APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
surender_lady Profile
Femeie
25 ani
Arad
cauta Barbat
26 - 47 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Apiinvert sau sirop  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041

dumitriu a scris:


gica a scris:

Cine va opreste sa-l faceti si sa iesiti la 50% din pret?
La 1-2 tone cred ca se merita.

Nu se poate face un produs identic in Romania.Reteta e secreta chiar si pentru cei din firma.





gica a scris:


gica a scris:

Cine va opreste sa-l faceti si sa iesiti la 50% din pret?
La 1-2 tone cred ca se merita.

Sa vedem cu cat m-am inselat pe necalculate la fix.

dumitriu a scris:

Nu se poate face un produs identic in Romania.Reteta e secreta chiar si pentru cei din firma.

Reteta e secreta - moft.Secretul lui Polichinelle asta este.Cele doua propozitii sunt catalogate de altii drept 'reclama cea mai ieftina pentru gugustiuci'.Cu noi noi nu este cazul.La cati suntem aici nu sunt sanse

dumitriu a scris:

Pretul e in jur de 3,7 lei/kg si depinde de cursul Euro.Pretul la zahar in angro e in jur de 3 lei/kg.
Trageti singur concluzia daca diferenta de preturi e mai convenabila sa fabricati singur siropul sau nu.

Pretul apiinvertului este in jur de 3,7 lei.Cu tva sau fara ?Va raspunde domnul.
Pretul la zahar cu TVA in Gorj il aveti aici:

Acum sa trecem la calcule:
Cumparam 1000 kg apiinvert. 3700 lei dati din prima.Nu stim daca transportul e gratis sau nu. TVA = ? este inclus sau nu.
Cumparam 730 kg de zahar.Costa 2702,80/tona.Platesc 1973 lei cu TVA.
Daca iau 1 tona transport gratis.Daca nu 100 lei max.
1 kg sare de lamaie = 20 lei
  10 metri cubi de gaz max =10 lei
  10 ore de paza si preparare 100 lei ca sunt sef
Total maxim = 2203 lei
Reprezinta 59,54%  daca apiinvertul are TVA inclus sau 50,03% daca nu-l are.
Da dom'le,recunosc,m-am inselat.A iesit mai mult de 50%
Partea buna am ramas in buzunar cu minim 1500 de lei.
Dupa banii astia umbla domnul pe aici

Mai alt stupar ia vino de ne lumineaza si pe noi.Ca ai luat cu tonele.Sa stim si noi si de la unul de-al nostru.
Ca ne lucreaza domnul Dumitriu  en-gross si en-detail
Si mie reclama agresiva nu mi-a placut niciodata.



Dila Daniel a scris:

Nea Gica nu contest ceea ce spuneti.Zaharul e cu T.V.A?...banuiesc ca da.
Acum  nici apiinvert nu am folosit,dar,daca compozitia chimica e ok,eu unul vad la el doua mari avantaje.
-nu se acreste
-nu miroase
care pot justifica la unii acea diferentza.



gica a scris:


dumitriu a scris:

Substanta solida este de aproximativ 72,7 %.
Compozitia substantei solide este:
-zaharoza: 30 %
-dextroza: 31 %
-fructoza: 39 %

Acum sa analizam putin si compozitia solida din reteta secreta.
Raportul initial fructoza/glucoza = 55,71/44,29 =1,25
Raportul teoretic fructoza/glucoza la maturare si capacire =54/46 =1,17
Stim cu totii ca mierea de salcam cristalizeaza greu tocmai din cauza ca raportul fructoza / glucoza este supraunitar.
Acesta este marele secret al apiinvertului.

O solutie de zahar bine invertita mai are in compozitie 5-10% zaharoza raportat la substanta uscata.Restul de 90-95% este glucoza si fructoza in parti egale.
In sudul Olteniei este o fabrica de fructoza care vinde pe la 2-2,5 lei/kg.
Suficient 5 kg pentru a obtine o compozitie ca mai sus.
Lucru inutil totusi,la mine de cand folosesc zahar invertit nu am vazut acest amestec cristalizat in rame.



adi hodis a scris:


gica a scris:


dumitriu a scris:

Substanta solida este de aproximativ 72,7 %.
Compozitia substantei solide este:
-zaharoza: 30 %
-dextroza: 31 %
-fructoza: 39 %

Acum sa analizam putin si compozitia solida din reteta secreta.
Raportul initial fructoza/glucoza = 55,71/44,29 =1,25
Raportul teoretic fructoza/glucoza la maturare si capacire =54/46 =1,17
Stim cu totii ca mierea de salcam cristalizeaza greu tocmai din cauza ca raportul fructoza / glucoza este supraunitar.
Acesta este marele secret al apiinvertului.

O solutie de zahar bine invertita mai are in compozitie 5-10% zaharoza raportat la substanta uscata.Restul de 90-95% este glucoza si fructoza in parti egale.
In sudul Olteniei este o fabrica de fructoza care vinde pe la 2-2,5 lei/kg.
Suficient 5 kg pentru a obtine o compozitie ca mai sus.
Lucru inutil totusi,la mine de cand folosesc zahar invertit nu am vazut acest amestec cristalizat in rame.

O intrebare, poate ilara dar intreb totusi
Siropul de zahar invertit acasa se poate administra ziua fara riscul de a creea furtisag ?.
La siropul din comert i se aducea laude ca nu creeaza furtisag ziua dar eu era sa o patzesc pt. ca l-am lasat deschis cateva ore.




gica a scris:

Raspund tuturor:

  DD fa matale te rog un sirop invertit de concentratie 2,7/1 pune-l in sticla, astup-o si daca intr-o luna se acreste vin in Craiova sa-mi dai cu el in cap.
Foloseste zahar Coronita sau Margaritar (fabricat tot la Agr..na) si poti sa-l dai in 30 august in mijlocul zilei.Nu are pic de miros.Pe contra este cel de Ludus

Alt stupar,eu nu am scris ca apiinvertul nu este bun.Am scris ca este scump.Am oferit o alternativa.
Dar matale ai platit pentru 2 tone 2000 x 3,7 = 7400 lei sau mai mult?
Ne cunoastem personal,cum spui asa ramane.
Sirop faci intr-un ceas 150 de kg.Cu alteratul nu te cred.De fructoza am zis,de furtisag am zis.De uzat sa fii convins ca uzeaza mai mult apiinvertul.Ca are 30% zaharoza si nu mai putin de 10% ca siropul.

