APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ElizaElizaiubi
Femeie
23 ani
Satu Mare
cauta Barbat
23 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Familii/matci neroitoare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
As vrea sa va rog sa spuneti ce stiti despre existenta de FAMILII CARE NU INTRA IN FRIGURILE ROITULUI CHIAR DACA AU TOATE CONDITIILE PENTRU ASTA, SE DEZVOLTA SI PRODUC TOTUSI FOARTE BINE si schimba matca linistit. Sau eventual despre slabirea acestui instinct si cum se manifesta el cand este slabit. Care ar fi bazele genetice ale instinctului, transmiterea si posibilitatile de "atacare" a lui prin selectie.
Am tot citit de aceasta posibilitate. Ar fi interesant de gasit aceste gene in populatii si de multiplicat si de pus in valoare acest posibil bagaj genetic. Dar mai intai sa vedem daca avem si material- fizic de la ce sa pornim munca de selectie. (indiferent daca rasa la care apare caracterul asta se numeste Carpatina, Carnica, Buckfast sau africana sau sovietica
) -Hai sa nu facem atat caz de patriotisme patetice si de conservatorism.
Se pare ca avem gene grozave pe teritoriul Romaniei, dar nu suntem in stare sa facem deloc ceva inchegat si sa scoatem o rasa indiferent la ce specie ar fi asta, in timp ce altii pot.


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
Sunt de acord cu ce ai spus ... numai ca asemenea familii sunt destul de rare si sunt intalnite numai in anumite zone (procent mai mare:  Maramures, si in special in zonele montane unde, dupa spusele unor apicultori familiile de albine au nevoie de o populatie mai numeroasa pt a supravetui pe timpul iernii, si de acceea roiesc numai in cazul in care ajung la populatii foarte mari (cat ??  ... nu exista date din cate stiu eu) in rest ele isi schimba matcile constant, in multe cazuri chiar anual.)
Eu am cumparat acum 5 ani 2 roi  si 1 failie cu astfel de matci si in combinatie cu albinele care le aveam deja a iesit ceva bun ... zic eu ..


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
O problema este daca aceste familii sunt tinute in populatii inchise. de aceea unii apicultori recomanda ca astfel de familii sa fie tinute alaturi de celelalte familii iar matcile care se cresc pt formarea de noi familii sau schimbarea de matci sa fie produse de la ambele "tipuri" de albine.

In Romania singurele matci crescute pt comercializare care prezinta acest fenomen provin de la statiunea Poieni (Iasi) dar se pare ca desi prezinta acest fenomen (de aceea in trecut au fost exportate in Germania si alte tari) ... in proportie variabila    au unele neajunsuri:
- primul ar fi ca sunt matci din care daca se cresc alte matci acestea nu vor prezenta aceleasi insusiri ( ... desi cei de acolo nu spun .. ei cresc hibrizi obtinuti prin incrucisarea unor populatii  de  carpatine diferite ca origine ... acum 30 de ani .. cred bunicul meu a vandut statiunii poieni catva familii .. asa s-a format statiunea ... au cumparat familii din mai multe zone .. familii care "oficial" erau recordiste in stupinele de unde au provenit si au fost selectionate .. si s-a ajuns la ... ce este acum ... )

Parearea mea este ca trebuie sa se faca  un studiu a impactului cresterii  acestor populatii de albine atat in populatii inchise cat si in populatii deschise schimbului de material genetic.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



instinctul de roire este caracterizat de o ponta intensa din partea matcii si de populatii numeroase,pe cand anecbalia este caracterizata de o ponta medie,si de populatii asemenea.

