APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil elenn
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / HRANIREA ARTIFICIALA / Apiinvert sau sirop    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3041

dumitriu a scris:


gica a scris:

Cine va opreste sa-l faceti si sa iesiti la 50% din pret?
La 1-2 tone cred ca se merita.

Nu se poate face un produs identic in Romania.Reteta e secreta chiar si pentru cei din firma.





gica a scris:


gica a scris:

Cine va opreste sa-l faceti si sa iesiti la 50% din pret?
La 1-2 tone cred ca se merita.

Sa vedem cu cat m-am inselat pe necalculate la fix.

dumitriu a scris:

Nu se poate face un produs identic in Romania.Reteta e secreta chiar si pentru cei din firma.

Reteta e secreta - moft.Secretul lui Polichinelle asta este.Cele doua propozitii sunt catalogate de altii drept 'reclama cea mai ieftina pentru gugustiuci'.Cu noi noi nu este cazul.La cati suntem aici nu sunt sanse

dumitriu a scris:

Pretul e in jur de 3,7 lei/kg si depinde de cursul Euro.Pretul la zahar in angro e in jur de 3 lei/kg.
Trageti singur concluzia daca diferenta de preturi e mai convenabila sa fabricati singur siropul sau nu.

Pretul apiinvertului este in jur de 3,7 lei.Cu tva sau fara ?Va raspunde domnul.
Pretul la zahar cu TVA in Gorj il aveti aici:
http://www.bizoo.ro/firma/succesradu
Acum sa trecem la calcule:
Cumparam 1000 kg apiinvert. 3700 lei dati din prima.Nu stim daca transportul e gratis sau nu. TVA = ? este inclus sau nu.
Cumparam 730 kg de zahar.Costa 2702,80/tona.Platesc 1973 lei cu TVA.
Daca iau 1 tona transport gratis.Daca nu 100 lei max.
1 kg sare de lamaie = 20 lei
  10 metri cubi de gaz max =10 lei
  10 ore de paza si preparare 100 lei ca sunt sef
Total maxim = 2203 lei
Reprezinta 59,54%  daca apiinvertul are TVA inclus sau 50,03% daca nu-l are.
Da dom'le,recunosc,m-am inselat.A iesit mai mult de 50%
Partea buna am ramas in buzunar cu minim 1500 de lei.
Dupa banii astia umbla domnul pe aici

Mai alt stupar ia vino de ne lumineaza si pe noi.Ca ai luat cu tonele.Sa stim si noi si de la unul de-al nostru.
Ca ne lucreaza domnul Dumitriu  en-gross si en-detail
Si mie reclama agresiva nu mi-a placut niciodata.



Dila Daniel a scris:

Nea Gica nu contest ceea ce spuneti.Zaharul e cu T.V.A?...banuiesc ca da.
Acum  nici apiinvert nu am folosit,dar,daca compozitia chimica e ok,eu unul vad la el doua mari avantaje.
-nu se acreste
-nu miroase
care pot justifica la unii acea diferentza.



gica a scris:


dumitriu a scris:

Substanta solida este de aproximativ 72,7 %.
Compozitia substantei solide este:
-zaharoza: 30 %
-dextroza: 31 %
-fructoza: 39 %

Acum sa analizam putin si compozitia solida din reteta secreta.
Raportul initial fructoza/glucoza = 55,71/44,29 =1,25
Raportul teoretic fructoza/glucoza la maturare si capacire =54/46 =1,17
Stim cu totii ca mierea de salcam cristalizeaza greu tocmai din cauza ca raportul fructoza / glucoza este supraunitar.
Acesta este marele secret al apiinvertului.

O solutie de zahar bine invertita mai are in compozitie 5-10% zaharoza raportat la substanta uscata.Restul de 90-95% este glucoza si fructoza in parti egale.
In sudul Olteniei este o fabrica de fructoza care vinde pe la 2-2,5 lei/kg.
Suficient 5 kg pentru a obtine o compozitie ca mai sus.
Lucru inutil totusi,la mine de cand folosesc zahar invertit nu am vazut acest amestec cristalizat in rame.



adi hodis a scris:


gica a scris:


dumitriu a scris:

Substanta solida este de aproximativ 72,7 %.
Compozitia substantei solide este:
-zaharoza: 30 %
-dextroza: 31 %
-fructoza: 39 %

Acum sa analizam putin si compozitia solida din reteta secreta.
Raportul initial fructoza/glucoza = 55,71/44,29 =1,25
Raportul teoretic fructoza/glucoza la maturare si capacire =54/46 =1,17
Stim cu totii ca mierea de salcam cristalizeaza greu tocmai din cauza ca raportul fructoza / glucoza este supraunitar.
Acesta este marele secret al apiinvertului.

