APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pisy_rasfatata pe Simpatie
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / Aspecte legate de fund cu sita  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Stiu ca s-a scris despre fundul cu sita(anti-varroua)dar vreau sa aflu niste raspunsuri concrete vis-a-vis de folosirea lui.Ma intereseaza mult raspunsuri de la cei care au si folosesc ca teorie stiu.
In conditii de pastoral
A-cum previn indoirea(deteriorarea) tablei sau ruperea sitei la asezarea pe locul de amplasare,sau la manevrare,sau la legarea cu chinga,sau transportul cu roaba apicola(Lisa)
B-vara cand stupul "colcaie" de albine si stau afara la urdinis in nr.foarte mare,reusesc sa le bag inauntru sa le pot inchide sau pot sa ramana sub stup si sa faca barba?
C-tratament cu fumigatii...pierd din efect?
D-probleme cu alte "lighioane"prin sita?Ma gandesc ca sunt resturi mai mari ce nu cad prin plasa si chiar si o albina moarta-doua,pot atrage.(ex.furnici)
E-plasa care nu este de inox,cat rezista?
F-in urma intemperiilor,santul unde culiseaza tabla de obturare,poate creea probleme prim micsorare?sau se poate largii ,in timp devenin problematic?
G-in situatii de lipsa de cules,favorizeaza cumva cercetarea mai ampla din partea hoatelor,a acestor stupi(funduri)?
H-aspecte ce imi scapa...
I-cand se impune obturarea sitei cu tabla?
J-este suficienta aerisirea doar prin fundul cu sita fara cea din capac,daca trebuie sa ti stupii inchisi48 de ore in soare?

Trebuie sa dau la lucru 100 de lazi si trebuie sa cunosc aceste aspecte in detaliu,inainte de a da comanda.Deci sunt foarte interesat de aceste aspecte pana in luna martie.Multumesc de acum celor ce imi pot da, si vor,aceste informatii.
Raspunsurile din partea dvs.nu constituie o obligatie,ci un gest maret de colegialitate,care, m-ar ajuta mult.Va multumesc de acum si va urez tuturor un An Nou Fericit!

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
CATU
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 114
si eu sunt cam in situatia ta, si pentru inceput  o sa incerc marea cu degetul si am comandat 10 nu 100 cred ca la anu in timpul asta o sa am raspunsul la toate intrebarile..in afara de sfaturi de la prieteni e mai bine sa testezi pe pe propria piele .. dar la o scara mai mica

pus acum 14 ani
   
CATU
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 114
era sa uit unde comanzi stupii ? La  Florian de la Romanesti.. Sau stii pe altcineva mai bun

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

CATU a scris:

era sa uit unde comanzi stupii ? La  Florian de la Romanesti.. Sau stii pe altcineva mai bun

...bag de seama ca esti cel putin din Dolj,daca nu chiar din Craiova...
Nu stiu unde.Mai intai fac proiectul stupului,un dosar la mine si unul sub bratz,banii in cont si pun cererea pe masa la mai multi.In functie de pretz-calitate iau decizia.Nu ma limitez cu cautarea la orasul Craiova sau Oltenia...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726
O sa incerc eu sa va dau unele lamuriri.
a,,,,Tabla nu se indoaie asa usor ,mai ales ca la plecarea in pastoral( exceptie rapita) nu o mai avem pusa.Cu plasa e altceva,trebuie sa ne aducem aminte tot timpul ca este acolo si sa manevram stupii in asa fel sa nu fie probleme.Cu chinga nu se intampla nimic cand facem eciparea caci plasa este cu 3 cm mai sus fata de partea de jos a fundului.Daca plasa nu este din inox este de preferat ca stupii sa nu stea direct pe iarba sau pe pamant.In stupina noastra sunt peste 300 de lazi cu plasa si in doi ani nu am avut nici o problema.in pastoral se aseaza pe orce (table,suporti metalici,bucati de panouri,schanduri )numai sa nu fie pe sol.
b,,,,,,Vara fiind multa albina se intampla ca o parte din ea sa intre sub plasa si se poate deduce ca nu este chiar usor mai ales cand ai si straini la carat. Pt a preantampina  partial acest neajuns la fundurile pe care leam facut eu am modificat putin si sunt multumit aproape in intregime.
c,,,,La tratamentul cu fumigatii trebe sa avem tabla pusa,pui o picatura in plus fata de prospect si este ok.Se vor vedea imediat semnele de infestare daca sunt.,imediat dupa desschiderea stupilor.
d,,,daca sunt asezati pe orce in afara de pamant probleme cu insecte straine vor fi putine dar nu deloc.Stupul pe interior va ramane tot timpul curat ca polenul cazut,ceara roasa cad prin plasa jos.Cu albina moarta in stup e treaba suratelor care stiu ce au de facut.
e...In 2 ani de folosinta nu am avut probleme cu plasa care nu o am din inox.
Santul unde culiseaza tabla nu se uzeaza usor sau lemnul
  sa se umfle sa nu incapa tabla.nu hotarat .
f...,daca nu este cules si tabla nu se afla pe stup .....asta chestie nu prea imi place..albinele nu sunt cuminti orcat de tare am tipa sau injura.Daca plasele sunt bune nu sunt probleme dar daca din neglijenta una este rupta sigur vom vorbi de acea fam ..ca a fost..
In general dupa parerea mea care nu e obligatoriu sa fie si buna ,fundul antivaroua are multe avantaje iar dezavantajele sunt nesemnificative,(excludere facesita rupta)
avantajele se cunosc nu mai trebuiesc amintite.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
multumesc David si dupa sarbatori am sa revin cu intrebari referitor la acea modificare la care faci referire la puctul B
La multi ani si distractie placuta!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



bune intrebari

  cand am conceput modelul de lazi,am avut in calcul si tabla sub sita.drept pentru care am confectionat-o din tabla de 0,6 mm parca(?) taiata cu flexul.dar nu am folosit-o niciodata.ca idee,e foarte buna,dura,sta teapana,nu se indoaie,o scoti si o bagi cu usurinta.santul de culisare l-am facut parca de 2 mm.

  a. sita este la o distanta apreciabila fata de planul inferior al fundului,si cand ajung la  o noua locatie folosesc fie 2 scanduri paralele pe care pun stupul,fie pe alti suporti.

  b.albine sub stup nu am avut niciodata,pentru ca sita e permanent libera.vara inchid urdinisul de obicei inainte de rasaritul soarelui,sau seara daca e mai racoare.
avantaj la transport:pot merge pe orice temperatura,nu am avut niciodata sufocari.la 30 de grade era super ok totul

  c.de cand am adoptat acest stil am renuntat si la tratamentul conventional...

  d.la munte cand le duc si cateodata mai sunt garbit,le pun si jos in iarba pana sapt urmatoare cand ajung la ele.nu am avut niciodata probleme cu alte lighioane

  e.plasa mea are ochiuri de 3 mm,e zincata ,are apropae 5 ani si inca e foarte ok.

   f.nu stiu ce sa spun cu santul,dar daca nu bagi lazile in balti sau namoale si faci santul putin mai larg e tot ce-ti trebuie.

   g.aici lucrurile difera de la ME la dadat.pe ME rezervele sunt sus,jos fiind puiet,si furtisagul este bine ascuns.la dadant,rezervele fiing chiar la gura sitei....pot constitui un factor de risc.

  dupa anul nou voi baga niste poze cu modelul meu de fund si de stup.cred ca te-ar ajuta mai mult.


