APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Viespi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
B-father
apicultor

Din: jud. Sibiu
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 196
08-04-2006


Laur_Gl. a scris:

Am observat din ce in ce mai multe "viespi" la urdinisuri si daca stie cineva o metoda de-a scapa de ele,alta decit descoperirea viesparului i-as multumi.Cel putin pina le voi descoperi cuibul c-am pirdut timp pretios tot cautind, inarmat fiind si cu-n stingator cu spuma.Fa fie bafta incepatorului ?



avram_flo2006 a scris:

Nu am multa experienta, dar am incercat urmatoarea metoda ce a dat rezultate: am pus in apropierea stupilor, mai exact intr-un pom, un PET cu solutie de apa cu zahar inauntru. Aceasta este o veritabila capcana pentru viespi, iar albinele nici nu se atinge de ea. Bafta.



axor a scris:

eu toamna pun pe capacele stupilor sticle in care se afla un amestec de apa si miere,viespile intra in ele si se ineaca pe capete,prind cam 50 de bucatzi pe sticla pusa,albinele nu intra in ele



albinutza a scris:

avram si axor au dreptate.si eu am facut la fel.alta metoda este sa introduci apa miere si otet in peturi.a dat rezultate bune.cand se unge orificiul de intrare cu miere sau solutie din sticla trag mai multi viespi dar vin si albine.de aceea am invatat sa introduc otet in solutie.mirosul de otet atrage viespile si nu mai e nevoie sa ung orificiul sticlei cu solutie.



Nelu a scris:

PET-ul cu putin sirop de miere sau zahar pe fund da cale mai bune rezultate. Nu intra nici o albina, iar viespea care intra nu mai iese. Eu tin PET-urile in pomi permanent. Am grija ca din cand in cand sa le golesc de viespi si sa pun sirop la loc.

Eu am gasit un cuib de viespi in pamant, dar foarte greu l-am distrus cu foc si motorina, mai multe zile la rand. Nu cred ca spuma ar omori imediat populatia cuibului.
Mai sunt cuiburi de viespi sub acoperisul caselor, in poduri.



albinutza a scris:

nelu te contrazic!intra si albine,nu multe dar intra.eventual filmez si iti trimit sa vezi.posibil sa fie dati cand nu intra albinele<probabil in timpul culesului>.



axor a scris:

nici la mine nu intra , cred ca e de vina faptul ca avem culesuri de intretzinere sau incarcarea de familii pe vatra



Nelu a scris:

Voi analiza cu atentie toate insectele din sticla si va voi comunica rezultatul. Pacat ca tocmai am curatat sticla. Este posibil sa fie si una - doua albine, dar am ramas surprins cand dupa ca am instalat sticla cu sirop in stupina cand am vazut cate viespi prinsesem si albine ... nici una.



sandy16 a scris:

aceasta ar fi solutia asa cum s-a spus pana acum sirop in pet-uri. am incercat-o si eu acum 2 ani si a mers , cu o observatie pune mai multe pet-uri in locurile unde umbla mai mult , dar pune cam1/2 dintr-o sticla de 1/2. se va umple cu viespi. periodic /1-2zile trebuie sa le golesti de viespi  altfel reusesc sa iasa.



EN a scris:

Folosesc borcane de 800 ml la care am atasat un con de hartie din coperta de dosar, diametrul orificiului cca 20-25mm, inaltimea conului cca 40-45mm, care se rasfrange si se lipeste de gura borcanului cu putina banda adeziva. Adio iesire viespe! Smecheria asta o foloseste un prieten stupar din Valcea,de zeci de ani, de la care de altfel am si aflat-o.Singura parte proasta este ca atunci cand ploua, se aduna mai multa apa in borcane, ceea ce duce la diluarea siropului si nu mai devine atractiv pentru viespi.



regina a scris:


albinutza a scris:

nelu te contrazic!intra si albine,nu multe dar intra.eventual filmez si iti trimit sa vezi.posibil sa fie dati cand nu intra albinele<probabil in timpul culesului>.


probabil,inzona respectiva nu au cules de intretzinere,am pus peturi de jumate de litru
cu apa otzet si miere,au intrat doar viespisi muste



fcvaslui a scris:

pentru viespi,carne otravita



pirelco a scris:


fcvaslui a scris:

pentru viespi,carne otravita

Oileu - Decis ... carbetox .. foc  ... pusca  gasecti tu ceva , NU?
Este o vorba prin batrani cica ,, daca te iei dupa muste ... ai sa vezi unde te duc"
Iale urma la viespii si o9 sa te duca la cuib
PAREREA MEA
_____________________
PIRELCO - BRAILA


topic 20.10.2006


aurel_dumitru a scris:

Am descoperit de curand la un stup destule albine moarte,in prima faza am crezut ca este o boala , dar mai tarziu dupa o mai buna supraveghere am descoperit ca stupul este atacat de viespe.Este ceva de facut? A mai intalnit cineva asa ceva? Cum se poate salva albinele. Rog urgent sugestii si sfaturi. Multumesc



jean a scris:

Salut,
Cauta prin capacele de stupi mai vechi sau prin diverse crapaturi si vezi unde au cuibul viespile si da foc cuibului.Sa stii ca nu sun departe.Apoi pune sticle ( PET ) cu putina apa dulce in jurul stupilor ( in gard sau legate de araci - bete infipte in pamant ) si seara recolteaza viespile din sticla.



cristi x a scris:

in urma cu circa 10 ani, am observat o depopulare masiva la stupi in toamna, dar nu-i gaseam explicatia. intr-o dimineata racoroasa am descoperit ca stupii erau atacati de o specie de viespi uriase care rupeau albinile in doua si le carau din stup (ceva gen viespea japoneza). am descoperit cuibul (o palarie uriasa) in podul casei unui vecin, care mi-a permis sa-l distrug. de atunci nu am mai avut probleme. daca este aceiasi specie trebuie sa localizezi cuibul si sa-l distrugi. daca este viespea comuna nu poate face prea mari pagube daca stupul este puternic.



albinutza a scris:

cristi x te-ai referit la lupul albinelor.



albinutza a scris:

contra atacului de viespi:
-lucrati cu fam.puternice.
-iar de sunt mai slabute micsorati urdinisurile.
-si bineinteles distruge-ti cuiburile de viespi si puneti peturi cu apa si miere sau apa si otet,in jurul stupilor-dar nu in raza de zbor a albinelor.



cristi x a scris:

http://www.albine.ro/ro/apicult.php?inr=3&ij=2&ik=2&pgp=apicult/daunatorii.php&inrs=
unii au pretentia ca le stiu pe toate. eu nu.
cine vrea sa citeasca definitia lupului albinelor o poate face la adresa de mai sus.
eu am gasit acele viespi intr-un pod.



hreho a scris:


aurel_dumitru a scris:

Am descoperit de curand la un stup destule albine moarte,in prima faza am crezut ca este o boala , dar mai tarziu dupa o mai buna supraveghere am descoperit ca stupul este atacat de viespe.Este ceva de facut? A mai intalnit cineva asa ceva? Cum se poate salva albinele. Rog urgent sugestii si sfaturi. Multumesc

