APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Stefania_h0t 24 ani
Femeie
24 ani
Salaj
cauta Barbat
24 - 46 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Matcile lui Maximus  
Autor
Mesaj Pagini: 1
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

maximus a scris:

matcile neimperecheate care au minim  2 zile nu au probleme cu transportul.ba chiar sunt mai rezistente decat cele imperecheate.lucru probat, dealtfel.

    nu vand matci imperecheate.cei care cumpara si le imperecheaza in propria stupina sunt mult mai avantajati in acest fel, din toate punctele de vedere chiar daca au sau nu o linie cu calitati deosebite.


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

maximus a scris:


balasbebe1 a scris:

Am inteles ca puteti livra matcile neimperecheate.
80% din calitatile matcilor sunt date de trantori. Eu as prefera sa cumpar de la dumneavoastra matci gata imperecheata pentru a folosi doar trantori rezultati. Se poate si asa?
O matca neimperecheata se streseaza si poate sa moara in cateva ore, sau pe timpul transportului.
Daca se poate un comentariu pe aceasta tema, eventual chiar si pe Forum. Unde doriti dumneavoastra.


   cred ca ati gresit.cine da 80% din calitatile matcilor?


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Vreau sa aduc aici discutia despre matci. Nu vreau decat sa-mi confirm eu o terie despre matci. Am citit ca 80 % din caractere le daiu trantorii.
Am si studiat acest fenomen in stupi Observatia a pornit doar prin studiul cantitatii de polen in anumite faze de productie. Nu am studiat si la productia se miere deoarece ar fi trebuit sa am cantar pe fiecare stup.
Am observat ca unii stupi aduna polen mai mult decat altii. De asemenea am observat ca unii stupi aduna polen constant foarte mult, iar altii in salturi. Am ajuns la urmatoarea concluzie. In functie de cum a fost fecundat oul si de la ce trantor asa am si albinele in stup. Ma refer la colonii de aceeasi putere si la perioade idetice. cu conditii identice, inclusiv cel al ramelor de puiet sau a cantitatii de albine in colonie.


pus acum 14 ani
   
indy_smd
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 172
maximus cu respect mar interesa o carpatina data naibi cum zici ca ai tu dar ma uit pe aci si gasesc o postare din 2007 in care spui ca esti incepator pa daca in 2... 3 ani faci selectie si ajungi un mare crescator........????

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

indy_smd a scris:

maximus cu respect mar interesa o carpatina data naibi cum zici ca ai tu dar ma uit pe aci si gasesc o postare din 2007 in care spui ca esti incepator pa daca in 2... 3 ani faci selectie si ajungi un mare crescator........????

Orice are un inceput ... problema se pune daca  se lauda ca e mare crescator si mai ales daca produsul are o selectzie cu origini tot selective de la alt "crescator vechi" ... nu cred ca si-ar aprinde paie ude-n cap Maximus cu marfa rea.
Matci selectate au mai cumparat si altzii ... chiar si la nivel de tzari.
Deci sa nu fim chiar ... pesimisti.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
indy_smd
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 172
domnule adi nu vreau sa fiu rautacios eu cresc matci de 5 ani pentru mine si nu am invatat multe si nici nu pot sa am tupeu sa pun un anunt ca vand matci am matci din toata tara si am bagat bani grei.... anul asta am facut un experiment la valcea cu carpatina si carniola care credeti ca a dat rezultate mai bune in pastoral ? matci crescute si imperecheate langa dunare.....

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
gelu stuparu


Daca fiecare matca are pasaport biomertic si certificat medical ca este virgina, se merita pretul si daca se mai da si adeverinta ca nu sufera de boli venerice e super.







Dani Popovici

Si daca le cumperi imperecheate poti sa dai banii pe gunoie - au-au!...
Dar anuntul asta cu matci virgine mi se pare din categoria celor care vand teren pe luna cu de la sine putere sau a celor care vand la licitatie prietenul imaginar.

Orice linie noua in materie de genetica vine dupa o prealabila testare si i se descriu, mai babeste sau mai stiintific, rezultatele testarii. Or, tu vii cu pretentia ca vinzi "oua cu surprize" la 50 de euro. De ce te feresti sa dai rezultatele testarii? Sau n-ai facut testarea materialului...
Cine da banii, ii da pe rezultatul muncii tale, nu pe timpul tau pierdut si pe munca ta care poate fi degeaba. Deci frumos ar fi sa arati si ce ti-a iesit. Nu contesta nimeni valoarea muncii tale. Doar ca prezentarea pe care o faci e pe jumate (5 ani de munca... rezultate ??? ) si vizi marfa la jumate comparativ cu ce se practica (nefecundate).
Asa ca eu vad deocamdata un sfert din calitatea marfii sau chiar mai putin.




bc55


Eu cred ca problema are doua aspecte:
1. Pretul . Fiecare cere pretul pe care-l doreste! Piata este aceea care stabileste in final pretul. Din punctul acesta de vedere, intr-adevar, maximus nu a gresit cu nimic.
2. Calitatea produsului oferit spre vanzare. Aici nu avem noi niciun fel de date. Din pretul cerut (50 E pentru o matca nefecundata) rezulta iar cel putin doua aspecte:
     - aceasta oferta este facuta pentru cei slabi de inger, care sunt in stare sa arunce banii pe orice este "NOU"
      - vanzatorul stie ce marfa are si de aceea cere atat. Da, dar numai el stie, cumparatorul nu stie. Vanzatorul nu a facut deloc publicitate! Din valoarea mare a pretului ar rezulta (in cazul unui vanzator cinstit, corect, care  doreste sa-si vanda rezultatul muncii sale) ca a fost facuta o intensa munca de selectie si cercetare din care a rezultat un produs de calitate, care sa merite acest pret. E, aici este problema de credibilitate a lui maximus! Denota destula superficialitate; selectie serioasa nu se face in 2-3 ani! Are indeplinite unele conditii( stupina izolata in munti, tenacitate, ambitie,....) dar aceste nu sunt concludente si suficiente.
Viitorul poate fi de partea lui!
Eu, studiind activitatea lui din cele reiesite de pe forum, am avut o impresie buna despre maximus! Cu ceva timp in urma chiar am vrut sa cumpar niste roiuri de la el(inainte de a posta anuntul cu vanzarea matcilor nefecundate).

Maximus are destule calitati, dar si multe defecte. Ii trebuie, in activitatea lui de selectie si cercetare, multa modestie si rabdare. Sunt cerinte obligatorii, dar care pot fi indeplinite!! Altfel poate cadea in zicala: "Prostu daca nu-i fudul, parca nu e prost destul !"

Cu respect !

_______________________________________
Tel. 0764 90 56 40




maximus

din pacate nu am de vanzare nimic altceva in afara de matci neimperecheate.

  am crezut ca oferind sansa imperecherii in stupina fiecarui apicultor gestul meu va fi apreciat.parte datorita ocaziei de a-si pastra din caracterele liniei detinute de fiecare in stupina personala( prin trantori), parte din pastrarea unei oarecare "adaptari" in cadrul unui oarecare genotip existent pentru fiecare zona.

   am preintampinat chiar si esecul la fecundare prin acordarea de matci in plus.

   la 2 bucati una in plus,  la 5 bucati doua in plus.

     de laudat eu nu ma laud,si nu laud niciodata de am in curte.imi va fi de-ajuns lauda altora dupa ce vor avea rezultate.
  sanatate




Maximus, am stat si m-am gandit. Trebuie sa-ti urez noroc si vanzare buna. Daca sunt asa de multi fraieri care sa te plateasca pt figura facuta astia chiar merita sa piarda banutii. Eu sunt sigur ca ala care da 50 de eurasi pe o matca din aia virgina se gandesc numai la ultimul epitet al cuvantului matca . O sa fie tare dezamagiti saracii ca nu or sa prea poata sa vada nici macar trantoroii cum o dezvirgineaza deoarece conditiile de acceptare a unei asemena matci, coroborat si cu stresul transportului tinde spre cifre foarte mici, chiar si cu un singur numar.
Asta ca sa nu mai vorbim ca de interes major este si tipul hranei pe care o primeste matca in primele zile de viatadupa eclozare, nu la fel ca in stadiul de ou-larva dar oricum. Sau NU CUMVA matcile tale sunt din alea hranite de albine pe prin gaurica facuta de ele si care nu sunt lasate afara sa iese din botca decat atunci cand albinele vor, si daca nu cumva sunt din alea care sunt surioare bune si care se injura intre ele macaind care sa iasa prima si sa se duuuuca !
Si evident tu ai din alea multe tare si te gandesti sa faci ceva cu ele. Ce sa faci? Bani de la fraieri!
Repet daca ei sunt asa de fraieri e clar ca tu nu esti ca ei , ca faci invers fata de ei adica tu vinzi si ei cumpara! deci tu nu esti fraier, esti un,,baiat destept,, . Daca toti am fi ca tine in Romanica asta pe care tu o scrii cu r mic( apropo am mai cunoscut unul care scria Dumnezeu cu d mic si p--a cu P mare) cred ca am fi depaartte tarrre!!!
Succesuri nene ca esti bun!!!

genutzu


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
nu cred ca si-ar aprinde paie ude-n cap Maximus cu marfa rea.
Asta am crezut ... dar nu e o certitudine insa eu asa as proceda, "fara paie"
Iar pretzul ...    no coment  ... scuze ca am intervenit in discutzie.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

balasbebe a scris:


maximus a scris:


balasbebe1 a scris:

Am inteles ca puteti livra matcile neimperecheate.
80% din calitatile matcilor sunt date de trantori. Eu as prefera sa cumpar de la dumneavoastra matci gata imperecheata pentru a folosi doar trantori rezultati. Se poate si asa?
O matca neimperecheata se streseaza si poate sa moara in cateva ore, sau pe timpul transportului.
Daca se poate un comentariu pe aceasta tema, eventual chiar si pe Forum. Unde doriti dumneavoastra.


   cred ca ati gresit.cine da 80% din calitatile matcilor?


Mai oameni buni, transmiterea caracterelor la descendentii femeli se face 50% - 50%. Adica pe inteles, matca pune la bataie un ovul cu informatie genetica, trantorul un spermatozoid cu informatie genetica. Are loc recombinarea genetica si noul organism - zigotul (celula ou)- are un bagaj genetic jumate de la mama, jumate de la tata.
Adica, degeaba aveti cateva caractere fixate la o matca, daca imperecherea nu se face tot in aceeasi stupina ca sa se fixeze si sa devina dominante, nu se vor manifesta la descendenta. De aceea se practica izolarea reproductiva (stupine pt imperechere izolate de alte stupine), pt fixarea caracterelor dorite obtinute prin selectie.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
ce nu sunt eu lamurit prețu ca prețu , neīmperecheate așa vrea el e de īnțeles dar de ce să dau 100 e pe 3 matci de la el , de unde știu eu că sunt mai bune ca ale mele la zona mea , el are stupi pe 8 rame ME , eu am pe 10 , 1/1 cu cat 1/1 și cam īn toți ani gālgāie de albină, trebuie luat dine ei cel puțin 2-3 rame puiet capacit să nu risc , matca de la maximus are capacitatea de a ajunge īn fiecare an la 12-13 rame puiet cum ajung ale mele īn perioada de vārf ?
aș risca și eu 100e pe criza asta dar pt.ce ce avantaje am ?
cu ce mă convinge maximus ?


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

daniel ciobanu a scris:

ce nu sunt eu lamurit prețu ca prețu , neīmperecheate așa vrea el e de īnțeles dar de ce să dau 100 e pe 3 matci de la el , de unde știu eu că sunt mai bune ca ale mele la zona mea , el are stupi pe 8 rame ME , eu am pe 10 , 1/1 cu cat 1/1 și cam īn toți ani gālgāie de albină, trebuie luat dine ei cel puțin 2-3 rame puiet capacit să nu risc , matca de la maximus are capacitatea de a ajunge īn fiecare an la 12-13 rame puiet cum ajung ale mele īn perioada de vārf ?
aș risca și eu 100e pe criza asta dar pt.ce ce avantaje am ?
cu ce mă convinge maximus ?