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Astept cu interes sa vi cu completari.
La punctul A,ca sa fiu sincer,imi displace ideea de a avea suporti sau bucati de scandura pentru o suta si ceva de stupi...Ma gandesc la niste "ranfortari",ceva care sa protejeze...nu stiu,caut,ma informez.
Un avantaj extraordinar de util al sitei,pe langa celelalte,dar mai putin bagat in seama,si totusi de o impotanta vitala,in opinia mea este faptul ca poti inchide stupii daca te prinde o stropire si nu poti pleca imediat.
Trebuie sa dezvolt si acel subiect cu renuntarea la tratament conventionel...Dar toate la timpul lor.
Acum hai sa mancam si sa bem,si de la anu' o luam de la capat
La multi ani si o seara de neuitat!Si un 2010 mai dulce!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator



La multi ani si bine ne-am gasit pe 2010!!

  intotdeauna la inceput de an e bine sa avem mintea limpede si sa pasim cu dreptul.

  optiunea mea de a pune scanduri pe jos a fost de a proteja picioarele stupilor-care dealtfel sunt f.usor de inlocuit.dar aici are nelu pupemea o solutie cu tratamentul lemnului pentru a rezista la intemperii.

sita are avantaje enorme,maxime as putea spune.dezavantajele tin doar de constructia lazilor si de stilul de manipulare.


pus acum 14 ani
   
Baciu Octavian
apicultor

Din: Caracal
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 288
Daniel mă aflu pe aceeași lungime de undă cu tine.
Bine punctat, mă interesează subiectul.
Am făcut unui prieten 60 de lăzi cu fund antivarooa. Rama din fundul stupului pe care se fixează sita are o lățime de 4,5 cm. Deci au rămas īn interiorul stupului 2,5 cm. porțiunea unde se fixează sita. Din experiența dumnealui, mi-a recomandat să fac rama mai lată īn dreptul urdinișului, 12-13 cm. celelalte rămānānd de 4,5 cm. La acest sistem de stup nu știu care ar fi distanța ideală īntre fund și rame.


_______________________________________
Numai cu ambiţii vom putea să realizăm ceea ce vrem!

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Tavi,distanta eu o pastrez tot de 2 cm intre sita si rame.
Eu am facut(am proiectat si tamplarul le-a facut) la rugamintea unui prieten,niste stupi cu fund cu sita si pivnita de 5 cm,dar la 2 cm de leatul inferior,am facut un grilaj de stinghii,sa evit prelungirea fagurilor.Spre nesansa mea ,apicultorul care le are in folosinta la tzine in alt judet si nu se ocupa intens de ele(de albine)...sa obtin informatii practice.

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Daca i-mi permiteti ,nu am acest model de stupi cu sita dar e interesant si sint de acord cu dv ,intrebarea este pe jos e foarte bine ,poate fi aplicata aceasta metoda si la vagon stiind ca vara temperatura in vagon este foarte ridicata ,daca mai ales nici nu stai la el sa lasi usile deschise sa se faca curent de aer.

pus acum 14 ani
   
danielM
apicultor

Din: Bistrita-Nasaud
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 345
Am si eu din primavara 2009, 30 de stupi cu fund antivaroa. Acelesi observatii pe care le- au spus colegii nostrii, David Nick si Maximus, le am si eu; vin doar cu trei complectari:
- am talpi (de 5-7cm) la stupi unse in ulei ars ,si am pus  stupul direct pe pamant , fara sa-mi mai dau de lucru cu caratu dupa mine, de  scanduri sau alte chestii, inaltimea talpilor suficienta ca, sa nu imi ajunga plasa prin iarba, sa se strapunga in nu stiu ce.

-sita nu e pe 100%, in fata si spate fundul are si o aprte delemn, si deci varful coarnelor de le lisa trece de plasa :  i-am carat cu lisa fara probleme.

- tratamentul cu fumigatii , dupa mine, are cam 70% efect fata de stupul inchis ermetic.

fund la stupii mei:

aspecte legate fund sita din primavara 2009, stupi fund antivaroa. acelesi observatii care le- spus

37.5KB


pus acum 14 ani
   
danielM
apicultor

Din: Bistrita-Nasaud
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 345
talpile date in ulei ars:

aspecte legate fund sita talpile date ulei ars:

47.1KB


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Intradevar dupa cum imi imaginam si dupa poza,caratul cu roaba nu e o problema cand nu este tabla.
Ma gandesc la o posibilitate de a cara si cu tabla pusa.La ceva de genul unor rame in care sa culiseze tabla,dar mai in interior fata de picioarele stupului si distantate de sol(mai inguste in sectiune decat piciorele)astfel sa intre ghearele roabei.In acel caz,sita ar fi ceva mai redusa ca suprafatzaDar mai gandim...mai gandim...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
danielM
apicultor

Din: Bistrita-Nasaud
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 345
P.S.
In legatura cu furtisagu, da sunt mai predispusi la furtisag, dar  daca n-ai alte locuri, in afara de urdinis, pe unde sa intre hoatele, nu sunt probleme. Plus ca la acesti stupi poti sa stramtezi urdinisul cat vrei de tare.

Te salut! si un an nou fericit!


pus acum 14 ani
   
danielM
apicultor

Din: Bistrita-Nasaud
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 345

Dila Daniel a scris:

Intradevar dupa cum imi imaginam si dupa poza,caratul cu roaba nu e o problema cand nu este tabla.
Ma gandesc la o posibilitate de a cara si cu tabla pusa.La ceva de genul unor rame in care sa culiseze tabla,dar mai in interior fata de picioarele stupului si distantate de sol(mai inguste in sectiune decat piciorele)astfel sa intre ghearele roabei.In acel caz,sita ar fi ceva mai redusa ca suprafatzaDar mai gandim...mai gandim...


Dar de ce sa cari cu tabla pusa.
Eu in primavara cand am facut transportu la rapita, am lasat tablele acasa plus ca am dat ( din prostie) la o parte de pe cateve rame folia de deasupra ramelor ( capac cu aerisire), si in noaptea aia pe timpul transportului au fost si zero grade, si n-am avut nici o problema cu nici unul, din contra parca aia mi-au fost mai vigurosi tot anul.
Eu acum imi construiesc lazi fara aerisire in capac si cu fund antivaroua ( clopot),Dupa mine aerisirea din capac la sistemul de stup cu sita pe fund, este in plus.