   Toamna si primavara dimineata pe racoare le-am vazut si eu intrind si in stupi si iesind ori cu albine ori cu larve.
   Am vazut la teleenciclopedia cindva un reportaj cu viata insectelor aste sau de genul asta pe undeva prin Israel.Erau si citeva imagini cu rautatile pe care le faceau la stupi.Pot depopula masiv un stup cind isi pun asta in cap (adica atunci cind au puiet mult de hranit si au nevoie de proteine -larve si albine).
  Comparatia intre o viespe si o albina era similara cu cea intre un bombardier(albina) si un avion de vinatoare(viespea).Viespea e mult mai rapida.Si mai are un avantaj-iese la zbor la o temperatura mai joasa decit albinele.M-am lovit si eu de problema asta,am incercat si cu sticle cu apa indulcita,bere diluata alte chestii.Totusi cea mai eficienta metoda tot din reportajul ala am luat-o:carne tocata(o mina buna)amestecata cu insecticid la greu.O pui pe linga stupi pe unde vrei albinele nu se ating de ea.Eventual o protejezi intr-un borcan de plastic multigaurit si-l atirni undeva daca ai ciini sau pisici (eu aveam);se cam impute face viermi de musca care mor.Avantajul e ca moare si viespea care maninca dar mor si larvele din cuibul lor hranite cu cokteilul asta.Am reinoit chestia asta saptaminal,vreo luna si a fost evident beneficiul.Nu au disparut dar s-au rarit la greu.
  .



valy gudas a scris:

Daca le gasesti cuibu,va fi cu mult mai "BINGO"an gasit 3 buc,le-am exterminat,fara pic de regret.



hreho a scris:


valy gudas a scris:

Daca le gasesti cuibu,va fi cu mult mai "BINGO"an gasit 3 buc,le-am exterminat,fara pic de regret.

In satul unde aveam stupii in mai toate podurile in care am fost lasat sa caut erau cuiburi de viespi;e destul de dificil sa le cauti.Sint suspiciosi daca le calci batatura daramite sa le mai forfotesti prin poduri.



tibiku a scris:

capcana pt viespi nu atrage si albinele?si eu am pierdut 2 familii din cauza lor.



Cristian IONITA a scris:

pui un pic de otet .... care nu place la albine deloc in schimb place mult la viespi


topic copiat 24.04.2007


v.vlad a scris:

de cateva zile am avut cateva atacuri de viespi . am omorat cateva ,dar azi am gasit multe albine moarte in fata urdinuslui. daca nu scap rapid de ele s-ar putea sa raman fara albine. si e pacat ca pornisera fff bine. ce ma sfatuiti?



Cristian IONITA a scris:

eu nu stiu decat din auzite

pune intr-un pet de 0,5 l ceva apa+otet cam pana la jumatatea sticlei, viespile sunt atrase de mirosul de otet, intra in sticle si se ineaca

in plus ajuta familiile sa se apere micsorand urdinisurile

banuiesc ca scotociorea dupa cuiburiule de viespi ai facut-o deja


multa bafta



orban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apa sau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisurile



Cristian IONITA a scris:


orban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apasau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisurile



daca se pune sirop de zahar sau fanta (adica ceva dulce) nu e pericol sa se "prinda" si albinele?



viorel_v2000 a scris:


Cristian IONITA a scris:


orban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apasau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisurile



daca se pune sirop de zahar sau fanta (adica ceva dulce) nu e pericol sa se "prinda" si albinele?



Nu foarte dulce. Eu am incercat cu sticle de bere, inchise la culoare si a mers. nu a intrat nici o albina. Viespile da.

vv



Doctoru a scris:

Daca pui otet amestecat cu sirop de zahar ( atentie foarte diluat siropul ) in sticle dR OBLIGATORIU in sticle de culoare inchisa si le agati in pomi vei fi multumit de rezultate impotriva viespilor . Cauta si distruge cat mai multe din cuiburile de viespi .
    Succes



fcvaslui a scris:

viespilor le place carnea.   incearca carne otravita



Cristian IONITA a scris:


fcvaslui a scris:

viespilor le place carnea.   incearca carne otravita



da ... ai grija sa tii gainile bine inchise si cainele legat



v.vlad a scris:

multumesc pt raspunsuri! mai am o nelamurire: sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)
   in orice caz mii de multumiri  si..... sa auzim de bine!
  cu stima



genutzu a scris:

CITAT:,, sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)"
              Pai nu intelegi ca daca o tai nu reusesti nimic! Sticla trebuie sa functioneze ca o capcana pentru viespi si nu ca o sursa pretioasa de hrana!Nu te supara dar chiar ai vazut tu f multi viespi acuma,in aceasta perioada? Este f interesant deoarece peste iarna hiberneaza doar matcile la viespi si abia acum isi incep ponta,deci numarul viespilor acum este redus.Verifica totusi cu minutiozitate existenta unor cuiburi in apropiere si distrugele!



v.vlad a scris:

cu tot respectul d-le genutzu dar capcana de prins coropisnite functioneaza in felul urmator: se ia o st de pet ,se taie in doua ,iar jumatatea superioara se intoarce cu gatul in interiorul st. in felul acesta sansele ca la iesire sa gaseasca iesirea sunt aproape nule ,iar la intrare sunt mult mai mari (profitand de largimea st)--eu la lucrul acesta ma refeream. vis a vis de a doua problema ...inseamna ca am omorat in total 7 matci de viespi ,dar m-a costat lucrul acesta vreo 3 -4 pumni de albine
  cu respect



Cristian IONITA a scris:


genutzu a scris:

CITAT:,, sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)"
              Pai nu intelegi ca daca o tai nu reusesti nimic! Sticla trebuie sa functioneze ca o capcana pentru viespi si nu ca o sursa pretioasa de hrana!Nu te supara dar chiar ai vazut tu f multi viespi acuma,in aceasta perioada? Este f interesant deoarece peste iarna hiberneaza doar matcile la viespi si abia acum isi incep ponta,deci numarul viespilor acum este redus.Verifica totusi cu minutiozitate existenta unor cuiburi in apropiere si distrugele!



cu iarnba asta nu ar trebui sa ne mai mire nimic

si la mine la stupi am vazut viespi inca de acum 2-3 saptamani (inainte de pasti)



Nelu a scris:

PET-ul nu se taie. In el se introduce 50-100 ml sirop de orice - numai dulce sa fie.
Leaga PET-ul in copac. In el vor intra numai viespi si muste, care isi vor gasi sfarsitul.
La una - doua saptamani schimba siropul pentru ca este inacrit.



orban stefan a scris:

nelu te contrazic si vb din experienta daca nu pui otet la sirop risti sa umplii pt ul cu albine



Alecs a scris:

Dl Vlad, ziceti ca aveti multe albine moarte in fata stupului si incriminati viespele. Fiti va rog putin mai explicit. Daca este adevarat ca familiile sant atacate de viespi atunci pe scandurica de zbor si pe oglinda stupului se duc lupte indracite intre albine si viespi. Care pe care. Daca au patruns in stup , e posibil ca familiile sa fie slabe , si atunci nu se pot apara , ori atacatoarele le coplesesc numeric pe albine ceea ce nu cred. Ati deschis stupul sa vedeti ce se intampla in interior ? Banuiesc ca si aici este aceeasi inclestare ca si afara. Asa sa fie ?
Ori cauza albinelor moarte din fata stupilor sa fie alta . Viespile au aparut. Am si eu in prisaca, dar nu asa de multe. Am vazut deseori lupte intre albine si viespi. De fiecare data ele abandonau lupta daca mai scapau , iar cele intrate in stup ieseau cu picioarele in sus. Acelasi procedeu il folosesc si eu contra lor: sticluta cu sirop, pe care il schimb cand se inacreste.
           Repet : dati-ne cateva detalii despre ce se intampla .
                 Cu stima Alecs



Nelu a scris:

Sirop simplu, fara otet.
Albinele nu inta in PET. Gasesc doar viespi si muste.
Nu stiu care este explicatia



filip a scris:

Parerea mea este ca nu atacul de viespi sunt cauza mortii albinelor din fata stupului.In perioada aceasta este uzura la albine si in stup nu sunt "pensionari"cind nu mai pot munci sunt alungate.A doua remarca care doresc sa o fac viespi consuma albinele.Siropul dulce nu-l recomand {Cind fermenteaza prunele pentru tuica se aduna viespii,nu veti gasi o albina}deci recomand sirop cu otet sa fie acru pentru capcane cu peturi.



balasbebe a scris:

Otetul se pune pentru a atrage mai repede in cursa viespii.



Honey Land a scris:

eu  folosesc sticle de bere de 500 ml si cu sirop ( zahar cu apa 1:1 si cu bere ) dar nu mult max un sfert din sticla. Merge garantat !!!



v.vlad a scris:

va multumesc tuturor pt sfaturi .momentan situatia s-a reglementat ( am rezolvat cu spray ) .mai apar din cand in cand ,dar voi monta cateva capcane care sper sa-mi rezolve problema definitiv. 


topic 7.07.2007


moka_mokutza a scris:

Buna ziua,

apelez la experienta si priceperea dvs cu urmaoarea problema: de ceva timp, pe terasa din spatele casei si-au gasit locul o multime de viespi... sa fie cateva sute. Nu stau decat ziua la amiaza, nu zboara decat daca treci pe acolo in rest stau pe jos. Nu au cuib la mine in curte sau cel putin eu nu l-am vazut. Dimineata si seara sau pe vant nu sunt.

Va rog sa-mi spuneti cum scap de ele, am un copil care se joaca toata ziua pe acolo si mi-e frica mie sa trec cand le vad asa multe.

Va multumsc



filip a scris:

Intr-o doza de bere din aluminiu punet apa jumatate din volum ,zahar si putin otet .Acceasta e cea mai buna si nu veti avea surprize neplacute.Gaura sus sa fie cea originala sa nu taiat doza ,vor intra si se vor ineca .SUCCES!!!!!!!!!!!


topic 10.11.2007


scarlat dorel a scris:

cum pot sa stirpesc vespile din stupina



Ahile a scris:

Este o problema cu viespiile astea.Am intampinat-o si eu.Incearca sa le gasesti cuibul, sunt pe undeva prin apropiere. Poti folosi capacanele pentru viespii, insa pe vreamea asta nu o sa te ajute prea mult. Distrugerea cuibului este cea mai buna solutie.



Uta-Burcea Dumitru a scris:

Capcana viesp  --  Un borcan cu capac, o gaura in capac ca sa intre viespel si se umple 1/2 borcanul cu bere,amestecata cu miere Se pun borcanele in stupina

TOPICUTILE DE MAI SUS,AU FOST INTERCALATE DE UN MODERATOR,pentru a pastra(pe cat posibil) o buna informare,in ordine cronologica.




Am observat īn ultimele zile cam mulţi viespi pe lāngă stupi. de specii diferite. Cāt de dăunători pot fi albinelor şi cum aş putea să scap de ei?
   Am văzut pe site o capcană realizată dintr-o sticlă de plastic, am făcut şi eu una dar nu s-a prins nimic.Trebuie oare pusă ceva momeală?Unde ar fi bine să plasez un astfel de dispozitiv?


pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
Viespile sunt problema ptr roii slabi asa ca atentie la urdinis pericolul e mai mare cand se aprope timpul rece ele circula la temperatura mai joasa decat albina fura mierea din ramele marginase neacoperite de albine sunt foarte avide ,capcana cu sticla e buna daca pui apa cu zahar in ea,dar trebue distruse si cuiburile

Modificat de ALBINEL 1984 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ciocansebi
apicultor

Din: IASI
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 465
uita-te aici,si vezi cate ceva despre viespi

_______________________________________
"Exista lucruri care stim ca sunt imposibil de realizat, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza" A.Einstein

pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Viespea este unul dintre daunatorii albinelor, asa ca toate cuiburile de viespi din vecinatatea stupilor trebuiesc distruse.Pe vremea cand aveam timp sa ma ocup de albine, am vazut cum gaunii(acele viespi uriase) veneau la urdinis, apoi cu o miscare scurta retezau capetele albinelor, dupa care plecau in zbor cu albina moarta.

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Viespea e daunator pentru om, nu pentru albina. Ele convietuiesc de cind au aparut, si inca viespile nu au dus la disparitia albinelor. Daca nu esti foarte zgircit, poti sa le lasi sa traiasca. Cum ar arata lumea daca in afara de vacile de muls, albinele de stors de miere, calul de munca, oaia de cas, am omori tot ce misca,- ca daca e daunator omului, de ce sa traiasca?
   Paduchii, daca nu ar fi aparut tratamentele, ar fi dus la disparitia albinelor? S-ar fi adaptat la traiul impreuna, si azi am fi avut o miere mai curata si o grija in minus.
   De ce sa omori ceva ce nu ai facut tu, ci Dumnezeu?


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643

drfredtiti a scris:

Viespea e daunator pentru om, nu pentru albina. Ele convietuiesc de cind au aparut, si inca viespile nu au dus la disparitia albinelor. Daca nu esti foarte zgircit, poti sa le lasi sa traiasca. Cum ar arata lumea daca in afara de vacile de muls, albinele de stors de miere, calul de munca, oaia de cas, am omori tot ce misca,- ca daca e daunator omului, de ce sa traiasca?
   Paduchii, daca nu ar fi aparut tratamentele, ar fi dus la disparitia albinelor? S-ar fi adaptat la traiul impreuna, si azi am fi avut o miere mai curata si o grija in minus.
   De ce sa omori ceva ce nu ai facut tu, ci Dumnezeu?

Eu m-am referit doar la cuiburile de viespi din imediata apropiere a stupinei.Literatura de specialitate spune ca viespea esate un daunator al albinelor, si recomanda distrugerea cuiburilor acestora.Iar daca iti plac viespile asa de mult, ti le recomand ca animale de companie.