Hai mai Daniele ... pretzul e foarte mare iar clientzii ... nu stiu catzi se inghesuie.
Eu am oferte mult mai acceptabile de la crescatori cu traditzie, matci fecundate etc.
Ceva nu se leaga ... cine vrea sa intre in piatza de orice fel ... ca sa atraga clientela tre' sa ofere calitate la pretz mai mic decat concurentza.Dar ce se spune p-aci' ... e cam invers, ceea ce da de gandit.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
De ce s-a mutat aici o discutie deschisa si purtata pe alt forum?
Daca maximus avea ceva de "discutat"cu noi pe tema asta ,gandesc ca o putea face el.
De ce atata "agitatie" fara rost?
Asta este economia de piatza.Vanzatorul cere,cumparatorul plateste...
...la 50 euro o matca neimperecheata,eu unul nu m-asi baga,nici daca este cat libarca(aia neagra si dolofana),nici daca mama ei ar oua in 7 celule odata...
Asta nu inseamna ca cineva nu are dreptul sa ceara atat pe o matca...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
parerea mea..asta nu e prost! cere el cat cere ca stie el ceva...nu ar risca sa se faca de caca..ar pacali doi trei la inceput..apoi fii sigur ca nici dracu nu ar mai lua de la el!!timpu va arata!!!
pretzul..e destul de mare...dar stai sa vedem si ce are!!..referitor la garantzia  care cerem sa o dea el ca crescator...ce sa zic?...nici el nu poate da garantii decat cuvantul lui si dorinta lui de a-si dezvolta ulterior afacerea!..acuuu..ce am vrea?sa dea vreo doua sute promotzie ca sa ne convingem???
intr-adevar pretul e piperat...dar hai sa vedem!!!
oricum daca nu e ce pretinde..eu sunt primul care-l desfiintzez ca crescator de matci ce se considera!rabdare....si eu ca cumparator..daca vreau tzatza...pai si pretzul este pe masura!!!la orice..fie el aliment..masina......sex...rilu rilu!!!!!!!


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Aia care este mai vechi pe stuparitul, cunosc ""clinciurile" mele cu maximus duse in vechime.Au fost pe idei si muult nu am mai discutat impreuna.
Acu' asta, adica maximus, o fost pe la mine.Am vorbit despre flori fete filme si baieti.Dupa 3 minute ma convinge sa incerc doo matci.El ca... ia-le pe de gratis, io ca le platesc.Am ramas ca le platesc ca orice coleg.Si ca-mi da una moca la doo.

Eu am un scop.Sa dezvolt o afacere in apicultura.Maximus vine cu o oferta mai altfel.Fiecare o rumega si actioneaza in cosecinta.Personal (sunt ahtiat dupa o matca beton) ma risc.

In apicultura totul este de vanzare in orice forma.De la ou,larva,botca,matci virgine,fecundate,trantori,rame cu puiet,rame de ceara, miere,polen,venin etc.

Succes la fiecare.Dar mai ales mie.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982

pupemea a scris:

Aia care este mai vechi pe stuparitul, cunosc ""clinciurile" mele cu maximus duse in vechime.Au fost pe idei si muult nu am mai discutat impreuna.
Acu' asta, adica maximus, o fost pe la mine.Am vorbit despre flori fete filme si baieti.Dupa 3 minute ma convinge sa incerc doo matci.El ca... ia-le pe de gratis, io ca le platesc.Am ramas ca le platesc ca orice coleg.Si ca-mi da una moca la doo.

Eu am un scop.Sa dezvolt o afacere in apicultura.Maximus vine cu o oferta mai altfel.Fiecare o rumega si actioneaza in cosecinta.Personal (sunt ahtiat dupa o matca beton) ma risc.

In apicultura totul este de vanzare in orice forma.De la ou,larva,botca,matci virgine,fecundate,trantori,rame cu puiet,rame de ceara, miere,polen,venin etc.

Succes la fiecare.Dar mai ales mie.

nea ioane pot să-mi pun useru pupemea 2 numai să primesc și eu o matcă că eu moca așa mă risc imediat , la 50 e 3 mai rumeg  


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



maaaa,cand v-aud,pretul e foarte mare,pretul e foarte mare.

  desteptati-va fratilor,voi se pare ca nu stiti pe ce lume traiti.prea v-ati obisnuit sa

luati totul din carpaceala,sau daca se poate gratis.

   pretul de 50 de euro combinat cu suplimentarile la mai multe bucati sunt normale pentru inceput.NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

  din pacate, noi nu mai stim nici ce inseamna o matca normala,pentru ca fiecare vede normalitatea in felul lui.

     Pretul este asa PENTRU INCEPUT. asta inseamna ca la anu va fi mai mare.daca tot vreti sa va schimonositi, sa aveti motiv,nu de alta.

    in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

   am mai vazut io din astia.se vaita de scumpete la o suma normala, dar nu se gandesc la tigarile pe care le fumeaza, bautura pe care o beau,si inutilitatile pe care cheltuie cu adevarat banii.
Se pare ca de-acum incep sa se-aleaga apele.sa traim

   si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




pupemea a scris:

Aia care este mai vechi pe stuparitul, cunosc ""clinciurile" mele cu maximus duse in vechime.Au fost pe idei si muult nu am mai discutat impreuna.
Acu' asta, adica maximus, o fost pe la mine.Am vorbit despre flori fete filme si baieti.Dupa 3 minute ma convinge sa incerc doo matci.El ca... ia-le pe de gratis, io ca le platesc.Am ramas ca le platesc ca orice coleg.Si ca-mi da una moca la doo.

Eu am un scop.Sa dezvolt o afacere in apicultura.Maximus vine cu o oferta mai altfel.Fiecare o rumega si actioneaza in cosecinta.Personal (sunt ahtiat dupa o matca beton) ma risc.

In apicultura totul este de vanzare in orice forma.De la ou,larva,botca,matci virgine,fecundate,trantori,rame cu puiet,rame de ceara, miere,polen,venin etc.

Succes la fiecare.Dar mai ales mie.


  sa nu-nteleaga oamenii gresit.

  pentru ca era vorba sa le primesti in primavara la sfarsitul lui aprilie in prima sarja deci, am decis sa imi dai banii dupa ce le vezi ce stiu sa faca.asta insemna ca la floarea soarelui ar fi intrat in productie, si ai fi putut sa-ti spui parerea relativ repede in comparatie cu ceilalti.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
La cum strigam si ne incruntam unu la altul, detaliul asta l-am scapat-uitat.

Ramane cum am stabilit.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

maximus a scris:

maaaa,cand v-aud,pretul e foarte mare,pretul e foarte mare.

  desteptati-va fratilor,voi se pare ca nu stiti pe ce lume traiti.prea v-ati obisnuit sa

luati totul din carpaceala,sau daca se poate gratis.

   pretul de 50 de euro combinat cu suplimentarile la mai multe bucati sunt normale pentru inceput.NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

  din pacate, noi nu mai stim nici ce inseamna o matca normala,pentru ca fiecare vede normalitatea in felul lui.

     Pretul este asa PENTRU INCEPUT. asta inseamna ca la anu va fi mai mare.daca tot vreti sa va schimonositi, sa aveti motiv,nu de alta.

    in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

   am mai vazut io din astia.se vaita de scumpete la o suma normala, dar nu se gandesc la tigarile pe care le fumeaza, bautura pe care o beau,si inutilitatile pe care cheltuie cu adevarat banii.
Se pare ca de-acum incep sa se-aleaga apele.sa traim

   si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?

Fiind interesat de matci si de aceasta discutie am intervenit insa nu doresc a starni discutzii aprinse.
D-nu Maximus, dupa ce am testat pretzurile de la altzi crescatori, aici gasesc la d-vs un pretz de aproximativ 120 lei pt. 1 matca si am intzeles ca e nefecundata.Deci e un produs pe 50 % ,ca sa zic asa.Daca e fecundata atunci pretzul ar ajunge la 240 de lei ?.
Pun aceste intrebari deoarece pretzul mediu la ceilaltzi este de 30, 35 de lei pt. 1 matca fecundata, cu cusca cu tot.
De aici si pana la 120 de lei ... e o diferentza insemnata dar pana la pretzul matcii fecundate ?.
Ce pot eu sa intzeleg ca si client interesat de achizitzie matci fecundate ?.Ce calitatzi deosebeste matcile d-vs de ale celorlaltzi ca sa fiu convins ca merita atatzia bani.
Daca asta e pretzul normal pt. 1 matca, care ar fi pretzul normal pt 1 kg. de miere la procesator?.
Care este pretzul unei familii de albine de la d-vs ?
Mentzionez ca nu va adresez aceste intrebari cu intentzia de a va supara ci de a gasi raspunsul pe cale amiabila.
Sanate si toate cele bune.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

maximus a scris:

NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

  din pacate, noi nu mai stim nici ce inseamna o matca normala,pentru ca fiecare vede normalitatea in felul lui.

    in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

   si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?


Pai daca matcile buckfast imperecheate gata (normale) sunt la 90 de euro, cu niste performante bine descrise, cunoscute, ras-testate si totul e garantat, ale tale ti se par normale neimperecheate la 50 de euro?  Te poti lega de faptul ca sunt mai pure, dar daca le imperechezi cu maidanezi, nu mai ramane nici praful de "puritatea" lor "carpatina" si nici de munca de imperechere la cota 1600.
Si daca tot vorbesti de carpaci si de profesionisti, de ce te comporti ca un carpaci?
[Tu iti dai seama, ca si apicultor, ocupat cu albinele la nivel profi, ce inseamna sa ma ocup si de nuclee de imperechere? Pai crede-ma ca mai bine fac eu selectie si chiar am din ce! Daca cumperi o matca, pai o cumperi si pentru a te scuti de munca cu imperecherea si cu nucleele, nicidecum sa iti iei mai multe griji pe cap - si pe bani multi.]  Dace te pretinzi profesionist, de ce nu vinzi ca si profesionistii LUCRU DE CALITATE, adica IMPERECHEATE ?

LA O MATCA APRECIEZ:
- productia de miere (e determinata de gene aditive, daca nu stiai, domnule "profi"
- dezvoltarea rapida
- pragul "inalt" de roire. Adica sa nu intre in friguri decat daca are populatie enorm de mare
- blandetea
- rezistenta la stres (boli) - ca e la moda, cu toate ca la mine inca nu am intalnit si chestia cu bolile tine si de priceperea stuparului, nu doar de genetica.  Deci ultima cred ca e "moft", eu unu o ignor.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Popovici,
Partea cu rezistenta la boli, cred ca nu trebuie neglijata.Absolut deloc.Diferentele de rezistenta la boli , intre colonii sau ecotipuri  de albine sunt vizibile si deci , de interes.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Dani Popovici a scris:


maximus a scris:

NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

  din pacate, noi nu mai stim nici ce inseamna o matca normala,pentru ca fiecare vede normalitatea in felul lui.

    in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

   si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?


Pai daca matcile buckfast imperecheate gata (normale) sunt la 90 de euro, cu niste performante bine descrise, cunoscute, ras-testate si totul e garantat, ale tale ti se par normale neimperecheate la 50 de euro?  Te poti lega de faptul ca sunt mai pure, dar daca le imperechezi cu maidanezi, nu mai ramane nici praful de "puritatea" lor "carpatina" si nici de munca de imperechere la cota 1600.
Si daca tot vorbesti de carpaci si de profesionisti, de ce te comporti ca un carpaci?
[Tu iti dai seama, ca si apicultor, ocupat cu albinele la nivel profi, ce inseamna sa ma ocup si de nuclee de imperechere? Pai crede-ma ca mai bine fac eu selectie si chiar am din ce! Daca cumperi o matca, pai o cumperi si pentru a te scuti de munca cu imperecherea si cu nucleele, nicidecum sa iti iei mai multe griji pe cap - si pe bani multi.]  Dace te pretinzi profesionist, de ce nu vinzi ca si profesionistii LUCRU DE CALITATE, adica IMPERECHEATE ?

LA O MATCA APRECIEZ:
- productia de miere (e determinata de gene aditive, daca nu stiai, domnule "profi"
- dezvoltarea rapida
- pragul "inalt" de roire. Adica sa nu intre in friguri decat daca are populatie enorm de mare
- blandetea
- rezistenta la stres (boli) - ca e la moda, cu toate ca la mine inca nu am intalnit si chestia cu bolile tine si de priceperea stuparului, nu doar de genetica.  Deci ultima cred ca e "moft", eu unu o ignor.


  daca ai un material valoros in stupina eu iti ofer ocazia sa il imbunatatesti.

  stii sa introduci o matca neimperecheata?

   de ce trebuie sa ne raportam permanent la aceleasi clisee?matci imperecheate, femei cu tate mari , masini nemtesti, etc?

  flexibilitatea in gandire este o calitate, dar se poate reeduca in timp.sanatate

Modificat de maximus (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060

maximus a scris:



  /... si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?

