stelamaris12
apicultor
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 86
|
|
1. Obiectul asigurării 1.1. În conformitate cu prezentele condiţii, prin aplicarea prevederilor din “Condiţii generale de asigurare a animalelor” ASIROM acoperă pagubele de pieire a familiilor de abine, cauzate de producerea riscurilor asigurate. 1.2. Asigurătorul asigură facultativ familiile de albine specificate în contractul de asigurare, care aparţin Asiguratului, la valoarea stabilită pe fiecare familie de albine care este considerată ca fiind asigurată în mod separat. 1.3. Se asigură numai stupinele cu cel puţin 20 familii de albine. 1.4. Se asigură familiile de albine cu cel puţin 10 rame standard care conţin puiet şi/sau hrană, bine acoperite cu albine în perioada activă sau 7 rame standard, în perioada de repaus.
2. Riscuri asigurate 2.1. boli: a) ale puietului: loca europeană, loca americană; b) ale albinelor adulte: acarioza, nosemoza; c) comune ale puietului şi ale albinelor adulte: varoatoza. 2.2. accidente: - incendiul ca urmare a descărcărilor electrice naturale; - trăsnetul, cutremurul de pământ, grindină, furtuna, viscolul, avalanşele de zăpadă, prăbuşire sau alunecare de teren; - inundaţii din ploi torenţiale; - căderea unor corpuri pe stupii care adăpostesc familiile de albine asigurate ( exemplu: copaci, blocuri de gheaţă sau de zăpadă, bolovani);
3. Excluderi 3.1. Pierderile datorate condiţiilor de amplasare a stupilor în locuri necorespunzătoare. 3.2. Pierderile provocate de tratamentele cu pesticide asupra culturilor agricole, plantaţiilor pomicole, viticole şi pădurilor.
4. Suma asigurată 4.1. Reprezintă produsul dintre numărul familiior de albine, numărul kilogramelor de miere/familie de albine şi preţul/kilogram/sortiment de miere. 4.2. Preţul/kilogram/sortiment de miere nu trebuie să depăşească: a) valoarea specificată în contractul de valorificare a producţiei de miere, pentru producătorii care au astfel de contracte încheiate cu terţi; b) valoarea mierii pe piaţa locală, pentru producătorii care nu au contracte de valorificare a producţiei de miere încheiate cu terţi.
5. FRANŞIZA În contractul de asigurare, în baza înţelegerii între părţi, se specifica franşiza care reprezintă partea din suma asigurată, care se scade din orice despăgubire şi este suportată de Asigurat.
6.Încheierea contractului de asigurare Asigurarea se încheie pe o perioadă de un an sau cel puţin perioada unui cules . 7. Începutul şi încetarea asigurării 7.1. Asigurarea intră în vigoare după 24 ore de la expirarea zilei în care au fost îndeplinite cumulativ, următoarele condiţii: - s-au plătit Asigurătorului primele de asigurare în numerar, sau, după caz, prima rată a acestora, ori s-a operat la bancă în contul Asigurătorului virarea primelor de asigurare ; - s-a încheiat (emis) contractul de asigurare . 7.2. După intrarea în vigoare a asigurării, răspunderea Asigurătorului începe: a) în caz de accident, după un termen suspensiv de 5 zile; b) în caz de boală, după un termen suspensiv de 15 zile. 7.3. Răspunderea Asigurătorului încetează: a) la ora 24 a ultimei zile din perioada pentru care s-a încheiat asigurarea; b) prin neplata ratelor de primă la scadenţă sau în termenul de păsuire; c) odată cu producerea unei daune totale.
8. Prima de asigurare Prima de asigurare anuală se calculează potrivit tarifului de bază.
9. Obligaţiile Asiguratului 9.1. Să anunţe consiliul comunal pe teritoriul căreia se află stupina, locul de amplasare a acesteia, perioada utilizării vetre de stupină, numărul familiilor de albine, sediul sau adresa deţinătorului de familii de albine, precum şi sediul sau adresa la care acesta urmează să fie anunţat în cazul efectuării unor tratamente fitosanitare. 9.2. Să închidă sau să îndepărteze, la o distanţă de peste 5 km de suprafeţele supuse tratamentului, familiile de albine, atunci când au fost anunţaţi ori au aflat pe orice altă cale, despre efectuarea tratamentelor fitosanitare asupra culturilor agricole, plantaţiilor pomicole, viticole şi pădurilor situate în apropierea stupinei. 9.3. Să sesizeze imediat, în scris circumscripţia sanitară pe raza căreia este situată stupina în cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine. 9.4. Să sesizeze cel mai târziu în 24 de ore, în scris Asigurătorul, orice daună din riscuri asigurate si/sau neasigurate.
10. Stabilirea şi plata despăgubirilor 10.1. În caz de daună parţială din risc asigurat produsă în perioada de cules, valoarea despăgubirii se determină prin cântărirea cantităţii de miere/sortiment extrasă din stupii de probă. Rezultatul astfel obţinut se scade din producţia estimată a se obţine/familie de albine, aferentă perioadei de cules în care s-a produs dauna, menţionate în Cererea de asigurare. 10.2. În caz de daună totală din risc asigurat, când familiile de albine se află în perioada de repaus(ex. toamna – iarna), valoarea despăgubirii reprezintă 85% din valoarea unei familii de albine specificată în Cererea de asigurare. 10.3. În caz de daună totală din risc asigurat pe timpul culesului, valoarea despăgubirii reprezintă valoarea producţiei de miere corespunzătoare sortimentului (sortimentelor) de miere neobţinut până la sfârşitul anului de asigurare din care se scade valoarea franşizei deductibile.
11. Dispoziţii finale La această asigurare se aplică toate prevederile Condiţiilor generale privind asigurarea facultativă a animalelor, în măsura în care nu contravin prezentelor condiţii.
|
|