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Am un cuib in lada in care tin putregaiul pentru afumat si de fiecare data cind am de facut fum , imi trec mina pe linga ele, la 5 cm, dar nu am luat nici o intepatura.
   Ai vazut vreodata viespe prinzind o musca? Ii reteaza capul, picioarele, aripile, abdomenul, si duce la puisorii ei doar toracele, pentru ca aici se afla mushii pentru zbor, ele fiind carnivore. Daca am avut paianjeni si serpi, de ce sa nu am si viespi ca animale de companie?
  In cartile vechi exista si lucruri depasite. Cred ca ar trebui sa depasim mentalitatea si orgoliul de a imparti lumea asta in folositor sau daunator omului fizic si sa incercam sa facem ce e de folos sufletului.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Tie cum iti suna "distrugerea" cuiburilor? Ti se pare ceva inaltator, te face mai fericit?

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ghituica
apicultor

Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 268
Nu te-ngrijora as tare dle! Viespile rareori ataca si jefuiesc colonii.Cand efectuezi diferite munci la stupi fa-le mai repede si pe perioada aia mai redu urdinisul.Ai grija ca in Germania este interzisa omorarea lor-crezi ca nemtii sant stupizi?E posibil sa vezi ca-ti mai haleste vreo albina,dar nu-ti ataca colonia,si daca-mi aduc eu bine aminte exista si niste gratii pt stoparea accesului viespii;asta numai daca colonia e slaba .Colegii care numesc viespile daunatori le spun ca exista librarii online in care gasiti carti valoroase de ultima ora despre albine.Plata se face ramburs,deci d-le cu viespile poate fi o idee si pentru dstra ,caci ve-ti mai avea nelamuriri pe viitor.Mai bine e sa ajutati dstra decat sa ai nevoie de ajutor.Asta a fost o glumita!        

_______________________________________
proverbele 9;10
,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,

pus acum 14 ani
   
unincepator
apicultor

Din: de pe Tarnava mica
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 152

ghituica a scris:

Nu te-ngrijora as tare dle! Viespile rareori ataca si jefuiesc colonii.Cand efectuezi diferite munci la stupi fa-le mai repede si pe perioada aia mai redu urdinisul.Ai grija ca in Germania este interzisa omorarea lor-crezi ca nemtii sant stupizi?E posibil sa vezi ca-ti mai haleste vreo albina,dar nu-ti ataca colonia,si daca-mi aduc eu bine aminte exista si niste gratii pt stoparea accesului viespii;asta numai daca colonia e slaba .Colegii care numesc viespile daunatori le spun ca exista librarii online in care gasiti carti valoroase de ultima ora despre albine.Plata se face ramburs,deci d-le cu viespile poate fi o idee si pentru dstra ,caci ve-ti mai avea nelamuriri pe viitor.Mai bine e sa ajutati [dstra ]decat sa ai nevoie de ajutor.Asta a fost o glumita!        

prescurtat se scrie d-voastra.

Modificat de unincepator (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Anul acesta se pare ca viespii si-au facut rau de tot de cap. Au intrat in cabana, au gasit cateva sute de rame puse pentru iernat, si au facut prapad. In cabana corpurile au cedat de la caldura, s-au crapat, si au intrat viespii la ele. M-am bucurat ca nu au intrat albinele ca era jale.

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Capcana

viespi capcana CLUB STUPARITUL

12.9KB


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.


viespi sticla punemapa zahar lingura miere amestecam bine lasam sticla doar jumatate din cantitate

50.5KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.


viespi sticla punemapa zahar lingura miere amestecam bine lasam sticla doar jumatate din cantitate

59KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

alexclau a scris:

am in zidul casei (la nivelul podului) un cuib foarte mare de viespi. acum in perioada rece cand albinele sunt in cuib este "cules" in toi pentru viespi. Dati-mi o idee cum sa scap de ele!

multumesc

PS. Maine merg de dimineata (6.30) si le fac un tratament cu Varojet si pun 20 de picaturi de Varachet. Sper sa-i scap "de tot" de Varooa.  



balasbebe a scris:

Cu picaturi nu ai nici o sansa. Cel mult ii scapi de paduchi. Pune o banda de sulf, intr-o tavita sa nu curga sulful. Poti mai usor si cu spray, dar nu-ti recomand. Sa nu viziteze albinele cuibul de viespi si sa te trezesti cu surprize.



gica a scris:

Daca au o singura iesire o carpa imbibata cu benzina este suficient.Astupi urdinisu si gata.Le omoara vaporii de benzina.Sa stai cu focul mai departe.



ioanpuiu a scris:

In entomologie se foloseshte cloroformul.Nu shtiu daca se mai gaseshte pe undeva
Ai grija sa un inspiri - nu te omoara,dar adormi langa ele



viorel55 a scris:

Cel mai simplu : APA FIARTA



proapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.



balasbebe a scris:


proapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.

Seamana  cu gaunii romanesti ?
(lupul albinelor)?



balasbebe a scris:


gica a scris:

Daca au o singura iesire o carpa imbibata cu benzina este suficient.Astupi urdinisu si gata.Le omoara vaporii de benzina.Sa stai cu focul mai departe.

Eu am acid formic. Oare ar fi bun?



proapi a scris:


balasbebe a scris:


proapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.

Seamana  cu gaunii romanesti ?
(lupul albinelor)?


Este mai mic decat lupul albinelor si mai inchis la culoare. Este foarte rapace si agil, prinde albinele din zbor si le consuma decat toracele pe cand lupul albinelor consuma mai mult din rezervele de miere.

Se pare ca au intrat in Europa prin portul Bordeaux odata cu vasele de ceramica importate din China.

Are o inmultire exponentiala pentru ca depind de mediu si hrana. Nu se cunoaste cu exactitate cat poate migra in teritoriu, dar ne putem trezi si noi sa o avem mai repede decat ne asteptam.



pupemea a scris:

Suna rau.
Da asta nu o mai venit pe linia ,"drumul Matasii"?
Io nu cred sa se stabilizeze sau sa se dezvolte atat cat sa devina o reala problema pentru Apis melifera din curtea noastra.Ca are si asta ...nashul lui.Ca frigul,ca o pasare, ca o planta ca ...pe guist, scapam noi si de asta.



VsV a scris:

Este la fel ca lupul albinelor, de la noi, dar mai rauuu, am vazut ceva filmulete pe net,
30 de deaia , in 3 ore 30 000 de albine , macel curat.
Te doare sufletul...........



danut a scris:

pulverizeaza motorina pe cuibul viespilor mor aproape instantaneu


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Aceste animale au o extraordinara putere de supravietuire. Ma refer la viespi. Am sa dau un exemplu. Uite zilele astea am luat niste schele metalice de fara deci care au stat la temperaturi de - 28 grade cate au fost inregistrate pe termometrul meu acum vreo 10 zile si am facut o schela in interiorul i\unei sali de sport pentru a afce niste lucrari de intretinere al plafonului. In sala de sport evident erau in jur de 16-17 grade si ce credeti. m-am trezit cu sala de sport plina de viespi. Au rezistat in tevile de fier la -28 grade . Am prins peste 40 de viespi pe geamurile salii de sport!!!

