APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angy_2
Femeie
21 ani
Constanta
cauta Barbat
21 - 63 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / De ce transvazare si nu botci de roire?  
Autor
Mesaj Pagini: 1
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cine se pricepe sa explice la subiect!
Se stie ca anumite caractere precum instinctul de roire, poate fi transmis atat de trantore cat si de matca mama,... cum putem avea noi garantia ca dintr-o matca ce nu prezinta predispozitie de roit (dar care poate are aceste gene care nu se vor face remarcate decat la viitoarea fiica) si dintr-un trantore ale carui caractere nu le cunoastem si nu le putem controla(in conditiile imperecherii naturale),  ca vor iesi albine mai putin roitoare??!!
M-am referit doar la roit, ca asta se lupta toti apicultorii sa stavileasca, dar ne putem gandi la toate caracterele care definesc o familie de albine, rezistenta la boli, agresivitate, productivitate, felul cum pun hrana si puietul pe rama, si altele asemenea.
Nu putem pretinde ca avem in stupina si carnica si aurea si bukfast, sau mai stiu eu ce in conditiile in care stupii stau la un loc sau la cativa km nu conteaza asta, si mai sunt si alte stupine in apropier si matcile se duc si se imperecheaza numai ele stiu pe unde si cu ce trantori....parerea mea e ca vorbim discutii. Simpla sau dubla transvazare, din familii care credem noi ca-s bune, si cresterea in familii care credem noi iar ca-s bune, este par la ceas ca sa ma exprim asa pe langa celelalte necunoscute...informatia genetica a trantorelui pe care nu o putem controla si partea ascunsa a informatiilor genetice al matcii care poate deveni vizibila la fiice!
Cu ceva vreme in urma as fi fost de alta parere!!!.
Lasand deci parerile mele la oparte, cine poate explica de ce e bine sa facem transvazari, ce obtinem, si de ce sa nu folosim botcile de roire ale unei familii productiva imperecheate in stare naturala in nuclei de imperechere?
De subiectul asta as lega si un film postat de mine, in care un apicultor experimentat batran explica de ce crede el ca metodele moderne de obtinere a matcilor (transvazarea si inseminarea artificiala) sunt mai rele decat daca nu a-m face nimic!
As mai adauga o idee, ne luptam cu totii, discutam, analizam, transvazam, inseminam si obtinem in final sa zicem niste familii mai putin roitoare...multi se lauda ca au obtinut asta in procente de 80-90-sau aproape 100%, cand de fapt ATENTIE!!  roirea este singura modalitate prin care albina se inmulteste pe TERRA!
Nu cumva mosul are dreptate ca noi tocmai prin aceste "experimente pe albine" le expunem riscului de disparitie, nu cumva exista riscul ca prin disparitia instinctului de perpetuare sa dispara si alte caractere, rezistenta la boli, nu cumva incep sa depinda albinele prea mult de om(de medicamente, de tratamente de hraniri de altele), desi ele au supravietuit fara probleme fara ajutorul nostru 25 de milioane de ani???
Mai am o parere noua, pe care nu o aveam inainte...selectia naturala este cea mai buna!
Acuma, nu conteaza ce zic eu ca-s un novice...dar cine se pricepe sa bage mare cu explicatii!
Va salut cu tot respectul cuvenit!

 

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
xxl
apicultor

Din: prahova
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 659
si filmuletu?pune macar un link unde sa l gasim

_______________________________________
viitorul e in fiecare zi de maine....

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Hai noroc!
Intra in "Videoclipul saptamanii", apoi vezi ca este chiar pe prima pagina la pozitia a doua, "Whi Modern Bee Breeding Techniques are Worse Than Nothin"...sunt doua filmulete si niste comentarii.
Vizionare placuta!
P.S. N-am lincul, le-am luat de pe You Tube...cauta-le aclolo unde ti-am zis!

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Exista adevar in afirmatiile tale, domnule Bunka.
Numai ca  situatia nu este atat de roz si de simplu cum am vrea noi.
Ca e usor sa zici sau sa constati de ex. carnea contine noxe.Slanina colesterol.Politicienii sunt curve.Pinguini si ursi polari nu mai au gheata.Floarea soarelui nu mai e floare,marul nu mai e mar si porcu nu mai e porc.
Limitati consumul de miere doar la cat se produce in "stil Natural" Asta inseamna ca nu construim lazi si luam miere decat ,doar de la familiile din natura.
Sau fiecare familie are grije de un roi pana-i pleaca din curte sau de pe balcon.

Domnule Bunka, Lumea o plecat la vale si o asteapta cascada Niagara cu haul de imediat dupa.
Sa credem ca productia de albine,roi,miere,polen,propolis etc este ultima reduta a civilizatiei ce trebuie daramata, ma indoiesc.

Sa incepem cu albinele ar fi o solutie.
Dar aici ,in apicultura, norc mare avem deocamdata ca inca mai exista apicultori ce mai si uita de stupi, cu anii.Si cand merge acolo nu mai e nimic.Iar albina e in salbaticie dusa..merci.

Eu ma ocup de miere.Institutele sa faca material biologic si sa imparta contra cost materialul selectionat la multiplicatori si acestia la producatori.
Scartie pe undeva? Acolo ar trebui sa ridicam problema.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pupe! Ai zis ca :
"Sa credem ca productia de albine,roi,miere,polen,propolis etc este ultima reduta a civilizatiei ce trebuie daramata, ma indoiesc."...stii ce cred eu??
Eu cred ca deja in multe chestii importante s-a gresit fundamental, si le-am enumerat acolo unde am postat si filmele, acum ca raul sa fie desavarsit trebuie distrus totul si cele mai neinsemnate lucruri, si albina... cat de neinsemnata poate parea ea..nu stiu de ce dar inclin sa-l cred pe Einstein ca fara ea suntem pierduti!!
E doar o parere a mea care poate fi impartasita sau nu de colegi...nici nu stii ce sa mai crezi, vezi atatea pareri, care se bat cap in cap, si toate sau mare parte din ele par a fi bune, insa nu e asa...ce poate fi bine pentru noi ca oameni ca indivizi care traim din albine la momentul asta, poate sa fie foarte nociv pentru viitorul albinelor..astea pot fi doua adevaruri care sa nu se excluda neaparat unul pe celalat la momentul de fata. Ar trebui sa ne indreptam mai mult catre natura asa cum si tu sustineai in nenumarate randuri!
Ca sa nu ma indepartez de subiect zic asa, ca poate desi daca am face matci prin recoltarea botcilor de la o familie careia i s-a indus starea de roire, daca acea familie nu este una care in mod normal este foarte roitoare, si daca mai apoi facem imperecherea in nuclei asa cum o facem toti, ca nu santem asa de invatati ca sa inseminam artificial, poate a-m avea mai mult de castigat.
Ati fost cu totii, cei ce cresteti matci prin simpla sau dubla transvazare deacord ca :
1 matcile din botcile de roire sunt cele mai bune
2 matcile desi sunt obtinute din botci de roire daca acele botci provin de la familii neroitoare atunci caracterul de roire nu va mai fi asa de suparator
3 Factorul trantor ramane(in ce priveste imperecherea) si la matcile din transvazare si la cele obtinute din botci de roire o necunoscuta si o variabila la fel de mare.
4 daca pe langa aceasta selectie a provenientei botcilor se face si tot tacamul de lucrari pt a preveni roirea , atunci fenomenul poate fi tinut sub control.
5 daca obtinem matci prin simpla sau dubla transvazare de la familii cu instinct ridicat de roire atunci si ceea ce obtinem noi va avea tot instinct ridicat de roire indiferent ca s-a folosit simpla sau dubla transvazare...asta nu influienteaza cu nimic.
Poate mai ratez cateva chestii, dar in mare putem conchide ca, NU metoda transvazarii, face ca matcile obtinute sa fie mai mult sau mai putin roitoare CI materialul genetic ce sa folosit pentru obtinerea acelor matci, de aici si ideea ca botcile de roire ale unei familii neroitoare in general, dar stimulata pt a ajunge in aceasta stare sunt pe picior de egalitate ca sa zic asa cu cele pe care le-am face prin metoda transvazarii(dpdv al instinctului de roire), asadar nu vad nici un motiv pt practicarea transvazarii daca efectul obtinut se poate obtine fara transvazare.
Nemaipunand la socoteala faptul ca cele din botci de roire sunt mai bune decat cele din transvazare, deci....unde-i castigul metodei transvazarii?
Am citit toate cele 8 pagini unde ati discutat cu totii despre transvazare si botcile de roire si altele si concluzia care se contureaza asta e...nu metoda folosita face diferenta ci materialul genetic.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ca sa fiu scurt si direct, Pupe... nu ti-ar fi mai usor ca in loc sa te apuci sa faci transvazari dintr-o familie pe care o stii tu de neroitoare, sa iei material genetic de acolo si sa-l folosesti intr-o familie pe care sa o aduci in stadiul de roire prin imputernicire , sau de ce nu in familia din care folosesti materialul genetic provoci starea si obtii botcile apoi le recoltezi le bagi in nuclee la imperecheat pe cale naturala, cu ce da Domnul dar oricum va fi de calitate, ca un schioop nu poate sa alerge dupa o caprioara, si ai rezolvat problema, fara bataie de cap, si cu cel putin aceleasi rezultate, dar posibil mai bune pt ca marcile-s mai bunedin botci de roire.
Nu mai ai treaba cu starter, nu mai ai treaba cu crescator, nu mai ai treaba cu transvazare simpla sau dubla...mult mai simplu si cel putin la fel de eficient!


