APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca pe Simpatie
Femeie
25 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE / INMULTIREA: natural sau artificial?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
gaby de apit
Vizitator



Ma bucur ca am oczia sa stau de vorba cu apicultori care au experenta,intrebarea mea este:care inmultire este mai buna,natural ori artificial?

pus acum 14 ani
   
sebastian 89
apicultor

Din: ALESD , BIHOR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 100
fiecare metoda are avantaje si dezavantaje, sincer eu prefer inmultirea artificeala, dar la inceput cand nu ai albine e bun orice sa creasca numarul numai  =D  =D

pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 435
Teoria ca teoria dar practica ne omoara .Sunt m ai multe procedee dar cea m ai usoara este divizarea dupa un cules principal sau stolonarea  

pus acum 14 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Salut,
Cred ca e mai convenabila roirea artificiala , pentru ca asa le poti tine mai usor sub control si-i poti inmulti cand vrei tu. Eu am incercat o alta metoda in ultimii 3 ani si a avut rezultate : dupa imperechere am taiat o aripa reginei ( nu a avut efecte negative si nici nu aparut sa o afecteze). Partea buna e ca daca vrea familia respetiva sa roiasca , regina nu poate sa zboare si pica in fata stupului unde se strange si restul albinelor , sau daca nu pleaca , atunci o schimba linistit si nu ai bataie de cap.
Toate cele bune.


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator



Am studiat pana acum,parca nu am avut curaj sa fac inmultiri masive,dar de acum am.Ce stiu sigur ca primavara timpuriu se pot inmultii stupii foarte tare,chiar daca ies roiuri slabe peste vara se intaresc,am aflat un secret,roii sa fie tinuti numai pe fagui cat ocupa albinele,sa nu se puna rame in plus.Am o carte foarte veche scrisa de Hristea,aici gasesti de toate,ce am gasit interesant stimularea stupilor primavara,cu suc de ceapa si suc de usturoi...antibiotic natural
Am curaj sa fac din 10 stupi puternici,100 de roiuri.Aceasta cartea se numeste,ABC-ul apicol.Nu vreau sa risc dar cred ca pot sa inving.

Modificat de gaby de apit (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Din 10 să faceţi 100 de roiuri? Dacă gândiţi aşa este evident că sunteţi începătoare. Când am început apicultura toţi am vrut să ne mărim rapid numărul de familii dar cei care nu am avut îndrumători cu experienţă şi am procedat astfel ne-am bucurat toată vara şi ne-am întristat toamna la vremea unificărilor impuse de populaţia redusă a roiurilor. Cei care nu au unificat au ieşit din iarnă cu mai puţini stupi decât avuseseră în primăvara precedentă iar unii au rămas fără obiectul muncii apicole.
Având de unde să vă documentaţi desigur cunoaşteţi avantajele roirii naturale.
Dezavantajele ei ne impun să o evităm. Roiul primar  pleacă de obicei atunci când nu suntem noi acasă, afurisitul! Are şi prostul obicei de a nu ne aştepta şi astfel pierdem jumătate din albinele coloniei! Roiul secundar ia şi el un sfert din albine şi uneori se aşează atât de sus încât chiar dacă suntem acasă tot îl pierdem!
Dacă nu mai roieşte familia rămâne cu un sfert din albina culegătoare, dacă mai roieşte rămâne cu o optime şi uneori nu-şi adună nici rezerve pentru iernare. 
Din cauza acestor inconveniente şi a multor altora apicultorii cu experienţă caută să evite roirea naturală prin:
-asigurarea spaţiului necesar în funcţie de puterea familiei;
-darea de faguri artificiali pentru clădit şi folosirea ramei clăditoare;
-vopsirea cutiilor în culori deschise atunci când nu pot fi amplasate la umbră;
-orientarea urdinişului spre nord;
-folosirea fundului antivaroa sau decuparea în partea din spate a fundului a unei fante de aerisire de 20/8-10 centimetri;
-ridicarea periodică de faguri cu puiet pentru întărirea sau formarea roilor;
-alimentarea familiilor şi mai ales a roilor cu apă în timpul zilelor toride;
-acoperirea capacelor cu crengi verzi sau cu iarbă cosită dimineaţa.
Dacă în tinereţe aş fi primit aceste sfaturi aş vi fost scutit de multă muncă inutilă ba chiar păguboasă şi nu ar fi trebuit uneori să desfiinţez oftând familiile prea slăbite de roitul excesiv. Dumneavoastră procedaţi cum credeţi, eu vă doresc succes şi să nu păţiţi ca mine!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Practica a dovedit că roii trebuie să fie puternici de la înfiinţare altfel nu îşi pot aduna rezerve pentru iernare, pot fi atacaţi de hoaţe sau distruşi de boli. Metode de înmulţire sunt multe, eu cred că pentru începători cea mai potrivită este următoarea.
Este necesar să creşteţi mătci şi să faceţi roi prin divizare, eventual prin stolonare, când mătcile ponteză. Dacă nu aveţi timp stimulaţi serios o familie puternică, neagresivă, harnică şi neroitoare, întăriţi-o periodic cu faguri cu puiet căpăcit şi urmăriţi când apar botcile.
Când primele botci sunt căpăcite faceţi un roi cu matca familiei, un fagure cu puiet căpăcit, unul cu miere şi unul cu păstură, scuturaţi peste ei albina de pe un fagure-doi cu puiet necăpăcit şi din rama clăditoare şi instalaţi-l pe un alt loc în stupină. Daţi-i puţină apă în hrănitor şi puneţi-i în faţa urdinişului o scândurică înclinată. Întărind roiul periodic cu faguri cu puiet atunci când îi poate acoperi îl veţi transforma într-o familie puternică.
Familia cu botci divizaţi-o în două, urmărind prin apropierea sau îndepărtarea cutiilor de locul unde era urdinişul ca în cele două cutii(identice) culegătoarele sosite de la câmp să se  împartă în mod egal.
Distanţaţi cele două cutii cu 20 de centimetri zilnic şi înainte de eclozarea primelor mătci repetaţi operaţia de divizare. Pentru ca mătcile să nu se rătăcească cei patru roişori trebuie să aibă direcţii de zbor puţin diferite iar lăzile să fie individualizate punându-le pe peretele frontal deasupra urdinişului sau pe capac panouri colorate diferit.
Aveţi grijă ca la eclozionarea mătcilor să fie în roi câte un fagure cu ouă.
După ce mătcile se împerechează puteţi întări roii cu faguri cu puiet de la restul familiilor, atunci când îi pot acoperi, iar dacă nu au cules le puteţi da seara sirop. Procedând astfel vă puteţi dubla cel mult tripla numărul de familii anual.
Avantajul metodei-roii nu se depopulează, nu apare puiet răcit şi porniţi cu familii care nu trebuie dădăcite tot timpul. 
Să nu faceţi greşeala de a ţine în sezonul activ(!) roii şi cu atât mai puţin familiile pe fagurii strict acoperiţi de albine pentru că veţi atomiza stupii prin roiri repetate. În fagurii acoperiţi compact albinele îşi dezvoltă cuibul dar familiile trebuie să aibă un spaţiu(magazia)unde să depoziteze nectarul iar roii să aibă lateral doi faguri de acoperire. Când albinele încep să treacă pe suprafaţa exterioară a lor adăugaţi la roi alţi doi faguri clădiţi sau artificiali, de o parte şi de alta a fagurilor cu puiet. Evitaţi spargerea cuibului la roi în luna mai deoarece pot surveni răciri ale vremii.
Succes şi nu uitaţi, grăbiţi-vă încet cu înmulţirea familiilor!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator



Eu sunt hotarata,nu mai dau inapoi,la stimulare am experienta,acesti 10 stupi au fost f.slabi dar am reusit sa ii salvez si am scos si miere de la ei,am schimbat 4 matci in primavara si de acolosau facut minuni,deci matca tanara conteaza mult.

pus acum 14 ani
   
florin_florin
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 435
Trebuie sa luati in calcul m ai multi factori, un cules principal ca altfel ii stricati si nu ati fi singura 

pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator




florin_florin a scris:

Trebuie sa luati in calcul m ai multi factori, un cules principal ca altfel ii stricati si nu ati fi singura 

Sunt perfect deacord,dar daca facem stuparit ,nu facem vacanta,este adevarat ca are mare importanta culesul.dar daca nu e in natura fac stimulari,primavara de polen aici nu duc lipsa.


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
De atmirat avantul ce transpira din postarile dumneavoastra.
Sper sa nu se reduca la primele esecuri.Va asigur ca o sa fie.Nimeni nu scapa.

Inmultirea de la 10 la 100.

1Obligatoriu experienta.Adica daca nu ai facut niciodata din 10 - 20 si ai trecut iarna cu brio, este dificil sa prevezi toate chichitele ce dau reusita in inmultire si esecul va fi pe masura.
2Dumneavoastra trebuie sa claditi cu acesti stupi ~800 de rame.
3Dumneavoastra trebuie sa hraniti acesti stupi cu ~3-4 tone de biostimulatori
4Dumneavoastra trebuie sa luati in calcul pierderea de ~40% din matcile ce asteptati sa faca treaba (la imperechiere,racite,nereusite etc etc)
5Trebuie sa aveti lazile si toate materialele gata in primavara.Dupa aceea nu mai aveti timp.Costurile aproximative pentru 100 sunt de150 ron + hrana+tratamente+....Adica o investitie de ~ 8000 euro.
6.In lucru cu o fiinta vie (salbateca) nu se pot aplica 1+1=2!! Factorii ce nu-i putem controla sunt muuulti.Va dau un exemplu.Doriti ca in perioada x sa divideti.Dupa divizare, ploua doua saptamani.Nema fecundare!! Veti avea foarte curand o sumedenie de stupi orfani si varianta de dat alta matca se reduce.
7.Sunt multe,foarte multe.


Indiferend de decizia pe care o imbratisati, va uram succes!

Guist


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator



Am citit totul cu mare atentie si cu o asa bucurie ca parca saltam,eu spun ca daca cineva nu incearca sigur nu reuseste,omul este venit pe pamant ca sa munceasca pentru a trai,nu ca sa aiba intotdeauna izbanda,dar munca in cele mai multe cazuri te bucura,bucuria da sanatate omului,de regula cine iubeste albinele nu se poate compara cu altii,pana la urma totul este (am putea spune) fara rost,dar cred ca cine munceste ce ii place isi gaseste rostul in satisfactii,dar sa primim si raul cu aceeas placere cum primim binele:constienti ca dupa ploaie vine soare.

pus acum 14 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159

gaby de apit a scris:

Am studiat pana acum,parca nu am avut curaj sa fac inmultiri masive,dar de acum am.Ce stiu sigur ca primavara timpuriu se pot inmultii stupii foarte tare,chiar daca ies roiuri slabe peste vara se intaresc,am aflat un secret,roii sa fie tinuti numai pe fagui cat ocupa albinele,sa nu se puna rame in plus.Am o carte foarte veche scrisa de Hristea,aici gasesti de toate,ce am gasit interesant stimularea stupilor primavara,cu suc de ceapa si suc de usturoi...antibiotic natural
Am curaj sa fac din 10 stupi puternici,100 de roiuri.Aceasta cartea se numeste,ABC-ul apicol.Nu vreau sa risc dar cred ca pot sa inving.

dna gabi , daca reusiti  si aplic si eu metoda dvs ajung la 6000 de familii ?       , pupe cred ca am inceput sa bat campii nu-i asa ?nea jane unde esti nu zici nimic ?  


