APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlinaMicu pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Brasov
cauta Barbat
25 - 39 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / DISCUTII APICOLE DIVERSE / Apicultori meseriasi care nu scriu pe net!!!  
Autor
Mesaj Pagini: 1
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am facut o vizita alaltaieri unui om din judet, il cheama Ciubotaru, are cam vreo 65 de ani dupa cum l-am vazut eu, si se ocupa de albine de pe la varsta de 12 ani, pe timpul lui ceasca a lucrat tot la albine si dupa revolutie a continuat...o viata de om printre albine o viata de experienta.
Am fost foarte impresionat de ceea ce am vazut la el.
Omul este si foarte profitabil face bani frumosi din albine, impreuna cu fiul sau si cu un ajutor din partea sotiei sale care si ea este desul de in varsta au grija de o ferma de aproximativ 500-700 de familii de albine, am zis asa pt ca la ei numarul e variabil, acum in primavara au vandut 250 de familii de albine. 
Sursa lor de bani este vanzarea de familii de albine si de miere, depaseste miliardul in fiecare an, anul asta a luat 500 mil numai pe albine.
Mosul lucreaza pe dadant cu rama dadant Blatt cum am si eu pe 10 rame in cuib si cu cat de trei sferturi, face selectie de matci si face tot tacamul de lucrari transvazari, imperecheri controlate ...e meserias.
Are o plantatie proprietate personala de salcam de multe hectare si in poienitele lasate in acea padure de salcam are amplasati stupii, nu toti la un loc ci pe mai multe vetre.
In poienitele unde am, fost eu avea niste adapatoare uriase in care intrau 150l de apa facute foarte simplu din 4 scanduri puse in forma de dreptunghi pe sol fixate cu tarusi si o folie de polietilena care sa tina apa, si in bazin pus stuf..era puzderie de albine la adapator, suprafata fiind mare albinele nu se supraaglomereaza si apa era foarte curata. Ierneaza cu caturile de stransura pe cuib separate de un podisor, izoleaza cuibul cu diafragme in stanga si dreapta si in spatiile lasate libere pune ceva fan, stupii stau direct pe sol, si...anul asta din 600 nu i-a murit nici unul.
Eu m-am dus neanuntat la el, nu stiam exact unde sta, nu aveam numar de telefon, pur si simplu stiam numele si localitatea, si m-am suit in masina sa-l caut.
Scandura folosita la stupi era groasa de 2 cm astea-s niste observatii rapide pe care le-am facut eu, omul nu prea avea timp ca l-am prins in toiul muncii, ara 2 ha de teren pt a mai planta niste salcam...nu am putut sa-l retin prea mult din treaba dar cu siguranta o sa-l mai vizitez, si poate ma imprietenesc cu fiul sau caci cu siguranta ca meseria pe care o stie taicasu o lasa mostenire fiului sau.
In afara de salcamul plantat de el in zona la distante nu f mari mai este mult salcam locatia este aproape de granita cu Moldova, are si padure de tei in zona, satul e foarte mic..cateva case insirate pe un deal, a lui era binenteles parca rupta din peisaj insa nu extravaganta pt ca omul nu-si luase nici macar o masina mai calumea desi bani are...si are multi si face mereu..a bagat in terenuri in plantatii, in tractor ca am vazut ca are, si intr-un hangar care nu stiu ce contine insa promit sa-l mai vizitez si sa mai aflu amanunte.
Omul nu face pastoral.
Jos palaria!! 

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
vezi cum e Bunka...trebuie sa fii cam "izolat" sa-ti permiti sa pui salcam pt vatra proprie...daca maine eu as pune 50 de ha de salcam..cand ar intra in floare s-ar invita multi la pastoral..si-ar cumpara si ei 10 ari in zona sa aiba unde-si pune albinele..deci unde iesi? (situatie ipotetica)

Modificat de andrei_salaj (acum 15 ani)


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 15 ani
   
prisecarul
Vizitator



trebuie sa acceptam faptul ca apicultorii batrani nu au acces la internet si daca au, sunt mai reticenti. asta se intampla la majoritatea celor in varsta. BUNKA esti un fericit ca ai dat peste un apicultor in varsta deschis la discutii. la mine asa ceva nu se poate, invocand faptul ca sunt batrani si nu stiu mare lucru si sa merg la alti(care nu sunt)

pus acum 15 ani
   
ioanardelean
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 263

andrei_salaj a scris:

vezi cum e Bunka...trebuie sa fii cam "izolat" sa-ti permiti sa pui salcam pt vatra proprie...daca maine eu as pune 50 de ha de salcam..cand ar intra in floare s-ar invita multi la pastoral..si-ar cumpara si ei 10 ari in zona sa aiba unde-si pune albinele..deci unde iesi? (situatie ipotetica)


  Parerea mea cea mai buna investitie e in plantatia de salcim . are o cerstere rapida foerte rezistent nu necesita ingrijire speciala poate incepe recuperarea investitiei dupa apr. 5 ani , araci prin rarire ,apoi stilpi de gard , iar dupa apr, 10 ani ,exploatare ptr. lemn de foc ..se merita ,


_______________________________________
<<<<INTOTDEAUNA  este loc si de mai BINE  .>>>>>

pus acum 15 ani
   
propomit
apicultor

Din: ploiesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 49
Valoarea mierii scoasa face cu mult mai mult valoarea lemnului de salcam.Si daca stam cu frica ca se aseaza altii linga noi cu stupii si scoate miere dupa plantatia noastra nu facem nimic.Acuma mai depinde si de apicultor cum face si desface.

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
De multe ori spunem ca cei mai in varsta au metode invechite insa de la batranii care stiu meserie putem invata foarte mult, eu am dat un oki prin stupina omului si mi-am dat seama din ce am vazut ca nu-i cu nimic mai prejos decat unul mai tanar poate mai informat, care rascoleste netul si citeste ultimele carti.
Cand mi-a mai zis de potirase si transvazari si imperecheri controlate si de selectie, ca cica din 100 de familii alege una din care trage matci...atunci mi-am dat seama ca omul chiar stie ce face, apoi din 600 sa nu-ti moara nici unul inseamna ca stii exact ce faci si nu-i loc de greseala ori in meseria asta este foarte usor sa gresesti...experienta lui este insa mult prea mare pt ca sa mai poata gresi.
Daca vorbim de plantatii..aici ar trebui sa existe o lege, la noi paremi-se ca nu-i...daca iti infiintezi o baza melifera ar trebui sa fii protejat de lege.
Initial si eu mi-am luat teren pt a face o plantatie de salcam, si ideea ca pot lua miere si pot folosi lemnul mi-a dat imbold insa am mai calculat si investitia se ridica la sume din ce in ce mai mari...trebuia sa cumpar foarte mult teren care este scump..sa fac plantatia care deasemenea este scumpa..daca vrei sa faci o treaba calumea si de proportii trebuie multi bani, apoi exista riscul ca salcamul sa nu dea...ce te faci??/
Mai si dureaza putin(culesul), si daca faci pastoral poti merge la trei culesuri, din trei tot prinzi unul, stai pe loc risti sa nu iei..eu m-am orientat spre facelia pt ca desi lucrarile costa planta secreta si in conditii mai putin pretentioase si cu o buna planificare poti pune doua culturi pe an pe aceeasi suprafata.
Cheltuieli si riscuri sunt si la pastoral, si la plantatii..la pastoral poti sa cheltui si sa nu scoti, la plantatii poti sa cheltui si sa dea o gheata sau altceva si iar sa nu scoti...eu m-am orientat spre asta ca nu mai sunt nevoit sa cumpar atata teren, il arendez si ies mai ieftin.
  Si ideea cu padurea e buna,in cativa ani se ridica si valoarea lemnului stim si noi care e, apoi lemnul de salcam este de esenta tare, poate fi folosit la stalpi de gard si are si oputere calorica f mare.
Ar trebui totusi o lege care sa protejeze apicultorul care-si face baza melifera proprie.

