APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / colector de polen VS dezvoltarea familiei  
Autor
Mesaj Pagini: 1
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
as intreba pe cei care folosesc colectoare de polen: in special primavara, cand este din abundenta polen, daca o familie "RAMANE" fara mare parte din polen nu cumva dezvoltarea familiei este mai greoaie. Deci o familie mai putin numeroasa? Sau contrariul adica mai multe rame disponibile pentru ouat si deci o dezvoltare mai buna?Ce ziceti?

PS Nu am folosit colectoare de polen!
Multumesc


pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Tinere, cand ai sa mai studiezi un pic problema, vei afla despre asa-numita "foame de polen"...
Albina are insusirea de a regla situatia, stuparul doar trebuie sa ...profite...
Hai ca te-am facut curios!...
Da'  ca sa nu ramai nelamurit, iti spun categoric ca familia de albine exploatata CORECT pentru recoltarea polenului, nu sufera si se dezvolta bine .
Dai ce ai de dat... si iei ce ai de luat...
Sal'tare!    
Donbazil - Faget.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
VsV
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 219
Buna

Haide domnule Donbazil, cu mai multe detaliiiiiiiiiiii. Mai cu incredere ca oameni vor sa invete .

mersi fain. 


_______________________________________
Nu exista viitor fara cunoasterea trecutului.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Donbazil a spus esenta in doua vorbe..asa e cum zice dumnealui!
In fond nu crestem albine de amorul artei ci pt ca sa facem productie(produse) si in final bani..una la mana apoi tre sa mai tinem cont de faptul ca fara colecta de polen coloniile pot fi cu greu stapanite in ceea ce priveste roirea, doar pastoralul si colecta de polen le mai tin ocupate in asa fel incat sa le mai taie elanul de duca in afara de munca de selectie.
Astea doua chestii (colecta de polen si mutarea in pastoral pt productie de miere) sunt doua parghii f importante pe care le ai la indemana ca sa tii coloniile in frau...practic nu faci altceva decat ca le dai f mult de munca si ele de asta au nevoie ca sa fie productive..daca le tii in stationar si nu iei miere, nu iei polen si nu dai foi la construit ajungi sa te uiti la ele cum trag botci in nestire si pleaca.
Albina trebuie exploatata!
Nu am mai detaliat chestii despre volumul stupului, rasa si alte nebunii care fireste au rolul lor in tendinta de roire, pt ca nu despre roire discutam..dar lucrurile se leaga intre ele...c-asa-i in tenis!

