adi hodis
Moderator
Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5405
|
|
ciobi a scris:
lucky5strike a scris:
Da, Adi, am observat si eu uneori masive amestecate, salcamii apar la marginea de drum, iar cand infloresc, padurea e cam pestrita...
Oricum, bine ca nu i-au murit de foame, acuma stie dintr-un foc cu ce se mananca furtisagul, stimularea si recunoasterea locului.
Domnilor, baiatul acesta a inceput direct cu 141, deci, neavand cat de cat experienta, e cumva de inteles. Din ce am observat, sunt unii beneficiari ai fondurilor europene care pana atunci nu stiau o boaba apicultura! La ce bun sa le dai fonduri, stupi pe mana, stim toti ca stupii sunt o responsabilitate, daca ei prapadesc familiile?
Eu, daca eram statul, faceam asa: autorizam cativa formatori in practica apicola, in fiecare judet, si le-as fi cerut aspirantilor de 141 lipsiti de experienta in apicultura, sa semneze ca, dupa efectuarea cursurilor apicole, cu siguranta necesare si astea, sa se angajeaza in cel mai scurt timp in practica la un apicultor autorizat, 1, 2, 6 luni, cat ii convine, macar sa stie lucruri de baza... vedeti cum au progresat cei de pe forum, desi exista multi care inca nu au acces la oportunitatea asta, etc.
Din afacerea asta ar castiga absolut toata lumea!
|
.sa fie un pic de ciuda/invidie in cuvintele astea? chiar se poate cineva inbogatii din 141? Sa nu mai spun ca unii incepatori nu prea au timp de "specializare" pentru ca trebuie sa-si intretina familia cu un loc de munca, deci nu pot sa se plimbe cu un stupar prin tara, fie el oricat de bun. Dar apropo pe ce salariu sa ne "specializam"?
stima, ciobi |
Ciobi si totzi incepatorii care vor citi aceste rinduri ... Tocmai pt. ca nu este timp suficient ca sa se invetze si sa se vada practica apicola, sint de parere ca 1 s-au 2 luni este prea putzin.De aceea ar fi bine sa se organizeze zile de cursuri in weeckend-uri si pe o perioada a unui sezon apicol. Astfel se poate invatza mai bine si cu sanse mai mari de reusite respectiv, sanse mai putine de a comite greseli si a pierde in final bani, indiferent in ce consta valoarea lor, cel mai des familii de albine ( ca lazile nu moare ). Iar pina la imbogatzire e drum lung, realizabil in functie de cat de bine invatza fiecare meseria ... cei cu vechime stie bine, ce inseamna o simpla decizie luata gresit ... poate fi o mutare la un cules care nu se fructifica, fapt care ar fi invers, daca decizia este aleasa optim si exact. Un exemplu este patzania mea de acum o saptamina. Nu am dus albinele la rapitza in alta zona unde era inflorita, bazindu-ma ca va inflori si aici cu cateva zile in urma si, sa pot sa-mi termin lucrul, economisind cheltuiala cu deplasarea stupinei.Asa a fost insa, am servit o stropire neanuntzata cu o substantza care, mi-a omorit culegatoarele ( anii trecutzi ma anuntzau dar acum, uite ca nu ). Si asa ca ... am luat o decizie gresita ... lucrul mi l-as fi treminat cu 2 ; 3 zile mai tarziu, dar aveam culegatoarele si ce rezulta pe viitor de pe urma lor.
Cu specializarea pe o singura sursa ... este ceva de vis in Romanica noastra. Inca este foarte bine pt. cei ce se pricep sa faca mai multe lucruri, adica polipricepere ... ca noi nu avem bani sa luam totul de-a gata si nici copii nostri nu cred ca vor avea, dupa cum evolueaza nivelul de investitii ... nu cel de trai, ala nu-l discutam pt. ca e derivat din investitzii. La noi cu legislatzia si logica actuala e foarte greu ... avem pretzuri occidentale si salarii albaneze + ca cel ce produce, nu castiga ceea ce merita ci doar ce se indura samsaru' sa-i dea. Uitatzi-va la Canadieni, pe 1 kg. de miere cumpara 17 l de benzina iar noi ... Asa ca aici ... cat e PCR in floare ... pe noi la basca ne cam doare ( stitzi ce-s alea ... PCR ... nu ma refer la fostul partid ) ... si nu putem miza pe o singura specializare ... din pacate. Pe vremea cand taica-meu era copil ... se parcurgea etape in invatzarea unei meserii in 3 ani, parca se numea calfa practicantul si nu primea post in primul an de meserie, deci in al 4-lea an inca era considerat incepator. Azi se face un curs de 2 luni si gata-i meseriasu' ... Ia zi Balanescule s-au Valerica si cu Victor S ... daca faceti cursul de apicultor si va da 20. 000. de euro, care ai investiti in apicultura ... putetzi afirma ca veti realiza ceea ce realizeaza altu care are 3 ani de pastorale. Si daca la controale nu sint multzumitzi cei din comisie ... cum va fi. Asta e cum e ... dar alta ar fi situatzia daca ar fi invatzata cat de bine posibil meseria pe parcursul unui sezon apicol. Invatati, invatati si iar invatati ... inca are importanta vechea povatza ... nu-i asa ?.
_______________________________________ Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro
|
|