APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
marymari Profile
Femeie
24 ani
Bacau
cauta Barbat
24 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Depopularea coloniilor de albine-ultimele concluzii  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ghituica
apicultor

Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 268
Depopularea coloniilor de albine

Mortalitati neexplicate si depopulari masive in stupinile din SUA, din Europa si nu numai, ingrijoreaza si genereaza in acelas timp preocupari si dispute privind cauzele acestei maladii, cunoscuta in ultimul timp sub denumirea de CCD (Colony Collapse Disorder). Pierderea masiva a coloniilor de albine a devenit o problema majora a lumii moderne.
Analizand complexitatea fenomenului, traducerea corecta in limba romana a denumirii o consideram pe cea de sindrom, ca boala cu o etiologie incerta sau plurifactoriala. Sindromul Depopularii Coloniilor de albine ( SDC - CCD ), il definim ca un ansamblu de semne (de simptome) si de informatii obtinute prin observatie sau teste specializate , care indica o stare de anormalitate (un proces morbid), fara ca interpretarea acestora sa dea o nota caracteristica boli si sa stabilesca cu certitudine cauza.
Sindromul deopularii coloniilor este descries ca o agresiune brutala, cu efect ( de domino)in lant , asupra populatiei adulte din coloniile de albine. Depopularea se produce prin roire sau prin parasirea solitara a stupului de catre culegatoare. Nici roiul (de regula in extra sezon) nici albinele solitare, nu au sanse de supravietuire in afara stupului iar pierderile pot ajunge la peste 90%.
Involutia rapida, de la o colonie puternica, populata cu multe albine la o colonie cu foarte putine albine sau chiar la disparitia totala a a albinelor se produce in conditiile cand ramele cu puiet capacit si rezervele de hrana (miere, pastura) sunt gasite de regula intacte. La final intalnim in stup gaselnita si alte insecte comensuale.

Depopularea este o stare de fapt cunoscuta si descrisa in literatura apicola sub diferite denumiri de peste 100 de ani. In functie de sursele de documentare si de datele de care dispunem, fenomenul a fost cunoscut si descris ca disparitiea coloniilor de albine, ca depopulare de toamna sau de primavera, ca boala de mai, ca mortalitate pe timpul iernii, ca boala albinelor solitare sau ca o noua boala, misterioasa, inexplicabila si cu etiologie necunoscuta, etc. Este cunoscut deasemeni si fenomenul de migratie a roiurilor in perioada de imultire si fenomenul de parasire a cuibului de albine in conditiile cand colonia este intens parazitata.

De-a lungul timpului si pana in present au fost incriminate mai multe cauze: germeni microbieni (bacterii, virusuri), fungi (Aspergilus) , acarieni (Acarapis, Varooa) , microsporidii (Nosema),lipsa de hrana sau hrana artificiala neconforma, tehnopatii (management defectos), tulburari gentice sau de comportament, intoxicatii subletale datorita insecticidelor, pesticidelor si medicamentelor si alte cauze, precum polen provenit de la plante modificate genetic sau radiatiile electromagnetice generate de telefonia mobile. Cu toate incercarile boala nu a putut fi reprodusa experimental si din acest motiv investigatiile continua.

Un studiu aprofundat prezentat de cercetatorii americani au demonstrat corelatia directa dintre CCD si existenta unei viroze nou aparute, provocate de virusul israelian al paraliziei acute (IAPV) si care a fost se pare a fost “importat” in SUA odata cu roiurle la pachet din Australia
Specialistii francezi au atribuit pierderile de familii de albine din Franta folosirii unor insecticide sistemice in agricultura intensiva .
" De asmenea, se considera ca aparitia in Europa a nosemozei cauzate de Nosema cerana este legata de o serie de pierderi masive de familii de albine.
Analizand in lumea animala modelele comportamentale individuale si sociale atat in mediul lor natural cat si intrun mediu artificial (creat in laborator ) Karl von Frisch, Konrad Lorenz si Nikolaas Tinbergen, (laureati ai premiului Nobel in 1973) au definit etologia ca stiinta(1966) . Pe baza acestor modele putem oare considera SDC ca o tulburare de comportament datorita scoateri albinelor prin tehnologii comerciale din habitatul lor natural? Avem deaface cu o dereglare a ceasornicului biologic mai ales prin hibridari si prin difuzarea de material biologic la mii de kilometri departare de biotopul lor natural ? Sau este vorba de altceva?
Nici un semn clinic invocat ca find specific sindromului depopularii coloniilor de albine nu este o noutate, toate sunt cunoscute de mult din literature de specialitate. Singura diferenta este amploarea fenomenului.

Incercand sa concluzionam se pune intrebarea : Acceptam o etiologie plurifactoriala si existenta unor factori favorizanti? Avem deaface cu o boala noua sau de un cumulul de factori. amplificat probabil datorita globalizarii si intensificarii schimburilor internationale?
Se pare ca ne confruntam in coloniile de albine cu o capacitate de raspuns diferita, la aparent acelasi cauze, datorata unui comportament instictiv de supravietuire in interactiunea cu tehnologiile apicole comerciale si cu mediul inconjurator schimbat artificial .