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
trantor
apicultor

Din: Pitesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 415
Ma simt tanar si curios si tare as mai studia problema "FOAMEA DE POLEN", numai sa dati d-voastra si carte/autor/biblioteca si eventual si bibliotecara ca sa mergem la sigur.
Se inteleg foarte clar cele doua cuvinte, ca-s in romana, da ce facem cu ele ca ni se fac neuronii ca botcile pana cand invatam de pe google cum sa le evitam in propria stupina.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Punerea plăcii active provoacă foamea de polen. Foamea de polen determină familia să trimită īn cāmp mai multe culegătoare de polen, pentru a remedia situaţia. Nu mai recoltez polen de mult timp dar cānd am recoltat am observat că după punerea colectoarelor numărul culegătoarelor de polen creştea. Peste vre-o săptămānă aveau īn stup cam tot atāt polen cāt aveau īnainte de punerea colectoarelor, uneori mai mult.  Deci īn timpul culesurilor de īntreţinere cu recoltă bogată de polen colectarea polenului nu a dăunat dezvoltării familiilor. Cu atāt mai mult cu cāt o dată la 3-4 zile luam placa activă pentru cāteva ore pe zi. La ore diferite! La īntrebarea ridicată s-a răspuns. Dacă doriţi să recoltaţi polen adresaţi īntrebări concrete şi sunt sigur că marii producători de polen vă vor răspunde. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
Multumesc pentru raspuns Valer70. Un raspuns sincer care este suficient. Multumesc si lui Donbazil pentru timpul acordat, insa intr-o astfel de "apicultura" nu intru. M-am nascul langa stupi acum 41 de ani cand tata avea aproape 100 de familii. Tata m-a lasat pe mine acum 7 ani sa lucru cu albinele. Am suficienta experienta. Daca o sa am timp o sa fac o schita cu un tip de colector pe care l-a practicat tata si va garantez ca este o solutie originala. Adunam mult polen primavara. DE CE AM PUS INTREBAREA ? Tata s-a prapadit acum 7 ani si de cand lucrez eu nu am folosit colectoare de polen. Chiar si cel al tatalui meu. Acesta presupunea modificari in constructia stupului si eu am schimbat tehnologia.
Cred ca am justificat suficient intrebarea. O parere doream. Cum este si pe la altii?
Multumesc inca o data.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Alexclau, eu nu mai sunt īn temă dar cel mai bun colector din ţară era cel de Sălaj. Avea nervuri pe ambele părţi ale plăcii active fiind şi mai comod pentru albine şi mai eficient. V-aş sfătui să aflaţi ce colector folosesc sălăjenii, apoi să vă decideţi. La mulţi ani şi la mulţi stupi! Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Alexclau! Daca vrei, poti incerca si colectoarele pe care le-ai mostenit dar si altele. Poti sa vezi care e mai bun si actionezi in consecinta.
Te asigur ca pe forum sunt multi care colecteaza si vand mult polen, da' tac de frica sa nu vina altii din urma sa le strice piata...Parerea mea...
   
Chear daca unele firme platesc preturi de toata jena, piata pentru polen se gaseste atat la noi, cat si peste granite. Te descurci numai sa ai marfa de calitate...
Nu e de ici-de-colo sa faci cam un sfert din banii care-i faci cu mierea, din polen...
Macar cheltuielile de peste vara sa le scoti si tot e ceva...  

Multumiri Domnu Valer, pentru completari si frumoasa explicatie....    

Sal'tare! Trantor...si nu fii bandit cu mine...Stii ca-s sulfa batrana si cunosc neste chestii, inclusiv neste oameni...     Nu tine sa ma testezi...
Io daca dau, dau din suflet!     Ce sa fac in afara de a le recomanda tinerilor sa citeasca, ca Doamne Multam, au ce , ca avem litareatura de specialitate cu tona...Da' daca unii nici n-au auzit de Hristea, de Antonescu si de muuuulti altii, ce-s eu de vina?
Sal'tare!
   
Donbazil - Faget.

colector polen familiei sal'tare! alexclau! daca vrei, poti incerca care le-ai mostenit dar altele.

24.1KB


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
alexclau
apicultor

Din: Caracal, Olt
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 85
imi cer scuze ca nu am acum timp sa detaliez, cum spuneam poate ceva schite, dar ca model mie mi-a placut: placa activa era in interiorul stupului iar cutia (depozitul de polen) era sub stup. sita de pe fundul stupului putea fi folosita si ca aerisire pe timpul transportului. chiar daca ploua nu era nicio problema.placa activa nu se scotea niciodata din stup, numai ca atunci cand nu era nevoie devenea "inactiva".
Scopul intrebarii mele nu a fost daca sa colectam polen sau nu ci cum influenteaza lipsa masiva a polenului dezvoltarea familiei (a se vedea titlul postului). Eu de cand iau singur hotarari in stupii mei nu am folosit colectorul de polen si vroiam ceva pareri. Multumesc inca odata pentru idei.


