APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dia325 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
25 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE / Timpi si viteze de stoarcere  
Autor
Mesaj Pagini: 1
sandu
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 24
Lucrez la un programator electronic automatizat pentru diferite modele de centrifuga, si as dori sa-l fac cit mai optim posibil.Intrucit toate ramele mele sunt stoarse si nu mai am cu ce face experimente si nici nu am cronometrat la diferite stoarceri...cer parerea celor cu mai multa experienta.
Am gindit in felul urmator:Centrifuga sa aiba 5 viteze prememorate care sa fie schimbate in ordine crescatoare la anumite intervale de timp.Astfel pentru stoarcerea pe tangential(3sau4 rame) sa mearga timp de 15sec cu cea mai mica viteza,apoi sa creasca la cea de-a doua si sa mearga 25 sec.creste la a3a si merge inca 25sec,din nou creste la a4a mergind 35sec iar a5a inca 45sec.Acesta este ciclul complet din care se pot anula sa nu ajunga la vitezele mari;adica poti programa sa mearga viteza 1 care are 15sec si viteza 2 care are 25sec si atit.Dar nu poti programa viteza 4(care este mare)si are 35sec si viteza 5(si mai mare)si are 45sec.Eu pot sa modific aceste viteze si timpi cind programez microcontrolerul dar apicultorul nu.El va programa sa mearga mai putin si cu viteza mai mica sau mai mult si cu viteza mai mare in functie de cit de usor iese mierea.Nu am lasat sa poata faca el si timpi si viteze ca sigur la un momentdat nu mai stie ce-i acolo...In acest fel nu are cum sa mearga cu o viteza prea mare sa rupa ramele nici din greseala pentru ca trebuie sa treaca mai intii prin cele mici.
Centrifuga reversibila (daca se programeaza toate ciclurile) va functiona astfel; va merge 15sec intr-un sens cu viteza mica,5sec merge din inertie dupa care frineaza 5sec,porneste in sens invers cu aceeasi viteza ,tot 15sec.,inertial 5sec.frina 5sec. apoi ciclul2 porneste 5sec cu viteza 1(mica),trece la viteza 2(Mai mare) si merge 20sec ,merge din inertie inca 5sec dupa care 5sec frineaza,acelasi ciclu il face in sens invers dupe care trece la ciclul 3 care are timp si viteza mai mare dar care incepe cu primele viteze 5sec din fiecare mergind30sec cu viteza 3a si incheindu-se cu 5sec mers din inertie si inca 5 sec de frinare.
Poate este simplu ,poate este complicat ,poate ar mai putea introduse si alte facilitati dar vreau simplu si eficient.Daca nu actionezi butonul de programare si dai direct start ea va face primele 3 cicluri respectiv viteze timpi.Am pornit de la principiul ca mierea care iese usor ,iese si in timp scurt si cu viteza mica, iar cea care iese greu iese in timp lung dar si viteza mare si bineinteles posibilitatile de programare ale microcontrolerului.
1.Intrebarea ar fi daca cele doua min maxime ce se pot programa pe radial si tangential sunt suficiente cind miera iese foarte greu sau ar trebui sa le maresc.?Oricum se poate da un nou start si atunci se repeta inca odata ciclul de 2 min.
2.Credeti ca la centrifugele radiale fata de cele tangentiale timpul si vitezele trebuie programate diferit?
3.La cele radiale este necesar programul celei reversibile care sa intoarca sensul de rotatie.
Nimic din aceste facilitati nu costa materiale suplimentare,dar nu vreau nici sa complic lucrurile mai mult decit e nevoie.
Oricum eu voi face programarea timpilor si vitezelor in functie de cum doreste beneficiarul.
Sper ca  m-am facut inteles ,si parerile dumneavoastra sa ma ajute sa iau cea mai buna decizie.Va multumesc!

timpi viteze stoarcere lucrez electronic pentru diferite modele dori sa-l fac cit mai optim toate

36.1KB


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Salut!

