APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Stefania_h0t
Femeie
25 ani
Salaj
cauta Barbat
24 - 46 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / POZE / Pozele lui Bunka!!  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 ... 10
Florind
apicultor

Din: Urlati , Prahova
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 97
Foarte frumos dle Bunka,


M-ar interesa si pe mine 25 kg Facelia

Dumneavoastra de unde ati cumparat?

0720767111


pus acum 15 ani
   
maximus
Vizitator



ma vad nevoit sa ma repet:eu nu am inventat acel tip de colector(cu placa pe orizontala),si nu pretind acest titlu.Am preluat o idee cu ani in urma si a rezultat acest model,care la modul cum este alcatuit(distante,fante,etc) imi apartine intr-adevar in totalitate,si care este mult superior colectorului tip Oros,Balas,etc..

Exista modele asemanatoare facute de altii,deci nu mai absolutizati.Daca m-a deranjat ca prietenul bunka il flutura cu atata usurinta pe net?desigur,pentru ca in spatele lui sant ani de munca.Dar cine ia de-a gata nu are cum sa-si dea seama ce inseamna sa gandesti si unde sa lasi un mm pentru ca totul sa fie Ok.

   adriane,daca te-ai suparat nu asta era telul meu.sant sigur ca o sa-ti treaca,te rog doar sa gandesti problemele mai in adancime.sanatate

  PS.si cu asta am terminat pledoaria.nu uitati cei care il folositi ,de kilogramul  de miere pentru cei copiii saraci.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nu Maximus, nu m-am suparat...eu am mai vazut colectoare aproximativ la fel ca asta pe care-l folosim noi, si am considerat ca nu este un secret pt nimeni atata timp cat ele sunt prezentate fie si numai ca fotografii..dupa o fotografie iti poti da seama de principiul de functionare,  distantele dimensiunile se adapteaza apoi la tipul de stup pe care-l avem si la imaginatia noastra.
Nu pot garanta ca, colectoarele mele sunt exact ca si distante,dimensiuni cu cel pe care mi l-ai aratat tu, poate exista diferente..pe mine m-a atras principiul placii orizontale, si m-a interesat o solutie la problema ploii.
Consider si eu ca si multi altii care colecteaza desi nu iau parte la discutie ca cea mai buna solutie este sa facem fanta pe unde intra albinele cat mai mica...o putem face chiar si de 1cm...ar fi si mai bine decat 3, 4, 5,6cm...deci chiar si modelul asta al tau poate fi imbunatatit.
Este asemanare din toate punctele de vedere cu ce am vazut pe proapicultura, lungimea colectorului difera dar fanta de patrundere a albinelor, solutia pt zborul trantorilor, dimensiunea sertarului...toate sunt "cam pe acolo"!!
Eu am inteles mesajul tau, si imi cer scuze daca te-a deranjat..nu am vrut vreo data sa zic, ca "uite ce-am inventat" dar repet principiul e arhicunoscut si un individ ca mine care de patru ani scormoneste netul, nu are cum sa nu gaseasca ceea ce-i trebuie..sunt poze si principii de functionare accesibile tuturor...nimic nu poate fi considerat secret. Pun si o poza ca sa vedeti similitudinile!
Ia uitati-va la colectorul asta:
1. placa de aterizare...noi nu avem, dar se poate pune si ar fi chiar indicat
2.fanta mica de doar cativa cm de acces a albinelor in colector...ca si la colectorul nostru
3. tuburi pentru zborul liber al trantorilor..ca la noi
4.desi nu se vede ..ne putem da seama ca e un colector cu placa orizontala
5.sertarul mare, ca si la noi insa e cu fund cu balamale...ne putem da seama din poza

In concluzie este aceeasi Marie, dar cu alta palarie, singura diferenta notabila este faptul ca albinele patrund prin fanta intr-un spatiu unde placa activa este deasupra lor si sita prin care pica polenul este dedesubt..ele merg pe sita apoi urca prin placa si ajung in spatiul de trecere in stup, unde pot avea acces si trantorii si matcile..sectiunea aceea superioara cu tuburi.
Sunt ferm convins ca se poate face o tona de polen si cu modelul asta si cu modelul nostru si cu modelul lui Balas..nu am nici o indoiala, problema este cum il conditionam dupa aia, si apoi cum il vindem si la ce pret, cum ne facem clienti...aici e problema!!

pozele lui bunka!! maximus, m-am mai vazut colectoare fel asta care-l folosim noi, considerat este CLUB STUPARITUL

53.3KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ca o parere personala, cred ca pretul mic obtinut de salajeni pe polen este tocmai pt ca toti acolo produc foarte mult, abunda pe piata locala, toti tin pretul jos pentru a putea vinde cantitatile enorme pe care le fac, si de aici apar problemele ca se subliciteaza intre ei si samsarul care nu stie altceva decat sa speculeze stie ca din zona aceea intotdeauna va gasi marfa si multa si ieftina...si asta nu e bine pt noi, pt toata breasla apicultorilor. Trebuie sa le taiem craca acestor samsari si sa ne facem noi clientii nostri, sa invatam sa si vindem si nu numai sa producem. Am tinut prelegeri intregi pe Proapicultura despre profitabilitate, argumentate cu citate din reviste renumite cum e "American Bee Jurnal" si cu alte date concrete in ceea ce priveste valorificarea produselor apicole din diferite tari din UE, am dat exemple etc..si am explicat ce e bine si ce nu e bine, cine a avut de auzit si a tras niste concluzii bine, cine nu are timp sa invete din propria experienta.
Cei interesati de discutie, pot intra pe Proapicultura si gasesc acolo..

