APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login
POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Sabina Profile
| Femeie 22 ani Bucuresti cauta Barbat 22 - 60 ani |
|
catalingiurgila
apicultor
Din: Tg-Frumos-Iasi 11-07-1980
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 930
|
|
Revizia de primavara.
Profitand de una din zilele calduroase executam primul control de primavara in care vom evalua starea familiilor de albine operatiune dublata si de o stramtorare a cuibului. Ce trebue urmarit la executarea reviziei de primavara? 1-La executarea reviziei de primavara vom urmari prezenta hranei care exista in faguri, stiind ca o rama de cuib(stas) contine 3,5kg miere pe ambele fete. 2- prezenta matcii, dupa puietul de pe fagurii din mijlocul cuibului. Daca puietul nu exista totusi nu trebuie sa ne ingrijoram unele matci isi incep mai tarziu ouatul si de aceea este necesara repetarea controlului dupa o saptamana, iar dupa vo-m trage o conluzie corecta. 3-Tot in timpul acestui control, scoatem din stupi fagurii mucegaiti cu pete de diaree, si pe cei ce contin multe celule de trantori. S-a constatat ca dezvoltarea familiilor de albine decurge normal daca albinelor li se asigura un regim de caldura optim. In acest scop i vomstramtora cuibul. Cuibul se aranjeaza catre peretele stupului care este cel mai expus soarelui astfel: fagurii cu puiet se aseaza in mijloc, ei fiind marginiti de faguri cu miere si pastura; in cuib se lasa strict atati faguri cat pot acoperi albinele si care trebuie sa aiba numai celule de lucratoare; in ce priveste rezerva de hrana familia trebuie sa dispuna de min.4-5 kg miere si bineinteles pastura. 4- Atentie mare!!!!!!!! ca la stramtorare si la eliminarea fagurilor imperfecti sa nu orfanizati accidental familia. Cuibul se limiteaza cu o diafragma mai scurta, dincolo de ea fiind asezati fagurii cu resturi de miere, aceasta delimitand compartimentul de hranire. Se recomanda ca tot cu aceasta ocazie familiile de albine sa fie mutate in lazi curatate, reparate si dezinfectate. Trebuie sa avem pregatite din timp cateva lazi, urmand ca pe masura ce mutam albinele sa dezinfectam si restul de stupi. Lucrarea este foarte necesara pentru ca pe langa toate celelalte, sa pastram o stare de igiena perfecta. Toate aceste lucrari sunt decisive, necesita sa avem ceva timp la dispozitie si mai ales sa avem ingaduinta vremii. 5-Salvarea albinelor ramase fara rezerve de hrana. Salvarea familiilor ramase fara rezerve de hrana este foarte usor posibila in orice stupina chiar daca apicultorul este lipsit de experienta. In acest scop folosim urmatoarele rezerve: - proviziile de hrana existente pe ramele care nu au fost cuprinse de ghem, sau in celulele din partea opusa a fagurilor ocupati partial; - proviziile de hrana existente in alte familii si de care acestea nu mai au nevoie; - mierea in faguri, miere lichida sau granulata de la rezerva stupinei.