Nu mă pricep suficient ca să pot evalua o matcă. Deşi am un singur stup mi-aş dori o matcă de calitate.  de ce ?
- pentru că am făcut o pasiune
- pentru că iau stupăritul ca pe o provocare
- pentru că mi-o permit
Dacă ştiu să o introduc īn stup ?  nu, īncă nu ştiu.

  Toată această vīlvă creată īn legătură cu "mătcile lui Maximus" , dacă este o strategie de lansare a unui nou produs, e reuşită.
  Sentimentul de "fruct oprit" indus prin preţul prohibitiv şi condiţia - nefecundată - cu atīt mai incitant(comparativ cu furnizorii tradiţionali de mătci)
  Dacă reclama are acoperire īn calităţile matcii īncă nu ştim dar vom afla.

Am văzut ca Janese vrea 5 bucăţi, şi pentru că nu glumesc, īi fac o propunere aici, acum, public :
     - Janese, vreau să ne-ncuscrim ! ....
          ... dar n-aş da-o pe mīna maidanezilor mei de trīntori.
Eu mă angajez să cumpăr o regină de import, cu provenienţă certa, cu pedigree,(ţara de origine, rasa, etc. - hotărăşti tu că te pricepi) obţin o trupă de flăcăi de viţă aleasă şi tu vii cu fata nepipăită.
         Dacă iese bine, băutura o dau eu, ca socru mare.


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Pai sunt medic veterinar.
Dar nu cred ca mi-a dat Dumnezeu cu albina rezistenta in cap.
Am constatat la toate speciile ca o intretinere buna da rezistenta la boli (mai ales din punct de vedere nutritiv sa fie bine intretinute)
Au trecut peste mine 2 ani cu mortalitati foarte mari in zona. Peste 50 % din efectiv a murit. Eu NU AM AVUT MORTALITATE. 
Nu pot sa o iau ca si "rezistenta genetica" din moment ce matcile mele se imperecheaza in acelasi vazduh cu ale lor. Distanta intre stupine este sub 1 km.
Diferenta a fost:
- in primul an pastoral la Floarea Soarelui (primul meu pastoral), iar in sat - foamete crancena + Mavrirol in august
- in al doilea an - sirop + turta cu polen la finele lui august + mavrirol in aceeasi perioada, iar la ceilalti cred ca doar sirop. Foame la fel de crancena.

Repet - la mine mortalitate 0, iar la ceilalti peste 50%- CCD, in ambii ani - consecutivi. (Normal ca in anul al3-lea a crescut productia cu vreo 40-50%.)

Concluzia mea: rezistenta la boili o face mai mult intretinerea decat genetica. Pentru specialisti: Conform observatiilor personale, am impresia  ca  rezistenta la boli ar o heritabilitate mai mica decat 0,3.
Rezulta ca nu se prea merita sa te bazezi ca genetica ti-ar putea repara greselile cand e vorba de boli.


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Postarea de mai sus era raspuns pentru Pupemea.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

ioanpuiu a scris:


maximus a scris:



  /... si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?

Nu mă pricep suficient ca să pot evalua o matcă. Deşi am un singur stup mi-aş dori o matcă de calitate.  de ce ?
- pentru că am făcut o pasiune
- pentru că iau stupăritul ca pe o provocare
- pentru că mi-o permit
Dacă ştiu să o introduc īn stup ?  nu, īncă nu ştiu.

  Toată această vīlvă creată īn legătură cu "mătcile lui Maximus" , dacă este o strategie de lansare a unui nou produs, e reuşită.
  Sentimentul de "fruct oprit" indus prin preţul prohibitiv şi condiţia - nefecundată - cu atīt mai incitant(comparativ cu furnizorii tradiţionali de mătci)
  Dacă reclama are acoperire īn calităţile matcii īncă nu ştim dar vom afla.

Am văzut ca Janese vrea 5 bucăţi, şi pentru că nu glumesc, īi fac o propunere aici, acum, public :
     - Janese, vreau să ne-ncuscrim ! ....
          ... dar n-aş da-o pe mīna maidanezilor mei de trīntori.


Eu mă angajez să cumpăr o regină de import, cu provenienţă certa, cu pedigree,(ţara de origine, rasa, etc. - hotărăşti tu că te pricepi) obţin o trupă de flăcăi de viţă aleasă şi tu vii cu fata nepipăită.
         Dacă iese bine, băutura o dau eu, ca socru mare.



daca ai sange-n tine( si stiu ca ai)daca ai neamuri in germania ( si stiu ca ai...doctoru) adu in primavara asta trei familii de acolo...itzi spun eu de unde...am crescatoria pregatita..am ochit  o zona de imperechere..unde nu sunt decat cinci sase familii de albine cat vezi cu ochii...dar i-am zis lu ala ca i le cumpar eu,numai sa scap de ele de acolo....hai sa-i dam peste mana lui L5S!!! si lui... maximus am uitat..si lui valter!  


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Nu am cum sa va combat.Mai ales ca am sustinut intens acest lucru si eu.Adica o familie muncita ,deci hranita, duce la o colonie sanatoasa.
Dar indraznesc sa-mi sustin afirmatia cum ca o selectie pe instinctul de curatenie, o selectie pe rezistenta la boli este extrem de importanta pt selectioner.
Sustin aceasta, bazat nu pe cartiile citite sau informatia de pe net.Sunt marunt in aceasta directie ci, pe cele observate in practica.
Domnule Popovici, de ce intr-o stupina apare loca sau PV in stupul x sau y si nu apare in celelalte sute?Familiile sunt "identice"  ca si dezvoltare si intretinere.La schimbarea matcii familia-si revine o data cu schimbarea de generatie,


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Lasa nea jane ca a avut grija protejata dumitale sa-mi dea peste mana, da toate se invata...
Bine ca sa maritat.
Glumesc.
Vanzarea matcilor e lucru dracu.
Nime nu vrea sa vorbeasca , cum dau la pace cu coletarii de la firmele de curierat rapid, cum strangi din buci pana confirma materialul...
Eu cred ca max are mare dreptate privin ridicarea stachetei. De ce?
Inca sunt putini care produc mult.Iar cei care produc mult, taie si multe chitante...
Pana nu se monteaza un pic de concurenta, totu-i ''vorba-n vant''.
Dupa cum zice max'' e loc sub soare pentru toata lumea''.
Ar fi pacat sa treaca tineretul asta deschis la minte pe langa sansa de a verifica, produce, selectiona ceia ce a mai ramas bun din sangele rasei indigene.
Sa dorim succes tuturor.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
credeam ca dormi!!!!    

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
La ce bun sa o iei neimperecheata...ca sa se disipe ce are mai bun in ea in ipoteza ca are...in masa de colonii??
Daca o pune cu niste trantori retarzi...degeaba e ea samanta buna...degeaba dai 50 E...da, daca ar fi imperecheata si observi in decursul sezonului ca are ceva speshal...apoi da...nu-ti pare rau, da daca nu-i imperecheata, nici nu poti sa-i reprosezi nica vanzatorului ca o sa-ti bage direct sub nas chestia asta ca si-a tras-o cu cune nu trebuia.
Imperecheaza-le maximus si o sa ai succes...asa neimperecheate, lumea nu prea are incredere!


pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060

pupemea a scris:

/... o selectie pe rezistenta la boli este extrem de importanta pt selectioner.


Stiu că discuţia asta īmi depăşeşte competenţa, dar am o īntrebare.
Oare albina ca orice organism viu, adaptabil, nu capătă rezistenţă la boli dacă reuşeşte să le treacă?
Īntreb deoarece şi viruşii capătă rezistenţă la antibiotice.
Oare nu s-ar putea crea un vaccin care să pregătească organismul albinei pentru un eventual atac ?
  S-a mai făcut ? s-a īncercat ?


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

valter a scris:

Lasa nea jane ca a avut grija protejata dumitale sa-mi dea peste mana, da toate se invata...
Bine ca sa maritat.
Glumesc.
Vanzarea matcilor e lucru dracu.
Nime nu vrea sa vorbeasca , cum dau la pace cu coletarii de la firmele de curierat rapid, cum strangi din buci pana confirma materialul...
Eu cred ca max are mare dreptate privin ridicarea stachetei. De ce?
Inca sunt putini care produc mult.Iar cei care produc mult, taie si multe chitante...
Pana nu se monteaza un pic de concurenta, totu-i ''vorba-n vant''.
Dupa cum zice max'' e loc sub soare pentru toata lumea''.
Ar fi pacat sa treaca tineretul asta deschis la minte pe langa sansa de a verifica, produce, selectiona ceia ce a mai ramas bun din sangele rasei indigene.
Sa dorim succes tuturor.

sunt de acord ma cu ce zicetzi voi...dar mai o zic si paia....aratatzi-mi ceva sa cad in cur!!!oricat ar costa!!!!daca e mai buna decat oricare a mea jos palaria!!dar daca intr-o suta de colonii sa zicem arat si eu cel putzin una care sa fie la fel ca cea scumpa...atunci de ce sa dau atat????DECI:ARATATZI CE PUTETZI..IN SEZONUL ASTA CARE VINE!!!ca stitzi voi vorba aia.....o data vede nashu putza finului!!!!    
il astept si pe gica..si pe lulachi..ca am vazut ca zice ca are si el marfa grea...hai sa vedem!!!!ori
vad cal de rasa din herghelie de elita..ori e un animal mai frumos in cireada!!!!   implicare!!!!


pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060

janese a scris:

/... adu in primavara asta trei familii de acolo...itzi spun eu de unde

Poţi conta pe mine !    tu deschide o agendă de rezervări.  vb. pe PM


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Pentru domnul Pupemea,
Si la caracterele cu heritabilitate mica se face selectie, dar mai mult prin eliminarea minus-variantelor (majoritatea pica de la sine ca doara sunt "minus" decat prin multiplicarea plus-variantelor. Transmiterea caracterelor se face in procent foarte mic - undeva cam la 10-20 % maxim. Adica mai mult de jumate din urmasi pastreaza media POPULATIEI din care provin parintii si deabia 1-2 din 10 sunt ceva mai rasariti, insa nu la nivelul parintilor.
De multe ori se renunta la selectia pe caractere cu heritabilitate mica.

Acum, pe de alta parte, nu pot sa te combat total.
Adica si aici daca muncesti ai rezultate. Numai ca ele vin incet si greu, si dupa mult timp de munca. Poate ca uneori merita, dar multi renunta si declara ca "nerentabil".
Nu stiu eu ce heritabilitate (fidelitate de transmitere la generatia urmatoare) are instinctul de curatenie la albine, dar pe langa el mai sunt si altele...

Oricum traba asta nu e chiar de aruncat, numai ca mie mi se pare ca nu tre' nici sa ne facem vise/obiective prea inalte.

Asa ca nu am pretenti (eu personal) de la crescatorul de matci sa elimine matcile excelente doar pentru ca nu trec nus'-ce teste de rezistenta la boli.

[In paranteza fie spus, genotipurile cele mai productive- "de rasa", de obicei sunt mai pretentioase, si "cad" primele la greu. Ar fi superb sa inpacam si capra si varza, si productie mare, si pretentii mici la intretinere]


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

BUNKA a scris:

...
Imperecheaza-le maximus si o sa ai succes...asa neimperecheate, lumea nu prea are incredere!

Asta ar fi si dorintza mea.Neincrederea insa,nu se apleaca asupra lui.Eu personal am sentimentul ca Maximus nu e genul de om care sa "isi bata joc" de el in primul rand.
Neincrederea este la mine.Pot sa iau matca si:
-sa nu o accepte.(sanse minime totusi...dar existente)
-sa nu se intoarca de la fecundare
-sa se fecundeze cu 'aurolaci"
-sa aiba un defect din nascare,si sa nu "bata" puietul,sau sa i se blocheze vreun canal.
Si atunci eu trebuie sa iau un 'loz" de 50 de euro(castigator sau nu),cu posibilitatea de a castiga cel mult jumatate din adevaratul castig.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pentru Daniel Popovici

D'aia -mi place mai mult carniola decat bukfast.Adam o "sapat" cateva decenii in cutiile lui.Si a avut resultate dar mai e de lucru.Pe cand Carnica e mult mai ...de la tara.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

ioanpuiu a scris:


pupemea a scris:

/... o selectie pe rezistenta la boli este extrem de importanta pt selectioner.


