milu56
apicultor
Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 308
|
|
CE ESTE HERNIA DE DISC ? Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.
Pentru a intelege ce este hernia de disc, trebuie sa ne reamintim cum este construita coloana vertebrala. Coloana vertebrala este compusa din mai multe vertebre, intre care se afla discurile intervertebrale. Aceste discuri intervertebrale au in componenta lor un nucleu pulpos, format din proteine cu aspect gelatinos, care dau elasticitatea discului si functioneaza ca un amortizor. Elasticitatea discului intervertebral ne da posibilitatea sa ne miscam, sa ne aplecam inainte, inapoi, sau pe o parte. Nucleul pulpos este inconjurat de un inel fibros strans, care fixeaza nucleul si da stabilitate discului intervertebral.
Un lucru foarte important de stiut este ca discul intervertebral beneficiaza de o irigatie directa doar pana la varsta de 7 ani, dupa care el va primi doar o irigatie indirecta, prin difuziune de la vasele din jur. Aceasta inseamna ca inca de la varsta de 7 ani discul incepe sa imbatraneasca, lucru de care putini oameni sunt constienti.
O alta caracteristica foarte importanta a discului intervertebral este aceea ca el, prin intermediul proteinelor cu aspect gelatinos amintite mai sus, are capacitatea de a fixa apa si apoi de a o elibera. Acest lucru ii da posibilitatea sa-si indeplineasca functia de amortizor. Cand asupra coloanei vertebrale se exercita o presiune, proteinele din nucleul pulpos fixeaza rapid apa si functioneaza ca o pernita elastica, iar cand presiunea asupra coloanei scade, ele (proteinele) elibereaza rapid apa fixata. Dar pentru realizarea acestui proces de hidratare-deshidratare este nevoie de un anumit interval de timp, iar in cazurile cand presiunea asupra coloanei creste prea repede sau prea mult pe unitatea de timp, hidratarea nu mai poate fi realizata la timp si incep sa apara leziuni la nivelul discului intervertebral. Asa apar fisurile care duc la aparitia herniei de disc.
Exista 3 etape in aparitia si dezvoltarea herniei de disc:
1) Hernierea discului. In aceasta faza, proteinele din nucleul pulpos patrund in fisurile inelului fibros. Discul se umfla si depaseste vertebrele. De multe ori, in acest stadiu nu sunt afectate nici maduva spinarii si nici radacinile nervoase, de aceea pot sa nu apara simptome.
2) Ruptura de disc. In aceasta faza, materialul din interiorul nucleului trece de inelul fibros, sunt afectate radacinile nervoase si incep sa apara simptomele.
3) Fragment liber. In aceasta faza, o parte din nucleu se rupe si devine fragment liber in canalul vertebral, unde afecteaza maduva si radacinile nervoase. Simptomatologia se agraveaza mult.
CE SIMPTOME APAR IN HERNIA DE DISC ? HERNIA DE DISC LOMBARA (cea mai frecventa)
in faza de inceput poate fi chiar asimptomatica, daca nu este afectata cel putin o radacina nervoasa dureri care incep de la nivel lombar si se extind treptat in unul sau ambele picioare, pana la varf furnicaturi si amorteli care incep de la nivelul sezutului si se extind de-a lungul piciorului, pana in gamba si degete slabiciune, care in functie de gravitate bolii, poate fi in unul sau in ambele picioare durere la nivelul fetei anterioare a coapsei Sindromul de coada de cal, care consta in: -- slabiciune in ambele picioare -- pierderea controlului vezicii urinare, cu incontinenta urinara (pierdere de urina) -- pierderea controlului colonului si a actului de defecatie -- dereglarea functiilor sexuale (la ambele sexe) HERNIA DE DISC CERVICALA Hernia de disc cervicala prezinta anumite simptome specifice:
Dureri la nivel cervical, in functie de discul afectat (faza de inceput) Durerea poate iradia in omoplat, umar, brat, antebrat si degete Cu agravarea bolii, apar parestezii (amorteli) in zonele amintite. Se poate ajunge la pareze si tetrapareze (deficit in cele 4 membre) Deficit motor Tulburari sfincteriene CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL IN HERNIA DE DISC? Centrul nostru medical va ofera posibilitatea de diagnosticare cu ajutorul TERMOGRAFIEI. Avantajele acestei metode sunt:
Nu iradiaza (cel mai mare avantaj ), spre deosebire de celelalte metode, foarte iradiante (Radiografia, RMN si Tomografia computerizata) Se poate aplica la orice varsta si in orice situatie (inclusiv la gravide) Se poate repeta ori de cate ori e nevoie (tocmai pentru ca nu iradiaza) Ajuta atat in diagnosticul cat si in tratamentul acestei boli Vede dinainte riscul unei persoane de a face hernie de disc (sesizeaza degradarea coloanei si indica riscul respectiv) Se pot stabili numarul de sedinte necesare pentru tratament Ofera precizie in tratament (se face sub scanare termografica) Cu ajutorul termografiei se poate urmari si aprecia efectul tratamentului aplicat si cand trebuie repetat Este mai ieftina si mai usor de efectuat Puteti afla mai multe detalii despre aceasta metoda de diagnostic din articolul dedicat termografiei.
CUM SE TRATEAZA HERNIA DE DISC ?
Doar 5 % dintre herniile de disc ajung sa fie operate. Restul se pot trata medicamentos, daca pacientul se prezinta repede la medic, este pus un diagnostic corect si rapid si se stabileste un tratament corespunzator.
Modificat de milu56 (acum 14 ani)
|
|