Domn' Adi,orice substanta care se poate dizolva in apa are un miros.Mai slab sau mai puternic.Albina are mirosul de cateva mii de ori mai bun decat al nostru.Asa ca nu-i greu de facut o nenorocire nici cu apiinvert.
Si el si siropul daca au temperatura mai mica decat a mediului scad mult sansele de furtisag.Trebuie tinute la beci inainte,nu date calde.




gica a scris:

Domnule Dumitriu,
- nu am afirmat ca produsul pe care il comercializati nu este bun,am afirmat ca este prea scump.
- am oferit o alternativa mult mai ieftina la produsul comercializat de dvs.
- am recunoscut si recunosc ca zaharul comercializat sub marca 'Coronita' si 'Margaritar' este cel mai bun pe piata noatra.Alte marci cu 5% mai ieftine la pret sunt de toata jena.
Azi ati facut urmatoarele afirmatii:

dumitriu a scris:


Domnule Gica,Am vazut si eu site-ul respectiv si am avut si curiozitatea sa sun la firma respectiva sa verific pretul.In primul rand in calculele D-vs ati inclus o cantitate de zahar (din care doriti sa obtineti siropul) de 730 kg.Problema e ce faceti cu cele 21,3 tone de zahar cu care ramaneti pe stoc.Ca cei la care faceti trimitere vand la acest pret o cantitate minima de 22 tone(adica un TIR).Banuiesc ca nu toti apicultorii au bani disponibili sa achizitioneze 22 tone de zahar o data.
............................
.Nu spun ca firma respectiva e neserioasa(nu am de unde sa stiu asta), dar e o firma infintata in octombrie 2009.Asa ca mare grija la banii D-vs, am avut cunostiinte care au platit zahar inexistent si au ramas cu buza umflata.
.................

Am corectat problema cu site-ul respectiv.Firma este din Tg Jiu si cunosc situatia ei.
Multumesc pentru imensa grija pe care o purtati banilor mei.

dumitriu a scris:

Domnule Gica,
Revenind la calculele D-vs omiteti ca invertirea Apiinvert-ului nu se face cu sare de lamaie ci cu fructoza.Asa ca inlocuiti in reteta D-vs sarea de lamaie si refaceti calculele.Si oricum nu o sa obtineti un produs identic care sa reziste 18 luni fara sa-si schimbe propietatile.E ca si cum ati vinde miere de salcam la acelasi pret ca cea poliflora.Ca e tot miere, nu?

Nu m-am referit la metoda de producere a apiinvertului.
Am vorbit despre sirop de zahar invertit si am aratat cum se poate obtine un produs cat de cat asemanator cu cel distribuiti dvs.Cat despre rezistenta in timp nu asta conteaza pentru stupar.Ce am propus eu rezista lejer luni bune.
Referitor la fructoza despre care faceti caz la invertire rog colegii sa citeasca site-ul urmator:

Asta fiindca tot dati cu petarde si fumigene.

dumitriu a scris:

atunci cand am putut sa ajut cu transportul apicultorii care au luat o cantitate mai mare am facut-o.Si fara sa plateasca 1 leu in plus fata de pretul produsului.Si am sa fac acest lucru de cate ori voi putea.Dar trebuie sa inteleaga toti, ca nu e firma mea, nu am camioanele mele si poate nu pot intotdeauna sa fac aceste facilitati asa cum mi-as dori.

In acest sens am apelat la colegul 'alt stupar'
Cred ca daca platea pe total 2000 kg x 3,7 lei = 7400 lei spunea.Sau nu a inteles.

dumitriu a scris:


Concluzia este una singura:ALEGEREA APARTINE FIECARUIA.
Cei care au folosit Apiinvert-ul si nu au fost multumiti pot foarte usor sa renunte la colaborare.Prefer sa ma salut la Targurile apicole cu apicultorii decat sa fie cineva suparat ca i-am vandut ceva prost.
Cu stima,
Dan Dumitriu

Sunt de acord cu concluzia trasa de dvs.
Nu am afirmat ca vindeti ceva prost,am afirmat ca vindeti ceva scump.
Si totusi,cu fructoza asta,or avea dreptate americanii :




pngflorin a scris:

Am luat Apiinvert, a fost  bun pt albine, insa cu tot cu drumul ma ajuns in toamna lui 2008 la 4,2 lei /KG.

SI IN ACEST AN AM SA MERG PE RETETA LUI GICA.
am folosito anul trecut si nu am obs diferente fata de Apiinvert, plus ca e la 40 % fata de costul acestuia.



pngflorin a scris:

Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
  Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine

citat din : nea Gica.




valter a scris:

Ma..., ma...!!
Ma faceti sa ma supar...
Pai daca-i sirop 2/1, eu l-am facut 2,5/1, e sirop si l-am trecut in peturi.
Experimentez, fac calcule aritmetice, a-mi formez mana pentru  a nu-l deranja pe domnul dumitriu.
Sirop taica, pe care dorim sa-l verificam daca in conditii de boxa  pe durata a doua luni a-si pastreaza calitatile.
Daca da, i-si pastreza calitatile, la anul facem vre-o doua tone ca sa hranim nucleele de fecundare a matcilor(aprox 500 de nuclee).
Reteta e super.
Sa ne traiesti voinic nene Gica Romanescu.
Dau un tuborg la Campina.



gica a scris:

Mai,mai,
Voi sunteti mai catolici decat papa de la Roma.Sa le luam pe rand:
5 kg zahar +1,1 litri de apa  6,1 kg= 4,1 litri sirop (va rog sa ma credeti).
6,1kg : 4,1 litri = 1,48 kg/litru (putin mai greu ca mierea).
Rece este putin mai vascos ca mierea.
1,1litri apa : 6,1kg = 0.18  ( amestecul are 18% apa)
5 kg zahar : 6,1 kg sirop = 0,82 (amestecul are 82 % substanta uscata)
Teoretic,asta iese din reteta.Practic iese un amestec putin mai dens deoarece la fierbere se mai evapora din apa.
Acum:
- vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece sau ceai si obtii 8 litri de sirop 1/1
- vrei sirop 2/1 pentru hranire de completare vara mai pui imediat 1,5 litri apa rece.
Pus in PET-uri si inchis ermetic tine mult si bine.
Acum chestii de finete:
- puneti apa la fiert (1 litru),cand incepe sa fiarba puneti zaharul si amestecati.Cand zaharul se topeste si incepe sa fiarba puneti 100 ml apa in care ati dizolvat 5 grame sare de lamaie.Cand fierbe cu spuma si incepe sa scada puneti imediat apa rece.