Stiu că discuţia asta īmi depăşeşte competenţa, dar am o īntrebare.
Oare albina ca orice organism viu, adaptabil, nu capătă rezistenţă la boli dacă reuşeşte să le treacă?
Īntreb deoarece şi viruşii capătă rezistenţă la antibiotice.
Oare nu s-ar putea crea un vaccin care să pregătească organismul albinei pentru un eventual atac ?
  S-a mai făcut ? s-a īncercat ?


Rezistenta se face prin moartea majoritatii (nerezistenta) si inmultirea supravietuitorilor (rezistenti) - selectie naturala. Numai ca omul are pierderi economice daca lasa selectia naturala sa faca ce vrea.
Prin selectie naturala se restructureaza practic genofondul populatiei si creste frecventa genelor de rezistenta in populatie datorita faptului ca toti [supravietuitorii] membrii populatiei le au mai multe sau mai putine, insa la nici unul nu mai lisesc (asa cum lipseau la raposatii din cauza virusului sau a antibioticului daca e vorba de bacterii).

1. Albina nu trece prin boala. De obicei populatia trece prin boala si supravietuiesc doar indivizii rezistenti.
2. Albina traieste o luna. Deci orice vaccin e complet inactiv dupa ce individul care l-a primit moare. Nu cred ca s-ar pute "vaccina " colonii.
3. Din cunostintele mele, imunitatea la insecte e foarte putin studiata, deci mai avem mult pana putem afla vre-un raspuns partial.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Dila Daniel a scris:


BUNKA a scris:

...
Imperecheaza-le maximus si o sa ai succes...asa neimperecheate, lumea nu prea are incredere!

Asta ar fi si dorintza mea.Neincrederea insa,nu se apleaca asupra lui.Eu personal am sentimentul ca Maximus nu e genul de om care sa "isi bata joc" de el in primul rand.
Neincrederea este la mine.Pot sa iau matca si:
-sa nu o accepte.(sanse minime totusi...dar existente)
-sa nu se intoarca de la fecundare
-sa se fecundeze cu 'aurolaci"
-sa aiba un defect din nascare,si sa nu "bata" puietul,sau sa i se blocheze vreun canal.
Si atunci eu trebuie sa iau un 'loz" de 50 de euro(castigator sau nu),cu posibilitatea de a castiga cel mult jumatate din adevaratul castig.



Exact la asta ma refer si eu Daniel...nimeni nu pune la indoiala experienta lui Maximus!!


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
MAAAAAXIMUUUUSS.....!

cu sau fara flexibilitati (cred ca dl. Dila a spus clar ce e de obiectat)


totusi:

CE FAC MATCILE TALE?
CE STIU SA FACA?

- productie ...
- dezvoltare...
- roire...
- alte calitati...

- zona la care sunt adaptate...
- in ce specii melifere au fost duse la pastoral si ce au facut? ...
- eventual: slabiciuni si zone in care nu se adapteaza....

Se iarta 20% scapari, adica 1 din 5 sa fie mai "cu personalitate puternica" si sa "iese din tipare" fata de ce declari tu in calitate de "tatal lor".

TE ROG SA COMPLETEZI!
CE GARANTII OFERI?

si de ce te incapatanezi sa nu inperechezi? Nu ai nuclee?
sau Crezi ca altii au mai mult timp decat tine de scotocit prin nuclee?


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Maximus...fi atent ce m-am gandit!
Calculeaza tu cat crezi ca ma ajunge sa iau o matca nefecundata de la tine.Apoi cat timp trebuie sa dorm si cat ma costa sa mananc in masina,la poarta ta,(bautura o am ...tot de la tine,ca doar nu am dat si la musafiri din ea),ca sa te urmaresc pana te duci la stupina(unde ai si tatii pentru fecundare).Apoi cat dau spaga la vecinu' sa pun nucleul.Drumul cat costa sa ma duc si sa aduc nucleul...
Dupa asta fa-mi un pretz si da-mi naibii o matca fecundata!!!!!!!!!!!!!!
Eu castig timp,iar tu respectul meu si o confirmare in plus ca ai ceva "brici",daca ma voi convinge!
Ce zici?... =D 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060
Mă gīndeam la contaminarea voluntară a coloniei cu o formă puţin virulentă sau nevirulentă a bolii (de laborator).
Importanţi desigur trīntorii şi mătcile(nefecundate).
Rezistenţa dacă s-ar căpăta, s-ar transmite şi īn ouă ?

      Dar pentru că mierea nu a lipsit niciodata pe piaţă şi a fost la un preţ accesibil, probabil că nu s-a complicat nimeni.

(nu vă supăraţi dacă mai scriu şi prostii.  sunt doar ...implicat)


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

ioanpuiu a scris:

Mă gīndeam la contaminarea voluntară a coloniei cu o formă puţin virulentă sau nevirulentă a bolii (de laborator).
Importanţi desigur trīntorii şi mătcile(nefecundate).
Rezistenţa dacă s-ar căpăta, s-ar transmite şi īn ouă ?


nu



Familia rezista - si face urmasi rezistenti
sau Familia moare si nu mai are ocazia sa aiba urmasi nerezistenti.

Rezistenta nu "se capata", nu se antreneaza, decat LA INDIVIZI (nicidecum la colonii de indivizi cu generatii succesive), pana la moartea lor.
La mamifere sau la pasari se poate transmite partial imunitate prin colostru sau prin anticorpi vitelini (galbenus).

Īnsa acestea traiesc mai mult de o luna si pot acumula ceva anticorpi "la dosar".


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Dila Daniel a scris:

Maximus...fi atent ce m-am gandit!
Calculeaza tu cat crezi ca ma ajunge sa iau o matca nefecundata de la tine.Apoi cat timp trebuie sa dorm si cat ma costa sa mananc in masina,la poarta ta,(bautura o am ...tot de la tine,ca doar nu am dat si la musafiri din ea),ca sa te urmaresc pana te duci la stupina(unde ai si tatii pentru fecundare).Apoi cat dau spaga la vecinu' sa pun nucleul.Drumul cat costa sa ma duc si sa aduc nucleul...
Dupa asta fa-mi un pretz si da-mi naibii o matca fecundata!!!!!!!!!!!!!!
Eu castig timp,iar tu respectul meu si o confirmare in plus ca ai ceva "brici",daca ma voi convinge!
Ce zici?... =D 

Stai asha ca nu-i asha !!!
Pai ... in cazul meu, ca-s la margine de tzara ... cat tre sa decartez io ??? 
Nici nu ma pun sa calculez ... ca risc sa cad pe spate    ... tre sa golesc camara si buzunarele ...
Mai bine un pretz fix ... decat unul astfel calculat, ca iese ... faliment    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Adi,stai ca fac un calcul si pentru tine!
Dupa ce rezolv eu situatia...iti vand o matca nefecundata si pontu',adica locul de imperechere.O sa iesi mai rezonabil,si mai scot si eu din cheltuieli.    
Maximus...daca nu imi dai o matca fecundata,dupa ce aflu locatia unde le fecundezi,scriu pe net si dau detalii cum se ajunge acolo,inclusiv cu google earth
Treaba ta...
Acum lasand gluma deoparte.
Inteleg sa dau bani frumosi pe ceva calitativ.Dar daca vreau sa aduc o linie noua in stupina si de calitate(ca deaia dau banii),eu unul inteleg ca trebuie sa platesc, dar pentru o linie continua...nu una intrerupta.
Ar trebui sa iei cumva in calcul spre vanzare si matci fecundate.Oricum "originalul" e la tine iar noua ne dai F1.
Este pur un gand exprimat.La o adica tu faci cum consideri.E marfa ta si tu sti mai bine ce si cum!
Sper sa nu fi deranjat gandurile mele.

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
MP
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
Eu cred ca sunt si avantaje (pe langa unele dezavantaje) cu matciile neimperecheate pentru ca se introduce sange nou in stupina si albina rezultata poate fi mai productiva.
Dar.... dintr-o matca fecundata introdusa in stupina poti sa faci singur selectie...şi sa ai cate matci neimperechate doresti egale ca valoare genetica cu cele vandute de Maximus.


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
pretul de 50 de euro combinat cu suplimentarile la mai multe bucati sunt normale pentru inceput.NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

Eu vad asa situatzia
Pretzurile unei matci fecundate sant cu mult sub valoarea de mai sus, tot matci normale.
Pe orice piatza pretzul se fixeaza datorita cererii si oferei  concurentzei.

in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

Acum ce sa intzeleg din cele doua citate ? ... ca sa nu ajung in categoria carpacilor ... de unde sa cumpar matci ... fiindca e vorba de MATCI NORMALE.

Legat de pretz ... sant de acord insa si produsele apicole ar fi cazul sa se normalizeze ... logic.
Mierea se cumpara ... cum se stie ... iarasi cererea isi spune cuvantul prin puterea de cumparare a consumatorului ... care la noi este foarte deficitara si limitata.

In concluzie ... ca sa avetzi succes cu oferta d-vs ( care suna ca marca Bosch la pretz ) ar trebui sa aiba si calitatzile competente.
Daca ma decid sa va fac o cerere de 100 de matci ... e o suma importanta, nu numai pt. mine ... si sant in cumpana fiindca exista alternativa, mult mai ieftina, cu calitatzi bune.
Asadar ...


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

MP a scris:

...Dar.... dintr-o matca fecundata introdusa in stupina poti sa faci singur selectie...şi sa ai cate matci neimperechate doresti egale ca valoare genetica cu cele vandute de Maximus.

Pai...in cazul acesta,nu obtii chiar aceeasi valoare genetica.
Obtii ceva foarte apropiat. Produs(d.p.d.v genetic) foarte apropiat,il poti obtine si cu matci nefecundate.Dar e nevoie de munca si timp...
Nu uitati...ca trantorele are doar bunic...

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
MP
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 29
Referitor la pret....in Europa:
       - matci neimperechiate rasa pura 7 euro
       - matci imperechiate natural ~ 20 - 24 euro
       - matci rasa pura , insamantare artificiala , certificate , garantire... 183 euro.
transport rapid prin posta.



pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

MP a scris:

Referitor la pret....in Europa:
       - matci neimperechiate rasa pura 7 euro
       - matci imperechiate natural ~ 20 - 24 euro
       - matci rasa pura , insamantare artificiala , certificate , garantire... 183 euro.
transport rapid prin posta.



De asta zic ca Maximus tre sa modifice putin oferta...ori scade pretul si se aliniaza la categoria matci neimperecheate, nu-l mai intrebam de rasa ca-i pura sau nepura, important e sa fie matca aia buna de ceva, ori scade pretul sau il lasa asa si imperecheaza matcile cu trantori valabili de aia de-ai lui, dar daca lasa pretul asa tre sa fie niste matci foarte foarte bune...de categoria a treia nu discutam, ca nu cred ca a ajuns la inseminare artificiala. Parca Radu Vancea se mai ocupa cu chestii de astea(inseminare artificiala), nu am auzit sa aiba preturi asa de mari.
Daca scimba putin oferta si are calitate care se dovedeste in timp cred ca o sa patrunda pe piata , daca nu....

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 427

Dani Popovici a scris:


ioanpuiu a scris:


pupemea a scris:

/... o selectie pe rezistenta la boli este extrem de importanta pt selectioner.


Oare albina ca orice organism viu, adaptabil, nu capătă rezistenţă la boli dacă reuşeşte să le treacă?
Īntreb deoarece şi viruşii capătă rezistenţă la antibiotice.
Oare nu s-ar putea crea un vaccin care să pregătească organismul albinei pentru un eventual atac ?
S-a mai făcut ? s-a īncercat ?


Rezistenta se face prin moartea majoritatii (nerezistenta) si inmultirea supravietuitorilor (rezistenti) - selectie naturala. Numai ca omul are pierderi economice daca lasa selectia naturala sa faca ce vrea.
Prin selectie naturala se restructureaza practic genofondul populatiei si creste frecventa genelor de rezistenta in populatie datorita faptului ca toti [supravietuitorii] membrii populatiei le au mai multe sau mai putine, insa la nici unul nu mai lisesc (asa cum lipseau la raposatii din cauza virusului sau a antibioticului daca e vorba de bacterii).