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
30 familii parca pe hectarul de salcam
3000kg nectar/hectar de padure de salcam
satul zici ca e mic
1 hectar care l-a plantat el....nu ajunge nici la o masea
atunci de unde atata miere? si cu o asa aglomeratie de stupi ??
ma intreb si eu...
totusi 500 milioane sunt bani...dapai miliarde...
frumos dar....

cu consideratie janese(ma gandesc si eu...)


pus acum 15 ani
   
Donbazil
apicultor

Din: Faget
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1293
Sal'tare!
Pentru Bunka:
Dreptate mare ai draga colega,  multi sunt cei care nu iasa in fata , dar fac meserie cu adevarat...
Parerea mea e ca si noi, cei cativa, care avem acces la mijloacele moderne, care stim si vrem, accentuez, care vrem, ar trebui sa facem mult mai mult pentru popularizarea experientei acestor persoane ( Na ca iar am luat-o cu limbajul " de lemn" din vremea lui CEASCA)
Da draga Bunka , eu scriu CEASCA cu majuscule, iar de ce o fac, este treaba mea...
Odata, revista de apicultura avea mult mai multe pagini , inclusiv cu reportaje de la stupinele amatorilor, acuma... Trimiti materiale, aleg... Publica daca le convine... Da' sa faca ei - redactorii-  un reportaj, Doamne- fereste!...
Sa vezi ca vine la tine in stupina instantaneu, neregizat, un reporter, un redactor radio sau Tv. Sa-ti fotografieze sau filmeze activitatea, sa te intrebe una- alta... Doamne -  fereste, asta nu se poate!...
Crezi ca intereseaza pe cineva cum traieste, cum muncaste si cum produce micul fermier? Da de unde!!!! Totul este regie, sa faca frumos in fata sefilor ,  sa aiba reiting... Sa aiba auditie...
Da' pe EL, pe PRODUCATOR  poa' sa-l ia  Naiba, reportajul sa iasa bine...
D'aia zic eu, in nimicnicia mea:  Macar noi, cei care stim si vrem, sa promovam imaginea adevaratului fermier roman, - micul fermier, fermierul de subzistenta, sau cum l-or mai denumi unii, Nenea, Uica, Acea, Badea, Unchesu,etc...etc...etc...Ala care pune pe masa lui - dar si a altora , aceasta comoara de sanatate si de placere gustativa, - FAGURELE- , cu toate cele adiacente...
Sal'tare! Numa' bine' si rau la nime'  !
Donbazil - Faget.              


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
prisecarul
Vizitator



aveti mare dreptate Donbazil! cati din cei care lucreaza pe la reviste sau redactii de specialitate se ocupa ori s-au ocupat de cesterea albinelor? stau si asteapta materiale daca vin si iau si ei un ban gramada, ca de viata merge inainte      

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Draga Janese, unii stiu cu adevarat meserie, si stiu sa faca bani din piatra seaca, mosul de care zic nu a plantat numai un ha, paremise ca am scris asta, daca-ti zic ca a dat 170 de milioane pe 2 ha de teren langa stupina lui nici asta nu crezi, omul a dat ca l-a vrut neaparat, si vanzatorul a cerut mult pt ca a stiut ca poate scoate..mosul are multa padure plantata de el in proprietate..printre picaturi auzisem parca de 13 ha plantate in zona insa are mai multe vetre si cine stie ce mai are pe acolo, eu am vazut doar o frantura, insa ce am vazut m-a lasat cracanat...pe bune..e ca in filmele de pe net cu meseriasi.
O sa-i mai fac o vizita in perioada roirii poate si o sa bag si niste poze, am fost absorbit de ce vedeam acum si nu mi-a dat prin cap sa scot telefonul sa fac niste poze, nu stiam cum sa mai scot ceva de la el, sa fiu atent la fiecare cuvintel pe care-l zice...intelegi!!
Mosu` asta nu-i un mos oarecare, ci unul care in viata lui de cand se stie nu a facut altceva decat apicultura, si e documentat se vede de la o posta fara prea multe cuvinte, daca ar fi avut timp de povesti sigur as fi stat cu el o luna la discutii.
Nu stiu daca am zis, insa in afara de ceea ce a plantat el mai este foarte mult salcam in zona, e langa Prut la granita cu Moldova, deci are salcam garla...am inteles ca este si tei(de la el)..nu stiu zona asa ca nu stiu unde-i teiul sau cat de mult e..si al treilea cules e de la floarea soarelui care cica se cultiva serios pe acolo...e o pustietate, localitate mica, cateva case, mult arabil si padure.
L-am intrebat si eu...ce ling atata amar de albina in perioada asta, si mi-a zis ca padurea-i plina de brebenei, si la plecare am vazut si eu ca prin padure era alb pe jos de floricele.
Cu siguranta ca el are o tehnologie anume de crestere functie de flora din zona.
L-am intrebat daca n-a incercat cu facelia, si mi-a zis ca nu, eu bag anul asta 5 ha, si cand o fi floare fac poze si un film ceva si ma duc la el sa-i arat, poate planteaza si Facelia, daca face un calcul si considera ca renteaza, sunt sigur ca o sa bage...la banii lui!!!
Plus ca omul are tractorul lui, nu plateste lucrarile, teren este garla, cica a cumparat si cu 3 mil pe ha, dar mai departe nu langa stupina lui...de ce n-ar arenda...o sa discut cu el si daca reusesc sa dau anul asta cu combina poate-i dau si seminte.
Ca ban a spus asa, 500 mil din familii vandute si 6-700mil din miere.
A vandut familii la 6-7 rame pline cu albine cu 4 rame de puiet in februarie, cu 1,8-2 mil lei. Matci selectionate! Foarte buna marfa si foarte bun pretul, pacat ca n-am prins si eu...
Cam asta-i treaba!!

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Janese, eu stiu ca salcamul da maxim 1500 la hectar, nu 3000 cum ai zis, si ca albinele pot prelua cam o treime din cantitate in conditii normale ca-s la concurenta cu alte insecte si din cauza vremii, insa la o atat de mare densitate de albina, si avand in vedere ca stupii sunt inconjurati de multe hectare de salcam...se schimba datele problemei.
Probabil ca niste hectare de facelia plantate in zona care sa suplineasca perioadele lipsite de cules, l-ar ajuta foarte mult.
O sa-l conving!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asa e Donbazil, nu se ocupa nimeni de noi, trebuie sa ne ocupam noi de noi, sa facem voluntariat ca sa zic asa, sa vorbim unul cu altul, sa ne intelegem, sa invatam unii de la altii, sa ne asociem si tot asa, ca altfel, nu ne baga nimeni in seama.
Uite spre exemplu ar trebui o lege care sa protejeze apicultorul care isi face o baza melifera de ceilalti apicultori lipsiti de bun simt care vin cu albinele langa padurea lui sau langa plantatiile lui...n-o avem!
Cum facem sa avem o astfel de lege?
Trebuie discutat cu un deputat sau senator care sa faca o astfel de propunere legislativa eu alta solutie nu vad.
Eu daca ma hotarasc sa arendez 50 de Ha si sa plantez si ma trezesc cu enspemii de pavilioane in jur ce fac, pot sa dau la om in cap...NU, ma apara legea...Nu, am pierdere...DA!!!