Modificat de danielM (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
De ce sa car cu tabla pusa?
O intrebare buna...nu stiu,poate sunt situatii la unele familii(mai slabe,in dezvoltare...)care ar trebuii sa aiba tabla pusa!
Uite alta problema ivita care naste o intrebare
I-cand se impune obturarea fundului cu tabla?
si mai am una pentru cei ce folosesc fund cu sita
J-este suficienta la stupi o aerisire doar prin fund si nu si la capac?Eu,teoretic zic ca mai bine sunt amandoua.Daca trebuie sa tin stupii inchisi 48 de ore in soare?E o situatie rara,dar odata in toti anii de pastoral daca ti se intampla...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Dl dila daniel am intrebat si eu mai sus daca acesti stupi sint compatibili cu vagonul stiind ca in vagon sint temperaturi mai mari.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

marian sima a scris:

Dl dila daniel am intrebat si eu mai sus daca acesti stupi sint compatibili cu vagonul stiind ca in vagon sint temperaturi mai mari.

Iar eu D.le marian sima,v-am scris ceva in particular.Era o rugaminte de a reformula cumva ceea ce ati vrut sa spuneti sau sa intrebati deoarece eram confuz.
Semnul intrebarii pus la sfarsitul unei fraze ajuta mult.Cel putin pe mine care sunt mai incet cu procesatorul.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

marian sima a scris:

Dl dila daniel am intrebat si eu mai sus daca acesti stupi sint compatibili cu vagonul stiind ca in vagon sint temperaturi mai mari.

Nu pot sa spun daca sunt compatibili.Eu referitor la fundul cu sita ,am afirmat ca stiu doar teoretic,practic,neavand ocazia sa lucrez cu el.
Dar,teoretic,nu vad de ce nu ar merge si la pavilion.Cu toate ca nu sunt chiar deacord cu cele afirmate cum ca ar fi mai cald in pavilion.Nu contest ceea ce spuneti dar eu personal,in pavilion am mai racoare ca afara(vara).Cei drept ca am luminatoare(geamuri) pe toata lungimea si stupii nu se lipesc perfect de peretii pavilionului.Deci cred ca difera de la pavilion la pavilion.
Eu urmaresc sa am acelasi model de stup si la cei de jos si la pavilion.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

marian sima a scris:

Daca i-mi permiteti ,nu am acest model de stupi cu sita dar e interesant si sint de acord cu dv ,intrebarea este pe jos e foarte bine ,poate fi aplicata aceasta metoda si la vagon stiind ca vara temperatura in vagon este foarte ridicata ,daca mai ales nici nu stai la el sa lasi usile deschise sa se faca curent de aer.

Asta este postarea unde ceream detalii in privat cu rugamintea de a reformula cumva sau a fi mai exact la ce va referiti,daca vreti sa intrebati ceva...ca aram confuz.
Acum am inteles si am raspuns.Si o fac oricand stiu si pot sa ajut pe cineva.
O seara minunata!


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

marian sima a scris:

Daca i-mi permiteti ,nu am acest model de stupi cu sita dar e interesant si sint de acord cu dv ,intrebarea este pe jos e foarte bine ,poate fi aplicata aceasta metoda si la vagon stiind ca vara temperatura in vagon este foarte ridicata ,daca mai ales nici nu stai la el sa lasi usile deschise sa se faca curent de aer.



Acum realizez de ce sustineti cu ca folia este catastrofa pe timpul rece.Normal ca folia folosita la o familie fara sita antivaroua este catastrofa.Colegul Maximus si nu numai el , folosesc folia in combinatie cu sita din fundul stupiilor.
Dupa ce aprofundati acest subiect, sigur o s ava schimbati parerea.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312

Dila Daniel a scris:


marian sima a scris:

Dl dila daniel am intrebat si eu mai sus daca acesti stupi sint compatibili cu vagonul stiind ca in vagon sint temperaturi mai mari.

Nu pot sa spun daca sunt compatibili.Eu referitor la fundul cu sita ,am afirmat ca stiu doar teoretic,practic,neavand ocazia sa lucrez cu el.
Dar,teoretic,nu vad de ce nu ar merge si la pavilion.Cu toate ca nu sunt chiar deacord cu cele afirmate cum ca ar fi mai cald in pavilion.Nu contest ceea ce spuneti dar eu personal,in pavilion am mai racoare ca afara(vara).Cei drept ca am luminatoare(geamuri) pe toata lungimea si stupii nu se lipesc perfect de peretii pavilionului.Deci cred ca difera de la pavilion la pavilion.
Eu urmaresc sa am acelasi model de stup si la cei de jos si la pavilion.

La mine in pavilion e ceva mai cald. In lipsa mea sta cu trapele si geamurile inchise.
La 2/3 din el lazile sunt cu sita. Nu sunt probleme, din contra, cand la ceilalti se formeaza barbi, la astia de au sita e curat peretele.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
In cazul folosirii lor pe pavilion,cred ca se impun niste masuri mai atente de igiena.
Ma gandesc la"resturile" cazute prin sita?Ar fi ceva ce sa imi spui asupra acestui aspect?


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
romikele
Vizitator




Dila Daniel a scris:

In cazul folosirii lor pe pavilion,cred ca se impun niste masuri mai atente de igiena.
Ma gandesc la"resturile" cazute prin sita?Ar fi ceva ce sa imi spui asupra acestui aspect?

Resturile se pot colecta in niste "tavite" din tabla, carton sau folie, asta presupunand ca fundul sa stea pe niste stinghii laterale cu inaltime corespunzatoare. Asta daca nu e obturata sita cu tabla, care ar colecta ea reziduurile.


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
o simpla folie dedesupt, periodic scuturata. De fapt, eu am pus un linoleum, ca e mai rigid.
Vin cu poze-n doua zile.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Multumesc la amandoi.Tot legat de folosirea lor in pavilion,v-asi ruga (imi da omul un deget....)ceva aspecte legate de punctul G,stiind ca la pavilion odata declansat un furtisag...e mai rau.
Daca mai foloseste cineva fund cu sita in pavilion,pot sa li se alature...daca doreste.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Eu unul nu-s patit. Nu pot scrie o parere.
Dar, deschiderea fiind inspre interriorul pavilionului, cred ca e mai fereala.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Adrian...adica cum?...tu tragi tabla inspre urdinis?Sau te referi ca nu are acces albina decat din interiorul pavilionului?...la mine albina are loc printre stupi si peretele pavilionului...