O solutie de zahar bine invertita mai are in compozitie 5-10% zaharoza raportat la substanta uscata.Restul de 90-95% este glucoza si fructoza in parti egale.
In sudul Olteniei este o fabrica de fructoza care vinde pe la 2-2,5 lei/kg.
Suficient 5 kg pentru a obtine o compozitie ca mai sus.
Lucru inutil totusi,la mine de cand folosesc zahar invertit nu am vazut acest amestec cristalizat in rame.

O intrebare, poate ilara dar intreb totusi
Siropul de zahar invertit acasa se poate administra ziua fara riscul de a creea furtisag ?.
La siropul din comert i se aducea laude ca nu creeaza furtisag ziua dar eu era sa o patzesc pt. ca l-am lasat deschis cateva ore.




gica a scris:

Raspund tuturor:

  DD fa matale te rog un sirop invertit de concentratie 2,7/1 pune-l in sticla, astup-o si daca intr-o luna se acreste vin in Craiova sa-mi dai cu el in cap.
Foloseste zahar Coronita sau Margaritar (fabricat tot la Agr..na) si poti sa-l dai in 30 august in mijlocul zilei.Nu are pic de miros.Pe contra este cel de Ludus

Alt stupar,eu nu am scris ca apiinvertul nu este bun.Am scris ca este scump.Am oferit o alternativa.
Dar matale ai platit pentru 2 tone 2000 x 3,7 = 7400 lei sau mai mult?
Ne cunoastem personal,cum spui asa ramane.
Sirop faci intr-un ceas 150 de kg.Cu alteratul nu te cred.De fructoza am zis,de furtisag am zis.De uzat sa fii convins ca uzeaza mai mult apiinvertul.Ca are 30% zaharoza si nu mai putin de 10% ca siropul.

Domn' Adi,orice substanta care se poate dizolva in apa are un miros.Mai slab sau mai puternic.Albina are mirosul de cateva mii de ori mai bun decat al nostru.Asa ca nu-i greu de facut o nenorocire nici cu apiinvert.
Si el si siropul daca au temperatura mai mica decat a mediului scad mult sansele de furtisag.Trebuie tinute la beci inainte,nu date calde.




gica a scris:

Domnule Dumitriu,
- nu am afirmat ca produsul pe care il comercializati nu este bun,am afirmat ca este prea scump.
- am oferit o alternativa mult mai ieftina la produsul comercializat de dvs.
- am recunoscut si recunosc ca zaharul comercializat sub marca 'Coronita' si 'Margaritar' este cel mai bun pe piata noatra.Alte marci cu 5% mai ieftine la pret sunt de toata jena.
Azi ati facut urmatoarele afirmatii:

dumitriu a scris:


Domnule Gica,Am vazut si eu site-ul respectiv si am avut si curiozitatea sa sun la firma respectiva sa verific pretul.In primul rand in calculele D-vs ati inclus o cantitate de zahar (din care doriti sa obtineti siropul) de 730 kg.Problema e ce faceti cu cele 21,3 tone de zahar cu care ramaneti pe stoc.Ca cei la care faceti trimitere vand la acest pret o cantitate minima de 22 tone(adica un TIR).Banuiesc ca nu toti apicultorii au bani disponibili sa achizitioneze 22 tone de zahar o data.
............................
.Nu spun ca firma respectiva e neserioasa(nu am de unde sa stiu asta), dar e o firma infintata in octombrie 2009.Asa ca mare grija la banii D-vs, am avut cunostiinte care au platit zahar inexistent si au ramas cu buza umflata.
.................

Am corectat problema cu site-ul respectiv.Firma este din Tg Jiu si cunosc situatia ei.
Multumesc pentru imensa grija pe care o purtati banilor mei.

dumitriu a scris:

Domnule Gica,
Revenind la calculele D-vs omiteti ca invertirea Apiinvert-ului nu se face cu sare de lamaie ci cu fructoza.Asa ca inlocuiti in reteta D-vs sarea de lamaie si refaceti calculele.Si oricum nu o sa obtineti un produs identic care sa reziste 18 luni fara sa-si schimbe propietatile.E ca si cum ati vinde miere de salcam la acelasi pret ca cea poliflora.Ca e tot miere, nu?