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
daca gresesc scuze, dar teiul are1200
sa nu te puna.. sa spui zona ,
ca la anul mosul se trezeste cu 100 vagoane peste el!

eu chiar as fi  chiar tentat sa cumpar o casa in acel rai pentru albine

in rest sa fie mosul sanatos si sa ne mai spui si noua de el!
pentru tine bunka -numai de bine! citesc cu placere postarile tale. ( despre ware, vezi ca au fost multe curente in lumea apicola de-alungul anilor dar nu au tinut mult..eu n-as baga bani multi in cutii de acest tip!

fa-ti si tu un jurnal personal si zi-ne si noua despre dezvoltare in stupina ta!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asa-i Janese...daca scapi o vorbulita de o plantatie a unui om risti sa-i strici treaba omului..il inconjoara pavilioanele.
Mi se pare o mare lipsa de bun simt...una e sa te duci la padurea crescuta natural si sa-ti pui si tu stupii acolo chiar daca mai sunt cativa stupari, si alta e sa te duci in apropierea unei plantatii proprietate privata...acolo deja e nesimtire!!
Asta e si motivul pt care am zis de legea care ne lipseste, in alte tari exista, ar trebui sa existe si la noi.
Cu toate ca multi sunt nesimtiti sunt totusi sunt apicultori care au curajul de a-si baga banii in terenuri si plantatii, si intra f multi bani in astea..pe ei nu-i protejeaza nimeni!!
Trebuie sa apara si la noi legea neaparat.
Sunt prin zona Constantei din cate am aflat niste apicultori care an de an baga in jur de 100 de ha de facelia, mai este unul am inteles cu vre-o mie de familii pe la Vaslui care pune si el vreo 60 de ha, mai sunt altii cu paduri de salcam si tot asa..trebuie sa facem ceva, eu unul stiu ca o sa vb cu tatal meu, el mai cunoaste la politicieni din judet si poate fac o propunere unui senator sau deputat de Botosani sa faca un astfel de proiect de lege.
Legat de cantitatile de miere, cartile zic ca albina nu poate prelua decat o treime din nectar, eu cred insa ca poate prelua mai mult daca exista densitate mare de albine pe arealul respectiv si daca distanta de la stup la sursa este scurtata la maxim...stim ca intr-o zi urata cu vant si ploaie, daca sunt macar 2-3 ore de liniste si soare albina strange in alea 2-3 ore cat pt toata ziua.
Am inteles ca salcamul poate da si 1700 de kg la Ha in unele situatii.
Janese, cred ca ma confunzi...eu n-am treaba cu Ware...imi place ideea e frumoasa insa n-as face decat unul din acela din plexic transparent numai sa-l am in curte ca bibelou si pt observatie, daca ar fi sa fac....dar cum n-am timp de asa ceva, ii dau inainte cu muncile la dadantul meu pe doua corpuri.
Te salut si numai de bine!!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Legat de jurnal, am vre-o trei agende pline cu tot felul de notari si cu liste intregi de lucruri pe care tre sa le fac, si incerc sa le rezolv pe rand sistematic in ordinea prioritatilor, am avut belea iarna asta cu paduchele, si acum vreau sa-mi refac repede la numar stupii, am cumparat ceva, o sa mai cumpar ceva si-i bag repede in productie la polen in cateva zile ca ciresul da semne ca se deschide deja.
Astia pe care i-am cumparat is buni, au gaza multa, au puiet, nu prea au asa multa hrana, adica mai deloc insa eu am f multe rame cu miere, si le bag asa: diafragma, dupa diafragma le pun o rama cu miere descapacita putin sa nu curga ca am fund cu sita si-i bai, peste cuib pun o folie dar care sa nu obtureze toata suprafata lazii las o fanta ingusta de 5 cm pt ca albina sa aiba acces si in corpul 2 si in corpul 2 pun inca vre-o 5-6-7 rame cu miere descapacita, sus peste corpul doi bag o folie care etanseaza complet sa retina caldura si asa-i stimulez...vreau sa fac vreo 70-78 de familii, cate lazi am populez tot anul asta, faguri am crescut f multi anul trecut...ii dau inainte, o sa fiu mai atent insa de acum inainte la tratamente.
Cu construitul de ceara nu-i mai stresez anul asta, i-am stresat destul anul trecut, acum albina o sa foloseasca resursa numai pt crestere de puiet, si eu de asta am nevoie, o sa trag polen tot sezonul ca sa fac si bani si am un plan si cu matcile..imi doresc sa pot face cateva serii de matci cu metoda miller si sa le imperechez in niste nuclei din aceia cu casete Quatrunchi si cam asta-i planul in mare.
Am vreo 5 ha de teren, le insamantez in etape esalonat, si dupa salcam o sa-i tin la lanul de facelia tot sezonul, au si ceva padure pe aproape, se cultiva in zona si rapita, mai este si floare....au cam de toate..padurea de tei e cam la distanta sunt vreo 2-3 km insa daca am facelia inflorita nu se mai duc ele pe tei cat e lumea!!
Asta-i planul, acuma sa vad daca pot sa ma tin de el ca timpul trece repede si lucrarile trebuie facute toate la timpul lor.
Numai bine!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Iar am scris prea mult dar stiu ca voi sunteti niste colegi buni si o sa-mi scuzati logoreea. Mai am doar o idee care e legata de topic...in judet la mine mai sunt apicultori care nu scriu pe net si au sute de familii in afara de mosul de care v-am zis..sunt unii "fratii Rotaru"  care au si aia vre-o 3-400 de familii, asta de la care am cumparat eu 10 familii are si el vreo 200, mai stiu un omulet de la mine din sat care ..rudele lui au toate peste 1000 de familii(depe la Vlasinesti), e traditie de familie la el si mai sunt multi multi altii pe care nu-i stiu, dar incet incet o sa incep sa-i cunosc si sa-i vizitez pe toti si va povestesc si voua despre ei.
Asta cu 200 de familii de la care am luat albine mi-a zis ca el vinde de acasa cate 2 T de miere, are clientii lui, miere da si la export, nu bio, ci conventionala, nu hraneste cu zahar..decat in caz de maaare necesitate, e cam neglijent asa, cam striveste albinele cand lucreaza, l-am vazut eu, dar are niste familii f bine ingrijite si mari la ora asta, asta cu viteza in lucru e defect profesional...mi-a zis ca el face fata la 200-250 fara probleme singur!!
E un tip tinerel, si deschis, foarte de treaba, mi-a carat el stupii pana acasa.
Cam asta-i..apicultori cu stupine mari sunt multi in judet, asta-i ideea!!

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
pentru cei care se gandesc sa-si ia albine..

faptul cum spune BUNKA, sunt multe stupine mari la noi in judet-inseamna ca judetul are baza apicola si traditie chiar daca multi dintre ei fac pastoral
asta este si o unitate de masura la intrebarea -sa imi iau albine sau nu...

daca esti intr-o zona unde stupinele sunt foarte rare, in 70% din cazuri ori se face agricultura intensiva si stropeste in draci,ori nu este traditie ca nu prea e zona  cu baza melifera si atunci nici tu sa nu te astepti  ca vei rupe pisica ...


