APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Lista de useri | Reguli | Cauta | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT STUPARITUL | POZE STUPARITUL

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
mirelutza91
Femeie
24 ani
Braila

cauta Barbat
24 - 39 ani

Forumul a fost mutat......clik aici....

Noul Forum Stuparitul.......... Site "Stuparitul"--------- Facebook Grup Stuparitul

APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / Viespi    
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
B-father
apicultor
Mesaj Privat

Din: jud. Sibiu
Inregistrat: 24-06-2009
Postari: 196
08-04-2006


Laur_Gl. a scris:

Am observat din ce in ce mai multe "viespi" la urdinisuri si daca stie cineva o metoda de-a scapa de ele,alta decit descoperirea viesparului i-as multumi.Cel putin pina le voi descoperi cuibul c-am pirdut timp pretios tot cautind, inarmat fiind si cu-n stingator cu spuma.Fa fie bafta incepatorului ?avram_flo2006 a scris:

Nu am multa experienta, dar am incercat urmatoarea metoda ce a dat rezultate: am pus in apropierea stupilor, mai exact intr-un pom, un PET cu solutie de apa cu zahar inauntru. Aceasta este o veritabila capcana pentru viespi, iar albinele nici nu se atinge de ea. Bafta.axor a scris:

eu toamna pun pe capacele stupilor sticle in care se afla un amestec de apa si miere,viespile intra in ele si se ineaca pe capete,prind cam 50 de bucatzi pe sticla pusa,albinele nu intra in elealbinutza a scris:

avram si axor au dreptate.si eu am facut la fel.alta metoda este sa introduci apa miere si otet in peturi.a dat rezultate bune.cand se unge orificiul de intrare cu miere sau solutie din sticla trag mai multi viespi dar vin si albine.de aceea am invatat sa introduc otet in solutie.mirosul de otet atrage viespile si nu mai e nevoie sa ung orificiul sticlei cu solutie.Nelu a scris:

PET-ul cu putin sirop de miere sau zahar pe fund da cale mai bune rezultate. Nu intra nici o albina, iar viespea care intra nu mai iese. Eu tin PET-urile in pomi permanent. Am grija ca din cand in cand sa le golesc de viespi si sa pun sirop la loc.

Eu am gasit un cuib de viespi in pamant, dar foarte greu l-am distrus cu foc si motorina, mai multe zile la rand. Nu cred ca spuma ar omori imediat populatia cuibului.
Mai sunt cuiburi de viespi sub acoperisul caselor, in poduri.albinutza a scris:

nelu te contrazic!intra si albine,nu multe dar intra.eventual filmez si iti trimit sa vezi.posibil sa fie dati cand nu intra albinele<probabil in timpul culesului>.axor a scris:

nici la mine nu intra , cred ca e de vina faptul ca avem culesuri de intretzinere sau incarcarea de familii pe vatraNelu a scris:

Voi analiza cu atentie toate insectele din sticla si va voi comunica rezultatul. Pacat ca tocmai am curatat sticla. Este posibil sa fie si una - doua albine, dar am ramas surprins cand dupa ca am instalat sticla cu sirop in stupina cand am vazut cate viespi prinsesem si albine ... nici una.sandy16 a scris:

aceasta ar fi solutia asa cum s-a spus pana acum sirop in pet-uri. am incercat-o si eu acum 2 ani si a mers , cu o observatie pune mai multe pet-uri in locurile unde umbla mai mult , dar pune cam1/2 dintr-o sticla de 1/2. se va umple cu viespi. periodic /1-2zile trebuie sa le golesti de viespi  altfel reusesc sa iasa.EN a scris:

Folosesc borcane de 800 ml la care am atasat un con de hartie din coperta de dosar, diametrul orificiului cca 20-25mm, inaltimea conului cca 40-45mm, care se rasfrange si se lipeste de gura borcanului cu putina banda adeziva. Adio iesire viespe! Smecheria asta o foloseste un prieten stupar din Valcea,de zeci de ani, de la care de altfel am si aflat-o.Singura parte proasta este ca atunci cand ploua, se aduna mai multa apa in borcane, ceea ce duce la diluarea siropului si nu mai devine atractiv pentru viespi.regina a scris:


albinutza a scris:

nelu te contrazic!intra si albine,nu multe dar intra.eventual filmez si iti trimit sa vezi.posibil sa fie dati cand nu intra albinele<probabil in timpul culesului>.


probabil,inzona respectiva nu au cules de intretzinere,am pus peturi de jumate de litru
cu apa otzet si miere,au intrat doar viespisi mustefcvaslui a scris:

pentru viespi,carne otravitapirelco a scris:


fcvaslui a scris:

pentru viespi,carne otravita

Oileu - Decis ... carbetox .. foc  ... pusca  gasecti tu ceva , NU?
Este o vorba prin batrani cica ,, daca te iei dupa muste ... ai sa vezi unde te duc"
Iale urma la viespii si o9 sa te duca la cuib
PAREREA MEA
_____________________
PIRELCO - BRAILA


topic 20.10.2006


aurel_dumitru a scris:

Am descoperit de curand la un stup destule albine moarte,in prima faza am crezut ca este o boala , dar mai tarziu dupa o mai buna supraveghere am descoperit ca stupul este atacat de viespe.Este ceva de facut? A mai intalnit cineva asa ceva? Cum se poate salva albinele. Rog urgent sugestii si sfaturi. Multumescjean a scris:

Salut,
Cauta prin capacele de stupi mai vechi sau prin diverse crapaturi si vezi unde au cuibul viespile si da foc cuibului.Sa stii ca nu sun departe.Apoi pune sticle ( PET ) cu putina apa dulce in jurul stupilor ( in gard sau legate de araci - bete infipte in pamant ) si seara recolteaza viespile din sticla.cristi x a scris:

in urma cu circa 10 ani, am observat o depopulare masiva la stupi in toamna, dar nu-i gaseam explicatia. intr-o dimineata racoroasa am descoperit ca stupii erau atacati de o specie de viespi uriase care rupeau albinile in doua si le carau din stup (ceva gen viespea japoneza). am descoperit cuibul (o palarie uriasa) in podul casei unui vecin, care mi-a permis sa-l distrug. de atunci nu am mai avut probleme. daca este aceiasi specie trebuie sa localizezi cuibul si sa-l distrugi. daca este viespea comuna nu poate face prea mari pagube daca stupul este puternic.albinutza a scris:

cristi x te-ai referit la lupul albinelor.albinutza a scris:

contra atacului de viespi:
-lucrati cu fam.puternice.
-iar de sunt mai slabute micsorati urdinisurile.
-si bineinteles distruge-ti cuiburile de viespi si puneti peturi cu apa si miere sau apa si otet,in jurul stupilor-dar nu in raza de zbor a albinelor.cristi x a scris:

http://www.albine.ro/ro/apicult.php?inr=3&ij=2&ik=2&pgp=apicult/daunatorii.php&inrs=
unii au pretentia ca le stiu pe toate. eu nu.
cine vrea sa citeasca definitia lupului albinelor o poate face la adresa de mai sus.
eu am gasit acele viespi intr-un pod.hreho a scris:


aurel_dumitru a scris:

Am descoperit de curand la un stup destule albine moarte,in prima faza am crezut ca este o boala , dar mai tarziu dupa o mai buna supraveghere am descoperit ca stupul este atacat de viespe.Este ceva de facut? A mai intalnit cineva asa ceva? Cum se poate salva albinele. Rog urgent sugestii si sfaturi. Multumesc

   Toamna si primavara dimineata pe racoare le-am vazut si eu intrind si in stupi si iesind ori cu albine ori cu larve.
   Am vazut la teleenciclopedia cindva un reportaj cu viata insectelor aste sau de genul asta pe undeva prin Israel.Erau si citeva imagini cu rautatile pe care le faceau la stupi.Pot depopula masiv un stup cind isi pun asta in cap (adica atunci cind au puiet mult de hranit si au nevoie de proteine -larve si albine).
  Comparatia intre o viespe si o albina era similara cu cea intre un bombardier(albina) si un avion de vinatoare(viespea).Viespea e mult mai rapida.Si mai are un avantaj-iese la zbor la o temperatura mai joasa decit albinele.M-am lovit si eu de problema asta,am incercat si cu sticle cu apa indulcita,bere diluata alte chestii.Totusi cea mai eficienta metoda tot din reportajul ala am luat-o:carne tocata(o mina buna)amestecata cu insecticid la greu.O pui pe linga stupi pe unde vrei albinele nu se ating de ea.Eventual o protejezi intr-un borcan de plastic multigaurit si-l atirni undeva daca ai ciini sau pisici (eu aveam);se cam impute face viermi de musca care mor.Avantajul e ca moare si viespea care maninca dar mor si larvele din cuibul lor hranite cu cokteilul asta.Am reinoit chestia asta saptaminal,vreo luna si a fost evident beneficiul.Nu au disparut dar s-au rarit la greu.
  .valy gudas a scris:

Daca le gasesti cuibu,va fi cu mult mai "BINGO"an gasit 3 buc,le-am exterminat,fara pic de regret.hreho a scris:


valy gudas a scris:

Daca le gasesti cuibu,va fi cu mult mai "BINGO"an gasit 3 buc,le-am exterminat,fara pic de regret.

In satul unde aveam stupii in mai toate podurile in care am fost lasat sa caut erau cuiburi de viespi;e destul de dificil sa le cauti.Sint suspiciosi daca le calci batatura daramite sa le mai forfotesti prin poduri.tibiku a scris:

capcana pt viespi nu atrage si albinele?si eu am pierdut 2 familii din cauza lor.Cristian IONITA a scris:

pui un pic de otet .... care nu place la albine deloc in schimb place mult la viespi


topic copiat 24.04.2007


v.vlad a scris:

de cateva zile am avut cateva atacuri de viespi . am omorat cateva ,dar azi am gasit multe albine moarte in fata urdinuslui. daca nu scap rapid de ele s-ar putea sa raman fara albine. si e pacat ca pornisera fff bine. ce ma sfatuiti?Cristian IONITA a scris:

eu nu stiu decat din auzite

pune intr-un pet de 0,5 l ceva apa+otet cam pana la jumatatea sticlei, viespile sunt atrase de mirosul de otet, intra in sticle si se ineaca

in plus ajuta familiile sa se apere micsorand urdinisurile

banuiesc ca scotociorea dupa cuiburiule de viespi ai facut-o deja


multa baftaorban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apa sau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisurileCristian IONITA a scris:


orban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apasau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisuriledaca se pune sirop de zahar sau fanta (adica ceva dulce) nu e pericol sa se "prinda" si albinele?viorel_v2000 a scris:


Cristian IONITA a scris:


orban stefan a scris:

continutul: sirop cu zahar sau fanta cu otet si cu apasau chiar si bere eu am incercat functioneaza sa stii si cristian are dreptate strimtoreza urdinisuriledaca se pune sirop de zahar sau fanta (adica ceva dulce) nu e pericol sa se "prinda" si albinele?Nu foarte dulce. Eu am incercat cu sticle de bere, inchise la culoare si a mers. nu a intrat nici o albina. Viespile da.

vvDoctoru a scris:

Daca pui otet amestecat cu sirop de zahar ( atentie foarte diluat siropul ) in sticle dR OBLIGATORIU in sticle de culoare inchisa si le agati in pomi vei fi multumit de rezultate impotriva viespilor . Cauta si distruge cat mai multe din cuiburile de viespi .
    Succesfcvaslui a scris:

viespilor le place carnea.   incearca carne otravitaCristian IONITA a scris:


fcvaslui a scris:

viespilor le place carnea.   incearca carne otravitada ... ai grija sa tii gainile bine inchise si cainele legatv.vlad a scris:

multumesc pt raspunsuri! mai am o nelamurire: sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)
   in orice caz mii de multumiri  si..... sa auzim de bine!
  cu stimagenutzu a scris:

CITAT:,, sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)"
              Pai nu intelegi ca daca o tai nu reusesti nimic! Sticla trebuie sa functioneze ca o capcana pentru viespi si nu ca o sursa pretioasa de hrana!Nu te supara dar chiar ai vazut tu f multi viespi acuma,in aceasta perioada? Este f interesant deoarece peste iarna hiberneaza doar matcile la viespi si abia acum isi incep ponta,deci numarul viespilor acum este redus.Verifica totusi cu minutiozitate existenta unor cuiburi in apropiere si distrugele!v.vlad a scris:

cu tot respectul d-le genutzu dar capcana de prins coropisnite functioneaza in felul urmator: se ia o st de pet ,se taie in doua ,iar jumatatea superioara se intoarce cu gatul in interiorul st. in felul acesta sansele ca la iesire sa gaseasca iesirea sunt aproape nule ,iar la intrare sunt mult mai mari (profitand de largimea st)--eu la lucrul acesta ma refeream. vis a vis de a doua problema ...inseamna ca am omorat in total 7 matci de viespi ,dar m-a costat lucrul acesta vreo 3 -4 pumni de albine
  cu respectCristian IONITA a scris:


genutzu a scris:

CITAT:,, sticla de pet - o folosesc intreaga sau o tai in doua dupa sistemul de prins coropisnite (  cei care au gradini de zarzavaturi si  pescarii de somn stiu despre ce vorbesc)"
              Pai nu intelegi ca daca o tai nu reusesti nimic! Sticla trebuie sa functioneze ca o capcana pentru viespi si nu ca o sursa pretioasa de hrana!Nu te supara dar chiar ai vazut tu f multi viespi acuma,in aceasta perioada? Este f interesant deoarece peste iarna hiberneaza doar matcile la viespi si abia acum isi incep ponta,deci numarul viespilor acum este redus.Verifica totusi cu minutiozitate existenta unor cuiburi in apropiere si distrugele!cu iarnba asta nu ar trebui sa ne mai mire nimic

si la mine la stupi am vazut viespi inca de acum 2-3 saptamani (inainte de pasti)Nelu a scris:

PET-ul nu se taie. In el se introduce 50-100 ml sirop de orice - numai dulce sa fie.
Leaga PET-ul in copac. In el vor intra numai viespi si muste, care isi vor gasi sfarsitul.
La una - doua saptamani schimba siropul pentru ca este inacrit.orban stefan a scris:

nelu te contrazic si vb din experienta daca nu pui otet la sirop risti sa umplii pt ul cu albineAlecs a scris:

Dl Vlad, ziceti ca aveti multe albine moarte in fata stupului si incriminati viespele. Fiti va rog putin mai explicit. Daca este adevarat ca familiile sant atacate de viespi atunci pe scandurica de zbor si pe oglinda stupului se duc lupte indracite intre albine si viespi. Care pe care. Daca au patruns in stup , e posibil ca familiile sa fie slabe , si atunci nu se pot apara , ori atacatoarele le coplesesc numeric pe albine ceea ce nu cred. Ati deschis stupul sa vedeti ce se intampla in interior ? Banuiesc ca si aici este aceeasi inclestare ca si afara. Asa sa fie ?
Ori cauza albinelor moarte din fata stupilor sa fie alta . Viespile au aparut. Am si eu in prisaca, dar nu asa de multe. Am vazut deseori lupte intre albine si viespi. De fiecare data ele abandonau lupta daca mai scapau , iar cele intrate in stup ieseau cu picioarele in sus. Acelasi procedeu il folosesc si eu contra lor: sticluta cu sirop, pe care il schimb cand se inacreste.
           Repet : dati-ne cateva detalii despre ce se intampla .
                 Cu stima AlecsNelu a scris:

Sirop simplu, fara otet.
Albinele nu inta in PET. Gasesc doar viespi si muste.
Nu stiu care este explicatiafilip a scris:

Parerea mea este ca nu atacul de viespi sunt cauza mortii albinelor din fata stupului.In perioada aceasta este uzura la albine si in stup nu sunt "pensionari"cind nu mai pot munci sunt alungate.A doua remarca care doresc sa o fac viespi consuma albinele.Siropul dulce nu-l recomand {Cind fermenteaza prunele pentru tuica se aduna viespii,nu veti gasi o albina}deci recomand sirop cu otet sa fie acru pentru capcane cu peturi.balasbebe a scris:

Otetul se pune pentru a atrage mai repede in cursa viespii.Honey Land a scris:

eu  folosesc sticle de bere de 500 ml si cu sirop ( zahar cu apa 1:1 si cu bere ) dar nu mult max un sfert din sticla. Merge garantat !!!v.vlad a scris:

va multumesc tuturor pt sfaturi .momentan situatia s-a reglementat ( am rezolvat cu spray ) .mai apar din cand in cand ,dar voi monta cateva capcane care sper sa-mi rezolve problema definitiv. 


topic 7.07.2007


moka_mokutza a scris:

Buna ziua,

apelez la experienta si priceperea dvs cu urmaoarea problema: de ceva timp, pe terasa din spatele casei si-au gasit locul o multime de viespi... sa fie cateva sute. Nu stau decat ziua la amiaza, nu zboara decat daca treci pe acolo in rest stau pe jos. Nu au cuib la mine in curte sau cel putin eu nu l-am vazut. Dimineata si seara sau pe vant nu sunt.

Va rog sa-mi spuneti cum scap de ele, am un copil care se joaca toata ziua pe acolo si mi-e frica mie sa trec cand le vad asa multe.

