APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: ij12 pe Simpatie
| Femeie 24 ani Prahova cauta Barbat 25 - 53 ani |
|
ghituica
apicultor
Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 268
|
|
Braula caeca (diptera), paduchele albinelor ( de fapt este o musca) nu trebuie confundat cu acarianul Varroa destructor. Are dimensiuni relative mici 1,5x0,9 mm, la maturitate are corpul acoperit in intregime cu perisori si este de culoare brun roscat Paduchii adulti se fixeaza pe albine intre torace si abdomen, preferand matca dar se gasesc si pe trantori si pe albinele doici mai ales atunci cand hranesc progenitura. FPRIVATE "TYPE=PICT;ALT=." Cand colonia nu mai creste puiet, Braula se concentreaza pe matca deoarece aceasta este hranita de mai multe albine cu hrana proteica (laptisor). Parazitul este un comensual,adica se hraneste cu hrana albinelor fara sa le produca leziuni. Braula caeca isi petrece tota viata in interiorul stupului de albine, are o perioada de repaos in ghemul de iernare, iar primavera femelele se imperechiaza si depune oua pe fata interna a capacelelor fagurilor cu miere si pastura din cuib.
Ciclul de dezvoltare al parazitului se desfasoara independent de cel al albinelor si un numar mare de oua, larve si nimfe supravietuiesc in perioada de iernare in galeriile sapate in ramele cu rezerve din stup.
Din oua ies larve care sapa tunele de crestere in peretii celulelor si se hranesc cu ceara si polen. La capatul galeriilor larvele se metamorfozeaza in pupa, caracteristica mustelor. Transformarea in nimfe si adulti se realizeaza in stup iar intregul ciclu dureaza 18-21 de zile. Suprafata fagurilor este acoperita cu dungi albe si fine. Pe ramele cu miere si pastura scoase primavara din stup si tinute la rezerva la teperatura camerei traseele acestor tunele se pot observa si cu ochiul liber.
Cand sunt pe corpul matci, parazitii,in momentul cand albinele isi intind trompa catre matca, acestea isi intind si ei trompele si sug hrana fara efort. Paduchii prefera hrana de calitate (laptisor) oferita reginei dar isi procura hrana si atunci cand albinele prelucreaza nectarul sau isi hranesc progenitura.
Raspandirea parazitului se face prin schimbul de rame cu hrana sau cu albine, prin roire, prin trantori sau prin albine ratacite. In interiorul coloniei paduchele trece de la o albina la alta foarte usor.
Parazitul Braula caeca este periculos in interiorul ghemului de iernare, cand matca este puternic deranjata, iar prin produsele de excretie ale parazitului, metabolismul acestea poate inregistra disfunctii importante ce pot duce la moarte, paralizii sau inlocuirea acesteia din cauza imbolnavirii.
Braula caeca irita matca si in perioada activa. Aceasta depune oua pe faguri in mod neregulat si din ce in ce mai putine Combaterea braulozei se bazeaza pe distrugerea parazitului cu aceleas tehnici cu care se actioneaza si impotriva acarienilor Varroa si Acarapis Tratamentele cu naftalina, fenotiazina, fum de tutun sunt depasite si uzate moral, nu sint intodeauna eficace si lasa reziduuri in produsele apicole Numai in caz de nevoie, daca tratamentele antivarroa nu a avut efect si asupra paduchelui Braula caeca se poate incerca comphorul si timolul. Tratamentele antiparazitare trebuiesc facute inainte de formarea ghemului de iernare. Toate aceste produse actioneaza numai asupra parazitilor adulti, fara a avea influienta asupra formelor evolutive (oua, larve) ceea ce face necesara cunoasterea biologiei parazitului si aplicarea si a altor metode de combatere. Fagurii cu provizii patrunsi de galeriile parazitului trebuiesc inlocuiti sau descapaciti.
Pricipala metoda de combatere se bazeaza pe limitarea extinderii si difuzarii boli de catre apicultor cu ajutorul ramelor cu hrana. Fagurii cu miere si pastura neconsumati pe timpul iernii, primavara trebuiesc scosi din stup si valorificati comercial. Sub nici un motiv acestia nu trebuiesc pastrati la rezerva sau reintrodusi in coloniile de albine
15.3KB
_______________________________________ proverbele 9;10 ,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,
|
|
pus acum 15 ani |
|