proapi
apicultor
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 806
|
|
Direct la obiect:
1...Prin prima masura de asistenta tehnica acordate apicultorilor si grupurilor de apicultori se doreste elaborarea unui caiet/ghid de bune practici in apicultura, pe tot parcursul planului de 3 ani, prin cooptarea unor specialisti in apicultura si reprezentanti ai ministerului si din subordinea acestuia. Aici cred ca orice forma asociativa este interesata de a avea un serviciu tehnico-comercial, care sa raspunda si... de elaborarea/adoptarea unui astfel de ghid de bune practici. Eu vad aceasta masura ca un ajutor general acordat practicii tehnico-comerciale si ca exemple: finantarea de reviste de specialitate, dotare birotica, vehicule transport, calificare/perfectionare personal, etc...Vad un sprijin financiar care la randul ei dezvolta/modernizeaza, ce: ghiduri, planuri de afaceri, consultanta tehnica, norme, accesare finatare diversa, etc...Interesul asociatiilor este de a capta in anii urmatori fonduri de dezvoltare si modernizare prin aceste departamente proprii. Elaborarea unui ghid de bune practici, revine, cum am mai scris, organizatiei reprezentative a apiculturii nationale impreuna cu reprezentantii ministerului. Un sprijin acordat revistelor de specialitate, ar putea introduce si elaborarea acestui ghid (vezi ghiduri similare la lapte, carne, morarit si panificatie, etc. avizate de ANSVSA cu mentiunea ca sunt sunt influenta continua a modificarilor, in acord cu cerintele internationale, ale U.E. si a C. Alimentarius) 2... Pentru combaterea varoozei, costul pe familia de albine a produselor medicinale veterinare, produselor biologice si a suplimentelor trebuie sa fie >de14-15 Lei: fundul antivarroa este o masura buna la conventional, la bio, trebuie avut in vedere tipurile constructive ale stupilor (mai mult stationari) care nu este intotdeauna cea clasica si achizitia acestor funduri sa se faca la comanda pe masurile necesare si oricum cam mult la 60 l/buc. Valoarea produselor de combatere ecologica a varoozei pe familia bio pot fi de asemenea mai mari. Nu se intelege de ce au fost separate in 2 puncte: controlul varoozei si metode ecologice de combatere a varoozei, cand de fapt masura se refera la combaterea varoozei (fie bio sau conventional).
3...La sustinerea refacerii septelului apicol, in mare fiind spus, o refacere o faci dupa ce ai suferit o pierdere, un neajuns, insa ceea ce se permite este in interesul national. Cred ca este bun cel actual cu modificarile si adaugarile urmatoare; ca la achizitionarea matcilor sa nu existe restrictie data de dimensiunea stupinei; sustinerea de infiintari de ferme de multiplicare si de elita, inclusiv cu aparatura de insamantari artificiale, incubatoare, etc; preturi diferentiate la matcile de elita si la cele de multiplicare/productie; hrana pentru intretinerea nucleelor de imperechere; la fermele de elita plata integrala a persoanei insarcinate cu selectia;
4...Programe de cercetare aplicata. Continuarea cartarii de baza melifera, urmarea proiectului inceput, de fapt un recensamant coordonat al masivelor, culturilor si florei spontane de importanta nectaro-polenifera. Aici trebuie mers pe regiuni cu interes apicol. Identificarea de produse bio contra bolilor la albine, daca se poate merge pe unul sau mai multe produse deja identificate si exista un demers in sensul obtinerii lor si le lipsesc unele teste care intr-un interval de 3 ani, cat dureaza planul, sa fie pus pe piata. In plus, crearea si dotarea unui laborator de morfologie , clasificarea si acreditarea rasei la nivel national in subordinea ANARZ.
5...Rationalizarea transhumantei este tratata la sarcini acordate asociatiilor si ma tem ca multe rezultate nu vor ajunge la toti apicultorii...aici ceva mai pragmatic, ar fi achizitionarea de remorci apicole si date in exploatare membrilor apicultori. Achizitionarea de utilaje pentru pregatirea terenului in pastoral.
6...Masuri de asistenta a laboratoarelor de analiza a mierii este OK...cele de sanatate nu fac referire in regulament...
Modificat de proapi (acum 14 ani)
|
|