        desi sant din valcea,am avut interferente cu maramuresul pe plan apicol inclusiv de la inceputul facultatii.am batut valea izei si viseului,marei si cosaului,am fost si in muntii maramuresului si am trecut prin ei granita la ucrainieni,in tot acest timp cunoscand fel de fel de stupari si am ajuns la urmatoarea concluzie referitor la fenomenul apicol :

         rasa de albine este caracterizata de un instinct de roire accentuat,dezvolta populatii mari,si da o productie de nectar medie.nici pe departe nu mai putem vorbi de puritate genetica,ca nici unde,de altfel,aici fiind adusa albina caucaziana,italiana si carnioliana in procente destul de mari.stiu chiar un apicultor de pe valea izei care are o stupina formata 80% din ligustica.mai nou,de cativa ani,renumitul buckfast a patruns si pe aceste plaiuri.nu fac aici patriotism,ci o privire cat de cat detaliata asupra a ceea ce exista la ora actuala acolo.

         am fost si in stupine izolate,pe dealuri,in munti,unde accesul se facea pe un drum de caruta,si am vazut si mult-laudatele populatii de albine izolate,cu albina neagra,mare,dar....roitoare,din pacate.am discutat cu oamenii,si mi-am dat seama ca aceasta zona are un potential foarte slab apicol,datorita climei reci si umede,primaverilor tarzii si verilor scurte si racoroase.ca o curiozitate,acum 150 de ani,in muntii maramuresului,zona Borsa-Viseu-Prislop oamenii nu stiau cum arata o albina.maramuresenii la baza au fos taietori de lemne,si mai putin agricultori,apicultura la ei este o "specialitate" moderna.totusi aveau si ei miere,din scorburile copacilor sau din pamant ,"de bondalai",cum i se spune si in zilele noastre,de bondari adica.

          mai mult ca sigur ca la baza a existat si aici un fond genetic valoros,dar prin inmultirea prin roi naturali,prin incrucisari repetate si fara ratiune,s-a degradat foarte mult.personal,am cumparat 4 familii de albine din patru zone diferite ale judetului tocmai pentru avedea de ce sant in stare in vara anului 2003.anul urmator le-am schimbat matcile la absolut toate,din urmatorul considerent:

           depozitau nectarul pe ramele laterale,pe care le si umpleau,de altfel

           pe ramele de cuib nu faceau deloc coronite de miere,erau ouate din leatz in leatz

           una sau doua familii,mai generoase puneau in cuib miere pe colturile fagurelui,in rest puiet in nestire

           productie slaba in comparatie cu familiile mele de la valcea,care erau si mai reduse populational

           roitoare,fratilor,mi-au roit intr-un an de doua ori,cu rame goale in cuib si foi artificiale in magazie

            nu vreau sa va influentez,dar este parerea mea verificata pe propria piele si nu auzita de x sau de la y.


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
oooh da! interminabila problema a matcilor din botci de roire sau dei nroi naturali!
Da sa revenim la ale noastre: eu sunt bucuros ca fenomenul e posibil si exista. Si daca e posibil, indiscutabil va aparea prin selectie sau spontan in diferite grade de manifestare chiar prin populatii de albine roitoare. Dar este dezavantajat in reproductie (chiar daca e dorit) pentru ca asemenea stupi nu se multiplica decat ajutati/fortati de om, astrfel deca-s sporadici si nebagati in seama dispar. Si sa nu credeti ca o asemenea matca, daca se imperecheaza la intamplare va da produsi care sa semene doar pe mama.


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Un anume caracter, nu se va manifesta la o urmatoare generatie decat daca ambii parinti il au, si nici atunci matcile produse nu vor fi uniforme, va rezulta toata gama de tipuri (de la roitoare, la neroitoare si chiar la variante cu caracter mai bun si mai bine fixat decat la formele parentale - asa-i genetica), dar vor fi destul de multe care sa pastreze caracterul si din acestea trebuiesc selectate cele mai bune si repeteta  multiplicarea din ele cu trantori din familii de ceeasi valoare, si dupa cateva generetii abia putem trage concluzii si vedea cat de bine este fixat un caracter(aici-cel de neroitor)
Nici intr-un caz o astfel de familie palsata intr-o stupina roitoare si fara o inmultire hotarata (daca se poate cu fecundare dirijata cu trantori de aceesi valoare)nu va pastra genele, ci le va pierde in "oceanul" de gene nedorite.
Si daca nu schimbam matcile la roii naturali, lucram degeaba la selectie, pt ca cele roitoare ne vor coplesi numeric, vor ocupa spatiul si ale noastre, mai linistite nu vor putea domina numeric niciodata.