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
nu zic decat ca gabide apit ori este o femeie bataioasa ori este barbat cu masca de femeie...ca prea e barbatoasa...in rest eu unul consider ca tema este o variatiune pe o coarda ..de paganini!!dar daca vreti comentez!!!
ps..cine n-ar vrea da dea 250 ron pe o familie..si din ea sa faca zece...v-am mai zis eu..calculasem prin 1982 ca din doi fac patru..din 4 ..opt...si ajunsesem ca in anul 2000 sa am sute..dar..am avut sute pe dracu.....


pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230

gaby de apit a scris:

Am citit totul cu mare atentie si cu o asa bucurie ca parca saltam,eu spun ca daca cineva nu incearca sigur nu reuseste,omul este venit pe pamant ca sa munceasca pentru a trai,nu ca sa aiba intotdeauna izbanda,dar munca in cele mai multe cazuri te bucura,bucuria da sanatate omului,de regula cine iubeste albinele nu se poate compara cu altii,pana la urma totul este (am putea spune) fara rost,dar cred ca cine munceste ce ii place isi gaseste rostul in satisfactii,dar sa primim si raul cu aceeas placere cum primim binele:constienti ca dupa ploaie vine soare.


Doamna Gaby,
Teoretic daca sar de pe bloc, nu patesc nimic.Au fost cazuri.
Cu toate astea nu am curaj.Deoarece sansele sa nu reusesc sunt mai mari.Mai bine sar cate un etaj.Nu merg pe scari deoarece sunt mai cu tupeu(curaj)
Nu este un exemplu care sa fie aidoma cu propunerea in discutie.
Dar.Experienta multor apicultori spune ca sansele de reusita sunt minime pentru un apicultor cu tehnica si experienta la zi.
Doamna', nu este doar greu.Este si neprofitabil!! Supuneti si albina (pe careo iubim) la niste perioade extreme cu sanse sa fie ...gratuit

Da! sa muncim!! cu drag intr-o intrepindere (idee) draga.Dar nu in van.Sa nu mutam nisipul de ici colo doar ca sa muncim...cu drag...nu-i asa?
Uite ca va dau sfaturi extra apicultura si... nu se cade.Sper insa sa fiu,fim intelesi.

Eu va urez totusi sa rausiti.Mai ales ca exista sansa.
Un prieten are o vorba: Cine incearca are 50% sansa sa reuseasca si 50% sa nu reuseasca.Cine nu incearca are doar 100% sa nu.
Bine inteles ca este mai nuantata la aplicarea acestei "cutume" in practica.

Ciobanasul cu parasuta.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Unchiul meu avea o vorba:
Nepoate in anul cel mai rau albinele sa adune mierea pentru a trece iarna.
De aici in sus apicultura e rentabila,altfel o poti practica de placere.
Cand ai o suta ,nu-ti permiti sa-i tii doar de placere.
Sunt doua metode  incercate de mine la inmultire:
1 Inainte de salcam din 3 stupi faci un roi.Astfel poti sa tii familile bune in mana.
2 SALCAMUL trebuie fructificat.Apoi dupa ce ai ceva miere in bidoane poti face ceva roi .Dar roii sa fie buni din start,sa fie capabili sa-si adune mierea pentru iernare.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643

gaby de apit a scris:

Am studiat pana acum,parca nu am avut curaj sa fac inmultiri masive,dar de acum am.Ce stiu sigur ca primavara timpuriu se pot inmultii stupii foarte tare,chiar daca ies roiuri slabe peste vara se intaresc,am aflat un secret,roii sa fie tinuti numai pe fagui cat ocupa albinele,sa nu se puna rame in plus.Am o carte foarte veche scrisa de Hristea,aici gasesti de toate,ce am gasit interesant stimularea stupilor primavara,cu suc de ceapa si suc de usturoi...antibiotic natural
Am curaj sa fac din 10 stupi puternici,100 de roiuri.Aceasta cartea se numeste,ABC-ul apicol.Nu vreau sa risc dar cred ca pot sa inving.


Va urez succes.
Exista o traducere din lb.rusa aparuta la noi prin 1950.Cartea se numeste 'Cresterea albinelor' , autor Scerbino.
Acolo este descrisa metoda cu lux de amanunte.
O alta metoda :


Tinand seama ca Aradul nu este in 'Krasnaia Poliana' si nici in 'Columbia Engleza' unde sezonul apicol tine 10 luni nu 4 ca la noi si temperaturile sub zero grade sunt rare personal va sfatuiesc sa renuntati.Aveti 100% sanse sa mai aveti stupi.
Nota.
A.B.C. apicol are pagini intregi referitor la inmultirea albinelor copiate din Scerbino.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
pentru ca metoda sa fie aplicata si rezultatul avantajos trebue sa mai detii si o stupina de cca 120 fam de unde sa poti face intariiri cu rame de puiet capacit la roii obtinuti

Modificat de ALBINEL 1984 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Ca sa intru si eu in discutie, si sa-mi dau cu parerea:
Unde anume in judetul Arad?
Ce baza melifera e pe-acolo, la dumneata?


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Constat că sunteţi foarte convinsă. Faceţi anul viitor o încercare la scară mai mică, stimulând o familie şi făcând din ea 10 roi. Pe 9 întăriţi-i periodic cu puiet căpăcit luat de la ceilalţi stupi iar pe al zecelea lăsaţi-l să se descurce singur. În toamna anului viitor vă va spune ce s-ar fi întâmplat dacă făceaţi 100 din 10 şi vă veţi alege şi cu 7, 8 sau 9 familii în plus. Succes!

pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator




janese a scris:

nu zic decat ca gabide apit ori este o femeie bataioasa ori este barbat cu masca de femeie...ca prea e barbatoasa...in rest eu unul consider ca tema este o variatiune pe o coarda ..de paganini!!dar daca vreti comentez!!!
ps..cine n-ar vrea da dea 250 ron pe o familie..si din ea sa faca zece...v-am mai zis eu..calculasem prin 1982 ca din doi fac patru..din 4 ..opt...si ajunsesem ca in anul 2000 sa am sute..dar..am avut sute pe dracu.....


Buna! Eu am impresia intotdeauna ca nu sunt destul de bataioasa,sa sti domnule ca nu am nici o masca.


pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator



De felul meu sunt incapatinata ,dar nu as mai da inapoi,desi multi colegi sa zic asa nu prea ma incurajaza.Orcum viata este trecatoare si omul trece prin multe experiente,nu ma las vreau sa trec si prin aceasta experienta,deci la anul viitor vom vedea reusita.

pus acum 14 ani
   
adycnst
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 280
problema cea mare este ca daca nu reusiti mor niste albine care nu ai nici o vina!...

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
mierea
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 125
cel mai usor lucru este sa dai sfaturi.
mai greu sa si ajuti sa puna in practica sfaturile.

nu sunt cel mai bun exemplu , dar n am altul la indemana.

am inceput cu un roi primit si un roi fara matca (ma tepuit) cumparat.
in anul urmator din cei doi am reusit sa fac 16 din care am iesit cu 15 din iarna.
dar.......in urma stimulari din primavara am avut roi in 5 mai, de aici si botci multe, cu aproximativ 2 saptamani inainte de culesul de la salcam.
cules abundent la fanat, au blocat cuiburile.

de incurajare, se poate, dar .......trebuie si noroc,sansa spune i cum vrei.


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

mierea a scris:

cel mai usor lucru este sa dai sfaturi.
mai greu sa si ajuti sa puna in practica sfaturile.

nu sunt cel mai bun exemplu , dar n am altul la indemana.

am inceput cu un roi primit si un roi fara matca (ma tepuit) cumparat.
in anul urmator din cei doi am reusit sa fac 16 din care am iesit cu 15 din iarna.
dar.......in urma stimulari din primavara am avut roi in 5 mai, de aici si botci multe, cu aproximativ 2 saptamani inainte de culesul de la salcam.
cules abundent la fanat, au blocat cuiburile.

de incurajare, se poate, dar .......trebuie si noroc,sansa spune i cum vrei.

Interesant punct de vedere.
Roiul primit si cel fara matca in ce luna au ajuns in posesia ta?
In ce luna a inceput sa oua Regina din stupul orfan?
Pe cate rame au intrat in iarna?


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Eu sunt din Bistrita,am terenuri in zona dracula pasul Tihuta langa Piatra Fantanele,aici are acum taicami-o stupi i-mi amintesc cu vreo 20 de ani in urma,am dus acolo sus 10 rame de puiet ocupate cu albina puse in 10 cutii cu cate 2 rame marginase,acolo avea bunicul stupi stiu ca dupa catreva zile am mers iar sus si am luat de la stupii lui ceva botci el avea stupi care roiau natural,cert este ca in august au umplut cutiile de faguri,cutii pe 6 rame,nu mai incapeau albinele in ele din 10 stiu ca au reusi 9.fara nici o interventie a stuparului.

pus acum 14 ani
   
fotoklipa
apicultor

Din: Bucuresti-giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 720

gaby de apit a scris:

Ma bucur ca am oczia sa stau de vorba cu apicultori care au experenta,intrebarea mea este:care inmultire este mai buna,natural ori artificial?

   Prin interventia noastra nu  aducem nici un aport naturii,din contra  pierdem usor, usor (genetic)tot ceea ce  este natural,ne va bucura la inceput,productivitatea,vom fi fericiti, si nu ne  gandim ce lasam generatiilor viitoare,dupa noi POTOPUL.Succes in declinul planetei 

Modificat de fotoklipa (acum 14 ani)


_______________________________________
Omul, de-ar fi constant, ar fi perfect. ( William Shakespeare )

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

mierea a scris:

cel mai usor lucru este sa dai sfaturi.
mai greu sa si ajuti sa puna in practica sfaturile.

nu sunt cel mai bun exemplu , dar n am altul la indemana.

am inceput cu un roi primit si un roi fara matca (ma tepuit) cumparat.
in anul urmator din cei doi am reusit sa fac 16 din care am iesit cu 15 din iarna.
dar.......in urma stimulari din primavara am avut roi in 5 mai, de aici si botci multe, cu aproximativ 2 saptamani inainte de culesul de la salcam.
cules abundent la fanat, au blocat cuiburile.

de incurajare, se poate, dar .......trebuie si noroc,sansa spune i cum vrei.

frumos rezultat..spune-ne si noua pas cu pas cum ai facut..data la care ai inceput...ce aveai in fiecare din cei doi..cum i-ai impartit...cad ai dat matcile...pas cu pas pana in toamna!


pus acum 14 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Buna Gabi,
De ce iti doresti atat de mult sa sari de la 10 la 100 de familii ? Domnul Pupemea a scris ce inseamna asta : rame de cladit , stimulari etc. Deci bani si munca ca la balamuc si nu ai nici o garantie ca o sa iesi din iarna cu ei. Daca roii sunt mici cladesc mai greu si la anul o sa ai de suferit din lipsa de rame. Cred ca cel mai bine e sa faci ditr-o familie inca 1 , sau 2 familii si astfel iti dublezi , sau triplezi numarul de stupi. De-abia vezi si cum te descurci cu munca la atatia stupi.
Eu am cumparat primele 2 familii de la un coleg caruia ii place sa-si mareasca in fiecare an numarul de stupi cu mai mult decat e normal si toamna nu nimereste sa-i uneasca . Anul acesta de la 20-25 de familii a zis ca a scos aprox. 230 de kg. Eu am scos de la 7 familii (cu a 8-a am avut probleme si nu am luat nimic de la ea) cam 170 de kg. de miere !
Nu trebuie sa ai multe familii , dar trebuie sa le ai puternice.
Bafta !