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Florind...crede-ma pe cuvant ca nu vrei sa iei seminte de facelia de unde am luat eu, daca puneam si poze cu lanul de mohor ce a iesit dupa.. te convingeai singur...am fost tare amarat si suparat pe chestia asta...trageam si eu sperante ca o sa pot baga combina si sa trag vreo cateva sute de kg de seminte, dar de unde!!!
Daca vrei, cauta pe Google" semine Facelia" si sigur gasesti, este o firma mare pe la Bucuresti romano-germana, patronul e neamt, face culturi curate si apoi exporta semintele in UE, sunt cu certificat de calitate etc, mai sunt si alte firme..pune mana pe mouse si okii cat cepele cand cumperi!


pus acum 15 ani
   
maximus
Vizitator



chiar te rog sa incerci si cu fanta de 1cm,sa vezi ce se-ntampla.din modul tau de a privi problema foarte simplist,imi dau seama ca va trece multa vreme pana sa incepi "sa simti" niste lucruri.

   colectorul prezentat mai sus de tine de pe net are din pacate o minuscula placa tip ACA de  5 randuri orizontale,si este dispusa vertical.daca tu spui ca este acelasi lucru,atunci te inseli amarnic,si nu stau sa te lamuresc pentru ca nu ai experienta necesara.

  mai jos este un model intermediar de colector la care am ajuns dupa ce am imbunatatit primul model cu care am intrat in contact,si care da,avea fanta de 1-1,5 cm parca.nu uita ca schimbarile mici inseamna lucruri mari,si la prima vedere daca si dacia si mercedes sant tot masini cu motor,volan,4 roti,deosebirile dintre ele sant enorme.

modelul la care am ajuns acum este special proiecta pentru stupii mei ME,care se stie au populatie si trebuie sa mearga niste lucruri ca unse pe acolo.Totusi cu ploaia nu ai rezolvat-o,daca faceai mai mare tabla era ok,si in laterale si in fata.

pozele lui bunka!! chiar rog incerci fanta 1cm,sa vezi modul tau privi problema foarte dau seama

39.7KB


pus acum 15 ani
   
maximus
Vizitator



iar intre cele 2 modele,cel intermediar si cel pe care-l folosesc acum stau ani de munca.asta vreau io ca tu sa intelegi.ok?

   polen faci cu orice colector,dar una e sa faci 12-14 kg,si alta e sa faci 6-7.una e sa ai musca in colaps cand e arsita,si sa ti se sufoce familia de la trantori,alta e sa ai aerisire si sa mearga musca la fel ca pe autostrada.

  una e sa dea o ploaie si sa-ti faca polenu zeama,si alta e sa nu ai nici cea mai mica problema.

pozele lui bunka!! iar intre cele modele,cel cel care-l folosesc acum stau ani munca.asta vreau faci

40.6KB


pus acum 15 ani
   
maximus
Vizitator



cam asa trebuia sa faci acoperisul,si nu mai ai treaba nici cu mama ploii.

pozele lui bunka!! cam asa trebuia faci mai treaba nici mama ploii.

31.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nici prin cap nu mi-a dat ca colectorul ala are placa ingusta verticala, eu am crezut ca e amplasata tot orizontal si ca e tot placa lata cu 10 gauri dispusa deasupra plasei prin care pica polenul...daca as fi copiat acel colector, as fi gasit o solutie sa-i pun placa mare de euro**nig pe orizontala nicidecum placa mica de apicola...de fapt daca imi aduc aminte bine, in momentul cand mi-ai dat pozele cu colectorul eu deja facusem comanda la euro**nig pt placi late pt ca astea de apicola se deformeaza, sunt mici, de proasta calitate si ca pret erau aproape cat astealalte, deci orice tip de colector as fi construit as fi folosit placa lata ori pe verticala ori pe orizontala.
Nu inteleg totusi...daca ala are placa verticala, cum este construit in interior de albinele au acces la partea de deasupra cu tuburile...cu placa pusa vertical se complica constructia colectorului, daca se dispune orizontal si se ingusteaza fanta la maxim 2 cm atunci este mult mai simplu de facut constructiv ma refer.
Am observat ceva probleme cu acoperisul colectorului, dar numai la o furtuna destul de puternica, nu am dus lipsa de asa ceva anul trecut...si am mai facut o mica greseala, am pus niste materiale pe sub colector si stropii ricosau direct sub sertar...le-am luat apoi si am lasat iarba sa creasca la loc..e mai bine asa.
Ideea de a folosi placa in plan orizontal ca si loc de aterizare pt albine este cea mai buna pt ca placa are acele nervuri care nu permit ca bobul sa se rostogoleasca in exterior, asta e un mare avantaj zic eu. La colectoarele cu placa verticala, daca este si din aceea lata boabele pica de sus si pot ricosa in exterior si ploaia poate pune probleme...fanta pe unde patrund albinele fiind mare ploaia poate bate usor in el.

