APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20 la Simpatie.ro
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Va rog ajutati-ma  
Autor
Mesaj Pagini: 1
DAF
apicultor

Din: sibiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 10
Doresc sa ma apuc de stuparit ce ma sfatuiti [lazi accesorii etc]

pus acum 15 ani
   
balanescuadrian
apicultor

Din: Buzau
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2731
eu am inceput anul trecut...sfatul meu.. cauta un apicultor cu experienta care sa te ajute , cumpara min 2 - max 4 familii, echipament de unde crezi ca e mai ieftin dar nou,  eu l-am cumparat nou si nu am fost dezamagit(masca, afumator, perie); cutii dadant pe 10 rame cu fund antivaroua, uluc neaparat ptr stimulare..cam atat..   Citeste tot forumul si o sa intelegi multe ...restul o sa le intelegi cu timpul, cauta-ti carti si citeste tot ce iti pica in mana .. in rest bafta si sa auzim de bine


PS: te asteptam cu poze pe pagina personala dupa ce cumperi stupii


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
albinasebes
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 19
eu mi-am luat lazi vechi dar cunosteam persoana de la care am luat si stiam ca nu a avut boala in stupina. in rest afumator, furculita, ramele e bine sa fie noi, ca te tin mult timp, si poti sa insemnezi pe ele anul in care le pui, adica 09 de ex. apoi o centrifuga, daca are cine sa-ti imprumute, un apiultor din apropiere, poti sa mergi asa pana la anul ,cand vei avea mai multi. inventarul apicol il gasesti in carti de specialitate, sa le cumperi pe toate acum e ceva cheltuiala, deci poti sa te rezumi momentan la strictul necesar. unele afumatoare au sita in capac si se infunda cu timpul de la fum. eu am evitat acest lucru, dar am vazut ca cele de inox cam au.
sunt multe de spus, acum sunt si eu incepator si sunt in tema ca de 2 ani tot achizitionez cate ceva. asa usurel ca nu se simte la buzunar.
daca iti va placea mult apicultura vei continua , daca ai vreo deceptie si vrei sa renunti dupa un an vei vinde inventarul si , parerea mea e bine sa-ti iei strictul necesar. sanatate si curaj. si un stupar cu experienta pe langa tine, sau tu pe langa el ca este de mare folos.


pus acum 15 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
daca ai dragoste de ele...chiar dee nu vei reusi la primele 2-3 incercari...nu dispera..strange din dinti si mergi mai departe...si regulile de baza a incepatorului:
1.nu te aventura sa investesti pana nu stii sigur daca esti nascut pt. asa cv....
2.ia-ti carti...citeste foarte mult..chiar de 2-3 ori o carte..pana ti se structureaza bine in cap notiunile...vino cu intrebari pe forum si vei gasi raspunsuri...dar citeste asta e regula de aur..chiar stupari cu experienta iau in timpul liber cate o carte ..
3.vei vedea ca teoria ca teoria dar practica te omoara...trebuie sa ai multa rabdare in pasiunea aceasta..si rezultatele vor aparea...
4.cauta un stupar cu experienta si stai pe langa el cand umbla in stupi..cand scoate miere(eu ii ajutam la scos miere doar sa invat cat mai multe de la ei..si mai fac si acum..)..asa vei invata foarte multe..
5.cand faci un experiment..sau cv ce nu ai mai facut..desi ai vazut pe cnv ca face...tuh fa pe un nr restrans de stupi...daca doamne fereste se intampla si nu-ti iese?
6.un stupar necesita o memorie foarte buna...cel mai bn ar fi sa ai si un carnetel sa-ti notezi ce crz ca vei uita...sau chichitele...
7.cum zicea un coleg de pe aici de pe forum..nu porni in apicultura cu gandul ca vei face o afacere din asta..nu va merge si te vei lasa repede de albine...fara pasiune si dragoste aici nu vei reusi niciodata.
8.citeste,citeste,citeste!