Va multumscfilip a scris:

Intr-o doza de bere din aluminiu punet apa jumatate din volum ,zahar si putin otet .Acceasta e cea mai buna si nu veti avea surprize neplacute.Gaura sus sa fie cea originala sa nu taiat doza ,vor intra si se vor ineca .SUCCES!!!!!!!!!!!


topic 10.11.2007


scarlat dorel a scris:

cum pot sa stirpesc vespile din stupinaAhile a scris:

Este o problema cu viespiile astea.Am intampinat-o si eu.Incearca sa le gasesti cuibul, sunt pe undeva prin apropiere. Poti folosi capacanele pentru viespii, insa pe vreamea asta nu o sa te ajute prea mult. Distrugerea cuibului este cea mai buna solutie.Uta-Burcea Dumitru a scris:

Capcana viesp  --  Un borcan cu capac, o gaura in capac ca sa intre viespel si se umple 1/2 borcanul cu bere,amestecata cu miere Se pun borcanele in stupina

TOPICUTILE DE MAI SUS,AU FOST INTERCALATE DE UN MODERATOR,pentru a pastra(pe cat posibil) o buna informare,in ordine cronologica.
Am observat īn ultimele zile cam mulţi viespi pe lāngă stupi. de specii diferite. Cāt de dăunători pot fi albinelor şi cum aş putea să scap de ei?
   Am văzut pe site o capcană realizată dintr-o sticlă de plastic, am făcut şi eu una dar nu s-a prins nimic.Trebuie oare pusă ceva momeală?Unde ar fi bine să plasez un astfel de dispozitiv?


24-07-2009 17:36:18
   
ALBINEL 1984
apicultor
Mesaj Privat

Din: BRAILA
Inregistrat: 18-12-2008
Postari: 675
Viespile sunt problema ptr roii slabi asa ca atentie la urdinis pericolul e mai mare cand se aprope timpul rece ele circula la temperatura mai joasa decat albina fura mierea din ramele marginase neacoperite de albine sunt foarte avide ,capcana cu sticla e buna daca pui apa cu zahar in ea,dar trebue distruse si cuiburile

Modificat de ALBINEL 1984 (25-07-2009 09:08:05)


24-07-2009 18:09:45
   
ciocansebi
apicultor
Mesaj Privat

Din: IASI
Inregistrat: 21-02-2008
Postari: 465
uita-te aici,si vezi cate ceva despre viespi
http://stuparitul.3xforum.ro/post/2604/ ... albinelor/


_______________________________________
"Exista lucruri care stim ca sunt imposibil de realizat, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza" A.Einstein

24-07-2009 22:25:29
   
cornelioandanciu
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 08-01-2009
Postari: 643
Viespea este unul dintre daunatorii albinelor, asa ca toate cuiburile de viespi din vecinatatea stupilor trebuiesc distruse.Pe vremea cand aveam timp sa ma ocup de albine, am vazut cum gaunii(acele viespi uriase) veneau la urdinis, apoi cu o miscare scurta retezau capetele albinelor, dupa care plecau in zbor cu albina moarta.

24-07-2009 23:08:13
   
drfredtiti
apicultor
Mesaj Privat

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: 13-01-2008
Postari: 193
Viespea e daunator pentru om, nu pentru albina. Ele convietuiesc de cind au aparut, si inca viespile nu au dus la disparitia albinelor. Daca nu esti foarte zgircit, poti sa le lasi sa traiasca. Cum ar arata lumea daca in afara de vacile de muls, albinele de stors de miere, calul de munca, oaia de cas, am omori tot ce misca,- ca daca e daunator omului, de ce sa traiasca?
   Paduchii, daca nu ar fi aparut tratamentele, ar fi dus la disparitia albinelor? S-ar fi adaptat la traiul impreuna, si azi am fi avut o miere mai curata si o grija in minus.
   De ce sa omori ceva ce nu ai facut tu, ci Dumnezeu?


_______________________________________
http://titi.sunphoto.ro

25-07-2009 14:34:10
   
cornelioandanciu
apicultor
Mesaj Privat

Inregistrat: 08-01-2009
Postari: 643

drfredtiti a scris:

Viespea e daunator pentru om, nu pentru albina. Ele convietuiesc de cind au aparut, si inca viespile nu au dus la disparitia albinelor. Daca nu esti foarte zgircit, poti sa le lasi sa traiasca. Cum ar arata lumea daca in afara de vacile de muls, albinele de stors de miere, calul de munca, oaia de cas, am omori tot ce misca,- ca daca e daunator omului, de ce sa traiasca?
   Paduchii, daca nu ar fi aparut tratamentele, ar fi dus la disparitia albinelor? S-ar fi adaptat la traiul impreuna, si azi am fi avut o miere mai curata si o grija in minus.
   De ce sa omori ceva ce nu ai facut tu, ci Dumnezeu?

Eu m-am referit doar la cuiburile de viespi din imediata apropiere a stupinei.Literatura de specialitate spune ca viespea esate un daunator al albinelor, si recomanda distrugerea cuiburilor acestora.Iar daca iti plac viespile asa de mult, ti le recomand ca animale de companie.


25-07-2009 20:57:45
   
drfredtiti
apicultor
Mesaj Privat

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: 13-01-2008
Postari: 193
Am un cuib in lada in care tin putregaiul pentru afumat si de fiecare data cind am de facut fum , imi trec mina pe linga ele, la 5 cm, dar nu am luat nici o intepatura.
   Ai vazut vreodata viespe prinzind o musca? Ii reteaza capul, picioarele, aripile, abdomenul, si duce la puisorii ei doar toracele, pentru ca aici se afla mushii pentru zbor, ele fiind carnivore. Daca am avut paianjeni si serpi, de ce sa nu am si viespi ca animale de companie?
  In cartile vechi exista si lucruri depasite. Cred ca ar trebui sa depasim mentalitatea si orgoliul de a imparti lumea asta in folositor sau daunator omului fizic si sa incercam sa facem ce e de folos sufletului.


_______________________________________
http://titi.sunphoto.ro

26-07-2009 16:51:14
   
drfredtiti
apicultor
Mesaj Privat

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: 13-01-2008
Postari: 193
Tie cum iti suna "distrugerea" cuiburilor? Ti se pare ceva inaltator, te face mai fericit?