Daca doriti sa faceti placi de zahar candi la 1litru de apa puneti 10 kg de zahar si 10 grame sare de lamaie,fierbeti ca la sirop si lasati sa se raceasca un timp.Puneti in pungi pe care sa le asezati pe suprafete plane.Cand se raceste are proprietatile duroflexului.Din acest amestec nu arunca nimic afara cum se intampla cu serbetul.




pab a scris:

La compozitia prezentata, Apiinvertul zic eu ca este ok pentru albine.
La mine problema este pretul. Lasand la o parte faptul ca Apiinvertul este partial invertit (nu total) si gata preparat, dupa calculele mele, 1 kg substanta uscata (sa zicem zahar) din apiinvert costa cca 5 lei. 1 kg de zahar din comert, costa cca 3 lei.
Calcule:
Conform regulii de 3 simple, 0,73 kg echivalent zahar dintr-un kg de Apiinvert costa cca 3,7 lei, adica 1 kg echivalent zahar (glocoza, fructoza si zaharoza) din Apiinvert costa 5 lei.
Conform specificatiilor date de producator, intr-un litru de Apiinvert avem echivalent 1 kg zahar.
Atentie, apiinvert se comercializeaza la kg si nu la litru. Transpus in litri, ar costa cam 5 lei litrul de apiinvert. Un litru de apiinvert  echivaleaza cu 1 kg zahar.
Daca cumpar 1 kg zahar din comert cu 3 lei/kg si fac 1 litru sirop la aprox. aceeasi conc cu apiinvert (28%apa) ies mai castigat cu 2 lei, care-mi raman in buzunar.
Fiecare alege ce-i convine: apiinvert gata preparat, invertit partial la cca 5 lei pe litru, sau sirop home made din zahar tos la 3 lei litru care daca vreti se poate inverti dupa metoda lui nea Gica..
PS Cer scuze dlui Dumitriu, am vrut sa arat colegilor diferenta, sa poata sa aleaga. In urma discutiei avute cu dvs referitor la pret apiinvert si la faptul ca se comercializeaza la kg, am facut calculele de mai sus.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3041

gica a scris:

Am zis mai sus ca nu sunt adeptul acestui mod de hranire.
In zona mea in 2008 a fost o seceta crunta,rezervele de iarna au fost de 10-12 kg.Am completat sa nu am cine stie ce surpriza,dupa zilele astea calde consumul va creste catre2-3 kg pana la sfarsitul lunii.Asa ca 8-900 gr.in plus la rezerva nu strica.
Reteta este la secret,o zic da sa nu spuneti la nimeni si ar fi bine sa nu ajungeti sa o folositi.
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.

Mai este o reteta cu hrana proteica da-i tot la secret.Sper sa nu o fac anul asta.Aceasta reteta este de stimulare si se foloseste cand frigul tine pana la 10-15 martie.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Multumesc frumos pentru topic domnule Ionita.Dau o cicoritoare luna asta cand ajung la Bucale.Voi scrie cateva completari si voi spune cum am facut in 2008 cand a trebuit sa folosesc masiv sirop invertit

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
cipry74
apicultor

Din: com.Valea Doftanei....Prahova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 341
da-i bice nene Gica.....pariez ca mai bine de jumatate dintre noi au morcoveata infipta din pricina hranei luna asta..   

pus acum 14 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

Cristian IONITA a scris:


gica a scris:

Am zis mai sus ca nu sunt adeptul acestui mod de hranire.
In zona mea in 2008 a fost o seceta crunta,rezervele de iarna au fost de 10-12 kg.Am completat sa nu am cine stie ce surpriza,dupa zilele astea calde consumul va creste catre2-3 kg pana la sfarsitul lunii.Asa ca 8-900 gr.in plus la rezerva nu strica.
Reteta este la secret,o zic da sa nu spuneti la nimeni si ar fi bine sa nu ajungeti sa o folositi.
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.

Mai este o reteta cu hrana proteica da-i tot la secret.Sper sa nu o fac anul asta.Aceasta reteta este de stimulare si se foloseste cand frigul tine pana la 10-15 martie.


Si nu ne vindeti si noua reteta de turta proteica?
 


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 14 ani
   
apimeda
apicultor

Din: Galati 1950
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 178
salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)


_______________________________________
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
Constantin Suru   0744797433

pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

apimeda a scris:

salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)


cand asezi turta peste ghem se scurge peste albine risti sa ramai fara stupii,cauta altceva verificat si sigur


pus acum 14 ani
   
apimeda
apicultor

Din: Galati 1950
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 178
multam.    astept un semn de la cei carora le-a iesit

_______________________________________
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
Constantin Suru   0744797433

pus acum 14 ani
   
liviu142
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 34
o intrebare....daca turta proteica este mai fluida, nu se poate baga in pungi alim subtiri pe care sa le gaurim din loc in loc?

_______________________________________
We need a reason for speaking; we need none for keeping silent.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Am pus reteta de vreo 3 ori.
placi facute din zahar invertit:

apiinvert sau sirop pus reteta vreo ori.placi facute din zahar invertit:

32.8KB


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
amestecul fierbine este turnat in pungi subtiri,vidat,lipit si pus pe suprafata plana sa se intareasca.La rece crapa ca sticla.Cand se baga in stupi se inteapa punga de 4-5 ori
Placa se moaie de caldura,absoarbe umezeala si albinelor le vine usor.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 577
Apimeda a gresit ca nu a vidat ?Un alt sortiment de zahar ?

