APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
simona2000 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Galati
cauta Barbat
25 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / gaselnita-popular molia.Aici gasiti totul despre aceasta!  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ghituica
apicultor

Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 268
Moliile sunt fluturi mici, ale căror larve atacă diferite produse vegetale sau animale (făină, cereale, viţă de vie, tutun, lānă, ceară etc.).
                                            Se cunosc mai multe specii dar cele mai importante pentru apicultură sunt Galleria melonella - molia mare şi Achroea grisella - molia mică .

                                             Atacul acestui parazit asupra coloniei de albine este atāt de distrugător şi pierderile atāt de mari īncāt manifestările patologice au fost considerate boală şi au fost desemnate de I. OGRADĂ (1982) sub denumirea de galerioză
                                             Nici o stupină, nici o īntrepridere apicolă ori cāt de bine administrată ar fi nu poate să evite moliile cerii (4).
                                             Molia poate să distrugă īn cāteva săptămāni conţinutul unui stup abandonat sau ale cărui albine nu se pot apăra
                                             Pagubele produse de găselniţă constă īn distrugerea fagurilor din stupii populaţi sau de la rezervă, precum şi afectarea puietului de albine, pe care larvele moliei, prin perforarea pereţilor, prin cosumarea īnvelişului nimfal sau chiar al aripilor, prin decăpăcirea celulelor sau prin intoxicarea acestuia cu excreţii īl compromite sau īl omoară.
                                             Īn plus galerioza se constituie şi ca un mijloc de răspāndire a altor boli atāt īn stup cāt şi de la o familie la alta
                                             Distrugerile suferite pot varia foarte mult īn funcţie intensitatea atacului şi de puterea coloniei de albine atacate.
                                             De la semne discrete de puiet tubulos, sau de zone limitate cu puiet parţial căpăcit, şi/sau cu puiet care nu poate să eclozioneze, pānă la faguri distruşi străbătuţi de galerii pline cu larve de diferite dimensiuni, īmpāsliţi cu urzeli bătătoare la ochi şi pline de coconi
                                             Parazitul se īntālneşte īn stup sub formă de ou, larvă şi nimfă.

                                             Galleria melonella-molia mare depune īn medie 700 de ouă (400-1800) īn grămezi de 100-200 de bucăţi, pe care le lipesc īn īmbinările şi crăpăturile stupului, īntre resturile de ceară de pe fund sau chiar īn celulele fagurilor . Achroea grisella -molia mică depune īn jur de 200-300 de ouă.
                                             Larva eclozionează după circa 10 zile, este de culoare alb gălbuie, capul brun, are 3 perechi de picioare toracice şi 4 perechi de picioare abdominale false.Pe măsură ce larvele cresc consumă din pereţii fagurelui şi construiesc galerii pe care le tapetează pentru protecţie cu o ţesătură fină mătăsoasă. Perioada larvră durează circa 30 de zile, după care īmpupează fie īn fagure fie īn nişele stupului. .

                                            Nimfa (pupa sau crisalida) este īnvelită īn cocon sau gogoaşă. Gogoaşa este lipită şi chiar adāncită īn lemn datorită unei secreţii a larvelor care descompune celuloza. Fluturii care eclozionează părăsesc stupul de regulă noaptea.

                                            Adultul (fluturele). Dezvoltarea de la ou la fluture depinde mult de temperatura mediului ambiant. La 27ŗ C molia mare are nevoie de 50 de zile iar la 20ŗ C de aproape 140 de zile. Molia mică are la o temperatură asemănătoare o perioadă de dezvoltare mult mai lungă (145 zile la 29ŗ C).
                                            Galleria melonella-molia mare
Moliile nu se deosebesc aproape de loc īn modul lor de viaţă. După fecundare, noaptea (din mai pānă īn septembrie), femela, pătrunde īn stup sau īn īncăperile (dulapuri, lăzi) unde sunt păstraţi la rezervă fagurii şi depune oule cu ovipozitorul ei lung de regulă īn locuri greu acesibile pentru albine.
                                             Larva după ecloziune īşi ţese un giulgiu mătăsos unde nu poate fi atacată iar capul chitinos care a rămas afară nu poate fi īnţepat. Pe măsură ce creşte, larva īnaintează īn fagure, făcādu-şi galerii pe care le lărgeşte şi le tapetează cu pāslă. Ajunsă la maturitate īncetează hrănirea şi se transformă īn crisalidă.

