APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
laura84 la Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Valcea
cauta Barbat
24 - 49 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / ASOCIATIA CRESCATORILOR DE ALBINE / ACA - CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE - Episodul 3  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Aby Bee
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 5
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România
CE A FOST, CE ESTE ŞI CE AR TREBUI SĂ FIE
(serial)
3.- CE AR TREBUI SĂ FIE

        Congresul ACA din Romania ar trebui sa redea aceasta asociatie apicultorilor membrii ai ei si astfel ea sa raspunda aspiratiilor acestora si sa le serveasca interesele.
Salariatii acestei asociatii, care primesc salarii pentru posturile lor, trebuie sa muncesca pentru a se indeplini dezideratele de mai sus. Ei nu ar avea dreptul de a lua decizii de conducere, ei sunt angajati sa puna in opera deciziile organelor de conducere alese de apicultori, altfel s-ar constitui conflict de interese.
        Este evident ca grupul de conducere al lui ACA actual ar vrea sa ramana la putere pentru a mentine situatia actuala, “sa se faca ca schimba pe ici pe colo dar, in fapt, sa nu schimbe nimic”.
        Pentru a obtine aceasta nu se dau in laturi de la nimic. Sa exemplificam:
        -    s-au  dat dispozitii la directorii S.C.APICOLA s.r.l. din teritoriu sa nu mai permita
             invitarea unor potentiali candidati la presidentia ACA, care ar fi impotriva
             mentinerii situatiei actuale, la sedintele ACA de la filialele judetene;
        -    s-au lansat diferite etichetari pentru posibili candidati incomozi cum ar fi ca
             acestia nu ar indeplini conditiile de candidatura si ca ar fi fost invalidati cand de
             fapt statutul actual nu prevede existenta unui alt organ de evaluare a
             candidaturilor in afara de congres;
-    in unele judete actualul presedinte s-a deplasat personal si a stat de vorba cu
fiecare potential candidat la presidentia filialelor judetene ACA intrebandu-i pe cine ar sustine la congres la presidentie si daca raspunsul nu a fost multumitor, ulterior, astfel a orchestrat desfasurarea alegerilor ca acesta sa nu iasa presedinte de filiala;
-    la unele adunari generale de filiale judetene membrii ACA au fost adusi cu
     mijloace de transport special angajate acestui scop – bineinteles numai membrii
     care intelegeau sa voteze numai ce li s-a indicat;
-    de multe ori data de desfasurare a adunarilor generale ACA judetene a fost   
tinuta secreta pentru unii membrii astfel ca la alegeri sa iasa numai cel desemnat, ca sa nu apara surprize neplacute care sa iasa din scenariul planificat, spre exemplu, vedeti sedinta de la jud.Prahova, care s-a tinut in timpul Targului Mierii de la Campina si indezirabilii erau acolo neputand afla de tinerea adunarii, ca nu cumva sa strice desfasurarea scenariului prestabilit;
-    lipsa de insistenta a directorilor societatilor comerciale APICOLA pentru
     incasarea cotizatiilor, actiune care are ca scop principal faptul ca la Congresul
     ACA sa participe cat mai putini reprezentanti ai apicultorilor nefiind astfel pericol
     ca scenariul planificat sa aiba disfunctionalitati;
        -    sunt cazuri de incercari de invalidare a unor hotarari si alegeri pentru unele       
filiale judetene ACA unde apicultorii membrii au strans randurile si nu s-au lasat   
      manevrati alegandu-si reprezentanti care intr-adevar sa le reprezinte
      interesele – vedeti cazul filialelor Bucuresti si Tulcea.
        Astfel de exemple, care sunt foarte recente si adevarate – la nevoie s-ar putea concretiza mai mult,  ar putea continua si se pune fireasca intrebare: de ce aceasta incrancenare a actualului presedinte ACA de a urma niste scenarii prestabilite si nu lasa ca procedura de alegeri a organelor conducatoare ale filialelor judetene si la varful asociatiei sa se desfasoare liber la vointa majoritatii tuturor membrilor? -  probabil se gandeste ca nu iar fi comod sa apara niste organe de conducere care sa verifice activitatea din urma,....... cine stie ce ar putea iesi. S-ar putea pune intrebari incomode privind o anumita casa din zona Pucioasa, s-au despre un anumit profesor universitar conducator de doctorat unde s-au dus ceva cantitati de cherestea de la Maldaresti. De asemenea, despre legatura dintre gestionarea unor fonduri alocate pentru unele proiecte de cercetare derulate de ing.Laurentiu Rosu si plecarea acestuia ca director la S.C.APICOLA Bucuresti. Precizarile si concretizarile vor veni la nevoie.
        In interesul sustinerii afirmatiilor de mai sus citez un pasaj al CV-ul pe care la prezentat presedintele Zorici cand si-a depus candidatura la presidentie in 2001:

“.......................Consider ca prioritate pentru mandatul 2001- 2005 al PREŞEDINTELUI ASOCIAŢIEI CRESCĂTORILOR DE ALBINE DIN ROMANIA , următoarele:
-    păstrarea integrităţii, indivizibilităţii patrimoniului şi unităţii de acţiune a Asociaţiei ,
(vedeti instrainarile si pierderile de patrimoniu relatate in episodul 2)
-    organizarea pe principiile competenţei profesionale şi disciplinei muncii a funcţionării optime a tuturor structurilor tehnico- administrative şi  economice, centrale şi teritoriale a Asociaţiei ;
(vedeti cum intelege d-ul Zorici sa conduca si a controleze actuala campanie electorala pentru presidentie la toate nivelele ACA)
-    prin conlucrarea permanentă şi eficentă cu MINISTERELE şi PARLAMENTUL ROMÂNIEI, elaborarea şi promovarea de acte normative care să conducă la punerea în aplicare a legislaţiei existente în domeniul apiculturii;
      (vedeti, spre exemplu, legarea obtinerii subventiei pe familia de albine de predarea a 10 kg miere la procesatori)
-    implicarea concretă în programele de cercetere ştiinţifică , tematica acestora urmând problematica apiculturii profesioniste, dar şi de amatori, asigurând în acelaşi timp transpunerea mai rapidă în practică a rezultatelor acestora;
(vedeti titlurile contractelor de cercetare abordate de cercetatorii de la I.C.-D.A, cum au fost alese in colaborare cu Comitetul Director ACA si cum acest organism le-a sprijinit si indrumat)
-    prin transparenţa deciziilor – asigurarea participării tuturor membrilor organizaţiei la elaborarea programelor pe termen mediu şi lung privind îmbunătăţirea activităţii Asociaţiei;
(vedeti, de exemplu cum s-au facut publice societatile comerciale APICOLA coactionare la Complesul Apicol si I.C.-D.A. si criteriile pentru care ele au fost alese si nu altele)
-    relansarea printr-o mai activă prezenţă în cadrul comisiilor de specialitate ale Federaţiei  Internaţionale  a Asociaţiilor de Apicultură – APIMONDIA – spre vârful piramidei apiculturii mondiale, acolo unde i-a fost şi îi este locul……………
( D-ul Pres. ZORICI punea problema, intr-o sedinta a Comitetului Director a anului 2006, sa se renunte la plata cotizatiei la APIMONDIA)”
        Va rog sa analizati cu atentie fiecare punct al intentiilor din pasajul citat si sa vedeti cum le-a indeplinit in cei 8 ani de presidentie. Pe unele le-a incalcat grav, calcand prevederile legii si statutul in picioare – se pare ca intr-adevar este cazul sa raspunda.
        Un alt motiv al incrancenarii este ca se banuieste ca a facut o intelegere cu candidatii  grupului de interese pe care-l conduce (Ioan Fetea, Petru Moraru si Laurentiu Rosu) ca daca ajung la presidentie sa-l mentina in structura de conducere, eventual ca secretar general al asociatiei si astfel sa se mentina ca eminenta cenusie a acesteia.
        In fine, incheind cu exemplele referitoare la incercarile celor care doresc cu orice chip sa-si mentina in continuare controlul asupra ACA din Romania, sper ca apicultorii sa-si impuna vointa de a deveni in adevar propietarii ai acestei asociatii la care sunt membrii cotizanti.
        La Congres au ocazia sa-si impuna conducatorii doriti, nu trebuie sa se lase manevrati, trebuie sa fie activi nu sa astepte ca alti sa le rezolve problemele, au dreptul sa-si spuna punctele de vedere si sa traga la raspundere pe cei care au adus ACA din Romania la stadiul de a fi un organism anchilozat, anacronic si depasit de vremuri, care serveste numai interesele unui mic grup de salariati alaturi de un presedinte neapicultor, sau daca vreti, apicultor de conjuctura.
        ACA din Romania trebuie reorganizata din temelii, sa functioneze pe noi baze, sa fie descentralizata astfel incat filialele judetene sa aiba o larga autonomie, cu patrimoniu propriu,  sustinandu-se singure economic si financiar.
        Pentru aceasta societatile comerciale APICOLA judetene trebuie sa intre in patrimoniul filialelor judetene ACA, presedintii acestora fiind si presedintii consiliilor de administratie ale societatilor comerciale, iar directorii acestor societati, persoane angajate si platite, sa puna in opera hotararile consiliilor de administratie si in acelas timp sa faca si munca de secretariat si evidenta a filialelor fara sa fie implicati in luarea hotararilor de menegement al filialelor neavand nicio implicare la nivel central.