Sanatatea albinelor noastre este in pericol si deaceea principala preocupare a crescatorilor de albine trebuie sa fie stabilirea adevaratelor cauze care duc la colaps. Supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor la albine este o componenta majora in managementul apicol. Actiunea se desfasoara tot timpul sezonului activ prin examene clinice, anatomopatologice si de laborator. Recoltarea probelor pentru examenul de laborator este obligatoriu sa se faca de cel putin doua ori pe an primavara dupa iernat si toamna dupa ultimul cules. Stupul adaposteste o colonie cu zeci de mii de indivizi. Este foarte important ca atunci cand se recolteaza probe esantionul sa se refere la intreaga colonie si nu la cativa indivizi luati aleator. Un diagnostic corect- mai ales atunci cand ne confruntam cu o etiologie plurufactoriala nu se poate stabili pe un sigur test si nici nu poate fi precizat de un singur om. Este necesar sa lucram in echipa, iar apicultorul sau tehnicianul pregatit corespunzator, coordonator de diagnostic, sa aiba acces la informatiile si datele tehnice existente in stupina, sa stabileasca tipul si directia investigatilor de laborator iar in final pe baza rezultatelor obtinute sa concluzioneze asupra cauzelor si a masurilor de combatere si prevenire.


_______________________________________
proverbele 9;10
,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,

pus acum 14 ani
   
Calin.M
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 6
Se pare ca acestea sint ultimele concluzii la care au ajuns cercetatorii, e un fel de SIDA al albinei, distruge sistemul imunitar!!
Pt sida sint multe dovezi ca a fost facut in laborator, nu mas mira sa aud ca si CCD asta e facut tot in laborator defapt ca si gripa aviara si porcina si ce va mai urma!

Iar versetul biblic volosit  e adevar curat!


pus acum 14 ani
   
iliezavoianu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 18
Interesant!
Se pare ca asistam la un nou razboi mondial - cel biologic, prin care marile puteri vor sa-si mentina economia la cote inalte si se folosesc de toate mijloacele.
Trebuie sa ne ferim cat mai mult de aceasta globalizare, sa evitam introducera in stupina a unor rase de albine "importate", "super productive"
Parerea mea


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058



Mai baieti uite aici ce si cum cu CCD-ul, e vb de nicotinoide, care se gasesc in comert sub diferite denumiri...ar trebui sa cascam okii si daca sunt si la noi sa incepem sa protestam cumva

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Gicacontra
apicultor

Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 480
D-le Bunka
Nu puteţi să ne faceţi un scurt rezumat la film, pentru cei care nu cunoaştem
limba yankeilor?Thanks.


_______________________________________
"In univers,doar relativul e absolut"

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

Gicacontra a scris:

D-le Bunka
Nu puteţi să ne faceţi un scurt rezumat la film, pentru cei care nu cunoaştem
limba yankeilor?Thanks.

Hai ca-l traduc, da numa` pe asta ca am pus multe filme...restul apelati la prieteni  care inteleg engleza...ok?