Cum se reorganizeaza chemul primavara? 6-In primul caz verificam ca de o parte si de alta a fagurilor ocupati de ghem, sa se afla cate 1-2 faguri cu miere care nu au fost folositi de albine. Asta se intampla din cauza ca odata format ghemul de iernare, albinele nu mai au acces decat la proviziile de pe fata fagurilor unde se afla. Pentru a remedia situatia se ridica din stupi ramele care contin provizii, si care din motivul mentionat au ramas neconsumate. Se descapacesc aceste rame pe o parte si cu ajutorul unui bastonas de lemn se fac 2-3 gauri de grosimea unui creion. Apoi se indeparteaza ramele cu faguri si putine albine din ambele margini ale ghemului. Se introduc fagurii gauriti, cu miere descapacita in spatiu liber care tocmai a fost creat. Fagurii scosi cu putine albine pe ei se alatura de fagurii cu miere, bineinteles si ei gauriti pentru a permite circulatia albinelor
Ce facem cu famiilile care nu au provizii? 7- In cazul cand familia ramasa fara provizii nu are faguri disponibili in stup, se procedeaza la ridicarea de faguri cu provizii din familiile mai bogat aprovizionate. Introducerea lor in stupi se face dupa tehnologia descrisa mai sus. Hraniri de calitate se mai pot face cu turtite de miere cristalizata si framantata cu zahar pudra pana obtinem consistenta dorita. Aceste turtite se aplica direct pe partea superioara a ramelor.Este de dorit insa ca aceste interventii sa fie facute numai in caz de urgenta, putand evita aceste situatii neplacute printr-o buna organizare a cuibului inca din toamna.(Rezerve de hrana suficiente si de buna calitate,numarul de fagurii lasatii dupa puterrea familiei de albine)
Completarea rezervelor de pastura. 8-Pe langa miere, albinele au nevoie la cresterea noilor generatii si de hrana proteica. Aceasta este asigurata de pastura, lipsa ei fiind un handicap major in dezvoltarea favorabila a familiilor de albine. Pentru cresterea unui kg de albina este nevoie de 1,5 kg de pastura. Pastura se asigura din toamna prin introducerea unui fagure plin si la nevoie prin completarile de primavara Ex:faina de soia,lapte praf,drojdie(inlocuitori de polen) In primavara modurile de administrare naturale si sanatoase sunt Ex: Amestecam cantitati egale de polen si miere, administrand la fel deasupra cuibului sub forma de turtite. Concluzie hranirea proteica de primavara se face de preferinta cu pastura de la rezerva, apoi daca nu avem cantitatile necesare se vor face hraniri cu polen si miere sau pastura si miere.
Largirea cuiburilor. 9-Lucrarea este deosebit de importanta, avand in vedere ca interventia stuparului poate face mult bine, dar totodata si mult rau daca nu este facuta corect. Prin largirea cuibului trebuie sa raspundem ferm necesitatii matcii de a depune oua. Trebuie sa avem in vedere urmatoarele conditii generale A. Existenta unei concordante intre suprafata ocupata de puiet si numarul de albine doici; la un numar mic de doici si cantitatea de laptisor de matca distribuita va fi mica; B. Prezenta rezervei de pastura necesara cresterii puietului si a albinelor tinere. C. Conditiile interne si externe se vor lua masuri pentru pastrare caldurii in interiorul familiei de albine D. Aplicarea fara discernamant a hranirilor de stimulare. Printr-o hranire abundenta se pot introduce in stup dezechilibre importante Efectiv largirea se face astfel: semnalul trebuie dat de faptul ca toti fagurii din cuib sunt ocupati cu puiet excluzand fagurii marginasi care contin miere si pastura. Se adauga un fagure bine cladit. Acesta se introduce intre fagurele marginas si cel cu puiet. Dupa ce si acesta a fost ocupat cu puiet, se introduc treptat alti faguri tinand seama de cresterea populatiei. Primul fagure introdus trebuie sa fie un fagure in care s-au mai crescut cateva generatii de albine, apoi putand fi introdusi si faguri claditi in care nu a fost crescut puiet. Introducerea unor faguri care au mici coroane de miere care vor fi descapacite este un factor favorizant. O metoda de a face ca matca sa oua in fagurii introdusi, este aceea de ai stropi cu apa calduta sau miere diluata. La incalzirea timpului si in prezenta unui mic cules largirea se poate face si cu un fagure artificial. Acest fagure se aseaza dupa ultimul fagure cu puiet si in momentul cand celulele au fost cladite pe jumatate se muta in mijlocul cuibului. Citind aceste randuri sigur v-ati dat seama ca tehnicile descrise sunt folosite la stupii orizontali si verticali cu magazine.
Modificat de catalingiurgila (acum 15 ani)
_______________________________________
Telefon-0727706953
|
|
pus acum 15 ani |
|