EN
apicultor
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751
|
|
Va recomand sa cultivati roinita sau iarba stuparului, pe langa stupina. Cred ca este constatare subiectiva, dar in zona in care am plantat roinita, parca si albinele sunt mai linistite. Infuzi de roinita, este un deliciu!! Are gust de lamaie...
ROINIŢĂ SAU IARBA STUPULUI.
Melissa officinalis Fam. Labiatae sau Fam. Lamiaceae.
Denumiri populare: alămâiţă, buiede de miros frumos, buruiană pentru albine, buruiana stupilor, busuioc broştesc, busuiocul câmpului, busuiocul calului, busuioc de munte, busuiocul stupului, cătuşnică, creţişoară, floarea stupilor, iarba albinelor, iarba roilor, iarbă creaţă, izmă, izmă de grădină, izmă sălbatecă, izma stupilor, lămâiţă, mătăciune, melisă, mintă, motoacă, poala Sfintei Mării, răstupească, roişte, stupelniţă, tămâiţă, tămâioară, urzică înţepoasă, voioşniţă de albine. Creşte mai ales în sudul şi în vestul ţării- Arad, Timişoara, Caraş Severin, în Bihor, dar şi în zonele sudice ale Olteniei şi Munteniei. În tradiţia populară: ceaiul şi decoctul din frunze sau tulpinile florifere se luau în dureri de dinţi, dureri de stomac, colici şi diaree, precum şi contra durerilor de piept. Vinul de roiniţă se întrebuinţa la astm. Cu extractul, preparat din o parte flori şi 3 părţi alcool, se făceau frecţii contra durerilor reumatice. În vechime se spunea că Roiniţa este un elixir al tinereţii pentru faptul că relaxează, calmează şi tratează foarte multe afecţiuni. Istoric şi întrebuinţări: roiniţa este una dintre vechile plante medicinale care se cultivă pe suprafeţe reduse încă din antichitate.În prezent se cultivă prin grădini şi în cultura mare pentru prepararea ceaiurilor, iar în unele locuri ca plantă meliferă. Roiniţa în afara calităţilor medicinale, este şi poate deveni o sursă importantă de ulei volatil mult întrebuinţat în industria parfumurilor, alimentară şi farmaceutică.
Descriere: este o plantă perenă erbacee. Este înaltă de aproape un metru.
Întregul sistem radicular se compune din numeroase rădăcini adventive fibroase care pornesc de pe rizomul subteran. Rizomul este orizontal, lung de circa 25-30 cm, colorat în brun-gălbui, lignificat. Pe rizom se formează stoloni ascendenţi care dau naştere la tulpini. Tulpina ierboasă, înaltă de 60-120 cm şi groasă de 3-5mm, patrunghiulară, glabră la bază şi păroasă pe partea superioară, este anuală. Pe acelaşi rizom apar mai multe tulpini formând o tufă compactă. Frunzele sunt opuse, cu peţiolul lung de 2-4cm. Limbul frunzei este lung de 3-6 cm şi lat de 2-5cm, de formă ovată, cu vârful obtuz şi marginile ecranat serate. Frunzele sunt acoperite cu peri şi glande oleifere tipice labiatelor, în special pe nervuri.Florile sunt scurt pedicelate, sunt grupate câte 5-15 în verticile aşezate, la subsuoara bracteelor. Floarea are caliciul păros, lung de-8 mm, pe care se observă 13 nervuri proeminente, labiul superior terminat prin 3 dinţi scurţi şi laţi, iar cel inferior cu 2 dinţi aristaţi. Corola este de culoare albă-gălbuie, albă sau liliachie, lungă de 8-12 mm. Staminele sunt în număr de 4, din care 2 superioare mai lungi. Ovarul, superior, are la bază o glandă oleiferă. Înfloreşte în lunile iunie-iulie-august. Fructele sunt nucule, colorate în brun lucitor, grupate câte 4 în caliciul persistent. Greutatea a 1000 de seminţe (nucule variază între 0,52-0,68g.
Compoziţie chimică: se folosesc frunzele de roiniţă Folium Melissae.