                                             Atacul găselniţei īn cuib īncepe asupra fagurilor laterali, neacoperiţi cu albine şi se termină cu cei din cuib, unde parazitul īşi construieşte galerii pe sub puietul căpăcit.
                                             Larvele după ecloziune se hrănesc cu substanţe organice din părţile neceroase ale fagurilor şi cu polen. Aspectul este dezolant: puiet tubulos de regulă īn linie dreaptă, zone limitate cu puiet parţial căpăcit sau cu puiet care nu poate să eclozioneze, celule deformate şi faguri distruşi străbătuţi de galerii pline cu larve de diferite dimensiuni, īmpāsliţi cu urzeli bătătoare la ochi şi pline de coconi.

                                              Īn final fagurele este distrus īn totalitate transformāndu-l īntr-un fel de pāslă. Albinele se pot apăra greu de aceşti dăunători ascunşi īn faguri. Larvele moliei sunt bine protejate de pānza tesută īn jurul galeriei. La sfārşitul acestei faze omida īmpupează. fie īn fagure fie īn crăpăturile, colţurile sau nişele stupului, fie īn resturile de pe fundul stupului.
                                               Stupii care au găselniţă se controlează frecvent, fagurii puternic afectaţi se īndepărtează iar la cei mai puţin afectaţi se deschid galeriile. Se īndepărtează manual larvele, pānzele şi gogosile parazitului.
                                               Se īndepărtează fagurii atacaţi iar restul se decontaminează cu anhidridă sulfuroasă sau cu acid acetic glacial. Tratamentul termic al fagurilor (congelarea), īn lăzi frigorifice, chiar şi vara, circa 3 ore pentru distrugerea larvelor şi a oulelor este salutar , īn următoarele 3-4 luni nu se mai dezvoltă nici o molie. Pentru depozitarea fagurilor din toamnă pānă īn primăvară este suficient un singur tratament termic. Tratamentul termic (congelarea), deşi eficient, nu este recomandat īn cazul fagurilor cu miere.

                                               Prevenirea apariţiei găselniţei şi distrugerea acesteia īn fagurii din depozitul stupinei se face prin tratarea acestora acestora cu bioxid de sulf īn spaţii ermetic īnchise. Bioxidul de sulf poate fi eliberat prin ardere (¼ baton pentru un corp de stup/50 gr sulf pentru un metru cub de spaţiu), prin evaporarea soluţiei lichide sau prin folosirea recipientelor sub presiune (5 gr bioxid de suf pentru un corp). Deoarece bioxidul de sulf nu omoară oule tratamentul trebuie repetat la fiecare 2-3 săptămāni.

                                               Se poate folosi şi acidul acetic glacial 2-3ml/1000cmc īn spaţii īnchise ermetic. Dacă tratamentul se face īn toamnă fagurii pot fi lăsaţi asfel pānă īn primăvară.Inainte de folosire se ţin 2 zile la aer. Acidul acetic combate şi sporii de nosema.

                                               Alte substanţe chimice folosite īn trecut ( naftalina, sulfura de carbon, bromura de metil,paradiclorbenzenul, etc) nu mai sunt de actualitate din cauza rezidurilor şi a pericolelor pentru sănatatea apicultorului.
                                               Larvele de găselniţă pot fi distruse şi de alte insecte ( musculiţa Dibrachis buceanus)dar metodele trebuiesc definitivate şi generalizate. .(1)

molia.aici gasiti totul despre aceasta! moliile sunt fluturi mici, ale căror larve atacă

12.1KB


_______________________________________
proverbele 9;10
,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,

pus acum 15 ani
   
ghituica
apicultor

Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 268
alta poza

molia.aici gasiti totul despre aceasta! alta poza

13.3KB


_______________________________________
proverbele 9;10
,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,

pus acum 15 ani
   
ninela 2008
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 15
de unde pot sa cumpar bioxid de sulf sau acid acetic glaciar?

pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 3226
*ura.ro/shop/?p=productsList&iCategory=19&sName=Medicamente-si-hrana-pentru-albine


fitile de sulf.


