APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Karlla
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Atentie la Proteus  
Autor
Mesaj Pagini: 1
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Va salut,
Duminica am participat la o reuniune generala a sindicatului apicol local - Montpellier, la care a participat si Henri Clement(presedinte UNAF).
Printre alte subiecte, vreme de 2 ore s-a discutat despre un nou produs fitosanitar Bayer – PROTEUS.
A facut prapad anul trecut in randul coloniilor in Franta. De anul acesta se va administra si in Romania(sursa Bogdan Poncea).
Se administreaza la rapita. 
Bogdan, ar fi bine daca ai gasi timpul sa adaugi ceva informatii pertinente in acest sens, iti multumesc.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nu trebuie sa ramanem indiferenti la ce se intampla, asta daca ne pasa de natura, de albine si de noi in ultima instanta, tre sa facem ceva, o petitie la ministerul agriculturii, o lista lunga de semnatari prin care sa ne aratam sustinerea fata de cei care lupta pt natura, partidul verde european sau alte asociatii si organizatii ecologiste care ar putea sa lupte pt noi la cel mai inalt nivel in parlamentul European, acum il avem si pe Dacian Ciolos comisar european pentru agricultura...trebuie sa facem ceva...pe bune, altfel o sa constatam si noi pierderi enorme de colonii.

pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Cum fac francezii ca o patesc mai mereu cei dintai...

Nu e prea raspandit la noi ca uz.

Ce am gasit:



pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Eu am mai gasit cu Proteus pa langa aia,si alte informatii dar umane,asa ca eu zic sa asteptam (cum zice si Andrei_calinescu)pe Pab,sa  ne spuna concret despre ce este vorba.
...Pab...ai cuvantul la tribuna!
 

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Lucky..totul poate porni de la o discutie si o dezbatere simpla intre noi..intre colegi, sa stabilim un plan de bataie, apoi sunt sigur ca nmulti oameni isi vor da semnatura pt o astfel de cauza mai ales daca ea ar fi propusa masiv de catre apicultorii din tara...daca treaba asta are sustinere masiva in randul apicultorilor si eu cred ca va avea, apoi cred ca asta da multa credibilitate unui astfel  de demers si multi ni se vor alatura.
Eu cred ca merita o discutie serioasa pe tema asta, sa vedem ce putem face sa ne aparam pamantul de otravuri. Eu sunt pentru si sunt gata sa incerc sa strang cat mai multe semnaturi pt o astfel de petitie. M-as implica 100% in asa ceva oricand!


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
E evident ca indiferenta ne duce spre nicaieri.
Tot la aceasta reuniune s-a anuntat crearea unei "Comisii tehnice pentru albine", organism atasat ministerului agriculturii, care realizeaza interfata intre apicultori, cultivatori, fermieri si firmele respective.
Nu mi s-a raspuns exact cine finanteaza acest organism, cert e ca initial in comitetul director, s-a dorit instalarea a trei sferturi de persoane sus puse din firmele producatorare de fito-sanitare. Deci sa promoveze legi...in favoarea lor.
Apicultorii din diferitele sindicate au creat o astfel de petitie care a fost inaintata de Henri Clement ministrului agriculturii si in urma unor lupte "la baioneta" s-a interzis accesul persoanelor pro-fitosanitare in acest organism.
O alta informatie , alocarea subventiilor europene pentru Franta se face in functie de septelul declarat. Astfel Franta poseda 1500000 de colonii declarate.
Proteus e fuzionarea intre doua molecule. E un produs nou. Noutatea e ca nu ataca numai albina matura, ci si puietul. In Romania a fost recunoscut anul trecut si utilizarea lui pe scara larga va incepe din acest sezon.