Eu cred totusi ca la toate tipurile de colector se pot aduce imbunatatiri!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Da, o sa le pun un acoperis mai mare, si cred ca si o scandurica de aterizare nu ar strica.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Colectorul asta pe care l-ai conceput tu Maximus este ...nu bun, foarte bun din multe puncte de vedere. Exista totusi o problema care nu e rezolvata si poate stie cineva cum s-ar putea rezolva..
Trantorii ies prin tuburi insa la intoarcere nu mai gasesc intrarea si se aduna langa placa dar pe dinafara prin colturi, tot creeaza discomfort nu asa mult dar este.
Apoi mai este ideea ca faptul ca trantorii nu pot reintra in colonie, aceasta produce migrarea lor catre alte colonii fapt care poate duce la transmitere de boli.
Eu nu stiu raspunsul la problemele astea, poate altcineva il stie si vrea sa imi zica!
Salut!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
folie

pozele lui bunka!! folie CLUB STUPARITUL

59.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058


pozele lui bunka!! CLUB STUPARITUL

59.3KB


pus acum 15 ani
   
maximus
Vizitator




BUNKA a scris:

Colectorul asta pe care l-ai conceput tu Maximus este ...nu bun, foarte bun din multe puncte de vedere. Exista totusi o problema care nu e rezolvata si poate stie cineva cum s-ar putea rezolva..
Trantorii ies prin tuburi insa la intoarcere nu mai gasesc intrarea si se aduna langa placa dar pe dinafara prin colturi, tot creeaza discomfort nu asa mult dar este.
Apoi mai este ideea ca faptul ca trantorii nu pot reintra in colonie, aceasta produce migrarea lor catre alte colonii fapt care poate duce la transmitere de boli.
Eu nu stiu raspunsul la problemele astea, poate altcineva il stie si vrea sa imi zica!
Salut!



   ceea ce spui tu mie imi convine de minune,asta am si vrut.trantorii sa nu mai poata reintra in familie,pentru ca am cate 2 rame claditoare in fiecare.nu am nici un motiv sa-i bag inapoi,de aici se deduc avantajele.
 
  iar ca aglomeratie,nu am intampinat nici un fel de problema.Lucreaza cu matci tinere,schimba fagurii des si foloseste-i numai pe cei bine claditi, vei vedea ca aglomeratia nu va exista.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ai dreptate Maximus, eu am observat la unele colectoare trantorii adunati dar nu pe placa, ci pe peretele stupului sub acoperisul colectorului, nu la toti stupii, oricum daca tin colectoare pe toti stupii, riscul ca trantorii de la alte familii sa intre in stupi practic nu exista.
Eu lucrez asa cum ai zis ca-s fortat de imprejurari, extind stupina si fiind in dezvoltare mai toti fagurii sunt noi, sau aproape noi, si de regula sunt claditi bine ca-i cladesc in corpul de sus.
Am auzit si eu de la altii, treaba cu migrarea trintorilor si am intrebat!

Ce spui tu , e verificat!!
Te salut !


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
poze mai vechi

pozele lui bunka!! poze mai vechi CLUB STUPARITUL

41.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
eu cu bicla

pozele lui bunka!! bicla CLUB STUPARITUL

30KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
hrana

pozele lui bunka!! hrana CLUB STUPARITUL

28.3KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
iarna 2007

pozele lui bunka!! iarna 2007 CLUB STUPARITUL

32.7KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
sculele mele

pozele lui bunka!! sculele mele CLUB STUPARITUL

31.4KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
eu pe camp...la albine

pozele lui bunka!! camp...la albine CLUB STUPARITUL

32.3KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
tot stupi plini de zapada

pozele lui bunka!! tot stupi plini zapada CLUB STUPARITUL

23.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
experimentede-ale mele

pozele lui bunka!! mele CLUB STUPARITUL

27KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
tot idei netestate inca...numai pe net vad tot felul de bazaconii si incerc sa le pun in practica

pozele lui bunka!! tot idei netestate net vad tot felul bazaconii incerc pun practica CLUB STUPARITUL

27.3KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
caturi 3/4 din pfl

pozele lui bunka!! caturi 3/4 din pfl CLUB STUPARITUL

26.1KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
niste polen

pozele lui bunka!! niste polen CLUB STUPARITUL

33.5KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
toamna

pozele lui bunka!! toamna CLUB STUPARITUL

40.9KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
tot toamna

pozele lui bunka!! tot toamna CLUB STUPARITUL

39.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
iarna

pozele lui bunka!! iarna CLUB STUPARITUL

24.9KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
alti stupi

pozele lui bunka!! alti stupi CLUB STUPARITUL

25.5KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
tijefiletate pt prindere si...un stup voluminos

pozele lui bunka!! prindere si...un stup voluminos CLUB STUPARITUL

27KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daca-s pe doua corpuri 1/1, 20 de rame si vreau sa-i transport trebuie sa bag un cat din acela de pfl la mijloc pt ca sa pot prinde stupul cu tijele si prin spatiul creat evit sufocarea albinelor pe timpul transportului, am site si sus si jos!

pus acum 15 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226

BUNKA a scris:

eu pe camp...la albine



sa inteleg " ca tragi de fiare "......