_______________________________________
http://titi.sunphoto.ro

26-07-2009 17:09:13
   
ghituica
apicultor
Mesaj Privat

Din: com.Gradina;jud.Constanta
Inregistrat: 21-06-2009
Postari: 268
Nu te-ngrijora as tare dle! Viespile rareori ataca si jefuiesc colonii.Cand efectuezi diferite munci la stupi fa-le mai repede si pe perioada aia mai redu urdinisul.Ai grija ca in Germania este interzisa omorarea lor-crezi ca nemtii sant stupizi?E posibil sa vezi ca-ti mai haleste vreo albina,dar nu-ti ataca colonia,si daca-mi aduc eu bine aminte exista si niste gratii pt stoparea accesului viespii;asta numai daca colonia e slaba .Colegii care numesc viespile daunatori le spun ca exista librarii online in care gasiti carti valoroase de ultima ora despre albine.Plata se face ramburs,deci d-le cu viespile poate fi o idee si pentru dstra ,caci ve-ti mai avea nelamuriri pe viitor.Mai bine e sa ajutati dstra decat sa ai nevoie de ajutor.Asta a fost o glumita!        

_______________________________________
proverbele 9;10
,,Teama de Iehova este inceputul intelepciunii,si cunoasterea Celui Preasfant este pricepere.,,

26-07-2009 17:59:12
   
unincepator
apicultor
Mesaj Privat

Din: de pe Tarnava mica
Inregistrat: 13-04-2008
Postari: 152

ghituica a scris:

Nu te-ngrijora as tare dle! Viespile rareori ataca si jefuiesc colonii.Cand efectuezi diferite munci la stupi fa-le mai repede si pe perioada aia mai redu urdinisul.Ai grija ca in Germania este interzisa omorarea lor-crezi ca nemtii sant stupizi?E posibil sa vezi ca-ti mai haleste vreo albina,dar nu-ti ataca colonia,si daca-mi aduc eu bine aminte exista si niste gratii pt stoparea accesului viespii;asta numai daca colonia e slaba .Colegii care numesc viespile daunatori le spun ca exista librarii online in care gasiti carti valoroase de ultima ora despre albine.Plata se face ramburs,deci d-le cu viespile poate fi o idee si pentru dstra ,caci ve-ti mai avea nelamuriri pe viitor.Mai bine e sa ajutati [dstra ]decat sa ai nevoie de ajutor.Asta a fost o glumita!        

prescurtat se scrie d-voastra.

Modificat de unincepator (11-09-2009 22:48:16)


11-09-2009 22:47:39
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: 25-09-2006
Postari: 5335
Anul acesta se pare ca viespii si-au facut rau de tot de cap. Au intrat in cabana, au gasit cateva sute de rame puse pentru iernat, si au facut prapad. In cabana corpurile au cedat de la caldura, s-au crapat, si au intrat viespii la ele. M-am bucurat ca nu au intrat albinele ca era jale.

12-09-2009 20:20:32
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL
Mesaj Privat

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: 25-09-2006
Postari: 5335
Capcana06-02-2010 08:03:14
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.
_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

07-02-2010 14:17:50
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.
_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

07-02-2010 14:19:31
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

alexclau a scris:

am in zidul casei (la nivelul podului) un cuib foarte mare de viespi. acum in perioada rece cand albinele sunt in cuib este "cules" in toi pentru viespi. Dati-mi o idee cum sa scap de ele!

multumesc

PS. Maine merg de dimineata (6.30) si le fac un tratament cu Varojet si pun 20 de picaturi de Varachet. Sper sa-i scap "de tot" de Varooa.  balasbebe a scris:

Cu picaturi nu ai nici o sansa. Cel mult ii scapi de paduchi. Pune o banda de sulf, intr-o tavita sa nu curga sulful. Poti mai usor si cu spray, dar nu-ti recomand. Sa nu viziteze albinele cuibul de viespi si sa te trezesti cu surprize.gica a scris:

Daca au o singura iesire o carpa imbibata cu benzina este suficient.Astupi urdinisu si gata.Le omoara vaporii de benzina.Sa stai cu focul mai departe.ioanpuiu a scris:

In entomologie se foloseshte cloroformul.Nu shtiu daca se mai gaseshte pe undeva
Ai grija sa un inspiri - nu te omoara,dar adormi langa eleviorel55 a scris:

Cel mai simplu : APA FIARTAproapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.balasbebe a scris:


proapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.

Seamana  cu gaunii romanesti ?
(lupul albinelor)?balasbebe a scris:


gica a scris:

Daca au o singura iesire o carpa imbibata cu benzina este suficient.Astupi urdinisu si gata.Le omoara vaporii de benzina.Sa stai cu focul mai departe.

Eu am acid formic. Oare ar fi bun?proapi a scris:


balasbebe a scris:


proapi a scris:

Stati sa vedeti cand va ajunge la noi si viespea asiatica (Vespa Velutina) care face ravagii in vest. Sa vedeti cum prinde albinele din zbor in fata urdinisului.
Se pare ca avanseaza cu mai mult de 100 Km/an in teritoriu.
Am sa pun niste poze.

Seamana  cu gaunii romanesti ?
(lupul albinelor)?


Este mai mic decat lupul albinelor si mai inchis la culoare. Este foarte rapace si agil, prinde albinele din zbor si le consuma decat toracele pe cand lupul albinelor consuma mai mult din rezervele de miere.

Se pare ca au intrat in Europa prin portul Bordeaux odata cu vasele de ceramica importate din China.

Are o inmultire exponentiala pentru ca depind de mediu si hrana. Nu se cunoaste cu exactitate cat poate migra in teritoriu, dar ne putem trezi si noi sa o avem mai repede decat ne asteptam.pupemea a scris:

Suna rau.
Da asta nu o mai venit pe linia ,"drumul Matasii"?
Io nu cred sa se stabilizeze sau sa se dezvolte atat cat sa devina o reala problema pentru Apis melifera din curtea noastra.Ca are si asta ...nashul lui.Ca frigul,ca o pasare, ca o planta ca ...pe guist, scapam noi si de asta.VsV a scris:

Este la fel ca lupul albinelor, de la noi, dar mai rauuu, am vazut ceva filmulete pe net,
30 de deaia , in 3 ore 30 000 de albine , macel curat.
Te doare sufletul...........danut a scris:

pulverizeaza motorina pe cuibul viespilor mor aproape instantaneu


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

07-02-2010 14:42:31
   
genutzu
apicultor
Mesaj Privat

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: 23-01-2007
Postari: 1033
Aceste animale au o extraordinara putere de supravietuire. Ma refer la viespi. Am sa dau un exemplu. Uite zilele astea am luat niste schele metalice de fara deci care au stat la temperaturi de - 28 grade cate au fost inregistrate pe termometrul meu acum vreo 10 zile si am facut o schela in interiorul i\unei sali de sport pentru a afce niste lucrari de intretinere al plafonului. In sala de sport evident erau in jur de 16-17 grade si ce credeti. m-am trezit cu sala de sport plina de viespi. Au rezistat in tevile de fier la -28 grade . Am prins peste 40 de viespi pe geamurile salii de sport!!!