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Milu a scris:
[Eu sunt din Bistrita,am terenuri in zona dracula pasul Tihuta langa Piatra Fantanele,aici are acum taicami-o stupi i-mi amintesc cu vreo 20 de ani in urma,am dus acolo sus 10 rame de puiet ocupate cu albina puse in 10 cutii cu cate 2 rame marginase,acolo avea bunicul stupi stiu ca dupa catreva zile am mers iar sus si am luat de la stupii lui ceva botci el avea stupi care roiau natural,cert este ca in august au umplut cutiile de faguri,cutii pe 6 rame,nu mai incapeau albinele in ele din 10 stiu ca au reusi 9.fara nici o interventie a stuparului.]
    Domnule Milu, sunt convins că aţi scris adevărul pentru că toţi am avut asemenea „reuşite”. O familie bună poate avea în 15 iunie 10 rame cu puiet deci atunci se pot face 10 stoloni cu botci căpăcite, cum aţi făcut dumneavoastră. În 15 iunie nu mai devreme pentru că în luna mai şi la începutul lui iunie la altitudine cade încă brumă adesea, uneori chiar ninge(omătul mieilor) şi o singură noapte rece poate lăsa stolonul fără puiet deci fără viitor.  Dacă are coroana de miere subţire din fagure eclozează aproximativ 8000 de albine capabile să clădească 3 faguri şi să acopere 6.
    Admiţând că din botcile căpăcite eclozează mătcile
după 5 zile, că ies la zborul de împerechere după 3 zile, că încep să ouă după două săptămâni(se poate şi mai târziu la nucleele mici), au trecut deja 22 de zile. Prima albină va ecloza la 43 de zile de la înfiinţarea stolonului, deci în 28 iulie. Vara a trecut. Câte albine mai poate avea atunci stolonul care şi-a uzat albina pentru a menţine temperatura necesară puietului?
    Când şi de unde îşi pot aduna rezerve pentru iernare stolonii şi când pot creşte o generaţie bună de albine pentru iernare?
    În a doua parte a lui august la şes nu prea este cules(poate de întreţinere) iar la munte nopţile sunt reci şi numărul orelor de zbor zilnic sunt puţine pentru stolonii care nu mai acoperă nici cele 6 rame! Familiile pot depozita ceva dar stolonii ba!
    Cei care am făcut experienţa aceasta am fost nevoiţi ca în septembrie-octombrie să unificăm nucleele şi să le dăm rame cu miere. Nici nu le puteam completa rezervele, erau prea slabi să se apere de hoaţe. Noi am făcut această experienţă la scară mică.
Dar dacă cineva cumpără 40 de cutii(una pentru câte 2 stoloni), 200 de rame mărginaşe, 70 kg de faguri artificiali, lucrează toată vara iar toamna după unificări rămâne cu albină în 10-15 lăzi, eventual şi cu datorii, ce face? Ramele nu mai valorează nimic pentru că nimeni cu mintea întreagă nu cumpără rame sau faguri, ceara valorează doar 50% din valoarea avută ca faguri artificiali iar cutiile unui stupar falimentar nu ştiu dacă se pot vinde cu 60% din preţul de cumpărare.
    Pe forum intră şi mulţi tineri care visează să-şi încropească o stupină(un tânăr vizitator intenţiona să vină în primăvara viitoare să lucreze la dumneavoastră) şi de aceea vă rog, domnule Milu, să vă amintiţi şi sfârşitul întâmplării pe care a-ţi relatat-o cu bună credinţă iar dacă nu vi-l amintiţi să analizaţi situaţia şi să postaţi răspuns ţinând cont de condiţiile României. Amândoi suntem aproape de momentul în care vom răspunde în faţa Dreptului Judecător şi pentru sfaturile riscante pe care le dăm. Vă doresc sănătate.


pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Domnule Valer,nu va contrzic,dar nici nu dau sfaturi,ce am postat eu e doar o amintire din tinerete,dar sa sti ca asa a fost,bineinteles atunci cand ai 9 nucleuri nu e tot una ca si cand ai 100.Eu ce sa zic sa aiba noroc aceasta femeie si ii doresc succes,inca odata spun,nu dau sfaturi in acest sens.Aici in Spania eu am impartit cate o rama,in vreo 7 locuri cate 70-80 pe un loc si au reusit cam 70-80 la suta,restul s-au besmeticit,au mers mai greu,i-am unit si i-am mutat din loc,dar munca nu gluma cum crezi ca am reusit sa fac 600 de stupi? Bineinteles aici este alta clima.Sa ai sanatate

pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator




florin,Moreni a scris:

Buna Gabi,
De ce iti doresti atat de mult sa sari de la 10 la 100 de familii ? Domnul Pupemea a scris ce inseamna asta : rame de cladit , stimulari etc. Deci bani si munca ca la balamuc si nu ai nici o garantie ca o sa iesi din iarna cu ei. Daca roii sunt mici cladesc mai greu si la anul o sa ai de suferit din lipsa de rame. Cred ca cel mai bine e sa faci ditr-o familie inca 1 , sau 2 familii si astfel iti dublezi , sau triplezi numarul de stupi. De-abia vezi si cum te descurci cu munca la atatia stupi.
Eu am cumparat primele 2 familii de la un coleg caruia ii place sa-si mareasca in fiecare an numarul de stupi cu mai mult decat e normal si toamna nu nimereste sa-i uneasca . Anul acesta de la 20-25 de familii a zis ca a scos aprox. 230 de kg. Eu am scos de la 7 familii (cu a 8-a am avut probleme si nu am luat nimic de la ea) cam 170 de kg. de miere !
Nu trebuie sa ai multe familii , dar trebuie sa le ai puternice.
Bafta !


   Asa este,sa sti ca la ora actuala am stupi puternici,cred ca o sa iasa in primavara tot puternici,dar vreau sa am stupi multi.
Acum am si eu miere de la stupii mei dar putina pentruca am numai 10,problema este ca mierea este ieftina nu prea merita sa te trudesti cu stupii,dar avand stupi mai multi si productia creste.Sa facem un calcul:
-din 10 stupi fac 20 la primavara,iau si miere sa zicem 50 kg.miere/stup.x20=1000 kg.miere x 10 RONI.=10.000 de RONI.
-din 10 stupi in primavara fac 100,poate nu reusesc,dar cu atentie si ambitie si sa ne ocupam de stupi nu si de alte lucruri,chiar sa obtinem doar 100 de matci fecundate si albinele sa le unim la un numar orcat de mic,oricum o rama cu puiet capacit si albinele acoperitoare produc minim pe tot sezonul 15 kg.miere. Acum sa zicem,100 de matci X 35 de RONI =3.500 RONI.100 de nucleuri sa aven o medie de doar 15 kg.miere./nucleu, 15 X 100= 1500 kg. X 10 RONI = 15.000 RONI. Dec obtinem un total de 18.500 RONI.
         Ce ar fi rau in asta? Ei daca este un an rau nu faci nici roi dar nici miere.


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
1.  -din 10 stupi fac 20 la primavara,iau si miere sa zicem 50 kg.miere/stup.x20=1000 kg.miere x 10 RONI.=10.000 de RONI.
-2. din 10 stupi in primavara fac 100,poate nu reusesc,dar cu atentie si ambitie si sa ne ocupam de stupi nu si de alte lucruri,chiar sa obtinem doar 100 de matci fecundate si albinele sa le unim la un numar orcat de mic,oricum
3. o rama cu puiet capacit si albinele acoperitoare produc minim pe tot sezonul 15 kg.miere. Acum sa zicem,100 de matci X 35 de RONI =3.500 RONI.100 de nucleuri 4. sa aven o medie de doar 15 kg.miere./nucleu, 15 X 100= 1500 kg. X 10 RONI = 15.000 RONI. Dec obtinem un total de 18.500 RONI.
         5.Ce ar fi rau in asta? Ei daca este un an rau nu faci nici roi dar nici miere.

comentarii
1.de unde sa iei 50 kg si sa-i mai dai si in zece???
2.ce vrei sa zici?
3.tustii ce inseamna 1 rama puiet si 15 kg miere??
4....15 kg miere/nucleu productie?????

simt nevoia sa va trag de maneca..durerea mea este ca presimt ca se va alege prafu de cele zece familii peternice de azi!!!

spuneti-va ma si voi parerea ....scopul nu este s-o dam inapoi pe gabydeapit ci s-o ferim de deceptii!!!

doamna eu unul zic..se va alege prafu de stupina daca mergeti dupa planul asta


pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Niciodata nu mia placut sa dau sfaturi,nici sa incurajez,dar nici sa descurajez,am mai amintit si in alte postari,apreciez ambitia acestei femei,cunasc femei care au 3000 de stupi,cum credeti ca a ajuns la nr.respectiv? Eu cred ca au avut curaj si ambitie,nu pot sa stiu,poate femeeia dispune de bani si atunci se schimba lucrurile,nu ai timpul favorabil,cumperi:roi,matci,albine,bani sa ai si atuncu orce poti face.Poate prinde un an bun si chiar reuseste,eu de aceea ma abtin.Daca eu postam pe forum acum 4 ani ca vreau sa i-mi fac 600 de stupi cine putea sa creada.Aici intradevar este cu totul alta clima.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

milu56 a scris:

Niciodata nu mia placut sa dau sfaturi,nici sa incurajez,dar nici sa descurajez,am mai amintit si in alte postari,apreciez ambitia acestei femei,cunasc femei care au 3000 de stupi,cum credeti ca a ajuns la nr.respectiv? Eu cred ca au avut curaj si ambitie,nu pot sa stiu,poate femeeia dispune de bani si atunci se schimba lucrurile,nu ai timpul favorabil,cumperi:roi,matci,albine,bani sa ai si atuncu orce poti face.Poate prinde un an bun si chiar reuseste,eu de aceea ma abtin.Daca eu postam pe forum acum 4 ani ca vreau sa i-mi fac 600 de stupi cine putea sa creada.Aici intradevar este cu totul alta clima.