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

in general, tot ce este toxic pt pesti este toxic si pt albine. albinele si pestii au cam aceleasi limite de toleranta/rezistenta. Asta ca sa tineti minte sa faceti comparatie si la alte produse: scrie ca e toxic pt pesti, e clar si pt albine.

problema nu o reprezinta produsul in sine, ci perioada de administrare: in mod normal se fac stropiri cand floarea nu s-a deschis, deci albinele nu viziteaza lanul. Dar ce te faci nu nenea patronu de cultura incult, care trateaza cand vrea muschii lui, care nu stie de reguli, legi si alte alea.
produsul in cauza este insecticid. Daca aveau studii pe albine (sunt obligati sa le faca pt a inregistra produsul, nu stiu de ce nu le au) si dovedeau siguranta pt albine in utilizare, sigur le-ar fi publicat pt ca ar fi fost in avantajul produsului. Daca nu le au, raspunsul este clar.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
e normal sa atace si puietul, datorita nectarului contaminat adus in stup.
Pe deasupra mai este si sistemic, adica are remanenta mare.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Multumim mult Bogdan

Bunka ai dreptate, impactul e foarte profund si va influenta radical modul in care vom ingriji albinele si chiar vom trai.
Nu vreau sa par exclusivist sau paranoic prin informatiile respective. Dar sunt lucruri traite.
1.    In 2001 am ajuns in Franta. Cum microbul apiculturii nu ma lasa in pace, am vorbit cu un prim apicultor cu care am colaborat.  Era primavara, la un moment dat am dus un lot de stupi la rapita. Eu mi-am luat cortul, cizme, sac de dromit, sa raman o vreme cu stupii, langa ei.
M-a intrebat : “Ce vrei sa faci?”. I-am spus  “Pai la noi asa se face pastoral, traiesti cu albinele, stai langa ele”. 
Mi-a spus: “Esti inconstient? Cu toate nemerniciile de pe plante, vrei sa te intoxici cumva?”  Era foarte serios.

2.    Sunt “bolnav “ si de pescuit. In Franta am fost sfatuit sa nu pescuiesc in ape dulci(lacuri, rauri, fluvii). Spre ex in Franta nu gasesti in magazine peste de apa dulce. Numai peste oceanic. Spre ex francezii nu mananca crap, caras, etc.
Vorbind cu diversi al intrebat : de ce ? Datorita produselor fito-sanitare infiltrate in panzele-freatice.

3.    Iubita mea, romanca de asemenea e medic aici. In regiunea Montpellier(eminamente viticola) se inregistreaza alaturi de Bordeaux, cele mai multe forme de mieloame multiple sau alte forme de leucemii. Din anamnezele efectuate, concluziile sunt mereu aceleasi: substante chimice utilizate in exploatatiile agricole.

Bineinteles nu vreau sa par paranoic cu astfel de date, insa stand de apropae 10 ani aici am realizat gradul de otravire a mediului inconjurator, aspect care e pe cale sa survina si la noi, in urma constituirii marilor suprafete funciare detinute in marea majoritate de grupuri straine.
In Franta acum(mai ales dupa Apimondia), se face o mare campanie de sensibilizare cu privire la importanta capitala a albinei, si se fac eforturi ca fermierii sa lucreze mana in mana cu apicultorii.
In urma unor discutii am fost solicitat de doi apicultori sa lucrez intr-o forma de asociatie care are ca scop sensibilizarea copiilor , vis-ŕ-vis de albine.
Adica grupuri organizate de elevi vin in exploatatiile cu pricina(acompaniati de profesori si/sau parinti, si actiunile sunt organizate pe doua nivele:
1 discutii teoretice despre universul albinelor si vizionarea unui mic film.
2. Vizita practica: deschiderea unui stup, si discutii libere pe marginea acestui fapt.
Fiecare sesiune dureaza 30 min.
La sfarsit degustare de miere si inevitabil vanzare de produse apicole(copiii sunt copii).
Ce e fantastic e ca in urma acestor vizite majoritatea copiilor isi “bombardeaza” parintii sa revina, si exceptand aspectul educativ, reprezinta o oportunitate de castig de noi clienti.


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Ce s-a discutat de Cruiser?
Cine a mai fost prezent, din cei pe care-i cunosc?