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ca o curiozitate, un apicultor cu sute de stupi mi-a zis ca la noi in judet Sucevenii fac pretul la albine, si l-am intrebat...cum asa?
Omul mi-a zis ca sunt suceveni cu pavilioane, care fac pastoral se plimba toata tara si fac tone multe, o iau din sud si pe masura ce culesurile urca spre nord urca si ei odata cu ele, si albina este foarte uzata si nu mai rezista pe iarna si ei extrag toata mierea o vand si lasa familiile sa moara si primavara isi iau altele, si se duc la unul de-al de mosul de care va ziceam care merge pe inmultire si vanzare si cumpara cu sutele!
Am mai auzit povestea asta si din alte guri si este posibil sa fie adevarat.
Eu vreau sa-mi mai iau 10 familii insa tot asa de la unul care are sute pt ca daca iau de la vre-un mos care are si el 10-15 stupi, apoi ala tine de pret si nu-i la curent cu mersul preturilor in zona. Plus ca un meserias are grija de albine altfel!!
Cand cumperi primavara ai avantajul ca nu mai ai riscul iernii, pretul e bun, si daca familia e ok atunci ai facut o afacere buna, ale mele in maxim o luna isi scot singure banii din polen, dupa aia sunt pe profit cu ele.


pus acum 15 ani
   
ciocansebi
apicultor

Din: IASI
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 465
Asa e Bunka.Eu am cunoscut apicultori cu cateva zeci si sute de familii  care pleca in sud,extrag,apoi urca spre nord odata cu inflorirea.Ce este interesant este ca acesti apicultori au acasa pe vatra foarte multe familii care sunt stimulate continuu.Rolul familiilor de pe vatra stimulate este de a inlocui cu rame cu puiet gata de ecloziune familiile uzate la cules,astfel incat au mereu o armata puternica pentru a ataca orice cules de pe traseu.Deci ramele cu puiet capacit de acasa le baga in pavilioanele care urca usor spre nord.Interesant mod de gandire.

_______________________________________
"Exista lucruri care stim ca sunt imposibil de realizat, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza" A.Einstein

pus acum 15 ani
   
ialex1980
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 35

janese a scris:

daca gresesc scuze, dar teiul are1200
sa nu te puna.. sa spui zona ,
ca la anul mosul se trezeste cu 100 vagoane peste el!

eu chiar as fi  chiar tentat sa cumpar o casa in acel rai pentru albine

in rest sa fie mosul sanatos si sa ne mai spui si noua de el!
pentru tine bunka -numai de bine! citesc cu placere postarile tale. ( despre ware, vezi ca au fost multe curente in lumea apicola de-alungul anilor dar nu au tinut mult..eu n-as baga bani multi in cutii de acest tip!

fa-ti si tu un jurnal personal si zi-ne si noua despre dezvoltare in stupina ta!


am patit lucru asta am spus unde merg la salcam si in anul urmator l-am gasit acolo


pus acum 15 ani
   
outrade
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 180
Draga Bunka,
Ne poti pune si noua niste poze de la stupina care ai vizitat-o?
Multumim


_______________________________________
Daca nu noi atunci cine? Si daca nu acum atunci cand?

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Outrade, acum n-am poze ca am si zis mai sus, eram absorbit de ce vedeam si de discutia cu mosul si nu mi-a dat prin teasta sa fac poze...cred ca in perioada roirii o sa-i mai fac o vizita si fac atunci niste poze daca-mi da voie.
E misto de tot ce are el acolo, am ramas cu imagini foarte vii in minte.


pus acum 15 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
Salut BUNKA,

vroiam sa te intreb daca nu ai auzit de cineva in romania sa aiba stupi paletizati pentru pastorala? sunt f curios de cum ar merge sistemul asta la noi?

merci


pus acum 15 ani
   
catel
apicultor

Din: satu mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 292

BUNKA a scris:

Ca o curiozitate, un apicultor cu sute de stupi mi-a zis ca la noi in judet Sucevenii fac pretul la albine, si l-am intrebat...cum asa?
Omul mi-a zis ca sunt suceveni cu pavilioane, care fac pastoral se plimba toata tara si fac tone multe, o iau din sud si pe masura ce culesurile urca spre nord urca si ei odata cu ele, si albina este foarte uzata si nu mai rezista pe iarna si ei extrag toata mierea o vand si lasa familiile sa moara si primavara isi iau altele, si se duc la unul de-al de mosul de care va ziceam care merge pe inmultire si vanzare si cumpara cu sutele!
Am mai auzit povestea asta si din alte guri si este posibil sa fie adevarat.
Eu vreau sa-mi mai iau 10 familii insa tot asa de la unul care are sute pt ca daca iau de la vre-un mos care are si el 10-15 stupi, apoi ala tine de pret si nu-i la curent cu mersul preturilor in zona. Plus ca un meserias are grija de albine altfel!!
Cand cumperi primavara ai avantajul ca nu mai ai riscul iernii, pretul e bun, si daca familia e ok atunci ai facut o afacere buna, ale mele in maxim o luna isi scot singure banii din polen, dupa aia sunt pe profit cu ele.

ceva nou pt. mine si ... anormal "si albina este foarte uzata si nu mai rezista pe iarna si ei extrag toata mierea o vand si lasa familiile sa moara si primavara isi iau altele, si se duc la unul de-al de mosul de care va ziceam care merge pe inmultire si vanzare si cumpara cu sutele!" merita sa lasi fam sa moara pt. 10 kg de miere ?
ceva nu-i in regula ! de fapt tactica adevarata trebuie furata.


_______________________________________
sa fii domn ii o-ntamplare, sa fii OM ii lucru mare

pus acum 15 ani
   
catel
apicultor

Din: satu mare
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 292
prin munca noastra trecem pe langa multe amanunte:
*pt. ca lucra terenul cred ca primeste subventie, putina sau f putina dar cred ca ia.
*pt. impadurirea unei suprafete de teren cred ca se primesc ceva bani
deci sunt ceva avantaje in plus

pb este ca daca nu ai tractor si scule, sunt cam scumpe lucrarile.
si eu am vrut sa seaman 1-2 ha de facelia, in asa fel sa-mi fie inflorita dupa FS, dar cand am auzit cat ma costa ... am lasat-o balta.


_______________________________________
sa fii domn ii o-ntamplare, sa fii OM ii lucru mare

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nu stiu pe nimeni sa lucreze paletizat la noi in tara, am facut eu niste suporti metalici dupa un model dintr-o carte cu picioare retractabile si care se pot pune si pe teren foarte denivelat insa sunt facuti numai pt cate 2 stupi si sistemul de reglare al picioarelor nu este foarte inteligent insa este rezistent...este cu surub...se infileteaza un surub care strange piciorul, se poate vedea prin pozele lui Bunka.
Eu i-am facut ca sa scap de taiat cioplit si batut atatia pari in fiecare an, astia ii faci odata si daca-i dai bine cu grund ii ai toata viata.
Mie imi trebuie suporti ca eu fac polen si nu pot pune stupii pe jos, se poate face si paletizare insa numai pt cate 2 stupi si-ti trebuie utilaj de incarcat descarcat-macara.
Am vazut si un palet foarte misto pt cate 4 stupi, cu stupii prinsi de palet deci imposibil de furat, tot cu picioare reglabile insa cu un sistem foarte destept, cu un fel de clichet cu arc, se da drumul de tot in jos la picioare cand incarcatura e ridicata apoi se lasa usor incarcatura pe teren si cand atinge solul unele picioare se scurteaza mai mult altele mai putin si indiferent cat de neregulat e solul paletul ajunge in pozitie perfect orizontala, si picioarele se blocheaza singure nemai fiind nevoie sa umblam cu cheia la fiecare picior cum e la ai mei.
Nici la ai mei nu e rau ca in 2 minute pun suportul la cumpana apoi pot sa pun stupii pe el, sunt foarte usori si practici...materialul costa un pic si la fel si munca pt a-i face si pune la punct nu-i nici simpla si ia ceva timp, insa merita dupa parerea mea.
Si la paletii astia facuti de mine merge mecanizarea insa am nevoie la fiecare plaet de o chinga cu clichet care sa fixeze cei doi stupi si de o cheie cu clichet cu care sa dau drumul rapid la picioare cand incarcatura e lasata aproape de sol astfel incat e foarte simplu...si binenteles de un fel de macara cu brat care binenteles ar trebui atasata de un camion...cam ce are Pupemea  
In cartea "Apicultura, structuri logistica" gasiti paletii de care vorbeam.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am inteles ca se dau subventii si pentru infiintarea de culturi de facelia ...tre sa ma interesez si eu...masura 214 parca.
Catel ai surprins bine niste chestii!
La mine in zona aratul la 1 Ha este 2,5 mil, un discuit este 1,3 mil, semanatul este 1,3mil, semintele sunt in jur de 13 lei /kg si trebuie cam 7-8 kg la ha daca se seamana cam la 40-45 de cm intre randuri si 8-10 kg daca se seamana la 15-30 cm.
Eu am platit arenda la 2 ha, mai am eu proprietate vreo 3 ha, am arat din toamna, am discuit doar un hectar acum pe care l-am plantat si urmeaza sa plantez esalonat si restul, discuitul il fac exact inainte de insamintare...iese f bine pt ca este aratura adanca de toamna...se face pamantul faina!!!
castigul este din polen, miere si faptul ca in perioada lipsita de cules in zona eu am ce oferi albinelor, nu ma deplasez si nu in ultimul rand semintele care se pot vinde daca iese cultura curata si se baga combina.
Un ha poate da intre 200 si 400 de kg de seminte la 13 lei pe kg inseamna ca numai prin vanzarea semintelor cultura se poate amortiza, asta daca avem clienti daca nu arendam mai mult teren si bagam semintele in pamant, mai luam niste stupi si castigul...anul urmator la polen si miere.