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

apimeda a scris:

salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)

Asa trebuie sa iese.Vezi si poza.Ai descris bine.
Daca faci in oala emailata iese mai transparent,in oala de inox se maroneste putin ca are peretii subtiri.
Un OM te-a prins la cotitura.Poti folosi orice sortiment de zahar dar de preferat ar fi zaharul de sfecla.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226

gica a scris:

amestecul fierbine este turnat in pungi subtiri,.


nu stiu cum iti reuseste tie, sa torni lichidul asta fierbinte in pungi subtiri.....


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
merge turnat la aprox 10 min de cand e luat dupa foc
alta e problema pungile subtiri le toaca albina ,le franjureaza si multe raman agatate in ele si mor cred k sunt mai bune pungi mai groase pe care sa le tai putin pe laterala dupa ce se intareste turta
sau pungi de hartie


_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
fratilor gata,vine primavara.Trecem la sirop invertit.
Siropul invertit nu uzeaza suplimentar albina batrana iesita din iarna.
Mod de preparare:
- oala de 10 litri emailata sau de inox
- se pune 1 litru de apa la fiert
- cand apa incepe sa 'paraie' (este aproape de fierbere)se pun 5 kg de zahar (cel de sfecla este mai bun)
- se mesteca cu lingura,cand incepe sa fiarba se pune 100ml solutie 5% sare de lamaie.
- se supravegheaza fierberea,cand incepe sa fiarba se umfla ca laptele apoi da inapoi.
- cand da inapoi invertirea este gata si se ia de pe foc.
Acum apar variantele de lucru.
  Sirop de vara pentru completare - se adauga apa dupa cum urmeaza:
  - sirop 1/1 se adauga 4 litri de apa rece si se amesteca bine(subst. uscata 50%,densitate 1,25)
  - sirop 2/1 se adauga 1,5 litri de apa rece si se amesteca bine(s. u. 66%, densitate 1,36)
  - sirop gen apiinvert - se adauga 1 litru de apa rece si se amesteca bine (s.u. 71%,dens. 1,40)
  - sirop de consistenta mierii - se adauga 0,2 litri de apa si se amesteca bine.

Cei care doresc pot folosi vase mai mari si multiplica cantitatile.
In 2008 am folosit un butoi de 200 de litri si am incalzit cu parlitoarea de porci.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
prepararea solutiei de sare de lamaie 5%
Intr-o sticla (PET) de 2 litri se pun 100grame de sare de lamaie si apoi se umple cu apa .Se amesteca pana la dizolvarea completa.Inainte de folosire se agita.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Preparare sirop invertit pentru primavara.
Sunt mai multe variante:
- sirop simplu
- sirop cu plante medicinale (extract alcolic sau infuzie)
- sirop cu plante medicinale si vitamine,
- sirop cu plante medicinale,vitamine si proteina
Fiecare varianta se da cand trebuie.
Se pleaca de la siropul invertit preparat din 5 kg zahar,1 litru de apa si sare de lamaie


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
al_bor
apicultor

Din: tulghes HR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 115
daca se poate,o reteta de sirop cu vitaminesi proteine.nu am folosit nici o data.multumesc pentru tot topicul.
  ana aslan nu a brevetat reteta de gerovital (formula chimica) cum incearca astia cu apiinvertul.


pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
A diluat cineva apinvertul si cum a facut reteta .

pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
O reteta simpla  ceai gastric 1 si ceai gastric 2 cite un pliculet contine m-ai multe plante  toate plantele

pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
Salut .Cei din  Pitesti si jurul Pitestiului il gasesc varsat la piata ceair la la o farmacie veterinara ,are multe produse apicole . Se vinde la litru . Am ramas uimit tipul este la zi cu toate.

Modificat de florin_florin (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Plantele medicinale.
Obligatoriu pentru o buna reusita se folosesc urmatoarele plante medicinale (cate 10 grame din fiecare)/pentru 1 litru
- sunatoare
- musetel
- galbenele
- coada soricelului
- pelin
- patlagina
- menta
Plantele se pun in apa calduta (1 litru) si dupa 5-6 ore se toarna apa  fierbinte peste ele (tot 1 litru).Se pune capac si dupa 12 ore se strecoara si se pune in siropul invertit rece sau caldut.
Exemplu:
Sirop invertit 5 kg zahar + 1 litru de apa,se inverteste se pune apoi 3 litri de apa rece si 1n litru de infuzie din plantele de mai sus.Rezulta 8 litri de sirop 1/1.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
estract alcolic din plante medicinale.
Pe undeva colegul Dragos 2006 a pus o reteta foarte buna si o metoda de obtinere a extractului alcolic gen Protofil din plante medicinale.
Se pune o cantitate mai mica de extract la 8 litri de sirop.Rog sa cautati si sa cititi.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 426
nea gica te salut...sper ca prin vara nu te deranjaza daca te vizitez....
am doua intrebari (si sa nu te superi daca sunt greu de cap):
-am vazut reteta lui dragos si nu cred ca este mai ieftina decat clasicul protofil pe care il iei cu 18 lei
-cu sarea de lamaie nu sunt dumirit....adica, pliculetul pe care il luam il bagam intr-o sticla de plastic ...eu as fi tentat de lamai...cate lamai la toata reteta?
sanatate!  ...a  multumiri pentru reteta


pus acum 14 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145
Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5405

DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Depinde de cum stai cu banii si daca vrei sa o faci.
Dar din ce s-a scris pe aici si la Apiinvert, ce parere aveti s-au care varianta o preferati?
1. SIROP INVERTIT ACASA CARE AL FACI DIN ZAHAR si iesi mai ieftin dar muncesti
2.APIINVERT care se zice ca-i din zahar (dar eu de unde stiu ???), este mai scump dar nu muncesti.     