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pare rau sa-ti spun.
Dar ai citit... fara atentie cele 8 pagini.
Chiar crezi ca daca era atat de simplu nu ne gandeam si noi?Pe mine nu ma duce mintea , dar mai sunt isteti pe forumul asta.

Instinctul de roire se accentueaza o data cu timpul.
O sa spui ca de ce nu se acentueaza si in natura.Pai e f.f. foarte ridicat dar in natura nu are in fiecare an conditii de imultire.I-i mai da la gioale cate o seceta, sau cate o boala, ori o iarna grea, cate si mai cate.
In copac cine apuca sa se umfle are mare noroc.

Asa ca daca vrem miere si alte alea, musai sa crestem albine.
Si ...de cand de albine,oi,legume,porci,vaci,melci se ocupa in mod natural doar cei ce au chef de munca fizica, ramane ca acestia sa sature intreaga planeta de smecheri,manelisti,politicieni,bagatori de seama,brokeri,trokeri,fotbaliatori si restul de gura casca ce dau pe spate cand aud ca vaca nu e ..mov.

Spor la teaba


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Pai stai Pupe, ca nu m-ai inteles, si sa stii ca le-am citit atent cele 8 pagini si daca e cazul le mai citesc inca de 10 ori.
Ideea care se desprinde din postarile voastre ale marii majoritati dintre cei ce folosesc transvazarea este ca materialul genetic folosit pt producerea matcilor este important si nu metoda de obtinere, si mi se pare logica treaba asta.
Daca vrei incep sa citez cu ce a zis fiecare!!
Nu vorbim ca instinctul de roire se accentueaza in timp, asta asa o fi, insa ma iau de metoda de obtinere, de ce prin transvazare si nu prin inducerea roirii daca NU METODA CONTEAZA CI MATERIALUL GENETIC???
Daca se accentueaza instinctul de roire in stupina nu-i nimic, o ockim pe cea care nu are instinctul de a pleca foarte dezvoltat si o imputernicim pana se apuca de crescut botci, si apoi folosim botcile respective in nuclee de imperechere si mai departe schimbam linia in stupina.
Cum bine a pus problema un coleg, care este diferenta intre o matca obtinuta prin transvazare si una obtinuta prin botca de roire de la aceeasi familie de albine, si sa zicem ca au si acelasi trantore tata???
  Diferenta e ca aia din botca de roire e mai bine crescuta si atat(ca e obtinuta pe calea naturala, si nu-s sincope in hranire), in rest poarta aceeasi informatie genetica amandoua. Diferente pot exista doar din cauza recombinarii cromozomiale, asa cum exista diferente intre mine si sormea de infatisare desi avem aceeasi mama si acelasi tata, informatia genetica pe care o purtam amandoi insa este aceeasi. Asa si la matcile surori si dupa mama si dupa tata diferente dpdv genetic nu exista desi metoda obtinerii lor este total diferita.
  Deci ...pana la urma cum e?? Este sau nu necesara transvazarea?
  Hai sa mai admitem ca nu te pricepi cum zici tu, desi eu tare ma indoiesc =D , sa raspunda atunci la intrebarea asta cei care se pricep!
P.S. Pupe m-ai inteles gresit, eu nu zic sa renuntam la albine si sa le luam mierea din natura asa cum fac indienii, ci sa privim cresterea reproducatorilor putin mai relaxat. Selectie DA! Transvazari si inseminare artificiala NU!

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Si selectia daca o faci numai intr-o anumita directie, aceea a obtinerii de miere si scapi din vedere sa zicem rezistenta la boli, iar nu e bine...sunt o mie si una de probleme, ideea e ca nu ne putem gandi doar la binele nostru imediat ci si la binele albinei pe termen lung de supravietuirea careia cred ca depinde intreaga planeta.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pai , fratee, ne invartim.
Prin tranzvazare nu se obtin decat(daca este facuta bine) matci de schimbare linistita.
Se tranzvazeaza din matca selectionata ca sa sarim etape de zeci de ani.Adica daca unii au facut treaba asta de acum 100 de ani, luam si noi pe dea gata si mergem mai departe.
Prin intrarea in friguri viitoarea matca primeste si accentueaza instinctul de roire.
Nu stiu cum se tranzmite exact acesta.
Dar are o logica.Anume: intr-un areal in care familia ajunge repede la saturatie si intra in friguri devreme,va incerca sa ocupe cat mai repede acel areal pe care sa-l numim "raiul pe pamant"Deci instinctul de inmultire va fi "viu":

Apicultura pastorala si stationara  in preajma masivelor melifere mari si cu acoperirea de culturi melifere , duce familia de albine in "raiul pe pamant".
De aici si necesitatea omului de a diminua instinctul de roire.