pus acum 15 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
Buna BUNKA,

am postat si eu la un topik despre stupi paletizati, si se pare ca e interesata lumea, dar le lipsesc mijloacele.
poate aveti si voi ceva info de pus acolo:
merci
Radu


pus acum 15 ani
   
zull
apicultor

Din: Iasi
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 172
Hai peste ei fratilor ca la 1907!


pus acum 15 ani
   
nmarius
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 81
La noi daca iti vede cineva o chestie noua (dispozitiv, etc. care-ti usureaza munca) facuta artizanal esti intrebat de unde ai luat-o... sau cel mult unde ai vazut de-ai facut-o... daca spui ca ai gandit-o singur esti privit cu neincredere... cum adica ai gandit-o tu, mai degraba nu vrei sa-i spui... si omul se supara. Daca-l intrebi pe unul de la tara ce lucreaza cateva hectare de pamant cati bani a bagat in acel hectar si cati crede ca scoate... nu stie nici macar cati a bagat... ca n-a facut calculul. Raman interzis. Il intreb "pai nu trebuie sa stii ce profit te astepti sa obtii si daca merita afacerea?". Se uita la tine de parca se intreaba cu ce a gresit de te-a intalnit. Si pleaca.
  A) Banuiesc ca cei din Suceava au gandit cand au ales sa stoarca tot la sfarsitul verii si sa lase albinele sa moara. Sistemul poate fi avantajos pentru cine face pastoral. Cineva zice ca nu merita eliminate albinele pentru 10 kg miere. Hai sa vedem cum stam. Cand se termina ultimul cules important (FS) storci tot. Salvezi nu doar 15 kg. miere de iernat, poate chiar mai multa, in august fiind perioada in care tre sa te ingrijesti sa ai albina tanara pentru iarna, iar pentru asta trebuie mancare, deci pastoral sau din sac, adica alte cheltuieli. Iti raman ramele crescute. Cand cumperi primavara cumperi familie de albine (cu rame crescute, miere, albine, puiet, matca). Tre sa stii de unde iei familiile si sa vezi cum le face tratamentul, matcile sa fie marcate, ramele in stare rezonabila. O rama crescuta inseamna fagure 4 lei, rama lemn montata 2 lei, ceara... total 7 lei/rama. La 7 rame/familie cum zicea Bunka inseamna 50 lei. Cele 15 kg miere stoarsa dupa FS inseamna minim inca 100 lei (la 7 lei/kg). Tratamentele pe care nu le mai faci inseamna 10 lei. Deci prin stoarcerea integrala dupa FS ai economisit minim 50+100+10=160 lei. Zic minim pentru ca mai trebuie luat in calcul munca cu stupii de dupa FS pana in primavara urmatoare, mortalitati, distrugeri, alte riscuri. Depozitezi frumusel corpurile cu rame in niste camere potrivite si iei vacanta totala august-februarie. Economisesti si c-val. multor drumuri pana la stupina in aceasta perioada. In februarie cumperi familii pe 7 rame cu 200 lei (se cheama ca dai 40 lei pe albine si matca, dar ia in calcul toate economiile pe care le-ai facut pentru ca n-ai mai avut albine in aceasta perioada) si ai rame gata crescute, doar sa bage in ele. Mai ai si ramele de anul trecut pe care le folosesti in cat. Asta inseamna corp +cat 1/1 ca la Genutzu. Din ramele de acum 2 ani poti vinde la bostinari si mai scoti ceva. Scapi in acest fel si de toata munca cu ramele si de dotarea tehnica necesara. Facem doar apicultura. Urmeaza pregatirea pentru pastoral pe care o faceam oricum. Nu te mai intereseaza nici sa bagi rame noi la cladit, albina nu mai pierde timpul cu constructia. Iei bineinteles si subventia, simteam eu ca asta urma sa intrebati, nu cred ca scrie nicaieri ca tre sa tii albinele 365 de zile in curte si n-au inceput inca sa le marcheze in ureche. Nu le poti face pe toate si sa faci performanta... fiecare tre sa se specializeze ca sa castige... traieste si omul care face stationar, castiga si cel ce face pastoral... altfel o lalaiti precum badea cu 5 hectare care nu stie cati bani a bagat, da daca anu' asta nu merge cu grau, la anul pune porumb ca poate o fi mai bine. 
Am mai auzit si de apicultori canadieni care aplica sistemul si primavara cumpara albine. Ori parere e binevenita.
 
  B) O alta treaba de care poate ca nu s-a prins chiar toata lumea e cu productia anuala de miere. Cei mai multi se bucura cand obtin cantitati record de miere. Ar trebui sa fie tristi si sa spuna "la dracu, anul asta se face miere multa, nu ma avantajeaza". Pretul e dat de piata, de cerere si oferta. Cantitate mare= pret mic. Cantitate mica=pret mare. Teoretic per total cam tot atatia bani obtii indiferent cata miere se face intr-un an, daca la toti le merge cam la fel... dar in cazul productiilor anuale mari, efortul tau apicultorule va fi mult mai mare, proportional cu cantitatea de miere. Deci nu te bucura ca tu si toti din jur aveti productii duble, veti munci dublu iar pretul va scadea. E adevarat acum ca pretul mierii nu e dat doar de productia din RO, ci din toata lumea. Efortul apicultorului trebuie sa se axeze pe eficienta, pe scaderea costului obtinerii unui kg. de miere coroborata cu cresterea capacitatii de productie. Daca noi de pe forum am fi singurii apicultori din lume, toata povestea asta ar purta un nume: PUPEMEA. Pe care-l admir si-l salut. Dar nu suntem singuri, fiti siguri ca sunt multi altii pe lume, suedezul lui CristiX, etc.
Va doresc un an bun tuturor. Janese, sunt bune calculele?

Modificat de nmarius (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
Janese lipseste pana pe 27.....
trebuie sa stii ce cumperi ca altfel ti se duce de rapa tot anu'....mai faci tu olaie pastoral daca nimeresti cv nashpa in ograda...asta e cu 2 taisuri.