De aceea exista teoria Darwinista in unele practici apicole.
Albina care nu poate zbura la urdinis nu trebuie ajutata.
Coloniile slabe din stupina trebuie lasate sa dispara sau eliminata matca.
Tratamentele medicale slabesc o stupina in loc sa o ajute.
Datorita ajutorului uman genetica albinelor "proaste" a fost perpetuata.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
La 50 E tre sa ai si asa ceva...si matca sa fie imperecheata oblijjj...

matcile lui maximus tre asa ceva...si matca fie oblijjj... CLUB STUPARITUL

44.5KB


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



vad ca apar peste noapte din ce in ce mai multi cunoscatori la ce am io in stupina, sau...ce nu am.

   daniel d: MOMENTAN nu vand matci imperecheate.si iti spun asta pentru ca sunt cinstit.daca as fi jigodie, ti-as da o imperecheata la coltu strazii.

      dar asa, iti ofer ocazia sa iti salti tu singur calitatea materialului....daca ai cu ce.

     temerile enumerate de tine sunt mult prea putin probabile.care este rata de imperechere in nucleii tai?

      matcile tale pana acum s-au fecundat cu aurolaci?

      defecte din nastere poti sa vezi si la cele imperecheate dupa ceva vreme.

     asta cu acceptatu....nu o mai comentez.

   calitatile matcii se transmit in proportie mare, indiferent de trantori.si asta o pot spune cei care mulg matci din europa.

     deci hai sa fim realiti.ce spui tu e pentru mine departe.


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



iar pentru restu lumii, care isi dau cu parerea pe gratis :fratilor, cred ca va raciti gura de pomana.chiar va rog,daca sunteti nemultumiti,uitati-va in alta parte.

   


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

maximus a scris:

....daniel d...
     deci hai sa fim realiti.ce spui tu e pentru mine departe.

Nu contest ce zici.
...dar matcile nu ti le vinzi tie! 
Nu contest nici cand zici ca matca nefecundata adusa in stupina ofera un plus de valoare,daca ea este de o valoare mai mare(genetic).Asa este.
Nu contest ca vrei sa fi cinstit,ne facand imperechere la colt de strada.Eu apreciez.
Nu am nicio problema cu ce si cum faci.Problema mea este...ca mi-ar fi placut sa vinzi si imerecheata....pe bune 
Dar daca nu va fi sa fie...asta este.Din nou nici o problema.Nu am dreptul si nici intentia sa comentez deciziile tale personale

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Dila Daniel a scris:


Nu contest nici cand zici ca matca nefecundata adusa in stupina nu ofera un plus de valoare,daca ea este de o valoare mai mare(genetic).Asa este.
:


     ba din contra, ofera un plus de mare valoare


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
Ma, ca o sa se supere maximus pe mine-i vina mea, da nu pot sa nu al bat pe nea janese...
''sunt de acord ma cu ce zicetzi voi...dar mai o zic si paia....aratatzi-mi ceva sa cad in cur!!!oricat ar costa!!!!daca e mai buna decat oricare a mea jos palaria!!dar daca intr-o suta de colonii sa zicem arat si eu cel putzin una care sa fie la fel ca cea scumpa...atunci de ce sa dau atat????DECI:ARATATZI CE PUTETZI..IN SEZONUL ASTA CARE VINE!!!ca stitzi voi vorba aia.....o data vede nashu putza finului!!!!     ''
Ce vrei nene mai multa dovada decat productii constant f bune facute de max, de Va-cu turnul ala format din un dadant si patru MER ful de albina, eu -mincinosul de serviciu si cati altii care stau in umbra din modestie.
Romania nu-i Republica Sud Africana sa aiba 350 zile de recolta.
Romania nu-i nici Franta, Germania care sa produca mierea din substante dubioase, unde implicit dau rezultate remarcabile diferiti hibrizi.
Noi sa ne multumim cu medii de 70-80 kg de miere la stupine de mari dimensiuni cu matci auohtone si sa limitam intrarea in tara a hibrizilor.
Jane nu cumva paiele de pe lazile fotografiate erau de la fratelo?
Spune drept?O cunosti pe Magdalena?


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ma uite spun fata de totzi forumistii si sa incheiem o data subiectu asta!
NU O CUNOSC PE EUGENIA BARCAN DECAT DIN TELEFON..POSTARILE SUNT ALE EI! POZELE SUNT ALE EI!! DE LA UN TIMP NICI MIE NU-MI MAI RASPUNDE LA TELEFON!!
sa intelegeti o data ca eu nu umblu cu smecherii!!  
scuze de offtopic..dar valter constantzeanu nu-mi da pace!!!


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
acum vorbind de matci...ce vreau mai mult decat productii constante si mari?...vreau altceva decat am eu si ionica si mitica..si nelu si vasile...care facem selectzie dupa ureche!!!ca daca nu e ceva ,altceva decat avem noi stuparii obisnuitzi...inseamna ori ca nu e selectzie..ori ca totzi stuparii au numai elite..fara sa-si dea seama!!!!

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

maximus a scris:


Dila Daniel a scris:


Nu contest nici cand zici ca matca nefecundata adusa in stupina nu ofera un plus de valoare,daca ea este de o valoare mai mare(genetic).Asa este.
:


     ba din contra, ofera un plus de mare valoare

am revenit cu corectarea ce se impunea la mesajul meu anterior.Am sters acel"nu"care s-a strecurat din gresala.Sunt convins ca s-a inteles ce am vrut sa spun.Matca de valoare...aduce plus valoare.Scuzati-mi neatentia!

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

maximus a scris:

iar pentru restu lumii, care isi dau cu parerea pe gratis :fratilor, cred ca va raciti gura de pomana.chiar va rog,daca sunteti nemultumiti,uitati-va in alta parte.

   

Domnu Maximus de ce vorbiți așa ?
Va rog sa va puneți in postura de cumparator și sa dați un raspuns la intrebarea care mi-o pun și eu ... din 2 variante cu prețuri diferite și aceleași matci normale, care sa aleg ?.
100 de matci au o valoare totuși și nu ar fi cazul sa va ofticați daca eu ca posibil client va-am cerut argumente fiindca speram și sper sa nu-mi racesc gura de pomana.    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



adi hodis, eu nu m-am ofticat.de felul meu sunt direct, cine ma cunoaste ma stie.

  tocmai asta am si sugerat:daca ai alternative,nu inteleg de ce esti nemultumit?

  daca as fi in locul tau, vizavi de oferta mea nu m-as gandi asa departe,la 100 de bucati.sunt sigur ca nici tu nu te gandesti, doar o spui asa la oha.

te salut si iti urez multa bafta


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
ma...eu am zis ca nu mai scriu nimic aici sa nu fiu inteles gresit si sa imi atrag animozitati, ca si asa uneori nu sunt foarte diplomat...eu am inteles oferta lui Maximus...el nu vrea sa vanda matci la serie cu sutele, el propune spre vanzare jumate din caracterele deosebite la care a ajuns el in decursul anilor in stupina lui...deci jumate din munca lui de selectie e gata sa o vanda...inteleg...sunt doua tipuri diferite de oferte intre cineva care produce matci pe banda rulanta si vinde efectiv pt schimbarea efectivului intr-o stupina sa zicem, si cineva care ajunge la niste caractere deosebite prin selectie si care mai apoi vanzand o singura matca vinde practic jumate din munca de cativa ani.
Am inteles bine sau nu??? 
Deci omul are o eferta la doua iti da una gratis tocmai pt ca din trei sa reuseasca cel putin o introducere si de acolo sa poti trage mai departe cate vrei.
Asa trebuia sa explici Max...mai pe intelesul tuturor si sigur nu se creau confuzii si omul intelege ca nu ia 70 de matci de la tine, ia 2-3 de valoare si functie de cat de buni is trantorii lui sau unde face imperecherea, poate obtine ceva deosebit din care-si poate face el pe urma 100-200 de matci.
  Acuma, cine o sa ia matci de la el va putea spune ce si cum cu matcile alea, si daca intradevar sunt reusite sigur se vor abona multi.
Spor la treaba Max cu selectia ca la asta e de lucru continuu!!


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

maximus a scris:

adi hodis, eu nu m-am ofticat.de felul meu sunt direct, cine ma cunoaste ma stie.

  tocmai asta am si sugerat:daca ai alternative,nu inteleg de ce esti nemultumit?

  daca as fi in locul tau, vizavi de oferta mea nu m-as gandi asa departe,la 100 de bucati.sunt sigur ca nici tu nu te gandesti, doar o spui asa la oha.

te salut si iti urez multa bafta

Am o oarecare nemulțumire plecand de la afirmația d-vs, ca ...

'' in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.''

Asta in paralel cu oferta d-vs, mi-a atras și mai mult atenția punandu-mi intrebarile acestea
1. are marfa superioara care sa merite banii ?
2. considera ca prețul ar fi cel corect in prezent ?
3. totuși, este o diferența de calitate comparativ cu concurența ?

Faptul ca santeți direct este bun și nici mie nu-mi plac ocolișurile așa ca interesul meu pt. matci este real pt. viitor, insa anul acesta prioritatea o are lazile și popularea lor.
Am in vedere și cateva matci dar cele 100 vor fi pt. anul viitor ... ca nu-mi place sa ma intind mai mult decat e plapuma.
Sanatate

Modificat de adi hodis (acum 14 ani)


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




BUNKA a scris:

ma...eu am zis ca nu mai scriu nimic aici sa nu fiu inteles gresit si sa imi atrag animozitati, ca si asa uneori nu sunt foarte diplomat...eu am inteles oferta lui Maximus...el nu vrea sa vanda matci la serie cu sutele, el propune spre vanzare jumate din caracterele deosebite la care a ajuns el in decursul anilor in stupina lui...deci jumate din munca lui de selectie e gata sa o vanda...inteleg...sunt doua tipuri diferite de oferte intre cineva care produce matci pe banda rulanta si vinde efectiv pt schimbarea efectivului intr-o stupina sa zicem, si cineva care ajunge la niste caractere deosebite prin selectie si care mai apoi vanzand o singura matca vinde practic jumate din munca de cativa ani.
Am inteles bine sau nu??? 
Deci omul are o eferta la doua iti da una gratis tocmai pt ca din trei sa reuseasca cel putin o introducere si de acolo sa poti trage mai departe cate vrei.
Asa trebuia sa explici Max...mai pe intelesul tuturor si sigur nu se creau confuzii si omul intelege ca nu ia 70 de matci de la tine, ia 2-3 de valoare si functie de cat de buni is trantorii lui sau unde face imperecherea, poate obtine ceva deosebit din care-si poate face el pe urma 100-200 de matci.
  Acuma, cine o sa ia matci de la el va putea spune ce si cum cu matcile alea, si daca intradevar sunt reusite sigur se vor abona multi.
Spor la treaba Max cu selectia ca la asta e de lucru continuu!!



   adriane, te iau purtator de cuvant, pe bune!!

in sfarsit unu care pricepe ceva.oare a fost asa greu? numai ca.. prin matca pe care o dau eu, e mult mai mult decat jumate din calitati.muuult, mult mai mult.

  in rest,asta e ideea.dar io am spus de nu stiu cate ori: cine are material bun, are o ocazie sa si-l imbunatateasca, si cine nu are chiar asa bun, are o ocazie si mai mare.

   oferta mea a venit in sprijinul acestui deziderat, la 2 vine 1 in plus, la 5 vin 2 in plus.tocmai sa acopar eventualele incidente de care se tem majoritatea.

   cred ca nu mai are rost sa ma repet.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Stai, stai....opa!!
La 2 vine 1 gratis.
La 5 vin 2. nu e corect domnule Maxim.Corect e 2 si ...o botca.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



totul a fost stabilit. asa e, asa ramane

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

maximus a scris:

totul a fost stabilit. asa e, asa ramane

max..uite ce m-am gandit...la matcile virgine trimite si botca din care a iesit fiecare!!  dar exact cu specificatzie..sa nu se incurce! eu cred ca n-ai avea nimic impotriva!


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
crwed ca o sa va caut saptamana asta pe la Razvad. Cu respect!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
TRANTORU`
apicultor

Din: CARACAL,Jud OLT
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 87
D-le maximus, o rama cu oua de 1-2 zile la ce scor ajunge? Caracterele matcilor dvs pot fi valorificate si in varianta asta.Dintr-o rama ouata se pot realiza destui "biscuiti"(de-ai d-lui janesse) pt a-i impaca pe majoritatea.
Nu e o varianta,nu?


_______________________________________
Zambeste,maine va fi prea tarziu!

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

mihai v a scris:

crwed ca o sa va caut saptamana asta pe la Razvad. Cu respect!

suna intai!
0724321005


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Domule Maximus, daca tot spui ca faci imperecheri la munte, poti te rog sa ne spui:
- cam ce randament ai la inperecheri, care e procentul de imperechere la matci?
- In ce sezon imperechezi matcile?
- cum se adapteaza nucleii la conditiile climatice de la acea altitudine?