Cand s-a afirmat ca cea mai buna matca este cea de roire, s-a tinut cont de o parte din calitatile unei matci.
Dar ,dar , nu se compara o matca reusita (selectata pe toate caracterele pozitive) cu una de roire.Nu se compara,decat tinand cont de cerintele ce pot indeplini nevoile apicole.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
andrei_calinescu
apicultor

Din: Montpellier
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 506
Draga Bunka,
Intr-adevar, roitul e instinctual vorbind modalitatea de inmultire a albinei.
Deci depinde de intentii. Daca faci apicoltura numai ca hobby(10 -15 -20 stupi), poate fi OK. Chiar daca sunt roitori, ai timp sa-i bibilesti, sa-i castrezi, sa umbli in ei cum si cand vrei.
Dar daca faci o exploatare mai mare, incede zbenguiala. Caci va fi inerent sa nu ii cauti prin copaci(in cazul in care clippezi matca, ii gasesti mai repede , ce-i drept(cel putin roiul primar)).
Si-apoi ca orice activitate, prin selectia matcilor nu urmaresti numai diminuarea roirii, ci si alte calitati cu mar fi:
1.    cantitate  mare de productie obtinuta
2.    cantitate si calitate de material biologic(puiet).
3.    rezistenta la boli(testul de curatare a puietului mort).
4.    blandete.
5.    rezistenta la ternari

Si-apoi in primul si in primul rand e vorba de calitatea matcii. O botca de roire e realizzata de lucratoare totusi intr-o stare de anarhie. Matca isi neglijeaza colonia, de unde si comportamentul anarhic al acesteia.
Botcile de roire sunt de masuri reduse in comparatie cu cele transvazate, implicit din punct de vedere biometric, matca sufera.
E ca si la vaci. Daca vrei lapte pentru familia ta, iti iei orice.
Daca vrei performanta , iei Baltata romanesca, Holstein si altele.
Sunt doar niste pareri personale.
Si din cate stiu eu, botcile de schimbare linistita sunt cele mai aproape de parametri ideali. Nicidecum cele de roire.


pus acum 15 ani
   
catalingiurgila
apicultor

Din: Tg-Frumos-Iasi 11-07-1980
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 930
Domnule andrei_calinescu are deptate,cine are urechii sa auda.

Din punctul meu de vedere,selectia materialului genetic poate fi controlata de noi pina la un anumit punct. Mama natura e si ea prezenta vrem nu vrem asta este.
Cind spun asta ma refer la imperecherea matcii in natura fie ea ce o fi statiune,stupina omologata....Nu e ca si la noi oamenii?
Daca matca respectiva mosteneste gene de la bunici,strabunica......?    Datele problemei se pot schimba atunci cind imperecheria matcii are loc in laborator,si este atent supravegheata de specialisti,dupa ce au monitorizat ani de zile anumite familii de albine ....Dar si aici se da gres stati voi linistiti. Nnu va mai bateti capul ca are cine sa si-l bata vorba lui Pupe
Munca de selectie este cea mai grea fratilo sa stiti lucru asta,inca suntem copii la capitolu asta  

Modificat de catalingiurgila (acum 15 ani)


_______________________________________

Telefon-0727706953

pus acum 15 ani
   
ben90557
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
Daca am inteles bine,la acelasi material genetic,care este folosit la tranzvazare,bagat intr-o familie care roieste ii este imprimat caracterul roitor,doar datorita ingrijirii?In cartea scrisa de Marghidas se spune ca cele mai bune matci,sunt cele prin adoptarea de oua in familiile care roiesc.Banuiesc ca metoda tranzvazarii s-a extins pentru ca e de tip industrial,adica are capacitate mare si nu depinde de o anumita perioada.Anul asta,vreau sa incerc metoda cu adoptarea.A mai incercat-o cineva?

pus acum 15 ani
   
catalingiurgila
apicultor

Din: Tg-Frumos-Iasi 11-07-1980
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 930
Buna seara!!Domnule ben90557!! Aici aveti dreptate.
O matca crescuta intr-o familie puternica nu se compara cu o matca crescuta intr-o famile slaba cu putina albina.
E vorba de cantitatea albinelor doici care se ocupa cu cresterea puietului,si hranirea matcii.
-Matca crescuta intr-o famile puternica este ca un copil sanatos rosu plin de viata.
-Matca crescuta intr-o familie slaba este anemica,nu rezista la intemperii, la bolii(nu da randament) ...
Prin transvazare materialului genetic vitoarea matca va mosten numai anumite trasaturi. Dar sa nu ne gindim ca daca a fost crescuta intro familie cu populatie numeroasa vom optine de la aceasta matca aceleas rezultat. Daca in insusirile ei nu se gaseste acesta calitate(numar mare de indivizi) nu o va avea nici decum.Matca nu este om,nu este dotata cu vointa nu pote sa-si propuna. Matca este o insecta

Modificat de catalingiurgila (acum 15 ani)


_______________________________________

Telefon-0727706953

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

BUNKA a scris:

Lasand deci parerile mele la oparte, cine poate explica de ce e bine sa facem transvazari, ce obtinem, si de ce sa nu folosim botcile de roire ale unei familii productiva imperecheate in stare naturala in nuclei de imperechere?
   

Consider ca ma avantajaza metoda transvazarii datorita posibilitatii de a controla nr de matci dupa necesitate,precum si exactitatea procesului de obtinere a matcilor ca data de ecluzionare.
Matcile din botci de roire(fie chiar si o roire fortata de noi ),in opinia mea si dupa cum au afirmat si alti colegi,au un instinct mai accentuat de roire.
Deasemenea consider ca matcile crescute in familie roitoare dar din material selectionat sunt aceleeasi cu cele transvazate.

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

catalingiurgila a scris:

-Matca crescuta intr-o familie slaba este anemica,nu rezista la intemperii, la bolii(nu da randament) ...
Parere personala.Nu puterea familiei este impedimentul major la cresterea matcilor ci hrana de care dispune albina pentru a creste viitoarele matci,dar cel mai important este numarul matcilor de crescut in raport cu puterea familiei.
Sau altfel spus,creste tu o matca intr-o familie slaba(dar sa dispuna de hrana de calitate)si sa imi spui daca este slaba.
Si creste 50-80 intr-o familie puternica,sa imi spui daca sunt toate super.

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

Dila Daniel a scris:


catalingiurgila a scris:

-Matca crescuta intr-o familie slaba este anemica,nu rezista la intemperii, la bolii(nu da randament) ...
Parere personala.Nu puterea familiei este impedimentul major la cresterea matcilor ci hrana de care dispune albina pentru a creste viitoarele matci,dar cel mai important este numarul matcilor de crescut in raport cu puterea familiei.
Sau altfel spus,creste tu o matca intr-o familie slaba(dar sa dispuna de hrana de calitate)si sa imi spui daca este slaba.
Si creste 50-80 intr-o familie puternica,sa imi spui daca sunt toate super.