        Totodata, pentru ca aceasta autonomie sa functioneze trebuie ca patrimoniul ACA din Romania din diferitele judete sa fie date in regim de comodat filialelor judetene ACA pe perioada existentei acestora fara posibilitatea de instrainare. Bineinteles spatiile din judete inchiriate vor aduce chirie filialelor judetene.
        Fiindca a venit vorba de spatiile inchiriate ar fi interesant sa se verifice necesitatea acestor inchirieri, cine a semnat contractele de inchiriere si la ce preturi comparativ cu cele ale zonei, s-ar pute ivi surprize foarte neplacute. De asemenea, nu ar trebui admis ca aceste spatii sa fie instrainate prin inchiriere si filialele judetene ACA sa nu aiba spatii pentru defasurarea unei activitati corespunzatoare – vedeti, spre exemplu, Filiala ACA a Municipiului Bucuresti care nu are unde sa-si desfasoare activitatea, iar in spatiul magazinului APICOLA se vind flori printre care se ascund si ceva materiale apicole.
        Fata de cele relatate mai sus se vor intreba unii cum va supravietui conducerea centrala a asociatiei. Foarte simplu, isi va gospodari o parte substantiala din profiturile obtinute din activitatea comerciala a Complexului Apicol si Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura, dintr- un procent mai modest din profiturile societatilor comerciale APICOLA judetene  si din o cota parte din cotizatiile anuale platite de membrii asociatiei. Ramane ca partile din profituri si cotizatii care merg la ACA din Romania si cele care raman la filialele judetene sa le stabileasca statutul refacut si votat de Congresul ACA.
        Bineinteles, pentru o buna functionare toate activitatile economice si financiare vor trebui reconfigurate cu atentie si cu profesionalism astfel ca sa fie profitabile si sa raspunda cerintelor si scopurilor pentru care au fost initiate. Si la centru si in teritoriu salariatii ACA si societatilor comerciale vor suferi o atenta examinare a competentelor de care dispun si in consecinta vor ramane sau nu – altfel spus „se va scutura pomul, fructele bolnave vor cadea iar cele bune vor ramane”. Ar fi cazul sa se termine cu nepotismele si cu afacerile de familie.
        Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania trebuie sa reprezinte interesele apicultorilor membrii in fata autoritatilor nationale, europene si internationale, iar filialele judetene le vor reprezenta interesele la nivel local si vor tine legatura cu organele de conducere ACA la nivel central comunicand acesteia cerintele si doleantele apicultorilor.
        Evident, pentru realizarea dezideratelor mai sus amintite presedintii filialelor ACA judetene si presedintele ACA din Romania trebuie sa doreasca sa restructureze asociatia si, mai mult, sa aiba abilitatile necesare sa coordoneze o astfel de actiune si sa se puna in slujba intereselor membrilor fara interese meschine si ascunse.
        Presedintele ACA din Romania trebuie sa fie apicultor intr-adevar, sa iubeasca aceasta munca, sa stie ce inseamna sa fie apicultor si cu bune si cu rele, sa aiba arta conducerii, abilitati manageriale, putere de munca, vointa sa faca si sacrificii pentru interesele membrilor asociatiei si, nu in ultimul rand, activitatile sale trebuie sa fie cinstite, drepte si transparente, dand seama membrilor de ele. Trebuie sa inteleaga ca o asemenea asociatie nu se poate conduce prin delegare de atributii, se va inhama la o munca de sisif si va avea si satisfactii dar si multe dezamagiri – va inghiti multe pilule amare, sa speram ca va rezista, de nu, sa aiba taria sa recunosca si sa lase locul altuia.
        Ma opresc aici si imi pare rau ca deocamdata nu-mi pot declina identitatea fapt pentru care imi cer scuze. Poate candva voi avea posibilitatea sa ma identific si explic. Nu vreau sa influentez votanti sa voteze pe cineva anume dar ii atentionez ca trebuie sa se orienteze spre cineva care are vointa si aptitudinile sa reformeze asociatia noastra in spiritul celor relatate mai sus.
        Personal consider ca daca nici la Congresul ACA din aprilie 2009 nu se produce cotitura asteptata de marea majoritate a apicultorilor romani pe viitor nu mai este nimic de facut, ACA nu va mai exista niciodata pentru apicultori adevarati.
        Sper ca votantii de la congres, presupusi sau intr-adevar reprezentati ai apicultorilor din teritoriu sa nu se mai lase amagiti si manevrati si sa voteze pe cine trebuie, daca nu, ne meritam soarta.
        Desi am indoieli, inchei totusi cu speranta fiindca conform marelui nostru I.L.Caragiale:
„Cand avem un sentiment fara speranta, o mare speranta ne mai ramane – ca niciodata nu vom pierde”, deci sa speram totusi.