"Buna, sunt Sharon W., sunt pasionata de albine si sunt foarte ingrijorata pt umanitate din cauza ca albinele dispar in toata lumea.
Daca la mijlocul anilor 1990, au fost introduse superpesticidele in lume? Daca aceste superpesticide au produs simptome aproape tuturor insectelor?..
aceste simptome sunt :un sistem imunitar slabit, un comportament dezorientat bizar, pierderea memoriei, o pierdere de apetit sau ...posibil un sistem digestiv distrus.
Daca aceste superpesticide penetreaza intreaga planta??...radacinile, tulpina, frunzele, florile..si tot ce produc florile..seminte, nuci, cereale, legume si fructe.
Daca noi nu putem spala aceste superpesticide?
..ele sunt in fructele pe care le mancam, nu sunt ceva de care sa poti scapa!
Daca guvernul nostru nu a facut nici un set de teste, pt a vedea efectele tuturor acestor alimente pe care le au in corpul nostru, asupra copiilor nostri si asupra batranilor nostri???
Nu mai este "DACA" se intampla ...ACUM!!!
La mijlocul anilor 90 Bayer Crop Science...da ...aceeasi companie care ne-a dat aspirina(infectata cu HIV),a introdus un grup de pesticide chimice numite neonicotinoide...sa le scurtam numele la "Neonics"!
Neonics ucid tot felul de insecte,aceste pesticide perfecte omoara insectele provocand pierderea memoriei, un sistem imunitar slabit, lipsa apetitului,sau un sistem digestiv distrus...sau un comportament bizar si dezorientat!
Entomologii americani au denumit fenomenul disparitiei albinelor Colony Colapse Disorder, pt ca nu este nici o dovada(care sa incrimineze pe cineva-autoritatile lumii se codesc sa dea vina pe pesticide desi apicultorii asta simt ca e cauza)...albinele mor din cauza bolii!!
Cu exceptia reginei, larvelor si catorva albine doici, toate celelalte albine pur si simplu parasesc stupul, si nu se mai intorc.
Unii apicultori raporteaza faptul ca aceste disparitii au loc dupa o saptamana dupa ce albinele prezinta semne de comportament bizar si dezorientat.
Dupa ce David Hakenberg a pierdut cei 4-500 de stupi, a dus albinele care au ramas la entomologi in Penstate University, analizele facute pe regine si pe albinele doici i-au socat pe entomologi...pentru ca au descoperit ca aproape orice virus cunoscut care
afecteaza o albina cu un sistem imun slabit, era prezent si..multi fungi erau de asemeni prezenti, acestia sunt gasiti doar pe albine cu sistem imunitar slabit.
Nu devine curios ca un sistem imunitar slabit este exact ceea ce neonicotinoidele produc???
Cand alti apicultori au adus albinele lor la entomologi, oamenii de stiinta au fost socati sa descopere ca intestinul albinelor era negru si parea distrus si au gasit polen nedigerat inca in stomacele lor. Nu e o coincidenta ..nu credeti???
Probabil ca Neonicotinoidele nu provoaca exact o lipsa de apetit, ci mai degraba un sistem digestiv distrus.
Vorbind numai despre unul dintre neonicotinoide, cuogram white(ceva de genul...nu am inteles)...acest insecticid sistemic persistent, deosebit de toxic in United Kingdom, pur si simplu sterilizeaza campuri cu orice fel de sol si viata nevertebrata..include viermi, rame, gandaci, buburuze, fluturi, libelule, etc.
Neonicotinoidele sunt cunoscute a fi foarte toxice pentru fluturi, albine melifere, Bumble-Bees,viespi, chiar si pasarilor ce se hranesc cu nectar si liliecilor.
De fapt Neonicotinoidele sunt atat de toxice incat o albina nu e nevoie sa manance polenul sau sa traga nectarul dintr-o floare...pur si simplu daca se aseaza pe planta este otravita...si ce spuneti de acel simptom de pierdere a memoriei???...chiar si in scoala elementara un copil invata ca atunci cand o albina descopera o floare,
se intoarce la stup si comunica cu celelalte albine despre locatia florii.(dansul albinei-Karl von Fritz)...cu pierderea memoriei o albina nici macar nu poate gasi drumul spre stup. :-(
Nu trebuie sa uitam faptul ca o albina pe moarte intotdeauna paraseste stupul ca sa...moara!!!
Poate ca ati auzit ca neonicotinoidele au fost banate in Franta in 1999 si totusi albinele inca mor acolo...acesta este un adevar partial, in 1999 un neonicotinoid doar ..numit Goucho, a fost folosit pe culturile de FLOAREA SOARELUI, a fost banat de guvernul francez pt a mai fi folosit pe culturile de floarea soarelui.
Goucho este folosit si azi pe culturi cum sunt graul, orz, ovaz sfecla.
Toate celelalte neonicotinoide au fost folosite in continuare si sunt folosite si in ziua de azi pentru a le pulveriza pe culturi, si flori si... apicultorii din FRANTA au CCD!!!
Si probabil ca ati auzit ca telefoanele celulare afecteaza albinele!...profesorul Kimmel din Germania, ale carui date stiintifice au fost ignorate este revoltat de faptul ca nimeni nu l-a contactat sa-l intrebe despre datele lui(cercetari) inainte sa fie publicat primul articol. El neaga ca albinele sunt afectate de telefoanele celulare!
Apoi un alt lucru incriminat este Virusul Paraliziei Acute Israelian...sau IAPV.
IAPV are simptome complet diferite fata de CCD, la IAPV albinele au aripi necrescute, si dezvolta paralizie, si mor in afara stupilor in apropiere fiind vizibile pe sol...ele nu dispar. Se pare ca IAPV nu este cauza principala a CCD, nu este altceva decat un virus oportunist care profita de sistemul imunitar slabit al albinei.
Apropo...v-am spus despre faptul ca Bayer Crop Science distribuie neonicotinoide in peste 100 de tari(mai exact 120).
Nionicotinoide este denumirea cimica!
IMIDACLOPRIDUL este vandut sub urmatoarele brand-uri:confidor, merit, admire ledgend, pravado, encore, goucho, premise, connect, evidence, leverage, muralla, provado, trimax advantage.
THIAMETHOXAMUL este vandut sub urmatoarele branduri:actara, platinum, helix, centric, flagship, cruiser, adage, menridian,
CLOTHIANIDINUL este vandut sub brandurile:poncho, titan, clutch, belay, arena. 
..alt neonicotinoid toxic este THIACLOPRIDUL...este comercializat sub brandurile:alanto, bariard, biscaya, calypso, monarca, proteus.
Vi se pare o coincidenta faptul ca un fenomen de disparitie a albinelor are loc unde aceste neonicotinoide sunt vandute??

