APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Karlla 22 ani
Femeie
22 ani
Timis
cauta Barbat
22 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE / Rama şi numărul de rame în stupii verticali cu magazine  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pe forum s-a dezbătut mult subiectul dar începătorii tot revin cu întrebări la care şi-ar putea răspunde singuri dacă ar analiza puţin şi dezavantajele(constrângerile).
-Ce fel de ramă în cuib, Layens sau Dadant-Blat? 
Unii laudă rama Layens pentru că albina depune mierea deasupra puietului, ca în natură, de unde şi iernarea mai bună. Cine doreşte să facă pastoral nu poate neglija că albinele ancorează bine fagurele de leaţul de sus şi foarte puţin de părţile laterale. Lungimea mai mică a leaţului superior la rama Layens conduce la o rezistenţă mai mică a  fagurelui şi aceasta se rupe la extracţie sau la pastoral mai des decât rama Dadant. Cine doreşte avantaj la iernare poate ierna şi cu un cat cu miere deasupra cuibului având faţă de rama Layens avantajul că albinele pot trece de pe un interval pe altul. Dadant este şi tipizat în Romînia deci în consecinţă are avantaje. În concluzie după mine scorul este 1-o pentru Dadant.
-Câte rame sunt indicate în cuib?
Ne răspunde matca. O matcă bună depune în perioada de vârf a pontei 2000 de ouă zilnic iar una excepţională 2500. Făcând calculul pentru aceasta şi ştiind că albina lucrătoare eclozează după 21 de zile rezultă că matca are nevoie de cel mult 52500 de celule pentru cuib(neglijăm câteva sute pentru trântori). Adăugăm o treime pentru ca să aibă coroană de miere deasupra puietului deci ajungem la cel mult 70000 de celule necesare pentru cuibul unei mătci de excepţie şi 56000 pentru o matcă bună. Adică aproximativ 7 faguri pentru una şi 5,6 pentru cealaltă. Adăugând doi faguri de acoperire pentru păstură şi ceva miere rezultă un necesar de cel mult 8 sau 9 faguri pentru cuib, la apogeul ouatului, şi să nu uităm că majoritatea mătcilor nu sunt excepţionale. Cu cât sunt mai puţine rame în cuib cu atât creşte înălţimea stupului dotat cu magazine şi se reduce stabilitatea lui. Cine doreşte să obţină recoltă de miere mare şi pe sortimente va practica pastoralul cu stupi paletizaţi sau pe platforme, lăzile fiind fixate astfel că stabilitatea stupilor mai înguşti şi mai înalţi este asigurată. Acesta poate opta între 7-9 cel mult 10 rame în cuib dar deja ridicarea caturilor de 10 rame pline cere condiţie fizică nu glumă. Dacă forţa fizică proprie sau angajată ori mecanizarea îi permite poate avea şi mai multe dacă astfel ocupă spaţiul disponibil mai bine. Cine nu face pastoral poate deasemeni să adopte modelul cu puţine rame în cuib avînd grijă permanentă să asigure stabilitatea stupilor. Cine nu este interesat prea mult de obţinerea mierii pe sortimente şi nici de mărimea recoltei poate să ni se alăture nouă, bătrânilor cu 11-12 rame în cuib. Dar să nu uite: albinele urcă mierea în cat doar după ce fagurii de jos sunt plini. Doi faguri înseamnă 7-8 kg de miere, trei-10,5-12 kg care de obicei nu apare ca marfă pentru că adesea matca se întinde cu ouatul şi pe aceşti faguri, fără a-i umple pe ceilalţi. Cel ce intră în rândul bătrânilor cu 11-12 rame în cuib sau chiar mai mult (stupul tip Vişeu are 14-15-16 rame în cuib) să ştie că sau ridică foarte greu caturile pline sau lucrează nu cu catul ci cu rama deci trebuie să aibă şi mult timp. Are însă avantajul minor că este asigurată toată sau aproape toată mierea de iernare în cuib.
-Cum să fie caturile?
Din start este clar că trebuie să conţină cu două rame mai puţin decât cuibul, eventual cu una, pentru ca matca să nu depună ouă în ei. Cu înălţimea lor depinde ce preferăm. Dacă sunt de1/2 din înălţimea catului sunt mai grei dar în două caturi putem pune ramele de cuib la anumite lucrări, de exemplu pentru curăţitul fagurilor pentru extras.
Dacă adoptăm o înălţime mai mică este mai uşor catul plin dar consumăm mai multă manoperă şi material pentru leaţurile superioare şi inferioare ale ramelor în plus. Sper că ţinând cont de cele enumerate începătorului îi va fi mai uşor să se decidă, mai ales după ce le va compara cu alte păreri. 

P.S. Trebuia scris caturile: 1/2 din înălţimea cuibului.

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
cosy concept
apicultor

Din: Vicovu de Sus SUCEAVA
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 100

Valer70 a scris:

Scuze domnule Cosy Concept, eu sunt Valer, nu Valter. Am mai puţin cu o literă în nume, mai puţini stupi şi pensie mai mică decât domnul Valter. Un sfat, înainte de a decide cântăriţi şi dezavantajele nu numai avantajele.


Sscuze pt interpertarea gresita a numelui
Stupi nu stiu citi ave-ti,dar important in viata este doar sa ne simtim bine in ceea ce facem
Cit despre pensie eu nu stiu daca am sa o mai prind
Dvs daca a-ti prins-o,sa dea Domnul sa va bucurati cit mai mult timp de ea,alaturi de cei dragi
Cit despre decizia ce o voi lua,sper sa ma apropii cit mai mult de adevar
Dar sunt convins ca D-zeu ii da la fiecare dupa inima lui,si dupa cit poate duce
Cu respect d-le Valer


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Cosy Concept, nici o problemă, mulţi m-au confundat. Vă doresc să o apucaţi şi să vă bucuraţi de ea mai mult decât mine. Am o familie şi 15 roi, eu nu-i înmulţesc, în fiecare primăvară îmi opresc 4-5, restul îi vând.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
La stupii vărsaţi sau paletizaţi câte 4 se poate practica lateral un urdiniş pentru iernarea în pat cald. Încă un avantaj. Scuze, nu se observă, voi face o altă poză.
P.S. În aceasta se vede aerisirea de fund(magnetul de apă).

rama şi rame stupii verticali magazine stupii sau câte poate practica lateral pentru iernarea

52.5KB

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
va apreciez...cu sinceritate.

un salajan.


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
ignatius
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 73
Imi dau si eu cu parerea> pastoral varsat cu 10 rame dadant in cuib. Pavilion sau mecanizat 12 rame.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la