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
comanv
apicultor

Din: Borsa, MM
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 141

BUNKA a scris:

Ca o curiozitate, un apicultor cu sute de stupi mi-a zis ca la noi in judet Sucevenii fac pretul la albine, si l-am intrebat...cum asa?
Omul mi-a zis ca sunt suceveni cu pavilioane, care fac pastoral se plimba toata tara si fac tone multe, o iau din sud si pe masura ce culesurile urca spre nord urca si ei odata cu ele, si albina este foarte uzata si nu mai rezista pe iarna si ei extrag toata mierea o vand si lasa familiile sa moara si primavara isi iau altele, si se duc la unul de-al de mosul de care va ziceam care merge pe inmultire si vanzare si cumpara cu sutele!
Am mai auzit povestea asta si din alte guri si este posibil sa fie adevarat.
Eu vreau sa-mi mai iau 10 familii insa tot asa de la unul care are sute pt ca daca iau de la vre-un mos care are si el 10-15 stupi, apoi ala tine de pret si nu-i la curent cu mersul preturilor in zona. Plus ca un meserias are grija de albine altfel!!
Cand cumperi primavara ai avantajul ca nu mai ai riscul iernii, pretul e bun, si daca familia e ok atunci ai facut o afacere buna, ale mele in maxim o luna isi scot singure banii din polen, dupa aia sunt pe profit cu ele.




      Salut, stiu pe cineva care vinde albine bune, stupi buni, la pret bun, negociezi cu el, am numar de telefon, al cunosc om de cuvant, ai da acum si cu miere cu tot sau cum te intelegi, zece familii, poate ti transporta el are cu ce,   albinele sunt in Borsa - Maramures.
   


     Nr meu de telefon 0726593543, suna oricand, daca te hotarasti sau mai doresti sa cumperi. Eu am luat de la el pe vremea asta anul trecut trei familii si sunt foarte multumit i-a dat cu tot cu lazi  cu tot, mari pe 8,   9 rame, unul chiar pe 14, cu miere in rame, pret bun si negociabil ! Stupii de la el cu magazin de recolta-cei mari.   In imagine.

apicultori meseriasi care scriu net!!! bunka scris:ca apicultor sute stupi mi-a zis noi judet

57.9KB

Modificat de comanv (acum 14 ani)


_______________________________________
Coman V. - Sa mergem inainte, chiar mai incet si cu mare  atentie !

pus acum 14 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 360

nmarius a scris:

.....
Va doresc un an bun tuturor. Janese, sunt bune calculele?

Excelente calcule, dar hai sa mai facem un altul: sa presupunem ca toti forumistii se apuca sa faca apicultura "rentabila"...De unde mai cumperi la anul albine? Si daca nimeresti niste familii de "carne" cu ce mai faci pastoral? Exista si un plan B la aceasta afacere?


_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 14 ani
   
comanv
apicultor

Din: Borsa, MM
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 141
Catre colegi apicultori din Botosani si nu numai !


         Am observat ca in zona se planteaza mult salcam , as dori sa plantez si eu putin cate putin. Pot planta toamna SALCAM ALB si in ce luna e mai potrivit dar primavara ?


_______________________________________
Coman V. - Sa mergem inainte, chiar mai incet si cu mare  atentie !

pus acum 14 ani
   
comanv
apicultor

Din: Borsa, MM
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 141
Salut, catre colegii din Botosani si nu numai, cand ar fi potrivit sa plantez SALCAMUL ALB toamna si in ce luna dar primavara ? Am observat ca in zona se planteaza mult salcam !    Am incercat sa pun la inceput dar ma lasa doar la final cu intrebarea .

Modificat de comanv (acum 14 ani)


_______________________________________
Coman V. - Sa mergem inainte, chiar mai incet si cu mare  atentie !

pus acum 14 ani
   
sfantul spiridon
apicultor

Din: stoina-gorj
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 426

propomit a scris:

Valoarea mierii scoasa face cu mult mai mult valoarea lemnului de salcam.Si daca stam cu frica ca se aseaza altii linga noi cu stupii si scoate miere dupa plantatia noastra nu facem nimic.Acuma mai depinde si de apicultor cum face si desface.

asa e ..noi stam cu frica..apoi cu salcamul asta alb eu sunt cam dezamagit..e bun ca productie da cand vad ca in 4-5 zile se paleste palesc si eu cu el..in fiecare zi..apoi noaptea ma gandesc daca e prea frig sau e prea cald..anul acesta am studiat copacul evodia...mai bine zis l-am urmarit...nu cred ca cineva poate sa-si inchipuie ce e in copacul asta...cineva care n-a vazut un asemenea copac...apoi la 8.30 seara albine.... nebunie...mi-a placut...eu cred ca as scoate si eu cu tonele daca as avea cules..glumeam, da sa stiti ca pe undeva vorbesc serios..daca pe fiecare ne-ar pasiona pana la extrem plantarea de noi arbori meliferi cred ca am scapa din multe..eu am doi verisori langa mine la tara si ne-am hotarat cu totii sa formam o plantatie mare...vom pune in iarna evodia de 4 ani, clocotis si salcam roz ...acum tot cercetez sa vad ce dracii mai sunt melifere pana la dumnezeu....


pus acum 14 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

comanv a scris:

Salut, catre colegii din Botosani si nu numai, ...



Nu stiu cum e la voi in Maramures, dar toamna ar fi mai bine sa-l plantezi, prin octombrie, dupa ce ii cad frunzele... daca nu, in martie-aprilie, cand in zona ta nu mai apar ingheturile...
Se prinde la fel de bine, dar la plantatul de cu primavara va cere mai multa apa...

Trebuie sa te ingrijesti in primii ani sa isi formeze tulpina si coroana si sa nu creasca razleti...



pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
domnilor, eu cred ca fiecare are un rol pe lumea asta. daca esti stupar, apoi ocupate mai bine de albine, creste efectivul, etc si lasa agricultura si pomicultura pe mana celor care se pricep. te apuci de 10 lucruri o data si nu o sa faci nici unul bine. asta e doar parerea mea proprie si personala.
cu stima


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059

radudulau a scris:

domnilor, eu cred ca fiecare are un rol pe lumea asta. daca esti stupar, apoi ocupate mai bine de albine, creste efectivul, etc si lasa agricultura si pomicultura pe mana celor care se pricep. te apuci de 10 lucruri o data si nu o sa faci nici unul bine. asta e doar parerea mea proprie si personala.
cu stima

