APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandrina1
Femeie
22 ani
Arges
cauta Barbat
22 - 46 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA / Hotararea 331 din 18-03-2009  
Autor
Mesaj Pagini: 1
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
Sursa : INDACO LEGE IV

Guvernul Romāniei
    Hotărāre nr. 331/2009

din 18/03/2009
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 195 din 27/03/2009

pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse īn Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute īn alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună īn aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009

    


    Īn temeiul art. 108 din Constituţia Romāniei, republicată, şi al art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

    Guvernul Romāniei adoptă prezenta hotărāre.

   Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse īn Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009, prevăzut īn anexa nr. 1.
   (2) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse īn Programul acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pe anul 2009, prevăzut īn anexa nr. 2.
   (3) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse īn Programul acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea bovinelor pentru anul 2009, prevăzut īn anexa nr. 3.
   (4) Se aprobă Programul de supraveghere şi control īn domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009, prevăzut īn anexa nr. 4.
   Art. 2. - Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 este structurat pe capitole şi secţiuni şi stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea.
   Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
   Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, īn condiţiile legii.
   Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2009 aferente programelor prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), prevăzute īn anexa nr. 5.
   Art. 6. - (1) Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către proprietari.
   (2) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pe anul 2009 se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente acţiunilor din cadrul acestui program.
   Art. 7. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către proprietari, potrivit legii.
   Art. 8. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea bovinelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009.
   Art. 9. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului de supraveghere şi control īn domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 4.
   Art. 10. - (1) Īn termen de 30 de zile de la intrarea īn vigoare a prezentei hotărāri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute īn anexele nr. 1 şi 4, potrivit responsabilităţilor şi prevederilor legale īn vigoare.
   (2) Acţiunile sanitare-veterinare cuprinse īn programele prevăzute īn anexele nr. 2 şi 3 se efectuează īn conformitate cu legislaţia īn vigoare.
   Art. 11. - Pentru realizarea atribuţiilor referitoare la programele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti īncheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, īn condiţiile legii.
   Art. 12. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
   a) mişcarea porcinelor vii din exploataţiile nonprofesionale īn alte localităţi decāt localitatea de origine, indiferent de scop, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
   b) transportul de porcine vii fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
   c) comercializarea cărnii, a produselor, a subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile nonprofesionale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;
   d) introducerea īn unităţile de abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea īntregii cantităţi de carne proaspătă şi a subproduselor obţinute īn urma tăierii;
   e) introducerea īn unităţile de procesare a cărnii proaspete şi a subproduselor provenite de la porcinele din exploataţiile nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;
   f) nerespectarea prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică īmputerniciţi şi de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti īn aplicarea măsurilor de control al pestei porcine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
   g) neefectuarea vaccinărilor pentru pesta porcină clasică de către medicii veterinari de liberă practică īmputerniciţi, precum şi confirmarea efectuării frauduloase a acestora de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei;
   h) neasigurarea corespunzătoare a spaţiilor etanşe pentru depozitarea temporară a cadavrelor de porcine de către proprietarii exploataţiei de animale īnregistrate/autorizate sanitar-veterinar, īn vederea colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel īncāt să se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.
   (2) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. d) se sancţionează, pe lāngă amenda contravenţională şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de abatorizare, pentru o perioadă de 3-6 luni, īn cazul īn care fapta a fost săvārşită a doua oară īn decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
   (3) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. e) se sancţionează, pe lāngă amenda contravenţională şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de procesare, pentru o perioadă de 3-6 luni, īn cazul īn care fapta a fost săvārşită a doua oară īn decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
   (4) Uciderea şi distrugerea porcinelor vii, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, īn conformitate cu prevederile legislaţiei īn vigoare.
   (5) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (4) sunt suportate de către persoana fizică sau juridică ale cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animală au fost confiscate, ucise şi distruse.
   (6) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
   (7) Directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a īnştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lāngă tribunale sau, după caz, autorităţile administraţiei publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) şi (3).
   (8) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de prezenta hotărāre se aplică atāt persoanelor fizice, cāt şi persoanelor juridice.
   Art. 13. - Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
   Art. 14. - Prezenta hotărāre intră īn vigoare la 10 zile de la data publicării īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.
   Art. 15. - Pe data intrării īn vigoare a prezentei hotărāri, Hotărārea Guvernului nr. 515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse īn Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute īn alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul 2008, publicată īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 401 din 28 mai 2008, se abrogă.
   Art. 16. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărāre.

    PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
   
                                        Contrasemnează:
                                        ───────────────
                Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
                                     Siguranţa Alimentelor,
                                         Marian Zlotea
                    Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
                                           Ilie Sārbu
                                      Ministrul sănătăţii,
                                           Ion Bazac
                                 Ministrul finanţelor publice,
                                         Gheorghe Pogea
                         Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
                                         Vasile Puşcaş


    Bucureşti, 18 martie 2009.
    Nr. 331.

   ANEXA Nr. 1

    PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a
bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

   ANEXA Nr. 2

    PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea porcinelor, ovinelor
şi caprinelor pentru anul 2009

   ANEXA Nr. 3

    PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi īnregistrarea
bovinelor pentru anul 2009

   ANEXA Nr. 4

    PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
īn domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009

   ANEXA Nr. 5

    TARIFELE MAXIMALE
aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor
privind identificarea şi īnregistrarea bovinelor, porcinelor,
ovinelor şi caprinelor, efectuate de către medicii veterinari de
liberă practică īmputerniciţi, pentru anul 2009
   
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │                                       Acţiunea desfăşurată                                        │Tariful, exclusiv TVA │
│crt.│                                                                                                   │                      │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor      │20 lei/gospodărie     │
│    │judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti                                                       │                      │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor majore:│a) bovine                       │2,0 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │b) ecvine                       │2,0 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │c) ovine, caprine               │1,0 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │d) porcine                      │2,5 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │e) carnasiere                   │1,5 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │f) păsări                       │0,8 lei/cap de animal │
│    │                                                                  ├────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│    │                                                                  │g) albine, viermi de mătase etc.│1,5 lei/familie       │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┼──────────────────────┤


pus acum 15 ani
   
Baciu Octavian
apicultor

Din: Caracal
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 288
De unde aveti informatia? Nu am găsit-o īncă pe saitul ANSVSA.

Īn jud. Olt Med. Vet. de Liberă Practică Īmputerniciţi ne taxează pentru eliberarea FIŞEI DE SĂNĂTATE pentru animalele de la care se valorifică produse, cu 2 lei pe familia de albine (examinare clinică. Am sesizat această ilegelitate la ANSVSA şi aşteptăm răspunsul.


_______________________________________
Numai cu ambiţii vom putea să realizăm ceea ce vrem!

pus acum 15 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Pina anul acesta erau date tarifele MINIME, astfel doctorul putea taxa cu orice suma. De acum vad ca sint date tarife MAXIMALE pentru cei lacomi. Oricum, daca doctorul va e prieten, poate taxa ca examen clinic de grup- o suma de 10-20 RON, chiar daca ai 100-200 familii-lucru ce mi se pare mai corect, avind in vedere ca doar semneaza o hirtie in care confirma rezultatul unui buletin de analiza. Pentru recoltarea probelor de albine, faguri, puiet, nu trebuie sa platiti nimic, fiind o actiune subventionata.
    Trebuie doar sa mentineti legatura cu medicul din raza unde aveti stupina si sa conlucrati pentru a trimite probe cit mai din timp, pentru ca pina la plecarea in pastoral sa aveti rezultatul prin buletinul de analiza.
    La un stupar adevarat, suma de 1,5 RON/fam. nu e un capat de tara.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Baciu Octavian
apicultor

Din: Caracal
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 288
Medicul veterinar nu trebuie sa taxeze apicultorul. El primeste banii de la stat in baza contractului de concesionare, la fel ca medicul de familie care primeste bani de la sanatate pemtru pacienti pe care ii are.