E adevarat ca matcile prin SCHIMBARE LINISTITA sunt performante si numarul botcilor redus.De aici putem trage concluzia atentiei acordate de albine la cele cateva botci.
Dar selectia e foarte importanta,sunt albine care zboara pe ploaie marunta cand e nectar in floare,igiena ,instinctul de acumulare si altele sunt mosteniri genetice.Unii stupi le au mai accentuate altii mai reduse.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
apropo de schimbarea linistita.Sunt total de acord ca viitoare matci sunt f.bine ingrijite inca de la stadiul de ou.
Dar neajunsul este ca nu se poate astepta si nici urmarii usor dupa o familie pana schimba linistit,sa luam cele 2-4 botci.Plus ca de fiecare data incerc sa caut cauza de schimbare(daca nu este 'fortata' de apicultor).Ea poate fi si de alta natura decat "batranetea" si atunci ma intreb,daca au vrut sa o schimbe din "motive medicale" sau vreun neajuns genetic?
Asa ca apelez la transvazare.Si odata folosita metoda,ar fi anormal sa nu alegi ce e mai bun ca material genetic.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Ok, as avea cateva intrebari!
Am inteles ca desi din acelasi material genetic daca facem o matca prin transvazare si una o vom lasa sa fie crescuta in mod natural de albine, inducandu-le acestora starea de roire, presupunand ca materialul genetic este selectionat ca fiind putin sau slab roitor cele doua matci se vor comporta diferit din punct de vedere al predispozitiei la roit, respectiv cea din transvazare va fi mai linistita, iar cea crescuta de o familie careia i s-a indus starea de roire, va fi mai roitoare!
Cum asa? Cum explicati asta??? Exista vreo lucrare a vreunui specialist pe tema asta, scrie undeva, sau ni se pare noua apicultorilor ca astea muncite de noi sunt mai domoale si mergem pe ideea asta?
Daca este un fapt dovedit stiintific, daca exista o explicatie stiintifica...cred... daca nu, nu pot sa merg pe bajbaite si sa zic ca albul e negru pentru ca asa zice majoritatea.
Deci ce anume credeti ca face diferenta, ca informatia genetica este aceeasi la amandoua?
Ceea ce se intampla in interiorul unei colonii careia i-am dat sistematic puiet si am adus-o in faza de a-si dori sa se inmulteasca(roiasca), nu se intampla oare si in colonia careia ii luam matca si la fel de bine populata fiind si cu la fel de multe rezerve de hrana, si cu botci cel putin la fel de multe aranjate frumos pe rama de crestere...oare situatiile din cele doua familii nu sunt similare?
Si daca facem cresterea matcilor prin transvazare in prezenta matcii, starea care se creeaza in familia de crestere este la fel cu cea in care am fortat roirea cu aducerea sistematica de puiet!
Difera laptisorul(chimic) cu care sunt hranite botcile obtinute prin transvazare, de laptisorul cu care sunt hranite botcile crescute natural de familia careia i s-a indus starea de roire?
S-au facut analize laptisorului din cele doua familii si s-au constatat diferente chimice notabile?
Unde-i diferenta?
Asta cu matcile din transvazare sunt mai mari decat cele din botcile naturale, una la mana ca nu prea tine ca am vazut niste "BARZAUNI" iesind din botci de roire de zici ca nu-i adevarat si apoi mai este si ideea ca nu marimea conteaza NEAPARAT poate sa fie mare si proasta(dpdv al ouatului ma refer, nu la inteligenta ei) :-)
Domnul Andrei Calinescu s-a indepartat de la subiect...evident ca nu vreau sa stau prin copaci, si ca vreau sa imi maresc numarul de stupi, vreau sa inteleg de ce neaparat transvazare? Se poate obtine o matca fara transvazare si cu insusiri slab roitoare? Eu zic ca da! Prin selectie care nu e totuna cu transvazarea.
Domnule Andrei, nu ati fost atent la ceea ce am zis eu, recititi..nu m-am referit la folosirea botcilor de roire ci la selectarea din stupina noastra a celei mai rezistente la boli, celei mai igienice, sanatoase, si productive colonii, si binenteles a celei cu cel mai slab caracter roitor si din familia asta sa obtinem matci dar nu cu ajutorul transvazarii ci altfel si asta se poate face ori prin aducerea acelei colonii in starea de roire ori luarea de material genetic de acolo si folosirea acelui material intr-o alta colonie careia i s-a indus starea de roire.
Asta nu se cheama selectie? Metoda obtinerii este diferita, dar materialul genetic este selectionat!!
Nu m-am referit nici o clipa la folosirea la intamplare a botcilor de roire din oricare stup la intamplare, m-ati inteles gresit.
Domnule Giurgila, va dau dreptate ca prin inseminarea artificiala se poate gresi..se poate gresi inca foarte mult. De unde stie cel ce face inseminarea ca acel trantor pe care a pus el mana este cel mai bun desi provine dintr-o familie selectionata, poate nu este in momentul lui cel mai fertil, poate are o problema, numai natura face cea mai buna selectie in cazul trantorilor asa cum am mai spus un schiop nu poate sa alerge dupa o caprioara, nici un trantor anemic nu poate prinde o matca mai repede decat o poate face unul sanatos si matur.
Domnule Giurgila, ati facut si dvs o confuzie, una e selectia si alta e transvazarea, nu ma iau de selectie..este foarte bine sa selectionam materialul genetic, sincer vreau sa-mi bat capul cu chestiile astea stiti de ce; pentru ca s-au spus multe idei, unele logice si totusi nu se trage nici o concluzie. Cand se ajunge intr-un punct unde avem nevoie de studii, de dovezi, de certitudini, nu se mai insista, se merge dupa ureche, ori nu se poate asa. Unul din punctele unde a-m avea nevoie de dovezi este acesta: ce anume face ca intr-o familie de albine care se afla in starea de roire botca crescuta din acelasi material genetic ca si cea creascuta intr-o alta familie prin transvazare,,, ce anume face ca cea din transvazare sa fie mai putin roitoare decat cealalta desi ele sunt surori sa zicem si dupa mam,a si dupa tata??
Unii zic ca starea din familia roitoare transmite CEVA vii toarei matci! Este vreun studiu, exista vreo dovada? Cred ca se merge prea mult dupa ureche daca nu exista o astfel de dovada!
Domnul ben90557 a rationat foarte corect, si eu vad la fel transvazarea ca pe o metoda mai la indemana pentru a obtine un anumit numar de botci, la un moment dat, si un alt avantaj minor este usurinta cu care se poate utiliuza o botca...se desprinde usor de pe letisor...alte avantaje deosebite nu vad.(cel putin deocamdata)
Domnule ben90557 eu am folosit acea metoda de care ziceti dvs cu adoptarea, am postat un mesaj in "cum cresteti matci" unde am explicat cum anume am facut...foarte simplu si la indemana, fara transvazare si cu foarte bune rezultate.
Motivele pentru care D. Daniel foloseste transvazarea mi se par corecte, si nu vin in contradictie cu indeile expuse in mesajul meu.
Deci daca stie cineva cu adevarat un raspuns la INTREBAREA intrebarilor, care sa fie sustinut de un rezultat al cercetarilor, o lucrare, o descoperire in domeniu...asteptam sa o aflam cu limba pe umar, daca nu inseamna ca pe forumuri, peste tot se speculeaza foarte mult despre beneficiile de necontestat ale metodei transvazarii.
Am citit foarte atent si aici si pe alte forumuri, fel de fel de pareri de la unii care sunt mai specialisti decat altii, in transvazare, insa de foarte multe ori intrebari de bun sinmt au ramas fara raspuns, sau discutia intre specialistii in transvazare se incheia cu injurii sau vorbe grele tocmai pentru ca la intrebarea de bun simt a interlocutorului, specialistul nu avea raspuns.
Hai sa nu mai speculam, hai sa nu mai mergem pe ghicite, pe aprecieri personale, pe povesti vanatoresti...clar scurt si la obiect, exista sau nu o cercetare, sau o lucrare stiintifica in spatele unei afirmatii??
Scuze pt "roman" insa este necesar sa tragem niste concluzii.
Asteptam un raspuns la "intrebarea intrebarilor"!!


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Roirea este urmata de roire acentuata.
este stiut din experienta apicultorilor (si nu din studii chimice aplecate) ca o matca ecluzionata din botca de roire va fi inclinata sa roiasca cum ajunge la saturatie familia.
Logica ( pe care o aplic eu) am expus-o mai sus.Recititi.
Asa ca avem cateva variante.
1 cercetati ce se itampla in familia de albine cu roirea si implicit botcile de roire.
2Luati de bun ce au sesizat,experientat altii.
3 Sapati pe net pana aveti un raspuns in detaliudaca exista.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Adi...m-ai pierdut pe traseu...
Cred ca imi joaca creierul feste
Pune intrebarea direct.
Te intereseaza comparatia botciilor de roire naturala a unei familii oarecare fata de botcile transvazate ?sau intre cele transvazate si botci din material selectionat,trase de o familie intrata in friguri de roire careia ii distrugem  botcile si ii dam sa traga din rama cu oua puse de noi din alta familie?
Sau botcile unei familii bune,fortata de noi (prin adaugare de puiet) sa roiasca,fata de cele prin transvazare?