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

sfantul spiridon a scris:

nea gica te salut...sper ca prin vara nu te deranjaza daca te vizitez....
am doua intrebari (si sa nu te superi daca sunt greu de cap):
-am vazut reteta lui dragos si nu cred ca este mai ieftina decat clasicul protofil pe care il iei cu 18 lei
-cu sarea de lamaie nu sunt dumirit....adica, pliculetul pe care il luam il bagam intr-o sticla de plastic ...eu as fi tentat de lamai...cate lamai la toata reteta?
sanatate!  ...a  multumiri pentru reteta

Mai gorjene mai.S-o luam la calculit.Sa presupunem ca cumperi 1 litru de alcool alimentar de vreo 90 de grade.Sa zicem ca dai pe el 50 de lei ca ti-e lene sa intorci tuica a doua oara sa scoti ceva pe la 60 de grade.
Plantele medicinale - faci o iesire cand trebuie la iarba verde cu familia si pana faci matale fripturile trupa strange pentru 2 ani.
Dupa macerarea plantelor in alcool mai pui 2 litri de apa si ai 3 litri de extract alcolic la 30 de grade care te costa 50 de lei.Adica 8,3 lei flaconul de 0,5 litri.Acela care costa 18 lei.
Iar cel pe care il cumperi matale are pus in el 3 litri de apa la un litru de alcool.Asa ca unul ca ala de-l cumperi te costa 6,25 lei nu 18 lei.
Iar despre sarea de lamaie unde an scris eu ca bagi pliculete in peturi?
Te duci matale in Tg Jiu in piata mare in complexul Rodna si poti sa iei sare de lamaie cu sacul de 25 de kile.Costa 20 de lei/kg nu 150 de lei cat revine  kg daca iei la pliculete.Ca nu invertesti zaharul cu etichete.
Lamaie poti sa pui 2 bucati la 8 litri dar dupa ce se raceste siropul invertit.Lamaia are multe vitamine termodegradabile.
Sa fii sanatos si sa spui cum iese.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Daniel,in primul rand te rog frumos sa completezi rubrica de user cu localitatea de unde esti.Eu personal nu raspund celor carestau la secret.Aceasta este o exceptie.
Sa pesupunem ca ai 30 de colonii de albine si prinzi un an slab.sa zicem ca ai nevoie de aprox. 7kg de zahar/colonie.
Ai de ales intre hrana pentru albine si sirop invertit.
- cumperi 210 kg zahar si te costa aprox 600 de lei
- cumperi 300 kg hrana si te costa 1100- 1200 lei
Diferenta este mai bine de 1 metru cub de cherestea pe alese.Cati stupi,cate rame poti face din cheresteaua asta.
Cum e mai bine - fiecare hotaraste pentru el.
Alege si matale


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
In general se pun cam 15 grame din fiecare planta medicinala intr-un litru de apa rece.Dupa cateva ore se toarna 1 litru de apa fierbinte.Cand se raceste se strecoara si este gata de folosit.Aceasta cantitate este suficienta pentru 16 litri de sirop invertit.
Extractul alcolic este mai bun dar mai scump.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

florin_florin a scris:

O reteta simpla  ceai gastric 1 si ceai gastric 2 cite un pliculet contine m-ai multe plante  toate plantele

Nu zic ca este buna sau rea reteta.Nu am folosit-o.Nu am stiut de ea.
Personal culeg aceste plante cand trebuie,le usuc la umbra in strat subtire si le pastrez cu grija pana primavara.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
sirop din zahar invertit cu ceaiuri din plante medicinale si vitamine naturale.

Se iau doua cepe de marime medie si 8 catei de usturoi.Se curata si se dau la robotul de bucatarie pana se maruntesc la maxim.Se adauga la 8 litri de sirop cu plante medicinale.
Atentie,amestecul se va tine cat mai putin in contact cu aerul deoarece usturoiul maruntit se oxideaza repede si devine toxic.Se foloseste in aceiasi zi.

Se pot folosi si vitamine sintetice de la farmaciile veterinare.Cautati amestecuri de polivitamine care sa aiba cat mai multe vitamine B.
Se gasesc sub denumiri diferite gen polivitamine,multivitamine,etc.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145

gica a scris:


DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Daniel,in primul rand te rog frumos sa completezi rubrica de user cu localitatea de unde esti.Eu personal nu raspund celor carestau la secret.Aceasta este o exceptie.
Sa pesupunem ca ai 30 de colonii de albine si prinzi un an slab.sa zicem ca ai nevoie de aprox. 7kg de zahar/colonie.
Ai de ales intre hrana pentru albine si sirop invertit.
- cumperi 210 kg zahar si te costa aprox 600 de lei
- cumperi 300 kg hrana si te costa 1100- 1200 lei
Diferenta este mai bine de 1 metru cub de cherestea pe alese.Cati stupi,cate rame poti face din cheresteaua asta.
Cum e mai bine - fiecare hotaraste pentru el.
Alege si matale

Multumesc mult.Citesc cu interes postarile de pe acest forum.Cred ca va-ti dat seama ca sint incepator,si cea mai mare problema pentru mine este sa aleg opinia cea mai buna a apicultorilor cu experienta.


_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 14 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145
Pentu sudul OLTENIEI,cind se poate incepe stimularea de primavara.Ma gindesc sa folosesc STARTOVIT.

_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 14 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 145

adi hodis a scris:


DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Depinde de cum stai cu banii si daca vrei sa o faci.
Dar din ce s-a scris pe aici si la Apiinvert, ce parere aveti s-au care varianta o preferati?
1. SIROP INVERTIT ACASA CARE AL FACI DIN ZAHAR si iesi mai ieftin dar muncesti
2.APIINVERT care se zice ca-i din zahar (dar eu de unde stiu ???), este mai scump dar nu muncesti.     

Eu prefer sa il fac  in casa.


_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
eu merg pe varianta "acasa",

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
Dragos 2006
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 404
In loc de usturoi catei putem folosi , cred eu , tinctura de usturoi - rezista mai bine in timp si la contactul cu aerul.

_______________________________________
 


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Dragos 2006 a scris:

In loc de usturoi catei putem folosi , cred eu , tinctura de usturoi - rezista mai bine in timp si la contactul cu aerul.