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Clarificare. Colectorul de polen determină familia să aducă mai mult polen deci recoltarea polenului nu frānează dezvoltarea familiei dacă īn raza de zbor a albinelor există cules bogat de polen. Cei care am recoltat polen am constatat cu uimire cum albina īncearcă să se strecoare prin orificiile plăcii active cu īncărcătura ei preţioasă. Cu īncărcăturile mai mici reuşeşte. Uneori reuşeşte intrānd oblic astfel că trece pe rānd prin gratie īncărcătura de polen. De obicei pierde ambele bobiţe de polen dacă sunt mari, uneori pierde doar una. Dar reuşeşte să treacă suficient polen prin gratie pentru ca să nu-i sufere de foame copilaşii. Spre deosebire de nectar, albinele aduc polen de la distanţe sub 1 km. Sunt avantajate cānd sursa de polen este doar la cāteva sute de metri de vatră.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
bazaila
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2
Nu cred ca a capta polenul albinelor reprezinta un lucru bun.Prin comparatie putem spune ca luam laptele nou nascutului sau il privam de hrana necesara pt dezvoltarea initial.Credeti ca piata ofera un pret pe masura pentru a sacrifica puietul in detrimentul comercializarii polenului ?

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Bazaila..daca aprofundezi problema o sa vezi ca lucrurile stau altfel decat crezi.
Pretul polenului in magazin este de 6 lei /100g deci 60 lei /kg.
Noi ca producatori putem sa-l dam usor sub acest pret, deci oriunde intre 4 si 6 lei pe 100G, eu personal il dau cu 40 lei /kg dar nu dau sub 500 g ..tot il am ambalat la pungi de 500G, in felul asta clientul meu o sa ia cantitati mai mari la un pret bun si pt el si pt mine pt ca eu produc destul de mult polen pe sezon apicol..n-am ajuns inca la 1 T dar nu mai e mult pana acolo.
Ca si valoare el este o sursa f importanta de venit pt apicultor..un 500Kg inseamna 20000 RON la 40 lei /kg deci motivatia financiara exista...unu la mana; apoi daca asculti de cei cu experienta atunci o sa-ti dai seama ca nu ai cum sa lipsesti puietul de polen pt ca chiar daca ai colectoarele montate polen in colonie tot ajunge suficient pt a hrani puietul..ele in mod normal reusesc sa stranga in cateva ore necesarul pt cateva zile de polen...prin colectare se stimuleaza zborurile albinelor pt a aduce polen, parte din cantitate ajunge in colector, ele instinctiv simt ca in colonie nu a ajuns suficient polen pt a fi depozitat ca si provizie in rame si pleaca mai multe pt a-l culege..se intetesc zborurile, o parte din culegatoarea de nectar se reprofileaza pe polen si creste numarul celor ce vin cu polen.
Cele mai bune cantitati se culeg cand nivelul proviziilor scade sub ceea ce simt ele ca trebuie sa existe in cuib pt hranirea puietului, deci atentie...am spus "ce simt" ele nu aduc pe moment cat consuma pe moment ci fac provizii...asa fac ele si de asta zic , e imposibil sa lasi puietul fara polen, pacalesc placa vin cu boabe mai mici daca nu o ridici la 6-7 zile cel tarziu se adapteaza si incep sa triseze placa in asa masura ca scad f mult cantitatile din colector si cand desfaci cuibul il vezi blocat de polen, deci nu putem vorbi de lipsirea puietului de polen asa cum ai descris-o tu ca si cum am lipsi nou nascutul de lapte.
  Daca ai curiozitatea sa te uiti in poze la mine o sa vezi ca am pus undeva o poza cu albina incarcata cu polen care cauta sa intre prin tuburile destinate iesirii trantorilor, albina e desteapta, se adapteaza si tot apicultorul care colecteaza polen cunoaste fenomenul de adaptare la placa.
  Cei care vb in necunostinta de cauza pot judeca f usor gresit insa daca ai ceva practica la activ cunosti toate aspectele astea!!
  Nu uita ca pe langa exploatarea pt miere in pastoral intensiv colecta de polen este a doua parghie importanta asa cum am zis mai sus prin care dai de lucru albinei...asa cum am zis albina trebuie exploatata ea e capabila de a produce mult cu conditia sa-i oferi conditii!!
Mai reflecteaza!


pus acum 14 ani
   
ali
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 66
Da nu va suferi prea mult dar totusi exista diferenta intre o familie cu care colectezi polen si una cu care nu colectezi cei care fac pastoral sau au un cules de salcam de ce nu colecteaza polen in aceasta perioada pana la salcam ?eventual dupa .

