APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kitana
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / lichefierea ,la temperatura controlata,a mierii cristalizate  
Autor
Mesaj Pagini: 1
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 91
A lichefia bine mierea cristalizata inseamna,pe de o parte,retopirea in totalitate a cristalelor formate in masa acesteia si,pe de alta parte,evitarea supraincalzirii mierii.
Deoarece incalzirea indelungata, a mierii cristalizate,la temperaturi inalte are efecte
negative asupra mierii,toate componentele sale care sunt active dpdv.biologic fiind
partial sau complet distruse,care este totusi temperatura(exceptand pasteurizarea)maxima pe care o poate atinge mierea,in timpul lichefierii (eventual si durata de actiune a acestei temperaturi,functie de cantitatea de miere supusa lichefierii),fara a se distruge,in vreun fel,aceste componente biologic active,
,obtinandu-se in acelasi timp retopirea in totalitate a cristalelor formate in masa
acesteia ?
Incerc sa aflu care este adevarul,deoarece din cate cunosc exista diverse valori maxime (adesea contradictorii),ale acestei temperaturi,in  literatura de speciali-
tate si care au diverse efecte asupra mierii cristalizate supuse lichefierii.
Astfel;
-40 grade Celsius-se obtine o consistenta omogena,dupa amestecare,cu CRISTALE
                             VIZIBILE,a mierii lichefiate;
                            -deoarece in cuibul albinelor temperatura este apropriata de
                             aceasta,si deci aceasta temperatura nu trebuie sa schimbe sta-
                             rea naturala a mierii,schimbarile in compozitia ei vor fi aceleasi
                             ca in cuib.
               
                  pag49-50-Apimondia 1989 Produsele stupului,hrana,sanatate,frumuse-
                                 -te;
-40 grade Celsius-cu specificarea ca,CRISTALELE SE TOPESC COMPLET la 35 grade
                          Celsius.
                 -et-fleurs/ Lumea apicola iulie-sept.2009;

-37 grade Celsius -prin incalzirea la aceasta temperatura mierea isi pierde propri-
                           tatile antimicrobiene.
                  pag132-Apimondia1989 Produsele stupului,hrana,sanatate,frumusete;

-45 grade Celsius-temperatura mierii,in cursul lichefierii,nu trebuie sa depaseasca
                          aceasta valoare.
                  pag 324-Initiere si practica in apicultura 1990;
                  pag 211-Manualul apicultorului editia vll-a,2004;

-60 grade celsius-cel mult 60 grade Celsius.
                  pag278-Cartea stuparului,editia ll-a,1957;

-50-55 grade Celsius-supunera mierii cristalizate la actiunea caldurii (temperaturii
                              moderate,50-55 grade Celsius) PANA LA DISPARITIA CRISTA-
                             LELOR VIZIBILE,fara a atinge etapa de caramelizare.
                 pag42-Compendiu de apiterapie,2002.

Dupa cum se vede exista valori foarte diferite ale temperaturilor,atit in cazul incepe-
rii distrugerii  componentelor biologic active cat si in cazul retopirii in totalitate a
cristalelor formate in masa mierii cristalizate supuse lichefierii.

Modificat de artpop (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 91
Domnule PAB,daca nu este secret,la ce temperatura maxima  este lichefiata,la ICDA sau
la COMPLEXUL APICOL,mierea cristalizata pe care acestea o pun in vanzare ?

De asemenea:
       
         -care este parerea dumneavoastra referitor la efectuarea de tratamente,pentru
           combaterea varozei,atunci cand culesul de productie se intinde pana la sfarsitul
           lunii august ? sacrificam albinele neefectuand tratamente in august sau
           sacrificam mierea pe care am putea-o extrage,daca efectuam aceste
           tratamente ?;
         -ce intelege producatorul PROTOFILULUI  prin "sezon",in instructiunile de folosire a
          acestuia?.


pus acum 14 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 91
Chiar asa ,toti vindeti mierea numai la procesatori sau numai cristalizata clientiilor pe care ii aveti ?
Nimeni nu o lichefiaza sau pentru cei care o fac nu conteaza temperatura la care trebuie facuta aceasta lichefiere ?
Am vazut ca sunt si procesatori,useri pe acest forum,acestia nu au nimic de spus legat de acest subiect ?