Domnule, asa este.
Si extractul alcolic gen protofil din plante medicinale si tinctura de usturoi sunt mult mai bune decat ceaiurile,infuziile sau usturoiul zdrobit


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

pngflorin a scris:

eu merg pe varianta "acasa",

Florine,
Pe unde am scris despre zaharul invertit pentru o mai usoara intelegere am folosit cantitati uzuale de zahar si apa.
La stupi multi sau cand esti nevoit sa faci hraniri de completare poti folosi un butoi de 200 de litri.Procedezi in felul urmator.
Necesar:
- butoi de 200 litri
- butelie si parlitoarea de porci sau un arzator de gaz metan de 600 litri caruia ii schimbi duza si ii pui una de 1 mm
- suport sau 'pirostii' ca sa pui butoiul la 30 cm inaltime
izolatie termica sau 'cojoc' pentru butoi ca sa toci gaz mai putin
Procedura:
- initial pui 30 litrii de apa in butoi.Pornesti focul.
- cand apa incepe sa fiarba pui 50 kg de zahar si amesteci pana se topeste.Focul merge.
- cand s-a topit mai pui 50 de kg de zahar si amesteci.
- cand s-a topit si sata pui ultimele 50 de kg de zahar.Iar amesteci.
- cand amestecul incepe sa fiarba pui 3 litri de solutie de sare de lamaie 5%
Acum atentie ca incepe invertirea.Conduci din foc sa nu dea peste butoi.
Cand s-a terminat invertirea opresti focul, pui 40 de litri de apa rece si amesteci bine.Totul e gata.Ti-a luat 1,5-2 ore.
Ai obtinut 165 de litri de sirop 2/1(220 kg.) care a doua zi e racit si gata de pus la albine.
Pentru primavara se recomanda siropul 1/1
Aici mergi numai cu 100 kile de zahar si obtii 160 de litri de sirop 1/1 (200 kg)


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Multumim Nea Gica pt reteta apiinvertului romanesc
noroc bun


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 577
In afara unei "fuste" care sa retina caldura pe langa butoi la ce fel de izolatie v-ati gandit ( folosit ) d-le Gica ?

pus acum 14 ani
   
batrinul
apicultor

Din: Sft.Gheorghe
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 268

un OM a scris:

In afara unei "fuste" care sa retina caldura pe langa butoi la ce fel de izolatie v-ati gandit ( folosit ) d-le Gica ?

Gica sa gindit la un invelis din caramida tencuit cu lut ! Exact  ca la cazanul de tuica (sa nu-mi spuneti ca nu ati vazut  niciodata )    


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
Va salut .Daca tot este titlul apinvert sau sirop merge -1 apinvert diluat cu ceai dilutie 1/1 sau 2-apinvert diluat cu sirop 1/1 ? In ambele cazuri  ce se intimpla lucreaza m-ai mult albina asta o uzeaza m-ai rau ?

Modificat de florin_florin (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
adycnst
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 280
am mers pe apiinvert, si ceva turte de apifonda am cosiderat ca nu este o mare diferenta intre 1l de apiinvert si 1kg de zahar+munca si gaze. acum am rame cu miere si puiet, sunt multumit(fara a face reclama)

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
100 litri sirop cu 72% zahar =max. 210 lei + gaze (3 lei) + munca(2 ore)
100 litri apiinvert = 135 kg. =500 lei.
Diferenta este in buzunarul meu.Eu consider ca este ceva diferenta.
Pentru diferenta asta ti-l fac, ti-l bag in stupi si iti si multumesc frumos.
Fiecare face cum crede ca iese mai bine.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226

pngflorin a scris:

De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

pngflorin a scris:


pngflorin a scris:

De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??


de ce?......   de ce ?  primavara ai nevoie de stimulare nu sa depozitezi ,apoi protofilul are efect mai bun in sirop 1\1 e plimbat mai mult intre albine


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

pngflorin a scris:


pngflorin a scris:

De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??

siropul 1/1 este apropiat (concentratzie) de nectarul din flori
familia are nevoie de apa care o ia din sirop...familia trebui tzinuta in activitate..dandu-i de lucru   de fapt o stimulezi.....siropul mai concentrat uzeaza mai mult albina


pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226

janese a scris:


pngflorin a scris:


pngflorin a scris:

De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??

siropul 1/1 este apropiat (concentratzie) de nectarul din flori
familia are nevoie de apa care o ia din sirop...familia trebui tzinuta in activitate..dandu-i de lucru   de fapt o stimulezi.....siropul mai concentrat uzeaza mai mult albina


am inteles.
multumesc frumos.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226

ALBINEL 1984 a scris:


pngflorin a scris:


pngflorin a scris:

De ce e mai bun siropul 1/1 decat cel de 2/1, primavara ??


de ce?......   de ce ?  primavara ai nevoie de stimulare nu sa depozitezi ,apoi protofilul are efect mai bun in sirop 1\1 e plimbat mai mult intre albine



nu te enerva prietene, daca stiam nu va deranjam cu intrebarea asta......


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675

pngflorin a scris:


ALBINEL 1984 a scris:


pngflorin a scris:



de ce?......   de ce ?  primavara ai nevoie de stimulare nu sa depozitezi ,apoi protofilul are efect mai bun in sirop 1\1 e plimbat mai mult intre albine



nu te enerva prietene, daca stiam nu va deranjam cu intrebarea asta......


Florine intrebarea ta suna naspa ptr experienta pe care o ai si la cata informatie spuneai ca utilizezi,era prea simpla ptr tine sa nu stii...oare chiar nu stiai???e la fel cum ai trage dupa vanat cu pedica pusa la arma si te intrebi de ce nu percuteaza arma


pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
cred ca ma supralicitezi, dar ma rog,..........chiar nu stiam, iar acum i-mi explic de ce o parte din familii au tras mai greu siropul 2:1 pe care l-am pus.

apropo, am angajat de curand un maistru de vanatoare nou si am iesit cu el in teren , iar intrebarile pe care le punea in prima faza ma iritau pt ca mi se pareau complet aiurea, ...........am realizat ca pur si simplu nu stia, iar mie mi se pareau aiurea pt ca stiam.

cred ca e aceeasi situatie.