(“Maurul si-a facut datoria – Maurul poate sa plece”   Droj)


pus acum 15 ani
   
ionsut
apicultor

Din: TOPOLOG-TL
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 88
Ce sa comentam? Ar fi prea frumos daca pe 2 aprilie am reusi sa scoatem ACA din ghearele fiarei
Sa speram ca delegatii vor avea luciditatea necesara, si nu interese meschine de conjuctura


pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Apicultorul Roman are doua alternative.
Sa mearga cu turma sau sa se detaseze.Oricum multe nu poate schimba
Atat timp cat pentru el voteaza alte persoane cu interese de grup.

Din pacate azi sa ajuns la un boicot din partea apicultorilor impotriva ACA.
Daca nu poti schimba nimic incearca sa nu alimentezi.In curand Aca va constata ca nu mai are priza in randul apicultorilor.

Sa va dau un exemplu Factura la Romtelecom era imensa am facut cerere de Desfintare a postului.Atunci a venit o DUDUIE explicandumi cate facilitati imi da daca raman.
Sa va spun raspunsul:
Domnisoara cu ofertele astea trebuia sa veniti in momentul cand constatam ca indiferent daca vorbesc sau nu factura creste.
Eu am o vorba:Sa nu te intorci inapoi acolo unde ai scuipat.
E bine sa fii chibzuit ,dar nu prostit..


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
catalingiurgila
apicultor

Din: Tg-Frumos-Iasi 11-07-1980
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 930
filipe filipee le-ai rupt gura plus doi dinti din fata bravo!!!!    

