Dani Popovici
apicultor
Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
|
|
In acest an am toate conditiile pentru a efectua un experiment cu Apifonda.
Eventualele probleme ale acestui produs sunt legate de faptul ca are un continut de pana la 83 % zaharoza din substanta uscata (n rest- 5,5% glucoza, 3%fructoza, 2,5% maltoza, 8% alte glucide). Din literatura de pana acum stim ca cea mai mică uzură o produce zahărul (zaharoza purificata) în soluţie de 66%, iar uzura maximă cel uscat. (Gureşoae, I., Influenţa hranei energetice administrată în perioada de toamnă asupra stării fiziologice a albinei de iernare, Romania Apicolă, Nr. 4-5 / 2000 Humeni, Vl., Albinele şi zahărul, Apicultura în România, Nr. 1/ 1978 Popescu Şt., În legătură cu folosirea zahărului în apicultură, Apicultura, Nr. 6/ 1973 Detroy B. F. , Whitefoot L. O. Şi. Mśller F. E, FOOD REQUIREMENTS OF CAGED HONEY BEES, Apidologie (1981) 12 (2) Humeni Vl., Hrănirea cu zahăr a albinelor pe timpul iernii Apicultura Nr. 9/ 1980 Prodan, D., Sporirea longevităţii şi productivităţii albinelor, Apicultura în România, Nr. 2/ 1978)
Apifonda in privinta continutului de apa este mai aproape de tipul uscat decat de siropul cu 33% apa. Lucrul pozitiv despre acest produs, in afara de faptul ca este gata preparat este faptul ca toti cei care au incercat Apifonda o lauda si spun ca nu au sesizat depopulare sau mortalitate pe fundul stupului mai mare decat in mod normal. Bineinteles ca nimeni nu a facut comparatie cu un lot martor.
Din cele 90 de familii, cu exceptia unui lot martor, am putut sa aleg 10 familii dintre care: 4 au 5 rame, 3 au 6 rame, iar alte 3 au 7 rame populate. 2 din 10 au matci din 2009, iar restul din 2010. 5 din ele nu au in rezerve decat miere, iar alte 5 au pana la 2 kg de zahar cu infuzie de plante. Aceste 10 familii propun sa fie lotul pentru testare. Ma gandesc sa primeasca din ianuarie Apifonda in portii repetate de 1kg (cred ca nu va trece de 3-4 kg consumul /familie). Vom nota consumul si vom monitoriza consumul de miere si mai ales EVOLUTIA POPULATIEI in comparatie cu un lot martor din 6 - 8 familii care nu au primit nici un supliment. Voi incerca sa monitorizez si mortalitatea comparativ, in masura in care se poate. Ar fi fost interesat de urmarit si famili cu rezerve foarte mici de miere, cum are domnul Balas. Sper sa faca si el comunicari similare cu ale mele, cu datele de la familiile lui.
Nu cred ca este necesar un lot hranit cu miere cristalizata in afara de cel nehranit deoarece in alte experimente am descoperit ca mierea administrata in sezonul rece nu are nici o influenta asupra populatiei, ci doar mareste rezervele din faguri. Probail voi interveni cu miere cristalizata la lotul martor doar in caz de foame, daca va fi cazul.
Situatia generala in stupina: In urma evaluarii familiilor de albine am constatat urmatoarele: - datorita lipsei de cules din perioada toamnei, consumul de miere din rezerve a fost mai mare decat am prevazut. Am calculat sa existe 2 kg de miere / fagure dadant populat + 4 kg de miere/familie (situata in fagurii de cuib cu puiet si cu coronite prea mici, pe care ii asez toamna dupa diafragma sau la rezerva) (astfel daca in anii trecuti consumul a ajuns pana la 2 kg de miere / rama populata de albine pana in martie, mai tarziu, pana la primele culesuri de miere familiile au consumat inca 4 kg) - Anul acesta sunt asigurate doar cele 2 kg de miere / rama populata. - Astfel am familii cu 5 rame populate si 9-10 kg de miere, cu 6 rame si 11-12,5 kg de miere si cu 7 rame + provizii de 13-14 kg de miere. - Nu am familii care sa fie in situatia de a muri de foame fara interventii pana la inceputul sezonului cald. Posibilele solutii sunt suplimentarea cu Apifonda sau suplimentarea cu sirop primavara. Din punct de vedere al calitatii mierii extrase si al evitarii riscului de infometare ar fi ideal ca suplimentarea sa se faca in timpul iernii in asa fel incat cea ce nu se consuma pe loc sa fie depozitat in jurul puietului si consumat in perioada imediat urmatoare (dar exista riscul unei eventuale uzuri a familiilor de albine) Din punct de vedere al sanatatii albinelor este ideal ca suplimentarea sa se faca primavara (dar exista riscul sa ajunga in prima miere daca apar culesuri neasteptate).
Ma gandeam la varianta de a lua rezervele de hrana de la 1-2 familii si sa le inlocuiesc integral cu Apifonda, dar pe considerentul ca nici mierea cristalizata nu este tolerata bine iarna, daramite ceva pe baza de zaharoza, am lasat ideea pentru anul viitor – daca totul merge foarte bine in acest an. Ma mai gandesc sa suplimentez la primavara cu Apiinvert la aceleasi familii (chiar daca rezervele de miere din fagure vor fi consistente si nu va fi practic nevoie) sa vad eventualele efecte.
Astept de la voi sugestii in legatura cu desfasurarea experimentului. Mentionez ca acesta va fi facut public pe aceasta pagina pas cu pas, pe masura ce se va desfasura.
Daca se ofera cineva sa-mi trimita (contra cost) un preparat de zahar invertit (dupa reteta domnului Gica) – poate chiar el, pentru 3-4 familii, poate sa ma contacteze pe privat pentru adresa. Eu nu mai am timp fizic sa-l prepar.
|
|