07-02-2010 14:49:57
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

balasbebe a scris:

o capcana cu sirop de zahar , dar si putin otet
_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

09-02-2010 15:16:23
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059
Alta poza_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

09-02-2010 15:17:14
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

Lilic a scris:

capcanele date sunt bune dar ca sticla sa nu fie intunecatabalasbebe a scris:

De regula se pune putin otet pentru miros. Stiu de ce spui ca trebuie sticla sa fie tranpareta. Se presupune, ca viespi vor trage la lumina. Este posibil, si nu lipsit de importanta. Eu am folosit si sticle de bere bruna, si verzi, la fel si transparente. Nu am tinut cont de culoare. Important este sa se puna cat mai timpuriu, pana nu apare puietul, ca aunci nu se mai pot inlatura. Toamna viespi sunt folositori. Sparg boabele de struguri, iar albinele sug mustul. Totusi dupa ce se termina strugurii, viespii isi fac de cap in stupina.tibiku a scris:

nu exista pericolul sa fie atrase si albinele de capcana?kiloz a scris:

da intradevar mirosul otetului tine la distanta albinele dar tot cu succes putem folosi si sucuri de fructe fermentate , miere diluata si in prealabil fermentat ,bere sau din 2 componente facind un amestec si turnind in sticle sau in flacoane de plastic ,transparente sint mai eficiente --deasupra lichidului sa punem si 2-3 picaturi de ulei
  e bine sa fie instalate cit mai timpuriu si sa fie tinute chiar si in decembrie daca vremea asa de cald .
           folositi cu succesni_nacu a scris:

De timpuriu nu prea se dau la dulce, in prima parte a verii viespile sunt carnivore , ne scapa de tot felul de tantari,paianjeni si alte ....,pe la sfarsit de iunie incep a schimba meniul !pupemea a scris:

Si ce frumoasa e viespea.Pe bune.
Pe mine cand ma inteapa simnt altfel veninul.Are ceva aparte fata de albina.Nu doar mai intens dar si parca mai viu.Nu stiu cum sa ma explicAlecs a scris:

Si mie imi vine sa cant cand ma inteapa o viespe , ceva de genul: au, au ,au ,au ........dar pe notele de la melodia " Hora unirii "    . Acuma pe bune cre ca cel mai bun mijloc de a scapa de viespi e sa le distrungem cuiburile. Sant bune si capcanele dar cate intra in capcana si cate raman libere ! Si daca avem ghinionul sa iese din iarna familii ( de viespi ) puternice capcanele devin nesatisfacatoare. Cu toate acestea si eu le folosesc.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

09-02-2010 15:17:53
   
dorindafi
apicultor
Mesaj Privat

Din: novaci Gj
Inregistrat: 22-12-2009
Postari: 1283
VIESP. HOTEL S.A.
     incendiat_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

22-09-2010 13:41:25
   
dorindafi
apicultor
Mesaj Privat

Din: novaci Gj
Inregistrat: 22-12-2009
Postari: 1283
shi_______________________________________
NOROC si MIERE MULTA
   0763650092

22-09-2010 13:42:02
   
pngflorin
apicultor
Mesaj Privat

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: 21-09-2007
Postari: 3226
AM PB MARI CU VIESPILE.

capacane ?


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !

http://pngflorin.sunphoto.ro/

14-10-2010 14:20:50
   
daniel ciobanu
apicultor
Mesaj Privat

Din: craiova
Inregistrat: 26-01-2009
Postari: 982

Dila Daniel a scris:


gigi_malaianu a scris:

intr-o sticla punemapa cu zahar si o lingura de miere le amestecam bine si lasam in sticla doar jumatate din cantitate dupa care mai adaugam o lingura de otet.si o foto.

asta merge bine și la mine mai ales dimineața și seara cānd nu sunt albine , mai pun și carne īn sticlă și nu mai pun oțet cānd e răcoare


14-10-2010 14:25:58
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059

miti_lacri_laur a scris:

cum pot sa scap de viespi care au inceput sa dea tircoale la albinejenica67 a scris:

Incearca cu capcana, cum s-a mai discutat pe forum, dar parerea mea fa-ti o gratie antisoareci cu flexul, cu latimea de 6 mm sa poata intra numai albinele, sa nu incapa si viespiile prin ele, ca oricum sunt mai mari. Asta e idee proprie si nu am experimentat-o, ca nu am avut probleme, dar sunt mai sigur ca va functiona. Incearca si spune-ne si noua daca a dat rezultate.echo a scris:

La mine dezastru !!!!
anul asta a fost un atac de viespi incredibil. Rezultatul - 8 stupi distrusi complet, dintre care 5 erau familii puternince acum 2 luni, toti cu matci tinere de anul acesta.
Atacul nu este incet, gen furtiusag pasiv, ci extrem de violent cu un numar incredibil de mare de viespi.

Modul de atac - patrund in stup dimineata devreme cand albinele sunt inca in ghem (noptile fiind reci) si fac dezastru. Peste zi atacul continua prin lupte cu albinele, chir si cu urdinisul redus la 1 cm

Capcanele (am 2 in stupina) sunt absolut o gluma, nefiind eficace. Am folosit cu o eficienta ridicata, sticle de 1/2, umplute mai putin de jumatate cu sirop si protofil. Intr-o singura zi sticlele aproape ca se umpleau cu viespi inecate.