milule..ca tot veni vorba..iazi-ne si noua traseul pana la 600 stupi..asa pe ani...catzi bani ai bagat...ce ai facut in primul an..in al doilea..etc


pus acum 14 ani
   
yomarian_86
apicultor

Din: braila
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 460

janese a scris:

1.  -din 10 stupi fac 20 la primavara,iau si miere sa zicem 50 kg.miere/stup.x20=1000 kg.miere x 10 RONI.=10.000 de RONI.
-2. din 10 stupi in primavara fac 100,poate nu reusesc,dar cu atentie si ambitie si sa ne ocupam de stupi nu si de alte lucruri,chiar sa obtinem doar 100 de matci fecundate si albinele sa le unim la un numar orcat de mic,oricum
3. o rama cu puiet capacit si albinele acoperitoare produc minim pe tot sezonul 15 kg.miere. Acum sa zicem,100 de matci X 35 de RONI =3.500 RONI.100 de nucleuri 4. sa aven o medie de doar 15 kg.miere./nucleu, 15 X 100= 1500 kg. X 10 RONI = 15.000 RONI. Dec obtinem un total de 18.500 RONI.
         5.Ce ar fi rau in asta? Ei daca este un an rau nu faci nici roi dar nici miere.

comentarii
1.de unde sa iei 50 kg si sa-i mai dai si in zece???
2.ce vrei sa zici?
3.tustii ce inseamna 1 rama puiet si 15 kg miere??
4....15 kg miere/nucleu productie?????

simt nevoia sa va trag de maneca..durerea mea este ca presimt ca se va alege prafu de cele zece familii peternice de azi!!!

spuneti-va ma si voi parerea ....scopul nu este s-o dam inapoi pe gabydeapit ci s-o ferim de deceptii!!!

doamna eu unul zic..se va alege prafu de stupina daca mergeti dupa planul asta


janese ceea ce a prous colega nostra nu e  imposibil dar pentru a reusi asa ceva e nevoie de multa munca ci sigur in iarna daca va intra cu 100 din 10 in primavare o sa iasa cu mai putin de jumatate  dar pe toamna ar putea cumpara rame cu puiet pentru a intarii roii facuti si asa ar putea avea o sansa la vreo 70%oricum e greu si e multa munca....si vai de ea la stimulari ca va trebui sa faca cateva
iar treaba cu o rama de puiet care produce 15 kg de  miere e cam imposibila


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
LUCIAN AVRAM
CLUB STUPARITUL

Din: Vaslui
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 1159
dna Gabi , incercati doar cu o familie in primavara si dupa asta hotarati daca se merita , credeti-ma ati stat de vorba pe acest forum cu stupari de prima mana ( eu nu sunt printre ei ) si toti v-au sfatuit sa nu chinuiti inutil albinele si sa mai pierdeti si toate familiile pe care le aveti acum , ganditi-va numai la ce logistica trebuie sa aveti in spate ca sa realizati toate astea,noi avem aprox. 600 de familii si va rog sa ma  credeti ca am bagat bani la greu si inca mai intra , avem atelierul nostru , avem dotari la care alti stupari cu experienta si cu ani buni de stuparit in spate doar viseaza , nu cred ca o sa reusiti , dar daca vreti sa va  incontrati , OK , eu personal va doresc succes si sa ne spune-ti si noua ce ati reusit sa  realizati ! sanatate !

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

yomarian_86 a scris:


janese a scris:

1.  -din 10 stupi fac 20 la primavara,iau si miere sa zicem 50 kg.miere/stup.x20=1000 kg.miere x 10 RONI.=10.000 de RONI.
-2. din 10 stupi in primavara fac 100,poate nu reusesc,dar cu atentie si ambitie si sa ne ocupam de stupi nu si de alte lucruri,chiar sa obtinem doar 100 de matci fecundate si albinele sa le unim la un numar orcat de mic,oricum
3. o rama cu puiet capacit si albinele acoperitoare produc minim pe tot sezonul 15 kg.miere. Acum sa zicem,100 de matci X 35 de RONI =3.500 RONI.100 de nucleuri 4. sa aven o medie de doar 15 kg.miere./nucleu, 15 X 100= 1500 kg. X 10 RONI = 15.000 RONI. Dec obtinem un total de 18.500 RONI.
         5.Ce ar fi rau in asta? Ei daca este un an rau nu faci nici roi dar nici miere.

comentarii
1.de unde sa iei 50 kg si sa-i mai dai si in zece???
2.ce vrei sa zici?
3.tustii ce inseamna 1 rama puiet si 15 kg miere??
4....15 kg miere/nucleu productie?????

simt nevoia sa va trag de maneca..durerea mea este ca presimt ca se va alege prafu de cele zece familii peternice de azi!!!

spuneti-va ma si voi parerea ....scopul nu este s-o dam inapoi pe gabydeapit ci s-o ferim de deceptii!!!

doamna eu unul zic..se va alege prafu de stupina daca mergeti dupa planul asta


janese ceea ce a prous colega nostra nu e  imposibil dar pentru a reusi asa ceva e nevoie de multa munca ci sigur in iarna daca va intra cu 100 din 10 in primavare o sa iasa cu mai putin de jumatate  dar pe toamna ar putea cumpara rame cu puiet pentru a intarii roii facuti si asa ar putea avea o sansa la vreo 70%oricum e greu si e multa munca....si vai de ea la stimulari ca va trebui sa faca cateva
iar treaba cu o rama de puiet care produce 15 kg de  miere e cam imposibila


maaa din zece faci 100..bine..pana aici ok...din 100 nuclee..ca sunt nuclee..si pe deasupra si de imperechere..reusesc sa se imperecheze 80 matci...deci trebui inca 20 botci sau matci imperecheate... sa zicem 80 nuclee cu matci tinere imperecheate..cu albina de o rama...pana iese puietul celalalt  trec 16+10= 26 de zile  si incep matcile sa oua..se nasc primele contigente de albine peste inca 21 zile...timp in care dintr-o rama de albina full raman 3/4 rama de albina....deja sunt nuclee fara valoare care prin puterea lor nu reusesc sa-si mareasca efectivul exponential...daca vii cu rame cu puiet.....daca mai aduci si rame suplimentare cu albina...asta nu se mai cheama ca din 10 faci 100..asta deja este o alta treaba....SE NUMESTE DISTRUGEREA UNEI STUPINE PRODUCTIVE PRIN FARAMITZARE!!!!!!


pus acum 14 ani
   
milu56
apicultor

Din: Almeria la mediterana
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 308
Eu nu m-as incumeta sa fac asaceva,as pune cate 2 rame,cu puiet si albina acoperitoare.as reduce la jumatate inmultirea.50 din 10. Se pot tine si mai usor sub control.

Modificat de milu56 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Eu asi incerca 25 din 10

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
DRAGI FORUMIŞTI CU INIMĂ MARE ŞI DE BUNĂ CREDINŢĂ

Eu cred că am fost manipulaţi de domnul gabi de apit, bărbat nu femeie, cum a sugerat unul şi au aluzionat alţi forumişti. Aţi sesizat în postările lui vre-o urmă de cumpănire, de ezitare, de analiză normală pentru cine urmează să investească o avere într-o întrprindere riscantă? Nu şi asta dovedeşte că nici nu intenţionează să facă 100 de stupi din 10, este posibil să nu-i aibă nici pe aceia 10 şi nici posibilităţile băneşti pe care dă de înţeles că le are. În mod normal un om cu simţul realităţii, care a studiat cărţi şi postările de pe forum aşa cum a afirmat domnul gabi de apit că a făcut nu-şi bate joc de noi calculând producţii de 50 kg pe familia divizată şi producţii la nuclee când se ştie că este excepţional de bine dacă nucleele slabe(100 din 10) reuşesc să-şi adune provizii pentru iarnă iar producţia de 50 de kg pe familie în anii normali nu favorabili abia o realizează un apicultor cu experienţă făcând şi pastoral. Totuşi gabi de apit este o fiinţă cu capul pe umeri şi cu simţul realităţii, care ştie ce vrea, reiese din postările lui. Pentru ce calculează producţii ca o persoană lipsită de discernământ? Pentru că-şi bate joc de noi, naivii. Când a fost bănuită de domnul Janese că este bărbat doamna Laura Cluj şi-a postat poza şi i-a comunicat domnului Nucleu unde locuieşte, i-am văzut toţi casa. Cum a procedat domnul gabi de apit când domnul Janese a afirmat că este bărbat? Şi-a dat numele, a dat locaţia stupinei, lucruri pe care cei din zonă le pot verifica? Nu! Eu vă propun, dragi forumişti, să-l ghiciţi pe bătrânul certăreţ care a fost banat pe acest forum pentru provocare de certuri, intrigi, jigniri nemeritate, bărbat care se ascunde sub acoperirea gabi de apit. Dacă greşesc o rog pe gabi de apit să dovedească totuşi că este doamnă şi la propriu şi la figurat arătând unde are stupina şi dezvăluindu-şi numele real, ambele fiind verificabile. În felul acesta va avea scuzele tuturor celor care am bănuit că este un bătrân fără stupi care vrea să-şi dea importanţă, să fie în centrul atenţiei şi apoi să le plătească poliţele unor forumişti care crede el că l-au supărat cândva(Janese, Pupe, sunteţi vizaţi, i-aţi simţit ghearele celui banat?). Regret că ne-am pierdut timpul cu domnul gabi de apit când poate există întrebări ale unor începători la care încă nu s-a răspuns şi sunt lucruri pe care le puteam face în timpul pierdut.


pus acum 14 ani
   
gaby de apit
Vizitator




Valer70 a scris:

DRAGI FORUMIŞTI CU INIMĂ MARE ŞI DE BUNĂ CREDINŢĂ

Eu cred că am fost manipulaţi de domnul gabi de apit, bărbat nu femeie, cum a sugerat unul şi au aluzionat alţi forumişti. Aţi sesizat în postările lui vre-o urmă de cumpănire, de ezitare, de analiză normală pentru cine urmează să investească o avere într-o întrprindere riscantă? Nu şi asta dovedeşte că nici nu intenţionează să facă 100 de stupi din 10, este posibil să nu-i aibă nici pe aceia 10 şi nici posibilităţile băneşti pe care dă de înţeles că le are. În mod normal un om cu simţul realităţii, care a studiat cărţi şi postările de pe forum aşa cum a afirmat domnul gabi de apit că a făcut nu-şi bate joc de noi calculând producţii de 50 kg pe familia divizată şi producţii la nuclee când se ştie că este excepţional de bine dacă nucleele slabe(100 din 10) reuşesc să-şi adune provizii pentru iarnă iar producţia de 50 de kg pe familie în anii normali nu favorabili abia o realizează un apicultor cu experienţă făcând şi pastoral. Totuşi gabi de apit este o fiinţă cu capul pe umeri şi cu simţul realităţii, care ştie ce vrea, reiese din postările lui. Pentru ce calculează producţii ca o persoană lipsită de discernământ? Pentru că-şi bate joc de noi, naivii. Când a fost bănuită de domnul Janese că este bărbat doamna Laura Cluj şi-a postat poza şi i-a comunicat domnului Nucleu unde locuieşte, i-am văzut toţi casa. Cum a procedat domnul gabi de apit când domnul Janese a afirmat că este bărbat? Şi-a dat numele, a dat locaţia stupinei, lucruri pe care cei din zonă le pot verifica? Nu! Eu vă propun, dragi forumişti, să-l ghiciţi pe bătrânul certăreţ care a fost banat pe acest forum pentru provocare de certuri, intrigi, jigniri nemeritate, bărbat care se ascunde sub acoperirea gabi de apit. Dacă greşesc o rog pe gabi de apit să dovedească totuşi că este doamnă şi la propriu şi la figurat arătând unde are stupina şi dezvăluindu-şi numele real, ambele fiind verificabile. În felul acesta va avea scuzele tuturor celor care am bănuit că este un bătrân fără stupi care vrea să-şi dea importanţă, să fie în centrul atenţiei şi apoi să le plătească poliţele unor forumişti care crede el că l-au supărat cândva(Janese, Pupe, sunteţi vizaţi, i-aţi simţit ghearele celui banat?). Regret că ne-am pierdut timpul cu domnul gabi de apit când poate există întrebări ale unor începători la care încă nu s-a răspuns şi sunt lucruri pe care le puteam face în timpul pierdut.

