APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaBC din Bacau
Femeie
23 ani
Bacau
cauta Barbat
28 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / RASE SI HIBRIZI DE ALBINE / Albina italiana  
Autor
Mesaj Pagini: 1
vladmistor
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2
Buna ziua tuturor
Sunt din judetul Arad si ma ocup de vreo 4 ani de albine. M-am gândit să îmi procur de undeva o matca din rasa italiană (Apis mellifera ligustica) pentru că am citit că este foarte prolifică. Mă gândeam că aș putea să obțin familii puternice mai ales pentru culesul de primăvară. În zona în care lociesc aș avea cules cam în toate prioadele, este o zonă și de deal și de câmpie în același timp (zona podgoriei aradului). Dar mă întreb dacă rezistă acestă albină la condițiile meteorologice din timpul iernii de la noi. Deși aici unde stau nu pot spune ca avem ierni foarte friguroase sau cu foarte multă zăpadă (comparativ cu alte zone din România) există totuși perioade aprox de 2-3 săpt pe an în care temperaturile scad la -10 - 15 grade.
Ar merita oare să încerc? A avut cineva albine din această rasă? Ar putea să dea această albină randament sau este mai bine să merg pe rasa carpatină?
Astept păreri, comentarii, etc.
Vă mulțumesc


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Banatenii au facut asta acum cativa zeci de ani in urma.
Merge foarte bine si at fi bine sa iei aclimatizata gata decat sa incerci  sa aduci


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Desi parerile sunt impartite.
Albina "galbena banateana" la un moment dat a constituit o populatie bine consolidata din cadrul rasei de albine românesti, aparând în literatura de specialitate ca rasa de sine statatoare, rasa de Banat (Apis mellifica banatica). Congrese internationale (Paris 1937, Zurich 1938) au propulsat albina banateana, care a stârnit interes stiintific, dar mai ales comercial în Europa, Asia si America fiind înregistrate multe solicitari de material biologic banatean. Aceasta albina banateana ("galbena banateana" a constituit la un moment dat o populatie bine consolidata în cadrul rasei care nu a avut relatii filogenetice cu nici o rasa italiana, de care se distanteaza prin alte caractere morfologice si de comportament determinate pentru o rasa (Fisteag,1936, Foti si colab,1958,1965).
Partea de sud a Banatului fiind o zona colinara cu climat submediteranian si cu o baza melifera variata, a oferit conditii favorabile pentru înmultirea albinelor, acestea fiind un material valoros pentru selectie, au fost supuse unor cercetari mai amanuntite, în vederea obtinerii unor linii cu capacitate de productie ridicata. Ruttner (1975) recunoaste "albina banateana" (nu spune rasa sau populatie, ci simplu "albina banateana" incontestabila ca existenta dar mai ales culoarea galbena a acesteia, desi este total diferita de A.m.ligustica (care are culoarea galbena). Pâna în prezent, cercetarile efectuate în cadrul ICDA, în scopul identificarii albinelor apartinând acestei populatii din Banat, nu au reusit sa confirme existenta acestei albine banatene, de aceea se impune continuarea cercetarilor în acest scop. Este posibil ca în areale izolate din zona sa mai existe totusi astfel de material genetic care sa poata fi valorificat si albina banateana sa fie reconstituita. Monitorizarea evolutiei însusirilor morfomotrice si de comportament ale rasei de albine Apis mellifera carpatica se face permanent pe probe de albine prelevate din toate subpopulatiile urmarindu-se 16 caractere.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
O regina dupa cativa ani de selectie =D

albina italiana regina dupa cativa ani selectie

57KB


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
O alta matca

albina italiana alta matca

65.1KB


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
vladmistor
apicultor

Din: Arad
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2
Cred ca o să încerc. Oricum vreau sa văd ce o să iasă sunt foarte curios și dornic să experimentez  . Acuma să văd unde pot găsi mătci din astea.
Mai astept și alte păreri 


pus acum 14 ani
   
Obombo
apicultor

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 12
O fi prolifica dar e destul de roitoare si cu tendinte la furtisag. Daca nu o tii din scurt te trezesti cu stupul gol dupa ce au plecat 6/7 roiuri. Probleme de aclimatizare nu sant pentru ca in Italia ligustica o gasesti din sud pana in nord unde clima e ca la noi. In nord centru-nord e prezenta si carnica (e mai mare si mai inchisa la culoare).
Carnica se gaseste si in Ungaria si probabil ca e mai potrivita pentru Romania. In Italia cei care produc laptisor de matca folosesc regine chinezesti (de carne). Practic depun din lemn in lemn fara coroana de provizii pe faguri cu puiet.


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la