apicultorului roman, confruntat din pacate cu nenumarate dificultati?
___________________________________________________________ New Yahoo! Mail is the ultimate force in competitive emailing. Find out more at the Yahoo! Mail Championships. Plus: play games and win prizes.
Sat Mar 3, 2007 8:36 pm
Show Message Option Malinici Gheorghe <malinicigheorghe@...> malinicigheo... Offline Send Email
Forward Message #533 of 534 < Prev | Next > Expand Messages Author Sort by Date Scrisoarea D-lui Dr.Siceanu ORGANIZAREA ECONOMICA A ASOCIATIEl CRESCATORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA Dr. Ing. Adrian Siceanu S.C. I.C.D.Apicultura S.A. Asociatia Crescatorilor de Albine din... Malinici Gheorghe malinicigheo... Mar 3, 2007 8:38 pm
< Prev Topic | Next Topic > Message # Search: Advanced
Copyright Š 2007 Yahoo! Inc. All rights reserved. Privacy Policy - Copyright/IP Policy - Terms of Service - Guidelines - Help
|
|