Frunzele conţin circa 11% substanţe minerale.A fost de asemenea semnalată prezenţa uleiului volatil 0,02-0,15% care este compus din aldehide terpenice ca citralul, sub formele stereoizomerice cis şi trans din geraniol şi nerol. Uleiul volatil mai conţine: taninuri, rezine, pectine, acid succinic, ursolic şi oleanolic, substanţe flavonoide (ramnazina, cinarozina, etc), depsine ale acidului cafeic ca acid cafeil- cafeic şi hidroxi- hidrocafeil- cafeic,un principiu amar, citronelal, care îi conferă aroma plăcută, alcooli terpenici ca linalool, citronelol. Pe lângă uleiul volatil, în frunze mai sunt prezenţi acizii cafeic, clorogenic, protocatechic, rosmarinic (labiatenic), precum şi enzime, o substanţă amară cristalizată, dar neidentificată, taninuri cu acţiune antivirală, circa 12 % mucilagii, flavonoide ca ramnazina şi 7-glucozida luteolinei. De la roiniţă se culege partea aeriană (tulpina, frunze, flori) prin tăierea cu grijă , pentru a nu dezrădăcina planta. Culesul se face pe timp frumos, însorit, în zile fără vânt (vântul favorizează evaporarea uleiurilor eterice din plantă, care este un principiu activ extrem de important). Imediat după culegere, tulpinile de roiniţă se pun la uscat în strat subţire, într-un loc umbros şi lipsit de umiditate. Din 500g de plantă proaspătă, rezultă aproximativ 100g de plantă uscată. În stare proaspătă, frunzele de roiniţă pot fi folosite ca adaos la salate de crudităţi, cărora le dă o aromă şi o savoare deosebită. Marea cantitate de triterpene o formeză acizii oleanolic şi ursolic.
Acţiune farmacologică: carminativ, coleretic, antispasmodic gastro-intestinal, stomahic, antiviral datorită taninurilor, antiemetic, antidiareic, calmează stările nervoase, reduce stresul şi depresiile, greţurile, vărsăturile, starea de nervozitate, ajută la dismenoreei, coleretic, carminativ, sedativ. Este foarte bun în tulburările digestive după mese. Extern: antiseptic, cicatrizant. Are acţiune carminativă şi stomahică. În ultimul timp s-au întreprins cercetări în legătură cu acţiunea spasmolitică şi s-a stabilit că această acţiune se datorează componenţilor polifenolici şi în special depsidelor acidului cafeic, care măreşte totodată şi colereza. Este posibilă şi acţiunea sedativă centrală. Uleiul volatil de roiniţă are ca punct de atac sistemul limbic, organ răspunzător de dirijarea funcţiilor vegetative şi de ecranare a creierului mare faţă de excitanţii puternici de la periferia corpului. Din această cauză roiniţa este produsul de elecţie indicat în tratamentul gastropatiei funcţionale (nevroza gastrică şi a distoniei neuro-vegetative. Compuşii terpenici imprimă o activitate analogă papaverinei, iar substanţele cu caracter de taninuri, imprimă activitate antiherpetică. Intră în componenţa ceaiurilor anticolitic, aromat, contra colicilor nr 2 şi laxativ nr3 Este valoroasă mai ales datorită uleiului esenţial care se obţine prin distlarea frunzelor sale. Acest ulei este întrebuinţat atât în farmacie, cât şi în cosmetică. Femeile se pot bucura din plin de efectele preparatelor pe bază de Roiniţă. Administrarea tincturii are efect de reglare a ciclului menstrual, fiind un remediu excelent contra stărilor de nervozitate şi disconfort de dinaintea menstruaţiei.
Durerile cauzate de reumatism pot fi combătute destul de uşor dacă se administrează suferinzilor infuzie de Roiniţă. Aceasta are acţiune antiinflamatoare articulară, antialgică. În uz extern poate fi folosit şi uleiul de Roiniţă, cu care se ung articulaţiile afectate.
Roiniţa şi sistemul nervos.
Probabil cea mai importantă categorie de efecte a roiniţei este cea asupra sistemului nervos. În doze mici şi luată ocazional, roiniţa este un excelent calmant nervos fiind recomandat contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres şi de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburărilor digestive care apar pe fond nervos. În toate aceste afecţiuni se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată într-un pahar de apă, în doză unică, atunci când este nevoie. Roiniţa este un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului (reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte memoria), contra tulburărilor de memorie post-traumatice, precum şi contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. În aceste afecţiuni se administrează câte o linguriţă de roiniţă de 4 ori pe zi în cure de minimum 4 luni.
Roiniţa şi psihicul.