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daniel, raspund scurt si la subiect ca sa fie mai simplu:
Ai intrebat:"Te intereseaza comparatia botciilor de roire naturala a unei familii oarecare fata de botcile transvazate ?"
raspunsul e NU
Ai intrebat:"sau intre cele transvazate si botci din material selectionat,trase de o familie intrata in friguri de roire careia ii distrugem  botcile si ii dam sa traga din rama cu oua puse de noi din alta familie?" raspunsul e....MMMMMM.....ceva de genul asta dar nu e foarte complet explicitat. As spune mai exact: Care este diferenta intre o matca obtinuta prin transvazare si crescuta intr-o familie crescatoare si o matca crescuta intr-o familie fortata sa creasca botci, in conditiile in care cele doua oua din care provin ambele matci au si aceeasi mama si acelasi tata?
Altfel spus...iau rama cu oua insamantata din familia donatoare, transvazez de acolo sa zicem 25 de oua, si le cresc pe acele dupa metoda cunoscuta a transvazarii, restul ..adica rama aceea insamantata cu totul o introduc intr-o familie pe care am imputernicit-o in prealabil ca sa o aduc in stadiul de roire si imi trage botci din ouale pe care i le dau....SAU mai simplu ofer acele oua spre crestere unei familii orfanizate total Cu albina si rezerve suficiente dar fara matca , alte oua sau puiet descoperit.
Deci de ce se sustine ca matca obtinuta prin transvazare ar fi mai putin roitoare decat cea obtinuta prin metoda astlalta desi ele sunt surori adevarate, si dupa mama si dupa tata?
Se sustine ca ceva din starea de anarhie care este prezenta in familia pusa pe roit, ar influienta larva aceea sau ca hrana ar fi diferita si asta ar face ca viitoarea matca sa aiba tendinta de roire mai ridicata decat sorasa crescuta in alte conditii.
Cum poate fi influientata oul, larva, prepupa sau pupa sau matca in final de starea de anarhie din familie???
Sunt intrebari la care nimeni nu stie sa raspunda, dar in acelasi timp toti sustin ca aia din transvazare e mai putin roitoare decat aia la care nu s-a aplicat procedeul transvazarii.

Modificat de BUNKA (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Asta vroiam sa aud.Pai Adi,cu patru postari mai sus(postari deale mele)inafara de asta...ai parerea mea(raspunsul meu)!!!
Deci asteapta si alte pareri,eu mi-am dat-o.
P.S.dar acelea nu le-asi numi botci de roire...aici este confuzia

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Asa e Daniel, ai surprins bine ideea dupa cum ai zis aici "Dar neajunsul este ca nu se poate astepta si nici urmarii usor dupa o familie pana schimba linistit,sa luam cele 2-4 botci.Plus ca de fiecare data incerc sa caut cauza de schimbare(daca nu este 'fortata' de apicultor)."..si accentuez faza cu "fortata de apicultor"!!!
Poate am gresit eu putin titlul topicului ar fi trebuit sa zic altfel: (De ce neaparat transvazare?) ...am gresit spunand botci de roire, asa tot apicultorul se gandeste ca ma refer la toata botcaraia din stupi care apare la momentul roirii. Cred ca si cei care nu au inteles mai sus la ce ma refer au fost dusi in eroare de titlul topicului care nu e poate cel mai potrivit desi o familie care prezinta fenomenul de anecbalie si care este fortata de noi sa creasca botci, acele botci putem sa zicem ca-s de roire, sau nu..dupa parerea ta!
Oricum intrebarea ramane in picioare, de ce unii sustin ca-i "asa" si nu pot argumenta?
Ma gandesc ca poate totusi exista o explicatie, o descoperire in domeniu pe care noi nu o stim...poate o stie cineva, ar fi interesant sa aflam lucruri noi.


pus acum 15 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 736
Asta cu transvazarea si de ce  mi aduce aminte de un raspuns dat de ospatarul de la restaurantul''Contichi'' din Sibiu.
Mancam o data pe saptamana la restaurant prin 2001-2002 cate o ciorba de burta si un creier pane la mai sus mentionatul restaurant. Domnule ciorba de burta ''monument al naturii'' de-mi vine cate o data sa ma urc in tren de la Cta si sa ma opresc pe malul Cibinului.
Intrebarea catre ospatar:domnule ce-i face de-i asa de buna?Sa vina bucatarul sa ne explice.
Raspunsul: nimic in plus decat ce scrie in cartea de bucate.
Asa-i si cu transvazarea, ceteste Cresterea matcilor ed 1975 Harnaj/Ruther si te lamuresti frate de nu-ti mai trebuie explicatii pe pagina de net.
Buna ciorba, poate pe 12-13 martie ai facem o proba.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
O s-o citesc promit! Sa vad si eu daca gasesc raspunsul!

pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
Incerc sa dau eu un raspuns, intorcandu-ma la genetica de Clasa a XII-a.
In primul rand instinctul de roire este determinat genetic. Acest fapt a fost demonstrat de inmultirea prin roire de cateva milioane a acestor insecte. Manualul mentionat ne arata un mic amanunt: atat aspectul exterior cat si comportamentul unui individ este determinat de bagajul lui genetic modificat sub influenta mediului exterior. Cu alte cuvinte fenotipul este genotupul + mediu. Revenind la discutia despre botci de roire si botci din transvazare, din punct de vedere genetic ele pot fi aproape identice. Diferenta este ca matcile obtinute din botci de roire vor avea un instinct de roire mai pronuntat deoarece mediul in care au fost crescute le-a influentat in acest sens.  Botcile obtinute prin transvazare nu vor avea un instinct de roire asa de pronuntat deoarece ele au fost crescute in general ca matci pentru salvarea coloniei, in cu totul alt tip comportament fata de cel din frigurile roitului. Este adevarat ca genetic si acestea vor roi la un moment dat, dar nu vor avea aceasta tendinta atat de accentuata ca la matcile din botci de roire. Motivul? mediul.


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 2312
Si uite asa, dupa explicatii si trimiteri savante, gasim explicatia simpla, dar pe care n-o vazuram de prea multe aprofundari.
Manualele scolare sunt parte a culturii generale, dar odata cu trecerea anilor le cam uitam.
Sa ne traiasca tinerii !


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Gis, foarte logic ce spui, insa in afara de situatia fortarii roirii a unei familii anecbalice mai putem lua in calcul donarea de material genetic a unei familii anecbalice altei familii orfanizate total asa cum este descris in metoda Miller, si atunci nu mai putem da vina pe anarhia din familiile care roiesc.
D. Daniel a zis ca botcile obtinute prin metoda Miller nu le putem considera botci de roire...adevarat! A fost o scapare de-a mea in momentul in care am scris titlul topicului, de unde si numeroasele neintelegeri a ceea ce am vrut sa spun.
Deci daca doua matci sunt surori adevarate si dupa mama si dupa tata, deci genetic poarta aceeasi informatie, dar una din ele crescuta prin Transvazare si cealalta prin metoda Miller, nu putem spune ca cea prin transvazare este mai putin roitoare, pt ca conditiile in care a fost crescuta in starter si finisor cea din transvazare sunt identice cu conditiile in care a fost crescuta cea prin metoda Miller, in familie orfanizata total, cu multa musca, hrana, si fara pic de puiet descoperit sau oua.
In nici una din situatii nu putem vorbi de starea de anarhie pe care se da vina care se produce in orice familie aflata in momentul roirii.
Manualul de lasa a XII de bio nu vine in contradictie cu ce am scris aici.


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Rog moderatorii, cu tot respectul si scuzele de rigoare pt neintelegerile create sa schimbe titlul topicului, care nu este cel mai fericit gasit de mine...in viteza...in: " De ce neaparat metoda Transvazarii??"
Va multumesc!


pus acum 15 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
deci m-am lamurit...ii bun...