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Eu propun sa alertam in primul rand asociatiile apicole de la noi si FAAR-ul, ei sunt cei mai in masura sa intreprinda ceva, alaturi binenteles de ACA, nu stiu care e treaba acum la ACA dupa schimbarea lui Zorici, insa astia sunt reprezentantii unei bune parti a apicultorilor din Romania, o sa intru si eu pana la urma intr-o forma asociativa, ideea e ca ei ar putea redacta petitia si noi restul sa venim cu semnaturile alaturi de semnaturile membrilor asociatiilor, apoi asta sa fie inaintata la ministerul agriculturii nu...sau de cine mai depind lucrurile astea??!!
Daca aveti o alta idee legat de abordarea problemei..ziceti!
Daca stam asa intr-o letargie numai o sa ne trezim ca auzim de CCD in Romania si chiar asta e ultimul lucru de care mai avem nevoie...si asa suntem vai mama noastra ca natie!!

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Salut Proapi,

Au mai fost Jo, Michel Mahmoud, Laurent Gomes.
Vreo 200 in total.
Subiecte serioase, cu interventii virile, fara menajamente.
Ce m-a impresionat placut a fost pozitia ferma a lui Henri Clement ale carui cuvinte
se regasesc in fapte.
Despre Cruiser nimic, in schimb s-a readus in discutie Goucho-ul si Regentul care risca sa fie din nou permise in Franta.
Un alt subiect: Vespa velutina, sau viespea asiatica, care risca sa-si faca prezenta generalizata in Franta. Sunt mai multe filme pe Internet cu acest  predator de temut, care vaneaza pur si simplu albinele la urdinis.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

andrei_calinescu a scris:

Salut Proapi,

Au mai fost Jo, Michel Mahmoud, Laurent Gomes.
Vreo 200 in total.
Subiecte serioase, cu interventii virile, fara menajamente.
Ce m-a impresionat placut a fost pozitia ferma a lui Henri Clement ale carui cuvinte
se regasesc in fapte.
Despre Cruiser nimic, in schimb s-a readus in discutie Goucho-ul si Regentul care risca sa fie din nou permise in Franta.
Un alt subiect: Vespa velutina, sau viespea asiatica, care risca sa-si faca prezenta generalizata in Franta. Sunt mai multe filme pe Internet cu acest  predator de temut, care vaneaza pur si simplu albinele la urdinis.


Cum sa ajunga viespea aia in Franta tocmai din Asia??? My God...


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Salut pe toata lumea, sa stii ca Henri nu se lasa.

Zilele trecute a fost o manifestatie a apicultorilor la Paris pe chestiunea "calului troian" a noului Institut tehnic apicol prin care concernele agrochimice spera sa obtina punerea pe piata a produselor criminale contra albinelor si bineinteles si a omului.


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

BUNKA a scris:


andrei_calinescu a scris:

Salut Proapi,

Au mai fost Jo, Michel Mahmoud, Laurent Gomes.
Vreo 200 in total.
Subiecte serioase, cu interventii virile, fara menajamente.
Ce m-a impresionat placut a fost pozitia ferma a lui Henri Clement ale carui cuvinte
se regasesc in fapte.
Despre Cruiser nimic, in schimb s-a readus in discutie Goucho-ul si Regentul care risca sa fie din nou permise in Franta.
Un alt subiect: Vespa velutina, sau viespea asiatica, care risca sa-si faca prezenta generalizata in Franta. Sunt mai multe filme pe Internet cu acest  predator de temut, care vaneaza pur si simplu albinele la urdinis.


Cum sa ajunga viespea aia in Franta tocmai din Asia??? My God...


Adriane, am mai scris, a sosit cu vapoarele cu ceramica de China in portul Bordeaux!