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cei care fac pastoral in general sunt axati doar pe productia de miere, pastoralul presupune mutarea stupilor pe distante mai mari sau mai mici, dar care presupun asigurarea stupilor, incarcare descarcare transport, probleme care sunt de multe ori suficiente ...daca mai vrei sa faci si polen in pastoral ..una la mana ca-ti diminueaza productia de miere pt ca parte din culegatoare se transforma in culegatoare de polen, si apoi tre sa cari dupa tine zeci de colectoare care au oaresice volum si montarea si demontarea lor cere timp, apoi polenul trebuie ridicat seara de seara si pus la uscat in uscator imediat dupa ce l-ai tinut 24 de ore la congelator, uscator si congelator ce de obicei ramane acasa deci presupune drum zilnic intre stupina si casa deci pastoral pe distanta relativ mica sau daca nu.. tre sa iei cu tine uscatorul si congelatorul oriunde te-ai duce si sa ai si generator de curent in cazul unui pastoral pe distante mai mari.
De obicei polenul cel mai bun se obtine pana la salcam, de pe florile de salcam ele nu aduna (cred) polen asa ca atunci cand ai plecat la padurea de salcam ai incetat cu colecta de polen, apoi vine teiul, in unele zone se poate intinde pe o luna de cules, nu strici culesul de tei pt polenul de tei, singurele perioade cand merita sa faci polen sunt pana in salcam sau dupa floare daca le duci la faneata undeva, dar astea sunt in general perioade in care e pacat sa pierzi cateva sute de kg de polen.
Se stie ca in general nu poti face de toate cu o colonie, deci sa faci si crestere masiva de faguri si sa mai si aduni mult polen, sau sa faci si roiuri din ea dar sa faci si productie de miere record, NU MERGE si apicultorii stiu asta de aceea impart stupina in mai multe loturi daca vor sa diversifice productia si sa le exploateze echilibrat, cu parte din ele fac polen sau cu toate dar pe perioada pe care am zis-o mai sus si nu mai mult, apoi cu unele cresc masiv ceara, pe altele le pregatesc de pastoral intensiv asta daca vrei sa faci de toate ...e f greu de aceea nu prea o sa vezi apicultori care fac de toate, majoritatea sunt axati pe ceva, nu poti sa faci crestere de matci ( la modul profesionist, pt vanzare) si in acelasi timp sa faci si pastoral (la modul profesionist) si sa mai faci si polen la modul profesionist!!
Cred ca intelegi ce zic!
Salut!

P.S. Da....."Da nu va suferi prea mult dar totusi exista diferenta intre o familie cu care colectezi polen si una cu care nu colectezi ".......stii care-i prima diferenta intre stupii pe care-i exploatezi pana in salcam la polen si ceilalti??...cei exploatati vor roi mai tarziu decat cei neexploatati( daca faci roi si dai matca tanara imperecheata nu mai roiesc deloc)...am zis, culesul de polen alaturi de pastoral sunt parghiile pe care le ai la dispozitie sa pui albina puternic la treaba si astfel sa mai uite de roit!

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
dan_tr
apicultor

Din: Morunglav-Olt
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 112
Am o familie in lada cu sita pe fund si, sub lada, am foarte mult polen cazut. Am hotarat sa folosesc colectorul de polen la urdinis insa, vazand cat efort depune saraca albina sa treaca prin orificiile placii active, mi s-a facut mila de ea si am renuntat. Am pus o tavita sub lada ca polenul sa pice in aceasta.