Se vede clar in toata stupina ca stupii au fost afectati de aceste atacuri si la ceilalti stupari din zona aceeasi situatie. O posibila explicatie ar fi faptul  anul acesta nu s-au facut struguri deloc in zona si viespile nu au ce manca. Oricum un atac de o asemenea intensitate nu am vazut niciodata, acum imi fac serioase probleme despre cum voi iesi din iarna...romikele a scris:

Si la mine e o situatie similara. Deja doi roi tomnatici pe 4 rame au fost lichidati, iar atacul continua.
Capcanele nu pot face fata deocamdata...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

15-10-2010 10:36:31
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
Un exemplu  - viespi adunate pe un hranitor de urdinis la un Warre, dupa miros, gol fiind._______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

19-10-2010 15:47:04
   
Dila Daniel
Moderator
Mesaj Privat

Din: Craiova
Inregistrat: 13-09-2005
Postari: 3059
06-10-2010

ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!dorindafi a scris:


ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!


       shi la mine se intampla cam la fel dar fiind timpul rece le avantajaza pe viespii care sunt mai rezistente la frig indiferent de puterea familieiMStoica a scris:

Am incercat si eu capcana din pet pentru viespi duminica. In 15-20 minute 3 albine zero viespi. O singura viespe a dat cateva rotocoale dar fara a cadea in capcana. Am pus un amestec de miere si otet.
Dupa salvarea albinelor, am renuntat la "capcana pentru viespi"...dorindafi a scris:


MStoica a scris:

Am incercat si eu capcana din pet pentru viespi duminica. In 15-20 minute 3 albine zero viespi. O singura viespe a dat cateva rotocoale dar fara a cadea in capcana. Am pus un amestec de miere si otet.
Dupa salvarea albinelor, am renuntat la "capcana pentru viespi"...

pai la ce ai pus otzet
      ai vrut sa le droghezi
  la mine a dat roade , daca ai vazut am neutralizat shi un viespar care mi-a facut mult rau dar problema e ca a aparut altul care nu shtiu unde eromikele a scris:

Otetul are rolul de a respinge albinele. Preferabil e sa fie otet de alimentara, nu fabricat in casa.
Cat timp capcana e pe pozitii, nu trebuie stat in preajma ei, viespile sunt smechere...
E mult pana pica 2-3, dupa aceea se vede efectul.
Zilnic trebuie agitata, pentru ca peretii sa fie umectati.
Pentru a mari eficienta se practica un orificiu de marimea unei monede in treimea superioara.MStoica a scris:


dorindafi a scris:


pai la ce ai pus otzet
      ai vrut sa le droghezi


de inimos.  (cel mai antipatic smiley pe care mi-a fost dat sa il intalnesc, nu stiu de ce...)

combinatia miere+otet a fost cea mai des intalnita recomandare pe forum. Cum nu era vorba de construitul vreunei rachete, am luat-o ca atare. Adica am luat-o de bunadorindafi a scris:


la mine a dat roade , daca ai vazut am neutralizat shi un viespar care mi-a facut mult rau dar problema e ca a aparut altul care nu shtiu unde e

am neutralizat si eu vreo 30. Cuiburi o idee mai mici decat podul palmei. In podul unei case nelocuite de cca 7 ani, o facla face minuni. Facla=pe un lemn infasurata la unul din capete o banda textila imbibata in ceara(asta in lipsa unei lampi cu buteilie de gaz. Intre timp problema rezolvata). Nici gratarul lui cocosatu' nu sfaraie asaMStoica a scris:


romikele a scris:

Otetul are rolul de a respinge albinele. Preferabil e sa fie otet de alimentara, nu fabricat in casa.
Cat timp capcana e pe pozitii, nu trebuie stat in preajma ei, viespile sunt smechere...
E mult pana pica 2-3, dupa aceea se vede efectul.
Zilnic trebuie agitata, pentru ca peretii sa fie umectati.
Pentru a mari eficienta se practica un orificiu de marimea unei monede in treimea superioara.


Am folosit otet alimentar(otet de Topoloveni. the best off in materie de muraturi. l-am cautat 2 saptamani. mai mai sa ma ia sotia la bataie din cauza de lipsa de succes...)
Sincer am cam pandit-o(pe capcana). Urmaream de la o distanta de 2-3 metri si din cand in cand mai trimiteam smurdul dupa o albina...
Stiind ca multi apicultori folosesc otetul pe maini pentru a evita intepaturile m-am gandit ca nu vor da buzna albinele. Socoteala de acasa.

Agitatul zilnic este eliminatoriu. Trec pe la ele doar o data pe saptamana. Oricum a avut succes, doar ca nu la specia vizata.

Am taiat un pet la o treime in partea superioara. Partea de sus am introdus-o in partea de jos cu orificiul pentru dop catre interior. Apoi prinsa in trei puncte cu o sarma din metal si agatata in fata stupului la cca 2 m. (e posibil sa fi gresit aici pe directia de zbor a albinelor pentru ca era singurul loc unde o puteam agata)seaquest a scris:

ma bag si io ca musca in lapte.

pe vapor se folosea o capcana din pet pt carcalaci,zat de cafea cu o lingurita de zahar si pereti interiori unsi cu ulei de masa petul taiat de la jumate nu o merge si la viespi?beleaua este sa nu fie atrasa si albina.petul in cazul vespilor lasat cu orificiu.proapis13 a scris:

Astazi am reinnoit pet-urile anti-viespi lucru ce-l repet la 2 saptamani
Se dau 3-4 gauri cat sa intre viespea in treimea superioara a petului
separat se face solutzia din 1 ligura mire/zahar 100ml apa 1 lingura otet
pentru fiecare recipient
In acesta perioada le agatz sub suportzii la stupi deoarece nu iau apa de
la ploi
suportzii sunt la 50cm de sol
cateva sute pe sharja e norma
salve victor s a scris:


ek90 a scris:

Salutare! Am si o problema cu doi stupi si anume ca acei stupi sunt atacati de viespi. Ciudat este ca albinele nu mai reactioneaza foarte violent cand o viaspa este pe urdinis, chiar unele viespi reusesc sa patrunda in stup. Am desfacut podisorul si pe una din rame erau vreo 3-4 viespi ce se miscau nestingherite printre albine. Se poate intampla asa pentru ca viespile au luat mirosul albinelor si acestea nu le mai recunosc ca si dusmani? Va rog frumos ajutati-ma pentru ca nu am idee cum sa scap de intrusi. Multumesc!