Domnu Valer esti femeie ori barbat?Sa sti ca eu sunt femeie hai sa ne intalnim daca vrei, esti un om priceput,daca ziceam ca vreau sa fac 20 din 10, ziceai ca dece nu fac 100,de aceea nu am pe cine sa ma supar,cu 50 de kg.am dat doar un exemplu,pentru un calcul pe o diferenta.Dumnezeu sa i-ti ajuta in ce iti doresti.

Modificat de gaby de apit (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ab
Vizitator




Valer70 a scris:

Eu cred că am fost manipulaţi de domnul gabi de apit, bărbat nu femeie



De unde scoti aceste afirmatii socante domnule Valer ? 

Si cu ce crezi tu ca a manipulat forumisti acest domn/doamna ?


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
am citit mai sus modul de formare a roilor pe o rama in care matca se imperechia la inceputul lunii iulie, iar roii se formau la jumatatea lunii iunie!

imi pare rau sa va contrazic dar la mine pe 15 mai am avut o familie pe 10 rame intrata in frigurile roitului, pentru ca am intarziat cu catul!!

pe 15 mai am facut divizare, am format roi cu botci de roire capacite!! dar si cu matcile batrane!


pe data de 05.06.2009 (conform evidentei) am avut primele oua depuse de matcile de anul acesta, deci cu o luna mai devreme, ori nu am inteles eu bine ori locuiti intr-o zona in care anotimpul cald este foarte scurt!!!

am format si eu anul acesta 2 roi pe o rama, ca tot vorbim de asta!!!!

un roi cu o matca batrana (din anul 2008 - deci tanara) si un roi cu o botca de roire!!

roiul cu matca batrana, deci ca a ouat din prima zi de la mutare, am ajutat-o eu cu 3 rame de puiet capacit din alte familii puternice, altfel era destul de slaba si sincer nu o vedeam in stare sa creasca asa cum ar fi trebuit!! vedeam cum matca stia ca este albina putina in stup si nu oua...nu vroia... facea pe nebuna....pana nu a eclozionat o rama de puiet teapan astfel ca albina sa acopere bine ...nu si-a dat drumu!!

roiul cu botca de roire.... am fost multumit ...dar sa va spun povestea : a iesit matca; ce mi-a placut este ca s-a imperechiat foarte repede in 5 zile maxim de la eclozionare, fata de altele din familii puternice pe 7-8 rame unde s-au imperechiat abea in 2-3 saptamani!! (avatajul roilor mici), dar n-am apucat sa zic hop ca s-a produs necazul!! am mutat familia in alta cutie, pentru ca cei 2 roi pe o rama i-am pus intr-o cutie de 10 rame in ideea ca nu se dezvolta atat de tare..dar ...am fost nevoit sa le mut intr-un orizontal de 20 rame...ei matca fiind tanara cred ca s-a speriat si-a luat zborul si la aterizare .....a gresit urdinisul ...si apoi da-i rama cu puiet de 1 zi... botca de salvare,timp mort, roi sustinut din alte familii cu puiet la eclozionare (acum este pe 6 rame), stimulare la greu, 3 rame cu puiet capacit la ora actuala! va ierna cu o familie puternica in cutie ca altfel nu o vad prea bine!!


concluzia: matcile se mai pierd, mai fac pe nebunele, cate si mai cate nu pot aparea... daca spargi tot.... sanse mari sa pierzi tot.... trebe sa ai mereu o rezerva, un as in maneca dar un lucru e sigur miere nu iei de la roii pe o rama...numai la cat zahar am dat eu..ar fi culmea sa le extrag!!!!

eu as face 50 din 5 ..as avea 5 familii puternice din care sa sustin cu rame ouate de o zi ...si tot este riscant

ce nu am inteles eu este ca daca tot  face o astfel de manevra, de ce nu creste intai matcile le pune botca aproape de eclozionare ....

sunt multe variabile, prea multe!!

Modificat de balanescuadrian (acum 14 ani)


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
gabi de apit a scris:

"Domnu Valer esti femeie ori barbat?Sa sti ca eu sunt femeie hai sa ne intalnim daca vrei, esti un om priceput,daca ziceam ca vreau sa fac 20 din 10, ziceai ca dece nu fac 100,de aceea nu am pe cine sa ma supar,cu 50 de kg.am dat doar un exemplu,pentru un calcul pe o diferenta.Dumnezeu sa i-ti ajuta in ce iti doresti."

La mine ce-i în guşe, şi-n căpuşe! Dacă ştiţi proverbul. Vă asigur că este cea mai bună politică în viaţă. Nu avem pentru ce să ne întâlnim, nu sexul este problema nici faptul că în contradicţie cu toţi şi cu realitatea susţineaţi acele producţii fanteziste, am trecut toţi prin faza speranţelor deşarte. Problema este că nu v-aţi purtat serios şi v-aţi bătut joc de încrederea oamenilor. Iar faptul că-i faceţi găinari pe forumiştii care au dovedit nobleţe de caracter  şi bunătate sărind şi sfătuindu-vă care mai de care pentru ca să vă scape de falimentul spre v-aţi fi îndreptat dacă v-aţi fi pus planurile în aplicare nu-i poate murdări pe ei în schimb vă caracterizează pe dumneavoastră. Nici ei nici eu nu v-am jignit cu nimic, dacă aţi fi avut cei 10 stupi şi dacă aţi fi dovedit că sunteţi femeie ne-am fi bucurat pentru motivarea dumneavoastră, ne-am fi cerut scuze şi am fi căutat să vă ajutăm mai departe. Nici eu nu mă simt jignit pentru că aţi afirmat că nu ştiu că sucul de ceapă este antibiotic natural. Nu mă supăr nici pentru că folosindu-mi o afirmaţie scoasă din context aţi lăsat să se înţeleagă că susţin administrarea sucului de ceapă la familiile de producţie în timpulculesului, ceea ce echivalează cu compromiterea recoltei de miere respective. Nu mă deranjază nici că m-aţi contrazis susţinând utilizarea sucului de ceapă deşi acesta poate să favorizeze furtişagul, când tema propusă de mine urmărea tocmai aducerea la cunoştinţa începătorilor a pericolului furtişagului şi a metodelor de a-l preveni sau mai bine zis chiar de a nu-l provoca. Dar sunt şi greşeli care nu pot fi iertate.
-Nu aţi înţeles că intrând în acest forum aţi intrat într-o grupare de oameni de mare omenie care după cum aţi constatat se ajută şi se informează reciproc, chiar insistă pentru ca un coleg sau altul să nu comită vre-o greşeală căci în această profesie(hoby) greşelile se plătesc iar nota de plată este încărcată. Dumneavoastră v-aţi bătut joc bunătatea şi de buna lor credinţă şi le-aţi consumat şi timpul în care puteau face ceva util, doar pentru ca să vă daţi importanţă.
-Nu aţi înţeles că ceea ce se scrie pe forum este citit şi de vizitatorii care sunt începători sau visează să-şi întemeieze o stupină deci este de datoria noastră morală, în calitate de creştini, musulmani, evreica sau ce-om fi ca ei să nu dea greş din cauză că unii ca dumneavoastră iau dintr-o carte ceva ce nici nu au înţeles bine nici nu au aplicat dar îi învaţă pe începători să procedeze greşit doar pentru a ieşi ei în evidenţă. Şi aţi fost pe lângă temă, problema nu este darea siropului cu suc de ceapă, mulţi au dat şi vor da probabil; problema este ca începătorii să cunoască riscul administrării lui.
-Nu aţi înţeles că bărbat sau femeie, nu vă tăia nimeni capul dacă recunoşteaţi cine sunteţi şi spuneaţi dacă aveţi stupi unde sunt iar dacă nu aveţi, că nu aveţi. Dacă sunteţi bărbat forumiştii ar fi trecut peste asta pentru că au simţul umorului iar dacă sunteţi femeie şi chiar aveţi stupi ne-am fi cerut scuze. Au fost cazuri când după ce şi-au cerut scuze chiar cei excluşi au fost reprimiţi. În loc de a cere scuze îi împroşcaţi cu noroi pe cei care s-au puetat frumos cu dumneavoastră şi tot dumneavoastră acuzaţi de jignire.
Domnul Janese îmi cere poze. Are dreptate dacă vrea să se convingă că chiar am stupi. S-au mai dat în stambă unii prefăcuţi pe acest forum. Ce să fac, să mă supăr? Cine a postat prin aceasta şi-a asumat obligaţia de a dovedi că chiar este stupar! Vă compătimesc pentru că dacă veţi continua să încercaţi să păreţi cine nu sunteţi veţi da faliment în viaţă. Vă doresc să vă ajute Dumnezeu să vă schimbaţi pentru ca să puteţi gusta şi dumneavoastră fericirea. Şi nu uitaţi, minciuna are picioare scurte. Şi nu fiţi ranchiunos, ranchiuna ne roade sufletul ca şi cancerul. Doamne ajută!


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru domnul ab

Nu am făcut afirmaţii şocante, am scris că eu cred că este bărbat, a scris-o şi domnul Janese iar eu am arătat şi pe ce îmi bazez presupunerea. Pe ce m-am bazat am scris. Şi m-am angajat că dacă dovedeşte că are stupii şi că este femeie îmi voi cere scuze. Ca să mi le şi cer, spuneţi-mi unde are stupii şi cum o cheamă!