_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pai, cand am timp trag si de fiare...acum cu albinele astea de aproape un an nu am mai pus mana pe ele. Am ajuns si pe la competitii vreo 3 ani la rand..acu mi-au intrat gazele in cap!

pus acum 15 ani
   
AdyT
apicultor

Din: Pitesti AG. 17-04-1983
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 514
Frumoase poze!
De unde iesti?

Si eu tot ca tine cand m-am apucat de albine m-am last de fiare.

Modificat de AdyT (acum 15 ani)


_______________________________________
Iubiti albinele si natura

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Sunt din Botosani, stupii ii am la Bucecea...o comuna devenita oras de cand cu aderarea la UE. Eu sper ca nu m-am lasat de tot, o sa incep din nou in primavara asta sa ma misc, mi-am luat si bicla asta...am dat pe ea destul de multi bani, si vara cand e timp frumos ma misc cu ea peste tot si fac ...cardio!
Am de mers pana in oras..ma sui frumos pe bicla si intr-o ora am ajuns.
In 2007 cand erau caldurile acelea nebune, vreo 38 de grade eu faceam curse de cate 25 de km intre Bucecea si Botosani, cand mergeam incolo, dupa un drum de asta intram direct in sala de forta, cand veneam la stupina...ajungeam direct pe camp la ei. Efort intens in conditii greu de suportat...ma simteam atat de bine, nu-mi trebuia altceva decat cativa litri de apa.Vara asta o iau de la capat cred ca prea am lenevit.
Plus ca la sala gasesc si clientela pt polenul pe care-l fac!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ceva poze din iarna asta!
In plan apropiat, sunt suportii metalici care nu erau inca gata, iar in plan indepartat se vede stiva cu corpuri pline cu faguri.Asa tin ramele afara in corpuri, toamna le trag o afumare cu sulf si atat.

pozele lui bunka!! ceva poze din iarna asta!in plan apropiat, sunt suportii metalici care erau inca CLUB STUPARITUL

39KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Inca una cu stiva! E pusa pe niste paleti de lemn si am pus site de aerisire si dedesubt si deasupra pt a impiedica intrarea soarecilor, si pt buna ventilatie.

pozele lui bunka!! inca una stiva! pusa niste paleti lemn pus site aerisire dedesubt deasupra CLUB STUPARITUL

36.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Stupii

pozele lui bunka!! stupii CLUB STUPARITUL

21.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058


pozele lui bunka!! CLUB STUPARITUL

18.7KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Colectoare de polen in asteptarea uleiului de in si a primaverii!

pozele lui bunka!! colectoare polen asteptarea uleiului CLUB STUPARITUL

27.6KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Alta!

pozele lui bunka!! alta! CLUB STUPARITUL

29.3KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asa arata spatiul pregatit pt cateva maturatoare si pt conditionat polenul..am acolo uscatorul, o masuta pe care ambalez si vantur, cantar electronic, o centrifuga pe care o iau cu mine pe camp la extras, am apa curenta si scurgere in pardoseala!

pozele lui bunka!! asa arata spatiul pregatit cateva acolo uscatorul, masuta care ambalez vantur, CLUB STUPARITUL

22.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asta-i ghiuveta ..

pozele lui bunka!! asta-i ghiuveta CLUB STUPARITUL

27.9KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Uscatorul...mai am de facut cateva ajustari la el, in mare e gata!
A....a dat domnul si mi-am pus si eu lumina in camera...

pozele lui bunka!! facut cateva ajustari el, mare dat domnul mi-am pus lumina camera... CLUB STUPARITUL

28.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
E musai sa-mi iau si una sau doua lazi frigorifice cat mai incapatoare pt polen, dupa uscare il vantur si il ambalez apoi il bag in lazi...o sa le fac o modificare in asa fel incat sa obtin o temperatura de 5 grade in ele!
Asta ca sa n-am treaba cu molia polenului...inca n-am lucrat niciodata cu bioxid de carbon pt protectia impotriva moliei...frigiderul sau lazile frigorifice raman alternativa deocamdata.
O lada as putea sa o bag in camera asta, iar in holisorul de la intrare care e desul de incapator as mai avea loc de una sau doua.
Investitiile le fac pe parcurs...totul deodata nu se poate!

pozele lui bunka!! musai sa-mi iau una sau doua lazi cat mai polen, dupa uscare vantur ambalez apoi CLUB STUPARITUL

27.1KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Doua caturi pregatite pt experimentul "Faguri in borcane"...mai lipsesc gratiile hanemann si borcanele.

pozele lui bunka!! doua caturi pregatite lipsesc gratiile hanemann borcanele. CLUB STUPARITUL

42.9KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
inca una

pozele lui bunka!! inca una CLUB STUPARITUL

45.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
dulap cu rame cu foi

pozele lui bunka!! dulap rame foi CLUB STUPARITUL

33KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
alta

pozele lui bunka!! alta CLUB STUPARITUL

26.5KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
De la flambarea cu spirt costisitoare am trecut la chestii meseriase...flambarea cu arzatorul pe gaze! Lazile mele albe se cam innegresc pe interior, dar e de preferat decat sa am balauri prin ele.