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Dar mai pun problema si din alt punct de vedere: Cat din acest caracter este determinat genetic (eu cred ca e posibil sa fie determinat in mare masura) si cat e determinat de diferiti factori din mediu sau micromediu/stup si tehologii?
Care este mecanismul si rata de transmitere a lui la viitoarele generatii si cate perechi de gene sunt implicate?
(albinele de munte din Maramures transferate la campie roiesc sau nu?, cate generatii?)
Raspunsul il putem afla cat de cat si indirect prin marturii ale observatiilor pe viu. De asta va reog sa povestiti DACA ATI VAZUT ASTFEL DE COLONII, CE TENDINTE AVEAU, CE S-A INTAMPLAT CU ELE IN TIMP, DUPA MAI MULTE GENERATII DE MATCI, DACA TOTUSI AU ROIT- IN CE CONDITII?, CUM ARATAU ROII SI CUM "ARATAU" FAMILIILE DUPA ROIT SI IN CAT RIMP SI-AU REVENIT LA PUTEREA MAXIMA?
Este interesant daca se transmite caracterul acesta(sau dispare odata cu matca) si cat de greu si cat de bine poate fi fixat intr-o populatie.

Se poate accepta ideea si de slabire gradata a instinctului de roire pana la disparitie, dar cat de stabil este la o familie de acest stadiu "intremadiar" caracterul dobandit.


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Eu ma bucur ca fenomenul exista si nu umblu dupa miraje si himere ca alchimistii. si ca pot pleca de la ceva palpabil.
Sunt hotarat (si nu sunt singur) sa ma ocup de acest fenomen si CAUT DECI CONCRET SURSE DE MATCI NEROITOARE, chiar va rog sa imi aduceti la cunostinta daca stiti asa ceva.
De asemenea m-as bucura sa mai port discutii cu oameni interesati de subiect sau sa aflu ca cineva mai lucreaza in paralel la aceeasi idee.

In genetica, daca prinzi un caracter bun e bine sa-i crezi sansa sa se multiplice bine si la calitate maxima, iar apoi sa-l supui muncii de selectie, nu sa-l pierzi din mana.


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
maximus .... albinele carpatine nu au un instinct de roire accentuat ... doar apicultorii sunt mai priceputi sau mai putin priceputi in a combate si preveni roitul ... ca exemplu: albinele africane roiesc de 3-5 ori sau chiar mai mult/ an (si conditiile de acolo sunt altfel  ...clima ..) pe cand la carapatine procentul este sub 20% si are loc cu precadere la apicultorii incepatori, cei care nu au timp suficient sa se ocupe de toate familiile sau la cei prea mandri pt a invata de la altii (cred ca intra tot la incepatori);   

"instinctul de roire este caracterizat de o ponta intensa din partea matcii si de populatii numeroase,pe cand anecbalia este caracterizata de o ponta medie,si de populatii asemenea"    -      maximus ..... practica a demonstrat ca nu este asa, ... personal in fiecare an am familii care iunie - iulie ajung la 4 corpuri me, si nu cred ca se intampla pt ca matcile au ponta medie, este adevarat ca nu este recomandabil mentinerea numai a familiilor care  au aceasta insusire din cateva motive, dar gandeste-te ca daca ai 100 de familii care isi schimba singure matcile si nu roiesc in timpul in care tu trebuie sa faci roi artificiali sau sa combati frigurile roitului poti intretine alte familii ... daca tot vorbim de productivitatea muncii si necesitatea de a creste numarul de familii.

