APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sweetandana
Femeie
25 ani
Teleorman
cauta Barbat
25 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / Pasteurizarea mierii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
DanciuDaniel83
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 34
As dori sa stiu ce metoda adoptati pt. pastrarea mierii, o pasteurizati (incalzire la 70 grade C) sau pur si simplu o bagati in borcane si le inchideti ermetic? Am citit undeva ca pasteurizarea este o metoda buna de pastrare a mierii pt. ca distruge drojdiile raspunzatoare de fermentatia mierii si deci alterarea acesteia. Oare pasteurizarea nu schimba proprietatile mierii (gustul, mirosul, etc.)?
              Astept sa imi spuneti parerea dvs. si deasemenea metodele dvs. Va multumesc.


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
incalzirea mierii peste 40 de grade schimba atat gustul cat si propietatile mierii

Mierea nu are nevoie sa fie pasteurizata ptr conservare (are termen de valabilitate mare de peste 12 luni), in schimb se practica metoda ptr a o pastra necristalizata.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
horia_ch
apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 255

Cristian IONITA a scris:

se practica metoda ptr a o pastra necristalizata.


Ceva detalii se poate? Ma intereseaza acest subiect. Multumesc!
E nevoie musai de temperatura asta ridicata (70 C)? Nu merge la 40?


Modificat de horia_ch (acum 14 ani)


_______________________________________
Traiti ca o albina, munciti ca o albina si ganditi ca o albina... veti avea o viata dulce... Exact... la fel ca o albina.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
nu stiu sa-ti dau detalii, dar din cata fizico-chimie imi mai reamintesc stiu ca ptr fiecare element exista un prag de temperatura peste care starea de agregare nu mai e reversibila. Totodata tot de la termodinamica stiu ca trecerea dintr-o stare de agregare in alta se face in timp si+n functie de temperatura, adica ai nevoie de un timp ptr a lichefia mierea la 40 Celsius si de altul mai mic la 70 Celsius si poate de aceea ptr "operativitate" se foloseste 70 Celsius.

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
horia_ch
apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 255
Ma gandeam ca exista vreo metoda care sa PASTREZE mierea lichida. Deci din lichida ramane... lichida.

_______________________________________
Traiti ca o albina, munciti ca o albina si ganditi ca o albina... veti avea o viata dulce... Exact... la fel ca o albina.

pus acum 14 ani
   
DanciuDaniel83
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 34
Din cate am citit eu referitor la acest subiect, pasteurizarea se face la 70 grade Celsius din cel putin 3 motive si anume: distrugerea levurilor (drojdiilor) raspunzatoare de fermentarea mierii (care la temperatura de 70 grade Celsius sunt distruse), evaporarea apei din mierea nematurata (deci care nu a fost capacita de albine), dar si pentru pastrarea cat mai mult timp a mierii, necristalizata.
             Deci pana la urma care ar fi metoda cea mai buna de pastrare a mierii: pasteurizata sau nepasteurizata, avand in vedere ca fiecare metoda are si avantaje si dezavantaje.


pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
nu stiu daca am voie sa postez o adresa (daca nu ,rog moderatorii sa stearga postarea si sa nu ma bage pe lista neagra ) dar care consider ca este raspunsul ideal la intrebare 



nu este reclama mea dar consider ca domnul prof ursu este o somitate in domeniul apicol


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
DanciuDaniel83
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 34
Da, m-am lamurit.
Multumesc mult pentru filmulet. Este foarte educativ.


pus acum 14 ani
   
mitzu
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 19
salut toti apicultorii.am gasit si eu un document intr o revista legat de Pasteurizarea mierii:Pasteurizarea mierii se face cu scopul de a distruge toţi germenii care pot provoca fermentarea mierii şi de a topi cristalele iniţiale existente, care fără aceasta operaţie, ar determina īncepere cristalizării mierii. Pasteurizarea se face īn instalaţii asemănătoare celor utilizate pentru pasteurizarea laptelui şi constă īn īncălzirea şi răcirea ei bruscă. Īntr-un pasteurizator, mierea lichidă circulă īn contra-curent cu apa caldă, īntr-un strat gros de cīţiva mm şi se īncălzeşte īntr-un timp foarte scurt la temperatura de pasteurizare de 70-78 grade C. După menţinerea ei timp de 5-8 minute la această temperatură, va intra īn circuitul de răcire īn contra-curent cu apă rece şi se va răci brusc la 42 grade C. Ea este acum pasteurizată şi işi va păstra starea lichidă timp de cel puţin 6 luni, timpul necesar pentru a fi consumată.sper sa ajute cuiva aceasta informatie.cu stima si respect.

_______________________________________
"Albina are mare nevoie de aripi chiar şi după ce a adunat mierea īn stup.."

pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
eu cosider ca nu starea de agregare in care se afla mierea este importanta, ci proprietatile acesteia... daca temperatura mierii creste peste 70 de grade , aceasta devine toxica (exista studii certe facute de laboratoare renumite )
acum fiecare consuma ce vrea si cum vrea...sanatate maxima ! 


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
horia_ch
apicultor

Din: Miercurea Ciuc
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 255
Din pacate, piata din Romania cere cu insistenta starea de agregare lichida. Cea solida este respinsa prompt. Asa ca a cunoaste o metoda de a face mierea sa-si pastreze starea lichida cat mai mult timp ar fi un lucru bun, zic eu. Pentru toata lumea. Povestea cu educarea clientului, care se serveste in astfel de discutii... e doar o poveste.
Bineinteles ca metoda trebuie sa pastreze calitatile mierii daca nu intacte, macar schimbate extrem de putin.
Cunosc un apicultor din zona mea a carui miere cristalizeaza tare lent (probabil undeva pe la 12 luni). A mea cristalizeaza in maxim 4 luni. Si sa va spun ceva? E vecin cu mine, deci florile sunt cam aceleasi. Si sa va mai spun ceva? Zice ca nu face nimic mierii. No comment!


_______________________________________
Traiti ca o albina, munciti ca o albina si ganditi ca o albina... veti avea o viata dulce... Exact... la fel ca o albina.

pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060
Anul trecut am avut un singur stup ţinut pe vatră(acasă īn curte), am recoltat īn iunie şi august şi am avut miere pīnă la tīrgul de la Cīmpina (eram la ultimul borcan).
Nu ştiu de ce, dar nu a cristalizat deşi mă aşteptam s-o facă.


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
trantor
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 415

ioanpuiu a scris:

Anul trecut am avut un singur stup ţinut pe vatră(acasă īn curte), am recoltat īn iunie şi august şi am avut miere pīnă la tīrgul de la Cīmpina (eram la ultimul borcan).
Nu ştiu de ce, dar nu a cristalizat deşi mă aşteptam s-o facă.


Ar fi foarte util sa ne spuneti si preponderenta melifera, respectiv conditiile de pastrare, temperatura constanta sau nu, lumina....


pus acum 14 ani
   
jenica67
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 710
Eu cand vreau sa decristalizez mierea, bag borcanul de sticla fara capac in cuptorul cu microunde, dau putere mica si o lasa pana e lichida. Atunci pun cateva picaturi de helas si amestec si dupa nu mai se crestalizeaza decat f. greu.

_______________________________________
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060
Preponderenţa meliferă
        nu o cunosc, nu cred că există dar au cules īncepīnd cu sălcii, fructiferi, alte plante ornamentale, floră spontană pe suprafeţele care īncă nu s-au construit şi poate ajung şi la Cernica la pădure(aprox. 2 km.)
        păstrată la demisol īntr-o cameră fără lumină naturală, temperatura cu mici fluctuaţii de la vară la iarnă.


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la