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

artpop a scris:

Domnule PAB,daca nu este secret,la ce temperatura maxima  este lichefiata,la ICDA sau
la COMPLEXUL APICOL,mierea cristalizata pe care acestea o pun in vanzare ?

De asemenea:
       
         -care este parerea dumneavoastra referitor la efectuarea de tratamente,pentru
           combaterea varozei,atunci cand culesul de productie se intinde pana la sfarsitul
           lunii august ? sacrificam albinele neefectuand tratamente in august sau
           sacrificam mierea pe care am putea-o extrage,daca efectuam aceste
           tratamente ?;
         -ce intelege producatorul PROTOFILULUI  prin "sezon",in instructiunile de folosire a
          acestuia?.

Dle Artpop, imi cer scuze pt raspunsul intarziat, acum am vazut ca ati scris si pe PM, incerc sa raspund aici, sa le luam pe rand:

Nu stiu la cat se lichefiaza mierea la ICDA sau Combinat, nu e obiectul meu de activitate, dar, ce pot sa va spun este ca ambele firme au camere de lichefiere speciale, cu aparatura speciala, cu mediu controlat computerizat, sisteme care se practica in toata UE, pt ca de acolo au fost cumparate. Au implementat sistemul de management al calitatii HACCP, care este f dur, deci inseamna ca ce fac este ok.

Puteti trata familiile de albine imediat dupa extractia de la FS cu 1 VF, pana incepe sa se acumuleze din nou miere in faguri, mai ales ca acest cules de august sigur nu este de intensitatea celui de la FS. Apoi, la sfarsit de august, dupa ce extrageti si aceasta miere, faceti 3 tratam cu VF, apoi dupa 20 sept introduceti benzile de Mavrirol. La sfarsit de oct, mai dati un VF si...gata.

Pt Protofil prin sezon se intelege perioada activa din an, adica o familie de albine se poate trata cu pana la 80 ml Protofil pe primavara, vara, toamna, adunate. Daca se depasesc aceste doze, nu este nici o prob, Protofil nu este toxic pt albine.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 91
Multumesc pentru raspunsuri domnule doctor.

Referitor la efectuarea tratamentelor cu VF intrebarea mea a pornit de la urmatoarea situatie reala :
         15 iulie -extras Fs;
         30 iulie -extras Fs;
         15 aug -extras Fs+ mana;
         30 aug- extras mana.
In situatia data care considerati ca era cea mai buna esalonare a tratamentelor ,pentru a evita contaminarea,cu VF,a mierii extrase ?

In ceea ce priveste lichefierea mierii (operatie pe care totusi trebuie sa o mai faci pentru a satisface pretentiile majoritatii clientilor ) am constatat urmatoarele:
 
       - la 40 grade Celsius nu se obtine lichefierea mierii cristalizate nici dupa 96 de ore;
       - la 45 grade Celsius se obtine lichefierea aproape totala a mierii cristalizate,dar se
         constata prezenta in masa mierii lichefiate a numeroase minicristale, vizibile la o
         privire mai atenta;aceste minicristale duc la cristalizarea din nou a mierii,dar intr-
         o perioada mult mai scurta,comparativ cu perioada scursa de la extragerea mierii
         din stup si pana la cristalizarea ei initiala.


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
aceasta problema vroiam sa o ridic si eu ..dar astazi am vazut topicul!! problema mea este:

anul trecut cand cumparam miere mierea era complet lichida, cristaliza la un moment dat cam cand terminam borcanul!!

anul acesta cand sa vand si eu miere,  am remarcat ca a inceput sa cristalizeze, mai ales cea care are o proportie mai mare de floarea soarelui!

initiam am dat-o semicristalizata ...ca am zis sa o dau naturala .... si oamenii m-au vazut cand am scos-o din bidon direct in borcanul lor!!! dar acum este 80% cristalizata... nu o mai pot da asa !! cum faceti voi cand o vindeti catre persoanele fizice?? (intrebarea este adresata tuturor forumistilor nu doar lui pab, dar poate raspunde si el  )  cum o vindeti voi fara sa ii afectati proprietatile si sa aiba un aspect comercial "frumos" ????