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
La faza cu familii anecbalice ma-ti pierdut.
Oricum cred ca am raspuns la intrebarea de ce transvazare si nu botci de roire.
Cat despre meoda prin care crestem matci evitand botcile de roire, asta este cu totul alta discutie. Aici fiecare face cum crede, cum ii este mai usor sau tine cel putin de propria convingere ca metoda lui este mai buna. Metodele care folosesc principiul schimbarii linistite sau salvarii sunt la fel de bune atat timp cat apicultorul stabileste varsta larvelor sau ouale alese pentru a devenii matci, conditiile de crestere, si nu in ultimul rand calitatea materialului genetic prin experienta si observatiile sale. Este singurul loc unde apicultorul poate intervenii in selectie in favoarea intereselor lui. In rest natura isi face treaba.


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

BUNKA a scris:

Gis, foarte logic ce spui, insa in afara de situatia fortarii roirii a unei familii anecbalice mai putem lua in calcul donarea de material genetic a unei familii anecbalice altei familii orfanizate total asa cum este descris in metoda Miller, si atunci nu mai putem da vina pe anarhia din familiile care roiesc.
D. Daniel a zis ca botcile obtinute prin metoda Miller nu le putem considera botci de roire...adevarat! A fost o scapare de-a mea in momentul in care am scris titlul topicului, de unde si numeroasele neintelegeri a ceea ce am vrut sa spun.
Deci daca doua matci sunt surori adevarate si dupa mama si dupa tata, deci genetic poarta aceeasi informatie, dar una din ele crescuta prin Transvazare si cealalta prin metoda Miller, nu putem spune ca cea prin transvazare este mai putin roitoare, pt ca conditiile in care a fost crescuta in starter si finisor cea din transvazare sunt identice cu conditiile in care a fost crescuta cea prin metoda Miller, in familie orfanizata total, cu multa musca, hrana, si fara pic de puiet descoperit sau oua.
In nici una din situatii nu putem vorbi de starea de anarhie pe care se da vina care se produce in orice familie aflata in momentul roirii.
Manualul de lasa a XII de bio nu vine in contradictie cu ce am scris aici.

Vad ca ai iesit la zbor din micronucleul in care te-ai retras aseara...desi dupa fizicul tau,cred ca un giganucleu ar fi mai indicat! 
Ai revenit cu o postare foarte clara.
Transvazarea este operatiunea in sine de a muta larva spre crestere in botca artificiala.
Cresterea lor este cu totul alta mancare de peste,si poate sa difere atat la Miller cat si la cele transvazate,sau pot fi identice.


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daniel..unde mi-ai vazut poza?
Ce sa fac, nu rezist sa stau prea mult la cutie! :-)
Asa ma pricep cate odata sa bag oamenii in ceata, desi incerc sa explic ceva simplu..ce sa fac am si eu defectele mele.
Rog inca odata, din sufletul meu de picultor in devenire pe moderatorii forumului sa schimbe numele topicului..l-am gresit asa cum numai eu pot s-o fac....
Viteza!! Mama ei!!!
Gis, familiile care schimba matca linistit sau cele slab roitoare se spune ca sunt anecbalice. Asa li se zice!
Salut Daniel!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Mai poate fi un titlu bun pt topic.."De ce transvazare si nu Miller?" ..acuma...cum o-r vrea moderatorii!

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

BUNKA a scris:

Daniel..unde mi-ai vazut poza?

Adi, roaga pe unchiul Gogu sa iti arate imagini.Nu esti tu cu stupii nevopsiti in spate pe fundal?

Legenda: unchiul Gogu=google - tastezi adi murgoci-si dai pe imagini
scuze de off-topic!

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
ben90557
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
y

Modificat de ben90557 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Foarte buna intrebarea!
Cine stie sa raspunda...doua degetele sus!!


pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

ben90557 a scris:

Prin tranzvazare,material genetic selectionat dintr-o familie blanda si bagat la crescut intr-o familie agresiva.Caracterul agresiv se va transmite prin matcile crescute la albinele lor?

Da si nu.
Am avut un stup tare blind intr-o primavara a fost rasturnat de vant.Dupa cateva zile l-am restabilit din fericire a scapat matca si sa dezvoltat normal.Din momentul accela stupul parca era turbat.Cand te apropiai de el erai atat cu sutele.Avand copii care ma ajutau era un pericol real.Am omorat matca si am dat o botca capacita dintr-un stup bland.Comportamentul stupului sa schimbat radical.


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

filip a scris:

...Am omorat matca si am dat o botca capacita dintr-un stup bland.Comportamentul stupului sa schimbat radical.

Se pune problema daca matca care e crescuta intr-un stup preia din caracterul acestuia prin hranire.(personal nu cred ca daca stupul respectiv nu e in frigurile roitului,transmite ceva...)
In cazul tau oricum botca era capacita.Deci si daca ar fi sa fie adevarata afirmatia ca matca preia...in cazul in care ea e capacita nu mai exista posibilitatea.
Deci albinele iesite din matca blanda data de tine au iesit ca si ea...adica blande.

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Altceva doream sa scot in evidenta accelasi stup cu acceiasi matca a fost deosebit de bland pana la nefericitul incident.Iar apoi caine turbat dupa accident {acelasi stup cu acceiasi matca}

Deci pot intervenii factori in agresivitatea albinelor care nu sunt transmisi genetic


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059
Inteleg...
Dar,cum tu ai continuat discutia vis-a-vis de intrebarea lui ben 90557,care era cu totul alta idee,am crezut ca e logic sa urmaresc ideea...
Daca e bai...scuze!

Modificat de Dila Daniel (acum 15 ani)


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
Dila Daniel
Moderator

Din: Craiova
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 3059

ben90557 a scris:

Prin tranzvazare,material genetic selectionat dintr-o familie blanda si bagat la crescut intr-o familie agresiva.Caracterul agresiv se va transmite prin matcile crescute la albinele lor?

Recitind cu atentie mai mare, intrebarea e cam ciudata!!!
ben90557...zici de matca dintr-o fam blanda,apoi intrebi daca ea transmite caracter agresiv? ...pai de unde?
Sa intelegem ca a luat caracterul agresiv al fam. care a crescut-o?
Si pe urma cui sa le transmita?...la albinele care ies din ouale ei?...pai nu e firesc sa le transmita?...
...te rog scoate-ma din ceatza...


_______________________________________
Nu sunt perfect,dar sunt eu insumi si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 123

catalingiurgila a scris:

Buna seara!!Domnule ben90557!! A.......
-Matca crescuta intr-o famile puternica este ca un copil sanatos rosu plin de viata.
-Matca crescuta intr-o familie slaba este anemica,nu rezista la intemperii, la bolii(nu da randament) ...
P.......

de ce creste matci ?
- ptr inmultirea familiilor de albine
1) cum putem controla si "recolta" matcile pentru a le introduce familiile noi
2) cum putem controla varsta lor..?
3) cum putem obtine eficienta maxima nr de matci, nr de familii nou formate, respectiv "sacrificate"?
4) cum putem controla nr de botci
- Dragii mei acestea se pot obtine prin :
* rama crescatoare de botci
* prin transvazarea simpla/dubla a unor larve de aproximativ aceeasi varsta
* prin programarea unui anume nr de botci care se dau in crestere..

Cred ca astea sunt principalele atuuri...altfel asteptam mult si bine ptr.
- botcile de schimbare linistita. Sunt cele mai bune...dar astepti cam mult pana le vine "pofta"
- trebuie sa pazim matcile ...de roire cand eclozioneaza
- cat trebuie sa te chinui ptr a recolta botcile si sa ai siguranta ca nu a patit nimic regina din botca de roire

Vorbim de performanta si eficienta...aceasta nu se obtine stand cu mana intinsa ..la stupul care "l-am bagat" in frigurile roitului


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 123

BUNKA a scris:

Ok, as avea cateva intrebari!
......... Difera laptisorul(chimic) cu care sunt hranite botcile obtinute prin transvazare, de laptisorul cu care sunt hranite botcile crescute natural de familia careia i s-a indus starea de roire?
S-au facut analize laptisorului din cele doua familii si s-au constatat diferente chimice notabile?....................
......... Asteptam un raspuns la "intrebarea intrebarilor"!!

