APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Giulia22 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Alba
cauta Barbat
25 - 40 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Tratamente Varroa  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Carife
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Buna,
Va rog, daca a folosit careva metoda Spazio Mussi si rama cu trei sectoare Campero, as dori descriere si ce rezultate ati obtinut.
Multumesc.


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
zi clar in ce constau treburile astea!!!

pus acum 14 ani
   
Carife
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Am vazut un filmulet la italieni dar nu se auzea bine. Din ce am vazut metoda  Spazio Muzzi consta in folosirea unor distantiere speciale intre rame dar v-am zis nu am reusit sa aud descrierea. Iar rama impartita in trei compartimente Campero coansta in impartirea ei si in fiecare compartiment era cate o placa pe care se vedeau niste gauri. Din ce am reusit sa aud aceste placi erau demontabile si se schimbau saptamanal. Oricum o sa incerc sa caut in literatura de specialitate italiana si daca gasesc poastez. Era un apicultor di zona Veneto care foloseste metodele cu succes.
Ma gandeam ca se foloseste si la noi. Oricum va multumesc.


pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
.....................probabil ceva care are legatura cu tehnica fagurelui capcana. Sau asermanator cel putin d.p.d.v. al principiului  !

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ateptam cu real interes orice are referire la tratarea varoa , fara chimicale.

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
Carife
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Descriu acum metoda Spazio Mussi, care consta in cresterea nr de Varroa ce cad jos natural, nr care este de 5 ori mai mare decat in stupii cu Spazio Dadant. In termeni practici, Spazio Mussi inseamna o mai mare distanta intre rame, respectiv o data si jumatate mai mare decat la spazio Dadant, aceasta insemnanad ca este nevoie de de un nr mai mare de albine intre rame pt mentinerea cond microclimatice. E nevoie de pricepere, prezenta de spirit etc. care sa favorizeze viata albinelor in noua situatie.
Ce trebuie facut!
Alegerea momentului favorabil pt trecerea de la spazio Dadant  la spazio Mussi - aceasta trebuie sa corespunda cu momentul in care albinele sunt capabile sa produca ceara necesara cresterii fagurilor la partea superioara pt a umple spatiul dintre rame. Familia trebuie sa fie puternica, adica toate ramele acoperite cu albina adulta. Se trece la reducerea nr de rame, obligand albinele sa ocupe spatiul dintre rame - conditie obligatotie pt mentinerea microclimatului. In mod normal, ca indiciu, se imparte nr ramelor existente la1,5. Se foloseste obligatoriu diafragma mobila- pt control reactie albine, pt a sti cand trebuie introdusa alta rama. Ei dau ca ex Sicilia, unde in conditiile respective de mediu, nr max de rame ar fi de 7. In aceste conditii familia se comporta sub toate aspectele ca una pe 10 rame cu spatil Dadant. Regina trebuie sa fie mereu performanta, in special toamna, adica cred eu schimbata in fiecare an. Acesta metoda combinata cu rama trappola di Campero - zic ei- ca a dat rezultate surprinzator de bune. Maine seara o sa descriu metoda lui Campero si graficul tratamentului lor, antivarroa  numai cu metode bio.


pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033

Carife a scris:

Descriu acum metoda Spazio Mussi, care consta in cresterea nr de Varroa ce cad jos natural, nr care este de 5 ori mai mare decat in stupii cu Spazio Dadant. In termeni practici, Spazio Mussi inseamna o mai mare distanta intre rame, respectiv o data si jumatate mai mare decat la spazio Dadant, aceasta insemnanad ca este nevoie de de un nr mai mare de albine intre rame pt mentinerea cond microclimatice.

