APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angela31 la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 60 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / furtisag  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Hartman
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 6
Va salut pe toti.
Sunt apicultor cu ceva experienta dar in ultimii 3 ani ma confrunt cu o situatie pe care nu o pot rezolva. Iata despre ce e vorba.
Practic stuparitul stationar si la 300-400m de mine se afla o alta stupina in regim stationar. Problema mea e ca de trei ani incepind cu jumatatea lunii august si pina cind vine inghetul am furtisag provocat de familiile din familiile vecine
Vin in numar foarte mare si ataca rind pe rind famiile mele. Si nu ataca numai pe cele slabe sau medii. Am pierdut familii pe 16 rame Dadant. Am incercat tot ce scrie la carte si nu da rezultate. Vreau sa spun si ieri(in luna ianuarie!) au venit la furat. Singura solutie e sa-mi acopar stupii cu prelate. 
Am descris situatia mea unor apicultori cu experianta din zona si nimeni nu m-a putut ajuta. Da la 40 de familii am ajuns la 8. In disperare toamna aceasta am unificat doua cite doua familii de cite sase rame si tot nu reusesc sa faca fata hoatelor. Ale mele sunt in stupi cu pereti de scindura de 2,5 cm si nu ies la zbor cum ies hoatele care sunt intetinute in stupi orizontali tip ACA. Am discutat cu celalalt "apicultor" si nu ma pot intelege cu el. Are si o metoda de a le "harnici" lasindu-le foarte putine rezerve de miere. Se ele vin la mine. Mai ciudat e ca nu vin la furat albine de la o singura colonie ci de la 4-5 odata si nu-mi explic fenomenul.
Poate ma ajuta cineva cu un sfat, ca apa, fum, petrol, micsorarea cuibului, a urdinisului am incercat deja fara folos.


pus acum 17 ani
   
pirelco
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 254
Stimate d-le Hartman
Ce fel de albine are vecinul? Apis melifera africana cunva? Daca da  atunci mutati stupina la 50km. a nu la 100 km ca este de rau.
Lasand gluma personal cred ca cel care a gresit sunteti dvs.Sigur a-ti facut ceva ce nu trebuia  ori aveti urdinisurile mari , ori a-ti lasat rame cu miere afara ori aveti familii slabe, ori ne mintiti .
Este ciudat faptul ca si acum iarna dupa ce albina a stat 2 luni in stup vine si ataca la dvs ...  personal nu pre cred
___________________
PIRELCO-BRAILA


pus acum 17 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
pai ... eu cred ca a si raspuns "Ale mele sunt in stupi cu pereti de scindura de 2,5 cm si nu ies la zbor"


mutatile in stupi mai subtirei .... care se incalzesc ceva mai repede


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 17 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu consider ca furtisagul se produce si atunci cand familia de albine nu are hrana suficienta. Albinele in aceasta situatia sunt agitate . Celelalte albine simt agitatia si nu mai e decat un pas pana la dezastru. Eu am avut in trei lazi astfel de situatii.

pus acum 17 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Ar fi bine sa identifice cu exactitate care sunt hoatele prin metoda cunoscuta de stropire cu faina de porumb la urdinisul stupilor atacati si apoi luate masuri de indepartare a stupilor hoti . Totusi nu cred ca numai stupii vecinului sunt cauza ca stupii nu stiu (cunosc)proprietarul. Cred ca la mijloc poate fi vorba de o neglijenta din partea stuparului.
anul acesta am auzit ca un stupar de la vreo 30 km de mine a avut toata vara si toamna un furtisag lent cvare l-a curatat de 60 fam de albine si parca mie nu-mi vine sa cred.


pus acum 17 ani
   
Lutzi
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 123
Fratilor, apropo de furtisag voi ati pus vreodata in hranitor miere sau sirop de miere?

pus acum 17 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603

Lutzi a scris:

Fratilor, apropo de furtisag voi ati pus vreodata in hranitor miere sau sirop de miere?


Da, pun toamna la inceputul lui sept., la familiile fara suficienta hrana( acolo unde mai gresesc si eu ), miere in hranitor.Am hranitor de 0,800 si pun vineri seara,sambata dimineata ,sambata seara si duminica dimineata.Peste o saptamana este in rama frumos capacita.


pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la