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
Ion Marian
apicultor

Din: MEDGIDIA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 386
Remediul cel mai eficace ptr. gaselnita(molia cerii) este pastrarea ramelor de rezerva in PIVNITA.
Imediat dupa ultima extractie, si dupa ce sunt linse de albine , asez ramele in caturi si cutii goale ,sortate dupa culoare si le bag in pivnita ,aranjate in stiva ,astup eventualele fante si gauri si l_e las asa pina la o noua utilizare.
O masura in plus ,aranjez intercalat rame albe,nou construite cu cele in care eventual a urcat matca sa oua si mai distantate intre ele.
De cand procedez asa ,molia practic a disparut.
Au mai fost probleme cu ceva soricei,dar am rezolvat-o "ecologic": las usa deschisa la PIVNITA, o pisicuta talentata si dispar si astia.


_______________________________________
mai bine mai tirziu, decat niciodata.

pus acum 15 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542
Daca am folosi Raid-patru anotimpuri, nu ar da randament?

_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 15 ani
   
marco68
apicultor

Din: Alba-Iulia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 140
Ba da , foarte bun, iti curata lada de tot ce misca.........n-o sa mai ai nevoie de masca la control.

_______________________________________
........be water my friend.......

pus acum 15 ani
   
Ahile
apicultor

Din: Mehedinti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 542

marco68 a scris:

Ba da , foarte bun, iti curata lada de tot ce misca.........n-o sa mai ai nevoie de masca la control.



Pai eu ma gandeam sa fie puse in camera cu ramele goale. Fiecare intelege ce vrea.


_______________________________________
Zambeste,maine va fi mai rau! Murphy.

pus acum 15 ani
   
19-RNG
apicultor

Din: D.Tr.Severin.....pe langa
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 186

Ion Marian a scris:

Remediul cel mai eficace ptr. gaselnita(molia cerii) este pastrarea ramelor de rezerva in PIVNITA.
Imediat dupa ultima extractie, si dupa ce sunt linse de albine , asez ramele in caturi si cutii goale ,sortate dupa culoare si le bag in pivnita ,aranjate in stiva ,astup eventualele fante si gauri si l_e las asa pina la o noua utilizare.

Eu asa am procedat anul trecut si am ramas fara ele. Cred ca in pivnita se dezvolta cel mai devreme gaselnita pt ca este mai cald!?
Sau poate ca le scoateti din martie si le introduceti in stupi?


_______________________________________
"Cine intreaba e prost pentru 5 minute, dar cine nu intreaba ramane prost pentru totdeauna..."

pus acum 15 ani
   
marco68
apicultor

Din: Alba-Iulia
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 140
cui ii convine sa manince miere dupa ce da cu spray e liber sa o faca, tutun, busuioc, frunze de nuc,frigul...

_______________________________________
........be water my friend.......

pus acum 15 ani
   
Ion Marian
apicultor

Din: MEDGIDIA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 386
D-le 19-RNG,daca la d-voastra in PIVNITA se dezvolta GASELNITA ,ma intreb cum o fi...
De fapt ,a-ti cam dat raspunsul.


_______________________________________
mai bine mai tirziu, decat niciodata.

pus acum 15 ani
   
19-RNG
apicultor

Din: D.Tr.Severin.....pe langa
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 186

Ion Marian a scris:

D-le 19-RNG,daca la d-voastra in PIVNITA se dezvolta GASELNITA ,ma intreb cum o fi...
De fapt ,a-ti cam dat raspunsul.

