Mishu05
apicultor
Din: Bucuresti/Vatra in Arges
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 219
|
|
Daca suntem la rapita, putem fi: 1. abia am ajuns, avem maxim 3 saptamani la dispozitie 2. in mijlocul culesului, 7-10 zile ramase 3. la final de rapita ( sa zicem 5-7 mai, incepe salcamul in 1-2zile)
Presupunem ca la cele 500 familii avem caturi pe ele, pline sau in curs de umplere. Cu cei 30 000 euro as cumpara rapid : - 2 centrifuge electrice ( aproximativ 1000 euro/buc), depinde de modelul de magazie, dar la 500 stupi ori am ME ori am 1/2 , deci ceva radial clar. - 1 generator electric de minim 4KV - 1 aparat de descapacit automat ( aproximativ 1000 euro/buc) - 1 cort extractie ceva cat mai mare, macar un 8mp - europaleti ( la rapita mai si ploua) pe care i-as pune atat in cort cat si in afara lui - perdea sau plasa de insecte, pentru acoperirea caturilor. - inca 2-3 afumatori, perii de scuturat albina, costume , masti, manusi chirurgicale ( e primavara, nu ii transpira mana zilierului asa usor). - cuve de descapacit, furculite, cutite, daca nu gasesc cuve , copai de plastic mari. - daca am stupi cat de cat pe stas, izgonitoare ( ideal 500, daca am de unde lua asa repede) - roabe (cati sunt la scos ramele din stupi, atatea roabe, poate si 1 in plus)
- cel mai important, as da sfoara in tara si as angaja pentru cateva zile 3-4 oameni pe care i-as plati inclusiv dublu fata de un zilier oarecare si as pierde cateva ore cu ei explicandu-le ce au de facut: descapacire, centrifugare iar pe 1-2 mai dibaci i-as invata sa scoata ramele. Invatat din ala serios, explicat ca la clasa 1, aratat, pus sa faca, ca la un copil mic , maxima blandete sa prinda repede.
Metoda de lucru: se aseaza cortul, se pun europaletii in el, se trage lumina in cort, se monteaza generatorul, cetrifugile, descapacitorul, se pun europaleti in exterior stanga-dreapta de intrare . Daca sunt izgonitoare destule, merge repede, nu mai scuturam multa albina. E posibil sa nu avem 1 magazin gol cu foite in el, sa ii punem albinei pentru cateva ore asa ca trecem la metoda grea: rama cu rama. Pentru asta facem un efort, ii punem manusi si invatam cel putin 1 om sa scoata ramele din stup. Poate chiar 2. Intre 10-19 incercam sa scoatem cat mai multe rame pe care le stocam in caturi in afara cortului, acoperite cu plasa, BINE. La operatiunea asta participa cei 2 apicultori si omul care e mai destoinic, zilierul.
Intre timp oamenii incep sa extraga, in cort. Cand vine seara, toata lumea la extractie, in cort. Dimineata la prima ora punem caturile pe stupii ramasi fara, si continuam Estimez cam 2-3 zile scoaterea ramelor si inca 1-2 zile extractia finalizata complet. In ziua in care salcamul da semne de pornire, incepem sa mutam din stupi, 100-150 odata. Ne folosim evident si de cei 3-4 oameni, desi avem macara pe capul-tractor sau remorca, dar tot e nevoie de oameni la legat si inchis stupii. Apicultorii de baza se ocupa de inchis/transport in timp ce zilierii extrag in continuare. Asta daca extractia o facem in ultimele 5 zile de rapita. Final: ducem butoaiele acasa, le lasam cu tifon la gura pana se matureaza miere, ne rugam sa fie si salcamul la fel de darnic, refacem operatiunea la salcam, macar la jumatete din ramele din stupi, peste 7-8 zile cand incepe mutatul la salcamul 2. Mentinem oamenii in forma cu bani, miere, blandete pentru ca am bagat prea multa energie in ei, formandu-i si e pacat sa nu ii mentinem pe baricade pe viitor. Cheltuiala totala: maxim 5-6000 euro.
41.8KB
_______________________________________ Poze apicole si nu numai:
|
|