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Multumesc de expuneri colegilor!
Daca vreodata se initiaza vreun demers,bazati-va si pe umila mea prezenta!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

proapi a scris:


BUNKA a scris:


andrei_calinescu a scris:

Salut Proapi,

Au mai fost Jo, Michel Mahmoud, Laurent Gomes.
Vreo 200 in total.
Subiecte serioase, cu interventii virile, fara menajamente.
Ce m-a impresionat placut a fost pozitia ferma a lui Henri Clement ale carui cuvinte
se regasesc in fapte.
Despre Cruiser nimic, in schimb s-a readus in discutie Goucho-ul si Regentul care risca sa fie din nou permise in Franta.
Un alt subiect: Vespa velutina, sau viespea asiatica, care risca sa-si faca prezenta generalizata in Franta. Sunt mai multe filme pe Internet cu acest  predator de temut, care vaneaza pur si simplu albinele la urdinis.


Cum sa ajunga viespea aia in Franta tocmai din Asia??? My God...


Adriane, am mai scris, a sosit cu vapoarele cu ceramica de China in portul Bordeaux!

speram sa nu se adapteze ca altfel e vai si amar...
Daniel, e bine ca esti cu noi..trebuie implicare!

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Am avut o cerere de traducere a statului UNAF din parte lui Valter. Nu am avut timp s-o fac. Nu ma scuz, cine se scuza se acuza.
Dar cred ca am putea sa ne inspiram din ce au implementat francezii, fara sa vreau sa spun prin asta ca noi suntem niste incapabili.
Dar colegii au dreptate invocand comunitatea europeana. Comercial vorbind, facem parte din aceeasi tara: Europa.
Exista si altfel de initiative in Franta: multi apicultori cumpara terenuri agricole protejandu-si astfel ariile de productie. Si va asigur ca in Franta terenul agricol e mult mai scump ca la noi.
Fara intentia de a transforma acest subiect in psihoza, din  temeri de depopulari masive, multi din apicultorii prezenti nu mai fac transhumata la rapita si FS.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Bunka,
Se adapteaza tata ca daca vezi ce mandibule are, zici ca-i rac. Nu are chitina, are beton ca si invelis epitelial. Si ce-i nasol e ca la un moment dat al dezvoltarii coloniei, exista mai multe "matci". Deci ritmul de evolutie al coloniei e exploziv.
Propi, exact ce s-a intamplat cu vaccinul pentru gripa inventata, se intampla cu fito-sanitarele.
In Franta, securitatea sociala a cumparat de la societatile farmaceutice(Sanofi-Pasteur principal), zeci de milioane de vaccine. Am acasa hartia de la securitatea sociala prin care sunt invitat sa ma vaccinez, bineinteles gratuit, "pentru binele meu".
francezii (care de altfel consuma cu nonsalanta medicamente), de data asta n-au pus botul.
Si-atunci ce-au facut monstrii farmaceutici? Presiuni pe pietele "emergente" din care face parte si Romania. "Vaccinati-va ba, ca de nu muriti".
Presiunea e enorma, prin finantarea mass-media, politicienilor, etc.
Asa fac si Bayer si ceilalti.
In vest, lumea cauta dupa ce au constatat efectele dezastruoase ale exploziei industriale sa mai protejeze ce a mai ramas. Noi nu realizam cat de norocosi suntem, deoarece avem inca pamanturi curate.se face o enorma manipulare si o distrugere cu buna stiinta a proprietatii funciare, cu intentia crearii de mari suprafete industriale exploatabile cu avionul(ca in SUA).
In primavara am sa pun imagini cu exploatari de rapita de aici, sa vedeti ce restranse sunt, taranii se intorc catre formele de exploatare restransa. E valabil si la FS.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Vespa ar putea ajunge si la noi, daca nu se gasesc solutii de stopare a inmultirii lor si invadarii de noi teritorii.

Ce se poate face contra Proteus?
Distribuitorul Bayer Romania are deja licenta de comercializare. Conformitatea de punere pe piata a substantelor insecticide nou introduse in Romania o face institutul de protectie a plantelor. O stiu pentru ca, din timp in timp, mi se cer albine pentru analize de catre acest institut. De ce acest institut, la aprobarea de noi insecticide introduse pe piata, nu ne intreaba si pe noi apicultorii? Nu au interes!