nu i-mi este rusine sa intreb, nu stiu unde am afirmat s-au am lasat sa se inteleaga :
" ptr experienta pe care o ai si la cata informatie spuneai ca utilizezi"

oricum , multumesc frumos, m-am lamurit.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
salut dragi apicultori am si eu o intrebare intrebatoare pe al ora 12 am dat sirop la albine cam 300 ml fara ceai sau alte mirosuri prin gaurica din podisor direct in hranitor si cam in 30 min au inceput sa iasa afara mai multe decat  in mod obisnuit s a mai intramplat asa si data trecuta cant le am dat acum o saptamana  sa fie furtisag sau asa au ele chef sa iasa afara ??

apiinvert sau sirop salut dragi apicultori intrebare ora dat sirop albine cam 300 fara ceai sau alte

60.3KB


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
specific ,pe aici caisi  au inflorit bine si acum incep corcodusii vin incarcate cu polen

_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5405

jiji a scris:

salut dragi apicultori am si eu o intrebare intrebatoare pe al ora 12 am dat sirop la albine cam 300 ml fara ceai sau alte mirosuri prin gaurica din podisor direct in hranitor si cam in 30 min au inceput sa iasa afara mai multe decat  in mod obisnuit s a mai intramplat asa si data trecuta cant le am dat acum o saptamana  sa fie furtisag sau asa au ele chef sa iasa afara ??

Salutare
Pai dupa asa deliciu ... vor sa vada cine-i darnicu ...   
Si eu am vazut asta dar nu a durat mult si s-au linistit ... daca au vazut ca tot eu sint ... si nu Mos Craciun   
Zice: hai suratelor ca p-asta l-am mai vazut ... da' oare ce l-o apucat ???   
Acuma, serios vorbind ... de atunci le dau seara ca asa nu risc.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
sunt curioase cred ca a a aparut o sursa bogata de polen , daca sunt conditii bune de zbor da-le seara sa previi urtisagul

pus acum 14 ani
   
sorinmob
apicultor

Din: rm.valcea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
incep si ele sa caute sursa de nectar care au simtit-o in hranitor.
dar ce culoare are stupul cu dungi
rosu???? cumva??


_______________________________________
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.

pus acum 14 ani
   
jiji
apicultor

Din: giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 538
salut si merci pt raspuns
si culoarea este un rosu inchis la fel ca cel unde scrie in stga numele celui care a postat sper ca  diclesc nuantza asta de aceea am fct si dungile alea


_______________________________________
sanatate si virtute, sa avem ce bea, ce manca si ce ...

pus acum 14 ani
   
Z.B.
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 10

gica a scris:


florin_florin a scris:

O reteta simpla  ceai gastric 1 si ceai gastric 2 cite un pliculet contine m-ai multe plante  toate plantele

Nu zic ca este buna sau rea reteta.Nu am folosit-o.Nu am stiut de ea.
Personal culeg aceste plante cand trebuie,le usuc la umbra in strat subtire si le pastrez cu grija pana primavara.

Uscatile subt capacele de stupi. Isi pastreaza toate calitatile. Eu asa usuc si mararul, patrunjelul, e.t.c.. Cu stima Z. B..


pus acum 14 ani
   
Z.B.
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 10

pngflorin a scris:


janese a scris:


pngflorin a scris:


siropul 1/1 este apropiat (concentratzie) de nectarul din flori
familia are nevoie de apa care o ia din sirop...familia trebui tzinuta in activitate..dandu-i de lucru   de fapt o stimulezi.....siropul mai concentrat uzeaza mai mult albina


am inteles.
multumesc frumos.

Scuze! Conform lui "Hristea" concentratia ideala este de 60%.  Z.B..


pus acum 14 ani
   
softim
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 158
Nea Gica,

spuneti-mi va rog daca am inteles bine ca trebuie la 1 litru de apiinvert facut acasa trebuie cam 1 gram sare de lamaie. Daca punem 2 grame la 1 litru ii crestem gradul de invertire sau posibil sa apara probleme?

Intreb fiindca am gasit pe internet o reteta de zahar invertit facuta cu acid clorhidric (am pus-o mai jos). E mai greu de facut pentru ca trebuie sa reactioneze exact la 82 de grade si am inteles ca invertirea se produce intr-o masura mai mare. Nu am experimentat reteta doar cercetez pentru hranirile de completare de la inceputul lui august.

Multumesc

reteta pentru zaharul invertit (pentru albine)

Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit(folosit de producatorii de inghetata):

Procesul Sommer

Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) mestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea.
Cand siropul atinge di nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta.
Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta).
Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti.
Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate.
(tradus de pe)


pus acum 14 ani
   
mechenici
apicultor

Din: ORSOVA-MEHEDINTI
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 125
SALUT.Toamna folosesc reteta de 1\1 1kgzahar+1l apa iar primavara2\1 +descapacesc miere dupa diafragma,va intreb acum toamna pot folosii protofil?Vreau sa fie f puternici in iarna.Ce ziceti?

_______________________________________
M@cd

pus acum 14 ani
   
softim
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 158
Eu am folosit in ultimele doua saptamani protofil facut dupa reteta de pe acest forum  dandu-le in apinvert-ul dupa reteta made by nea Gica si matca vad ca si-a intensificat ponta. Vreau pe aceasta cale sa multumesc lui nea Gica si lui Dragos 2006 si celorlalti apicultori cu experienta ca si-au impartasit experientele cu apiinvert de casa si protofil facut acasa.

Modificat de softim (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145
Vreau sa fac si eu sirop invertit dupa reteta lui nea Gica. Acest siropt invertit se poate utiliza pentru hranirile de completare?
Intreb pentru ca am vazut ca in reteta se specifica ca pentru invertire lichidul se fierbe. Din alte surse am inteles ca prin fierbere substanta prelucrata de albine din acest sirop va cristaliza in faguri.

Va cristaliza siropul facut dupa reteta lui nea Gica? Nu as vrea sa gafez (fiind in primul an de apicultura) si sa imi para rau de tot pe urma ca am omorat bietele albine din nestiinta. Imi cer scuze daca intrebarea pare stupida pentru unii.


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

cosmin_tanase82 a scris:

Vreau sa fac si eu sirop invertit dupa reteta lui nea Gica. Acest siropt invertit se poate utiliza pentru hranirile de completare?
Intreb pentru ca am vazut ca in reteta se specifica ca pentru invertire lichidul se fierbe. Din alte surse am inteles ca prin fierbere substanta prelucrata de albine din acest sirop va cristaliza in faguri.