pozele lui bunka!! flambarea spirt trecut chestii arzatorul gaze! lazile mele albe cam innegresc CLUB STUPARITUL

45.8KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
alta

pozele lui bunka!! alta CLUB STUPARITUL

47.2KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
solutie fierbinte de sapun

pozele lui bunka!! solutie fierbinte sapun CLUB STUPARITUL

39.4KB


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
si unealta...

pozele lui bunka!! unealta... CLUB STUPARITUL

44.9KB


pus acum 15 ani
   
oprita
apicultor

Din: Ciuperceni,sat.Priporu-Gorj
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 424
Pai da.sa traiti dl-e Bunka,igiena ,se vede si in cutii si in stupina. Eu intai ii spal,ii las sa se usuce si apoi ii flambez tot cu arzatorul.Presupun ca lazile vi le faceti singur ori mai aveti si alte ajutoare-

_______________________________________
Cu stima si sa auzim de bine , Oprita.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Lazile le fac singur, singurele ajutoare ale mele sunt stanga si dreapta!

pus acum 15 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

BUNKA a scris:

Am pus gheara pe un Nissan X-Trail!

Salut, spune-mi te rog ce greutate maxima poate trage dupa el nissan-ul? Daca poti sa-i pui carlig, si cat consuma la%? Urban si extraurban. Cam cat costa? Merci


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cauta pe sau pe si preturile variaza in functie de an si km de la 13000 la 19000 de euro. 19000 stiu ca e unul nou nout, era oferta nu demult pe tv...este unul x-trail si mai tare ca asta(mai capabil ma refer) desi si asta-i foarte capabil...ala e modelul nou(mai sportiv), e mai scump.
Asta are masa proprie 1590, masa totala maxim autorizata 2050, remorcabila cu dispozitiv de franare 2000 kg si fara dispozitiv de franare 750kg, sunt si echipate 4*4 si 4*2, al meu e 4*4...e mai mult un SUV..eu l-am preferat pt consum.
Are motor de 2,2L pe motorina si consuma 6 L extraurban si 9 L urban, consumul mixt este de 7,2L...este foarte bun in comparatie cu alte masini 4*4 de acelasi gabarit. Daca ar fi sa-mi mai iau ceva sau sa-l schimb pe asta as incerca un Nissan Terano...e mai mare ca asta si nu mai e SUV, trece deja la OFF-ROAD, e mai robust, are rotile mai mari, garda la sol mai mare, banuiesc ca si motorizarea e mai tare dar si consumul e mai ridicat...asta stiu sigur pt ca consumul a fost unul din criteriile de selectie pe care l-am luat serios in calcul.
O alta masina frumusica e Honda CRV, dar n-am studiat-o f bine, am vazut-o in trafic, si-a luat un amic de-al meu si arata foarte bine, daca vrei ceva mai ieftin si de pus la munca un Nissan Patrol ar fi mai indicat, numai ca ala cam consuma dar si trage, oferte sunt multe depinde ce-ti trebuie, si la ce vrei sa-l folosesti...eu sunt multumit de al meu ca iarna nu am treaba cu derapajul sau cu zapada mare, unde altii raman impotmoliti eu merg cu 90km la ora, are fel de fel de sisteme de siguranta si de control al tractiunii, pe gheata chiar face fata f bine, si pe drumurile pe unde-l bag eu chiar nu as putea sa bag alte masini ca le-as face flenduri imediat...matizul l-am tras pe dreapta pt ca nu mai poate...are peste 200000km, mai are tata o dacie din 98 care si aia e flenduri, numai motorul e bun in rest...
Daca vrei o masina buna si care sa te tina departe de servisuri, i-ati una mare 4*4 ceva robust.
Bafta!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am adus-o din Germania la 40000Km, la 14900 E, plus taxa de inmatriculare de doua mii si ceva de E aprox 80 mil, anul fabricatiei este decembrie 2005.

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Masini bune sunt Mitsubishi L200 si Toyota Hilux, dar costa!
Poti sa-ti mai arunci okii pe Hiunday Tucson, si Santa Fe, sau pe Nissan Terrano, Honda CRV, Mitsubishi Outlander, oricum sa stii ca e de preferat o japoneza decat o nemteasca daca iei in calcul raportul calitate pret...japonezele sunt cel putin la fel de bune insa mult mai ieftine.


pus acum 14 ani
   
freecristian
apicultor

Din: Davidesti, Arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 623
Dezinfectarea doar cu arzatorul nu este suficient?

_______________________________________
nu lasa pe maine ce poti face astazi!!!


pus acum 14 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Merci Bunka, deocamdata raman la MCV-ul meu 1,5 dci, am intrebat doar din curiozitate masculina.

_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
"Dezinfectarea doar cu arzatorul nu este suficient?"