Rezultatele experimentale privitoare la folosirea roiniţei în tratarea unor tulburări cum ar fi depresia, anorexia psihică (cu reversul său- bulimia), angoasele de tot felul au fost mai mult decât încurajatoare. Administrarea unor doze medii de roiniţă- 6 linguriţe de tinctură pe zi sau 4 linguriţe de pulbere pe zi, are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive, favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic şi mintal. Aproximativ 40% dintre cei care au urmat tratament cu această plantă contra tulburărilor emoţionale menţionate au resimţit o ameliorare clară a stării lor psihice. Un rezultat foarte bun, dacă este să ne gândim la faptul că roiniţa este un remediu practic nenociv şi care poate fi luat în cure de lungă durată, fără a da dependenţă. Există însă şi un… dacă- pentru a obţine rezultate notabile, prin tratamentul cu roiniţă, este necesar să simpatizaţi sau cu alte cuvinte să vi se potrivească această plantă. Oricum merită să încercaţi.
Roiniţa şi glanda tiroidă.
Studiile făcute la un important institut america de endocrinologie, au arătat că extractele de roiniţă pur şi simplu inhibă puternic acţiunea în organism a hormonului tiroidian (TSH). Este o descoperire extraordinară care va duce în curând la apariţia pe piaţă a primului medicament natural, cu adevărat eficient contra afecţiunilor tiroidei, infuzia de roiniţă din care se bea un litru pe zi, în 3-4 reprize, în cure de 2 luni, cu 2 săptămâni de pauză. Acest remediu este valabil şi în cancerul de tiroidă, pentru că această plantă are şi efecte antitumorale dovedite.
Roiniţa şi tulburările hormonale la femei.
Cercetările clinice făcute în Germania au arătat că administrarea tincturii de roiniţă are efect de reglare a ciclului menstrual, fiind un remediu excelent contra unor probleme cum ar fi stările de nervozitate şi de disconfort dinaintea menstruaţiei, menstre neregulate, însoţite de dureri abdominale, spasme sau dureri de cap. Vă recomandăm o combinaţie în părţi egale de tinctură de roiniţă şi tinctură de creţişoară din care se iau câte 6 linguriţe pe zi diluate în 100 ml apă sau ceai.
Roiniţa şi reumatismul.
Un litru de infuzie consumată zilnic ajută la combaterea majorităţii formelor de reumatism, având o acţiune antiinflamatorie articulară, antialgică, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative. Extern se ung articulaţiile afectate cu ulei de roiniţă, la care se adaugă un pic de ulei volatil de mentă (se găseşte la Plafar)- 3 picături de ulei de mentă la o linguriţă de ulei de roiniţă.
Roiniţa şi bolile gastro-intestinale.
În colita de fermentaţie, roiniţa este unul dintre cele mai puternice, remedii vegetale, având darul de a inhiba dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon, de combate spasmele, de a diminua inflamaţia. Se administrează sub forma pe care pacientul o simte cea mai eficientă, în cazul său: pulbere (4-6 linguriţe pe zi) sau infuzie combinată (1 litru pe zi). Acest tratament este valabil contra colonului iritabil şi a colonului spastic, precum şi contra enteritei.
Vinul de roiniţă luat înainte de masă este un remediu excelent împotriva indigestiei, a dispepsiei şi a atoniei gastrice.
Roiniţa şi afecţiunile hepatobiliare.
Infuzia este un excelent leac pentru diskinezia biliară (fiere leneşă, pentru colecistită şi un adjuvant contra litiazei biliare. Studii preliminare arată o acţiune favorabilă a extractelor de roiniţă contra hepatitei virale. Se pare că această plantă este un adevărat inamic al viruşilor.
Roiniţa şi herpesul.
Virusurile care produc herpesul de tip I sau II sunt distruse de un complex de substanţe secretate de această plantă. Intern se face cură cu tinctură 6 linguriţe pe zi, sau infuzie 1 litru pe zi. Extern se pun vreme de 2 ore comprese cu infuzie sau mai eficient cataplasme cu roiniţă, pe locurile afectate de herpes. La 5 minute după încheierea aplicaţiei, se pune tinctură de propolis pe leziunea herpetică, pentru a grăbi vindecarea.
Roiniţa şi… tinereţe fără bătrâneţe.
Anterior vorbeam despre efectul favorabil al roiniţei împotriva bolii de vârsta a treia, greu de combătut la ora aceasta şi anume Alzheimer. Efectele acestei plante nu se opresc însă aici: pe lângă faptul că ea îmbunătăţeşte considerabil memoria şi întreaga activitate a sistemului nervos, ea are un puternic efect antioxidant. Cu alte cuvinte, ea ajută menţinerea tinereţii tuturor celulelor din organism, anihilând radicalii liberi (molecule din sânge care sunt responsabile de îmbătrânirea ţesuturilor).