   Si care e cauza pentru care cad mai multi acarieni?
Aici trebuie sa ajungem> Daca nu raspundem la ,,intrebarea da de ce?,,  cred ca totul este doar ipotetic Trebuie sa aflam cauza. Poate ea exista si urmeaza sa ne-o spui de acum. sa fie oare datorita faptului ca distanta mai mare determina o temperatura mai scazuta si atunci niste descendenti varroa mai debili?
Foarte bine dar asta inseamna si descendenti de albina si mai debili.
Punti de ceara sau alungirea celulelor in partea superioara a fagurilor e clar ca vor face dar crezi ca in partea de jos sub coronita vor sta albine pe 3 randuri?
Nu, .............vor incepe sa construiasca ele pe neveu un faguras pe care il prind de celulele alungite de sus. Ia lasa spatiu intre 2 rame in cuib tu primavara inaintea salcamului si vezi ce fac fetele. stau pe 3,4 randuri si asteapta sa pice varroa de pe ele?


pus acum 14 ani
   
Carife
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Si eu m-am gandit la acelasi lucru. Italienii folosesc aceste metode combinate cu trat cu acid oxalic in absenta puiet (prin inchiderea matcii 21 de zile in colivie postata in cuib) etc. O sa descriu maine seara. Totul pur informativ. Oricum o sa aprofundez subiectul, adica o sa incerc sa gasesc si alte materiale. Recunosc si ei ca metodele necesita multa munca si pricepere dar spun ca merita.

pus acum 14 ani
   
Carife
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Lupta contra Varroa
1. Se presupune ca, la sf iernii, familiile care au supravietuit sunt suficient de "curate'' de varroa
2. Eliminarea totala a fagurilor care contin celule de trantori
3. Familii bine populate, cu regine de max 2 ani si introducere rama Campero. Regine tinere, stimulare cu sirop si miere, ajuta la dezv fam in primavara. Daca fam devin prea dezv se formeaza nuclee (prin prelevari rame etc..) pt reducere risc roire. Rama Campero se introduce in cuib in timpul primei mari infloriri.
4. Tratamentul cu acaricid natural la sfarsitul infloririi salcamului, momentul cel mai bun fiind dupa scoaterea ramelor cu miere si inainte sa se introduca altele. Tratamentul se face cu acid oxalic si cu uleiuri esentiale.
5. Inchiderea reginei pt 21 de zile si tratamentul estiv de curatire contra varroa.
La aprox jumatatea lunii iulie se inchide regina in cutie si se pozitioneaza in mijlocul cuibului. Gasindu-se la mijlocul cuibului albinele simt feromonul, deci nu cladesc botci (cu f mici exceptii- zic ei!). Dupa 21 de zile se face un tratament cu acid oxalic sau alte produse naturale. O zi dupa, se elibereaza matca sau se schimba cu una tanara pt a asigura puietul necesar pt toamna. Acum se incepe si stimularea.
6. in octombrie sau noiembrie, cand nu mai este puiet se mai fac una sau 2 tratamente cu acid oxalic.

Rama Campero
Este o rama normala opturata la partea superioara (6-8 cm)- arata ca un hranitor. Partea ramasa libera este impartita in 3 compartimente.  Pt 2 din cele 3 compartimente se confectioneaza niste trapole gaurite (ca sa poata circula albinele) care sunt demontabile. In prima faza ramane liber un compartiment in care albinele construiesc fagure cu celule de trantor. Dupa o sapt se scoate trapola din comp 2 samd. Inainte de a ecloz trantorii se taie fagurele respectiv, dupa o sapt urmatorul samd. Mai este o varianta modificata cu scandurele in partea superioara ca sa poata circula albinele. Cele 3 compartimente sunt toate libere, fara trapole. Dupa o sapt sunt cladite toate 3 comp. Se scot fagurii claditi din 2 comp (sa zicem 2 si 3). Dupa inca o sapt sunt depuse oua in 1 si sunt recladite 2 si 3. Se scoate fagurele din 3. Dupa inca o sapt se scote 1 (care are larvele de trantor capacite). Pe urma se scoate 2 samd.

La intrebarea care este cauza pt care cad acarieni, (ca sa ne distram putin) zic eu ca, nu mai au de ce se tine. Va doresc o seara buna


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la