APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mariatha pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / Acte necesare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Mihai_Neacsu
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1
As vrea sa incerc sa comercializez si/sau alte produse apicole prin intermediul unui site pe Internet. Aveti idee daca pot face asta printr-un intermediar (fiul meu)? Daca da, de ce acte are el nevoie?

pus acum 14 ani
   
ralucadudescu
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
In primul rand pentru a comercializa un produs trebuie sa aveti o forma fiscala de inregistrare - societate comerciala, PFA, intreprindere individuala, etc.
Apoi, deoarece produsul este alimentar, tb sa aveti autorizatie sanitar-veterinara.
De la operatiunea de productie pana la comercializare in magazin tb implementate bune practici si HACCP. De asemenea etichetarea tb sa fie conforma cu normele in vigoare.
Daca operatiunile se fac online este necesar sa va faceti un site. Atentie aici si la respectarea legislatiei de protectie a consumatorului ce se aplica tranzactiilor online.

Daca aveti nevoie de ajutor privind bunele practici, HACCP, legislatia privind etichetarea sau normele de protectie a consumatorului va stau cu placere la dispozitie.

Raluca Dudescu
Consultant bune practici de igiena, HACCP
Tel: 0722 631 579
E-mail:
Website:


_______________________________________
Raluca Dudescu
Specialist si Auditor igiena, siguranta alimentului, HACCP, ISO 22000, ISO 9001
Telefon:+40 722 631 579, e-mail:
Website:

pus acum 13 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ma!!!! ralucadudescu..o fi baiat sau fata?????
ps...intrebam si eu...ashaaaa....!!!!!  


pus acum 13 ani
   
tusaz
apicultor

Din: covasna
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 108
Va rog daca aveti timp sa postati aici aceste "bune practici" , cred ca multa lume de aici este curios.

pus acum 13 ani
   
ralucadudescu
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2
Bunele practici (de igiena) reprezinta un set de reguli de baza ce necesita a fi respectate pentru obtinerea unui produs sigur pentru sanatatea consumatorului (adica care sa nu-l imbolnaveasca).
Bunele practici de igiena se aplica pe tot lantul alimentar, de la productia primara (cum este cazul dvs, in apicultura) pana la comercializarea produsului final.
In afara bunelor practici de igiena exista si cele de productie, adica un set de reguli si recomandari necesare pentru a obtine un produs de calitate.
In productia primara (adica acolo unde avem animalul viu) se aplica doar bunele practici. Din momentul in care apare produsul (si nu mai vorbim de un animal viu) se aplica pe langa bunele practici si instrumentul HACCP, ce controleaza riscurile in cateva puncte critice de control. Bunele practici sunt cerinte introduse de legea 150/2004, respectiv regulamentele 852 si 853 pe 2004 transpuse in Romania prin HG 924 si 925/2004. O prezentare legata de normativele generale aplicabile gasiti la adresa
Mentionez ca pe langa legislatia generala, orizontala, aplicabila in domeniul alimentar, pentru fiecare domeniu exista o legislatie verticala, aplicabila strict domeniului respectiv (in cazul dvs apiculturii).

In ceea ce priveste bunele practici si HACCP, HG 924 cap 1 mentioneaza:
Art. 1: Domeniu de aplicare
(1)Prezenta hotărâre stabileşte reguli generale cu privire la igiena produselor alimentare pentru operatorii cu activitate în domeniul alimentar
a)responsabilitatea primară pentru siguranţa alimentelor aparţine operatorului cu activitate în domeniul alimentar;
b)este necesar să se asigure siguranţa alimentelor pe tot lanţul alimentar, începând cu producţia primară;
d)implementarea generală a procedurilor bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), împreună cu aplicarea bunelor practici de igienă, trebuie să întărească responsabilitatea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar;
e)ghidurile de bune practici sunt un instrument valoros pentru a ajuta operatorii cu activitate în domeniul alimentar, de la toate nivelurile lanţului alimentar, să fie în conformitate cu regulile de igienă a alimentelor şi la aplicarea principiilor HACCP;
f)este necesar să se stabilească criterii microbiologice şi cerinţe de control al temperaturii, bazate pe o evaluare ştiinţifică a riscului;
(2)Prezenta hotărâre se aplică tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor, precum şi activităţilor de export, fără a se aduce atingere unor cerinţe specifice cu referire la igiena alimentelor.
(3)Prezenta hotărâre nu se aplică:
a)producţiei primare pentru consum domestic privat;
c)furnizării directe, de către producător, de cantităţi mici de produse primare către consumatorul final sau către întreprinderi locale de vânzare cu amănuntul ce aprovizionează direct consumatorul final.