... parerea mea ...  fiecare face ce vrea.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
cristi x
apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 404
x

Modificat de cristi x (acum 17 ani)


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
cristi .. nu ai posibilitatea sa infiintezi in zona sau sa deplasezi familiile la culesuri de intretinere ?

_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
[jonny_it]
"practica a demonstrat ca nu este asa, ... personal in fiecare an am familii care iunie - iulie ajung la 4 corpuri me, si nu cred ca se intampla pt ca matcile au ponta medie, este adevarat ca nu este recomandabil mentinerea numai a familiilor care  au aceasta insusire din cateva motive,
dar gandeste-te ca daca ai 100 de familii care isi schimba singure matcile si nu roiesc in timpul in care tu trebuie sa faci roi artificiali sau sa combati frigurile roitului poti intretine alte familii ... daca tot vorbim de productivitatea muncii si necesitatea de a creste numarul de familii.

Imi place ce scrii si cum gandesti. De cati ani lucrezi pana ai reusit sa obtii lipsa roirii? Practici pastoralul?


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Lucky5strike si axor ziceau ca au avut stupi pe care i-au inghesuit ca sa intre in friguri si n-au intrat. Ii invit sa ne dea mai multe detalii. Ce alte calitati au stupii? si daca au tinut in continuare evidenta cu ce s-a intamplat in continuare cu matcile fiice ale lor. Se pare ca acesta e tipul de stup ce trebue selectat si inmultit!
  Si inca ceva, Jonny_it: Daca nu te deranjeaza si nu-s indiscret, in ce zona ai stupii?


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
sunt apicultor de 9 ani. am albinele undeva pe valea Bistritei.  lipsa roirii daca se poate spune asa nu am otinut-o eu... am cumparat familii si matci din mai multe zone si de la mai multi apicultori si ... au ajuns si pe la mine astfel de albine ... selectie fac de doar 5 ani .. asa ca nu cred ca am adus consolidari genetice semnificative )   ideea este ca am unde sa fac imperecheri controlate .. fara "urma" de trantor strain .... parerea mea este ca tipul de stup + metoda de lucru influenteaza covarsitor intrarea in frigurile roitului, si sa nu uitam si zona cu tot ce include ea (cristi x)

Modificat de jonny_it (acum 18 ani)


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Deocamdata si eu sunt in stadiul de a combete roitul tehnologic si sa fiu ajutat sau nu de timp sau zona (depinde si de an), si tare fain imi prind familiile cu instinct mai slabit pe care le-am obtinut in timp.
Nu m-ar deranja sa am de-alea de care sa nu ma stresez ca daca se blocheaza sau se suprapopuleaza intra in a 2-a zi in friguri si nu le mai scot sau pierd timp si ma chinui, iar in final tot roiesc o buna parte.
Eu te felicit, Jonny_it pentru ca ai vazut avantajele locului tau si te sti folosi de ele.

Eu si inca 2-3 prieteni suntem in stadiul de a cauta familii si matci bune pentru a cumpara de la mai multi apicultori (nu conteaza din ce zone) asa cum ai facut tu mai inainte.         Oricum cred ca izolat cum e, material genetic exista(chiar tu comfirmi ca ai gasit), doar cautat trebuie.

Tare fain ar fi ca mai multi sa se fi ocupat de astfel de selectii si imperecheri, sau ca macar de acum incolo sa le intre in cap ideea asta si sa se puna pe treaba mai multi in paralel si in mai multe zone.  ...Si fain ar fi sa auzim ce stiu si ce au obtinut din experienta lor.                                                        Cu bine!


pus acum 18 ani
   
Dani Popovici
apicultor

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 753
Alllloooo!
Eu vorbesc singur???!!!!