Nu e o capcana sau test.  Chiar ma gandeam sa incerc o tura de imperecheri la 1400-1600 de m, dar ma gandesc si la ce ma pot astepta...


pus acum 14 ani
   
dr.tit
apicultor

Din: Beius
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 225
Matca  F 0  carnica(imperecheata) Steirisches imkerzentrum mit imkerschule  =40 euro
dupa 30 de ani de selectie "nemteasca".
dr.tit.

Modificat de dr.tit (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Dani Popovici a scris:

Domule Maximus, daca tot spui ca faci imperecheri la munte, poti te rog sa ne spui:
- cam ce randament ai la inperecheri, care e procentul de imperechere la matci?
- In ce sezon imperechezi matcile?
- cum se adapteaza nucleii la conditiile climatice de la acea altitudine?

Nu e o capcana sau test.  Chiar ma gandeam sa incerc o tura de imperecheri la 1400-1600 de m, dar ma gandesc si la ce ma pot astepta...



   nenea popovici , informatia nu se da de pomana.cine vrea, sa incerce asa cum am facut si eu, si n-am avut pe cine intreba.poate ca a fost mai bine


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




dr.tit a scris:

Matca  F 0  carnica(imperecheata) Steirisches imkerzentrum mit imkerschule  =40 euro
dupa 30 de selectie "nemteasca".
dr.tit.


  oare de ce nu pot sa cred?

la 40 de euro asteapta-te la un f7 - f8 cu indulgenta

  adevaratul f0 nu e sub 2000 de euro, si problema e ca nu prea se vinde....


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

maximus a scris:


Dani Popovici a scris:

Domule Maximus, daca tot spui ca faci imperecheri la munte, poti te rog sa ne spui:
- cam ce randament ai la inperecheri, care e procentul de imperechere la matci?
- In ce sezon imperechezi matcile?
- cum se adapteaza nucleii la conditiile climatice de la acea altitudine?

Nu e o capcana sau test.  Chiar ma gandeam sa incerc o tura de imperecheri la 1400-1600 de m, dar ma gandesc si la ce ma pot astepta...



   nenea popovici , informatia nu se da de pomana.cine vrea, sa incerce asa cum am facut si eu, si n-am avut pe cine intreba.poate ca a fost mai bine


Nu se da de pomana, dar daca te inchistezi si te inchizi, la urma vei claca si vei pieri "pe limba ta". De ce crezi ca se fac intalniri si schimburi de experienta intre specialisti concurenti? (sau ... de ce crezi ca exista acest forum)
Ma asteptam la genul acesta de raspuns.
Da-mi voie sa am indoieli ca ai fi facut vre-o imperechere dirijata.
Mi se pare ca in lipsa de experienta faci pe secretosul. Sper sa gresesc!

Daca totusi gresesc, iti doresc succes - trebue sa ajungi la minim 6 linii genetice si sa le consolidezi/fixezi caracterele inca mult timp de acum incolo. Chiar daca nu prea "mirosi" bine, avem nevoie de oameni cum te declari ca ai fi!

Daca nu apar neprevazute, fi sigur ca am de gand sa incerc chiar din vara aceasta. 


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



nenea popovici, cand am facut primele afirmatii despre matcile mele si modalitatea de lucru( respectiv imperecherea la inaltime) dumneata ai fost in randurile celor care au aruncat cu piatra.

  acum, te trezisi ca esti interesat si vrei sa te si invat?


   niciodata, fiecaruia ii voi raspunde cu aceeasi moneda.fii sigur ca eu colaborez , dar nu cu carcotasi si oameni de 2 bani.

nu mai este timp de scarpinari dupa ceafa sau priviri la luna plina...ori mergem inainte, ori murim.iar pe cei care ne scuipa ii dam la o parte si ne vedem de drum.

   iti urez deci experimente reusite!!!


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Pai intai am vazut chestii incredibile si pe de alta parte matematic irealizabile (stabilitate genetica obtinuta in 5 ani, incat sa merite cat ai cerut).
Al 2-lea rand: ti-am dat o sansa si am intrebat despre insusirile matcilor tale  - raspuns pauza (numa hartag si raspunsuri in 2 peri fara nimic concret la subiect)
Ti-am returnat concluziile mele la modul in care ai rapsuns, la informatiile "valoroase"...

Apoi: Am zis sa te iert si a 2-a oara. Poate chiar faci ce zici, poate chiar crezi ce faci (nu te cunosc, n-am nici un drept sa te judec sau condamn). Poate nu sti sa exprimi in cuvinte un raspuns la obiect inteligibil de catre altcineva, iar matcile tale chiar au vre-o valoare.
(Chiar planuiam sa fac ce zici ca ai facut. Insa la munte stiu ca "nu se merge cu familii slabe" - asa zic batranii, daramite cu nuclei de imperechere. Deci exista niste riscuri si piedici clare, pe care pretinzi ca le-ai trecut. Ore asa o fi?    Sper sa le trec si eu!)


P.S.   Sunt printre cei care cumpara matci cam in fiecare an de la cel putin 1 sursa din afara, sa testez "sange nou".    Singura conditie este ca cel care mi le vinde sa-mi spuna ce calitati si ce defecte are materialul lui, cat mai mult - sunt foarte curios pe ce cumpar. Si mai o chestie - ghinon - sunt pasionat de genetica si ameliorare.
Eu m-am vazut in postura de client si am cautat DETALII DESPRE MARFA.  Am gasit raspunsuri in 2 peri si "secrete" agresiv aparate. Pai ce faci? vinzi oua cu surprize?   Ce reactie ai fi avut in locul meu?
Sper sa fi om de treaba si de buna credinta! Cu tine nu am nimic, insa eu nu am gasit raspus care sa te faca credibil.


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

Dani Popovici a scris:


maximus a scris:



  nu pot sa dau matci imperecheate, pentru ca ar insemna sa-mi dau munca de ani de zile pe nimic.


Pai cine te pune sa le imperechezi cu frati de-ai lor? Pe cele pe care le vinzi poti sa le imperechezi la campie cu ce se gaseste prin aer si uite asa vinzi hibrizi, cum vrei tu.
Mult mai sigur si mai convenabil este sa folosesti o matca imperecheata decat sa te apuci sa le imperechezi, sa pierzi 40-60% la imperechere, sa urmaresti cum ponteaza, (sa astepti 2 saptamani de la cumparare si sa te trezesti cu pierderi poate 50%, iar la acceptare alte posibile pierderi).
Mi se pare ca arunci cam multe neajunsuri in ograda cumparatorului, si asta dupa cati ani de selectie? Valoarea selectiei o face seriozitatea muncii si DURATA.
Gigi de la Birchis face selectie de 15 ani (e drept ca imperecheaza nedirijat), dar are niste suse de nota 10, unele din coclauri de pe la moshi.
Nemtii fac selectie de zeci de ani, nu stiu ce preturi au, poate sa ne spuna Pupemea, insa VIN CU CIFRE, cu garantii cu caracteristici, recomandari si cu descrierea punctelor tari si slabe.

Deci ale tale ce puncte tari si ce puncte slabe au? E a doua oara cand intreb acest lucru. Sper sa primesc de data asta raspuns! Am mai intrebat pe :



Aceasta provocare [argumentata] la a da informatii despre ce vinzi SAU la a oferi ceva care sa merie totusi banii ti se pare "aruncare cu piatra", "scuipare" ?


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

maximus a scris:

...
  acum, te trezisi ca esti interesat si vrei sa te si invat?

   niciodata, fiecaruia ii voi raspunde cu aceeasi moneda.fii sigur ca eu colaborez , dar nu cu carcotasi si oameni de 2 bani.

nu mai este timp de scarpinari dupa ceafa sau priviri la luna plina...ori mergem inainte, ori murim.iar pe cei care ne scuipa ii dam la o parte si ne vedem de drum.
...


Daca as "raspunde cu aceeasi moneda" as spune ca "n-am ce invata de la tine". Eu stiu ca fiecare are ce invata de la fiecare si "omul cat treieste invata", si eu de la tine, si tu de la mine. Nu vad in tine nici pe departe un guru, ci un potential partener de discutii de la egal la egal.
Am constatat ca "raspunzi cu aceeasi moneda" agresiva si celor rauvoitori, dar si celor care vor ceva constructiv. Crezi ca-ti poti vedea de drum de unu singur?, ca vad ca tu scuipi cam in tot ce misca pe langa tine si vezi peste tot dusmani sau poate ... eventuale "tzinte".   In fine ... nu te inteleg. Pentru ce atata venin si agresivitate?   Mai elegant si mai constructiv crezi ca nu merge?

Iti doresc Mult succes in munca cu albinele!
si Mai putina frica!


pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




Dani Popovici a scris:

Pai intai am vazut chestii incredibile si pe de alta parte matematic irealizabile (stabilitate genetica obtinuta in 5 ani, incat sa merite cat ai cerut).
Al 2-lea rand: ti-am dat o sansa si am intrebat despre insusirile matcilor tale  - raspuns pauza (numa hartag si raspunsuri in 2 peri fara nimic concret la subiect)
Ti-am returnat concluziile mele la modul in care ai rapsuns, la informatiile "valoroase"...

Apoi: Am zis sa te iert si a 2-a oara. Poate chiar faci ce zici, poate chiar crezi ce faci (nu te cunosc, n-am nici un drept sa te judec sau condamn). Poate nu sti sa exprimi in cuvinte un raspuns la obiect inteligibil de catre altcineva, iar matcile tale chiar au vre-o valoare.
(Chiar planuiam sa fac ce zici ca ai facut. Insa la munte stiu ca "nu se merge cu familii slabe" - asa zic batranii, daramite cu nuclei de imperechere. Deci exista niste riscuri si piedici clare, pe care pretinzi ca le-ai trecut. Ore asa o fi?    Sper sa le trec si eu!)


P.S.   Sunt printre cei care cumpara matci cam in fiecare an de la cel putin 1 sursa din afara, sa testez "sange nou".    Singura conditie este ca cel care mi le vinde sa-mi spuna ce calitati si ce defecte are materialul lui, cat mai mult - sunt foarte curios pe ce cumpar. Si mai o chestie - ghinon - sunt pasionat de genetica si ameliorare.
Eu m-am vazut in postura de client si am cautat DETALII DESPRE MARFA.  Am gasit raspunsuri in 2 peri si "secrete" agresiv aparate. Pai ce faci? vinzi oua cu surprize?   Ce reactie ai fi avut in locul meu?
Sper sa fi om de treaba si de buna credinta! Cu tine nu am nimic, insa eu nu am gasit raspus care sa te faca credibil.


    stiu ca intotdeauna intr-o discutie argumentele tind catre subiectivism.acesta este momentul cand eu ma opresc si nu merg mai departe, pentru ca rezultatul este compromis.

    acelasi lucru in cazul discutiei noastre, acesta fiind ultimul meu raspuns:

  1. ceea ce este irealizabil pentru unii,pentru altii e foarte usor. matematica ne incorseteaza in ratiune, pe cand adevarul trece dincolo de aceasta.

   2. mi-ati dat o sansa...pentru ce? v-am cerut asa ceva,sau credeti ca as fi avut nevoie?(subiectivism)

  3.raspunsurile in doi peri reprezinta parerea dumneavoastra care sunteti obisnuit sa cautati forma in structuri.niciodata nu veti reusi, poate invers da. iar hartagul...nu l-am provocat eu.sau nu am voie sa ma apar...cateodata?

  4.asta cu iertatul e tare.pentru ce sa ma iertati? v-am dat in cap?din nou subiectivism.

  5. stiu si eu ca cei ce au ochii mari ,umezi si nu stiu sa se exprime sunt inginerii,dupa cum e vorba.numai ca eu sunt medic, si am o flexibilitate in comunicare pe care un "matematician" nu are cum sa o inteleaga.

  6.sunt ani buni de cand nu mai dau doi bani pe "ce zic batranii".nu mai e nimic valabil, niste conceptii invechite si gaunoase.jos cu ele!
   nu de alta, dar eu nu ma duc cu nucleii sa fac miere. dumneavoastra, poate.butoaie pline va doresc!!