Nu este curios ca in ultimii 5 ani alzheimerul a cunoscut o crestere in randul populatiei, si autismul la copii ceea ce este o pierdere a memoriei si un comportament bizar si dezorientat a crescut de asemeni!
Si acum...ce vedem in scolile noastre???
90000 de copii. cu un sistem imun slabit, au dobandit nu-s ce infectii in scoli fapt care se intampla numai in spitale...oricum, daca esti o mama sau un tata, nu esti revoltat ca guvernul nostru nu a facut nici un singur test ca sa verifice daca neonicotinoidele pe care noi acum suntem fortati sa le consumam, prin atat de multele surse de hrana si produse,
daca sunt sau nu sigure pt consumul oamenilor???
O! ...veti spune ca nu poate fi adevarat!!
Ei bine ..ghiciti ce??
EPA a cerut pur si simplu companiei de chimicale sa puna la dispozitie date care sa arate daca aceste chimicale sunt nocive pt oameni.
Ganditi-va daca cineva ar fi auzit de un studiu facut de Bayer sau oricine, privind efectul asupra oamenilor care au fost hraniti constant o anumita perioada de timp de ordinul anilor cu produse sau mancaruri, care au fost crescute (se refera la plante) cu neonicotinoide, sau cu seminte care au fost obtinute din plante tratate cu neonicotinoide, asa cum sunt albinele hranite azi(cu neonicotinoide), si apoi plantate si ...noi le mancam!!!
NU CREDETI CA AR FI TREBUIT SA SE FACA UN ASTFEL DE STUDIU???" 

AM INCERCAT SA TRADUC CAT MAI CORECT...SA NU MA PUNETI SA MAI FAC ASTA...FILMELE PE CARE LE-AM PUS SUNT TOATE F INTERESANTE DAR, APELATI LA UN PRIETEN CARE "RUPE" OLEACA DE  ENGLEZA SI VA FI MAI BINE!!
oK???

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daca nu luam atitudine cred ca vom fugi de rapitza si floarea soarelui a lor si culturile pe pamant ca de dracu...ne vom ascunde cu pavilioanele noastre cu tot in creierul muntilor...viitorul nostru este incert, si nu al nostru ca breasla, ci al umanitatii asa cum spunea doamna din film...asa este, poate ar fi bine sa disparem odata cu totii sa inceteze nenorocirea pe care o aducem pe planeta asta?
La ce sa mai facem copii, ce le lasam??
Le lasam o lume toxica, fara un cer albastru, fara un aer curat, fara apa curata, fara o albina in aer, fara o picatura de miere, fara nimic???
Ce facem??
de asta zic ca noi ca si indivizi nu avem nici o putere insa ca si breasla, ca grup avem oaresice glas...trebuie sa strangem randurile...in franta se vede cum au protestat apicultorii si in filmulet...s-au imbracat in albine si au luat in maini pancarde pe care scria "BZZZ..A FIN" si au protestat, noi suntem in faza ca nu stim ce ne paste, si in mom in care aflam ne scobim in nas si nu stim ce sa facem , sau daca sa facem ceva sau nu.
Macar noi astia care iubim albina sa aratam ca avem ceva, altceva fata de oamenii obisnuiti care poate nu toti sunt sensibili la problemele de mediu ...
E GROASA...VIN VREMURI GRELE, DACA NU FACEM CEVA, SUNTEM MANCATI!!!
Incep sa o inteleg pe bunica mea de 93 de ani din ce in ce mai mult cand spune asta...inca traieste, a prins razboi, transee, foamete si tot tacamul...acum vedem si noi ce inseamna greul cu criza asta, pot sa fie marfuri...daca nu sunt bani degeaba, la fel ca in criza americana din anii 30, apoi dezastrele astea gen chimizarea hranei, in Canada de ex este permisa folosirea hormonilor pt vacile de lapte, dau vacile alea la lapte de zici ca-s dozatoare, si lapticul ala e f periculos, provoaca o gramada de probleme, st6iu din surse sigure...sora mea e acolo de vreo 7 ani si am info din interior ca sa zic asa.
Nu poti lua cum iei de la noi fructe, legume, lapte branza, oua carne de la fermieri, de la tarani...no no no...ei nu au voie sa-si desfaca asa marfa acolo...te duci la supermarket si cumperi hrana bio de 3-4 ori mai scumpa sau conventionala si in cativa ani ai dereglari hormonale si mai stiu eu ce....asta-i viata pe afara!
Noi nu stim sa pretuim si sa conservam ceea ce inca mai avem!
Tre sa luptam ca sa pastram asta...nu sa stam cu destu in nas!!


pus acum 14 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 360
Mai BUNKA, romanul e CURBA rau si ii place sa sa fie lucrat pe din dos...
Daca exista o modalitate de a avea profit peste noapte si-o vinde si pe maica-sa.
In Estonia a avut mare succes in 2008 un program care la noi s-a lansat oficial anul acesta. Nu se refera strict la albine ci la depoluare in general.
Eu am pus anul trecut aici ceva despre acest proiect.
A fost vizitat doar de 118 useri si doar 2 au scris ceva acolo .
Mai e nevoie sa spun mai mult?


_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 14 ani
   
Gicacontra
apicultor

Din: Corbeni Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 480
Mulţumesc mult d-le Bunka pentru efortul mare de a traduce filmuleţul.
Dacă ne intersectăm vreodată drumurile,voi fi fericit dacă imi permiteţi să vă dau o ţuică din patria prunilor(Argeş).
Cineva pe forum, a deschis mai demult un topic , prin care întreba stuparii despre dispariţii misterioase de familii de albine la noi.Au fost foarte puţine postări cu cazuri de dispariţii.Eu personal am avut de două ori caz de dipariţie subită a tuturor albinelor din stup.Au lăsat pur şi simplu puietul descoperit.Au plecat cu regină cu tot.
Atunci am bănuit ca de vină a fost varoua(deşi le făcusem tratamente ca şi la celelalte familii).