Va cristaliza siropul facut dupa reteta lui nea Gica? Nu as vrea sa gafez (fiind in primul an de apicultura) si sa imi para rau de tot pe urma ca am omorat bietele albine din nestiinta. Imi cer scuze daca intrebarea pare stupida pentru unii.

Sa incepem cu sfarsitul.Intrebarea nu este stupida pentru nimeni.Si acum sa le luam pe rand:
Siropul invertit nu va cristaliza prea repede.Nu am facut probe in timp.Dar folosesc sirop invertit din 1984 cand am avut cel mai nenorocit an posibil in materie de stuparit pastoral.Am umblat toata Oltenia cu stupii,de la Dunare pana la cota 1400 si toamna stupii erau goi.Nu am extras nimic.Pe atunci zaharul era scump la vedere,se dadea pe cartela 1 kg/luna de persoana.In septembrie am hranit albinele cu must de struguri in hranitor, in octombrie cu rahat dat prin masina de tocat carne,in decembrie am reusit sa fac rost de zahar si am facut pentru prima data sirop invertit.

Au mai fost discutii pe forum referitoare la cristalizare.
In februarie am fost cu niste olteni in Bulgaria la Plevna la un targ apicol.Am primit  acolo doua mostre de apiinvert.Am facut si eu o monstra de sirop invertit atunci.Am pus si o poza.
Azi,citind cele scrise am cautat borcanul,este exact cum l-am pus.
Problema cu zaharul care cristalizeaza in faguri este o mare greseala regretabila a inaintasilor nostri in apicultura.Dau pentru a nu stiu cata oara lamuriri in acest sens:
   Daca faceti sirop de zahar cu apa calda veti constata ca iese un sirop 1/1 care dat in cantitati zilnice de 5-8 litri va fi luat de albine si va fi invertitin timp ce evapora surplusul de apa.Vor capaci apoi si nu vor fi probleme.Dar se pierde prin autoconsum 10% din zahar.
   Daca faceti sirop de zahar si fierbeti veti reusi sa faceti lejer o solutie la o concentratie de 80% zahar,pusa in hranitoare mari va fi carata imediat in faguri si capacita.Dar acolo este o solutie concentrata de zaharoza care la scaderea temperaturii nornal ca va cristaliza.Albinele nu vor mai inverti siropul in aceste conditii.
Asta este totul si sper sa scriu pentru ultima data.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
cosmin_tanase82
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 145

gica a scris:

Sa incepem cu sfarsitul.Intrebarea nu este stupida pentru nimeni.Si acum sa le luam pe rand:
Siropul invertit nu va cristaliza prea repede.Nu am facut probe in timp.Dar folosesc sirop invertit din 1984 cand am avut cel mai nenorocit an posibil in materie de stuparit pastoral.Am umblat toata Oltenia cu stupii,de la Dunare pana la cota 1400 si toamna stupii erau goi.Nu am extras nimic.Pe atunci zaharul era scump la vedere,se dadea pe cartela 1 kg/luna de persoana.In septembrie am hranit albinele cu must de struguri in hranitor, in octombrie cu rahat dat prin masina de tocat carne,in decembrie am reusit sa fac rost de zahar si am facut pentru prima data sirop invertit.

Au mai fost discutii pe forum referitoare la cristalizare.
In februarie am fost cu niste olteni in Bulgaria la Plevna la un targ apicol.Am primit  acolo doua mostre de apiinvert.Am facut si eu o monstra de sirop invertit atunci.Am pus si o poza.
Azi,citind cele scrise am cautat borcanul,este exact cum l-am pus.
Problema cu zaharul care cristalizeaza in faguri este o mare greseala regretabila a inaintasilor nostri in apicultura.Dau pentru a nu stiu cata oara lamuriri in acest sens:
   Daca faceti sirop de zahar cu apa calda veti constata ca iese un sirop 1/1 care dat in cantitati zilnice de 5-8 litri va fi luat de albine si va fi invertitin timp ce evapora surplusul de apa.Vor capaci apoi si nu vor fi probleme.Dar se pierde prin autoconsum 10% din zahar.
   Daca faceti sirop de zahar si fierbeti veti reusi sa faceti lejer o solutie la o concentratie de 80% zahar,pusa in hranitoare mari va fi carata imediat in faguri si capacita.Dar acolo este o solutie concentrata de zaharoza care la scaderea temperaturii nornal ca va cristaliza.Albinele nu vor mai inverti siropul in aceste conditii.
Asta este totul si sper sa scriu pentru ultima data.



Va multumesc din suflet pentru raspuns. Imi cer scuze daca am pus din nou aceasta problema. Am incercat sa citesc toate posturile si majoritatea indicau ca siropul invertit se poate utiliza fara probleme in hranirile de completare. Problema era ca nu stiam cum se prepara acest sirop, iar in momentul in care am vazut reteta dumneavoastra mi-am pus inevitabil intrebarea cu zaharisirea siropului fiert.
Inca o data mii de multumiri!

Voi incerca sa fac hraniri de completare cu 1-1.5 litri de sirop invertit 2/1 seara (in functie de puterea familiei) la doua zile. Vreau sa ma asigur astfel ca albinele vor lua peste noapte tot siropul si nu se va produce furtisag. Nu m-am confruntat cu aceasta problema si sincer nici nu vreau sa am parte. Spuneati ca o familie poate fi hranita cu sirop invertit 1/1 in cantitate de 5-8 litrii pe zi. Poate o familie sa consume o asa mare cantitate de sirop? Eu am testat la o familie medie pe 10 rame intr-un stup vertical cu hranitor de podisor din plastic si peste noapte din 1.5 litrii au consumat doar 1 litru sirop zahar 1/1. Este adevarat ca nici nu le-am mai dat pana atunci sirop intr-un astfel de hranitor. Este vorba de un roi facut la sfarsitul lui mai pe 4 rame care si-a tras botci si caruia i-am furnizat rame cu miere de la familiile mai puternice.


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la