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Nu stiu sa descriu exact... imagineaza-ti ca fundul cu sita sta pe un calapod - un patrat din lemn dar la care lipseste o latura, partea din spate. pe acolo bag sau scot linoleumul. In fata e si peretele pavilionului, albina nu are acces sub sita

_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Da,gata am inteles.Multzam fain!(parca asa se zice pe acolo)

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Pentrul dl pupumea ,chiar de miine am sa incep sa construesc 10 cutii cu sita sa vad beneficiile acestui model de stup.Cind vorbiam de colegul care ia murit "colloniile"acesta avea fund fix la cutii.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Spor la treaba
Te paste doua probleme
1 o sa vrei sa schimbi toate lazile pe sistem cu site antivaroua
2 o sa apari si pe aici :
cu anunturi de vanzare lazi.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
nu apar la anunturi dl pupume eu si mobila de la soacra am transformato.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Inainte de a ma apuca de lucru citeva intrebari (nu sint puse pentru a va verifica cunostintele ,si le pun pentru a ma lamuri eu mai bine) 1 care stup credeti ca este cel mai potrivit pentru acest sistem? (dupa parerea mea ar fi ala cu rama intoarsa ,ar pastra cel mai bine microclimatul fiind mai strimt si ma inalt) 2care sint diferentele de lucru cu el fata de un stup obisnuit.? 3care a fost cea mai mare cantitate de miere pe care a-ti scoso de la un astfel de stup? 4Daca este diferente de dezvoltarea "coloniei"(imi vine deandoselea cuvintul asta) daca sint ,o dezvoltare mai tirzie primavara ,sau disparitia puietului mai devreme toamna ?      Avantaje ar fi:in primul rind diminuarea parazitilor ,o aerisire buna in timpul transportului .maturarea mieri mai repede; si va las pe dv sa mai adaugati dar vreau sa aflu de la dv si dezavantajele. multumesc pentru raspuns anticipat.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pai ..., aa'... adicaaa ....

Mai colegule, daca vrei raspunsuri  la atatea intrebari, uite ai la indemana forumul.Ca sa ma apuc acuma si sa te multumesc pe mata trebuie sa stau frumos doua zile si sa scriu cat de-o carte.Ca apoi, peste trei zile sa vina alt prieten coleg mai nou pe forum care sa posteze un post si sa ceara raspuns nu-i asa,  .... la treispe intrebari de la un mogul.

Pune o intrebare, una singura, la alegere, incercam sa o lamurim (ca nu e nimeni angajat pe net) si apoi trecem la alta.Pintre altele mai pui o poza mai invatam si noi si matale .Si uite asa se face 2011.


Sorin Dan Dinu


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Zi la prima.tocmai citeam in alta parte oconversatie a dv cu dl balasbebe ,ma informez.Cit despre cestia cu moguli ,ce vati suparat?si asa pe criza asta sa mai diminuat din ei.Cind am zis moguli nu am zis de la mine ,altcineva va numit asa mai intii ,si nu cred ca facea referire direct la dv,acum daca dv va credeti mogul asta e ,sa fiti un mogul sanatos si cu butoaele pline de miere.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
IN afara de aceasta postare si una la utilaje ,nimic nu mai face referire la sistemul cu sita.si in astea 2 nu prea gasesc raspuns la intrebarile mele ,nui bai am sa ma lovesc de ele in practica.

pus acum 14 ani
   
ioanpuiu
apicultor

Din: bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1060
@marian sima


APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Profil | Logout

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL


clic pe cauta - scrie   antivaroua  īn căsuţă la  cuvint cheie, submit şi găseşti peste 20 de subiecte unde s-a vorbit de fundul cu sită


_______________________________________
May you walk on warm sands !
                                   Ahnassi / TES3

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Multumesc.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Dl ioan puiu am facut cum a-ti zis degeaba nu am gasit mare lucru ,cel putin nu am gasit raspuns la nici o intrebare din cele puse de mine. pentru dl pupumea ,nu e nevoe sa scriti pagini eu inteleg repede,de exenplu la prima intrebare referitor la cutie puteti sa spunuti lada cutare sau cutare fara sa dati detali.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Pentru dl pupumea ,nu va mai obositi sa scrieti ca am gasit in alta parte mai multe detali despre acest sistem.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

marian sima a scris:

Inainte de a ma apuca de lucru citeva intrebari (nu sint puse pentru a va verifica cunostintele ,si le pun pentru a ma lamuri eu mai bine) 1 care stup credeti ca este cel mai potrivit pentru acest sistem? (dupa parerea mea ar fi ala cu rama intoarsa ,ar pastra cel mai bine microclimatul fiind mai strimt si ma inalt) 2care sint diferentele de lucru cu el fata de un stup obisnuit.? 3care a fost cea mai mare cantitate de miere pe care a-ti scoso de la un astfel de stup? 4Daca este diferente de dezvoltarea "coloniei"(imi vine deandoselea cuvintul asta) daca sint ,o dezvoltare mai tirzie primavara ,sau disparitia puietului mai devreme toamna ?      Avantaje ar fi:in primul rind diminuarea parazitilor ,o aerisire buna in timpul transportului .maturarea mieri mai repede; si va las pe dv sa mai adaugati dar vreau sa aflu de la dv si dezavantajele. multumesc pentru raspuns anticipat.

Salutari !!!
Vin si io cu o intrebare:
Ce inseamna stup cu "rama intoarsa",adica cum, rama intoarsa ...
Astept raspuns, pt. ca nu vreau sa zic eu ceva gresit.
Cu multumiri 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pentru stationar - Lada de 12 Dadand cu magazie de 1/2
Pentru pastoral - lada de 11 Dadand si magazii de 1/2
Eu am astazi cuiburile p e10 si pe 12.Caturi de 1/2 cu 9 si 10 rame
Maine (viitor) as vrea sa trec pe multi etajat redus.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525

adi hodis a scris:


marian sima a scris:

Inainte de a ma apuca de lucru citeva intrebari (nu sint puse pentru a va verifica cunostintele ,si le pun pentru a ma lamuri eu mai bine) 1 care stup credeti ca este cel mai potrivit pentru acest sistem? (dupa parerea mea ar fi ala cu rama intoarsa ,ar pastra cel mai bine microclimatul fiind mai strimt si ma inalt) 2care sint diferentele de lucru cu el fata de un stup obisnuit.? 3care a fost cea mai mare cantitate de miere pe care a-ti scoso de la un astfel de stup? 4Daca este diferente de dezvoltarea "coloniei"(imi vine deandoselea cuvintul asta) daca sint ,o dezvoltare mai tirzie primavara ,sau disparitia puietului mai devreme toamna ?      Avantaje ar fi:in primul rind diminuarea parazitilor ,o aerisire buna in timpul transportului .maturarea mieri mai repede; si va las pe dv sa mai adaugati dar vreau sa aflu de la dv si dezavantajele. multumesc pentru raspuns anticipat.

Salutari !!!
Vin si io cu o intrebare:
Ce inseamna stup cu "rama intoarsa",adica cum, rama intoarsa ...
Astept raspuns, pt. ca nu vreau sa zic eu ceva gresit.
Cu multumiri 

Ma gandesc ca vrea sa spuna "in pat cald"


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Sa nu se refere la Layens

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Rama normala decit ca e pusa invers (inaltimea e mai mare decit latimea)cum ar veni umerasele ramei puse pe o latura.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

marian sima a scris:

Rama normala decit ca e pusa invers (inaltimea e mai mare decit latimea)cum ar veni umerasele ramei puse pe o latura.