Nu m-am referit la metoda de producere a apiinvertului.
Am vorbit despre sirop de zahar invertit si am aratat cum se poate obtine un produs cat de cat asemanator cu cel distribuiti dvs.Cat despre rezistenta in timp nu asta conteaza pentru stupar.Ce am propus eu rezista lejer luni bune.
Referitor la fructoza despre care faceti caz la invertire rog colegii sa citeasca site-ul urmator:
http://www.urbaniulian.ro/2009/10/22/si ... incalzire/
Asta fiindca tot dati cu petarde si fumigene.

dumitriu a scris:

atunci cand am putut sa ajut cu transportul apicultorii care au luat o cantitate mai mare am facut-o.Si fara sa plateasca 1 leu in plus fata de pretul produsului.Si am sa fac acest lucru de cate ori voi putea.Dar trebuie sa inteleaga toti, ca nu e firma mea, nu am camioanele mele si poate nu pot intotdeauna sa fac aceste facilitati asa cum mi-as dori.

In acest sens am apelat la colegul 'alt stupar'
Cred ca daca platea pe total 2000 kg x 3,7 lei = 7400 lei spunea.Sau nu a inteles.

dumitriu a scris:


Concluzia este una singura:ALEGEREA APARTINE FIECARUIA.
Cei care au folosit Apiinvert-ul si nu au fost multumiti pot foarte usor sa renunte la colaborare.Prefer sa ma salut la Targurile apicole cu apicultorii decat sa fie cineva suparat ca i-am vandut ceva prost.
Cu stima,
Dan Dumitriu

Sunt de acord cu concluzia trasa de dvs.
Nu am afirmat ca vindeti ceva prost,am afirmat ca vindeti ceva scump.
Si totusi,cu fructoza asta,or avea dreptate americanii :
http://www.urbaniulian.ro/2009/10/22/si ... incalzire/




pngflorin a scris:

Am luat Apiinvert, a fost  bun pt albine, insa cu tot cu drumul ma ajuns in toamna lui 2008 la 4,2 lei /KG.

SI IN ACEST AN AM SA MERG PE RETETA LUI GICA.
am folosito anul trecut si nu am obs diferente fata de Apiinvert, plus ca e la 40 % fata de costul acestuia.



pngflorin a scris:

Reteta de sirop invertit:
- oala de 10 litri curata
- 5 kg zahar Coronita sau Margaritar de la ag**na (sunt singurele sorturi de zahar de la noi care nu au miros).
- 5 gr.acid citric (sare de lamaie)
  Preparare:
-se pune 1,1 litri de apa la fiert
-cand incepe sa fiarba se pun cele 5 kg. zahar si 5 gr. sare de lamaie
-se continua fierberea,se amesteca sa nu se prinda si cand incepe sa fiarba se regleaza din foc pentru ca se umfla ca laptele(face spuma).Atunci are loc invertirea.Cand spuma incepe sa scada(2-3 minute)este gata.
-vrei sirop 2/1 mai pui imediat 1,5 litri de apa rece si amesteci bine
-vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece si amesteci bine

citat din : nea Gica.




valter a scris:

Ma..., ma...!!
Ma faceti sa ma supar...
Pai daca-i sirop 2/1, eu l-am facut 2,5/1, e sirop si l-am trecut in peturi.
Experimentez, fac calcule aritmetice, a-mi formez mana pentru  a nu-l deranja pe domnul dumitriu.
Sirop taica, pe care dorim sa-l verificam daca in conditii de boxa  pe durata a doua luni a-si pastreaza calitatile.
Daca da, i-si pastreza calitatile, la anul facem vre-o doua tone ca sa hranim nucleele de fecundare a matcilor(aprox 500 de nuclee).
Reteta e super.
Sa ne traiesti voinic nene Gica Romanescu.
Dau un tuborg la Campina.



gica a scris:

Mai,mai,
Voi sunteti mai catolici decat papa de la Roma.Sa le luam pe rand:
5 kg zahar +1,1 litri de apa  6,1 kg= 4,1 litri sirop (va rog sa ma credeti).
6,1kg : 4,1 litri = 1,48 kg/litru (putin mai greu ca mierea).
Rece este putin mai vascos ca mierea.
1,1litri apa : 6,1kg = 0.18  ( amestecul are 18% apa)
5 kg zahar : 6,1 kg sirop = 0,82 (amestecul are 82 % substanta uscata)
Teoretic,asta iese din reteta.Practic iese un amestec putin mai dens deoarece la fierbere se mai evapora din apa.
Acum:
- vrei sirop 1/1 mai pui imediat 4 litri de apa rece sau ceai si obtii 8 litri de sirop 1/1
- vrei sirop 2/1 pentru hranire de completare vara mai pui imediat 1,5 litri apa rece.
Pus in PET-uri si inchis ermetic tine mult si bine.
Acum chestii de finete:
- puneti apa la fiert (1 litru),cand incepe sa fiarba puneti zaharul si amestecati.Cand zaharul se topeste si incepe sa fiarba puneti 100 ml apa in care ati dizolvat 5 grame sare de lamaie.Cand fierbe cu spuma si incepe sa scada puneti imediat apa rece.

Daca doriti sa faceti placi de zahar candi la 1litru de apa puneti 10 kg de zahar si 10 grame sare de lamaie,fierbeti ca la sirop si lasati sa se raceasca un timp.Puneti in pungi pe care sa le asezati pe suprafete plane.Cand se raceste are proprietatile duroflexului.Din acest amestec nu arunca nimic afara cum se intampla cu serbetul.




pab a scris:

La compozitia prezentata, Apiinvertul zic eu ca este ok pentru albine.
La mine problema este pretul. Lasand la o parte faptul ca Apiinvertul este partial invertit (nu total) si gata preparat, dupa calculele mele, 1 kg substanta uscata (sa zicem zahar) din apiinvert costa cca 5 lei. 1 kg de zahar din comert, costa cca 3 lei.
Calcule:
Conform regulii de 3 simple, 0,73 kg echivalent zahar dintr-un kg de Apiinvert costa cca 3,7 lei, adica 1 kg echivalent zahar (glocoza, fructoza si zaharoza) din Apiinvert costa 5 lei.
Conform specificatiilor date de producator, intr-un litru de Apiinvert avem echivalent 1 kg zahar.
Atentie, apiinvert se comercializeaza la kg si nu la litru. Transpus in litri, ar costa cam 5 lei litrul de apiinvert. Un litru de apiinvert  echivaleaza cu 1 kg zahar.
Daca cumpar 1 kg zahar din comert cu 3 lei/kg si fac 1 litru sirop la aprox. aceeasi conc cu apiinvert (28%apa) ies mai castigat cu 2 lei, care-mi raman in buzunar.
Fiecare alege ce-i convine: apiinvert gata preparat, invertit partial la cca 5 lei pe litru, sau sirop home made din zahar tos la 3 lei litru care daca vreti se poate inverti dupa metoda lui nea Gica..
PS Cer scuze dlui Dumitriu, am vrut sa arat colegilor diferenta, sa poata sa aleaga. In urma discutiei avute cu dvs referitor la pret apiinvert si la faptul ca se comercializeaza la kg, am facut calculele de mai sus.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 11 ani
E-mail  
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3041

gica a scris:

Am zis mai sus ca nu sunt adeptul acestui mod de hranire.
In zona mea in 2008 a fost o seceta crunta,rezervele de iarna au fost de 10-12 kg.Am completat sa nu am cine stie ce surpriza,dupa zilele astea calde consumul va creste catre2-3 kg pana la sfarsitul lunii.Asa ca 8-900 gr.in plus la rezerva nu strica.
Reteta este la secret,o zic da sa nu spuneti la nimeni si ar fi bine sa nu ajungeti sa o folositi.
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.

Mai este o reteta cu hrana proteica da-i tot la secret.Sper sa nu o fac anul asta.Aceasta reteta este de stimulare si se foloseste cand frigul tine pana la 10-15 martie.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
Multumesc frumos pentru topic domnule Ionita.Dau o cicoritoare luna asta cand ajung la Bucale.Voi scrie cateva completari si voi spune cum am facut in 2008 cand a trebuit sa folosesc masiv sirop invertit

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
cipry74
apicultor

Din: com.Valea Doftanei....Prahova
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 341
da-i bice nene Gica.....pariez ca mai bine de jumatate dintre noi au morcoveata infipta din pricina hranei luna asta..   

pus acum 11 ani
E-mail  
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 542

Cristian IONITA a scris:


gica a scris:

Am zis mai sus ca nu sunt adeptul acestui mod de hranire.
In zona mea in 2008 a fost o seceta crunta,rezervele de iarna au fost de 10-12 kg.Am completat sa nu am cine stie ce surpriza,dupa zilele astea calde consumul va creste catre2-3 kg pana la sfarsitul lunii.Asa ca 8-900 gr.in plus la rezerva nu strica.
Reteta este la secret,o zic da sa nu spuneti la nimeni si ar fi bine sa nu ajungeti sa o folositi.
Intr-o oala de 10 litri se pune 1 litru de apa la fiert.Cand este gata sa fiarba se pun 5 kg de zahar si se amesteca bine.Se adauga 10 gr. sare de lamaie si se amesteca din cand in cand.Cand da sa fiarba se adauga inca 5 kg. de zahar si se continua incalzirea pana fierbe.Se fierbe 2-3 minute.Se ia de pe foc,se lasa sa se raceasca putin si de aici incolo apar variante.Eu pun in pungi la ochiometru cate 800-900 gr. apoi videz si lipesc.
Le pun pe o suprafata dreapta si orizontala sa iese de grosime egala si sa se raceasca. Reci se indoaie ca un cauciuc mai tare si pot fi mulate ca chitul.Placile au o grosime de 7-9 mm.
Cand se pun la albine se fac cateva gauri in punga cu acul sau furculita de descapacit.

Mai este o reteta cu hrana proteica da-i tot la secret.Sper sa nu o fac anul asta.Aceasta reteta este de stimulare si se foloseste cand frigul tine pana la 10-15 martie.


Si nu ne vindeti si noua reteta de turta proteica?
 


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 11 ani
   
apimeda
apicultor

Din: Galati 1950
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 178
salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)


_______________________________________
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
Constantin Suru   0744797433

pus acum 11 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 675

apimeda a scris:

salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)


cand asezi turta peste ghem se scurge peste albine risti sa ramai fara stupii,cauta altceva verificat si sigur


pus acum 11 ani
   
apimeda
apicultor

Din: Galati 1950
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 178
multam.    astept un semn de la cei carora le-a iesit

_______________________________________
Daca tot faci un lucru, atunci fa-l bine!
Constantin Suru   0744797433

pus acum 11 ani
   
liviu142
apicultor

Din: Focsani
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 34
o intrebare....daca turta proteica este mai fluida, nu se poate baga in pungi alim subtiri pe care sa le gaurim din loc in loc?

_______________________________________
We need a reason for speaking; we need none for keeping silent.

pus acum 11 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
Am pus reteta de vreo 3 ori.
placi facute din zahar invertit:

am pus reteta de vreo 3 ori.placi facute din zahar invertit:

32.8KB


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
amestecul fierbine este turnat in pungi subtiri,vidat,lipit si pus pe suprafata plana sa se intareasca.La rece crapa ca sticla.Cand se baga in stupi se inteapa punga de 4-5 ori
Placa se moaie de caldura,absoarbe umezeala si albinelor le vine usor.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 577
Apimeda a gresit ca nu a vidat ?Un alt sortiment de zahar ?

pus acum 11 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643

apimeda a scris:

salutari
am folosit ieri reteta de mai sus   sunt sigur ca reteta este ok( doar vine de la nea gica si spun asta fara intentia de a supara) dar la mine a iesit asa ceva :
-o chestie maronie, transparenta, lipicioasa, casanta daca insisti si care se topeste destul de repede in gura(mai intai se lipeste de limba, dinti ). Daca asa trebuie sa fie e ok si o plantez.  ma deruteaza faptul ca-i lipicioasa.
(poate ca asa trebuie sau am gresit undeva si in acest caz cer ajutor)

Asa trebuie sa iese.Vezi si poza.Ai descris bine.
Daca faci in oala emailata iese mai transparent,in oala de inox se maroneste putin ca are peretii subtiri.
Un OM te-a prins la cotitura.Poti folosi orice sortiment de zahar dar de preferat ar fi zaharul de sfecla.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 3226

gica a scris:

amestecul fierbine este turnat in pungi subtiri,.


nu stiu cum iti reuseste tie, sa torni lichidul asta fierbinte in pungi subtiri.....


