APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994 23 ani
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / de la hobby la profi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
bihorel
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 62
Fiecare dintre noi am fost sau suntem in faza de inceput in apicultura. Aceasta faza a avut o durata diferita de la unul la altul in functie de mai multi factori: timpul alocat albinelor, studiului asupra vietii albinelor, experientei capatate pas cu pas pe propria piele cum s-ar zice sau daca ai avut norocul de a primi ajutorul unui stupar cu experienta. In literatura se spune ca de la 50 de familii poti spune ca ai trecut in randul profesionistilor, adica abia esti un incepator experimentat cu alte cuvinte.
      Din cate am citit pe aici si nu numai, un anumit fel de intretinere se practica in sistemul hobby si altul in cel profi si nu de putine ori am auzit ca ti se recomanda ca incepator sa faci intr-un anumit fel, pana te obisnuiesti, apoi poti face si direct ca cei profi.
     Nu spun toate astea in dorinta de a sari peste etapele firesti ale invatarii fie ele si in domeniul apiculturii ci pt ca ma gandesc acum asa: daca timp de cativa ani faci o treaba intr-un fel ( adica te obisnuiesti cu albina si cu un anumit stil de lucru) dar nu prea ai randamentul in munca pe care il are un profesionist si la un moment dat te gandesti sa treci in partea cealalta adica a celor profi(incepator profi) nu e cumva greu sa te dezveti de obiceiurile care te faceau odata fara randament.
       Mai simplu spus nu ar fi mai util sa inveti a face un lucru bine de la inceput si nu doar pe jumatate


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
stilul "incepator" permite limitarea pierderilor in caz de greseli, iar a gresi e omeneste asa ca nu prea ai sanse sa scapi

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
EN
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
Un  "profi" cred ca vrand, nevrand priveste apicultura prin prisma profitului si mi se pare normal sa fie asa. Nu cred ca-si mai permite dimineata sa duca sa-si bea cafeaua la urdinisul stupului si s-o gadile pe coana Albina la ac. Hobby-istul, cred eu, priveste apicultura prin prisma sentimentalului, care e multumit si cu varianta ca daca nu curge pica si tot e ceva. Convingerea mea ferma, este ca si unii si altii, prin pasiunea pentru albine, duc apicultura inainte si fac viata mai frumoasa pentru generatiile care vin, fiind stiut faptul ca apicultorii sunt si ecologisti convinsi.

Modificat de EN (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
trantor
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 415
Adica eu ma duc si cumpar 50 de stupi si o sa devin profesionist, iar Janise dupa alunecarile de teren din Dambovita ramane cu 49 si ajunge incepator!!!

NICI PE DEPARTE

Hobby-istul isi omoara timpul liber si face totul din pasiune, chiar daca uneori greseste crezand ca face bine. (si eu sunt unul dintre ei)
Apicultorul mentine un echilibru intre baza melifera pe care o poate accesa si nr. de stupi, respecta albina si se multumeste cu surplusul oferit. (as vrea sa devin candva)
Business-omul e doldora de informatie, stoarce albina in batista pana zornaie  monedele legate frumos la colturi si pe urma o moaie in siropuri sa-si revina (recunosc, daca business-ul meu ar fi legat de albine as inventa batista cu 8 colturi)

de la hobby la profi numai de bine!


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
corect nenea Trantorul.
Cred doar ca cel ce  in busines, poate fi si apicultor din cand in cand.Si de asemena mai are pauza si de ....faza ori etapa - hoby.

 


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
trantor
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 415
Buna observatie, nu exista frontiere, se trece din una-n alta fara schimbare de viteza in functie de timp, vizita nepotilor sau conturile din banca; uneori si functie de vremea pro sau contra.


intre scrisuri am dat o fuga la dentist si-s amortit pe-o parte!!!!!

Modificat de trantor (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Va salut, domnilor stupari,
de ceva vreme ma racaie o chestie, sper sa nu fiu off topic. As vrea sa invit pe toata stuparimea, mai ales pe cei"profi", sa puna la comun modul de lucru in sezon. Adica: sunt eu, un voinic, exploatez xxx familii, (nu este neaparat nr exact de fam, doar ca idee), am in sezon 1,2,.....ajutoare, folosesc 1,2,3,...extractoare....... De ce intreb asta? Nu ca sa devin concurent, dar fiind un singur stupar, cam cate fam poate sa exploateze?
Sa luam in calcul cea mai cea centrifuga, cate fam extrage un "meseriash"/zi?(scos rama din lada, descapacit, extras, curatat, pus catul inapoi, astfel incat nr fam extrase=nr.fam pregatite pt plecat la sc II de ex), sau 1 stupar + 2,3,4 ajutoare(necalificati in domeniu, nevasta soacra, matusa......). Eu cred ca oricata meserie ai in vene, ca singur calificat este limitat nr de familii care pot fi exploatate in sezon, cu atat mai mult in pastoral. Cam care e acest nr(atins in practica). In 2-3 fraze cred ca se poate exprima acest lucru. Multumesc!


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
martanul
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 136
cred ca difrenta dintre unul si celalalt(proffi-hoby)este viteza de lucru ,cred ca cel profi poate depista intru-n timp mai scurt problemele sau normalitatea intr-o familie,de acolo si posibilitatea de a avea un nr. mai mare de familii ,dar asta nu inseamna ca trebuie sa ai un anumit nr. de stupii .eu cred ca nu se pot sari etape pt. ca trebuie sa te lovesti de probleme pentru a sti ce sa faci data viitoare cand te lovesti din nou de ea.

pus acum 14 ani
   
Gab13
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 37
bine spus martanul!

pus acum 14 ani
   
bihorel
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 62

trantor a scris:

Adica eu ma duc si cumpar 50 de stupi si o sa devin profesionist, iar Janise dupa alunecarile de teren din Dambovita ramane cu 49 si ajunge incepator!!!

NICI PE DEPARTE

nu sunt nici eu de acord,dar nu trebuie luat ad-literam ceea ce am spus eu referitor la cei 50 de stupi. Cred si eu ca nu numarul stupilor te face sau nu un profesionist in apicultura ci mai mult modul de lucru cu ei.Si ca sa i-au ex cel dat de D-l Trantor, d-lui Janesse daca ar fi in situatia expusa aici i-ar fi cu mult mai usor sa revina la situatia sa de dinainte pt ca are experienta necesara si modul sau de lucru l-ar duce mai repede spre reusita insa un incepator poate avea nu 50 ci 100 dar daca nu stie ce sa faca cu ei e cum n-ar avea nici unu


pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
salutare.la mine nu a fost un hobi,nimeni din precedentzi mei nu sa ocupat cu stuparitul.datorita timpurilor in care traim m-am orientat spre apicultura. oieritul nu mi-a placut

_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la