Haide sa raspund prin mai multe intrebari ?
- ati studiat vizual consitenta si culoarea laptisorului de matca in diferitele etape de dezvoltare, ca sa nu mai vorbesc de gust?
- stiati ca regina (matca) si respectiv albina provin din ou fecundat, diferenta este data doar de compozitia chimica a hranei administrate?
- credeti ca albinele care hranesc botcile de roire sau botcile "de salvare din stupul crescator"au retete diferite.. au masterate in plus sau minus ori au mai multi sau mai putin "e-uri" la dispozitie?

Cred "don"BUNKA" ca ar fi bine sa urmezi sfatul lui Nelu Pupemea, adeca ia mai pune mana pe carte si pe net...mai ceteste subiectul...si vei deveni mai intelept..decat un simplu ..Toma Necredinciosu...sau de ce asa ...sau ia spuneti...

Modificat de hiq_mic (acum 15 ani)


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Domnule hiq_mic, am recunoscut ca m-am grabit cand am pus titlul topicului, si ca nu a fost cel mai bun...am rugat moderatorii sa-l schimbe, si am zis si cum..nu au dorit sa o faca... daca nu ati citit tot ce s-a discutat pe subiect nu aveti de unde sa va dati seama care a fost intrebarea pe care am pus-o si la care asteptam un raspuns.
Nu domnule, nu stiu cum arata o albina, cum arata o matca sau un trantore, nu stiu cum arata si ce gust are laptisorul de matca, binenteles ca nu aveam de unde sa stiu ca o matca se dezvolta dintr-un ou fecundat..asta doar savantii o stiu, nu stiam binenteles ca matcile spre deosebire de albinele lucratoare sunt hranite diferit..de unde era sa stiu...daca as fi stiut as fi scris asta in mesajele mele anterioare. Oare am scris sau nu ca nu-mi mai aduc aminte...dupa ce ca nu stiu nimic, mai sunt si uituc.
Pai nenea hiq_mic, fara suparare, asta era si ideea unde bateamintr-una din postari, ca laptisorul nu cred ca difera intre o botca crescuta intr-o familie in friguri si una crescuta in stup crescator prin metoda transvazarii...multi zic ca tocmai laptisorul ar fi diferit si ca are ceva care face ca marca ce provine din botca din crescator sa fie mai cuminte decat ailalta...vedeti ca nu ati citit nik din ce s-a discutat??!!
Nu v-am catalogat in nici un fel, asta din cate stiu e forum de discutii, pui o intrebare, sau deschizi un subiect si ti se raspunde sau nu...n-am trimis pe nimeni sa guste din laptisor sau sa scormoneasca netul, sau sa citeasca carti...de fiecare data daca am putut fi de ajutor, am facut-o cu mult bun simt..nu toti il avem ce-i drept.
  Domnule hiq_mic, nu trebuie sa astepti dupa botci de schimbare linistita..afirmatia asta a matale arata ca numai ai spicuit din discutiile noastre, te-ai uitat repede la titlul topicului pe care recunosc ca l-am pus gresit si ai inceput sa dai sfaturi repede.
Ati auzit de Miller? E un coleg de-al nostru
 
Domnule hiq_mic, nu va pune nimeni sa paziti botcile de roire, mai bine discutati cu Miller si nu mai trebuie sa le paziti, o sa va spuna chiar el asta!
Domnule hiq_mic, fara suparare, inainte sa ma duc eu la citit carti, fapt pe care fara indoiala il fac, fara sa fiu trimis de cineva, mai bine dvs ati fi atent la discutie sa vedeti despre ce se vorbeste si mai apoi sa va dati parerea.
Intrebarea mea era daca avem doua matci surori si dupa mama si dupa tata, cu acelasi bagaj genetic, una crescuta prin transvazare in stup crescator, cealalta crescuta prin donare de puiet catre o familie orfanizata total ( metoda lu` dom Miller)...de ce se spune ca aia din transvazare ar fi mai buna decat aia a lu` Miller?
Si cealalta intrebare...o matca cu descendenti cu trasaturi anecbalice dar crescuta intr-o familie roitoare, cum va fi, cu trasaturi anecbalice sau va primi ceva caractere de roire de la familia crescatoare...daca da...CUM???
   Nu te mai grabi hiq_mic ca risti sa ratezi subiectul!
 
Noroc


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
hiq_mic..cati stupi ai, de unde esti, cati ani ai, faci pastoral sau stationar, faci transvazari sau nu, cum iti cresti matcile..le cumperi??
De cati ani te ocupi de albine?
Ce carti de apicultura ai citit?
Majoritatea de pe forumul asta stiu ce hram port, nu m-am ascuns niciodata, nici atunci cand am dat-o-n bara!
Zi-ne mai multe despre tine ca sa ne cunoastem!
Ai ceva raspunsuri, pareri personale la intrebarile pe care le-am pus, sau ii dai inainte cu "Toma Necredinciosu"???


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
hiq_mic...acuma sa nu crezi ca ma iau de tine darrrr....de cand esti tu inregistrat pe forum??
27-10-2005  ??? 87 de postari???
Sincer, daca citesti la fel de mult cat scrii, atunci m-am lamurit!!!!
Cam slaba participarea la discutii pentru un veteran meserias, sau nu-ti place sa impartasesti din cunostintele tale!!!
Noroc de titlul topicului pe care l-am pus gresit...asa ai avut si tu un motiv sa reanvii!


pus acum 15 ani
   
ben90557
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 40
y

Modificat de ben90557 (acum 14 ani)


pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 123

BUNKA a scris:

Domnule hiq_mic, am recunoscut ca m-am grabit cand am pus titlul topicului, si ca nu a fost cel mai bun...am rugat moderatorii sa-l schimbe, si am zis si cum..nu au dorit sa o faca... daca nu ati citit tot ce s-a discutat pe subiect nu aveti de unde sa va dati seama care a fost intrebarea pe care am pus-o si la care asteptam un raspuns.
Nu domnule, nu stiu cum arata o albina, cum arata o matca sau un trantore, nu stiu cum arata si ce gust are laptisorul de matca, binenteles ca nu aveam de unde sa stiu ca o matca se dezvolta dintr-un ou fecundat..asta doar savantii o stiu, nu stiam binenteles ca matcile spre deosebire de albinele lucratoare sunt hranite diferit..de unde era sa stiu...daca as fi stiut as fi scris asta in mesajele mele anterioare. Oare am scris sau nu ca nu-mi mai aduc aminte...dupa ce ca nu stiu nimic, mai sunt si uituc.