_______________________________________
Daca albina n-ar fi, nimic n-ar fi !


pus acum 13 ani
   
vio
apicultor

Din: Cluj, Valea Florilor
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 167
De acord cu colectarea de polen, .............dar:
1. ce facem cu "baietii" care la data asta zburda ca elicopterele prin stupina?
Daca punem colectoare numai la o parte din familii, nu exista tendinta de depopulare, respectiv suprapopulare intre lazi? Se aduna trantorii in lazile fara colector?(avand in vedere ca de iesit se poate iesi, dar de intrat......mai greu!!!), mai ales ca acestia se plimba in ce familie le comvine?


_______________________________________
Poti sa spui daca un om este istet dupa raspunsurile lui. Poti sa spui daca un om este intelept dupa intrebarile lui.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

dan_tr a scris:

Am o familie in lada cu sita pe fund si, sub lada, am foarte mult polen cazut. Am hotarat sa folosesc colectorul de polen la urdinis insa, vazand cat efort depune saraca albina sa treaca prin orificiile placii active, mi s-a facut mila de ea si am renuntat. Am pus o tavita sub lada ca polenul sa pice in aceasta.


Las ca-ti vand eu polen la iarna pentru turte
salve   


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

vio a scris:

De acord cu colectarea de polen, .............dar:
1. ce facem cu "baietii" care la data asta zburda ca elicopterele prin stupina?
Daca punem colectoare numai la o parte din familii, nu exista tendinta de depopulare, respectiv suprapopulare intre lazi? Se aduna trantorii in lazile fara colector?(avand in vedere ca de iesit se poate iesi, dar de intrat......mai greu!!!), mai ales ca acestia se plimba in ce familie le comvine?


Ia incearca tu si pune colectoarele de polen dupa ce ies trantorii la
,,plimbarea de frumusetze''si lasa-le 2 zile
O sa observi ca deja de a doua zi o injumatatire a numarului
neavand unde sa intre o parte dispar peste noapte iar cei mai
rezistentzi se reorienteaza
incearca
salve   


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
badguy_goodguy
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 164

vio a scris:

De acord cu colectarea de polen, .............dar:
1. ce facem cu "baietii" care la data asta zburda ca elicopterele prin stupina?
Daca punem colectoare numai la o parte din familii, nu exista tendinta de depopulare, respectiv suprapopulare intre lazi? Se aduna trantorii in lazile fara colector?(avand in vedere ca de iesit se poate iesi, dar de intrat......mai greu!!!), mai ales ca acestia se plimba in ce familie le comvine?


Din cate am observat trantorii nu pot iesi prin colector, pentru ca sunt mult prea mari... cel putin nu prin colectorul meu....am stupi cu colector incorporat, in momentul cand am lasat al doilea urdinis liber (fara colector), ies de acolo trantorii ca niste voinici,dar de intrat tzapa nu mai intra ei. De obicei trantorii se aduna pe fundului stupului incercand sa iasa prin placa activa,etc. Ce sa zic eu acuma, e bine ca sa tzii numarul trantorilor sub control, altfel se face o "minge de tenis" acolo pe fundul stupului,cand e activitata placa. Eu trisez acest lucru, avand 2 urdinisuri, pe cel neactiv il las deschis la 2-3 cm. Albinele cand vin incarcate cu polen daca urdinisul de sus e ocupat (avand doar 2-3 cm) se baga pe cel de-desupt. Nu am constat pana acuma vreo obisnuinta la albine, sa intre cu polen doar pe prin urdinisul neactiv de 2-3 cm.

O poza cu stupii mei sa stiti despre ce vorbesc:


Si recolta...

Cei mai multi imi aduc polen multi-colerat

Altii, insa imi aduc doar polen verde, albastru, sau gri ...