Aveti experientza si nu sunteti in stare sa raspundetzi nicicum la ce va intreb??!!
(doar vreo 2-3, si aia pe sfert)

nu credeam ca romanii (se lauda cu 3000 de ani de albinarit) pot fi asa inapoi[atzi] in domeniu


pus acum 18 ani
   
cristi x
apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 404
x

Modificat de cristi x (acum 17 ani)


pus acum 18 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
eu zic ca nu conteaza matcile, utilajele, etc, ... daca ai productie buna si de calitate = profit .... degeaba esti mare  specialist daca nu te ajuta zona, sau ai utilaje daca nu stii sa le folosesti .........  si chiar daca esti bun apicultor si obtii miere de calitate tot sarac o sa fii daca nu stii sa-ti promovezi produsele.  ... parerea mea de specialist 

_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 18 ani
   
pirelco
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 254
Oameni buni..
Am avut sansa sa cunosc un apicultor din italia care are 1200 de familii de albine cu 300 facea bio  iar cu restul apicultura conventionala. Am fost la el in iunie 2004 si am ramas cu gura cascata cum facea omul selectia si imperecherea matcilor... Fratilor suntem departeeee...
in mare
- avea 15- 20 stupi performeri pusi deoparte linga un rau  --
- le rupea un picior . o juma de aripa ..la.la.. la la stiti voi  la  matci..tragea 6 - 7 botci le crestea . .. le separa ..le baga in familii de crestere a matcilor... iar la imperechere ... aici e aici.. urmarea calendarul cu exactitate.. scotea cu 1- 2  inainte de a avea loc zborul de imperechere  regina neinperecheata o ducea intr-un cort cu plasa deaia de tintari . cam 5/5 mp. o lipea pe o tija de 2 m lungime ce se invartea ca gerofarul incet simula zborul si baga 30 - 40 de trintori in cort - tot de la familii selectate.. si sa vedeti ce era la fundul reginei  ... periodic schimba unele familii de pe rau cu altele  cu matci selectate de 1 - 2 ani,,
era super..
pirelco-Braila


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



PIRELCO,nu tot ce zboara se mananca....

nimic de zis,dar cam ciudata treaba cu ruperea uni picior sau unei aripi la regina....metoda nu da rezultate...

Modificat de maximus (acum 18 ani)


pus acum 18 ani
   
The Drone
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 8
Pirelco, sint si eu curios cum stia italianul cind o sa aiba loc zborul de imperechere, cu atita precizie?.....parca sa zici acolo....

pus acum 18 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 177
Inperecherea treneaza la inaltimi sub 5-6 m, am avut ocazia sa vad multe matci care coborau sub aceasta altitudine in timpul zborului de imperechere ca sa se odihneasca fiind urmate doar de cativa trantori, ba chiar o data matca s-a lovit de un element al unei antene tv si a cazut pe tigla casei iar trantorii se urmareau unul pe altul ca bezmeticii in continuare la peste 10 m inaltime, deci cred ca italianul avea un cort f.f.f.foarte inalt.

pus acum 18 ani
   
pirelco
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 254
Era vorba de selectie nu ? Nici cum de productia asa pe banda rulanta de matci - in serie. Matcile astfel produse erau plasate in stupine - el are cam 1200 de fam dispuse parca in 7 -8 locatii . Nu facea pastoral. Introducea aceste matci in fiecare stupina iar din acele familii anul urmator  producea matci pe banda.
Cum stia cand are loc zborul de imperechere? - pai nu stia , insa urmarea calendarul de evolutie a larvelor de matca - fiecare stup avea sub capac un grafic unde nota totul.
.Eu nu am stat mult la italian - 4 zile - am stat in atat incat sa prind ce era de prins .
La urdinis avea gratie Hanneman  . De ce cu 2 zile inainte?.... am mai citit si eu in Ro ca o matca se imperecheaza atunci cand organele se dezvolta nu mai stiu la cate zile iar matca emana o substanta care atrage trantorii.
Nu va mirati - am facut-o eu inainte
A... de ce cu piciorul sau aripa rupta... Mai fratilor matcile de schimbare linistita sunt cele mai bune matci.. alea la care se provoaca sa intre in frigurii au un potential mare de roire.
pirelco-braila