N-am vrut sa afirm tipul asta de rama pt. ca ar insemna sa schimbam si stupii si ar fi un nou tip "layens ingustat" dar, ma gandeam ca poate fi vorba si de cuib de 12 rame  1/1 care se poate intoarce, defapt este in uz.
Nu stiu daca va fi preluata ideea cu rama ingusta Layens pt. ca ar impune mari schimbari.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Am vazut acest sistem leyens la niste apicultori din bucuresti care era la salcim la vlad tepes a scos mai multa miere pe familie decit mine si prieteni mei ,era un laeyens cu cat ,eu cred ca ar merge foarte bine la sistemul cu sita ,

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Puteti sa spuneti ca am dato din lac in put dar m-am hotarit noul meu model de stup acesta este jos 12 rame model laeyens si sus cat asemeni si binenteles sita .

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

marian sima a scris:

Puteti sa spuneti ca am dato din lac in put dar m-am hotarit noul meu model de stup acesta este jos 12 rame model laeyens si sus cat asemeni si binenteles sita .

Eu zic sa mai reflectezi, sa ai in vedere ca nu doar ramele conditioneaza productia si ca odata ce ai atins nr-l dorit de stupi, poate vei vrea sa scoti bani si din vanzari familii/stupi si se vinde bine ce exista si ce se extinde in viitor.
Mai gandeste-te ... 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
maximus
Vizitator




marian sima a scris:

Puteti sa spuneti ca am dato din lac in put dar m-am hotarit noul meu model de stup acesta este jos 12 rame model laeyens si sus cat asemeni si binenteles sita .


  marian,la layens e 2 directii mari:vrei sa faci miere de calitate si sa muncesti mai putin sau vrei sa faci albina si sa muncesti mult mai mult?


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

marian sima a scris:

Puteti sa spuneti ca am dato din lac in put dar m-am hotarit noul meu model de stup acesta este jos 12 rame model laeyens si sus cat asemeni si binenteles sita .

Doar din curiozitate intreb:ce centrifuga foloseau?Poate pot sa imi raspunda din cei care folosesc rama Layens.Chiar nu stiu...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
normala,tangentiala DD.Iese mierea la fix din ele.Vazut

_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
m-am lamurit.Multumesc.Sa revenim la aspectele fundului cu sita...

_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

marian sima a scris:

Pentru dl pupumea ,nu va mai obositi sa scrieti ca am gasit in alta parte mai multe detali despre acest sistem.



si unde anume ati gasit?

daca cumva pe acest forum asta inseamna ca Pupe a avut dreptate cand va trims sa "mai cititi", daca in alta parte atunci frumos ar fi sa ne mai luminati si pe noi restul lumii.

revenind, alegerea tipului de stup optim depinde de la stupar la stupar, in fctie de zonele de pastorala, de vatra, de disponibilitatea apicultorului, etc

Eu de exemplu ptr pastoral intensiv as merge pe ME cu 8 rame, dar cum acum sunt apicultor de "hobby" am dadan 1/1 + magazine 1/2

Despre fundul antivaroo in afara de posibila vulnerabilitate a plasei la transport si asezare in pastoral nu-i vad alt dezavanaj, are avantaje la toate celelalte capitole (tratament, aerisire&condens, curatenie, etc)


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Cristian IONITA a scris:

...Despre fundul antivaroo in afara de posibila vulnerabilitate a plasei la transport si asezare in pastoral nu-i vad alt dezavanaj, are avantaje la toate celelalte capitole (tratament, aerisire&condens, curatenie, etc)

Eu unul ,sunt constient de avantaje si mai mult ca sigur voi opta in viitor pentru el,dar imi place sa cunosc cat mai in amanunt detalii inainte de a porni la drum.Deaceea intreb,sa invat din greselile inaintasilor mei si sa invat si din invatamintele lor.Imi vor ramane destule necunoscute,prin care sunt constient ca voi trece(cu bine zic eu) prin ele.
P.S.pentru hoby...asi fi ales alt stup.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
danut
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 681

gica a scris:

normala,tangentiala DD.Iese mierea la fix din ele.Vazut

Nea Gica cred ca Marian vorbeste de stupul prezentat de Dobre la Ramnic sigur l-ati vazut si dumneavoastra numai ca ala avea catul pe rama de m.e. intoarsa .


_______________________________________
omul a cucerit natura supunindui-se

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Layensul cu cat a-r avea mai multe avantaje fiind mai inalt si mai strimt jos ar fi mai putin predispus la furtisag cind se fac stimulari ,ghemul ar fi mai ferit de curenti de aer de zgomot ,sar pierde mai putin polen,dar toate astea au cazut din plan,astazi am fost de am montat o cabina de dus cu hidromasaj si culmea propietarul vrea dupa 15 ianuarie sa incepem la o vila a lui in bucuresti ,pe urma alta in localitatea 30 decembrie si uite asa nu o sa am iar prea mult timp de ele,ferice de voi ca aveti timp de ele.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Va rog cu respect pe toti(inclusiv eu)sa incercam sa nu deviem de la subiectul topicului.

Modificat de Dila Daniel (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982
domnu ,, dănilă,,   sita și de unde o luăm zic că e la subiect

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Dane,subiectul sunt convins ca e bun,ca altele cateva sute de pe forum,dar fiecare trebuie dezbatut in sectiunea lui,Altfel toata informatia se face varza si nu realizam nimic.In topicul acesta,am pus in discutie cateva aspecte legate de fundul cu sita...Reciteste primele postari.Ai ceva de completat sau de afirmat?sunt ochi si urechi.Daca nu...
Nu o spun ca sunt eu mafalda...Craiovei ) dar serios vorbind,cred ca una din marile noastre greseli(si eu ma includ)este ca mai mereu,deviem in discutii cu totul altele decat subiectul topicului unde scriem.Si ne este greu tot noua ,cand revenim sa cautam informatie despre un subiect anume...
Daniele...te pupa Daniel  


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

david nick a scris:


b,,,,,,Vara fiind multa albina se intampla ca o parte din ea sa intre sub plasa si se poate deduce ca nu este chiar usor mai ales cand ai si straini la carat. Pt a preantampina  partial acest neajuns la fundurile pe care leam facut eu am modificat putin si sunt multumit aproape in intregime.

David,dupa cum am "amenintat" am revenit la subiect
Te rog,daca vrei sa dezvolti putin subiectul acesta.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
Discutia despre "de unde se poate achizitiona plasa" a fost mutata la

Cel mai bine ar fi fost sa o mut chiar pe forumul de anunturi dar ma gandesc ca multi nu sunt inregistrati pe ambele forumuri si informatia este mult prea importanta ca sa se piarda.

Revin si eu cu rugamintea lui Daniel ca aici discutia sa fie "tehnica" si mai putin cu conotatie "comerciala".