Teoretic ai perfecta dreptate.Noi romanii,ne-am invatat sa fim(sau vrem)buni la toate.Si in apicultura ar trebuii,cine face stupi(tamplar),apai asta sa faca,dar sa ii faca bine,cine face productie,sa o faca,cine face matci sa faca dar ceva de calitate,cine face roiuri,sa faca roiuri pt.vanzare...si tot asa.Insa asta inseamna ca acea munca care o face omul sa fie platita si apreciata,astfel incat sa nu-l oblige "a face si altceva".
Cui nu i-ar place sa isi permita sa apeleze la servicii specializate pentru alte munci decat cea pt. care este pregatit.Din pacate,pe langa partea financiara care lasa inca de dorit la marea noastra majoritate,mai este si lipsa acestor servicii.Iar cand le gasesti si apelezi la ele,esti dezamagit de prestarea lor.
La noi inca,nevoia te invatza sau te obliga.
Sa speram ca va trece...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
ma, sincer acuma. ca spuneai de roi. daca eu sa zic fac 100 de roi intr-o vara. si sa fim sinceri daca ai 5à de stupi acasa, poti sa faci intr-o vara 150 de roi de vanzare pe care sa ii si bagi in iarba, si la primavara sa poti sa vinzi familiile aastea, cu 300 lei bucata, adica 45.000 lei. pai aia e mai mult decat fac eu cu 110 stupi la miere in pastoral. dar pentru asta prietene, trebuie sa ai organizare, si sa te duca capul. sa lasi capra vecinului sa faca ce vrea ea, si tu sa iti vezi de ciorba ta. 
la fel si cu matcile. cat e o matca acuma? din cate am auzit le vand astia cu 40 lei. pai cineva priceput, cu 5à fam de albine acasa, poate sa faca undeva la 1000 matci pe luna, linistit, fara nici macar sa transpire. si cum sunt subventionate, ar putea sa faca un ban bun. dar iara, trebuie metoda, cunostinte, lasata capra vecinului etc etc.
cati romani vezi tu in stare sa isi vada de treaba lor si sa munceasca? eu cred ca f putini. la noi in romania, omu nu vrea doar sa traiasca, ci sa si faca avere repede si prin orice mijloc posibil. in west, muncitorul stie ca e muncitor, si nu o sa faca pe dracu in patru sa devina patron, pentru ca e modest, si stie ca daca o baut calimara in timpul scolii , nu are ce cauta la primarie sau la guvern..etc. noua ne lipseste un pic de modestie. multi pe forumul asta nu stiu ce e aia, dar pe de alta parte asa suntem noi romanii. si sa stii ca ma mai enervez din cand in cand, si mai injur, mai ales pe lingai si pe pupincuristi. daca intelegi la ce ma refer.
in rest sunt destul de pasnic, si daca pot ajuta cu ceva ajut.

de aceea spun ca se poate faca treaba, dar trebuie sa vrei si sa crezi in ceea ce faci.
daca toti trebuia sa fim bogati, atunci cine mai muncea pe lumea asta? ar trebuii sa luam exemplul de la albine si sa muncim un pic mai mult fara ca sa cerem mult si si mai mult decat se poate sa primim.

va salut
iar m-am enervat


pus acum 14 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3059
Nu te mai enerva,ca inafara de tensiunea ta...nu prea se schimba nimic!
 


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
asa e. in plus am o gramada de chestii de facut la lucru si nu am nici un chef )

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Problema romanului e mai veche,doar am fost policalificati,ceea ce unora ne prinde bine uneori ca asa-i in Romanica.N-avem bani,ne ofera altii "UE",n-avem relatii...folosim ce-am invatat,(care a invatat).Si uite asa merge la noi,vorba lui Pupe.Ca sa facem bani din albine,tre' sa stim:apicultura,timplarie,soferie B,C,C+E,mecanica,ceva agronomie ca de nu,cam scartie afacerea.Vai cita munca de lamurire am dus cu taica-meu sa renuntam la ghiveciul de activitati cind traia.Si uite si azi efectul comunismului,tre'sa stii,sa stii taica ca de nu ...
Dar mai dureaza pana nu va mai fi '"ghiveciul" de meserii,in functie de cum ne deschidem ochii catre nou,catre evolutie.
Doamne ajuta!!!


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
mda, D-zeu sa il ierte.
ce sa faci frate, trebuie sa evoluezi sau sa mori. stii, dinozaurii de aia au murit 
in rest, noi acuma incercam. mai, trebuie sa stii de toate, sunt de acord, gen cultura generala, sa stii una alta. eu nu ma pricep la agronomie de loc, tatal meu stie un pic ca e de la tara. sa iti spun la ce io servit, mai, la NIMIC. mecanica, stie un pic ca e ing electro mecanic la baza, si in afara de jiglerele de la dacie nu prea so folosit de ea. tamplarie stie, el si-a facut primele 25 de lazi, prin anii 80, dar dupa aia, nu prea o mai folosit pt ca o dat la altii sa faca.
ma si uite ca cu toate ca nu o facut el toate astea, tot o facut o vila la iesire din oras, tot are o masina straina, si ceva bani la banca. mentionez ca abia din 2003 e pensionar, si nu e mare pensia, si ca nu are alta firma in afara de cela aproape 150 familii de albina. deci, uite ma ca se poate, si fara sa faci tu totul (ah, si mo si tinut pe mine prin facultati si prin strainatate).

deci uite Adi ca se poate. eu prefer sa dau la altul sa faca si eu sa ma ocup de altceva in acest timp, ceva care sa imi aduca bani sau stiu si eu, sa ma relaxez un pic. nu ma compar eu cu un tamplar de meserie , care imi face lazile mai bine si ma repede ca mine. e vb aia la romani, sau cel putin eu am mai auzit zicala asta, ca cizmaru sa repare cizme nu sa faca cosciuge.  

cu stima


pus acum 14 ani
   
florin,Moreni
apicultor

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 208
Poate nu sunt cel mai nimerit sa-mi dau eu cu parerea in aceasta problema , dar mi se pare o chestie cam urata treaba asta cu lasatul familiilor de albine sa moara de foame. Eu nu am decat 8 stupi , iar anul trecut am pierdut 2 . In februarie erau bine merci si in martie toata albina era moarta din cauza diareei. Nu mi-a trebuit nimic aproape o luna de zile , de oftica . Si acum aproape imi dau lacrimile cand imi aduc aminte cum aratau. Nu mi-am propus sa scot bani din asta , probabil ca pentru cei pe care-i intereseaza numai banii e o afacere si atata tot.
E ca si cum mi-as lua un animal si dupa o luna nu mai imi place de el si nu-i mai dau sa manance. In cazul asta mai bine il las liber , sau il fac cadou cuiva care si-l doreste.


_______________________________________
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
intradevar nu e bine sa le lasi sa moara de foame. aia e neglijenta apicultorului. trebuia sa le dai ceva medicament, dar poate nu ti-ai dat nici tu seama decat prea tarziu. sa stii ca nu este stupar mare care sa nu fi pierdut cel putin o data tot efectivul ( asa ca tine 1à stupi, 7 , fiecare cu ce o inceput).

in rest, ai dreptate. eu am uitat o data la soare 200 matci, pt ca am fost atacat la geru de albine, si o trebuit sa fug. peste 20 de minute cand am pus masca si salopeta pe mine ele erau toate moarte. am plans cred ca o zi intreaga. dupa aia faci un calcul , am cumparat altele noi si mi-am vazut de treaba. o sa vezi ca cu practica, si cu cat ai ma multi, o sa vezi ca nu ai timp sa te uiti dupa o albina sa nu o strivesti; asa cum faci la 10 familii. eu am facut apicultura din pasiune, tatal meu a inceput acum 35 ani pentru a complementa veniturile familiei si a pierdut toti stupii in 81 sau 82 din cauza la Loca (i-au mai ramas 7) dar a continuat, el zice so saturat de albine, dar eu il vad cand lucreaza ca are aceeasi lumina in ochi pe care stiu ca o am si eu.

eu zic ca o data ce lucrezi cu ele, nu poti sa nu le iubesti. toti de aici cred ca iubim albina, si poate ai dreptate sunt unii care o fac exclusiv pt bani. dar spre norocul nostru nu au mai ramas multi.
sa fi vazut in urma cu cativa anisori, cand mierea era la 12 lei, cati ciobani au vandut oile si au luat albine pavilion si tractor... eu am cunoscut cel putin 2 la vremea respectiva. norocul nost ca intre timp o scazut pretul si nu au mai ramas asa multi.
dar oricum, daca mergi la intalniri ACA o sa vezi numai domni la o anumita varsta acolo. e pacat ca tinerii nu se implica in aceasta meserie frumoasa.
cu stima


pus acum 14 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041

radudulau a scris:

... daca mergi la intalniri ACA o sa vezi numai domni la o anumita varsta acolo. e pacat ca tinerii nu se implica in aceasta meserie frumoasa.
cu stima


se implica si aia mai tineri, mi-as permite sa spun ca se implica chiar mai multi acum decat acum 10 ani doar ca nu prea calca pe la ACA


_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
tot ce se poate. eu personal ma mai duc pe la ACA cand am timp.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405
Si eu am observat o sensibila crestere a tinerilor care se implica si ma bucura acest fapt.
Ce nu m-a bucurat niciodata, faptul ca din lipsa de bani a trebuit sa fac si ce nu mi-a placut.Si inca ceva,aceia care mi-au facut lucru de mantuiala si mi-au luat bani pt. lucru clasa I.
Asa am ajuns sa fac mai bine decit ticalosii aceia.
Asa ar fi corect, fiecare cu meseria lui si lucru' sa fie LUCRU' frate, nu batjocora, ca si banu-i BAN !!!
Cand vezi un meserias d-asta,mai ales ca de fata asi bate joc de materialul meu,de banul meu, apai sa nu-l iei de guler???
Nu mai scriu ca-mi creste tensiunea,asta-i viata unora ...