Modificat de catalingiurgila (acum 15 ani)


_______________________________________

Telefon-0727706953

pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Alegeti pe cine vreti dar nu va bazati pe noi APICULTORII.
Si inca un lucru cand luati decizii va rog frumos sa precizati ca o faceti in calitate personala ,reprezentati interesele Aca nu a apicultorilor de buna credinta care respecta telurile Profesorului Universitar,Doctor ,Inginer VECESLAV HARNAJ

In viziunea mea ACA se compune din cei care cred in telurile regretatului Harnaj           
                                     Si
Cei care apara interesele celor din gasca Zorici.
Primii si cei multi sunt Apicultori fara putere de decizie,restu decid in interes propriu
ACA nu poate combina cele doua orientari.
Daca ACA ar respecta urmatorul slogan ar fi nemaipomenit.

"AJUTA-TI APROAPELE SA PROGRESEZE
AJUTANDUL PE EL,TE AJUTI PE TINE"

Modificat de filip (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Zuzu
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 146
Ei! Acu' doar nu credeti aby bee ca nu stim cine sunteti sau ca nu recunoastem propaganda asta de 2 lei pe care o tot bagati de vo cativa ani? dar stiti ceva? Unii sunt chiar plictisiti si scarbiti de ea.Sa nu uitati sa innumarati cati sustinatori aveti ?Se intelege: sa plece ai nostri si sa vina ai nostrii.Daca pana acu a fost ce a fost de acu incolo ar pune mana pe fraie cate un grup mai bogat (AMARATII NU SUNT INTERESATI DE ASEMENEA MIZERII) din fiecare judet, vb aia oameni cu putere financiara , cu bani multi de pot dona an de an bani spre asociatie ca apoi sa acapareze spre grup sau cine stie spre un singur om aceste spatii mari pana acu intretinute si sustinute binisor de aceasta denigrata ACA. Am inteles ca in tara sunt multe spatii care apartin asociatiei , daca au rezistat 20 de ani  a insemnat ceva!Ca s-au mai facut ceva schimburi de nu stiu ce nu inseamna ca s-a pierdut, poate ca s-a si castigat, daca s-a vandut ceva vor trebui sa raspunda vinovatii daca sunt dovediti in fata legii, dar averea asta a tuturor apicultorilor ar trebui sa ramana neatinsa de cei ce sub pretexte false si mincinoase fac propaganda ieftina.Este opinia mea, nu slujesc pe nimeni,este liber la principii si la opinii si am spus ceea ce am avut de spus si am sa intervin ori de cate ori simt nevoia chiar daca deranjez pe cei doi... sau trei...
P.S. si ma intreb ce o sa faceti voi care doriti Bucuresti si Tulcea si Ploiesti parca? O sa vindeti marfa pe degeaba, gratuit? O sa aveti voi preturi mai bune pentru miere? Daca esti un om realist si ai habar un pic de o afacere recunosti ca nu poti da nimic gratuit vodata apoi o -ti veni voi astia filotimii sa faceti munca voluntara...macar acu este un director si un contabil; dar cand  o-ti fi un cosiliu de administratie nenicaaa...  vo 10 - 20 de nehaliti atunci sa te tii. In continuare respect pentru apicultori!


pus acum 15 ani
   
parpanghel
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 9
Scrie bine Abybee dar sa faceti sa lucreze asociatia pentru apicultori e distanta mare.Se vede treaba ca sint si apicultori care au renuntat sa creada in crezul Harnaj l-au cunoscut sau nu fiecare roade ce are de ros.