La cate bazaconii se pot dezvolta in lemnul stupilor, si cat rau le pot face albinelor mai bine sa spalam un pic si cu niste solutie de sapun fierbinte...nu strica si nu-i mare efort, eu folosesc galeata aia pe care o pun pe foc, si dau drumul in ea la o bucata de sapun de rufe, si cind e fierbinte o iau nitel de pe foc si cu o perie pe care o inmoi in solutie frec bine lazile, se duc f bine eventualele pete de fecale si apoi fac o clatire cu apa curata de la pompa si apoi le parlesc de le ia naiba...ca sa fiu sigur ca nu mocneste pe undeva le mai ud un pic si le las nitel la soare sa se zvante apoi pot sa bag albinele linistit in lada...asa fac eu!
  ma gandesc serios sa-mi fac rost de un cazan in care sa pot scufunda un corp de stup, ceva haine de protectie ochelari si o masca ceva pt fata, manusi pt tratamentul corpurilor prin cufundare in solutie de soda caustica...nu se stie niciodata ce se poate intampla... e bine sa le ai acolo.
Doamne fereste!!!


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Papadie, ciresi,pruni...flori, stupi, albine, colectoare= polen=lovele  
Uite una-n zbor in dreptul coroanei copacilor infloriti...ce grabita-i!!!In poza asta se observa mai bine cum se regleaza picioarele la suporti...piciorul culiseaza in sus si in jos, si se fixeaza prin strangerea unui surub...cu o cheie cu clichet tubulara treaba e o joaca!!

pozele lui bunka!! papadie, stupi, albine,   uite una-n zbor dreptul coroanei copacilor poza CLUB STUPARITUL

66.2KB

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Alta!!!

pozele lui bunka!! alta!!! CLUB STUPARITUL

61.8KB

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Bazinele de innot!

pozele lui bunka!! bazinele innot! CLUB STUPARITUL

65.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058


pozele lui bunka!! CLUB STUPARITUL

71.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
RC -start

pozele lui bunka!! -start CLUB STUPARITUL

56.6KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
ceva polen..

pozele lui bunka!! ceva polen.. CLUB STUPARITUL

46.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
drumul spre client trece pe la uscator...

pozele lui bunka!! drumul spre client trece uscator... CLUB STUPARITUL

36.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
am mai pus un burlan la uscator...nu mai iese aerul cald din incinta de tabla...in schimb radiaza nitica caldura, hm... cred ca trebuie etanseizata incinta cu niste vata minerala.

pozele lui bunka!! mai pus burlan mai iese aerul cald din incinta tabla...in schimb radiaza nitica CLUB STUPARITUL

31.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
incepe sa arate cam ciudat...

pozele lui bunka!! incepe arate cam ciudat... CLUB STUPARITUL

30KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
ladita pt colectat albine pt populare micronuclei

pozele lui bunka!! ladita colectat albine populare CLUB STUPARITUL

25.5KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
alta

pozele lui bunka!! alta CLUB STUPARITUL

28.9KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Astea-s niste rame hranitor modificate de mine pt a putea pune o rama cu miere orizontal deasupra cuibului,primavara.

pozele lui bunka!! astea-s niste rame hranitor modificate mine putea pune rama miere orizontal CLUB STUPARITUL

63.7KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
aceeasi rama.

pozele lui bunka!! aceeasi rama. CLUB STUPARITUL

51.8KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Fitil de sulf ars in intregime, si suportul simplu sigur si practic pe care arde.

pozele lui bunka!! fitil sulf ars intregime, suportul simplu sigur practic care arde. CLUB STUPARITUL

41.2KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pun un capac de stup, apoi peste el, pun un cat...pe capacul de tabla pun plasa de sarma cu fitilul aprins si imediat pun doua corepuri de stup pline cu rame, o folie si alt acpac, si las acolo mai mult timp la sulfurat vreo jumate de ora.

pozele lui bunka!! pun capac stup, apoi peste el, pun cat...pe capacul tabla pun plasa sarma fitilul

40.7KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Dupa sulfurare pun corpurile cate 7 unul peste altul izolati cu folie si jos si sus pt ca sa nu intre nici un fluture acolo si pt a se mentine cat mai mult mirosul de sulf in stiva.
Aici se vad trei stive cu cate 2 corpuri puse la sulfurat, la baza este catul si fitilul aprins in interior, pe plasa de sarma iar deasupra sunt 2 corpuri 1/1 cu rame.

pozele lui bunka!! dupa sulfurare pun corpurile cate unul peste altul izolati folie jos sus intre CLUB STUPARITUL

42.1KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Solzisori de ceara secretati de albine!

pozele lui bunka!! solzisori ceara secretati albine! CLUB STUPARITUL

23.9KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am elaborat un nou "bazin de innot"...are capacitatea de 75 de litri, si un gratar plutitor, nu se ineaca nici o albina.

pozele lui bunka!! elaborat nou litri, gratar plutitor, ineaca nici albina. CLUB STUPARITUL

23.3KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Papadie!

pozele lui bunka!! papadie! CLUB STUPARITUL

25.3KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Papadie pe campie! =D

pozele lui bunka!! papadie campie! CLUB STUPARITUL

28.5KB


pus acum 14 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525

BUNKA a scris:

Am elaborat un nou "bazin de innot"...are capacitatea de 75 de litri, si un gratar plutitor, nu se ineaca nici o albina.


Etansarea cum ai rezolvat-o?