Site institut:
Cu click in dreapta, au in curs de acreditare un laborator de testare
!!! Este in subordinea ASAS

Modificat de proapi (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Andrei...un prim pas ar fi, sa luam documentul ala, pune-l pe un site undeva sa fie public, sa-l traducem si sa-l discutam sa vedem daca e ceva ce trebuie scos din el si ceva ce trebuie adaugat, apoi sa-l semnam cu totii si ROMAPIS sa-l inainteze la min agriculturii.
Tarile care au dat cu capul in pragul al de sus probabil ca sunt mai atente la ce fac anumite firme cum e Bayer pe teritoriul lor...noi suntem cam dezorganizati, nu stikm la ce sa ne asteptam, nu credem ca ni se poate intampla tocmai noua, ne uitam la altii si ne consideram asa izolati de restul lumii fara ca sa realizam de fapt ca avem o mare responsabilitate...daca nu ne aparam noi nu o va face nimeni pt noi cum nu a facut-o nimeni pt americani sau pt francezi...trebuie initiativa, coagulare in jurul proiectului, sustinere pana obtinem ce ne intereseaza...si anume blocarea vanzarii in Roamania, si a utilizarii a unor produse f periculoase .
De asta am zis de Ciolos...daca o astfel de initiativa ar ajunge pe masa lui cred ca ar incerca sa faca ceva nu doar pt noi ci pt UE, trebuie sa avem si noi o astfel de miscare in Ro, asa cum exista si in alte tari, pt ca ideea sa fie unanim exprimata din mai multe tari...in felul asta se poate auzi pana  Dacian Ciolos si mai sus.
Am vazut si eu saracia aia de viespe...e criminala, nu stiu cum ar putea fi stopata invazia.
Ok Proapi, inseamna ca mesajul apicultorilor romani reprezentati zic eu de ROMAPIS tre sa ajunga la institutul asta de p-rotectie a plantelor...ma, avem mult de lucru pe bune!
Sa incepem cu o sesizare a tuturor asociatiilor apicole si a FAAR din tara....ce ziceti?


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Eu ma asteptam sa sara cineva si sa zica'' stupii mei au suferit sau nu au suferit din cauza lui PROTEUS''.
Dragilor, proteus se foloseste cel putin din 2008 incoace, cand personal am pus mana pe flaconul de plastic golit de insecticid, insecticid care fusese administrat unor sole de rapita cu cinci zile inainte de a pune lazile jos.
Tratamentul cu proteus nu a influientat in nici un mod albina, indiferent de varsta, mai mult am obtinut o recolta deosebita la rapita si familii pe deplin dezvoltate la salcam. A fost de altfel si anul cu cea mai buna productie plecand de la rapita si terminand la izma.

Din cate a-mi aduc aminte pe flacon se preciza explicit cum ca solutia nu afecta in nici un mod albinele. Singura precautie fiind interzicerea aruncarii ambalajelor in ape si nefolosirea preparatului cu aviatia utilitara deasupra cursurilor de ape.
Constant, un colaborator din zona foloseste proteus, el fiind inclus in preparatele din grupa 4 -netoxic albinelor.
De ce la francezi e toxic, drace.. stie.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Eu am avut mortalitate anul trecut la nuclei, nu stiu cu ce au dat...erau sole cu soia in care iesise rapita salbatica, eu eram cu roii in zona si nu i-am luat, nu am stiut cand au dat si am vazut albina moarta in fata stupilor...cine stie cata a murit pe camp.
Am observat abia cand era destul de tarziu...urmele de la tractor prin lanuri si in cateva zile rapita se duse si albina moarta a aparut in fata lazilor.
roii mei erau mari, am pierdut doar din culegatoare, i-am bagat in iarna si vad ca sunt ok acum dar o sa fiu mai atent pe viitor si in caz de ceva direct la politie ma duc.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060
Proteus OD 110