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Mishu05
apicultor

Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
Pai explici clientului ce este ceea ce ii vinzi. Clientul e normal sa nu stie ce e aia miere cristalizata, pentru el e :zaharisita;
Asa ca ii explici si cu ocazia asta vede ca esti serios, stii despre ce vorbesti si ce faci.
In legatura cu intrebarea ta, am si eu una: am un butoi de 35l cu miere de rapita, BOCNA..
Vreau sa o incalzesc cumva si sa o torn in borcane, pentru vanzare. Am rabdare sa cristalizeze din nou doar ca nu vreau sa ii afectez cumva proprietatile.
Poate nu va vine sa credeti dar am clienti constanti care vor miere de rapita, le place forma aia mai spre serbet asa, le e mai usor sa o intinda pe paine.
Gusturi..si gusturi.
Iar la cata rapita se cultiva la anul si la ce tendinta e, o sa se produca miere de rapita in cantitati foarte mari, piata va lua contact cu ea si va intelege cat de buna e. Asa ca eu cred ca viitorul suna bine din punctul asta de vedere.


_______________________________________
Poze apicole si nu numai:

pus acum 14 ani
   
apislav
apicultor

Din: Tg. Neamt Jud. Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 256
O solutie este o rezistenta de decristalizare a mierii ce incalzeste la temperatura controlata.Eu am  si sunt foare multumit de cum lucreaza.

_______________________________________
"VAX ALBINA, CREMA PUCAT"
TEl:0749223473

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Nu se discuta subiectul suficient.
Pentru ca ne este greu sa recunoastem ca majoritate dintre noi o punem pe soba intr-un vas cu apa si o tinem pana ne aducem aminte.Cati dintre noi stau cu termometru in mana? Ce control avem noi acolo?hai ca nu ne aude nimeni!!
Vreau sa-l vad (citesc) pe ala care scrie cu manuta lui: mierea mea este descristalizata conform cu ...cartea.

De vina e clientul!! el nu o vrea naturala.El nu o vrea "zaharisita"
De vina suntem si noi.Ca nu educam acest client.

Pentru intrarea pe piata cu o miere conforma, trebuie muulti bani.
Mie mie drag de cei ce vand miere in piata in ianuarie-februarie.Ei sunt inghetati bogna, iar floarea si teiul ....ca si scoase din centrifuga.

Sa fim realisti.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

pupemea a scris:

Nu se discuta subiectul suficient.
Pentru ca ne este greu sa recunoastem ca majoritate dintre noi o punem pe soba intr-un vas cu apa si o tinem pana ne aducem aminte.Cati dintre noi stau cu termometru in mana? Ce control avem noi acolo?hai ca nu ne aude nimeni!!
Vreau sa-l vad (citesc) pe ala care scrie cu manuta lui: mierea mea este descristalizata conform cu ...cartea.

De vina e clientul!! el nu o vrea naturala.El nu o vrea "zaharisita"
De vina suntem si noi.Ca nu educam acest client.

Pentru intrarea pe piata cu o miere conforma, trebuie muulti bani.
Mie mie drag de cei ce vand miere in piata in ianuarie-februarie.Ei sunt inghetati bogna, iar floarea si teiul ....ca si scoase din centrifuga.

Sa fim realisti.



eu recunosc ca mi-am luat un termometru ptr bebelusi il bag in oala cu apa calda..reglez apa la 38-40 maxim si il lasa acolo..apoi iar incalzesc apa..si asa imi ocup  juma de zi cu un borcan de miere!!

dumneavoastra  cum procedati nea pupemea ??? 


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Am un calorifer electric
Fac caldura iar bidoanele stau lipite de el .
Mierea o decristalizez doar atat cat sa o pun in borcan
Daca clientul o vrea lichida ii explic cum sa faca.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

balanescuadrian a scris:

.... !! cum faceti voi cand o vindeti catre persoanele fizice?? (intrebarea este adresata tuturor forumistilor nu doar lui pab, dar poate raspunde si el  )  cum o vindeti voi fara sa ii afectati proprietatile si sa aiba un aspect comercial "frumos" ????



eu o pun in borcane (galetuse mai nou) inainte de a se critaliza, depozitez mierea asa si o vand gata cristalizata dar in borcane.

dupa mai bine de 4 ani de cand vand miere la borcan au invatat si clientii ca aia "zaharisita" e mai buna.

,la mierii scris: .... cum faceti voi cand vindeti catre persoanele fizice?? este adresata tuturor

39.9KB


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
prisecarul
Vizitator



d-na cristina mateescu(daca an retinut bine) spunea intr-un interviu, ca se bucura atunci cand cumpara miere cristalizata, caci este sigura ca este originala.
asa este?