Precauţii.
În cazul persoanelor care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă evitarea utilizării în paralel a roiniţei.
Contraindicaţii.
Această plantă nu se va administra, mai ales pe termen lung şi în doze medii sau mari, în cazul pacienţilor care suferă de hipotiroidie.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: aerofagie, afecţiuni cardiace, ameţeli, anemie, angină pectorală, angoase, anorexie, atonie gastrică, balonări, boala Alzheimer, boli gastro-intestinale, bronşite, cancer, cardiopatie ischemică, celulită, colici abdominale şi intestinale chiar şi la copii, colite cronice, colon iritabil, colon spastic, conjunctivită, constipaţie, coree, convulsii, crampe musculare, debilitate, depresie, dezechilibru nervos, diaree, digestie lentă, dischinezie biliară, dismenoree, dispepsii, distonie neuro-vegetativă, dureri diverse, dureri uterine şi ovariene, dureri abdominale, duodenită, eczeme zemuinde, emotivitate exacerbată, enterite, enterocolită cronică, eructaţii, febră, flatulenţă, frigiditate pe fond psihic, gastrită cronică, gastrită hiperacidă, greţuri, gută, herpes bucal şi genital, hipotensiune arterială, glosite, greţuri, guturai, halenă, hipermenoree, hipertiroidie, hipertensiune, hipoaciditate, indigestie posprandială, infarct miocardic, infecţii virale, infecţii bacteriene şi fungice, insomnie, insatisfacţii sexuale la tinerele femei, insomnie, insuficienţă cardiacă şi circulatorie, laringite, litiază biliară, memorie dificilă, menopauză, menstre dureroase, meteorism, metroragie, migrenă, nervozitate, neurastenie, nevroze gastrice, oboseală nervoasă, palpitaţii, prostatită, prurit, răni, reumatism, sarcină, sincopă, sindrom dispeptic, spasme gastro-intestinale, spasme diferite în orice parte a organismului, stări nervoase, stări de tensiune, stres, surmenaj intelectual, ten obosit sau uscat, tulburări digestive, tulburări de memorie, tulburări neuro-vegetative, tulburări ovariene, ulceraţii, ulcere de gambă, ulcer gastric şi duodenal, vărsături, vertij, zgomote în urechi (tinitus).
Mod de folosire:
Pulbere- se macină cu râşniţa de cafea planta apoi se cerne. Se ţine apoi în gură pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă.
Infuzie- o linguriţă de frunze mărunţite se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.
Infuzie extern -Se dublează cantitatea de plantă la folosirea externă şi se foloseşte pentru cataplasme şi băi.
Vin -Se pune la un litru de vin 2 linguri de plantă mărunţită. Se ţine timp de 8 zile după care se strecoară. Se va lua câte 50 ml în afecţiunile de mai sus. Copiii pentru poftă de mâncare sau alte afecţiuni vor lua o linguriţă înainte de mese cu 10 minute.
Cataplasme -Cataplasmele calde scad durerile de gută şi alte dureri.
Tinctură din 50 g frunze mărunţite puse în 250 ml alcool de 70°. Se va ţine timp de 15 zile după care se strecoară. Se va lua câte o linguriţă diluată cu puţină apă de trei ori pe zi.
Infuzie concentrată din 200g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Se acopere apoi 10 minute şi se strecoară. Se poate folosi în gargară sau băi de gură în diferite afecţiuni.
Ulei de roiniţă- se pun într-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de roiniţă, peste care se adaugă 500ml ulei de floarea soarelui sau de măsline. Se lasă la macerat 15 zile, într-un recipient închis ermetic, după care se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă de culoare închisă. Remediul se poate folosi atât intern cât şi extern, sau ca ulei alimentar pus în salate (are efect digestiv, reântineritor), cât şi extern, contra reumatismului, nevralgiilor, durerilor de cap.
Cataplasme cu roiniţă- o mână de frunze mărunţite de roiniţă se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 grade Celsius). Se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, şi se lasă vreme de o oră.
Precauţii- persoanele care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă să nu folosească această plantă.
Modul de folosire pe afecţiuni:
Aerofagie-
Afecţiuni cardiace- la persoanele iritabile, stresate, încordate psihic- pulbere 2 linguriţe pe zi sublingual cu 15 minute înaintea meselor.