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

balasbebe a scris:

o capcana cu sirop de zahar , dar si putin otet


viespi balasbebe scris:o capcana sirop zahar dar putin otet

46.6KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Alta poza

viespi alta poza

41.7KB


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

Lilic a scris:

capcanele date sunt bune dar ca sticla sa nu fie intunecata



balasbebe a scris:

De regula se pune putin otet pentru miros. Stiu de ce spui ca trebuie sticla sa fie tranpareta. Se presupune, ca viespi vor trage la lumina. Este posibil, si nu lipsit de importanta. Eu am folosit si sticle de bere bruna, si verzi, la fel si transparente. Nu am tinut cont de culoare. Important este sa se puna cat mai timpuriu, pana nu apare puietul, ca aunci nu se mai pot inlatura. Toamna viespi sunt folositori. Sparg boabele de struguri, iar albinele sug mustul. Totusi dupa ce se termina strugurii, viespii isi fac de cap in stupina.



tibiku a scris:

nu exista pericolul sa fie atrase si albinele de capcana?



kiloz a scris:

da intradevar mirosul otetului tine la distanta albinele dar tot cu succes putem folosi si sucuri de fructe fermentate , miere diluata si in prealabil fermentat ,bere sau din 2 componente facind un amestec si turnind in sticle sau in flacoane de plastic ,transparente sint mai eficiente --deasupra lichidului sa punem si 2-3 picaturi de ulei
  e bine sa fie instalate cit mai timpuriu si sa fie tinute chiar si in decembrie daca vremea asa de cald .
           folositi cu succes



ni_nacu a scris:

De timpuriu nu prea se dau la dulce, in prima parte a verii viespile sunt carnivore , ne scapa de tot felul de tantari,paianjeni si alte ....,pe la sfarsit de iunie incep a schimba meniul !



pupemea a scris:

Si ce frumoasa e viespea.Pe bune.
Pe mine cand ma inteapa simnt altfel veninul.Are ceva aparte fata de albina.Nu doar mai intens dar si parca mai viu.Nu stiu cum sa ma explic



Alecs a scris:

Si mie imi vine sa cant cand ma inteapa o viespe , ceva de genul: au, au ,au ,au ........dar pe notele de la melodia " Hora unirii "    . Acuma pe bune cre ca cel mai bun mijloc de a scapa de viespi e sa le distrungem cuiburile. Sant bune si capcanele dar cate intra in capcana si cate raman libere ! Si daca avem ghinionul sa iese din iarna familii ( de viespi ) puternice capcanele devin nesatisfacatoare. Cu toate acestea si eu le folosesc.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
VIESP. HOTEL S.A.
     incendiat

viespi viesp. hotel s.a.    

42KB


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
shi

viespi shi

55.2KB


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226
AM PB MARI CU VIESPILE.

capacane ?


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 13 ani
   
daniel ciobanu
apicultor

Din: craiova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 982

Dila Daniel a scris:


gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.

asta merge bine și la mine mai ales dimineața și seara cānd nu sunt albine , mai pun și carne īn sticlă și nu mai pun oțet cānd e răcoare


pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

miti_lacri_laur a scris:

cum pot sa scap de viespi care au inceput sa dea tircoale la albine



jenica67 a scris:

Incearca cu capcana, cum s-a mai discutat pe forum, dar parerea mea fa-ti o gratie antisoareci cu flexul, cu latimea de 6 mm sa poata intra numai albinele, sa nu incapa si viespiile prin ele, ca oricum sunt mai mari. Asta e idee proprie si nu am experimentat-o, ca nu am avut probleme, dar sunt mai sigur ca va functiona. Incearca si spune-ne si noua daca a dat rezultate.



echo a scris:

La mine dezastru !!!!
anul asta a fost un atac de viespi incredibil. Rezultatul - 8 stupi distrusi complet, dintre care 5 erau familii puternince acum 2 luni, toti cu matci tinere de anul acesta.
Atacul nu este incet, gen furtiusag pasiv, ci extrem de violent cu un numar incredibil de mare de viespi.

Modul de atac - patrund in stup dimineata devreme cand albinele sunt inca in ghem (noptile fiind reci) si fac dezastru. Peste zi atacul continua prin lupte cu albinele, chir si cu urdinisul redus la 1 cm

Capcanele (am 2 in stupina) sunt absolut o gluma, nefiind eficace. Am folosit cu o eficienta ridicata, sticle de 1/2, umplute mai putin de jumatate cu sirop si protofil. Intr-o singura zi sticlele aproape ca se umpleau cu viespi inecate.

Se vede clar in toata stupina ca stupii au fost afectati de aceste atacuri si la ceilalti stupari din zona aceeasi situatie. O posibila explicatie ar fi faptul  anul acesta nu s-au facut struguri deloc in zona si viespile nu au ce manca. Oricum un atac de o asemenea intensitate nu am vazut niciodata, acum imi fac serioase probleme despre cum voi iesi din iarna...



romikele a scris:

Si la mine e o situatie similara. Deja doi roi tomnatici pe 4 rame au fost lichidati, iar atacul continua.
Capcanele nu pot face fata deocamdata...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
Un exemplu  - viespi adunate pe un hranitor de urdinis la un Warre, dupa miros, gol fiind.

viespi viespi adunate hranitor urdinis warre, dupa miros, gol fiind.

47.5KB


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
06-10-2010

ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!



dorindafi a scris:


ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!


       shi la mine se intampla cam la fel dar fiind timpul rece le avantajaza pe viespii care sunt mai rezistente la frig indiferent de puterea familiei



MStoica a scris:

Am incercat si eu capcana din pet pentru viespi duminica. In 15-20 minute 3 albine zero viespi. O singura viespe a dat cateva rotocoale dar fara a cadea in capcana. Am pus un amestec de miere si otet.
Dupa salvarea albinelor, am renuntat la "capcana pentru viespi"...



dorindafi a scris:


MStoica a scris:

Am incercat si eu capcana din pet pentru viespi duminica. In 15-20 minute 3 albine zero viespi. O singura viespe a dat cateva rotocoale dar fara a cadea in capcana. Am pus un amestec de miere si otet.
Dupa salvarea albinelor, am renuntat la "capcana pentru viespi"...

pai la ce ai pus otzet
      ai vrut sa le droghezi
  la mine a dat roade , daca ai vazut am neutralizat shi un viespar care mi-a facut mult rau dar problema e ca a aparut altul care nu shtiu unde e



romikele a scris:

Otetul are rolul de a respinge albinele. Preferabil e sa fie otet de alimentara, nu fabricat in casa.
Cat timp capcana e pe pozitii, nu trebuie stat in preajma ei, viespile sunt smechere...
E mult pana pica 2-3, dupa aceea se vede efectul.
Zilnic trebuie agitata, pentru ca peretii sa fie umectati.
Pentru a mari eficienta se practica un orificiu de marimea unei monede in treimea superioara.