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Silicon universal din acela transparent.
Pe colturi la imbinari(in falt) am pus silicon si la imbinare inainte sa bat cuiele si dupa am "chituit" efectiv coltul, si nu curge deloc.
La fund insa am avut o idee mai proasta am pus o folie tot cu silicon si apoi am batut scandura si cam prelinge...o sa scot folia si recurg tot la silicon, e sfant!
Din 75 de l se cam duc prin iarba prin picurare in 24 H cam 30 L..tre sa rezolv de acum problema asta, insa albinelor se pare ca le place la noul adapator...vin in numar mare.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Chiar le place!

pozele lui bunka!! chiar place! CLUB STUPARITUL

24.4KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
alta...in cartea lui Lampeitl, se scria ceva de adapator de 50L cu gratar cu spatii de 3mm pt a nu se inneca albinele, apoi am vazut la mosul cu stupii multi unul simplu, si...hop si eu cu unul.

pozele lui bunka!! alta...in cartea lui lampeitl, scria ceva adapator 50l gratar spatii 3mm inneca CLUB STUPARITUL

22.3KB

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
M-am luat si eu dupa mosul ala cu 600 de familii...el are cate unul de 150L pt cate 100 de colonii. La el e teren drept si a fost usor...4 scanduri puse in forma de dreptunghi pe sol sprijinite cu niste tarusi metalici(bucati de fier infipte in pamant si in interior o folie mare binenteles neintepata, apoi apa multa si ceva stuf..si gata.
La mine e in panta si m-am gandit eu sa-l fac asa...

pozele lui bunka!! m-am luat dupa mosul ala 600 are cate unul 150l cate 100 colonii. teren drept CLUB STUPARITUL

21.7KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Picioare pt suporti metalici ...le dau cu 2-3 straturi de grund dupa ce fac tratare impotriva ruginei cu Feruginol.

pozele lui bunka!! picioare suporti metalici ...le dau 2-3 straturi grund dupa fac tratare impotriva

14KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Dupa sulfurare pun corpurile cu rame in stive de cate 6-7 si la baza si deasupra etanseizez cu folie ca sa nu intre fluturii de gaselnita si ca sa mentina mirosul de sulf cat mai mult in interior.

pozele lui bunka!! dupa sulfurare pun corpurile rame stive cate 6-7 baza deasupra etanseizez folie CLUB STUPARITUL

22.3KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058


pozele lui bunka!! CLUB STUPARITUL

26.5KB


pus acum 14 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525

BUNKA a scris:

M-am luat si eu dupa mosul ala cu 600 de familii...el are cate unul de 150L pt cate 100 de colonii. La el e teren drept si a fost usor...4 scanduri puse in forma de dreptunghi pe sol sprijinite cu niste tarusi metalici(bucati de fier infipte in pamant si in interior o folie mare binenteles neintepata, apoi apa multa si ceva stuf..si gata.
La mine e in panta si m-am gandit eu sa-l fac asa...


Eu folosesc un butoi. Peste cateva bucati de polistiren am pus cateva carpe curate.
Odata cu scaderea nivelului apei, polistirenul se repozitioneaza. Fac plinul in fiecare sambata.
Ma gandesc, dupa modelul tau, la un gratar din lemn pe rotund.

PS.
Topitorul, l-am copiat deja si mergee...Merci!

Modificat de viorel_v2000 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
viorel_v2000
apicultor

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 525

BUNKA a scris:

Dupa sulfurare pun corpurile cu rame in stive de cate 6-7 si la baza si deasupra etanseizez cu folie ca sa nu intre fluturii de gaselnita si ca sa mentina mirosul de sulf cat mai mult in interior.


E... , aici, dupa parerea mea este o problema:
Cu tot respectul pentru munca pe care o faci, cred ca muncesti degeaba.
La ce bun atatea operatii..

Te rog sa incerci cu o stiva de 6-7 caturi pline cu rame albe si negre si fara tratamente.
Comparatie cu cele tratate.
Eu le ridic de pe stupi la mijlocul lui septembrie si din cele "albe" mai am si acum "afara".
Nu am probleme cu gaselnita.



Modificat de viorel_v2000 (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
"Topitorul, l-am copiat deja si mergee...Merci!"

Bravo, ma bucur ca ti-a iesit! Vezi ce usor e cu ceara acum??
Boasca aceea sa n-o arunci ca inca mai are ceara, pune-o pe foc mic intr-un vas cu apa si pune o plasa fina de sarma pe ea si ceva greutate s-o tina la fund si scoti si restul de ceara...

"La ce bun atatea operatii.."

Ramele de cuib nu ma risc sa le tin netratate, daca intra fluturasul la ele, nu ma gasesc nimic...si saracele albinele de anul trecut ce-au mai muncit la fagurii aia si cat de misto mi i-au construit...nu ma risc de nici o culoare!!
Fagurii in care n-a fost puiet stiu ca nu prea-s tentanti pt gaselnita insa aia de cuib...e jale daca intra in ei.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ce-mi place mie la polen, e ca tot timpul sezonului apicol in fct de florile dintr-o anumita perioada apar alte si alte culori si arome...

pozele lui bunka!! ce-mi place mie polen, tot timpul sezonului apicol fct florile dintr-o anumita CLUB STUPARITUL

17.7KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ca si proiect de viitor, imi doresc sa-mi cumpar asa ceva poate cu fonduri 50% nerambursabile...vad eu!!

pozele lui bunka!! proiect viitor, imi doresc sa-mi cumpar asa ceva poate fonduri 50% eu!! CLUB STUPARITUL

36.7KB


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Si o sa incep sa imi construiesc asa ceva, care va veni montata in locul rotii de rezerva al platformei. Voi merge pe stupi 2*1/1 pt cuib, si inca 3 caturi 1/2, sau 2 caturi 3/4 pt depozitat mierea, cu hanemann intre cuib si caturile de stransura.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

pozele lui bunka!! incep imi asa ceva, care veni montata locul rotii rezerva voi merge stupi 2*1/1 CLUB STUPARITUL

34.6KB


pus acum 14 ani
   
freecristian
apicultor

Din: Davidesti, Arges
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 623
foarte interesant! sa te ajute Dumnezeu!!!