Ameţeli-
Anemie-
Angină pectorală-
Angoase- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Anorexie- se poate lua infuzie câte 1 cană cu 15 minute înaintea meselor sau sub formă de praf. Pentru a amplifica efectele se poate asocia cu Busuioc.
Atonie gastrică- se poate folosi sub formă de infuzie sau praf de 3 ori pe zi, pentru refacerea activităţii stomacului. Efectele se fac vizibile după 10 zile de tratament.
Balonări- se consumă infuzie după mese dacă este nevoie.
Boala Alzeimer- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Boli gastro-intestinale- Roiniţa are darul de anihila dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon. Se administrează fie sub formă de pulbere 4-6 linguriţe pe zi, fie infuzie 1 litru pe zi. Acest tratament este valabil şi pentru colon iritabil şi a colonului spastic, precum şi contra enteritei.
Bronşite-
Cancer-
Cardiopatie ischemică-
Celulită-
Colici abdominale şi intestinale chiar şi la copii- infuzie câte 3 căni pe zi, pentru copii se poate administra câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi, cât timp este nevoie.
Colite cronice- infuzie câte 3 căni pe zi, pentru copii se poate administra câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi, cât timp este nevoie.
Colon iritabil- Roiniţa are darul de anihila dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon. Se administrează fie sub formă de pulbere 4-6 linguriţe pe zi, fie infuzie 1 litru pe zi. Acest tratament este valabil şi pentru colon iritabil şi a colonului spastic, precum şi contra enteritei.
Colon spastic- Roiniţa are darul de anihila dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon. Se administrează fie sub formă de pulbere 4-6 linguriţe pe zi, fie infuzie 1 litru pe zi. Acest tratament este valabil şi pentru colon iritabil şi a colonului spastic, precum şi contra enteritei.
Conjunctivită-
Constipaţie-
Coree-
Convulsii-
Crampe musculare-
Debilitate-
Depresie- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Dezechilibru nervos-
Diaree-
Digestie lentă-
Dischinezie biliară- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Dismenoree- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Dispepsii-
Distonie neuro-vegetativă-
Dureri diverse-
Dureri uterine şi ovariene- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Dureri abdominale-
Duodenită-
Eczeme zemuinde- se fac spălături de 2-4 ori pe zi cu infuzie mai concentrată sau cu tinctură 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă.
Emotivitate exacerbată- se consumă 1 cană de infuzie pe zi în fiecare seară înainte de culcare, timp de 1 lună de zile.
Enterită- Roiniţa are darul de anihila dezvoltarea excesivă a bacteriilor de fermentaţie în colon. Se administrează fie sub formă de pulbere 4-6 linguriţe pe zi, fie infuzie 1 litru pe zi. Acest tratament este valabil şi pentru colon iritabil şi a colonului spastic, precum şi contra enteritei.
Enterocolită cronică- infuzie câte 3 căni pe zi, pentru copii se poate administra câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi, cât timp este nevoie.
Eructaţii-
Febră- Consumat fierbinte, ceaiul acesta combinat cu flori de lămâiţă combate foarte eficient febra.
Flatulenţă-
Frigiditate pe fond psihic- se consumă 1 cană de infuzie pe zi în fiecare seară înainte de culcare, timp de 1 lună de zile.
Gastrită cronică-
Gastrită hiperacidă-
Glosite-
Greţuri- o linguriţă de pulbere de plantă se ţine sub limbă pentru 20 de minute, după care se poate înghiţii. Se repetă de 4 ori pe zi timp de 3 săptămâni sau atât timp cât este necesar. Se poate pentru amplificarea rezultatelor să se asocieze cu rădăcină de Ghimber, un sfert de linguriţă de pulbere.
Gută-
Guturai-
Halenă-
Herpes bucal şi genital- se poate folosi intern infuzia sau tinctura şi extern se tamponează cu vin. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru herpes. Se face un tratament de 3 luni cu infuzie câte 3 căni de infuzie pe zi luate cu 15 minute înaintea meselor.
Hipotensiune arterială-
Hipermenoree- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Hipertiroidie- (prin blocarea acţiunii TSH) se administrează de preferinţă pulbere sublingual. Tratamentul durează 4-6 luni. Efectele sunt mult amplificate prin asociere cu pulbere de sânzâiene galbene (Galium verum). În cazul în care se administrează sublingual şi este greu suportată se va administra infuzie 3 căni pe zi (înainte de înghiţire se face gargară 2-3 minute).