_______________________________________
"In univers,doar relativul e absolut"

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

beehaver a scris:

Mai BUNKA, romanul e CURBA rau si ii place sa sa fie lucrat pe din dos...
Daca exista o modalitate de a avea profit peste noapte si-o vinde si pe maica-sa.
In Estonia a avut mare succes in 2008 un program care la noi s-a lansat oficial anul acesta. Nu se refera strict la albine ci la depoluare in general.
Eu am pus anul trecut aici ceva despre acest proiect.
A fost vizitat doar de 118 useri si doar 2 au scris ceva acolo .
Mai e nevoie sa spun mai mult?


In primul rand e nevoie de mediatizare, informare, altfel feed-backul e inexistent.
De asta am rugat moderatorii sa ia problema asta a chimizarii culturilor in serios pt ca acolo este cel mai mare pericol care ne paste si sa faca un mic gest...sa scrie titlurile topicurilor despre CCD cu rosu sau cu caractere mai mari sa fie cel mai vizibile...astfel vor fi mai accesate si nu se vor pierde in multimea de discutii de pe forum, asa se face informarea pe forum cel putin...e important pt ca dupa asta fiecare din noi fiind informati putem sa aratam si altora problema, si ne putem strange in jurul unei idei...aceea de a ne proteja albinele.
Trebuie luate in calcul toate canalele de mediatizare, ziare si televiziuni locale, intruniri apicole, informarea in cadrul asociatiilor apicole si pe internet, si daca a-m putea ajunge cu o astfel de expunere a problemei pe ecranele televiziunilor mari din tara ar fi un urias pas inainte...de ex la Viata Satului la TVR, sau la celelalte televiziuni, la vreo emisiune despre ecologie, sau chimizare a culturilor.
Daca ramanem doar la o idee aruncata undeva candva pe un forum pe care au vizitat-o doar cativa oameni...n-am facut nimic!
UN LUCRU LA INDEMANA ORICARUIA DINTRE NOI ESTE TRIMITEREA PE MESS A TUTUROR LINCURILOR LEGATE DE CCD DE PE FORUM, SI A FILMELOR DE PE YOU TUBE IN LISTA NOASTRA DE MESS, LA TOTI APICULTORII...RASPANDITI INFORMATIA!

Domnule Gica, sunteti membru al vreunei asociatii apicole??
Daca da ati discutat in cadrul asociatiei problema?
Stiu si eu ca s-a pus intrebarea pe forum daca a aparut si la noi CCD si nu-mi amintesc sa fi raspuns cineva, apoi nu am mai vizitat topicul si nu mai stiu daca s-a mai discutat ceva, deci e clar...daca au aparut cazuri si la noi inseamna ca factorii care au provocat CCD in lume incep sa-si faca simtita prezenta si la noi...este foarte grav ca nimeni nu-i intreaba de sanatate pe cei de la Bayer la noi...la urma urmei sunt doar o firma ca oricare alta care trebuie sa se supuna unei legislatii, noi suntem in masura sa venim cu o petitie, care sa fie trimisa ministerului agriculturii, care la randul lui sa faca ceva, sa propuna o lege care sa protejeze albina, sa blocheze utilizarea pe scara larga a produselor periculoase pt albine, fie ca sunt ele de la Bayer sau de la alte firme care-si desfasoara activitatea pe teritoriul national, apoi spuma, crema apiculturii romanesti tre sa se intereseze clar despre ce s-a intamplat in Germania, la Baden Wurtenberg cum de au disparut albinele acelea acolo atat de aproape de noi, ce anume a facut sa dispara atatea albine...50-60% din ele, raspunsul se stie, nemtii l-au constatat si au luat masuri...noi trebuie sa ne legam de treaba asta pt a putea sa ne protejam de substantele astea.

UN APEL LA PAB !!!
DACA LUCRI ACOLO CU EI , ADU-LE LA CUNOSTINTA CELOR DE LA icda TEMERILE NOASTRE SI VEZI CE PARERE AU SPECIALISTII NOSTRI...EXISTA PE LISTA LOR DE PRIORITATI STUDIUL ACESTUI CAZ??
NU POT SA FACA NISTE CERCETARI PE ALBINE CU NICOTINOIDE SA VADA EFECTELE???