Pentru domnul bălănescuadrian

Aveţi perfectă dreptate. Şi eu am avut o dată un roi în 27 aprilie, am avut şi în 1 şi doi mai. Problema nu este dacă se poate face un roi în iunie, iulie, august, septembrie octombrie sau chiar noiembrie la Arad, de unde s-a prezentat gabi de apis că este. Ştiu ca şi dumneavoastră că familiile bezmetice şi chiar unele familii cu matcă intră cu trântori la iernare deci teoretic mătcile se pot împerechea oricând pot să zboare. Problema este că pentru a face un roi viabil cu acea matcă trebuie să avem familii de unde să luăm puiet şi albine pentru a întări roiul ca să poată trece cu bine peste iarnă. Ori cine ia din 10 familii 100 de faguri cu puiet să facă roi nu are de unde să mai ia 200 de faguri cu albine ca să aibă faguri de acoperire pentru cei 100 de roi pentru că cele 10 familii desfiinţate nu mai există! Presupunând că ar cumpăra cei 200 de faguri în primul rând nu mai vorbim de înmulţirea 1oo de familii obţinute din 10 familii în al doilea rînd aţi sfătui pe cineva apropiat cu cunoştinţele apicole ale lui gabi de apis să facă această investiţie(2oo de rame cu albine, sute de rame şi zeci de kg de faguri artificiali, 50 de cutii, deplasare după cules sau zahăr(înlocuitori)?
Referitor la ce i-am scris domnului Milu, nu am vrut nicidecum să-l supăr, mă bucur că sunt şi romîni care au reuşit în străinătate, bine ar fi să fie cât mai mulţi. Dar postarea dumnealui era pentru gabi de apit o încurajare şi am vrut să mai piardă din elan pentru a nu da faliment. Sunt destui care neavând cunoştinţe de apicultură şi-au investit moştenirea în albine şi au rămas cu praful de pe tobă. Eu am lucrat 7 ani la Vişeu de Sus şi la Borşa deci la munte iar domnul Milu s-a referit la pasul Tihuţa deci tot la munte. La munte este rece noaptea şi în mai, cade brumă, uneori şi la începutul lui iunie. Localnicii purtau cojocul fără mâneci îndoit şi pus pe un umăr chiar şi ziua, şi în lunile iunie, iulie şi august. Pentru că la munte vremea este dură şi foarte schimbătoare. Uneori aflăm la ştiri că turişti rătăciţi au decedat de hipotermie chiar la temperaturi pozitive. Am urcat pe muntele Pietrosul Rodnei în august şi pentru că nu mai aveam apă am coborât într-o râpă şi am mâncat zăpadă.
Pentru o asemenea zonă i-am făcut calculul domnului Milu pe care nu am vrut nicidecum să-l supăr ci să-l determin să-şi amintească ce soartă au avut acei roi făcuţi pe o ramă ca gabi de apis să fie mai precaută cu înmulţirea şi să nu dea faliment. Pentru că într-o asemenea zonă a făcut şi domnul Milu cei 10 roi, la pasul Tihuţa.
Regret dacă l-am supărat pe domnul Milu pentru că gabi de apis în loc să arate că deţine cei 10 stupi şi că este femeie sau bărbat aruncă invective spre forumişti deci nu are nici stupii nici nu este femeie(până la proba contrarie). Toate cele bune!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
Valter, milu, gabi si ab sunt una si aceeasi persoana, si din cate vad eu (e drept fara a fi de specialitate) nici mancar la personalitate nu reusesc sa se deosebeasca   

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

janese a scris:


milu56 a scris:

Niciodata nu mia placut sa dau sfaturi,nici sa incurajez,dar nici sa descurajez,am mai amintit si in alte postari,apreciez ambitia acestei femei,cunasc femei care au 3000 de stupi,cum credeti ca a ajuns la nr.respectiv? Eu cred ca au avut curaj si ambitie,nu pot sa stiu,poate femeeia dispune de bani si atunci se schimba lucrurile,nu ai timpul favorabil,cumperi:roi,matci,albine,bani sa ai si atuncu orce poti face.Poate prinde un an bun si chiar reuseste,eu de aceea ma abtin.Daca eu postam pe forum acum 4 ani ca vreau sa i-mi fac 600 de stupi cine putea sa creada.Aici intradevar este cu totul alta clima.


milule..ca tot veni vorba..iazi-ne si noua traseul pana la 600 stupi..asa pe ani...catzi bani ai bagat...ce ai facut in primul an..in al doilea..etc


revin si eu cu rugamintea ...sa ne spuneti si noua cum ati facut, chiar daca este o alta clima ...suntem curiosi cum merg treburile prin alte parti


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

filip a scris:

Eu asi incerca 25 din 10

cum ai face??? ca sa si reuseasca!


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

Cristian IONITA a scris:

Valter, milu, gabi si ab sunt una si aceeasi persoana, si din cate vad eu (e drept fara a fi de specialitate) nici mancar la personalitate nu reusesc sa se deosebeasca   


ce dracu ma...chiar asa???mai mare rusinea!!  eu unul nu mai lungesc dialogul pe tema asta ..ca m-am necajit rau...joaca de copii    treaba asta cu mai multe nume!!!


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

janese a scris:


Cristian IONITA a scris:

Valter, milu, gabi si ab sunt una si aceeasi persoana, si din cate vad eu (e drept fara a fi de specialitate) nici mancar la personalitate nu reusesc sa se deosebeasca   


ce dracu ma...chiar asa???mai mare rusinea!!  eu unul nu mai lungesc dialogul pe tema asta ..ca m-am necajit rau...joaca de copii    treaba asta cu mai multe nume!!!



ce-i ciudat e ca se si contrazic... sa fie aceeasi persoana care se contrazice singur.... ??!! hmmmm


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Asta-i rubrica de pescari, nu de apicultori. Daca vrei sa supravietuiesti din apicultura, nu poti inmulti efectivul decat cu maxim 50% pe an, adica din 2 stupi f buni, mai faci un roi artificial, si-i dai matca imperecheata. Asta daca vrei sa mai faci si profit din mierea vanduta, si, obligatoriu cu pastoral intensiv.
restul sunt....abureli scrise de oameni care n-au treaba.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
Asta-i rubrica de pescari(pab)

acuma.. nu te da nici tu pabule , miezul apiculturii!! omu a intrebat... care e necazul de faci categorisirea asta?
ce...tu nu ai roi basinosi la ora asta in stupina?????


pus acum 14 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Gabi,
Cam toti care ti-au raspuns ti-au spus ca risti f. mult. Socoteala facuta de tine cu cei 18.500 RON e cam trasa de par si nu inteleg de ce pui la socoteala si valoarea matcilor . Nu sunt bani care sa iti intre ca venit , doar iti maresti valoarea stupinei. Spui ca ai 10 familii : din 3 faci cate 10 roiuri noi , din 3 faci cate 2-3 roiuri noi si 4 ii pastrezi asa cum sunt ca sa-i poti ajuta pe ceilalti. Asa cel putin daca lucrurile merg prost nu pierzi totul. Sincer eu iti doresc succes si mult noroc.

Dl. pab nu ganditi de rau despre pescari. Si ei au o pasiune asemanatoare cu apicultura si trebuie intelesi. Eu sunt si pescar si apicultor si cred ca aceste 2 lucruri nu se exclud
Numai bine.


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
am tot citit toate postarile ... celor 3 si pe forumul acesta si pe cel galben  si incerc sa imi dau seama ce se intampla!!

pai milu care este in spania, are experienta acolo, a divizat stupii in roi de o rama si a reusit ajutandu-l clima...a auzit de subventii si se gandeste cum sa ia cei 10.000 euro subventie.... sa vina in romania cumpara 10 stupi si apoi ii divide..dar se intreaba il ajuta oare clima...atunci creaza un alt nume si face pe incepatorul!! si tot asa ..si tot asa ... intreaba de cutii ...de tot ...si vrea sa vada ce si cum...

pacat ati procedat urat ...!!




nea janese ....fii atent ca iar m-am enervat 


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
cornubee
apicultor

Din: Cornu(Cimpina),altitudine 500m
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 403
...ma amestec si eu putzin,tema interesanta...!
...nu trebuie sa ne suparam,fiecare raspunde in functzie de temperament,orgoliu si virsta cu conditzia sa ai o eperientza de cel putzin 15-20 ani in orice faci si mai ales in apicultura...!
-cind am intrat stagiar,dupa o luna,doua am avut impresia ca shtiu si eu ce zice si ce face,seful de sectzie de ex.,inginerul sef sau directorul insa,dupa mai multzi ani,am intzeles ce "elefant" eram atunci si ce greshit gindeam...!
...si acum mai aproape de ultimile postari;
...confirm daca,mai este nevoie ca,din 2 stupi putenici am facut 4 dar,cumparind un roi cu matca fecundata si...eu am fost pescar vreo 15 ani si este aproape tot atit de greu sa dobindeshti cunoshintzele necesare pentru a te lauda ca,eshti pescar amator...!

                                           Cu recunoshtiintza! 


pus acum 14 ani
   
cornubee
apicultor

Din: Cornu(Cimpina),altitudine 500m
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 403
...rog scuze pt.ca,am mincat nishte litere si poate,am facut si citeva gresheli de sintaxa!

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

janese a scris:


filip a scris:

Eu asi incerca 25 din 10

cum ai face??? ca sa si reuseasca!

5 ias face inainte de salcam pe 2 rame.Apoi as complecta cuiburile cu foite si as pune magaziile.
Scot salcamul si apoi divizez fara sa iau matcile decat de la unul unde cresc botci.Stupul in care cresc botci il orfanizez odata cu inflorirea salcamului.La 4 zile rup toate botcile si dau fasii cu oua pentru am-i creste botci.
O parte din ramele cu miere de salcam din magazii le folosesc ca stimul pentru roi.
Cand e gata salcamul si am botci capacite fac roii pe 2 rame si 1-2 miere din magazii.Duc roii formati pentru 2 saptamani la circa 5 km si astept acolo pana oua matcile.Apoi pot reveni pe vatra initiala. =D 


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

janese a scris:

Asta-i rubrica de pescari(pab)

acuma.. nu te da nici tu pabule , miezul apiculturii!! omu a intrebat... care e necazul de faci categorisirea asta?
ce...tu nu ai roi basinosi la ora asta in stupina?????

Nea jane, normal ca nu-s eu miezul apiculturii sau sa ma cred vreun meserias in domeniu, deparde de mine gandul asta, inca mai am multe de invatat.
dar, ca sa-ti fie draga apicultura ai nevoie musai de satisfactii, mai ales la inceput. Daca un incepator care oricum nu stie prea multe, cumpara 10 stupi si-i divizeaza in asa hal cum s-a aratat mai sus, se alege praful de tot, se deceptioneaza si se lasa pagubas. Cum stie un incepator sa opreasca un furtisag la niste nuclee amarate hranite din abundenta ca sa se dezvolte, cum stie sa aduca pe brazda pe cei orfani sau bezmetici? Mai bine, in primul an, din 10 mai face 5 roi tepeni, si mai scoate si 25-30 kg miere din cei de baza, si asa satisfactiile sunt garantate, nu iluzii ca in metoda de mai sus.
Cu stima.