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
janese
MODERATOR DIN UMBRA

Din: dambovita razvad
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5534
datzi-i ma o tzagara!!!!  

pus acum 14 ani
   
EN
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751

andrei_salaj a scris:

vezi cum e Bunka...trebuie sa fii cam "izolat" sa-ti permiti sa pui salcam pt vatra proprie...daca maine eu as pune 50 de ha de salcam..cand ar intra in floare s-ar invita multi la pastoral..si-ar cumpara si ei 10 ari in zona sa aiba unde-si pune albinele..deci unde iesi? (situatie ipotetica)

Eu am pus un hectar de salcam pe un teren improriu pentru agricultura. De patru ani muncim toata familia sa crestem densitatea de puiet prins; ba vine o seceta si-l beleste partial, ba o bruma primavara... Dar cel mai nenorocit animal este omul; cand plecam de acasa si stiu ca nu mai este paza, baga caprele si alte animale. Si daca ti-au intrat cateva capre pe o plantatie de salcam, te-ai pricopsit!!! Traim in RO si asta ne ocupa tot timpul...


pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Cu respect! Va urmaresc de ceva vreme si sunt interesat de tot ceea ce tine de albine. Am multe intrebari si nu stiu cu ce sa incep. Legat de baza melifera: cei de la ocolul silvic ajuta cu impadurirea cu puiet de salcam sau se descurca fiecare cum poate? Eu am pus ceva intrebari si se pare ca dau puiet, dar nu stiu in ce conditii. Se cumpara? trebuie sa ai pamant disponibil? Va multumesc!

apicultori meseriasi care scriu net!!! respect! urmaresc ceva vreme sunt interesat tot ceea tine

61.3KB


_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

mihai v a scris:

Cu respect! Va urmaresc de ceva vreme si sunt interesat de tot ceea ce tine de albine. Am multe intrebari si nu stiu cu ce sa incep. Legat de baza melifera: cei de la ocolul silvic ajuta cu impadurirea cu puiet de salcam sau se descurca fiecare cum poate? Eu am pus ceva intrebari si se pare ca dau puiet, dar nu stiu in ce conditii. Se cumpara? trebuie sa ai pamant disponibil? Va multumesc!

Parerea mea este ca intotdeauna, cel mai in masura sa dea raspunsuri, "este cel vizat"
Eu stiu ca au pepiniere dar nu pot sa afirm ca vinde si persoanelor fizice insa cum am zis mai sus: mergetzi la ocolul silvic, ori telefonic.
S-au un mesaj la d-nu PNG FLORIN/forumistu'
 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 312
Dle Mihai  nu te complica . Ia un tarnacop bun si cauta santuri ,liziere cu salcam , nu ai unde pune atatia cati sunt.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 14 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

pop a scris:

Dle Mihai  nu te complica . Ia un tarnacop bun si cauta santuri ,liziere cu salcam , nu ai unde pune atatia cati sunt.pop

Da, asa e , am omis varianta aceasta care costa doar munca. 


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 360
Cei de la Ocolul silvic nu prea agreaza salcamul. Spun ca nu este un lemn de valoare...

_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 14 ani
   
mihai v
apicultor

Din: Moreni - Dambovita
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 579
Mul'umesc! Stupina o am in Iedera, jud D-ta. Sper sa reusesc sa intru in posesia unui teren (mostenire) si apoi o sa vad ce e mai bine. Sa pun salcami sau ceva facelie. Cu respect!

_______________________________________
Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua.

pus acum 14 ani
   
beehaver
apicultor

Din: Moreni, DB.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 360

mihai v a scris:

...Stupina o am in Iedera... Cu respect!


Ma uimesti! Si eu o am tot in Iedera(pe Ruda)...
Tu unde o ai?


_______________________________________
”Succesul vine cind mergi din esec in esec fara sa-ti pierzi
entuziasmul. Nu va pierdeti entuziasmul. Niciodata! “
                                              Winston Churchill

pus acum 14 ani
   
EN
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751

beehaver a scris:

Cei de la Ocolul silvic nu prea agreaza salcamul. Spun ca nu este un lemn de valoare...

Nu l-or agrea ei, dar ca apicultor esti interesat de cules.Nici evodia si nici paulownia nu au lemn de valoare, dar in tara de origine, dau cca 3000Kg de miere la ha.La noi o da mai putin, dar in mod sigur mai mult decat salcamul. Si pe langa toate cele,salcamul este un lemn de esenta tare.


pus acum 14 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
PT N Marius    ceea ce scrii tu s-a intimplat prin anii'90 in canada   .IN august   ,dupa ultima extractie se sacrificau fam se opreau decit fagurii de cat dupa care se comandau pt primavara roi la pac din America Latina undeva la18-20 $ canadieni ii umflau cu api puwder sa si da-i bataie.Numai ca intre timp a aparut o lege cara interzice importul de albine de peste granite si o alta care PEDEPSESTE CU INCHISOAREA UCIDEREA CU BUNA STIINTA a albinelor                                                                                               

_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 14 ani
   
radudulau
apicultor

Din: Paris, France
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 273
iara va bagati in ce nu va pricepeti. daca va arde de plantat de ce nu va apucati de agricultura serios, sunt convins ca o sa o faceti mai bine decat apicultura. romanu are 1000 de meserii, si pun pariu ca sunteti mandrii de asta. problema e ca nu face nici una bine.
succes la agricultura


pus acum 14 ani
   
EN
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 751

radudulau a scris:

iara va bagati in ce nu va pricepeti. daca va arde de plantat de ce nu va apucati de agricultura serios, sunt convins ca o sa o faceti mai bine decat apicultura. romanu are 1000 de meserii, si pun pariu ca sunteti mandrii de asta. problema e ca nu face nici una bine.
succes la agricultura


radudulau, chiar esti convins de ce zici ceva mai sus? Are romanu' o vorba:" De ce l-o f-te grija pe vecinul meu, pe ce parte port eu caciula!"
Chiar va face placere unora, sa veniti cu nuielusa si sa faceti pe justitiarii dupa chipul si asemanarea a cui zice? Chiar ai ajuns la performanta de a fi ultraspecializat in apicultura? Eu chiar nu cred!! Tot mai sunt lucruri pe care le faci pe genunchi si-n mod sigur, nu te da nimeni afara din ograda ta pentru asta.Da, am plantat un ha de salcam; da, mai am si cativa puieti de evodia si paulownia, da imi fac singur tot echipamentul apicol si spre bucuria mea s-a adunat ceva.Care-i baiul? Da, sunt mandru de asta, ca de altfel, ca multi altii care fac acelasi lucru.Am consideratie pentru romanu' care are 1000 de meserii. Asta inseamana ca-l duce capu'!!!


pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la