mult noroc,
un incepator ca tine(dar din 2007)

Modificat de andrei_salaj (acum 15 ani)


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
Daca as incepe din nou as cumpara pentru inceput trei stupi, dar numarul lor depinde de timpul care poti  sa-l petreci alaturi de albine. Logica este ca un stup mai slab poate fi ajutat lejer de alti doi mai puternici. De preferat lazi noi, dar nu-i obligatoriu.
Referitor la model, cred ca as incepe din prima direct cu verticali, rama dadant, cu magazii de 1/2 sau 3/4. Se lucreaza mai greu in sensul ca este putin mai complicat dar si rezultatul este pe masura. Si apoi nu-ti mai bati capul cu recuperarea investitiei facuta in orizontali ca oricum, chiar si din curiozitate, tot la verticali vei ajunge.
Referitor la instrumentar, as achizitiona masca noua, afumatorul poate fi si vechi, daca-i capatat, daca-i nou obligatoriu din inox caci numai strici banii pe cel din tabla. Peria poate fi si o pana de gasca daca bugetu-i restrans. Daltita, furculita de descapacit, eventual cutit, rola pentru insarmat foi, etc. pot fi si vechi, am observat ca sunt de o cu totul alta calitate decat ceeea ce gasim astazi pe piata. Nu m-as arunca la cumparat centrifuga, ci as imprumuta una, pentru inceput. Este o investitie destul de consistenta si inca nu stii macar daca-ti place. Dezavantajul este ca multi apicultori vor evita sa-ti imprumute instrumentar din precautie pentru transmiterea de boli. Imprumuti, pe cat posibil, de la cel care ti-a vandut si stupii.
In rest, cu un pachet de rame, unul de faguri si ceva sarma de inox poti pleca linistit la drum.  Carti gasesti, iar de pe forum iei aproape tot ce-ti trebuie, dar prima data citeste asta:
Subscriu la sfatul cu stuparul experimentat.

Iti urez ca peste scurt timp sa privesti lucrurile prin ochii meseriasilor de pe acest forum!

Off topic: cred ca discutia ar trebui mutata pe pagina incepatorului

Modificat de GIS (acum 15 ani)


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
nicu has
apicultor

Din: caransebes
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 435
domule daf si eu sunt incepator parerea mea e sa ai la inceput lazi si echipamentul de lucru dalta .afumtor.astea  mai marunte la inceput si sa ai pe cineva aproape de tine ca sa iti explice ce trebuie sa faci este super vb serios multa bafta

_______________________________________


pus acum 15 ani
   
aaa
apicultor

Din: deva
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 57

DAF a scris:

Doresc sa ma apuc de stuparit ce ma sfatuiti [lazi accesorii etc]

  eu cred ca ai nevoie de vointa.....atat. eu am vrut sa ma apuc de apicultura de vreo 8 ani si am reusit doar de 2 ani. daca VREI sa te apuci de apicultura nu conteaza ca nu reusesti din prima, nu ai toate uneltele necesare sau nu ai pe cineva mai experimentat sa te ajute. incerci, inveti din greseli, bineinteles te documentezi  foarte mult, si in final acumulezi ceva experienta necesara pt a te putea numi apicultor (idei de baza pe care le stie orice stupar)      bine ai venit


pus acum 15 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643

DAF a scris:

Doresc sa ma apuc de stuparit ce ma sfatuiti [lazi accesorii etc]

Pai apuca-te, ce mai stai!Vei avea satisfactii deosebite, daca tii cont de ceea ce s-a spus mai sus,iar in plus imi permit sa-ti spun sa nu fii lacom, adica atunci cand ai cumparat albinele, sa nu te apuci sa le inmultesti prosteste, pentru ca le scazi puterea.Crede-ma, mai bine ai o familie buna decat zece slabe, mai mult obtii de la o familie buna.In rest, cred ca pe acest forum ai nimerit unde trebuie, incearca sa"furi"cat poti de mult de la cei mai experimentati.Mult succes!


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la