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
tedy.albinutza
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 133
E vreo problema daca nu mai fac rama pentru sita de pe fund? Vreau sa fixez sita de fund ca oricum nu trebuie luata sita jos(sau cel putin nu am auzit pe nimeni)
In afara de aspectul legat de munca in plus la schimbatul sitei (deteliorare) nu vad alt dezavantaj


_______________________________________
Da-mi, Doamne, puterea tanarului si mintea batranului.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai asa avem cred eu majoritatea ... sita de la soclu este fixa, exista insa ma multe o tabla in plan paralel cu plasa care optureaza golul

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
tedy.albinutza
apicultor

Din: Baia Mare
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 133
o fi cineva nemultumit cu aerisirea doar de la sita de pe fund?o fi deajuns? eu ma gandesc la 12 rame cuib+2x cat1/2

_______________________________________
Da-mi, Doamne, puterea tanarului si mintea batranului.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Dila Daniel a scris:


david nick a scris:


b,,,,,,Vara fiind multa albina se intampla ca o parte din ea sa intre sub plasa si se poate deduce ca nu este chiar usor mai ales cand ai si straini la carat. Pt a preantampina  partial acest neajuns la fundurile pe care leam facut eu am modificat putin si sunt multumit aproape in intregime.

David,dupa cum am "amenintat" am revenit la subiect
Te rog,daca vrei sa dezvolti putin subiectul acesta.

Si eu te rog d-nu David pt. ca ash vrea sa nu mai am aventuri cu oamenii la incarcat ... eventual dupa ce-s descarcati ... 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Va salut,
poate nu sunt cel mai in masura sa dau detalii dar din putina mea experienta(2006 folosesc aceasta lada) va impartasesc:
folosesc acest tip de lada DADANT 10X1/1, 2 MAG 10X1/2, CORP ALIMENTATOR, (CARE POATE FI, DUPA NECESITATI):SUPORT IZGONITOR, PODISOR, REFUGIU, cu plasa pe tot fundul, obturatorul din OSB de 8 mm,
Concluzii?
Net superioara celor fara plasa pe fund
Curatenie impecabila, intretinuta, e adevarat cu ajutorul fundului
Aerisire suficienta chiar in cazul inchiderii pe o perioada mai indelungata(atentie: fam puternice pot avea de suferit in plina caldura incercand sa iasa la "aer" prin plasa de fapt obtureaza aerisirea celorlalte, fapt ce duce la asfixiere, deci aerisire pe tot fundul)
in pastoral am incercat intotdeauna sa pun lada pe 2 scanduri, evitand astfel pericolul de a strapunge plasa cu ceva(sigur, acest inconvenient se rezolva investind in plasa mai de calitate, poate expandata comparativ cu cea de sarma?). Poate o brazda data cu o coasa ar rezolva aceasta problema, oricum imi place sa fie "lumina"la urdinis.
Furtisag nu am intalnit, poate ceva cercetare mai insistenta la plasa(in general cand pun ramele la lins dupa extractie, dar m-am obisniut si le plasez seara, iar
pana dimineata nu mai e problema)

aspecte legate fund sita sunt cel mai masura dau detalii dar din putina mea folosesc aceasta lada)

33.6KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
alta cu "curu gol"

aspecte legate fund sita alta "curu gol"

31KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Fund +corp(imbinare)

aspecte legate fund sita fund

22KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Se vede in foto santul pe unde culiseaza obturatorul din OSB.
Poate ceva ar merita mentionat: am intampinat ceva problemute la scoaterea OSB-ului din cauza umezelii, nu la toate dar..... depinde de cat de fix e facut.


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Oricum OSB-ul ramane din ian-feb(depinde de vreme) pana in aprilie-mai. Dar tot trebuie scos cel putin o data la curatenia dupa iernare. Poate tabla e mai recomandata din acest PDV

_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Si la tratamente(era sa uit), pierderea de "fum" se compenseaza cu +doza.

_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
La incarcat si eu am intalnit problema cu albinele care inopteaza sub plasa. Faptul ca au acces la "mirosul si bazaitul" familiei prin plasa, nu le prea indeamna sa intre, introducerea obturatorului in seara incarcari rezolva aceasta problema, iar dimineata cand se inchid pt transport se scoate obturatorul si e OK. Da nici barba nu vezi la aceste lazi, indiferent de caldura de afara. Deci +albine la munca

_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
     

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Vio,multumim.Dar asi avea ceva intrebari daca nu te deranjaza.
-obturator OSB-iti convine mai mult decat tabla?de ce?
-aerisire in capac?...eu nu am observat Daca nu ,de ce?
-detalii despre ultimul element?-cum il folosesti in toate cazurile expuse?-podisor-izgonitor-corp alimentator.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
david nick
apicultor

Din: Vaslui . 1965.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 726

adi hodis a scris:


Dila Daniel a scris:


david nick a scris:


b,,,,,,Vara fiind multa albina se intampla ca o parte din ea sa intre sub plasa si se poate deduce ca nu este chiar usor mai ales cand ai si straini la carat. Pt a preantampina  partial acest neajuns la fundurile pe care leam facut eu am modificat putin si sunt multumit aproape in intregime.

David,dupa cum am "amenintat" am revenit la subiect
Te rog,daca vrei sa dezvolti putin subiectul acesta.

Si eu te rog d-nu David pt. ca ash vrea sa nu mai am aventuri cu oamenii la incarcat ... eventual dupa ce-s descarcati ... 

Sa incerc sa explic si eu ceva,sa puteti intelege.
Se ia in fund din comert sau ACA este la fel.Eu pe acesta la-m modificat putin ..
    .....am atasat polita de zbor cu bamamale ...polita de 7cm...pt pastoral este ideala din toate privintele.
    .....pe mijlocul plasei care este obisnuita cu ochiuri de 3,2 mm al pus un leat care este prins cu holtshuruburu de 80 mm,de care se prinde si plasa cu capse .
  ......dedesubt sub polita de zbor se poate pune o scandurica ,sa obtureze total spatiu pe unde ar putea intra albina sub plasa....de aici problema cu ele cand mutam stupii.
   .....tavita care este indoita numai intro parte se pune numai prin spate si inchide spatiu bine de numai intra nici o albina,,,,la cei de CA intra la greu sub plasa chiar cu tava pusa.

....Mai studiati pozele puse de mine si o sa intelegeti totul ,este fff simplu.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
scuze ca sunt un pic off topic ..dar care-i treaba cu elementul din poza? ce rol are? am mai vazut si am ramas tot prost...


multumesc frumos

aspecte legate fund sita scuze sunt pic off topic ..dar care-i treaba elementul din poza? rol are?

32.3KB


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167

Dila Daniel a scris:

Vio,multumim.Dar asi avea ceva intrebari daca nu te deranjaza.
-obturator OSB-iti convine mai mult decat tabla?de ce?
-aerisire in capac?...eu nu am observat Daca nu ,de ce?
-detalii despre ultimul element?-cum il folosesti in toate cazurile expuse?-podisor-izgonitor-corp alimentator.