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Bunka, ceea ce propui tu nu este atat de usor de facut pe cat scrii.
Ca sa te legi de colosii care vand-fabrica pesticide intai trebuie sa ai cazuri concrete de intoxicatii, cu anchete, cu recoltari de probe si analize asa cum trebuie. Ca sa faci un studiu pe impactul pesticidelor trebuie multi bani. Acum cercetarea in Romania este nu la pamant, ci sub pamant, dpdv al fondurilor. Intr-o astfel de cercetare de anvergura trebuiesc angrenate ca parteneri mai multe institutii abilitate care sa-si faca fiecare bucata, poate si parteneri externi Romaniei. trebuie dotari de rang inalt, specialisti pe masura.
in Romania e valabila urmatoarea zicala: cine plateste ala comanda.
Nu spun ca nu se poate. Se poate dar ff greu. Trebuie sa ai interes pt asta. Nimeni nu se misca fara interes. Ca daca nu stii sa pui problema si nu ai spatele asigurat, te trezesti dat in judecata de colosii care au armata de avocati specializati in treburi de-astea. Si astia nu se joaca, iau de pe tine si ce nu ai.
Vezi cazul fermierului cultivator de rapita din Canada sau SUA parca, care a fost dat in judecata de Syngenta parca, ca le-a furat samanta modificata genetic, care de fapt s-a transmis ca gene prin polenizare la cultura vecina: aia aveau linia de samanta inregistrata la osimul lor si pe baza de gene marker au dovedit ca ac gene se regasesc in samanta vecinului.etc,.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Zic și eu parerea mea ...
Trebuie s-o pațim și noi pt. a se lua masuri ???
Nu e suficient ca a pațit-o alții ( care sta mult mai bine ca noi financiar ) și sa invațam pe piele lor ???
Eu aș avea al doilea caz daca se mai intampla sa dispara albinele din lazi dar cu o randunica nu se face primavara.
Și totuși ... ce facem ... stam cu mainile-n san și strangem dinții sa nu ne mușcam limba cand vine lovitura ???
Trebuie sa facem ceva oameni buni ... ca sincer va spun, eu am gustat amarul a 2 necazuri mari.Nu doresc nimanui sa guște ... da daca stam ... șansele cresc sa simta și alții iar redresarea e tare anevoioasa.
Geaba dupa ploaie chepeneag (pelerina ).   


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Diferenta majora e ca daca i se intampla unui stupar francez necazul, ei au diferite forme de subventii pentru a recupera banii in urma mortalitatii. Daca i se intampla unnui roman, cred ca e mai greu.
Francezii reusesc fiind uniti, avand sindicate virile, conduse de oameni care cunosc albina si sunt si manageri.
Ar trebui in acelasi timp si o activitate de sensibilizare a fermierilor cu privire la importnata capitala a albinelor in polenizare. Aceste intalniri intre fermieri si apicultori ar trebui organizat zonal, de catre asociatiile apicole din teritoriu. Asa se intampla in Franta, oamenii se vad fata in fata si dezbat problemele de pe teren.
Tebuie facuta o lista exhaustiva a ONG-urilor orientate pe mediu si adusi baietii in jurul mesei. Ei pot face si memorii catre UE si de ce nu si analize la laboratoare independente. Francezii au facut analize la astfel de laboratoare.
Astfel au pus in evidenta efectele cancerigene ale produselor modificate genetic.
Asa cum spune Bogdan, agrochimistii otravitori sunt manipulatori ai limbajului de lemn. Doar n-or sa recunoasca caceea ce fac e crima.
Priviti seria de filme "Le monde selon Monsanto" - Lumea dupa Monsanto si veti intelege de ce americanii nu mai au albine iar in China se polenizeaza "à la main"





Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Noi in primul rand nu suntem organizati in curtea noastra, n-are cine sa ne reprezinte la o intalnire cu reprezentantii fermierilor...sa zicem ca FAAR ar face asta...deocamdata nu au nici macar un site, vreau sa le semnalez problema nu stiu cum sa dau de ei..situl e in constructie, nici o adresa de mail, nici un fax, nici un numar de tel...nimic, deci despre ce organizare vorbim?
Suntem la furat!!!
Ca drept dovada ca suntem dezorganizati este faptul ca desi in Germania au fost cazuri documentate si s-au luat niste masuri, la noi nu este nimeni cine sa propuna masurile astea si nimeni caruia sa i se propuna masurile astea...sau sunt eu prost informat?

Cazuri au fost..deci uite Gica contra a zis ca a avut doua cazuri, mai sunt si altii care au avut la sigur...ce asteptam sa dispara zeci de mii de colonii pana sa se ia o masura??
Oare astia de la ICDA specialistii nostri, ca banuiesc ca avem asa ceva, ca varachetul e facut de specialisti nu???...nu pot sa ia niste albine si sa le aseze pe niste plante tratate cu pesticide cu neonicotianide si sa vada daca sunt dezorientate sau nu...ma e greu tare testul asta...puii mei macar asa la piciorul broastei daca n-au bani de microscop, sa dea cu sapa in curte sa puna niste rapita din seminte tratate si sa o trateze cu pesticid de la Bayer apoi sa puna stupu acolo langa strat...zic si io...puii mei sa faca niste teste!!
Cati bani le trebuie???
Nu pot fi folosite testele lu` peste prajit care s-au facut la nemti daca s-au facut???
Nemtii cum o banat 8 produse de la Bayer...le-o cercetat pe toate??
...inseamna ca au rezultatul cercetarilor pt CCD in ce priveste neonicotinoidele nu???
eu ma indoiesc ca le au...au luat pur si simplu decizia pt ca au considerat ca sunt un pericol...nu stiu prea multe sa zica cine stie mai multe despre ce s-a intamplat acolo, sau...nu stie nimeni???