Hipertensiune arterială- pulbere sublingual de 4 ori pe zi în cure de lungă durată. Este utilă mai ales în creşterile de tensiune asociate cu stări de nervozitate, stres. Se utilizează frecvent în asociere cu alte plante hipotensive ( vâsc, păducel, talpa gâştei).
Hipoaciditate-
Indigestie posprandială-
Infarct miocardic-
Infecţii virale- se poate folosi intern infuzia sau tinctura şi extern se tamponează cu vin. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru herpes. Se face un tratament de 3 luni cu infuzie câte 3 căni de infuzie pe zi luate cu 15 minute înaintea meselor.
Infecţii bacteriene şi fungice- se poate folosi intern infuzia sau tinctura şi extern se tamponează cu vin. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru herpes. Se face un tratament de 3 luni cu infuzie câte 3 căni de infuzie pe zi luate cu 15 minute înaintea meselor.
Insomnie- o cană de infuzie mai concentrată cu 2 ore înainte de culcare, în fiecare zi asociat cu valeriana (Valeriana officinalis) 1 linguriţă de pulbere la o cană, se poate asocia şi cu sedativele de sinteză, fără a avea reacţii adverse. De asemenea poate înlocui medicamentele de sinteză fără a avea aceleaşi efecte nedorite ca cele de sinteză.
Insatisfacţii sexuale la tinerele femei-
Insomnie-
Insuficienţă cardiacă şi circulatorie-
Laringite-
Litiază biliară- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Memorie dificilă- ceaiul din infuzie consumat fierbinte este indicat în special studenţilor şi elevilor în perioada examenelor pentru că are darul şi capacitatea de a stimula activitatea creierului, concentrarea şi memoria, de a calma nervii. Este denumită şi iarba şcolarilor. Are avantajul că poate fi administrat perioade lungi de timp, fără efecte negative.
Menopauză- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Menstre dureroase-
Meteorism-
Metroragie-
Migrenă- pulbere de 4 ori pe zi în cure de 2-3 luni.
Nervozitate- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Neurastenie-
Nevroze gastrice-
Oboseală nervoasă- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Palpitaţii-
Prostatită-
Prurit- se fac spălături de 2-4 ori pe zi cu infuzie mai concentrată sau cu tinctură 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă.
Răni- se fac spălături de 2-4 ori pe zi cu infuzie mai concentrată sau cu tinctură 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă.
Reumatism: se consumă intern 2-3 căni de infuzie pe zi. Se mai poate folosi uleiul de roiniţă în amestec cu ulei volatil de mentă în proporţie de 3 picături de ulei de mentă la o linguriţă de ulei de Roiniţă. Se aplică prin masaj pe locurile afectate.
Sarcină-
Sincopă-
Sindrom dispeptic-
Spasme gastro-intestinale-
Spasme diferite în orice parte a organismului-
Stări nervoase-
Stări de tensiune- se consumă 1 cană de infuzie pe zi în fiecare seară înainte de culcare, timp de 1 lună de zile.
Stres- se va consuma 1 cană de infuzie pe zi.
Surmenaj intelectual-
Ten obosit, uscat sau sensibil- poate fi revitalizat dacă se tamponează zilnic cu infuzie de Roiniţă.
Tulburări digestive-
Tulburări de memorie- pulbere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, dar la aceleaşi ore.
Tulburări neuro-vegetative- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Tulburări ovariene- are acţiune calmantă, analgezică, antiinflamatoare şi reglatoare hormonală, reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă infuzie sau tinctură de 2-3 ori pe zi.
Ulceraţii- se fac spălături de 2-4 ori pe zi cu infuzie mai concentrată sau cu tinctură 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă.
Ulcere de gambă- se fac spălături de 2-4 ori pe zi cu infuzie mai concentrată sau cu tinctură 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă.
Ulcer gastric şi duodenal-
Vărsături- o linguriţă de pulbere de plantă se ţine sub limbă pentru 20 de minute, după care se poate înghiţii. Se repetă de 4 ori pe zi timp de 3 săptămâni sau atât timp cât este necesar. Se poate pentru amplificarea rezultatelor să se asocieze cu rădăcină de Ghimber, un sfert de linguriţă de pulbere.
Vertij- pulbere de 4 ori pe zi în cure de 2-3 luni.
Zgomote în urechi (tinitus)- pulbere de 4 ori pe zi în cure de 2-3 luni.
|
|