Substanta activa: tiacloprid 100 g/l + deltametrin 10 g/l
Formulare: OD (dispersie în ulei)

Insecticid sistemic si de contact pentru combaterea daunatorilor
la grau, cartof, mar, sfecla de zahar si rapita


Rapita: se utilizeaza la doza de 0,45 l/ha pentru combaterea gandacului lucios (Meligethes aeneus) si la 0,35 l/ha pentru combaterea viespei rapitei (Athalia rosae). Se pot efectua 1-2 tratamente la avertizare, cu o cantitate de solutie de 200-400 l/ha.
..................................................
Cum combate gîndacul lucios şi viespea rapiţei dar nu atinge albina ?


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
propomit
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 49
Mod de actiune
Proteus OD 110 are actiune multipla: sistemica, de contact si de soc. La circa o ora dupa efectuarea tratamentului, tiacloprid patrunde în plante si este distribuit spre varfurile de crestere, iar deltametrin ramane pe suprafata organelor tratate. Tiacloprid actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, blocand desfasurarea activitatilor vitale. Deltametrin actioneaza de asemenea la nivelul sistemului nervos al insectelor, avand totodoata efect repelent si inhibitor de nutritie asupra insectelor. Ambele componente actioneaza prin contact si ingestie asupra daunatorilor care înteapa sau rod partile vegetative ale plantelor. Mecanismul complex de actiune confera un spectru larg de activitate si permite combaterea inclusiv a formelor rezistente la insecticide din alte grupe chimice. Formularea de ultima generatie dispersie în ulei (OD) confera produsului o aderenta si o patrundere în planta a componentei sistemice superioare celorlalte formulari.
cu respect propomit.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Sunt inscris si pe forumul APISERVICES.
Proapi, din cate se pare Cruiser e din nou permis din 15 dec 2009. De aceea apicultorii francezi au facut o petitie.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ia uite ce-l mai lauda...da nu zice nik de albine, ele sunt arheoptere...apropos...albinele sunt arheoptere la fel ca si viespile si furnicile...cum de scrie ca extermina viespi si nu scrie nimic de albine???????????????????????
Pai pentru viespi este criminal iar pt albine nu???
Ce sa intelegem???
Fac totusi parte din aceeasi familie!...de ce nu au facut studiu pe albine???


Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
tusaz
apicultor

Din: covasna
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 108
Anul trecut unde aveam stupii la rapita s-a tratat cu proteus dar nu am observat nici o problema.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

tusaz a scris:

Anul trecut unde aveam stupii la rapita s-a tratat cu proteus dar nu am observat nici o problema.

Nu poti decat sa speri ca si anul asta totul va fi la fel...nu uita ca in Franta au inceput disparitii din 1999, iar pesticidele astea sunt introduse acolo de laMIJLOCUL ANILOR 90 deci poate ca efectul devastator nu vine imediat, eu n-as fi asa de increzator in viitor alaturi de pesticidele astea!!


pus acum 14 ani
   
tusaz
apicultor

Din: covasna
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 108
Eu am zis ca nu am avut probleme pana in momentul de fata, sunt constient ca indiferent de substanta chimica bine nu face nici la om nici la albine si trebuie evitat cat mai mult. Si eu a-si  prefera o cultura netratata dar nu cred ca mai gasesti.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

tusaz a scris:

Eu am zis ca nu am avut probleme pana in momentul de fata, sunt constient ca indiferent de substanta chimica bine nu face nici la om nici la albine si trebuie evitat cat mai mult. Si eu a-si  prefera o cultura netratata dar nu cred ca mai gasesti.

