APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
beatrice17
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE / Intrebare despre viespi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
rebeccamohl
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
Am nevoie de putin ajutor. Azi dimineata am avut o surpriza, nu stiu in ce masura este placuta sau nu, de aceea apelez la ajutorul cunoscatorilor. Intr-una din camere, in spatele usii de la sifonier am descoperit un cocon de viespi, de fapt nu unul ci patru. Spun cocon ca urmare a ceea ce am gasit pe net legat de viespi, nu sunt convinsa ca informatia este corecta. Unul dintre ele, al patrulea in ordinea asezarii de la stanga la dreapta este maro inchis, celelalte trei sunt albe. Am auzit si alte dati un zumzait dar nu prea am bagat in seama. In timp ce studiam, am fugit sa iau aparatul sa fac niste poze si cand m-am intors, o viespe era asezata pe cocoane si a zburat afara pe geam, cu destula precizie, in sensul ca nu prea s-a invartit prin camera, parea sa stie iesirea. Pisica mea, ca aparuse si ea intre timp, nu parea foarte stresata de situatie, ceea ce e destul de ciudat pentru ca ea ataca toate insectele zburatoare din casa. Nu stiu sa spun daca viespea iesise din gaoacele alea sau daca venise pe fereastra in timpul in care am luat eu aparatul. Viespea, ca am apucat s-o vad pana la urma nu pare a fi o viespe obisnuita (cu care sunt familiarizata de pe vremea cand eram copil) este mai mare decat acelea si are niste picioare foarte lungi care atarna cumva in timpul zborului.
Acum, intrebarile mele sunt de fapt nelamuriri ce decurg din povestirea de mai sus. Am atasat o poza in care se vad gaoacele respective. Intrebarea este ce sunt ele de fapt si de ce una este maro, celelalte albe? Din ce sunt ele facute? Cand au fost ele depuse acolo pentru ca eu saptamanal sterg dulapul cu solutie si chiar nu am observat niciodata nimic? Daca le aspir cuiburile alea se mai intorc viespile? Sa le aspir cuiburile sau sa le las in pace si pentru cat timp de acum incolo ca ma cam tem sa nu ma intepe pe mine sau pe pisica? De ce au ales un sifonier sa se localizeze cu apartamentele lor? Ce fel de viespe e? Cam asta e... ma rog, mai am multe intrebari dar am zis sa nu devin chiar super enervanta cu aceasta curiozitate!  =D
  Multumesc anticipat celui care va avea rabdarea necesara pentru a-mi lamuri misterul. Cu mult drag si recunostinta, Rebecca Mohl! 

intrebare despre viespi nevoie putin ajutor. azi dimineata avut surpriza, stiu masura este placuta

33.3KB


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Acele cuiburi sunt facute din material cum ar fi PFL-ul, sau la nevoie din ceva hartie. Mai pe romaneste celuloza. Fiind 4 cuiburi, fiecare a avut o alta locatie din care sa-si poata face cuibul.
Putin spay de muste, sau gndaci le face rau. Trebuie dat seara tarziu sa-i prinzi pe toti.
Daca nu vrei sa-i otravesti, eu nici nu am vrut sa-ti spun, este bine doar sa le strici cuibul, ei vor intelege si se vor descurca in alta parte.
Tot ce este dat in natura este bine sa fie lasati sa traiasca in simbioza. Sunt dupa cate se pare cam periculosi la intepaturi. Pot sa si atace cand le strici cuibul. Ar trebui folosita o masca de stupar, sau ceva protectie. Eu nu sunt alergic, dar ma feresc de intepaturi. Dor foarte rau.