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Depinde. Poate sa fie o miere cristalizata, si cu cristale sa-ti spargi dantura. De miere buna nu trebuie sa te doara cariile. Fiind usor acida are alta reactie.

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

pupemea a scris:

Nu se discuta subiectul suficient.
Pentru ca ne este greu sa recunoastem ca majoritate dintre noi o punem pe soba intr-un vas cu apa si o tinem pana ne aducem aminte.Cati dintre noi stau cu termometru in mana? Ce control avem noi acolo?hai ca nu ne aude nimeni!!
Vreau sa-l vad (citesc) pe ala care scrie cu manuta lui: mierea mea este descristalizata conform cu ...cartea.

De vina e clientul!! el nu o vrea naturala.El nu o vrea "zaharisita"
De vina suntem si noi.Ca nu educam acest client.

Pentru intrarea pe piata cu o miere conforma, trebuie muulti bani.
Mie mie drag de cei ce vand miere in piata in ianuarie-februarie.Ei sunt inghetati bogna, iar floarea si teiul ....ca si scoase din centrifuga.

Sa fim realisti.

Eu am o oala Zepter, cu termocontrol electronic. O pun deasupra unei tigai, in care este fixat inelul de legatura. In ea pun apa. Termocontrolul il fixez doar la 30 de grade, deoarece mai are inertie termica fundul vasului. Cand ajunge la valoarea dorita termocontrolul ma avertizeaza sonor. Pe oala si termocontrol am dar sute de marci, dar face toti banii. Doar termocontrolul a fost 220 de marci germane, prin 1996. ca valoare ar fi oricum cateva sute de lei.
Eu de regula vand prima data mierea poliflora, si pe urma pe ceea de salcam. Nu poti dicta clientului dar se poate face o recomandare.


pus acum 14 ani
   
artpop
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 91
Indiferent de metoda de lichefiere controlata a mierii cristalizate utilizata (bain-marie,
camera calda,rezistenta electrica introdusa in miere) care este totusi temperatura maxima pe care o poate atinge mierea in cursul acestui proces,pentru a realiza o lichefiere ca la "carte" ?

Asta pentru ca in diferitele "carti" care trateaza acest subiect (vezi prima mea postare)
exista diverse valori ale temperaturilor de la care incepe distrugerea componentelor biologic active respectiv retopirea in totalitate a cristalelor formate in masa mierii cristalizate supuse lichefierii.

Excludem pasteurizare,pe care o fac procesatorii.


pus acum 14 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Ia incercati da' nu spuneti ca stiti de la mine),
Se procura un frigider vechi, de la care se indeparteaza agregatul si se monteaza sus, in interior pe tavan, o rezistenta de resou sau de calorifer electric si un termostat. se baga inauntru bidonul cu miere cristalizata, chear si cele din plastic, se regreaza termostatul la 50 de grade si se baga in priza, apoi dupa vreo doua zile sa vedeti minune... parca atunci ati adus mierea de la centrifuga...
Scula poate fi folosita si pe post de uscator de polen, da' atunci trebuie montate rafturi pe lateral si doua subare care sa se inchida si deschida. Sus in in interior, in fata subarului- deschis, se monteaza si un ventilator iar la fanta de jos subarul se inlocuieste cu o placa cu gauri sa iasa aerul .
Nu-i mare filozofie, cine vrea poate sa-si faca, sau macar sa incerce, asta  asa pana da de lovele si-si cumpara scule de scule de la Lega...
Sal'tare!
Donbazil - Faget.    


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Multzumim de "soapta".
Sa traiesti si s-auzim de bine Donbazil!   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Andreyu
apicultor

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 76
Apropo de lichefierea mierii am inteles din diverse informatii ca aceasta nu isi pierde propietatile daca o incalzesti incet(treptat) pana pe la o temperatura de 36-37 grade..Apoi o ti cateva zile bune la 36-37 grade si ea se lichefiaza total in timp.Este adevarat?Interesanta chestia ca e o temperatura apropiata de cea a corpului uman.Oare asta sa fie raspunsul?

_______________________________________
A vorbi înseamnă a semăna, a asculta înseamnă a culege.

Modestia este fundaţia solidă a tuturor virtuţilor

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la