Chiar daca e tratata...sa nu fie tratata cu noile pesticide pe baza de neonicotinoide, astea se pare ca sunt criminale...inainte de anii 90 cum se tratau culturile???
...sa se trateze din nou la fel si sa se renunte la pesticidele noi daca se dovedeste ca ele sunt raspunzatoare de CCD in lume, si cam asta e ideea care se contureaza!
Stii cum e...chiar daca facem parte ca stat din UE, fiecare stat se protejeaza cum poate, functie de ce actiuni intreprind oamenii de acolo...stam ca plantele o sa ne uitam neputiinciosi cum se depopuleaza lazile...suntem activi si venim cu idei cu petitii cu amendamente la legislatie...atunci vom fi feriti...ala...comerciantul vinde acolo unde i se permite, deci ce facem, permitem sau nu???
...asta-i marea intrebare, si totul depinde de noi!!!!

Daca acum avem reprezentare la APIMONDIA prin persoana dr Ghe Dobre, presedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania, cred ca se poate chiar inainta o petitie instiintare si la Dacian Ciolos, el e responsabil de agricultura in UE acum deci...cred ca el tre sa fie receptiv si la situatia apiculturii ca subramura a agriculturii, si ar trebui sa impace si agricultorul si apicultorul prin politici care sa nu dauneze nici unuia nici altuia...ma gandesc ca poate ar putea face ceva din pozitia lui acolo sus, mai ales ca problema este prezenta in mai multe tari din UE, apoi problema trebuie sa-i fie adusa la cunostinta...daca omul nu stie nimic apoi nici nu are cum sa intervina...trebuie sa tragem semnale in directia aia!

Rezolutia Parlamentului European din 20-11-2009 ne da speranta...faptul ca exista precedente in EU de retragere de pe piata europeana a unor pesticide considerate periculoase si cele ce se stipuleaza in rezolutie sunt de natura sa ne ajute sa luam aceleasi masuri si in Romania...cititi aici:

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

proapi a scris:

Vespa ar putea ajunge si la noi, daca nu se gasesc solutii de stopare a inmultirii lor si invadarii de noi teritorii.

Ce se poate face contra Proteus?
Distribuitorul Bayer Romania are deja licenta de comercializare. Conformitatea de punere pe piata a substantelor insecticide nou introduse in Romania o face institutul de protectie a plantelor. O stiu pentru ca, din timp in timp, mi se cer albine pentru analize de catre acest institut. De ce acest institut, la aprobarea de noi insecticide introduse pe piata, nu ne intreaba si pe noi apicultorii? Nu au interes!

Site institut:
Cu click in dreapta, au in curs de acreditare un laborator de testare
!!! Este in subordinea ASAS


Iata despre ce vorbeam, astazi a aparut pe site-ul ministerului agriculturii:

Informare de presă
cu privire la  omologarea produselor de protectie a plantelor

În conformitate cu prevederile Directivei 91/414/CEE privind plasarea pe piaţa a produselor de protecţie a plantelor, Statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza provizoriu pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani, plasarea pe piaţa a unor produse de protecţie a plantelor care conţin o substanţă activă  nouă ce nu este încă inclusă in Anexa I la Directivă şi care se află în evaluare la nivelul Uniunii Europene, pentru a permite o evaluare progresivă a proprietăţilor noilor substanţe active şi a facilita punerea la dispoziţia agriculturii de noi preparate.

Etapele procesului de omologare:

La nivelul Uniunii Europene, dosarele substanţelor active noi sunt analizate în ceea ce priveşte recunoaşterea în principiu a faptului ca dosarele prezentate pentru examinare detaliată în vederea posibilelor includeri ale substanţelor active în Anexa I a Directivei 91/414/CEE sunt complete. Propunerile de decizii ale Comisiei Europene sunt discutate în  cadrul reuniunilor Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală şi ulterior, cele care primesc vot favorabil se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, având aplicabilitate directă în toate statele membre.

Produsele de protecţie a plantelor care conţin substanţe active aflate în evaluare la nivelul Uniunii Europene, se testează din punct de vedere al eficacităţii biologice în condiţiile ţării noastre, conform unei metodologii specifice de testare cuprinzând etapa de cercetare-testare în condiţii experimentale şi etapa de verificare în condiţii de producţie. Etapa de verificare în condiţii de producţie are ca principal obiectiv stabilirea eficacităţii biologice a produselor, pe culturi şi zone pedoclimatice, precum şi verificarea aspectelor de ordin fitosanitar, toxicologic şi ecotoxicologic.