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !

http://pngflorin.sunphoto.ro/

pus acum 11 ani
E-mail | Site  
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 659
merge turnat la aprox 10 min de cand e luat dupa foc
alta e problema pungile subtiri le toaca albina ,le franjureaza si multe raman agatate in ele si mor cred k sunt mai bune pungi mai groase pe care sa le tai putin pe laterala dupa ce se intareste turta
sau pungi de hartie


_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 11 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
fratilor gata,vine primavara.Trecem la sirop invertit.
Siropul invertit nu uzeaza suplimentar albina batrana iesita din iarna.
Mod de preparare:
- oala de 10 litri emailata sau de inox
- se pune 1 litru de apa la fiert
- cand apa incepe sa 'paraie' (este aproape de fierbere)se pun 5 kg de zahar (cel de sfecla este mai bun)
- se mesteca cu lingura,cand incepe sa fiarba se pune 100ml solutie 5% sare de lamaie.
- se supravegheaza fierberea,cand incepe sa fiarba se umfla ca laptele apoi da inapoi.
- cand da inapoi invertirea este gata si se ia de pe foc.
Acum apar variantele de lucru.
  Sirop de vara pentru completare - se adauga apa dupa cum urmeaza:
  - sirop 1/1 se adauga 4 litri de apa rece si se amesteca bine(subst. uscata 50%,densitate 1,25)
  - sirop 2/1 se adauga 1,5 litri de apa rece si se amesteca bine(s. u. 66%, densitate 1,36)
  - sirop gen apiinvert - se adauga 1 litru de apa rece si se amesteca bine (s.u. 71%,dens. 1,40)
  - sirop de consistenta mierii - se adauga 0,2 litri de apa si se amesteca bine.

Cei care doresc pot folosi vase mai mari si multiplica cantitatile.
In 2008 am folosit un butoi de 200 de litri si am incalzit cu parlitoarea de porci.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
prepararea solutiei de sare de lamaie 5%
Intr-o sticla (PET) de 2 litri se pun 100grame de sare de lamaie si apoi se umple cu apa .Se amesteca pana la dizolvarea completa.Inainte de folosire se agita.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
Preparare sirop invertit pentru primavara.
Sunt mai multe variante:
- sirop simplu
- sirop cu plante medicinale (extract alcolic sau infuzie)
- sirop cu plante medicinale si vitamine,
- sirop cu plante medicinale,vitamine si proteina
Fiecare varianta se da cand trebuie.
Se pleaca de la siropul invertit preparat din 5 kg zahar,1 litru de apa si sare de lamaie


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
al_bor
apicultor

Din: tulghes HR
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 115
daca se poate,o reteta de sirop cu vitaminesi proteine.nu am folosit nici o data.multumesc pentru tot topicul.
  ana aslan nu a brevetat reteta de gerovital (formula chimica) cum incearca astia cu apiinvertul.


pus acum 11 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 435
A diluat cineva apinvertul si cum a facut reteta .

pus acum 11 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 435
O reteta simpla  ceai gastric 1 si ceai gastric 2 cite un pliculet contine m-ai multe plante  toate plantele

pus acum 11 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 435
Salut .Cei din  Pitesti si jurul Pitestiului il gasesc varsat la piata ceair la la o farmacie veterinara ,are multe produse apicole . Se vinde la litru . Am ramas uimit tipul este la zi cu toate.

Modificat de florin_florin (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
Plantele medicinale.
Obligatoriu pentru o buna reusita se folosesc urmatoarele plante medicinale (cate 10 grame din fiecare)/pentru 1 litru
- sunatoare
- musetel
- galbenele
- coada soricelului
- pelin
- patlagina
- menta
Plantele se pun in apa calduta (1 litru) si dupa 5-6 ore se toarna apa  fierbinte peste ele (tot 1 litru).Se pune capac si dupa 12 ore se strecoara si se pune in siropul invertit rece sau caldut.
Exemplu:
Sirop invertit 5 kg zahar + 1 litru de apa,se inverteste se pune apoi 3 litri de apa rece si 1n litru de infuzie din plantele de mai sus.Rezulta 8 litri de sirop 1/1.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
estract alcolic din plante medicinale.
Pe undeva colegul Dragos 2006 a pus o reteta foarte buna si o metoda de obtinere a extractului alcolic gen Protofil din plante medicinale.
Se pune o cantitate mai mica de extract la 8 litri de sirop.Rog sa cautati si sa cititi.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 426
nea gica te salut...sper ca prin vara nu te deranjaza daca te vizitez....
am doua intrebari (si sa nu te superi daca sunt greu de cap):
-am vazut reteta lui dragos si nu cred ca este mai ieftina decat clasicul protofil pe care il iei cu 18 lei
-cu sarea de lamaie nu sunt dumirit....adica, pliculetul pe care il luam il bagam intr-o sticla de plastic ...eu as fi tentat de lamai...cate lamai la toata reteta?
sanatate!  ...a  multumiri pentru reteta


pus acum 11 ani
   
DUTA DANIEL
apicultor

Din: com.CETATE jud.DOLJ
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 145
Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