PS de felul meu sunt mai acid in discutii, nu o fac neaparat cu cineva anume sau de ceva anume, dar nu suport aberatiile si lucrurile subtiri.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

pab a scris:


janese a scris:

Asta-i rubrica de pescari(pab)

acuma.. nu te da nici tu pabule , miezul apiculturii!! omu a intrebat... care e necazul de faci categorisirea asta?
ce...tu nu ai roi basinosi la ora asta in stupina?????

Nea jane, normal ca nu-s eu miezul apiculturii sau sa ma cred vreun meserias in domeniu, deparde de mine gandul asta, inca mai am multe de invatat.
dar, ca sa-ti fie draga apicultura ai nevoie musai de satisfactii, mai ales la inceput. Daca un incepator care oricum nu stie prea multe, cumpara 10 stupi si-i divizeaza in asa hal cum s-a aratat mai sus, se alege praful de tot, se deceptioneaza si se lasa pagubas. Cum stie un incepator sa opreasca un furtisag la niste nuclee amarate hranite din abundenta ca sa se dezvolte, cum stie sa aduca pe brazda pe cei orfani sau bezmetici? Mai bine, in primul an, din 10 mai face 5 roi tepeni, si mai scoate si 25-30 kg miere din cei de baza, si asa satisfactiile sunt garantate, nu iluzii ca in metoda de mai sus.
Cu stima.

PS de felul meu sunt mai acid in discutii, nu o fac neaparat cu cineva anume sau de ceva anume, dar nu suport aberatiile si lucrurile subtiri.


gata! de azi incolo si tu esti pretenu meu!!!!
     


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Off topic: preten cu ghilimele sau fara?
Pai ce nea Jane, nu am dreptate?

PS: pescar am folosit in sensul figurat, pt ca pescar de peste sunt si eu, si inca unul de-ala rau.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Domnu PAB,
Am incercat de la inceput sa o convingem pe doamna ca nu-i bine.
Daca am vazut ca-i hotarata am incercat sa expunem niste variante maximale.
25 din zece e foarte bine daca reusesc sa ierneze in bune conditii.
Formeaza Roi pe 2 rame cu puiet si miere din magazii,apoi poate sai mai intareasca de la stupul initial. =D


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

pab a scris:

Off topic: preten cu ghilimele sau fara?
Pai ce nea Jane, nu am dreptate?

PS: pescar am folosit in sensul figurat, pt ca pescar de peste sunt si eu, si inca unul de-ala rau.

fara ghilimele ma buzoiene-bucurestean!!!! daca ne-om intalni sambata la targ(ca doar  ai tai  sunt organizatori..si deee...trebui sa vii)...o sa te pup pe amandoi obrajii
daca dau de tine!!!


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

janese a scris:


pab a scris:

Off topic: preten cu ghilimele sau fara?
Pai ce nea Jane, nu am dreptate?

PS: pescar am folosit in sensul figurat, pt ca pescar de peste sunt si eu, si inca unul de-ala rau.

fara ghilimele ma buzoiene-bucurestean!!!! daca ne-om intalni sambata la targ(ca doar  ai tai  sunt organizatori..si deee...trebui sa vii)...o sa te pup pe amandoi obrajii
daca dau de tine!!!



ai ce ai cu buzoienii 


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

balanescuadrian a scris:


janese a scris:


pab a scris:

Off topic: preten cu ghilimele sau fara?
Pai ce nea Jane, nu am dreptate?

PS: pescar am folosit in sensul figurat, pt ca pescar de peste sunt si eu, si inca unul de-ala rau.

fara ghilimele ma buzoiene-bucurestean!!!! daca ne-om intalni sambata la targ(ca doar  ai tai  sunt organizatori..si deee...trebui sa vii)...o sa te pup pe amandoi obrajii
daca dau de tine!!!



ai ce ai cu buzoienii 


manzule...tu care nu vii la targ ca nu te lasa nevasta...taci din gura!!!!
     

tzi-am spus ..eu ca sa ajung la targ trebui sa iau tot neamu nevestimii cu mine...de luat ii iau ca nu ii duc in carca...dar daca i-o mai razbi si foamea?????    

Modificat de janese (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
ce sa fac nea jane ..amarat si eu          

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
amarat -bandit      

pus acum 14 ani
   
yomarian_86
apicultor

Din: braila
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 460

Cristian IONITA a scris:

Valter, milu, gabi si ab sunt una si aceeasi persoana, si din cate vad eu (e drept fara a fi de specialitate) nici mancar la personalitate nu reusesc sa se deosebeasca   


indiferent daca sunt una si aceeasi persoana subiectul asta a fost prea mult lungit si nu merita atata atentie ,,vorba lu' pab a devenit un forum de pescari ce naiba eu nu am pesti in lazi asa ca hai sa venim cu picioarele pe pamant ca suntem apicultori.  si doar toti cei ce aveti stupi stiti ca din doar 10 stupi e imposibil sa faci 100 asa ca nu va mai aburiti si gata


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru domnul Cornubee

Nu trebuie să vă cereţi scuze şi nici să fiţi intimidat. Valoarea unei postări este dată de conţinutul ei şi nu poate fi ştirbită de greşeli gramaticale. Şi invers. Lipsa de valoare a unei postări fără conţinut nu poate fi suplinită de scrierea corectă. Cineva care scrie greşit dar are rezultate în albinărit este um mare apicultor. Cineva care scrie şi se exprimă corect este doar un om şcolit, aceasta nu-i dă nici o valoare în apicultură dacă nu are şi dragoste de albine şi cunoştinţe despre viaţa lor şi despre posibilităţile de a o dirija şi câţiva ani de stupărit şi de experienţe apicole. Şi eu trebuie să-mi cer scuze pentru că nu mi-am făcut timp să fiu mai succint.
Daţi-i înainte, sunteţi folositor şi pentru începători şi pentru cei cu vechime cărora le mai ridicaţi probleme şi le menţineţi tonusul... Succes în continuare!

Modificat de Valer70 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731

milu56 a scris:

Pe mine o femeie care nu a mai avut stupi doar bunicul ei a avut,acum m-a lamurit ca dintro rama de puiet cu albina acoperitoare se poate face stup intrun sezon,cred acum ca are drptate,matca fecundata si sirop de zahar sa ai si sa vezi cum se dzvolta.am facut anul acesta 200 de roiuri care au ajuns la 7 - 8 rame,au blocat tot cu miere,am extras mierea toata puiet ce sa mai vorbim f. f.putin,am avut si mai slabi,am avut 3 la care s-a pierdut matca,i-am desfintat ca erau besmetici mai aveau doar cateva albine,am luat cate o rama din stupii buni cate o rama cu puiet aproape de iesit acoperita bine cu albina si i-am dat matca fecundata,acum 3 saptamani la acesti 3 care erau lipsa,acum am 3 rame cu puiet la fiecare,dar am stimulat 250-300 gr.tot a doua seara,stieam asta dar acum stiu mai bine.




...


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Pentru domnul Bălănescu Adrian

Dacă se pot face sau nu 100de familii din 10 fără cumpărări de faguri cu puiet şi fără să avem în spate zeci de familii puternice de la care să luăm rame cu puiet căpăcit şi provizii ştim cu toţii prea bine. Nu are rost să ne lăsăm antrenaţi de Milu şi celelalte personaje şi să mai batem apa în piuă.
Ideea cu care au venit ei nici nu este măcar originală. Am tot aşteptat să intervină cineva pentru că sigur am citit într-o publicaţie sau pe net un articol care în titlu afirma că autorul a obţinut 100 de roi din 10 familii dar eu nu-mi amintesc nici publicaţia nici anul apariţiei ei.
Însă autorul a fost cinstit, a scris că a cumpărat şi 200 de faguri cu puiet şi albina acoperitoare! Nu i-am acordat atenţie pentru că era evident fanfaronadă: în titlu spunea că a obţinut 100 de familii din 10, în descrierea experienţei recunoştea că a mai cumpărat echivalentul a încă 10 familii bune deci se contrazicea, nu a obţinut 100 din 10 ci din 20.


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
articolul respectiv a aparut in Revista Apicola de prin februarie 2005, tin bine minte data ptr ca atunci am dat eu examenul de apicultor .... si am copiat din acea revista

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
100 de fam din 10 ????
Cand un om atrage atentzia, se trece cu vederea.Cand mai vine alt om cu aceeasi avertizare, da de gandit. Cand mai multi oameni (totzi vechi meseriasi) sustin aceleasi sfaturi, daca nu asculti, inseamna ca se cauta necazul cu lumanarea si sa muncesti la el.
Si eu am inmultzit fam. de albine dar nu la acest procent.
Cel mai reusit caz a fost: din 13 fam. am bagat si scos din iarna 40 de fam. si am avut si miere marfa in valoare de 1 milion/fam. vanduta la procesator, in 2004.
A fost un an super pt. dezvoltare.Atat mi-am dorit sa obtzin, din 13... 40,si am avut tot necesarul pregatit.
Dar din 10 sa obtzii 100 nu recomand.
Eventual din 10 sa facetzi 30, daca anul va fi favorabil iar daca nu va fi, atunci vetzi cheltui mult cu stimularile si sansele tind catre scaderea nr-lui in favoarea puterii fam.-lor.Adica in loc de 30 sa fie 25 fam. bune/ puternice pt.iernat.
Suna mai placut decat 100 de lazi cu albine cat pt. 5 fam. slabe.
Eu asa as face in cazul d-vs.