Ce cred eu:

1. La timpii de franare, as zice 10-15 sec, din ce am observat... nu neg ca se poate si in 5 secunde, dar ma intreb cat ar rezista un mecanism solicitat astfel daca centrifughezi sa zicem rame ce cumuleaza 40-60 kg odata.   
2. La centrifugele radiale timpul de centrifugare trebuie programat diferit fata de cele tangentiale. Mai ales daca vorbim de radial cu rama 3/4, din care mierea iese mai greu fata de rama 1/2. In general, e nevoie de un timp cam dublu fata de extragerea unei fete de rama pe tangential.
3.La cele radiale nu consider necesar un dispozitiv de inversare a sensului de rotatie.

Nu ma indoiesc ca sunt multi care vor avea o parere in acest sens...
Apreciez acest subiect ca o foarte reusita initiativa!



pus acum 14 ani
   
sandu
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 24
Cind am conceput acest sistem m-am inspirat de la alte programatoare de la mai multe firme si parerea mea este;
1.Frinarea este testata si simulata cu greutati de 3kg in loc de o rama si cred ca este in regula.De ce?Oprirea este compusa din doua faze:prima este oprirea libera de 5sec,timp in care viteza este inca mare si se mai stoarce ceva fara a consuma din baterie, cosul invirtindu-se dar frinind usor cu frina de motor datorata raportului de transformare a turatiei dintre cele doua fulii,cea a cosului fiind mare iar cea a motorului fiind mica,astfel din turatia mare a motorului rezulta o putere mare la invirtire si un motor de 80w poate invirti 4rame de 5kg fiecare.Motorul este de 12v curent continuu.Cea de-a doua faza a frinarii este de 5sec si urmeaza dupe aceasta si este frinarea propriuzisa care  se face cind viteza a scazut deja in prima faza si acum nici miere nu mai iese ca nu mai e viteza mare nici forta mare nu mai actioneaza asupra cosului.Deci in total sunt 10 sec.Intr-adevar la alte firme am vazut si 20 sec.dar nu aveau dispozitiv de frinare.Cum functioneaza acest dispozitiv?Electric.Motorul de curent continuu folosit este cu magneti permanenti pentru a nu mai consuma din baterie sa-si faca cimpul electromagnetic,iar pe perioada invirtirii din inertie el produce un curent electric pe care cu niste relee il scurtcircuitez sa aiba un consum mare si atunci trebuie o forta mare care sa o invinga pe aceasta.Deci frinarea nu este brusca sa solicite cosul si nici nu consuma energia bateriei sa realizeze acest lucru.Astfel bateria va ajunge sa stoarcem si 3 zile fara sa o punem la incarcat(depinde de capacitatea ,starea,cantitatea de miere stoarsa si tipul centrifugii)La aceasta concurind si conceptia programatorului care nu are un regulator serie ci un generator de impulsuri ,care cu cit sunt mai dese cu atit se invirte mai repede motorul, iar pe perioada cit nu este impuls din baterie nu se consuma nimic.
2.Asa cred si eu ,si am luat in calcul acest lucru.
3..La cele radiale nu consider ABSOLUT necesar as zice, un dispozitiv de inversare a sensului de rotatie. Nu este foarte greu de realizat si nici costisitor.Singurul dezavantaj ar fi timpul care dureaza pentru oprirea de schimbare a sensului.De acord.

timpi viteze stoarcere cind conceput acest sistem m-am inspirat alte mai multe firme parerea mea

41.6KB


pus acum 14 ani
   
angello
apicultor

Din: calafat 0744476405
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 8
Va rog sa-mi spuneti la cetrifuga de 4 rame tang.Daca nu mai dai la manivela centrifuga se mai invirte?Are sistem tip rac?va rog sa-mi expicati.

Modificat de angello (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
angello
apicultor

Din: calafat 0744476405
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 8
Nea Sandu la capsatorul cu 5 ace distanta intre ace este reglata sau se regleaza.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la