pus acum 14 ani
   
rebeccamohl
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
Later edit: Nu m-am putut abtine si le-am dat jos cu ajutorul unui pix. Cocoanele respective sunt gri si par a fi facute din nisip. Inauntru lor SURPRIZA!!! Plin de paianjeni. Unii mai mari, altii mai mici. Zeci de paianjeni, cei micuti sunt alb cu negru, par punctati! Nu stiu sigur daca respectivele chestii punctate erau de fapt viespi ca erau super micute! Ultimul cocon, cel care in prima poza parea maro era gol, de aici am dedus ca tocmai il construia respectiva viespe pe care eu am vazut-o. Problema este ca nu stiu daca e bine sa dau cu spray anti insecte, nu de alta dar si pisica mai urca la dulap si sta gura casca sa vada daca sunt hainele sau nu asezate regulamentar deci nu vreau sa ii periclitez sanatatea sau mai stiu eu ce. Ma intreb acum daca se vor intoarce, pentru ca geamul e permament deschis, tot din cauza de pisica, pentru ca ea trebuie sa se plimbe zilnic pe acoperis (stau la mansarda) si nu sunt sanse sa o fac sa priceapa ca geamul ar trebui tinut inchis o vreme. Apoi, evident ca iar am nelamuriri. Viespea si-a depus ouale in paianjen, asta am priceput dar de ce ultimul cocon era gol? Urma sa aduca un paianjen nou in el? De ce erau atatia paianjeni mici si de ce erau toti morti? Coconul ala il aduce gata construit si-l lipeste cu saliva la intamplare sau stabileste locul in care vrea sa depuna si apoi aduce materiale in timp, ca pasarile?
  Sper sa gasesc raspunsuri la intrebari ca sunt macinata de curiozitate! Va multumesc inca o data, cu drag, Rebecca Mohl. 

intrebare despre viespi later edit: m-am putut abtine le-am dat jos ajutorul unui pix. cocoanele

24.7KB


pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Specia aceea de viespe este solitara, adica nu traieste in familii. Coconii aceia ii cladeste singura din noroi(lut), dupa care aduce in ei paianjeni pina ii umple, apoi depune un singur ou intr-un cocon. Paianjenii sint intepati de catre viespe dar nu sint morti, doar paralizati, astfel larva de viespe va avea hrana proaspata si suficienta sa ajunga la maturitate.  Aceste viespi nu sint agresive, nu ataca. Eu am avut anul trecut in garaj si le-am lasat sa traiasca. Cam in 3 sapt. iese viespea tinara din cocon si pleaca definitiv.

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
malebee
apicultor

Din: Bucuresti - Calugareni GR
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 446
Interesanta povestea cu viespea solitara ... As fi spus ca intr-un cocon atat de mic nu poate treai o colonie de viespi...si nu as fi gresit , dar povestea cu paianjenii pe post de hrana ...e chiar interesanta !
Deci pisica nu este in pericol !
Cele bune !

Modificat de malebee (acum 14 ani)


_______________________________________
Nu fii preocupat de evitarea tentatiilor ... va veni o varsta la care te vor ocoli ele pe tine !

pus acum 14 ani
   
rebeccamohl
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
Of, daca stiam le lasam in pace. Nu degeaba se zice 'curiosity killed the cat'...  Data viitoare voi stii, ce sa zic?! Multumesc frumos pentru raspunsuri! 

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Dar despre viespea galicola a trandafirului salbatic (maces) ati auzit? Are doar 4 mm lungime -cam cit un tintar- si o culoare metalizata cu irizatii rosii, albastre si verzi-cea mai frumoasa insecta din cite am vazut. Daca ati observat cocoloasele acelea paroase de pe crengile de maces, la inceput verzi apoi maronii, ele adapostesc si hranesc aceste mici viespi. Viespea adulta are un ovipozitor lung cu care strapunge coaja ramurii de maces si isi depune ouale-pina la 20-25. Macesul dezvolta acele formatiuni tumorale numite gale, care vor servi ca adapost si hrana din seva macesului pentru noua generatie de viespi.

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
rebeccamohl
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 4
Noutati! Dupa cum am si presupus de fapt, viespea s-a intors. Rapid si-a mai facut un cocon, nu stiu insa cum a putut intra in dulap ca am inchis usile. Cert este ca l-a asezat ostentativ putin mai in interior pentru a ne transmite subtil ca mai are de adus si alte casute pentru copilasii ei. Noi ne-am resemnat si am acceptat noul animal de casa, aseara chiar i-am urat 'noapte buna'. Daca ziceti ca nu-i agresiva o s-o pastram, ce sa facem?! Probabil i-i drag si ei de noi de s-a intors. Mai am o curiozitate daca se poate, cum se numeste respectiva viespe, din ce specie face parte? Va multumesc, pentru a nu stiu cata oara! 

pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Da, cate bordeie atatea obiceie.
Mai bine albine in casa decat viespi.

Modificat de AndreiRN (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator



Poza

intrebare despre viespi poza

29.8KB


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la