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
Linkul asta e mai bun, sunt episoadele in engleza:





pus acum 14 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 506
E doar o alta fateta a "Noii ordini care conduce lumea".
Au nevoie de tine doar cat esti productiv, dupa 40 de ani, la gunoi cu tine.
Un cancerut  si gata, te-am linistit. E simplu.
Cinic si simplu, ca in capitalism.
Interesul lor e sa fii un generos contribuabil, si ulterior sa nu ii coste nimic cu tine , sistem de pensii, de sanatate, etc.
E doar o alta forma de razboi. Biologic sau chimic. Cu zambetul pe buze.
In acelasi timp principalii vinovati snut oamenii, cei care cer decelerat mai mult confort si paiete.
Din ce in ce mai multe.

Modificat de andrei_calinescu (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
CEL MAI MARE DUSMAN AL OMENIRII SUNT OAMENII.. DOAR INDOLENTA SI NEPASAREA NOASTRA IN FATA UNUI ASEMENEA PERICOL ESTE PERICULOASA!!!!
Asa cum spunea un amic de al meu, omul acum este atat de indiferent si de nepasator incat daca-i dai sa manance kkt va manca kkt ca nu-l intereseaza si chiar asta se intampla, nimeni nu are reactie vis-a-vis de prostiile care se baga in alimente, si la prostiile care se baga in sol cu exceptia acelor oameni pe care-i privim la televizor cum efectiv iau bataie de la fortele de ordine cand protesteaza pt ecologie!!
Marea masa nu protesteaza, nu e scandalizata si nu face nimic...INDOLENTA, NEPASAREA, NESIMTIREA noastra e mai periculoasa decat orice.
Vorbind de colosii din industria farmaceutica sau din industria pesticidelor...atata timp cat oamenii sunt nepasatori si indolenti ei pot vinde ORICE, ORIUNDE ORICAND...pur si simplu nu este nimeni care sa se lupte cu ei, nu suntem organizati, statele si guvernele nu intervin decat atunci cand deja raul este produs, cand deja e prea tarziu...vezi cazul Germaniei, cu banarea celor 8 pesticide, de ce nu s-au alertat inainte sa le bage in pamant???
De ce apicultorii de acolo nu au fost vgilenti, circumspecti???
Din INDOLENTA si NEPASARE...abia cand raul a fost facut au luat masuri.
In SUA, cultivatorii sau cei care detin livezi se plang ca n-au cu ce poleniza acum pomii dupa ce ani dea randul au bagat pesticide si au otravit albina...acum se uita la pomi, cu ce o sa polenizeze daca distrug albina cu pesticide???
Trebuie facut un compromis si ei nu inteleg ca nu pot folosi chiar orice pe pomi fara sa tina cont de albina...vor ajunge sa se roage sa se aseze o albina pe copacii lor daca continua asa!!
Si la noi...noi ne credem asa de izolati de restul lumii, de protejati, de parca ...aici ar fi o oaza in mijlocul desertului, daca nu suntem atenti...NE VA INGHITI DESERTUL!!!!!!!!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
In Iulie Septembrie 2009 ROMAPIS a cerut aderarea la APIMONDIA, in 13 august 2009 secretarul general APIMONDIA  Riccardo Jannoni-Sebastianini a primit cererea ROMAPIS, si a acceptat formal aceasta cerere, urma sa fie inaintata Comitetului Executivsi urma sa fie supusa votuluiAdunarii generale a APIMONDIA care urma sa aiba loc la 16 septembrie 2009 la Montpellier.
Ce stiti????
A fost ratificata aderarea ROMAPIS la APIMONDIA???
Din cate cunosc acum ROMAPIS are in componenta 8 asociatii apicole independente, eu cred ca e cazul ca si celelalte asociatii daca mai sunt sa adere la ROMAPIS...iata ca avem cu cine discuta despre problema pesticidelor pe baza de neonicotinoide cu reprezentare pana sus la APIMONDIA...meritul este binenteles al acelor asociatii care au infiintat Federatia Asociatiilor Apicole din Romania, si de ajutorul FAAR avem acum nevoie cu totii, si a-m face bine sa le luam exemplul si sa intram imediat intr-o forma asociativa daca nu am facut-o pana acum, si in cazul in care asociatia respectiva nu e membru FAAR sa propunem in cadrul asociatiei sa devina membra.
Este un lucru care va ajuta la organizare zic eu...se stie ca avem o problema cu organizarea!!
Din cate inteleg doctorul Ghe Dobre este si presedintele la Asociatia Fermelor Apicole de Reproductie!!!!

Rezolutia Parlamentului European din 20-11-2009 ne da sperante!

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

pab a scris:

Bunka, ceea ce propui tu nu este atat de usor de facut pe cat scrii.
Ca sa te legi de colosii care vand-fabrica pesticide intai trebuie sa ai cazuri concrete de intoxicatii, cu anchete, cu recoltari de probe si analize asa cum trebuie. Ca sa faci un studiu pe impactul pesticidelor trebuie multi bani. Acum cercetarea in Romania este nu la pamant, ci sub pamant, dpdv al fondurilor. Intr-o astfel de cercetare de anvergura trebuiesc angrenate ca parteneri mai multe institutii abilitate care sa-si faca fiecare bucata, poate si parteneri externi Romaniei. trebuie dotari de rang inalt, specialisti pe masura.
in Romania e valabila urmatoarea zicala: cine plateste ala comanda.
Nu spun ca nu se poate. Se poate dar ff greu. Trebuie sa ai interes pt asta. Nimeni nu se misca fara interes. Ca daca nu stii sa pui problema si nu ai spatele asigurat, te trezesti dat in judecata de colosii care au armata de avocati specializati in treburi de-astea. Si astia nu se joaca, iau de pe tine si ce nu ai.
Vezi cazul fermierului cultivator de rapita din Canada sau SUA parca, care a fost dat in judecata de Syngenta parca, ca le-a furat samanta modificata genetic, care de fapt s-a transmis ca gene prin polenizare la cultura vecina: aia aveau linia de samanta inregistrata la osimul lor si pe baza de gene marker au dovedit ca ac gene se regasesc in samanta vecinului.etc,.