_______________________________________
Numai cu ambiţii vom putea să realizăm ceea ce vrem!

pus acum 15 ani
   
adi hodis
Moderator

Din: Batăr BH
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 5405

Baciu Octavian a scris:

De unde aveti informatia? Nu am găsit-o īncă pe saitul ANSVSA.

Īn jud. Olt Med. Vet. de Liberă Practică Īmputerniciţi ne taxează pentru eliberarea FIŞEI DE SĂNĂTATE pentru animalele de la care se valorifică produse, cu 2 lei pe familia de albine (examinare clinică. Am sesizat această ilegelitate la ANSVSA şi aşteptăm răspunsul.

Si la noi in BH se taxeaza fam. de albine dar cu 1 leu.Astfel spus, mie mi se ia 120lei de catre dr. vet. si tot atat de catre ACA.Adica 240 lei/an care defapt nu sant obligat sa ai dau.As fi mai bucuros sa-i dau pe materiale pt. stupina unui incepator decat lor.

Modificat de adi hodis (acum 14 ani)


_______________________________________
Albinutele = viata ... importantele albinute ... '' daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ''http://ADIHODIS.sunphoto.ro

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
In legislatie se specifica suma pe care o plateste statul medicului veterinar atunci cind este un program de eradicare a unei boli la albine, ex. loca americana confirmata, doar in zona unde este boala, si doar cind statul solicita medicului acest lucru. Asta teoretic. Practic, statul este un rau platnic.
  Adica medicul veterinar nu primeste nici un ban de la stat doar pentru ca are pe raza comunei familii de albine, cum primesc medicii umani dupa numarul de persoane inscrise la ei.
  Cind soliciti o adeverinta, un carnet de sanatate, un certificat pentru familiile de albine, medicul veterinar te poate taxa cu cit vrea.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
Yojen
apicultor

Din: Vaslui, Com Hoceni sat Oteleni
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 80

Baciu Octavian a scris:

Medicul veterinar nu trebuie sa taxeze apicultorul. El primeste banii de la stat in baza contractului de concesionare, la fel ca medicul de familie care primeste bani de la sanatate pemtru pacienti pe care ii are.



Stii ce zice veterinarul daca nu taxeaza apicultorul.....FATI SINGUR TESTELE.

la noi nu vine veterinar cand nare chef nici daca te duci cu masina la poarta la el si il iei si tot acolo il duci.


_______________________________________
Bazz bazz bazzz

pus acum 12 ani
   
proapis13
apicultor

Din: Turnu-Severin
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2834
Nu mai batetzi degeaba apa in piua ca legea a fost abrogata de mult
In schimb apicultorul are datoria ca o data pe an sa recolteze material
biologic viu shi mort din stupina plus una bucata de fagure cu puiet
capacit shi necapacit cu care sa se deplaseze la un laborator de analize
unde  - in schimbul unei sume modice zic eu de 18 RON - LA MH -
v-a primi acel buletin de analiza cu care trebuie sa faca dovada la vanzare,
atat in pastoral cat shi la medicul de circumscriptzie ca are albinele sanatoase.
Unde este chemat medicul la domiciliu sa constate starea de
sanatate eshi obligat sa plateshti cat cere
salve 


_______________________________________
activitate la urdinish shi miere in cat

pus acum 12 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603

proapis13 a scris:

Nu mai batetzi degeaba apa in piua ca legea a fost abrogata de mult ......


D-le ProApis13,


Nu am mai verificat de nult.Scuzati.Cititi va rog Hotararea 114 din 23.02.2011.Verificati pretul.


                                     Cu respect,



                             Jean Deculescu

Modificat de jean (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la