MStoica a scris:


dorindafi a scris:


pai la ce ai pus otzet
      ai vrut sa le droghezi


de inimos.  (cel mai antipatic smiley pe care mi-a fost dat sa il intalnesc, nu stiu de ce...)

combinatia miere+otet a fost cea mai des intalnita recomandare pe forum. Cum nu era vorba de construitul vreunei rachete, am luat-o ca atare. Adica am luat-o de buna



dorindafi a scris:


la mine a dat roade , daca ai vazut am neutralizat shi un viespar care mi-a facut mult rau dar problema e ca a aparut altul care nu shtiu unde e

am neutralizat si eu vreo 30. Cuiburi o idee mai mici decat podul palmei. In podul unei case nelocuite de cca 7 ani, o facla face minuni. Facla=pe un lemn infasurata la unul din capete o banda textila imbibata in ceara(asta in lipsa unei lampi cu buteilie de gaz. Intre timp problema rezolvata). Nici gratarul lui cocosatu' nu sfaraie asa



MStoica a scris:


romikele a scris:

Otetul are rolul de a respinge albinele. Preferabil e sa fie otet de alimentara, nu fabricat in casa.
Cat timp capcana e pe pozitii, nu trebuie stat in preajma ei, viespile sunt smechere...
E mult pana pica 2-3, dupa aceea se vede efectul.
Zilnic trebuie agitata, pentru ca peretii sa fie umectati.
Pentru a mari eficienta se practica un orificiu de marimea unei monede in treimea superioara.


Am folosit otet alimentar(otet de Topoloveni. the best off in materie de muraturi. l-am cautat 2 saptamani. mai mai sa ma ia sotia la bataie din cauza de lipsa de succes...)
Sincer am cam pandit-o(pe capcana). Urmaream de la o distanta de 2-3 metri si din cand in cand mai trimiteam smurdul dupa o albina...
Stiind ca multi apicultori folosesc otetul pe maini pentru a evita intepaturile m-am gandit ca nu vor da buzna albinele. Socoteala de acasa.

Agitatul zilnic este eliminatoriu. Trec pe la ele doar o data pe saptamana. Oricum a avut succes, doar ca nu la specia vizata.

Am taiat un pet la o treime in partea superioara. Partea de sus am introdus-o in partea de jos cu orificiul pentru dop catre interior. Apoi prinsa in trei puncte cu o sarma din metal si agatata in fata stupului la cca 2 m. (e posibil sa fi gresit aici pe directia de zbor a albinelor pentru ca era singurul loc unde o puteam agata)



seaquest a scris:

ma bag si io ca musca in lapte.

pe vapor se folosea o capcana din pet pt carcalaci,zat de cafea cu o lingurita de zahar si pereti interiori unsi cu ulei de masa petul taiat de la jumate nu o merge si la viespi?beleaua este sa nu fie atrasa si albina.petul in cazul vespilor lasat cu orificiu.



proapis13 a scris:

Astazi am reinnoit pet-urile anti-viespi lucru ce-l repet la 2 saptamani
Se dau 3-4 gauri cat sa intre viespea in treimea superioara a petului
separat se face solutzia din 1 ligura mire/zahar 100ml apa 1 lingura otet
pentru fiecare recipient
In acesta perioada le agatz sub suportzii la stupi deoarece nu iau apa de
la ploi
suportzii sunt la 50cm de sol
cateva sute pe sharja e norma
salve 



victor s a scris:


ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!

verifica existenta matcii...mai mult ca sigur este un stup orfan...



ek90 a scris:

Am umblat sambata la ei si nu prea mai erau viespi prin interior, puiet nu mai aveau, miere aveau destula cu exceptia unuia caruia i-am mai pus doua rame de la cei mai puternici. Dupa matci nu m-am uitat foarte atent pentru ca nu vroiam sa expun albinele prea mult la frig. Am vazut ca fagurii de la margini sunt putin mai albiciosi fata de ceilalti (am banuit ca e mucegai si am incercat sa dau cu degetul peste fagure, dar nu se curata, presupun ca asa reactioneaza cera la temperaturi scazute pentru ca noaptea au fost -2C). O alta problema o am in legatura cu restrangerea cuibului (am incercat eu cat de cat, dar nu stiu daca este bine). Am descapacit si pus dupa diafragma fagurii cu celule de trantor si cei deformati care contineau putine provizii, in cuib am incercat sa las faguri inchisi la culoare (am inteles ca tin caldura mai bine). La un stup ce avea 12 rame l-am lasat cu 8, in medie am scos de la fiecare stup cate 3-4 rame, am acoperit podisorul cu presuri, carton de ambalaj si in capac am pus polistiren. De ce mai trebuie sa tin cont la restrangerea cuibului ca nu sunt convins ca am facut totul bine fiind prima iarna peste care sper sa trec cu bine. Multumesc pentru sfaturile oferite!



dorindafi a scris:

nu matca e problema ci temperatura scazuta care le avantajeaja pe viespii fiind mai rezistente.unalt factor poate fi fam slaba,rame cu miere dupa diafragma [pana la ele viziteaza cuibul prima data ].
  in unele fam. de la mine pana in unificare asha am vazut



livyuc a scris:

Si eu ma confrunt cu un atac masiv al viespilor.Am 2 stupi orizontali slabiti si dimineata cand inca este rece pentru albine ,ataca viespile.Am stat langa urdinis si in jumatate de ora am reusit sa omor cca. 30 bucati cu o placa din plastic subtire.Urdinisul este redus la 2 intrari(gratie metalica) si am postat o bucata de geam in fata(vad ca nu deranjeaza viespile).Culmea este ca am si un stup vertical puternic ,dar pana se dezmortesc albinele si aici am observat viespii circuland pe urdinis.
Azi am dat cu pensula pe stup in apropierea urdinisului cu motorina si sper ca asta sa respinga alte viespii.



dorindafi a scris:


livyuc a scris:

Si eu ma confrunt cu un atac masiv al viespilor.Am 2 stupi orizontali slabiti si dimineata cand inca este rece pentru albine ,ataca viespile.Am stat langa urdinis si in jumatate de ora am reusit sa omor cca. 30 bucati cu o placa din plastic subtire.Urdinisul este redus la 2 intrari(gratie metalica) si am postat o bucata de geam in fata(vad ca nu deranjeaza viespile).Culmea este ca am si un stup vertical puternic ,dar pana se dezmortesc albinele si aici am observat viespii circuland pe urdinis.
Azi am dat cu pensula pe stup in apropierea urdinisului cu motorina si sper ca asta sa respinga alte viespii.

tot vor intra.



nelucomro a scris:

vreau sa va zic si eu o metoda foarte utila invatata de la bunicul meu care in fiecare an imi aduce multe roade, si este vorba de o capcana efectuata dintr-un borcan de 800 sau mai mic in care se adauga sirop de menta sau alte flori deoarece este aromat , aproximativ 2 cm pe fundul lui si acum ce este cel mai important: taiem dintr-o sticla de plastic partea superioara care se v-a pune fara capac in borcan cu partea dopului in jos.