pus acum 15 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
Opinia de lasitate a multora de pe acest forum atunci cand se scrie despre problemele din ACA ma lasa perplex. As zice ca apicultorii nu cunosc si nici nu vor sa cunoasca sau sunt pur si simplu consternati de ce se intampla.
Sunt sustinatorul aceluia care are o istorie personala in apicultura si nu actioneaza in functie de circumstanta si de pozitie, care stie ca apicultor ce are de facut si este un apropiat al producatorului.
Filialelor le trebuie o organizare de care sa nu le fie rusine (vezi organizare si de targuri apicole, etc, etc, etc.), srl-urile nu vor putea satisface pe toti apicultorii filialei din primul an, dar este loc pentru toata lumea, iesirea la suprafata si impozitarea corecta pot face ca srl-urile cu personal cu tot sa castige bine si fara nici o rusine ca cineva ii arata cu degetul.
Cine spune ca se poate rupe asociatia scotand economia subterana la vedere este rau intentionat si-si vede numai de interesul personal si egoist.
Vreau sa spun ca fara ajutorul apicultorilor, ACA, incet, dar sigur, va disparea, ganditi-va unde a ajuns acum si unde va ajunge daca o ia pe drumul de intoarcere. De fapt, a luat-o deja pe drumul de intoarcere de ceva vreme. Dupa mine de cel putin 8 ani.

Modificat de proapi (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Albinel 2007
Vizitator



Daca nu e organizarea bine facuta la filiala cum dracu iti explici ca sunt deja de  la 400 de membri apicultori de filiala in sus..Te-ai ocupat dumneata sau ai dumitale de tot ce a insemnat proiecte pt. subventii sau masuri? Dai cu gura dar habar nu ai ce e in teritoriu.Mai lasati abureala si vedeti-va de ale voastre.daca trebuie ceva remediat sau de pus la punct  o vor face cei care vor fi in masura.Nu e lasitate faptul ca oamenii seriosi nu va fac jocul.ACA nu va disparea pentru ca zilnic intra apicultori cu zecile si sunt interesati de una de alta, cei mai multi sunt oameni destupati si stiu ce inseamna comert cu venituri si cheltuieli, salarii etc. Vorbesti de economie subterana de parca ai fi v-un comisar! habar nu ai ce inseamna sa ai marfa s-o poti vinde , cu ce preturi cand absolut in orice activitate exista cocurenta.Bineinteles ca numai cu apicultorii ACA va exista dar nu la dumneata le va fi nadejdea. Asa ca mai calmati-va si nu mai fiti asa de iubitori si saritori ca nu sta nici un apicultor in nadejdea voastra.

pus acum 15 ani
   
viorel55
apicultor

Din: Campina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 304
Albinel ...putin rezon... ,s-au inscris multi in ACA in aceasta iarna pentru ca au avut nevoie de adeverinta pentru accesarea masurii 141 ( ca fac parte dintro forma asociativa ) Altfel .....cu ce va ocupati  ?Cate targuri apicole ati organizat ?......Ne spuneti si noua care este aportul ACA  la organizarea targurilor  apicole de la Campina,Blaj, Faget,Alba Iulia, Brasov  ?Spuneti ca  sunteti multi, ceea ce este adevarat, dar ce folos......

Modificat de viorel55 (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
proapi
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806

Albinel 2007 a scris:

Daca nu e organizarea bine facuta la filiala cum dracu iti explici ca sunt deja de  la 400 de membri apicultori de filiala in sus..Te-ai ocupat dumneata sau ai dumitale de tot ce a insemnat proiecte pt. subventii sau masuri? Dai cu gura dar habar nu ai ce e in teritoriu.Mai lasati abureala si vedeti-va de ale voastre.daca trebuie ceva remediat sau de pus la punct  o vor face cei care vor fi in masura.Nu e lasitate faptul ca oamenii seriosi nu va fac jocul.ACA nu va disparea pentru ca zilnic intra apicultori cu zecile si sunt interesati de una de alta, cei mai multi sunt oameni destupati si stiu ce inseamna comert cu venituri si cheltuieli, salarii etc. Vorbesti de economie subterana de parca ai fi v-un comisar! habar nu ai ce inseamna sa ai marfa s-o poti vinde , cu ce preturi cand absolut in orice activitate exista cocurenta.Bineinteles ca numai cu apicultorii ACA va exista dar nu la dumneata le va fi nadejdea. Asa ca mai calmati-va si nu mai fiti asa de iubitori si saritori ca nu sta nici un apicultor in nadejdea voastra.


La ce filiala sunteti de aveti peste 400 de membrii?


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la