Pivnita dv. este inchisa ermetic?
Eu zic ca se dezvolta cel mai rapid gaselnita primavara datorita temperaturii mai constante zi-noapte.
  SI...CREDETI CA DOAR DV ATI VAZUT CUM ARATA GASELNITA SAU O PIVNITA???


_______________________________________
"Cine intreaba e prost pentru 5 minute, dar cine nu intreaba ramane prost pentru totdeauna..."

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335

ninela 2008 a scris:

de unde pot sa cumpar bioxid de sulf sau acid acetic glaciar?

Firma este la Cluj Napoca. Gasesti de toate.
Sunt oameni de treaba. O sa e indrume ei


pus acum 15 ani
   
fullfit46
apicultor

Din: Pasiune
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 88
orbanstefan64 _)_

molia.aici gasiti totul despre aceasta! _)_

28.7KB

Modificat de fullfit46 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
fullfit46
apicultor

Din: Pasiune
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 88
orbanstefan64 _)_

molia.aici gasiti totul despre aceasta! _)_

36.1KB

Modificat de fullfit46 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Legat de gaselnita, sulful e foarte bun, numai ca trebuie sa pui ramele in corpuri, corpurile unele peste altele imediat dupa tratament si dedesubt si deasupra totul izolat de exterior cu folie, si corpurile la fel sa nu aiba gauri prin care sa poata patrunde fluturii, si cu un singur tratament in toamna rezolvi problema pana tarziu in primavara.Am testat eu asta si e f ok, am testat si treaba cu udarea fagurilor si sulfurarea lor pt a ucide sporii de nosema...nu va recomand pt ca e f coroziv pt cuie si sarme...se distrug complet, vaporii aia de acid sulfuros mananca mai ceva decat rugina se farama sarmele ca si biscuitii... mie sulful mi se pare super-ok daca respecti ce-am zis mai sus, daca tii ramele in mediu deschis, trebuie repetat tratamentul la 2 saptamani pana da frigul, apoi primavara la fel cum se incalzeste tot faci tratamente...e mai simplu cu unul singur dar cu etansare completa dupa aceea.

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
intru si eu cu o intrebare...am gasit dimineata o larva scoasa probabil de albine pe scandurica urdinisului. drept sa spun m-a cam ingrijorat aceasta chestie mai ales citind cum se recunoaste gaselnita. mentionez ca sunt pufan in apicultura iar stupul l-am luat acum 2 zile. ce e de facut?

molia.aici gasiti totul despre aceasta! intru gasit dimineata larva scoasa probabil albine

22.6KB


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
un OM
apicultor

Din: com.Prundu jud. Giurgiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 577
In primul rand un stup puternic tine sub control gaselnita , apoi stuparul , prin inlaturarea resturilor de ceara de pe fundul stupului, sau prin limitarea familiei la un anumit numar de faguri pe care ii poate contola ( in cazul unei familii slabe intr-un orizontal ). Vezi acum nu-ti face grija pentru orice firimitura de ceara .

pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
multumesc "un Om"..."bun" (completez eu)

_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
valerica
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 630
Eu cu sulf le-am cam dat dupa ce le-am flambat acum ma gandesc sa flambez si ramele.
Orcum al pus unbaton pe o tabla iam dat foc am pus toate ramele in stum am inchis tot si alm lasat sa arda cteva ore.. .sulf.,..... mirosea urat insa cred ca a omorut toti viermi aia.
Mai nasol este daca si albine in stup dar poti sa-i muti in alt stup dezimfectat?
asa zic si eu    na ca acu dau si staturi .. era doar o idee nu stiu dacai buna victoras.

 


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
poate se indreapta vreme si nu maine k sunt la serv dar poimiine sunt toata ziua pe supraveghere... e, si-acum va spun noapte buna k maine o iau de coada...

_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 14 ani
   
valerica
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 630
Hai o zo buna Vicroras si da-ti roieste vre-un sptup si nu ai ce face cu el eu am cutiti goale        le pregatesc de acum.,...  
O zi buna ,....


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la