   Eu tot la o saptamana aruncam cate o jumatate de borcan de viespi si alte musculite.
   Si nu am doar un borca, La 46 de stupi am 12 borcane diseminate pe lazi. Intradevar mai intra si cate una - doua albine dar dupa acelea nu imi pare rau deoarece sunt posibile HOATE. fAcand asta am ramas cu foarte putini viespi in zona stupinei mele. BAFTA.......


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
o bucatzica de burete imbibat cu otzet alimentar, optional si fagure cu miere decapacita, stropita cu acelasi otzet, este un magnet curat pt viespi...

viespi bucatzica burete imbibat otzet alimentar, optional fagure miere stropita acelasi otzet, este

46.3KB


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 13 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
toata aceasta cobinatzie, bagata in capcana pt viespi...

viespi toata aceasta bagata capcana viespi...

50.4KB


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
asta mi se pare mie cel mai simplu si eficient mod de a lupta contra lor....
eu am pus pana la urma sticle simple, sirop cu ceva Protofil si rezultatul a fost bun, dar sistemul de mai jos mi se pare mai eficient.
Anul viitor umplu stupina cu asa ceva ca anul asta am "platit" foarte scump ...

Multumiri colegului pt impartasirea ideii :






_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044
fff educativ filmuletzul....extraordinar de simplu...si cand te gandesti ca eu am dat o caciula de bani pe capcana....
multumiri si toate cele bune...


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834

echo a scris:

asta mi se pare mie cel mai simplu si eficient mod de a lupta contra lor....
eu am pus pana la urma sticle simple, sirop cu ceva Protofil si rezultatul a fost bun, dar sistemul de mai jos mi se pare mai eficient.
Anul viitor umplu stupina cu asa ceva ca anul asta am "platit" foarte scump ...

Multumiri colegului pt impartasirea ideii :






Interesant shi educativ filmuletzul pentru cei ce inca sunt sceptici
in folosirea capcanelor artizanale pentru prins viespi.O astfel de
capcana folosesc la prins coropishnitze pentru nada la somn
Am o intrebare de incepator sau mai bine o nelamurire; de ce
mai ai folii sub podishorul de la stupii din polistiren stiindu-se
faptul ca se inchid ermetic??
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
...zambesc,fiindca am sesizat si eu acest lucru.Si am vrut sa-l intreb pe echo,dar mi-am dat seama ca defapt nu poate sa raspunda,nefiind filmul lui.Cred ca filmul este a lui FlorinI.Poate ma insel.
Apoi,mi-am amintit ca la niste stupi din acel model,am sesizat ca cel mai mare joc intre elemente,este la capac.Chiar m-am intrebat atunci de ce oare?Inexplicabil de mare.Dar ced ca matritza odata facuta...
In concluzie,cred ca folia este pusa de etansare.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 13 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730
corect DD, nu e filmul meu, l-am gasit pe youtube, de aia am si scris la sfarsit multumiri colegului apicultor pentru impartasirea ideii.
Nu stiu cine este, poate altcineva il cunoaste, oricum idea e super..

Despre folie, se intampla sa am si eu cativa stupi din poliuretan si nu sunt chiar asa de etansi, pe cat s-ar crede, nici macar din constructie ca daca ar fi asa, podisorul nu ar mai fi fost facut cu plasa de aerisire, ... deci...folia este  "pt etanshare"    

La anul eu umplu stupina cu asemenea capcane ca anul asta am.. plans din cauza viespilor...

Modificat de echo (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 13 ani
   
stefanm
apicultor

Din: slatina olt
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 26
Dragii mei, cum de nu am aflat mai devreme de aceasta minunata capcana! Asatazi am verificat stupii mei putini si am constatat ca tocmai am pierdut unul din cauza viespilor.Am ciocanit putin in perete si nici un zgomot,ridic podisorul,nici o miscare.Am inceput sa detasez ramele pe rand si nu dau de nici o albina.Zic or fi plecate la baie ,le asteptai putin dar nimic,ce mai una peste alta stupul desi avea miere ,il lasasem in regula impachetat la inceputul lui octombrie,acum era gol.Rama cu pastura era roasa si probabil supsasera si miere de pe celelalte,dar oricum mai era destula miere in stup.Nu erau albine moarte in stup doar o viespe amortita pe fundul stupului.Imi sun "supervizorul" ,un prieten mai in varsata care ma mai ajuta si ma sfatuieste ,si imi spune ca viespile ucid albinele si le scot din stup,fantastic! Eu le-am vazut dand tarcoale dar am subestimat pericolul.
Acum intreb :unde se pune capcana ,pe acoperis sau la urdinis?
Multumiri!


_______________________________________
ceea ce stiu e ca nu stiu nimic!
Socrate.

pus acum 13 ani
   
83ald
apicultor

Din: targoviste
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 16
Salut interesanta capcana pt. viespi, eu pana acum nu am avut probleme asa de serioase,adica sa sa gasesc stupi morti din cauza lor,desi in fiecare an am avut in preajma stupinei destule viespi. Metoda folosita de mine  si de altfel prezentata si anterior este cea cu sticle cu sirop de miere si otet care de altfel a si dat rezultat  de cativa ani buni si care sper sa o folosesc si in continuare cu succes.

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Capcane luate din comertz cu 10 RON
salve 

viespi capcane luate din comertz

35.3KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Inca una ;a cata mie oare ??
salve 

Modificat de proapis13 (acum 13 ani)


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Asta e salve 

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
x

viespi

18.8KB


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335

proapis13 a scris:

Capcane luate din comertz cu 10 RON
salve 

Si eu ma bucuram cand prindeam cate 1/2 litri de viespi. dupa ce am gasit un viespar de cateva kile am reactionat altfel. In fiecare an caut sa gasesc cuiburi de viespari si este mult mai rentabil. Cei din poduri sunt putini fata de cei care sunt adevarati daunatori, cu o populatie de invidiat.


pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Au inviat viespile asha ca mare atentzie
azi le-am gasit la urdinishe incercand sa intre
Intr-un stup pierdut asta iarna am gasit pe rame ,,draghici''
nu shtiu pe unde au intrat dar banuiesc ca prin sita de pe fund
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254
Ce sunt aceia ''draghici''?

_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 13 ani
   
MyBees
apicultor

Din: Bucuresti/Dambovita
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 365
m-a facut si pe mine curios. cred ca zice de astea:




Modificat de MyBees (acum 13 ani)


_______________________________________
Daca vantul nu sufla in panze... vasleste! 
---
Pozele mele: Flickr

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Li se mai spune shi futaci la noi shi arata ca o albinutza
in miniatura meronie inchis la culoare ce traieshte mai mult
in pamant in vizuine individuale
Vara din lipsa de saruri ti se pun pe mana shi sug transpiratzia
iar daca le deranjezi intzeapa de te trec toate transpiratziile shi
ustura de mama-mama
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Asta-i individul    
nu are decat 5mm dar aici se-nfoaie-n pene
salve 

viespi asta-i individul     are decat 5mm dar aici

69.5KB

Modificat de proapis13 (acum 13 ani)


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 13 ani
   
octombrie rosu
apicultor

Din: bucuresti/cartojani
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 33
am vazut filmuletul asta si s-a zburlit pielea pe mine.... a vazut cineva asa ceva pe la noi?
[link=

]

Modificat de octombrie rosu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
adi hodis a mai pus un filmuletz de genul asta , asha cred

_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
bee happy
apicultor

Din: Sebes-Alba
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 254

proapis13 a scris:

Asta-i individul

Am vazut din acestia si pe la mine. Am si incasat-o de la ei =D Nu doare asa tare ca intepatura albinei. Seamana durerea, cu arsura unui strop de ulei fierbinte.