  7.din nou ma repet: ceea ce considerati ca nu intelegeti, e in 2 peri. nu-i rau.

    secrete agresiv aparate: nu-i rau. ce bine-ar fi sa stam cu gura deschisa ,sa ne pice para daca se poate si digerata.si-apoi, margaritarele nu se arunca la porci.

   tehnicile mele de imperechere si urcatul pe munti vor constitui subiectul unei viitoare carti.

   cu agresivitatea nu ati nimerit-o.un limbaj direct nu pica bine nimanui, mai ales persoanelor duplicitare.acestea se dau apoi lovite...vai, ce m-a agresat!

  8. frica pentru ce? este vorba doar de sictir fata de prostia majoritatii, atata tot.

    si cu asta am terminat. nu mai raspund la nici un mesaj SUBIECTIV. numai bine

Modificat de maximus (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
ce mi se pare aiurea k subiectul nu este deschis de maximus
iar acum fara sa vrea este pus sa dea explicatii, amanunte,etc
fratilor fiecare e liber sa vanda ce vrea
nimeni nu este obligat sa cumpere
lipsa de subiecte-sau ce?

get real!


_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Domnule Maximus, faptul ca esti medic si ca vrei sa scri o carte ma face sa te inteleg la capitolul tehnologie. Si eu sunt medic (veterinar) si vreau sa scriu o carte despre albine, deci o cale paralela.  Sper ca cele doua scrieri sa se completeze, ca pana acum e plina lumea de chestii vechi repetate la nesfarsit.
Pe de o parte imi vine sa-mi cer scuze pentru provocari, pe de alta sa sa iti multumesc pentru raspuns. O aleg pe a doua : Merci pt. raspuns!

Nu stiu de unde ai dedus ca vreau sa fac miere cu nucleii... Eu nu ma gandeam la miere, ci ma gandeam la primele mele experiente cu nuclei primavara, cand au venit si niste friguri tarzii si n-a fost prea bine pentru nuclei.  La munte pericolul e de frig si de vreme urata (daca prinzi 2 saptamani de ploi si vant - adio imperecheri) ... nu este exclus.

Inca nu inteleg de ce nu dai detalii despre marfa ce o vinzi. Sincer eram interesat. In fine, asta este, pana la informatii complete nu cumpar nimic. Matcile tale, banii mei, treaba ta!


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
dani popovici...pana la urma ce vrei sa zici?..unde vrei sa ajungi???de te-ai invershunat asha tare?

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

xxl a scris:

ce mi se pare aiurea k subiectul nu este deschis de maximus
iar acum fara sa vrea este pus sa dea explicatii, amanunte,etc
fratilor fiecare e liber sa vanda ce vrea
nimeni nu este obligat sa cumpere
lipsa de subiecte-sau ce?

get real!

Maximul si-a pus un anunt. Pentru ca au inceput tot felul de comentarii urate acolo la acest anunt, eu am mutat discutia aici. Nu inteleg de ce te deranjeaza. Cel mult Maximus poate da comanda RAPORTATI, si sa ne spuna sa inchidem acest topic si noi ne conformam. Atata timp cat poate ca nu este deranjat, nu vad pe tine de ce esti asa de suparat.
Normal trebuia sa apesi pe Raportati, si nu pe postati raspuns.


pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

janese a scris:

dani popovici...pana la urma ce vrei sa zici?..unde vrei sa ajungi???de te-ai invershunat asha tare?

   


    La munte  (cu nucleii de inperechere)
Si dupa aia la mare, cu nevasta.

Sau poate  La o comunicare eficienta intre vanzator si potentialul cumparator.

Sau La o exploatare profitabila a propriilor albine.

Sau la stabilizarea caracterelor +variantelor din propria stupina si, daca se poate la genotipuri superioare.

Sau sa primesc raspuns prin experimente la intrebarile mele despre eficienta cresterii albinelor, iar apoi sa-mi vand rezultatul muncii (intr-o noua carte).

Vrei sa mai afli public ce obiective mai am? ... Spune si tu atunci, ... unde vrei sa ajungi?   


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Catre Dani Popovici,
Domnule,
Toate au o limita in lumea asta.Inclusiv tupeul dvs. poate fi limitat.
Pe mine m-ati comparat cu berbecii,cu Maximus ce aveti?
Personal incep sa cred ca dvs. aveti o mica problema de comunicare (zic asta in loc de altceva mai grav)
Spre stiinta dvs.:
- matci imperecheate controlat in zona Valcea s-au facut de 30 de ani
- Maximus continua cu succes numai
- lucrurile care dvs. vi se par de neinteles au o logica simpla totusi.
Sper sa abandonati discutia spre binele dvs.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
Chestia cu "berbecii" credeam ca a inteles-o lumea, am explicat totul impreuna cu domnul Valer, mi se pare onorabila explicatia dumnealui (ca diafragma etansa are efect, mi se pare ca primavara efectul e si mai mare decat iarna... ). Oricum atunci discutia [PUBLICA] despre diafragma nu mai putea continua asa orbeste, unii tinand de diafragma, altii contra ... doar in virtutea inertiei si fara a gandi la mai multe conditii in care se foloseste acel obiect.     Credeam ca e incheiata si inteleasa discutia.   Din punctul meu de vedere, am mai trezit lumea si cred ca a fost constuctiv.


" matci imperecheate controlat in zona Valcea s-au facut de 30 de ani" - e prima data cand aud acest lucru.   Ma bucur!
N-aveam de unde sa stiu asa ceva.     De ce va supara ideea unei discutii [PUR TEHNICE, LA OBIECT] referitoare la performantele materialului biologic disponibil de Apis m. carpatica?   Discutia aceasta oare cand va incepe sa curga frumos pe acest forum?  Nu intelegeti ca ma intereseaza sincer orice informatie referitoare la performantele diferitelor linii? Cu ce gresesc daca intreb?
Eu cu Maximus nu am absolut nimic. In seara aceasta m-a lamurit ce e cu secretele pe care le tine.(il felicit!) M-ati mai lamurit si dumneavoastra - ca [poate] are selectie de 30 de ani, nu de 5 ani cum zicea initial (nu vad de ce a tinut si asta secret)   Alt motiv de bucurie!

In rest, am intrebat si astept sa vad daca apare raspuns.   Daca aduce descrieri ma bucur, daca nu - sa fie sanatos, eu n-am nimic cu el.

Facand abstractie de cine anume vinde, ca e Maximus, ICDA, Valter, Lucky5Strike, Gigi de la Birchis, Pupe, nus'ce institut din Germania, SUA, Canada, in fine ... cine o fi,  mie nu mi se pare atac la persoana faptul ca intrebi ce poate face marfa ce o ofera (n-ai de unde sa sti ce cumperi, daca nu aflii detalii).    Poate-s batut in cap, dar mie asa mi se pare civilizat si OK, sa dai detalii, asa se face la tauri, la berbeci, la grau, porumb, rapita, orice material biologic din orice specie animala sau vegetala ar fi.     Am spus si o repet: De cand au devenit matcile "oua cu surprize"?  Daca asa sunt percepute pe la noi si ne incapatanam sa pastram aceasta perceptie ... suntem in urma rau!


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

Dani Popovici a scris:

Chestia cu "berbecii" credeam ca a inteles-o lumea

Dar cu Maximus ce ai dom'le ?


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753
NIMIC!  Sunt doar interesat sa cumpar material biologic (si sa fac selectie in particular).

Nu e ormal sa casc ochii la ce e de vanzare? Nu e normal sa cer detalii?

Priviti:

Din toti ci de acolo doar pe mine v-ati gasit sa ma trageti de limba ce am cu el? Altii au fost mult mai agresivi.


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Dani Popovici a scris:

NIMIC!  Sunt doar interesat sa cumpar material biologic (si sa fac selectie in particular).

Nu e ormal sa casc ochii la ce e de vanzare? Nu e normal sa cer detalii?

Priviti:

Din toti ci de acolo doar pe mine v-ati gasit sa ma trageti de limba ce am cu el? Altii au fost mult mai agresivi.

Aici Maximus și-a expus clar oferta mătcilor exprimīndu-și acordul spuselor lui Bunka.
Și a mai explicat in alta postare, am sa ciitez deși nu ar mai fi cazul daca știți, daca ați citit .

BUNKA a scris:

ma...eu am zis ca nu mai scriu nimic aici sa nu fiu inteles gresit si sa imi atrag animozitati, ca si asa uneori nu sunt foarte diplomat...eu am inteles oferta lui Maximus...el nu vrea sa vanda matci la serie cu sutele, el propune spre vanzare jumate din caracterele deosebite la care a ajuns el in decursul anilor in stupina lui...deci jumate din munca lui de selectie e gata sa o vanda...inteleg...sunt doua tipuri diferite de oferte intre cineva care produce matci pe banda rulanta si vinde efectiv pt schimbarea efectivului intr-o stupina sa zicem, si cineva care ajunge la niste caractere deosebite prin selectie si care mai apoi vanzand o singura matca vinde practic jumate din munca de cativa ani.
Am inteles bine sau nu???
Deci omul are o eferta la doua iti da una gratis tocmai pt ca din trei sa reuseasca cel putin o introducere si de acolo sa poti trage mai departe cate vrei.
Asa trebuia sa explici Max...mai pe intelesul tuturor si sigur nu se creau confuzii si omul intelege ca nu ia 70 de matci de la tine, ia 2-3 de valoare si functie de cat de buni is trantorii lui sau unde face imperecherea, poate obtine ceva deosebit din care-si poate face el pe urma 100-200 de matci.
  Acuma, cine o sa ia matci de la el va putea spune ce si cum cu matcile alea, si daca intradevar sunt reusite sigur se vor abona multi.
Spor la treaba Max cu selectia ca la asta e de lucru continuu!!



   adriane, te iau purtator de cuvant, pe bune!!

in sfarsit unu care pricepe ceva.oare a fost asa greu? numai ca.. prin matca pe care o dau eu, e mult mai mult decat jumate din calitati.muuult, mult mai mult.

  in rest,asta e ideea.dar io am spus de nu stiu cate ori: cine are material bun, are o ocazie sa si-l imbunatateasca, si cine nu are chiar asa bun, are o ocazie si mai mare.

   oferta mea a venit in sprijinul acestui deziderat, la 2 vine 1 in plus, la 5 vin 2 in plus.tocmai sa acopar eventualele incidente de care se tem majoritatea.

   cred ca nu mai are rost sa ma repet.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Domnu Dani Popovici, pe acest forum nu are nimeni intenția de a face atac la persoana.Se dezbat idei, se ajunge la contraziceri dar masurile care se iau, sīnt cele prevazute in regulament.
Sper l-ați citit și d-vs fiindca mai sīnt unii care omit acest lucru și cīnd este avertizat, crede cu totul altceva.
D-nu Gica nu face avertizari din placere, are argumente, fi-ți sigur de asta și recomandarea mea este sa se inceteze acest conflict.   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 753

adi hodis a scris:

Domnu Dani Popovici, pe acest forum nu are nimeni intenția de a face atac la persoana.Se dezbat idei, se ajunge la contraziceri dar masurile care se iau, sīnt cele prevazute in regulament.
Sper l-ați citit și d-vs fiindca mai sīnt unii care omit acest lucru și cīnd este avertizat, crede cu totul altceva.
D-nu Gica nu face avertizari din placere, are argumente, fi-ți sigur de asta și recomandarea mea este sa se inceteze acest conflict.   


Din punctul meu de vedere a incetat de mult.
N-am avut ce face si l-am intrebat pe Maximus detalii tehnice (chiar vreau sa le aplic la vara) si el a deturnat discutia la inceputul ei. Ok - am repetat ca eu as prefera mai multe detalii referitoare la performantele genetice (productie, dezvoltare, ponta, organizare cuib, consum, rezistenta, adaptabilitate, momentul cand incepe cezvoltarea, in fine ... detalii)   N-a vrut sa le dea, sa fie sanatos. Ii doresc succes.
Am incheiat.
A venit domnul Gica (nu Maximus) si pretinde ca as avea ceva cu Maximus. (macar de-as fi fost singurul/UNICUL ne-dumirit in legatura cu prima parte a discutiei). I-am spus ca nu am NIMIC si el insista ca as avea - "Dar cu Maximus ce ai?" Inca odata - nimic!