Acuma intrebarile mele:

1. Parca, atunci cand albinele vor sa roiasca nu mai cresc de obicei puiet. Cum le-ai putea tine ocupate punandu-le sa adune polen daca ele atunci cand intra in frigurile roitului nu mai construiesc, nu mai fac nimic?! [nu stiu daca am dreptate aici]

2.Daca albinele sunt ocupate culegand polen ele nu mai aduc nectar. Prezenta nectarului stimuleaza ponta matcii [de aia le dam si zahar], deci nu se va reduce populatia de albine?!

3. Albinele nu fura polenul?! Vesnic gasesc pe scandurica de zbor plin, dar plin de polen... si vad ca nu se chinuie sa-l bage in stup?!

4. Ar fi ceva stimulare daca le-as lasa colectorul 1-2 saptamani, timp in care ar primi zahar noaptea in stup. iar dupa 1-2 saptamani le-as da acel 1 kg de polen + zahar?! cum sa le dai la albine polenul daca ele nu il ridic nici macar dupa scandurica de zbor?!

5. Vorbea Bunka despre pretul polenului. 4 lei / 100 grame primesti pe el daca mergi cu el in piata...atata e pretul in Oradea, si se vinde si la 100 grame, chiar daca tu vinzi la 500 grame, sunt mutli altii care dau la 100 grame, iar daca cumparam un kg baiatul (ala chiar credea ca vreau sa cumpar) mi-l lasa la 30 lei /kg. Poti asadar sa-l vinzi en-gros? stie cumva cat sa primeste acuma pe miere/polen engros? Mierea in piata costa 20 lei poliflora, salcam 25  lei, tei 24 , lei.... merita deci 1 kg de polen pe 2 kg de miere?!

Modificat de badguy_goodguy (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293

dan_tr a scris:

Am o familie in lada cu sita pe fund si, sub lada, am foarte mult polen cazut. Am hotarat sa folosesc colectorul de polen la urdinis insa, vazand cat efort depune saraca albina sa treaca prin orificiile placii active, mi s-a facut mila de ea si am renuntat. Am pus o tavita sub lada ca polenul sa pice in aceasta.



Sal'tare!
Da'cel putin cu " efortul albinelor" - m-ai spart......
Pai frate stupare', d'apai intreaga activitate din apicultura, nu cumva se bazeaza trocmai pe EXPLOATAREA  ALBINELOR,  ceea ce presupune automat si EFORT_....

Dar, ce mai turavura, ma bucur ca acest topic a fost  resuscitat, pentru ca de obicei se deschideau topice noi cu acelasai subiect, dar se pierdeau discutii dinainte, unele, dupa parerea mea , foarte interessante.

Vio, de  BAIETI sa nu'ţi fie mila asa'i soarta lor .....Sa moara ca niste....Trantori            

Bogdy, are niste observatii interesante, se vede ca are drag de meserie....Da las' ca mai invata el si o sa afle ca stimularea, cand colectezi polen se face cu putin sirop si slab concentrat, dar se face dimineata, cand ele pleaca la cules, ca sa adune doar polen, pentru ca nectar ( sirop),  le da gazda.....

In rest, toiate-bune,  mai putin pretul la polen, - ca, dupa cum am vazut, angrosistii isi bat joc de noi......
Noroc cu nebunia asta cu reteta miraculoasa a  "Doamnei X"  -  ca toti vin sa ceara polen si laptisor si propolis.... Poate pentru noi, nici nu'i rau......
Sal'tare!
Donbazil - Faget.

Modificat de Donbazil (acum 13 ani)


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
badguy_goodguy
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 164
Deci siropul se da dimineata in acest caz.... mersi mult invat si eu lucruri noi
Insa din pacate nu toata lumea locuieste langa stupina, cei mai multi merg la stupina de maxim 2 ori sa culeaga polenul...
si acuma....


ca sa nu mor prost, cat va dau angrosistii? am vazut pe site pe unii oferind doar 15 lei /kg

Modificat de badguy_goodguy (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la