VsV
apicultor
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 219
|
|
La ce am citit, departe de mine gandurile voastre ..... dau si eu cu parerea sunt mic si invat .
Din cate stiu eu Germania este cel mai mare importator de miere din UE dar parca e si cel mai mare exportator ... hmm ei o duc bine, deci cam unde e problema .
Ca sa obti un pret bun, de la procesator trebuie sa faci un singur lucru , dai in vara o cantitate de miere cat mai redusa ca ai cheltuieli, cum zicea cineva mai sus care are mare dreptate familie copiiiiiii, trebe bani, si restu o tii pe mai incolo, dar ca tine trebe s afac inca 50 % din apicultori din Romania , cel putin si toti sa dea la acelasi pret , asta e cel mai important, sa ne asiguram piata la un pret, nu se gaseste miere mai jos de 10 ron(daca dai cu borcanu cu 15 si tot e mai bine decat cu butoiu) , vrei cumperi nu vrei nu cumperi. Dar asta e d.p.m.d.v frimituri de la masa stapanului, stiu ca suna urat dar asta e adevarul.
Daca ne uitam in economia din ziua de astazi , comerciantul castiga cel mai mult, producatoru e sclav pe propria plantatie, deci bani vin la produsu finit, in cazul nostru procesat si ambalat. Citind pe net vad costurile de procesare ale unui procesator pe kg de miere --surprins 1 ron /kg (deja ma apucasera draci cand stiu cat dau ei la butoi ), parca e prin moldova acest procesator, o sa caut sa vad daca mai gasesc situ .
No bun- procesz si ambalez cu(hai sa zicem ca nu stiom sigur) 2,5 ron/kg - metode de ambalare borcan , plastic, -pliculete de 20 gr etc. tot ce se cauta . Teoretic daca am iesi cu ea in piata din romania cu 15 -17 ron kg tot sunt in castig mai mult decat da procesatoru, si cand zic piata , chiar ma refer in piata ca bulangii de la supermarket ...mai pun taxa pe raft , acuma ce sa facem si noi apicultoti toata iarna, sau ne permitem sa angajam si noi 1 vanzatoare si cu tarabele le razbnim noi , daca nu ma insel in Bucuresti e 10 ron ziua - calcule calcule calcule . Oare nu ar cumpara si romanu la pretu asta miere - e cam scump in magazin ajunge la 30 ron salcamu - nu prea cumpara omu , cumpara de la stupar ca e mai ieftin - aici avemm o paine si un loc la masa stapanului . Dar bani grei vin la export .
Ce facem cu exportu - ne bazam pe procesatori - pe comercianti .........??
Acuma o mica intrebare - care au castiguri mai mari Mercedes - vand mai putine masini dar mai scumpe sau Dacia - mai multe si mai ieftine .....
Cum ar fi ca toata mierea din romania sau cel putin 80 % din ea sa fie procesata si etichetata cu MADE IN ROMANIA 100% - se creeaza cumava un BRAND (marca ) - multi stiu ca mierea din Romania e buna dar cati o gasesc pe raft chiar 100% , cam nici unu din vestici.
Asta ar fi asa zisa strategie de MARKETING ...
acuam de produs se stie ca se poate produce, cu munca cu truda dar se poate produce, problema ramane ccu vanzarea cum scapi de mari sacali , ca daca nu ar fi ei ai vinde zic eu fara probleme |(doar parerea mea).
Pai in primu rand pretu, noi ne permitem sa venim cu un pret de asa numit dummping, ptr. noi e oricum in castig tinand cont la cat primim, un pret la un produs finit mai mic ca restu. Primu lucru bursele de marfuri, din romania din alte tari vestice, in vara probabil ca nu se va cumpara dar in iarna ...... or veni sa cumpere ca daca nu mai vindem cu butoiu pe iarna se va simti lipsa sclavilor din Romania, parca anu trecut se plangeau in Anglia ca o sa ramana fara miere de sarbatori, oare nu au cumparat ei de la Germanica la un pret tare bun .......? Tinand cont ca e criza omu o sa se uite dupa ceva mai ieftin, daca mai ai si ceva cunostinte pe dincolo, din atatia stupari se gasesc cativa , mai rezolvi o problema .
P.S nu trebuie niciodata neglijata piata interna care va fi tot timpul piatra de temelie si la bine si la rau , doar pretu face diferenta .
Ce ne lipseste - pai statile de procesare (parca se ridica la 100.000 euro) , asociati unite, apicultori pusi pe treaba si mai ales parolisti . Rolul decisiv il poate juca asociatiile zonale pe judete - ele fiind aceasi asociatie dar pe judete, etc.
Ca sa traim bine si sa fim multumiti de pretul mieri cat si al altor produse ale stupului trebuie sa fim uniti (nu e necesat sa fie toti), si sa facem din mierea noastra un BRAND , cand cineva zice din Germania Anglia Franta etc, miere - sa ii treaca prin cap si cuvantul Romania.
Si ca orice lucru ceva reclama, ex. ma duc eu la radio21 sau europafm si vreua s aimi fac reclama la miere (asociatia/ferma apicolo), ma costa 2000 euro ptr 1 luna(sa zicem) , dar costul asta daca ar fi imparit la 200 sau 500 sau 5000 de stupari, ar insemna ceva ????? PLiante si monstre in scoli (manipularea copiilor ) , iara la tiparit ma costa 5000 euro dar ..... la 5000 de stupari e ...... neinsemnat .
Ati prins ideea, vorba e veche de mult si o stiu toti DIVIDE SI CUCERESTE, asta s-a dorit sa facem toti cate o ferma si cate o asociatie sa nu ne intelegem intre noi si sa putem fi controlati foarte usor, doar prin unitate vom reusi UNDE-I UNU NU-I PUTERE , UNDES MULTI .......
acuma stiu ca multi o sa zica eu produc nu am timp de astea, dar sa sti ca este timp toata iarna ce facem, neingrijim de afacerea noastra, si pe vara dupa ce ai pus-o la punct merge ea , nu e nevoie de prea multe interventi .
Mai hai ca am scris mult deja dam in diverse .
Multa bafta
_______________________________________ Nu exista viitor fara cunoasterea trecutului.
|
|