_______________________________________
nu lasa pe maine ce poti face astazi!!!


pus acum 14 ani
   
AndreiRN
Vizitator




BUNKA a scris:


Voi merge pe stupi 2*1/1 pt cuib, si inca 3 caturi 1/2, sau 2 caturi 3/4 pt depozitat mierea, cu hanemann intre cuib si caturile de stransura.

Crezi ca mai e nevoie de hanemann daca ai doua 1/1 pt cuib?
Eu asa am si nu a urcat matca asa de sus niciodata.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cum ai ...2*1/1 sau 2*1/1 plus inca niste caturi?

Din experienta mea pe 2*1/1 eu stiu ca la inceput isi face mendrele cu ouatul in corpul de la baza iar prin mai asa pe la sfarsit gasesti tot corpul doi plin de puiet si ceva laterale pline de miere, iar nectarul proaspat adus e depozitat la repezeala in corpul 1, impiedicand astfel ponta matcii in corpul de la baza, eu cred ca daca mai pui corpuri deasupra, matca va urca daca n-ai gratie.
Tu cum ai facut?
Dupa rationamentul; asta lucreaza si suedezul de care tot discut cu baietii...el pune mai multe corpuri tocmai pt ca albina sa aiba unde depozita nectarul, pt ca ea il pune imprastiat, cate putin in fiecare celula pt a-l ventila si matura mai repede pt a fi bun de capacit...daca-i dai spatiu mare de imprastiat nectarul ..o ajuti, sa-si faca treaba mai repede, daca nu atunci ea e fortata sa stea mult(multe) la ventilat pt a matura nectarul mai repede pt ca apoi sa-l depoziteze(adune) pe tot in locurile de depozitat(deasupra si lateralul cuibului de puiet).
Asta face ca multa albina sa ventileze in loc sa culeaga...istet suedezu` asta..vreau si eu sa incerc metoda lui, cica aduna mai mult asa!

"Eu asa am si nu a urcat matca asa de sus niciodata."

Eu anul trecut am avut stupi la care din 20 de rame cam 14-15 erau cu puiet de toate felurile..vreo 8 in corpul de jos si vreo 6 in cel de sus...treptat s-a mutat cu puietul sus pe vreo 8 rame si mai gaseam si jos cate 3-4 rame cu oua sau puiet capacit..in rest mult nectar nematurat, mierea maturata am vazut ca o depozitau incepand de sus din lateral spre centru facand coroanele din ce in ce mai mari si retragandu-se incet incet cu puietul din nou in C1 spre sfarsitul verii, asa fac ele in 2*1/1. Daca le pui gratie si dai inca 2-3 corpuri de stransura pt miere sus, albina va cara parte din miere sus eliberand astfel spatiul blocat de nectar pt ouatul matcii.
Voi testa!!
Oricum sunt convins ca daca la un nordic merge 2*3/4 pt cuib, pt tara noastra merge cu siguranta 2*1/1 pt cuib daca dai caturi pt miere deasupra..daca nu dai e cam aiurea din mai multe puncte de vedere.
Nu pot spune ca stiu ce se intampla intr-un stup 2*1/1 pt cuib, cu gratie si caturi de stransura insa banuiesc. La 2*1/1 singura modalitate pe care o vad ca sa scoti rame doar cu miere din unul din corpuri, este ca la un moment dat sa izolezi matca in C1 cu gratie, puietul de sus eclozeza, apoi toata mierea va fi mutata obligat fortat sus, daca nu tot timpul vor fi 2-3 rame in C2 pline oki cu miere insa restul vor fi partial cu puiet si nu poti extrage de acolo...e problematic lucrul in 2*1/1..pe langa avantajele de litraj si de lucru cu acelasi tip de rama, apar alte dezavantaje pe care le stim cu totii..nici eu nu-s foarte hotarat pe ce voi merge..o sa testez metoda cu 2*1/1 gratie si caturi...daca nu iese nimic, probabil ca voi pune mai putin pt cuib 1/1 si 1/2 pt ca astea doua corpuri sa fie pline de puiet, si pt ca albina sa nu mai poata depozita miere acolo si apoi gratie si caturi deasupra, ceva de genul asta..daca ai prea putin spatiu de ouat nu-i bine, daca ai in exces iar nu-i bine ca pun mierea prin coroane si nu mai vezi nimic prin caturi..trebuie gasita calea de mijloc, in fct de puterea de ouat a matcilor si de cat de mult cules este.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Pagini:  1 2 3 4 5 ... 10  

Mergi la