Ulterior, rapoartele de eficacitate biologică realizate în urma testării produselor de către institutele de cercetare-dezvoltare din reţeaua Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu Şişeşti” (ASAS) sunt analizate în cadrul şedinţelor Comisiei de coordonare a cercetării şi promovării produselor de protecţie a plantelor din cadrul ASAS, care în baza rezultatelor obţinute propun omologarea acestor produse.

În procesul de omologare urmează apoi etapele de evaluare şi avizare, astfel:

Ministerul Sănătăţii prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, evaluează profilul toxicologic al produselor şi eliberează Avizul sanitar;
Ministerul Mediului şi Pădurilor evaluează comportarea în mediu şi ecotoxicologia produselor şi eliberează Avizul de mediu;
Laboratorul pentru Controlul Calităţii Pesticidelor analizează  produsele din punct de vedere fizico-chimic, evaluează documentaţia depusă şi eliberează Buletinul de analiză fizico-chimică.
În baza documentelor eliberate de către instituţiile mai sus menţionate, autoritatea desemnată pentru omologarea produselor de protecţie a plantelor din România, respectiv Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor (CNOPPP), acordă omologarea provizorie a acestor produse, pe o perioadă de 3 ani, conform  prevederilor legislaţiei în vigoare.

CNOPPP are în componenţă reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii), reprezentanţi ai institutelor de cercetare-dezvoltare agricolă şi ai universităţilor agronomice, persoane cu pregătire în domeniul produselor de protecţie a plantelor pentru specialităţile proprietăţi fizico-chimice şi metode analitice, toxicologie, reziduuri, ecotoxicologie, comportare în mediu şi eficacitate, care nu sunt implicate în procedura de testare a produselor şi de evaluare a dosarelor acestora în vederea omologării pentru utilizare pe teritoriul României.

Procedura de omologare descrisă mai sus a fost urmată de CNOPPP şi în cazul omologării celor două produse pe bază de initium, care au fost testate timp de 2 ani şi în condiţiile ţării noastre şi au primit aviz favorabil din partea instituţiilor care le-au testat şi evaluat din punct de vedere al eficacităţii biologice, profilului toxicologic, comportării în mediu, ecotoxicologiei şi proprietăţilor fizico-chimice.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Director ANF,
Elena LEAOTĂ
Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor
Director General/Vicepreşedinte - Comisia ASAS
Prof. dr. Ing.Constantin Horia ILIESCU



Data publicarii: 02-02-2010
sursa:


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Da...buna informatie...macar stim care este traseul de urmat si pe la ce usi tre sa batem in caz de ceva, ar mai trebui sa aflam de cat timp sunt pe piata la noi pesticidele astea cu neonicotinoide sa vedem daca sunt in perioada de testare de 3 ani sau deja s-au omologat definitiv!!
O sa mai caut si eu si vedem ce si cum!

Asta-i directiva Comisiei Comunitatilor Europene 91/414/CEE privind introducerea pe piata a produselor fitofarmaceutice.

Chiar daca a trecut perioada de 3 ani si au fost omologate ele pot fi retrase daca se dovedeste ca sunt nocive pt albine!
Multam Proapi de ajutor...mai sapa poate mai gasim cate ceva!

Calypso 480 tc este omologat in 22.06.1999
Biskaya 240 OD este omologat in Ro in 20.10.2007
Goucho 600 FS este omologat in Ro de pe 26.10.1999
Confidor oil SC 004 este omologat in Ro de pe 14.12.2005
Proteus OD 110 este omologat in Ro de pe 22.02.2005
Poncho 600 FS este omologat in Ro de pe 19.12 2006

La rapita se mai foloseste Modesto 480 FS si
Chinook 200 FS care au in componenta imidacloprid si clotianidin...nu stiu cand au fost omologate.


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la