_______________________________________
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere:
dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase.
                                                         
                                                            Solomon

pus acum 13 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044

octombrie rosu a scris:

am vazut filmuletul asta si s-a zburlit pielea pe mine.... a vazut cineva asa ceva pe la noi?

   este vorba de lupul albinelor, ucigasul de albine...sa ne fereasca Domnul...!
da , exista si la noi aceasta insecta !


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 13 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
da victore dar nu-s periculoase precum submarinul [ oct. roshu ]
   apropo colegu,dece aceasta denumire?


_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 13 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
asta e la japonezi, asta ne mai trebuie...


pus acum 13 ani
   
octombrie rosu
apicultor

Din: bucuresti/cartojani
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 33

dorindafi a scris:

da victore dar nu-s periculoase precum submarinul [ oct. roshu ]
   apropo colegu,dece aceasta denumire?


nascut in octombrie,pe vremuri rosii,placut filmul cu acelasi nume, prima adresa de e-mail asa am avut-o plus multe lucruri bune de care am avut parte in luna cotombrie)


pus acum 13 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Ia uitati domnilor ce am gasit din intamplare la Horn....hhttp://www.fileshare.ro/18545742936.1

_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
spre rusinea mea nu prea stapanesc postarea de fotogrfii asa bine inca

Modificat de Andrei83 (acum 12 ani)


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Gata m-am descurcat ^^

viespi gata m-am descurcat

28.4KB

Modificat de Andrei83 (acum 12 ani)


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
a doua foto

viespi doua foto

27.1KB


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
si fara capac de mai aproape

viespi fara capac mai aproape

23.3KB


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
si un alt tip de capcana

viespi alt tip capcana

19.9KB


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
si momeala

viespi momeala

30.5KB


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
Andrei83
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 10
Nu am retinut pretul siropului si nu unt sigur de pretul la al doilea tip de capcana expus dar cea verde costa putin pete 23 RON cea ce m-i se pare exagerat avand in vedere ca operatiunea "sticla taiata" merge f bine 

Modificat de Andrei83 (acum 12 ani)


_______________________________________
"Let them hate us as long as they fear us"----Kaligula

pus acum 12 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643

cornelioandanciu a scris:


drfredtiti a scris:

Viespea e daunator pentru om, nu pentru albina. Ele convietuiesc de cind au aparut, si inca viespile nu au dus la disparitia albinelor. Daca nu esti foarte zgircit, poti sa le lasi sa traiasca. Cum ar arata lumea daca in afara de vacile de muls, albinele de stors de miere, calul de munca, oaia de cas, am omori tot ce misca,- ca daca e daunator omului, de ce sa traiasca?
   Paduchii, daca nu ar fi aparut tratamentele, ar fi dus la disparitia albinelor? S-ar fi adaptat la traiul impreuna, si azi am fi avut o miere mai curata si o grija in minus.
   De ce sa omori ceva ce nu ai facut tu, ci Dumnezeu?

Eu m-am referit doar la cuiburile de viespi din imediata apropiere a stupinei.Literatura de specialitate spune ca viespea esate un daunator al albinelor, si recomanda distrugerea cuiburilor acestora.Iar daca iti plac viespile asa de mult, ti le recomand ca animale de companie.

Am citit ca in Germania viespea este pe cale de disparitie, deci acolo este interzisa distrugerea viespilor.Dar in cartile mai vechi de apicultura citeam ca ar trebui distruse cuiburile.Totusi, daca este pe cale de disparitie poate ca ar trebui sa reconsideram atitudinea noastra fata de aceste insecte.

Modificat de cornelioandanciu (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
dorindafi
apicultor

Din: novaci Gj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1283
asta e-n germania shi e problema lor dar in momentul cand le vei vedea la urdinish ca intra shi iasa precum albinele nu shtiu deca vei mai gandi la fel  

_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

pus acum 12 ani
   
echo
apicultor

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 730

dorindafi a scris:

asta e-n germania shi e problema lor dar in momentul cand le vei vedea la urdinish ca intra shi iasa precum albinele nu shtiu deca vei mai gandi la fel  


Am avut eu "norocul" unei asemenea privelisti la stupii mei, si sincer, chiar daca as fi stiut, m-ar fi durut in.. Germania... la cati stupi mi-au distrus...

In Germania poate fi cazul, pentru ca toate cladirile au fost cosntruite oarecum ermetic, re-construite in ultimii ani, deci populatiile de viespi probabil ca au fost afectate si cum exista un echilibru in natura, nici fara ele nu e bine... 
La noi, majoritatea podurilor caselor in sate sunt departe de a fi ermetice, ba din contra, fiind un adevarat paradis pentru viespi..

Asta cu daramatul cuiburilor, este intradevar cea mai eficienta masura, dar, nu prea e practica... Nu poti sa o iei din casa in casa si sa ceri acces la podul omului ca sa vanezi cuiburile de viespi...   
La podurile caselor, se mai adauga, hambare, cotete, magazii, tevi, lemne, sure ... etc. etc...

Singura solutie o vad tinerea sub control cu capcanele de viespi.. Eu am facut greseala de a nu fi pe faza anul trecut...


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

pus acum 12 ani
   
victor s
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1044

dorindafi a scris:

asta e-n germania shi e problema lor dar in momentul cand le vei vedea la urdinish ca intra shi iasa precum albinele nu shtiu deca vei mai gandi la fel  

      nu ca sunt carcotas, dar si eu am avut parte de o asemenea experienta cu familia recordista de anul trecut...mi-au distrus-o viespile...deci nu-mi sunt dragi deloc, dar cu cine sa ma cert...totusi, tot raul spre bine...familia injumatatita si fara regina, am unit-o cu un roi destul de slabut, iar la ora actuala este cam cea mai buna colonie din cate am
asta e rezultatul bataliei...!


viespi dorindafi scris: asta e-n germania shi problema lor dar momentul cand vei vedea urdinish

65KB

Modificat de victor s (acum 12 ani)


_______________________________________
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

pus acum 12 ani
   
balu
apicultor

Din: Berbesti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 138
nu viespile de isi fac cuibul in poduri distrug stupii, elea se asemeana cu albinele, le poti vedea pe flori, viespile de au cuibul de max o palma, o singura data am vazut in pod o colonie mai mare de viespi cu faguri suprapusi pe orizontala, gargauni am vazut de f multe ori, astia aveau cuibul si de 40 cm in diametru, cit un sac bun  

pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la