pus acum 18 ani
   
maximus
Vizitator



PIRELCO,

  instinctul de roire nu se formeaza pentru ca ai provocat familia sa intre in friguri.el se mosteneste,este inscris in codul genetic al albinei,si in cazul in care este atenuat la minim,ceea ce ne dorim cu totii,nu poate aparea decat printr-o mutatie,experimente care sa actioneze direct la nivelul cromozomilor,si sa modifice structura cromozomilor. deci,o modificare la nivelul genelor nu apare prin simplul fapt ca noi strangem cuibul la maxim,si inghesuim saraca albinutza pana roieste.
ca sa ma intelegi mai bine,iti dau un exemplu:daca noi,oamenii,ne urcam pe un bloc,si ne aruncam de acolo,automat vom invatza sa zburam pentru ca santem in aer.este acelasi lucru si in cazul cu roirea

multa lume confunda,stiind ca matcile din botci de roire perpetueaza instinctul si la urmasi,dar nu merge mai departe,sa specifice:matcile din botci  de la familii care roiesc singure,avand instinctul accentuat,si prezent in codul genetic,nu cele de la familiile pe care noi le fortam sa faca acest lucru.pana la urma,instinctul este prezent la toate familiile,numai ca la unele este mai slab,iar la altele mai accentuat.si familiile care nu roiesc de loc,in afara de cele la care s-a umblat la surubelele cromozomilor,au instinct de roire diminuat,dar au,pentru ca tine de perpetuarea speciei.

asa ca haideti sa nu ne mai amagim dupa tot felul de vorbe,si sa nu stam cu gura cascata vazand ce face unul si altul,mirandu-ne...


pus acum 18 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

Dani Popovici a scris:

Lucky5strike si axor ziceau ca au avut stupi pe care i-au inghesuit ca sa intre in friguri si n-au intrat. Ii invit sa ne dea mai multe detalii. Ce alte calitati au stupii? si daca au tinut in continuare evidenta cu ce s-a intamplat in continuare cu matcile fiice ale lor. Se pare ca acesta e tipul de stup ce trebue selectat si inmultit!
  Si inca ceva, Jonny_it: Daca nu te deranjeaza si nu-s indiscret, in ce zona ai stupii?


Salutare!

Am facut  ceva pauza de cand nu am mai scris si cu greu mai gasesc timp sa raspund la 40 de posturi noi pe subiectele deschise sau luate in continuare in dezbatere.

Oricum, ca este vorba de roire, care face multor colegi atatea neajunsuri, pot spune ca poate fi tinuta sub control prin diverse forme:

1. O metoda eficienta, dar laborioasa, este ridicarea a doua rame de puiet capacit de la stupii puternici, inlocuite cu faguri artificiali, operatie ce se face la inceputul culesului de salcam. Este indicata stuparilor care nu fac selectie serioasa, ci doar dupa ureche...

2. Selectia: cei mai productivi, blanzi si neroitori 5 stupi pe care ii ai; aceste insusiri se probeaza la intervale periodice, pe timp de cules sau in lipsa, prin teste specifice, pe grupe si efectiv de ordinul sutelor, dar nu e subiectul potrivit sa intru in detalii...

Sunt multe alte metode insa esential este ca stupul sa aiba un litraj superior, o capacitate de minim 20 Dadant, in diverse variante. Retineti: daca lada nu e incapatoare, familia "da in foc" mult mai usor.

Eu nu am probleme cu roirea. De ani buni imi cresc matcile din familiile cu rezultatele cele mai multumitoare. Nu acept sa ma duc sa iau un roi din nu stiu ce copac fiindca nu stiu ce satean imi spune: "Dl profesor, aparu un roi pe la padure, veniti ca e pacat de el...". De obicei, ii dau o matca. Procedand astfel, tin pe cat posibil departe familiile "turbate" de turma mea.

Sper sa am timp sa revin...


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la