_______________________________________
Cu toata stima.

pus acum 11 ani
E-mail | Site  
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 5405

DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Depinde de cum stai cu banii si daca vrei sa o faci.
Dar din ce s-a scris pe aici si la Apiinvert, ce parere aveti s-au care varianta o preferati?
1. SIROP INVERTIT ACASA CARE AL FACI DIN ZAHAR si iesi mai ieftin dar muncesti
2.APIINVERT care se zice ca-i din zahar (dar eu de unde stiu ???), este mai scump dar nu muncesti.     


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 11 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643

sfantul spiridon a scris:

nea gica te salut...sper ca prin vara nu te deranjaza daca te vizitez....
am doua intrebari (si sa nu te superi daca sunt greu de cap):
-am vazut reteta lui dragos si nu cred ca este mai ieftina decat clasicul protofil pe care il iei cu 18 lei
-cu sarea de lamaie nu sunt dumirit....adica, pliculetul pe care il luam il bagam intr-o sticla de plastic ...eu as fi tentat de lamai...cate lamai la toata reteta?
sanatate!  ...a  multumiri pentru reteta

Mai gorjene mai.S-o luam la calculit.Sa presupunem ca cumperi 1 litru de alcool alimentar de vreo 90 de grade.Sa zicem ca dai pe el 50 de lei ca ti-e lene sa intorci tuica a doua oara sa scoti ceva pe la 60 de grade.
Plantele medicinale - faci o iesire cand trebuie la iarba verde cu familia si pana faci matale fripturile trupa strange pentru 2 ani.
Dupa macerarea plantelor in alcool mai pui 2 litri de apa si ai 3 litri de extract alcolic la 30 de grade care te costa 50 de lei.Adica 8,3 lei flaconul de 0,5 litri.Acela care costa 18 lei.
Iar cel pe care il cumperi matale are pus in el 3 litri de apa la un litru de alcool.Asa ca unul ca ala de-l cumperi te costa 6,25 lei nu 18 lei.
Iar despre sarea de lamaie unde an scris eu ca bagi pliculete in peturi?
Te duci matale in Tg Jiu in piata mare in complexul Rodna si poti sa iei sare de lamaie cu sacul de 25 de kile.Costa 20 de lei/kg nu 150 de lei cat revine  kg daca iei la pliculete.Ca nu invertesti zaharul cu etichete.
Lamaie poti sa pui 2 bucati la 8 litri dar dupa ce se raceste siropul invertit.Lamaia are multe vitamine termodegradabile.
Sa fii sanatos si sa spui cum iese.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643

DUTA DANIEL a scris:

Vreau sa stiu, daca pentru incepatori care au 20-30 de familii,e mai bine sa cumpere hrana pentru albine,sau sa isi prepare singuri aceasta hrana?

Daniel,in primul rand te rog frumos sa completezi rubrica de user cu localitatea de unde esti.Eu personal nu raspund celor carestau la secret.Aceasta este o exceptie.
Sa pesupunem ca ai 30 de colonii de albine si prinzi un an slab.sa zicem ca ai nevoie de aprox. 7kg de zahar/colonie.
Ai de ales intre hrana pentru albine si sirop invertit.
- cumperi 210 kg zahar si te costa aprox 600 de lei
- cumperi 300 kg hrana si te costa 1100- 1200 lei
Diferenta este mai bine de 1 metru cub de cherestea pe alese.Cati stupi,cate rame poti face din cheresteaua asta.
Cum e mai bine - fiecare hotaraste pentru el.
Alege si matale


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 3643
In general se pun cam 15 grame din fiecare planta medicinala intr-un litru de apa rece.Dupa cateva ore se toarna 1 litru de apa fierbinte.Cand se raceste se strecoara si este gata de folosit.Aceasta cantitate este suficienta pentru 16 litri de sirop invertit.
Extractul alcolic este mai bun dar mai scump.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 11 ani
E-mail  
Pagini:  1 2 3    
Mergi la