(si uite-asa intrebarile:
"te rog sa ne spui:
- cam ce randament ai la inperecheri, care e procentul de imperechere la matci?
- In ce sezon imperechezi matcile?
- cum se adapteaza nucleii la conditiile climatice de la acea altitudine?
Nu e o capcana sau test.  Chiar ma gandeam sa incerc o tura de imperecheri la 1400-1600 de m, dar ma gandesc si la ce ma pot astepta...    "

au ajuns sa starneasca o pagina de controverse care nu au nici macar o propozitie referitoare la subiectul din intrebari). (Pe de alta parte nu-mi suna deloc a insulta cuvintele din aceste intrebari, va asigur ca am fost SINCER si cu el, si cu Janese, care poate vedea nu stiu ce interese ascunse in intrebarile mele.)

Din partea mea sa fie amandoi sanatosi!
Chiar nu am nimic cu nimeni.
Sper si eu sa inceteze atat conflictele, cat si interpretarile.

Modificat de Dani Popovici (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
livas
apicultor

Din: pe langa TG-FRUMOS
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 119
salve prieteni!!observ ca discutia pe aici s-a cam inchis, dar as vrea sa-i fac un serviciu lui Maximus!!
Nene Maximus nu cred ca am eu dreptul sa spun(vizavi de profesia dv.) dar genetica este simpla!! Albina are 32 de cromozomi,16 de la mama, 16 de la tata,trantorul fiind din ou nefecundat are doar 16 de la mama care se multiplica si dau setul complet de cromozomi!
In conditiile date, matca dv.( care sunt sigur de calitatile ei dupa 5ani de select.) daca se imperecheaza cu 8-12 panarame de la mine din stupina ce caractere se vor transmite mai departe alb. ce se vor naste, oul fiind fecundat aleatoriu de sperm. unuia din cei 12?   evident 16 si 16!!
Asta inseamna ca nu am facut mare branza!!    Va face poate Valter care imperecheaza izolat,si alti ,,mari'' ca el   !!! care au si ei o linie ....tzeava!!
Am scris asta pt. ca vor fi multi dezamagiti care vor imperechea matci FB cu ce au ei pe acasa si de aici e logic , vanzare mai putina!!
Cu nenea Valter, Pupesi alti meseriasi nu fceti lovele ca ei stiu sa ....traga!!...asa ca ,,dale bune'' ca la poker nene Maximus!! =D  =D .... ve-ti avea multi ,,mici'' care vor da  banii, mici dar multi!!!!  
Felicitari pt. cartea scrisa si la mai mare!! imi pare rau daca parerea mea va deranjeaza !!
cu stima!!

Modificat de livas (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
softgroups
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 116
maximus,
    ai auzit de francmasonerie? ei au o vorba... "Temperamentul te baga in c...t, dragostea de sine (orgoliul) te tine acolo."


Deci, termina!
50 euro/matca virgina e ceva enorm de mult. Inteleg ca vrei sa faci bani dar ai cam exagerat din cauza temperamentului tau! ... Incerca sa nu mai fii atat de egoist si sa iesi din cacat...altfel doar te bagi mai rau in el...


maximus a scris:

NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

Si nu , nu sunt "niste preturi normale pentru matci normale"
la 50 euro iti cumperi o familie de albine si chiar una buna! 50 euro = 2 milioane , cand ai facut tu postul 1 euro era mai scump , la vreo 4.3 parca?! . .. 


maximus a scris:


Pretul este asa PENTRU INCEPUT. asta inseamna ca la anu va fi mai mare

sa mori tu ?!



maximus a scris:


   am mai vazut io din astia.se vaita de scumpete la o suma normala, dar nu se gandesc la tigarile pe care le fumeaza, bautura pe care o beau,si inutilitatile pe care cheltuie cu adevarat banii.

Ai grija frate ca vorbesti romana mai prost decat mine care am fost plecat 3 ani din tara... In plus de asta ce iti pasa tie cat dam noi pe tigari?




maximus a scris:

maaaa,cand v-aud,pretul e foarte mare,pretul e foarte mare.

  desteptati-va fratilor,voi se pare ca nu stiti pe ce lume traiti.prea v-ati obisnuit sa

luati totul din carpaceala,sau daca se poate gratis.

   pretul de 50 de euro combinat cu suplimentarile la mai multe bucati sunt normale pentru inceput.NISTE PRETURI NORMALE PENTRU MATCI NORMALE.

  din pacate, noi nu mai stim nici ce inseamna o matca normala,pentru ca fiecare vede normalitatea in felul lui.

     Pretul este asa PENTRU INCEPUT. asta inseamna ca la anu va fi mai mare.daca tot vreti sa va schimonositi, sa aveti motiv,nu de alta.

    in viitor apicultorii se vor imparti in 2 categorii mari: carpaci(care vor trai din resturi si calitate scazuta ,vor avea cheltuieli mici dar si venituri la fel de mici),si cei care vor trai calitativ cu preturi pe masura si castiguri asemenea.

   am mai vazut io din astia.se vaita de scumpete la o suma normala, dar nu se gandesc la tigarile pe care le fumeaza, bautura pe care o beau,si inutilitatile pe care cheltuie cu adevarat banii.
Se pare ca de-acum incep sa se-aleaga apele.sa traim

   si daca tot veni vorba, ce calitati apreciati voi la o matca?





japaness a scris:


parerea mea..asta nu e prost! cere el cat cere ca stie el ceva...nu ar risca sa se faca de caca..ar pacali doi trei la inceput..apoi fii sigur ca nici dracu nu ar mai lua de la el!!timpu va arata!!!
pretzul..e destul de mare...dar stai sa vedem si ce are!!..referitor la garantzia  care cerem sa o dea el ca crescator...ce sa zic?...nici el nu poate da garantii decat cuvantul lui si dorinta lui de a-si dezvolta ulterior afacerea!..acuuu..ce am vrea?sa dea vreo doua sute promotzie ca sa ne convingem???
intr-adevar pretul e piperat...dar hai sa vedem!!!
oricum daca nu e ce pretinde..eu sunt primul care-l desfiintzez ca crescator de matci ce se considera!rabdare....si eu ca cumparator..daca vreau tzatza...pai si pretzul este pe masura!!!la orice..fie el aliment..masina......sex...rilu rilu!!!!!!!

Ce zici japaness: incerci tu primul? cumperi tu matca virgina la 50 euro?

Apropo de fete, cu 50 euro , poti merge si la doua fete bune si sa iei si 2-3 matci bune, si sa duci un buchet de flori la nevasta + un fagagure de miere la 3 lei din piata In oradea o tura costa 50 lei / 30 minute la o fata din ziar
deci "oferta mea" la 50 euro nu e valabila pt. bucuresti, unde o tura e 100-200 lei 



Dani Popovici a scris:


Pai daca matcile buckfast imperecheate gata (normale) sunt la 90 de euro, cu niste performante bine descrise, cunoscute, ras-testate si totul e garantat, ale tale ti se par normale neimperecheate la 50 de eur

In Austria o matca buckfast F1 costa 50 euro ... doar ca din pacate si-a tras-o cu toti strainii, si nu mai e virgina ca romanca lui maximus.

Modificat de softgroups (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Softgroups, temperamentul de care vorbesti, ti se poate atribui tie, cam in toate postarile.
Un sfat: daca nu ai bani pentru ceva ce ti-ai dori dar ti-e inaccesibil, nu ai dreptul sa-ti bati joc de munca si marfa omului.
  Sint matci si cu 30 lei, dar mai bine cauta roi in padure, gratis, cu sanse mari sa aiba matci mai bune.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
softgroups
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 116
drfredtiti, 

1. eu nici nu prea am mai postat pe site cred ca mai bine de un an de zile.

2. 50 euro / matca e un pret enorm de mare chiar si pentru 5 matci virgine.


Pentru restul de pe forum: Aveti grija ce scrieti nu de alta dar pe forum intra

multi incepatori si vor citi aluzii gen "omul vinde la ce pret vrea, isi

cunoastre el calitatea la ceea ce vinde", si vor zice "wow matca si inca e si

virgina, wow ca e virgina de aia e la 50 euro si nu la 10 euro".

Repet: o matca romaneasca la 50 euro e un pret exagerat, iar daca e si virgina, e

"tzapa". Apropo prin ce metoda a fost obtinuta matca?

Stie cineva de ce apicultorii cumpara matci? Sa va zic eu? Pentru ca ar pierde

anul apicol pana matca ar iesi din ou, ar deveni apta sexual, s-ar imperechea, ar

fi scoasa din "cusca" si ar incepe ponta. De aceea apicultorii cumpara matci, sa

nu mai astepte 1-2 luni. Asa dar, pentru ce sa cumparam o matca virgina?! Nu de

alta, dar daca vrem o matca virgina, tragem botci de salvare si scoatem 100.

Maximus zice ca sigur ca matcile lui sunt virgine. Dar o matca devine iese din

oua in ziua a-17-a si  isi pierde virginitatea la 20-24 de zile..., de unde stia

el si dupa cateva saptamani ca el vinde tot matci virgine?

Stie cineva in cat timp o matca devine trantorita? Nu de alta, dar o tine el de

ceva vreme inca +cateva zile posta + cateva zile pana albinele o scot din cusca +

nu merge in prima zi sa se intalneasca cu trantorii ...  (parca inainte  cu

cateva zile ca matca sa iasa in zborul "nuptial" albinele cauta ele dupa vetrele

de trantorit,etc?!) ....

Matca virgina la 50 euro ,mie  se pare un risc enorm si o foarte mare "tzapa".

Oricum ce ar fi ca toti care-i iau apararea lui maximus sa ii cumpere ei matcile

la 50euro/bucata?

Apropo , mai cunoasteti vreun crescator de matci gen: lucky5strike sau teoalbina

care la 2 matci sa-ti dea una pe gratis? Nu de alta , dar aia au mii de comenzi

anual...



Am intalit pe forum abureli gen "50% e ADN-ul matcii , 50% de la trantori". Asta

tavarashe este sovietskaya prapaganda!
Hai sa facem o scurta lectie de genetica:

mascul magar + femela cal = catar
mascul cal + femela magar = asin

Asadar anumite trasatori provin doar de la tata si altele doar de la mama.
Mai sunt gene care predomina alte gene indiferent de la cine vin. Ex la oamenii

ochii verzi ii predomina pe cei albastri, sau ceva de genul asta. Sau o boala

genetica se poate transmite si de la mama si de la tata.
Asadar trasaturile nu sunt transmise 50% de la mama si 50% de la tata, si chiar

daca ar fi asa conteaza mai mult "ceea ce le deosebeste pe albine de alte albine"

nu ceea ce le aseamana. Pentru ca daca la matca provin gene referitoare la forma

corpului,la sistemul digestiv, sistemul nervos central, iar de la trantor

harnicia, temperamentul (ca tot veni vorba de el)... atunci acel 50% nu ar mai parea corect.
Iar nu ca albina are 32 de cromozoni, iar trantorele are 16. Albina are doua seturi de cromozoni de cate 16,iar trantorele doar un singur set.

Inca ceva de adaugat: Matcile virgine se imperecheaza la o distanta foarte mare de stup asa ca daca nu ai si cel putin cateva hectare bune de teren ...nu se stie ce albine are sa-ti iasa. Daca o matca se imperecheaza cu fratii ei peste jumate din larve vor muri la stadiul de ou sau larve.


Ar mai fi multe de spus, dar gata, eu nu mai postez in acest topic.

Modificat de softgroups (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Softgroups, aberezi, da rau de tot.

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Dragos 2006
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 404
Ivan Miciurin a fost unul dintre savantii sovietici care inventase totul in materie de biologie, inaintea oricui. Era epoca unei lumi impartita in "lagare", iar stiinta nu facea nici o exceptie. Stiinta socialista era, din principiu, mai avansata decit cea capitalista si tot ea era depozitara tuturor radacinilor istorice ale oricarei inventii facute vreodata pe lume.

Intrucit nu era "ideologically correct" sa-l citeze pe Mendel, Miciurin s-a apucat sa refaca experimental drumul care l-ar fi dus, eventual, la descoperirea legilor formulate de calugarul augustinian, referitoare la transmiterea ereditara a caracterelor biologice, folosind metoda altoirii si incrucisarii plantelor.
Se spune ca Miciurin ar fi murit abia in ziua cind i-a venit ideea sa-si incruciseze miinile... pe piept!

   Miciurin a dorit sa incruciseze o oaie cu un cuc de pendula, pentru ca mieii rezultati sa poata da ora exacta ciobanilor socialismului aflati in transhumanta spre comunism.... 


_______________________________________
 


pus acum 14 ani
   
softgroups
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 116
Rog interventia unui moderator.

Modificat de softgroups (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Subiect inchis

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la