verifica existenta matcii...mai mult ca sigur este un stup orfan...ek90 a scris:

Am umblat sambata la ei si nu prea mai erau viespi prin interior, puiet nu mai aveau, miere aveau destula cu exceptia unuia caruia i-am mai pus doua rame de la cei mai puternici. Dupa matci nu m-am uitat foarte atent pentru ca nu vroiam sa expun albinele prea mult la frig. Am vazut ca fagurii de la margini sunt putin mai albiciosi fata de ceilalti (am banuit ca e mucegai si am incercat sa dau cu degetul peste fagure, dar nu se curata, presupun ca asa reactioneaza cera la temperaturi scazute pentru ca noaptea au fost -2C). O alta problema o am in legatura cu restrangerea cuibului (am incercat eu cat de cat, dar nu stiu daca este bine). Am descapacit si pus dupa diafragma fagurii cu celule de trantor si cei deformati care contineau putine provizii, in cuib am incercat sa las faguri inchisi la culoare (am inteles ca tin caldura mai bine). La un stup ce avea 12 rame l-am lasat cu 8, in medie am scos de la fiecare stup cate 3-4 rame, am acoperit podisorul cu presuri, carton de ambalaj si in capac am pus polistiren. De ce mai trebuie sa tin cont la restrangerea cuibului ca nu sunt convins ca am facut totul bine fiind prima iarna peste care sper sa trec cu bine. Multumesc pentru sfaturile oferite!dorindafi a scris:

nu matca e problema ci temperatura scazuta care le avantajeaja pe viespii fiind mai rezistente.unalt factor poate fi fam slaba,rame cu miere dupa diafragma [pana la ele viziteaza cuibul prima data ].
  in unele fam. de la mine pana in unificare asha am vazutlivyuc a scris:

Si eu ma confrunt cu un atac masiv al viespilor.Am 2 stupi orizontali slabiti si dimineata cand inca este rece pentru albine ,ataca viespile.Am stat langa urdinis si in jumatate de ora am reusit sa omor cca. 30 bucati cu o placa din plastic subtire.Urdinisul este redus la 2 intrari(gratie metalica) si am postat o bucata de geam in fata(vad ca nu deranjeaza viespile).Culmea este ca am si un stup vertical puternic ,dar pana se dezmortesc albinele si aici am observat viespii circuland pe urdinis.
Azi am dat cu pensula pe stup in apropierea urdinisului cu motorina si sper ca asta sa respinga alte viespii.dorindafi a scris:


livyuc a scris:

Si eu ma confrunt cu un atac masiv al viespilor.Am 2 stupi orizontali slabiti si dimineata cand inca este rece pentru albine ,ataca viespile.Am stat langa urdinis si in jumatate de ora am reusit sa omor cca. 30 bucati cu o placa din plastic subtire.Urdinisul este redus la 2 intrari(gratie metalica) si am postat o bucata de geam in fata(vad ca nu deranjeaza viespile).Culmea este ca am si un stup vertical puternic ,dar pana se dezmortesc albinele si aici am observat viespii circuland pe urdinis.
Azi am dat cu pensula pe stup in apropierea urdinisului cu motorina si sper ca asta sa respinga alte viespii.

tot vor intra.nelucomro a scris:

vreau sa va zic si eu o metoda foarte utila invatata de la bunicul meu care in fiecare an imi aduce multe roade, si este vorba de o capcana efectuata dintr-un borcan de 800 sau mai mic in care se adauga sirop de menta sau alte flori deoarece este aromat , aproximativ 2 cm pe fundul lui si acum ce este cel mai important: taiem dintr-o sticla de plastic partea superioara care se v-a pune fara capac in borcan cu partea dopului in jos.

   Eu tot la o saptamana aruncam cate o jumatate de borcan de viespi si alte musculite.
   Si nu am doar un borca, La 46 de stupi am 12 borcane diseminate pe lazi. Intradevar mai intra si cate una - doua albine dar dupa acelea nu imi pare rau deoarece sunt posibile HOATE. fAcand asta am ramas cu foarte putini viespi in zona stupinei mele. BAFTA.......


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

12-11-2010 11:30:56
   
victor s
apicultor
Mesaj Privat

Din: ploiesti
Inregistrat: 12-04-2010
Postari: 1044
o bucatzica de burete imbibat cu otzet alimentar, optional si fagure cu miere decapacita, stropita cu acelasi otzet, este un magnet curat pt viespi..._______________________________________
http://victors.sunphoto.ro
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

12-11-2010 13:43:42
   
victor s
apicultor
Mesaj Privat

Din: ploiesti
Inregistrat: 12-04-2010
Postari: 1044
toata aceasta cobinatzie, bagata in capcana pt viespi..._______________________________________
http://victors.sunphoto.ro
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

12-11-2010 13:48:45
   
echo
apicultor
Mesaj Privat

Din: Magurele - Ilfov
Inregistrat: 19-03-2008
Postari: 730
asta mi se pare mie cel mai simplu si eficient mod de a lupta contra lor....
eu am pus pana la urma sticle simple, sirop cu ceva Protofil si rezultatul a fost bun, dar sistemul de mai jos mi se pare mai eficient.
Anul viitor umplu stupina cu asa ceva ca anul asta am "platit" foarte scump ...

Multumiri colegului pt impartasirea ideii :


_______________________________________
Daca votul ar fi putut schimba ceva, ar fi fost demult interzis...

12-11-2010 14:12:46
   
victor s
apicultor
Mesaj Privat

Din: ploiesti
Inregistrat: 12-04-2010
Postari: 1044
fff educativ filmuletzul....extraordinar de simplu...si cand te gandesti ca eu am dat o caciula de bani pe capcana....
multumiri si toate cele bune...


_______________________________________
http://victors.sunphoto.ro
aceeasi apa care misca moara, o si distruge

12-11-2010 14:30:40
   
Pagini:  1 2 3    
Mergi la
Forum Gratuit


 Termeni si conditii . Confidentialitate