1.asa a fost conceput, atunci credeam ca tabla tine frig...............am spus:cred ca tabla e mai buna
2.In foto se observa ......
3.Detaliile ar fi mai relevante daca as avea poza cu fiecare componenta, dar incerc sa explic luind treaba de la inceput: 2 mag=1 corp(2 mag una pe alta pot primi o rama 1/1, 2 corpuri alimentator unul pe altul pot primi rama de mag. Asta ca sa-ti faci idee despre inaltimea acestui corp(nu l-am masurat exact ). In interiorul acestui corp intra alimentatorul, construit cam ca si in foto....

aspecte legate fund sita dila daniel asi avea ceva intrebari daca osb-iti convine mai mult decat

32.5KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
numai ca al meu are accesul albinelor in capat nu pe mijloc putand primi aprox 4.8 l sirop). Daca acoper plasa de sarma de pe alimentator, acesta se transforma in podisor(ocupa toate ramele, avand o aerisire prin plasa in partea spate a lazii). Daca iau alimentatorul si las acel corp gol, peste care pun capacul, creez spatiu de 7-8 cm intre rame si capac, deci refugiu , loc de tenis, ce vor sa faca(mai ales de la salcam, caldura, rame pline, )Eu extrag acasa, unde iau acel corp cu o seara inaintea extractie, si il pun intre cuib si mag, sau intre mag 1 si 2 daca e cazul. In acel corp plasez izgonitorul construit dintr-un placaj incadrat in rama de brad, cu evacuarea albinelor pe cele 4 colturi. De seara pana a 2-a zi nu prea mai am ce matura pe rame. Daca ajung la albine in acest w-end promit sa fac poze sa fie mai relevant.

aspecte legate fund sita numai meu are accesul albinelor capat mijloc putand primi aprox 4.8 sirop).

9.1KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167

balanescuadrian a scris:

scuze ca sunt un pic off topic ..dar care-i treaba cu elementul din poza? ce rol are? am mai vazut si am ramas tot prost...


multumesc frumos

suntem un pic off topic, dar cu speranta ca ajutam pe cei care cauta solutii pt construirea lazii perfecte postez tot aici
Are f multe roluri
1.Asigura rezistenta cu mult mai mare imbinarii dintre cele 2 laturi, fiind lipite cu adeziv si batut cui. A nu se intelege ca cele 2 laturi sunt imbinate doar prin apropierea lor ci si prin faltz dupa cum se poate observa si in poza.
2.Rol de ghidaj pt "cuplarea" corpului cu fundu, a magaziiei cu corpul,...samd, a capacului cu mag sau alimentatorul(vezi varful acelei piese care este un pic teshit).
3.Rol de anulare a gradelor de libertate dupa cuplaj(stiu ca suna pompos dar sper sa fiu inteles). Alunecarea laterala dintre partile componente este anulata de imbinarea in faltz, iar fata-spate de acele leaturi
4. Constituie "picioarele pe care pun magazia cu rame pe capac cind umblu in cuib.
5.Este locul unde bag dalta si desprind partile componente ale lazii.
.....poate ca mai sunt da nu le-am observat.......

aspecte legate fund sita sunt pic off topic ..dar care-i treaba elementul din poza? rol are? mai

30.3KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Robust şi funcţional acest model de stup.
Iar explicaţiile pe măsură !
Se mulţumeşte.

Eu aş mai avea o īntrebare: la transport părţile componente se leagă cu chingă ?


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Un aspect la care m-am gandit !!!
Ce lungime are corpurile ???
Am avut ocazii sa le masor si nu mi-a picat fisa ca daca-s la o lungime de peste 54 cm nu le mai pot aseza intre obloanele benei, ca lungimea corpurilor sa fie perpendicular cu axa camionului.Bena are 2,2o m intre obloane si in acest caz va trebui asezate cu lungimea corpurilor pe axa camionului.
Ar fi bine de masurat si sa calculeze fiecare cum se vor cere sa fie asezate in mijloacele lor.  


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394

vio a scris:

Oricum OSB-ul ramane din ian-feb(depinde de vreme) pana in aprilie-mai. Dar tot trebuie scos cel putin o data la curatenia dupa iernare. Poate tabla e mai recomandata din acest PDV

Vio,in acest caz tre airisire in capac altfel facem cultura mucegaiului,sau crestem hribe (fungia porcina  ) si atunci ce rost are plasa anti varoua,doar pe timp de vara? 

Modificat de valy gudas (acum 14 ani)


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

danielM a scris:


Dila Daniel a scris:

Intradevar dupa cum imi imaginam si dupa poza,caratul cu roaba nu e o problema cand nu este tabla.
Ma gandesc la o posibilitate de a cara si cu tabla pusa.La ceva de genul unor rame in care sa culiseze tabla,dar mai in interior fata de picioarele stupului si distantate de sol(mai inguste in sectiune decat piciorele)astfel sa intre ghearele roabei.In acel caz,sita ar fi ceva mai redusa ca suprafatzaDar mai gandim...mai gandim...


Dar de ce sa cari cu tabla pusa.
Eu in primavara cand am facut transportu la rapita, am lasat tablele acasa plus ca am dat ( din prostie) la o parte de pe cateve rame folia de deasupra ramelor ( capac cu aerisire), si in noaptea aia pe timpul transportului au fost si zero grade, si n-am avut nici o problema cu nici unul, din contra parca aia mi-au fost mai vigurosi tot anul.
Eu acum imi construiesc lazi fara aerisire in capac si cu fund antivaroua ( clopot),Dupa mine aerisirea din capac la sistemul de stup cu sita pe fund, este in plus.


Sunt de aceeasi parere Daniel, un sistem de ventilatie trebuie sa fie dar pe timp de iernare e bine sa ai posibilitatea sa pui folie si sa poti face izolatie calumea cu materiale izolante, vara...e utila aerisirea!


pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167

neculai.luca a scris:

Robust şi funcţional acest model de stup.
Iar explicaţiile pe măsură !
Se mulţumeşte.

Eu aş mai avea o īntrebare: la transport părţile componente se leagă cu chingă ?

Da se leag acu chinga.


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167

adi hodis a scris:

Un aspect la care m-am gandit !!!
Ce lungime are corpurile ???
Am avut ocazii sa le masor si nu mi-a picat fisa ca daca-s la o lungime de peste 54 cm nu le mai pot aseza intre obloanele benei, ca lungimea corpurilor sa fie perpendicular cu axa camionului.Bena are 2,2o m intre obloane si in acest caz va trebui asezate cu lungimea corpurilor pe axa camionului.
Ar fi bine de masurat si sa calculeze fiecare cum se vor cere sa fie asezate in mijloacele lor.  

Lungimea se vede (chiar daca mai slab)in foto = 530mm. Nu stiu dumneavoastra cum incarcati lazile la transport, dar eu stiu ca se incarca "pe lungime", adica lungimea ramei va fi pe directia de deplasare, altfel exista riscul sa se miste ramele, (mai ales la culesurile timpurii, cand poate nu toate cuiburile sunt complete(pe 10rame)). Visavis de acest aspect chiar as intreba pe cei cu pavilion:daca lada e in pat rece cum le pregatesc pt transport?

aspecte legate fund sita adi hodis scris:un aspect care m-am gandit !!!ce lungime are corpurile

33KB


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

adi hodis a scris:

Un aspect la care m-am gandit !!!
Ce lungime are corpurile ???
Am avut ocazii sa le masor si nu mi-a picat fisa ca daca-s la o lungime de peste 54 cm nu le mai pot aseza intre obloanele benei, ca lungimea corpurilor sa fie perpendicular cu axa camionului.Bena are 2,2o m intre obloane si in acest caz va trebui asezate cu lungimea corpurilor pe axa camionului.
Ar fi bine de masurat si sa calculeze fiecare cum se vor cere sa fie asezate in mijloacele lor.  