Pab, sincer, nu vreau sa dau cu barda sau cu bata in balta, am ezitat sa raspund imediat acestui mesaj si bine am facut...acum sunt ceva mai documentat si pot sa zic asa...exista o Recomandare a Parlamentului European pe care am postat-o pe aici si prevede niste chestii de care statele membre pot sa tina seama sau nu, tocmai pt ca e recomandare nu impunere...oricum precedente exista, in Italia Slovenia Franta si Germania s-au interzis pesticide pe baza de Clothianidin, si Imidacloprid si nu numai...au fost banate mai multe substante pt ca reprezinta un pericol pt albine, cercetari s-au facut si in Germania si in Franta si ele arata altfel decat cercetarile facute de cei de la Bayer, noi avem un ICDA care are datoria sa faca asta, daca nu face cercetare atunci la ce bun sa mai existe, noi ne putem prevala oricum de cazurile precedente din UE si de masurile care s-au luat acolo dar pt ca treaba sa fie bine documentata nu ar strica o cercetare facuta de ICDA, in felul asta institutul si-ar justifica existenta, in fond si la urma urmei el fiinteaza sa ajute apicultura nu???
Dupa cum ai scris...sa inteleg ca nu avem specialisti??
Faptul ca ai zis ca se poate face ceva este ok, si ca trebuie interes iar e adevarat, si de aceea zic, daca ICDA nu are interes sa ajute apicultura romaneasca cine sa aiba??
Cum isi justifica existenta institutul daca nu vine in ajutorul albinei intr-o problema atat de importanta?
Sunt sigur ca o sa dai vina pe fondurile insuficiente insa eu mai zic ceva...la noi la romani niciodata fondurile nu sunt suficiente de aia avem un sparc de autostrada care costa de nu stiu cate ori mai mult decat ce se construieste in UE.
La noi e o problema de atitudine si de management nu de lipsa a fondurilor si cred ca la ICDA situatia este la fel...uitati-va la ARCA, cu fonduri restranse si proprii incearca sa trimita o racheta in spatiu...as vrea sa vad acelasi tip de motivare si la ICDA, nu ...SCUZE!!
Stii cum e??...noi romanii ne-am satuirat sa auzim texte de genul..NU SE POATE, NU SUNT BANI, N-AVEM SPECIALISTI, N-AVEM TEHNOLOGIE, NU NU NU NU...vrem si noi sa auzim asa, CU TOATE CA AVEM MARI PROBLEME DE FINANTARE, SPECIALISTII NOSTRI AU REUSIT SA FACA FATA PROBLEMELOR SI AU AJUNS LA URMATOAREA CONCLUZIE.
Am pus suficient de multe materiale pe forum care arata ca treaba e luata f in serios in lume si chiar se iau masuri, vreu sa vad ca si in Romania oamenii nu sunt INDIFERENTI  si...iau masuri!!


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Ajunge zilei rautatea ei.  Ne facem griji pentru tot felul de boli, de mancaruri, de substante toxice si asa mai departe. Dar ne ingrijim noi de ceea ce conteaza cu adevarat. Spunea perca akmm ca albina a mai trait schimbari de clima si n-a pierit. Oare noi oamenii vom fi la fel de norocosi. Nu prea cred. Nu vreu sa fac pe lupul moralist, dar cred ca e bine sa ne mai ingrijim si de faptele noastre sau cum zicea dom' Janes sa mai dai si pa la biserica. Am mai postat acest indemn si mi s-a parut ca am fost luat la zor de cineva. Dar cred ca de aici trebuie sa plecam. De la schimbarea fiecaruia dintre noi, o schimbare in mai bine si cred ca nici Dumnezeu nu ne va lasa. Nu degeaba ne-a dat Dumnezeu dragostea pentru albine. Cred ca vrednic este lucratorul de plata sa, dar sa nu-i uitam si pe cei din jurul nostru. Sa nu ne indulcim numai noi de ceea ce ne da Dumnezeu, ci sa-i ajutam si pe altii sa invete sa munceasca si sa se bucure si ei de munca lor pt a nu mai fi un popor de hoti si invidiosi. Atat k m-am cam suparat. Eu am ce am cu hotii sau cu cersetorii care pot munci, dar le e mai usor  sa se milogeasca decat sa munceasca.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asta-i directiva Comisiei Comunitatilor Europene 91/414/CEE privind introducerea pe piata a produselor fitofarmaceutice.

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
n-am citit prea mult dar am senzatia ca astia se joaca de-a dumnezeu. o sa ne coste astea.

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la