alt stupar
CLUB STUPARITUL
Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
|
|
balanescuadrian a scris:
Va rog sa rapundeti la intrebarea adresata .... este foarte important....... "Un tanar poate sa investeasca numai in apicultura , sa se dedice trupsi suflet si sa se poata intretine fara a mai avea serviciu"
Pe romaneste: ciobanii pot trai doar din stana, noi prisacarii (noi+ familie) putem trai doar din cresterea albinelor sau trebuie sa avem un serviciu si sa lucram sulimentar la albine?????
Daca este cineva care traieste doar din cresterea albinelor sa ne spuna si noua cam care este nivelul de trai al unui prisacar si cati stupi are, daca poate sa ne dea un profit mediu pe luna (venituri - cheltuieli)/12. Aceasta intrebare este importanta ptr noi tinerii care vrem sa muncim serios, dar in acelasi timp sa ne punem la adapost, in aceasta economie de piata, care ne tampeste... Va multumesc anticipat!!!! |
Tineri colegi, O discutie des intalnita, intre apicultori sau intre cei aflati la inceput de drum, vizeaza profitabilitatea si rentabilitatea in acest domeniu. Întrebari de genul ,,căte familii sunt necesare pt. a-mi asigura un trai decent, mie si familiei mele”sau ,,de ce investitie e nevoie …. ?” sunt puse pe buna dreptate si intrucatva logice.
Dar ! In putine cazuri si doar tangential ne intrebam: -avem experienta si pregatirea teoretica necesara pentru a intretine familiile de albine astfel incat sa ajunga la maxim de dezvoltare si sa dea maxim de randament in culesurile de productie ? -dispunem de o baza melifera optima sau de mijlocul de transport necesar pt. a pleca in pastoral? - cunoastem locurile de pastoral ? -cat de bine facem tratamentele profilactice, suntem in stare sa diagnosticam o boala in varianta (nedorita) in care aceasta apare ? -avem puterea de munca necesara sa efectuam lucrarile necesare, la momentul oportun, in stupina ? - avem format si fidelizat un portofoliu de clienti care san e permita desfacerea, la un pret acceptabil, macar a unei parti din productia realizata ?
Sau : -iubim suficient de mult albinele incat sa facem sacrificii in cazul unui an apicol mai slab sau renuntam la primele insuccese ? -punem pasiune in ceea ce facem, sau munca in stupina este un calvar, suportat doar cu gandul la profit, astfel incat fusareala devine metoda de lucru ? -familia ne intelege si ne sprijina in ceea ce facem, sau timpul petrecut intre albine este perceput doar ca timp pierdut ? -etc, etc, etc….?
Abia cand vom reusi sa raspundem cu obiectivitate si seriozitate la aceste intrebari (si la altele ! ) intrebarile legate de nr. de familii, cantitati de miere realizate, etc. isi au rostul cu adevarat, putand fi introduse intr-o ecuatie a rentabilitatii…
Ce inseamna 200, 250 sau 500 familii in mana unui om lipsit de cunostintele necesare, incepator sau dezinteresat ? Banuim fiecare: lipsa de organizare, lucrari obligatorii nefacute, sau intr-un cuvant – BLOCAJ TOTAL ! Ce inseamna 200, 250 sau 500 familii, tinute pe vetre slab melifere, sau aflate in stadii de dezvoltare echivalente cu un roi? Banuim fiecare: productii mici, sau intr-un cuvant – INEFICIENTA ECONOMICA ! Ce inseamna 200, 250 sau 500 familii, avand productii chiar multumitoare, valorificata integral la preturi mici, exclusiv la en-grosisti ? Banuim fiecare – incasari mici, sub asteptarile noastre, sau intr-un cuvant – LEHAMITE !
Ei …? Cate familii garanteaza profitul ? 100 – posibil dar inprobabil ! 200,250 sau 500 – forte probabil dar nu obligatoriu !
Modificat de alt stupar (acum 16 ani)
_______________________________________ albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...
|
|