Adi ... oricum e mai bine sa asezi stupi astfel incat ramele sa fie paralele cu directia de mers.


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

vio a scris:


adi hodis a scris:

Un aspect la care m-am gandit !!!
Ce lungime are corpurile ???
Am avut ocazii sa le masor si nu mi-a picat fisa ca daca-s la o lungime de peste 54 cm nu le mai pot aseza intre obloanele benei, ca lungimea corpurilor sa fie perpendicular cu axa camionului.Bena are 2,2o m intre obloane si in acest caz va trebui asezate cu lungimea corpurilor pe axa camionului.
Ar fi bine de masurat si sa calculeze fiecare cum se vor cere sa fie asezate in mijloacele lor.  

Lungimea se vede (chiar daca mai slab)in foto = 530mm. Nu stiu dumneavoastra cum incarcati lazile la transport, dar eu stiu ca se incarca "pe lungime", adica lungimea ramei va fi pe directia de deplasare, altfel exista riscul sa se miste ramele, (mai ales la culesurile timpurii, cand poate nu toate cuiburile sunt complete(pe 10rame)). Visavis de acest aspect chiar as intreba pe cei cu pavilion:daca lada e in pat rece cum le pregatesc pt transport?

Din punctul de vedere al miscarii ramelor ( se bat ramele de olalta) in timpul transportului, la starea drumurilor ... nici nu mai stiu ce sa zic.Din experientza mea e mai important volumul ocupat in mijlocul de transport.
Asezarea/pozitzia ramelor desigur ca conteaza dar unele drumuri cu denivelari, gropi ... cam anuleaza scopul asezarii, "sa nu se bata ramele de olalta" in special la pavilioane unde ramele unora sant asezate cu lungimea prependicular cu directzia de mers.Aici intervine efectul franelor la batutul ramelor, care al putem conditziona prin felul de a conduce.Deci indiferent de asezare, scopul este sa alegem varianta care ofera ocuparea spatiului cat mai complect din mijloacele de transport.
   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
Si inca ceva, daca tot suntem off topic:
un aspect pe care o data la ridicat PUPE-LADA ASTA NU ARE "EXCRESCENTE"
adica pot fi cladite la transport ca si cuburile, neexistand impedimente de genul, capac iesit inafara, irdinish, fapt ce ajuta la rigidizare pe timpul tranportului chiar f mult.


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Haideti sa va povestesc un "aspect" recent.
Cu vreo 3 zile in urma ma viziteaza 2 apicultori batrani de la mine din zona. La vatra fixa.
Semiprofesionisti, < 80 de familii, destul de devotati albinelor. Nici vorba de internet in cazul lor.
Vorbim una-alta, ajung neintentionat si la subiectul sita antivarooa. Nu s-a auzit de aia!
Desi nu obisnuiesc sa deranjez o familie de dragu nu-stiu-cui, iau totusi capacele de pe doua lazi.
   Apare podisorul:
    -"pai tu nu i-ai impachetat ???"
    -nu, nu am nici macar diafragme iarna asta.
   - "????"
Partea intunecata din mine ar fi dat orice sa fi avut aparatul foto la indena in momentul cand am ridicat podisorul. E greu de reprodus in cuvinte momentul in care, prin sita de pe soclu, au vazut pamantul de desupt! Si culmea, albinele inca vii, in ghem !!!
   Am vazut doi oameni, in jur de 60 de ani, facandu-si cruci, la propiu, de parca ar fi vazut pe necuratul...
   Apoi am intrat la o cafea imbunatatita, la caldura. Moment care deobicei mai dezleaga limbile.
De data asta, am vorbit mai mult singur. Erau cu gandul la blestematul ala de fund cu sita si iernarea fara impachetaj.
   Ceva s-a "rupt" in conceptia lor despre intretinerea albinelor. Cum sa accepti, in adancul sufletului, ca zeci de ani ai bagat carpe degeaba in lazi ????
   Mare lucru informatia la zi... In orice domeniu!


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
ma uit de ceva vreme la alti stupari ..si ...ajung cu greu (10 min ...dupa postarea anterioara) si la alt stupar  ..sa vad ce fel de cutii are!

neclaritati:
1. ce fel de capace ai la cutii? etanse? ca in poze (vazute pe pagina) par a fi normale deci circula aerul!
2. ce fel de podisoare ai ?
3. nu face curent plasa din podisor cu plasa din fundul cutiei? (daca capacul nu este etans?!

pune-ne si noua o poza! promitem ca mai vorbim cu tine si dupa   


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
iar dau in offtopic, dar hai sa fie:
- capace: telescopice, nu sunt etanse;
-podisoare: cum o dat Domnu`, unde-s cu sita a ramas folia, unde-s din lemn, le-am etanseizat cu banda adeziva. La amaratele alea de orizontale, sunt scandurele;
-curent: in toate cazurile unde-i sita pe fund, nu capacul inchide etans, ci podisorul;

aspecte legate fund sita iar dau offtopic, dar hai fie:- capace: sunt cum dat domnu`, unde-s sita CLUB STUPARITUL

35.2KB


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
Dar daca stupi sunt pusi pe un astfel de rastel,nu iar bate vantul prea tare la fund?
Ce parere aveti?

aspecte legate fund sita dar daca stupi sunt pusi astfel rastel,nu iar bate vantul prea tare fund?ce

39.4KB


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

valy gudas a scris:

Dar daca stupi sunt pusi pe un astfel de rastel,nu iar bate vantul prea tare la fund?
Ce parere aveti?

teoretic...ba da. 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394

Dila Daniel a scris:


valy gudas a scris:

Dar daca stupi sunt pusi pe un astfel de rastel,nu iar bate vantul prea tare la fund?
Ce parere aveti?

teoretic...ba da. 

Inseamna ca nu-i chiar asa de bun fundul gol.     


            valy


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Stupii,cu cat sunt mai sus,cu atat ii ia vantul mai tare.Curentii de aer se amplifica printre randuri(intre etaje).Deaceea cred(repet-teoretic)ca la aceea se impune tabla...
Imi pare rau ca nu pot sa afirm din practica.Eu pe viitor,voi trece stupii pe fund cu plasa.Dar tocmai pentru cei din pavilion optez si pentru tabla la ei.Macar sa o fac degeaba...Si pavilionul meu e inchis.Voi vedea si practic.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
Eu am in lucru, 60 lazi cu fund anti varoua si voi face (in principiu) rastele pe remorca mea,de acea si analizez aceasta forma de lucru la stupi,dar voi face in asa fel sa nu folosesc tabla,si nici sa il inchid,in prima idee ma gandesc la plasa de aia folosita la constructi de rafie cu gaurele mici,sa nu prinda elan vantul printre stupi 



                    valy


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la