Cu alte cuvinte, daca esti producator si furnizezi cateva kg nu esti obligat sa implementezi bune practici si HACCP, daca esti firma sau PFA si furnizezi cantitati mai mari atunci ai aceasta obligatie.

Bunele practici de igiena in productia primara se refera la controlul unor factori, cum ar fi:
- stabilimentul, mediu (poluare, agenti de contaminare, apa, aer, etc), eventual mijloc de transport
- mijloacele de productie (de ex stupii - materialele din care sunt realizati, produsele cu care se lucreaza, etc)
- controlul daunatorilor si tratamentele aplicate - substante, concentratii, frecventa, control - dozari de antibiotice, pesticide, etc
- procedurile de igienizare
- planificarea controlului sanitar-veterinar (diagnosticul medicului veterinar) si de laborator - probe

Bunele practici de igiena in productie (ne referim deja la existenta unui produs, nu la animalul viu) tin de controlul factorilor:
- minimizarea contaminarii - locatie, facilitati si echipamente
- controlul operatiunilor - materii prime, procesare, manipulare, stocare, distributie
- intretinere, curatenie, igienizare, controlul daunatorilor, managementul deseurilor
- controlul sanatatii si igienei personalului - monitorizarea starii de sanatate, igiena personalului, echipamentelor, comportament, vizitatori, etc
- instruirea personalului
- implementarea HACCP - cu verificare eficientei sistemului
- transport
- asigurarea trasabilitatii prin lotizare si a unei corecte etichetari a produsului, in scopul informarii consumatorilor

Referentialul international utilizat si in certificarea bunelor practici si a HACCP, inclusiv de organismele de certificare romane, este CAC/RCP 1-1969, rev. 4-2003, ce se gaseste in mai multe limbi pe site-ul, sectiunea Official Standards, Search (cautare).

O mentiune: pentru Romania doar implementarea bunelor practici si HACCP sunt obligatorii NU SI CERTIFICAREA, aceasta devenind cerinta obligatorie doar in cazul in care un client o cere prin contract - ex un lant de magazine. Sigur, un client poate fi oricat de pretentios si poate cere ca furnizorul sa aiba implementate si certificate standarde specifice.

Esential este ca aceste cerinte sa fie implementate in cadrul unitatii intr-un sistem simplu, fluent, usor de utilizat, bazat pe proceduri si formulare logice si clare, altfel el devine doar un dosar de hartii si nu are nici o valoare adaugata pentru producator. De asemenea, prin natura produsului realizat (miere, polen, propolis, etc) acesta este unul foarte sigur, cu riscuri mici, avand chiar proprietati antibacteriene, ce nu se poate compara cu carnea sau produsele lactate. De aceea si sistemul de bune practici impreuna cu HACCP trebuie sa fie simplu, cu unul maxim 2 puncte critice de control de monitorizat.

Referitor la etichetare, legislatia orizontala e reprezentata de HG 106/2002, la care se adauga normativele specifice domeniului sau produsului, in general emise de ministere.

Sper ca raspunsul de mai sus sa va fi lamurit putin asupra a ce insemna bune practici. Daca aveti nevoie de legislatia mentionata sau norma Codex in format electronic va rog sa-mi scrieti.

Toate cele bune,

Raluca Dudescu
Consultant si Auditor
Igiena, siguranta alimentului, HACCP, ISO 22000, ISO 9001

Telefon:+40 722 631 579
E-mail:
Website:

Modificat de ralucadudescu (acum 13 ani)


_______________________________________
Raluca Dudescu
Specialist si Auditor igiena, siguranta alimentului, HACCP, ISO 22000, ISO 9001
Telefon:+40 722 631 579, e-mail:
Website:

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la