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Salutari.100 din 10?este peste limita ,dar am vazut si eu recomandare asta pe net tot pe un sait apicol ,cine lucreaza cu albina stie ca este neprofitabil sa faci roiuri multe si de calitate proasta,pentru cartea recordurilor poate sa faca cineva ,ii fotografiaza astazi si miine nu ii mai are,dintro familie puternica pe 20 rame  sa scoti 5 roi.sint foarte multi factori care poate sa fie nefavorabili dar poti si sa ai noroc.aceasta doamna chiar ma facut curios la anul am sa incerc am o familie cu o matca blonda care se dezvolta foarte repede am sa o stimulez la maxim sa pun si caturi la orizontalul de 20 rame si am sa va spun daca iese 10 din 1.pentru acea doamna nu va suparati ca alti va necajesc:succesul este sa vezi 1000 de posibilitati acolo unde majoritatea nu vad nici-una.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Daca asa reiese draga doamna, ca va necajim, permitetzi-mi sa afirm contrariul.
Nu acesta e scopul.
Eu zic ca santem de partea d-vs si ca dorim sa nu datzi de necaz.
Multzi de pe acest forum au trecut prin diverse necazuri cu albinele si ne amintim cu regret.Noi regretam dar ele au fost adevaratele suferinde, nevinovate.
Eu v-am aratat cum am inmultzit, cu ceva cu sanse mai mari de reusita si trebuie sa se tzina cont ca a fost un an bun productiv.
Intr-un an slab, nu ar fi fost aceeasi reusita.
Asta doresc sa se intzeleaga.
Numa bine, rau la nime'  


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033

gaby de apit a scris:

[
   Asa este,sa sti ca la ora actuala am stupi puternici,cred ca o sa iasa in primavara tot puternici,dar vreau sa am stupi multi.
Acum am si eu miere de la stupii mei dar putina pentruca am numai 10,problema este ca mierea este ieftina nu prea merita sa te trudesti cu stupii,dar avand stupi mai multi si productia creste.Sa facem un calcul:
-din 10 stupi fac 20 la primavara,iau si miere sa zicem 50 kg.miere/stup.x20=1000 kg.miere x 10 RONI.=10.000 de RONI.
-din 10 stupi in primavara fac 100,poate nu reusesc,dar cu atentie si ambitie si sa ne ocupam de stupi nu si de alte lucruri,chiar sa obtinem doar 100 de matci fecundate si albinele sa le unim la un numar orcat de mic,oricum o rama cu puiet capacit si albinele acoperitoare produc minim pe tot sezonul 15 kg.miere. Acum sa zicem,100 de matci X 35 de RONI =3.500 RONI.100 de nucleuri sa aven o medie de doar 15 kg.miere./nucleu, 15 X 100= 1500 kg. X 10 RONI = 15.000 RONI. Dec obtinem un total de 18.500 RONI.
         Ce ar fi rau in asta? Ei daca este un an rau nu faci nici roi dar nici miere.

         Gaby, te felicit pentru optimism, dar in ceea ce priveste apicultura vad ca furi curent la greu!
Haide bre nu te supara acu, da ai multe tare de invatat. Eu am impresia ca ai citit fie prea putine carti si care nu spuneau adevarul, fie nu ai experienta deloc. Pai daca s-ar castiga atatea parale de la 10 stupi  crezi ca ar mai avea alta meserie romanasii nostri? Ar zbura albinele si prin pesteri dupa nectar de multe ce-ar fi.
Ia mai gandeste-te sin vezi daca poti ca din cei 10 stupi sa bagi in iarna viitoare vreo 15 , sa scoti si putina miere sa dai la copilasi ,...si mai vedem!
Numa ca pana atunci ar fi bine sa te rogi sa-ti iese din iarna cei 10 ca dupa cum vorbesti tu tare mi-e ca nu prea stii cat de puternici sunt acum si daca au hrana suficienta!


pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
..se pare ca gaby de apit si ab, ambii vizitatori au postate asa la OHaA ca sa faca misto!
Nu-i nimic au citit si altii si au tras probabil ceva uinvataminte!
Sa fie sanatosi ei vizitatorii impreuna cu familia lor!!!!!!!!!     =D 


pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
daca ne apucam de farse nu stiu ce mai inteleg incepatori in apicultura,am crezut ca persoana care a pus intrebarea e sincera si am vazut ca majoritatea ia raspuns corect la intrebare.daca ne luam cu gluma ne incurcam rau, dar mai am observat si ca alti i-si protejeaza interesele .

pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
Nu va necajiti...chiar daca doar UN SINGUR incepator a citit topicul asta si a luat aminte....Postu-rile d-voastra,dragi apicultori,nu au fost in vant.


cat despre chestia cu Oha...nu si-a atins scopul...pt ca eu am citit si am RECITIT.


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 446
Vad ca a fost reluat acest subiect si m-am gandit ca poate doamna hotarata sa faca anul viitor 100 de familii nu a renuntat la idee.
Eu spun ca se poate ! Problema este in primul rand de natura economica, iar daca doamna spune ca are destui bani pentru materialele apicole necesare, pentru hrana de stimulare si pentru tratamente, iata cum as face eu :
- pe propriile picioare, dublez numarul de familii , adica 10 sa devina 20 si obtin si ceva miere ;
- renunt la stimulare si multe batai de cap si cumpar 80 de roi, pe care chiar pot sa ii dezvolt si de la care mai obtin si ceva miere.
Asta mi se pare un plan realist !


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 14 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 446
Inca ceva ! Nu e tocmai simplu sa dublezi efectivul si nici sa ingrijesti 80 de roi, asa ca daca cineva a considerat ca e amuzanta postarea anterioara ...are dreptate ! Este amuzanta, dar daca pui in practica ce scrie acolo ... nu-ti mai arde de ras !

_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

malebee a scris:

Vad ca a fost reluat acest subiect si m-am gandit ca poate doamna hotarata sa faca anul viitor 100 de familii nu a renuntat la idee.
Eu spun ca se poate ! Problema este in primul rand de natura economica, iar daca doamna spune ca are destui bani pentru materialele apicole necesare, pentru hrana de stimulare si pentru tratamente, iata cum as face eu :
- pe propriile picioare, dublez numarul de familii , adica 10 sa devina 20 si obtin si ceva miere ;
- renunt la stimulare si multe batai de cap si cumpar 80 de roi, pe care chiar pot sa ii dezvolt si de la care mai obtin si ceva miere.
Asta mi se pare un plan realist !

Nu mai recitesc pt. a fi sigur daca doamna si-a schimbat spusele de la inceput care, erau: sa inmultzeasca din 10 fam si sa faca 100 de roi.Nu imi amintesc alte conditzii expuse,de aceea au aparut atatea avertizari si concluzii.
Daca planul era cu conditziile expuse, cu cele ce a-tzi zis d-vs, si sfaturile noastre erau altele.Dar, de la doar 10 fam. s-a scris ce s-a scris.
Daca avetzi si acele resurse, se schimba situatzia draga doamna.
Succes!!!    


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
al_bor
apicultor

Din: tulghes HR
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 115
poate doamna(sau donmul?)vrea sa faca nuclee de imperechere si atunci poate ca-i iasa ceva ,da sa faca 120 ca nu totdeauna raman toate gravide si nus-mai o suta    

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Salutari, eu a-m sa incerc cu o familie , o stimulez puternic de timpuriu sa o aduc la 30 rame albina ,ii provoc roitul si apoi sa fac 10 roi pe 3 rame 1 rama puiet +botca 2 rame hrana matca se ia de treaba din timp nefiind nevoie de aceptare pe urma iar stimulati ,credeti ca acei roi nu v-or intra bine in iarna?Am sa incerc si am sa va tin la curent ,dar acum s-o supara aia care vind familii de albine pe mine ca dau idei.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Sima,e simpla apicultura, nu-i asa?
Facem 30 rame de albina asa din ...glezna.Cu riscul sa va suparati, dar luati asa usor si in derizoriu uneori chestia asta cu ...albinele.Acuma pe iarna putem spune ce vrem.Toata lumea este zmeu si mare producator de produse apicole.Si cine ma intrece pe mine?Apoi in vara sau toamna, ba ca anul o fost mai prost ca nicodata, ba ca statul nu are grije ,ba ca nevasta nu ma intelege, si uite asa ne trezim la 60 de ani ca trebuie sa le tragem pe dreapta.Sa tragem cei 50 de stupi formati din 2-spe  tipuri de lazi impreuna cu un pavilion mostenit de la taica si o masina luata la mana-a doua.Pana la 90 de ani mai ramane sa dam lectii de ...joc de glezna pintre albine, la tineretul novice si frate cu ...cleanul si pastravu.
Doare? Pare a fi ..crud? Pai ...adevarul...


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Marian, este bine ca atunci cand vorbim de puterea unei familii sa ne exprimam folosind ca reper nr. de faguri de puiet pe care ii are.
Altfel, cred ca intre o fam. care cerceteaza 20 de rame si una ce linge 40 nu poate fi facuta o delimitare clara.
Celalalt aspect: dupa numai cateva zile, vom avea in lada fix atata albina cat puiet este in respectivul moment. Restul... pana la `spe rame... se ducee...


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Dl pupumea nu numai ca nu ma suparati ,chiar ma faceti sa rid sinteti chiar stupid ,90 de ani vagoane mostenite masina la mina adoua ,da ce vreti domne sa unblu pa aratura cu stocatura ,nu inteleg de ce atita grija de bunurile altuia ,un om realizat nu trebue sa aibe neaparat 1000 de stupi ,fiecare om are o alta viziune in viata un om bogat e cel care se multumeste cu ce are ,eu nu ma supar si stii de ce pentru ca pot sari peste aia 50 de stupi in orce moment ,nu ma prinde grija de ce are altul si nu stau sa fac socotelile nimanui ,dar jigniti pe alti care va sint si prieteni au o anumita virsta  , 50 de stupi si mai scriu si pe aici ,cit despre roi fac ce vreau sint bani mei albinele mele ,nu fac experimente pe bunul altuia ,ai ceva impotriva ,din acest experiment au sa invete si alti si inplicit eu fie ca merge fie ca nu ,e ceva de invatat cu asta ,acest procedeu nu l-am pus eu pe net ,a fost pus de altcineva si eu vreau sa il probez,...........

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Se pare  ca avem o problema de comunicare.
Ori eu nu ma fac inteles cum trebuie, ori dumneata derapezi intr-o zona pe care nimeni nu o cauta.
Ma vad nevoit inca o data sa incerc sa evit o discutie-dezbatere cu dumneata.

Spor in toate.

Stupid de serviciu.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534

pupemea a scris:

Se pare  ca avem o problema de comunicare.
Ori eu nu ma fac inteles cum trebuie, ori dumneata derapezi intr-o zona pe care nimeni nu o cauta.
Ma vad nevoit inca o data sa incerc sa evit o discutie-dezbatere cu dumneata.

Spor in toate.

Stupid de serviciu.

ioaneee   e a doua oara cand constatzi treaba asta cu marinica..si tot nu te-nvetzi minte!!!!          


pus acum 14 ani
   
marian sima
apicultor

Din: Giurgiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1137
Bravo nea janese tinei partea ,i-a ji nea janese cum de pe dumneata te inteleg si  ma intelegi iar pe dl pupumea nu ,ii pui o intrebare nu poate sa raspunda ca de trebue sa scrie mai mult ,nu il intreb nimic si incepe sa scrie previziuni?

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
ma simache..stii care e problema? pe forum se poarta dialog, se emit pareri..etc!..dar parul meu alb imi spune ca tu cam vrei sa pui intrebari la care deja stii raspunsul! ori asta inseamna..hai sa vedem care e mai.....nu se practica treaba asta pe stuparitul!  
te asigur de amicitzia mea! te-am intrebat o data despre albina ta..sa vad daca m-ar tenta sa trag si eu ceva samantza de la tine!!


pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

pupemea a scris:

Se pare  ca avem o problema de comunicare.
Ori eu nu ma fac inteles cum trebuie, ori dumneata derapezi intr-o zona pe care nimeni nu o cauta.
Ma vad nevoit inca o data sa incerc sa evit o discutie-dezbatere cu dumneata.

Spor in toate.

Stupid de serviciu.

No' haide sa incepem noi doi un duel cu drujbe ... ca bistosh ... ajungem la un numitor comun ...
   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la