Pana aici este bine ..deci "daca nu stii nu te baga"
BUNKA a scris:


Pai nenea hiq_mic, fara suparare, asta era si ideea unde bateamintr-una din postari, ca laptisorul nu cred ca difera intre o botca crescuta intr-o familie in friguri si una crescuta in stup crescator prin metoda transvazarii...multi zic ca tocmai laptisorul ar fi diferit si ca are ceva care face ca marca ce provine din botca din crescator sa fie mai cuminte decat ailalta...vedeti ca nu ati citit nik din ce s-a discutat??!!

cred ca cel care nu a citit 2 postari bune si una din gresala ...nu am fost eu daca citeai.......  jos palaria ..dar asa..nu intotdeauna este vina celui care explica
BUNKA a scris:


Nu v-am catalogat in nici un fel, asta din cate stiu e forum de discutii, pui o intrebare, sau deschizi un subiect si ti se raspunde sau nu...n-am trimis pe nimeni sa guste din laptisor sau sa scormoneasca netul, sau sa citeasca carti...de fiecare data daca am putut fi de ajutor, am facut-o cu mult bun simt..nu toti il avem ce-i drept.

de acord...daca te-am categorisit Toma Necredinciosul ..scuza-ma ..am vrut sa zic GICACONTRA, dar ID-ul este ocupat de un meserias toata stima ptr dansul...
despre citit am citi si citesc in continuare..daca am depasit limita bunului simt mii de scuze ..hei ..moderatorii.. (pssst ca vegheaza)

BUNKA a scris:


  Domnule hiq_mic, nu trebuie sa astepti dupa botci de schimbare linistita..afirmatia asta a matale arata ca numai ai spicuit din discutiile noastre, te-ai uitat repede la titlul topicului pe care recunosc ca l-am pus gresit si ai inceput sa dai sfaturi repede.
Ati auzit de Miller? E un coleg de-al nostru
 
topicul este bun mi-am dat si eu cu parerea ...de ce... nu trebuie sa faci /faceti ca mine si despre Miller nu m-am intalnit cu el..da oare el o fi auzit de mine?

BUNKA a scris:


Domnule hiq_mic, nu va pune nimeni sa paziti botcile de roire, mai bine discutati cu Miller si nu mai trebuie sa le paziti, o sa va spuna chiar el asta!
Domnule hiq_mic, fara suparare, inainte sa ma duc eu la citit carti, fapt pe care fara indoiala il fac, fara sa fiu trimis de cineva, mai bine dvs ati fi atent la discutie sa vedeti despre ce se vorbeste si mai apoi sa va dati parerea.

daca citeai cele trei postari de la acest topic... cred ca era ok..dar ai dreptate ma duc sa citesc... este pasiunea mea..si albinele de asemenea
BUNKA a scris:


Intrebarea mea era daca avem doua matci surori si dupa mama si dupa tata, cu acelasi bagaj genetic, una crescuta prin transvazare in stup crescator, cealalta crescuta prin donare de puiet catre o familie orfanizata total ( metoda lu` dom Miller)...de ce se spune ca aia din transvazare ar fi mai buna decat aia a lu` Miller?
Si cealalta intrebare...o matca cu descendenti cu trasaturi anecbalice dar crescuta intr-o familie roitoare, cum va fi, cu trasaturi anecbalice sau va primi ceva caractere de roire de la familia crescatoare...daca da...CUM???
   Nu te mai grabi hiq_mic ca risti sa ratezi subiectul!
 
Noroc

Pai daca l-am ratat mai am voie la "tragere" ti-as raspunde cu o intrebare :
- din doi parinti albi cum "moneda botswuanei" poate sa iasa unu alb si unul negru...aceasta-i intrebarea
multa sanatate..si putere de  intelegere, si daca ma intelegi si pe mine...ca sunt "mic"dupa cum se vede ti-as fi recunoscator

Modificat de hiq_mic (acum 15 ani)


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Dle ben, eu am fam blande lucrez lejer,dar prin luna aug la 2 am obs o agresivitate sporita , in toamna s-au calmat.Poate au fost cazuri si-n anii anteriori si nu am fost atent . Interesanta teoria dvs .De observat.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 123

BUNKA a scris:

hiq_mic...acuma sa nu crezi ca ma iau de tine darrrr....de cand esti tu inregistrat pe forum??
27-10-2005  ??? 87 de postari???
Sincer, daca citesti la fel de mult cat scrii, atunci m-am lamurit!!!!
Cam slaba participarea la discutii pentru un veteran meserias, sau nu-ti place sa impartasesti din cunostintele tale!!!
Noroc de titlul topicului pe care l-am pus gresit...asa ai avut si tu un motiv sa reanvii!

- Pai simplu..daca cunosti istoria acestui forum..nu ti-ai mai pune intrebarea
- daca citeai cine sunt eu..aveai raspuns si la alta intrebare
- daca citeai postarile afla-i ca timpul in general ptr toata lumea este pretios...sa stam sa dam "postari "numa de dragu de a avea n postari la ID ..cred ca ocupam spatiul acestui forum si timpul celor carora..."nu le place sa citeasca"..orice
Acesta a fost si motivul de nu am mai ars "gazul "pe forum..daca ma intereseaza un subiect anume..pun mana pe carte/carti..sau apelez la "unchiu gogu"... sau aplic zicala suna un prieten...
- altfel spus fiecare se pricepe bine (asa crede el) la ceva..atunci il las sa-si faca meseria si eu beneficiez de cunostintele lui.
Prin urmare am facut matci, le-am mai si cumparat, am facut si pastorale, fac si stationar.....dupa posibilitati..famelie mare remuneratie dupa cujet depinde ce iti doresti (mare sau mica)


Modificat de hiq_mic (acum 15 ani)


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
hiq_mic
apicultor

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 123

pop a scris:

Dle ben, eu am fam blande lucrez lejer,dar prin luna aug la 2 am obs o agresivitate sporita , in toamna s-au calmat.Poate au fost cazuri si-n anii anteriori si nu am fost atent . Interesanta teoria dvs .De observat.pop

In anul 2005 cand au fost inundatiile..dupa ce am alergat prin judet ptr a evalua pagubele..am tras o fuga pana la albine trebuia sa dau cateva rame la niste nuceli cu regine imperecheate (de fapt verificam daca au inceput sa se oua..atunci baga ..forta de munca neamule..(paie la vapo...ooooor)
Ce sa-ti spun la nucleu vorba aia 2 muste si-un muscoi am observat ceva agresivitate..dar cand am umblat la primul stup..dezastru...nu stiam cum sa-l mai inchid, nu atat ptr mine ..cat ptr crima pe care o savarseam (cele care inteapa mor)
la prima incercam hm..hai sa ma blindez totusi..da-i cu fum da-i cu apa...sirop sau o sticla cu suc nu am avut la indemana...dar erau de o rautate  inexplicabila..am incercat la mai multe familii..am renuntat...dupa o saptamana..nu mai erau agresive   sunt lucruri pe care nu trebuie sa le "cercetam"trebuie sa le luam ca atare...


_______________________________________
nea Ilie fara palarie de la primarie /slatina -Olt

pus acum 15 ani
   
pop
apicultor

Din: Lugoj, 25.06.1951
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 312
Totusi sunt unele f agresive.Cu ani in urma, m-a  rugat un coleg sa iau niste fam de la ginerele lui din gradina ,ca avea copil mic.Am mers dupa masa cu lazile, sa le transvazez , din 9 am facut 5.M-au "umflat", nu stiam cum sa ajung acasa sa ma dau cu niste tuica .In timp,am schimbat M.pop

_______________________________________
orice este mai mult decat nimic!

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Frate bunka,
Te rog citeste sau reciteste cu atentie primul topic de la sectiunea crestere matci.
Intrebarea ta este pertinenta si raspunsurile exacte sunt asteptate si de noi.
Sunt studii cu privire la transportul de informatie si -sau "educare" de comportament a viitorei matci ,din partea stupului crescator.

Dupa cum stim, studiile arata ca un fat este educat incepand din pantecele mamei.Muzica,zgomotul,hrana,stresul etc etc sunt factori ce lasa urme in viata -comportamentul omului nou creat.
"Tu mi-ai intocmit rarunchii,Tu m-ai tesut in pantecele maimei mele:
Te laud ca sunt o faptura asa de minunanta.Minunate sunt lucrarile Tale si ce bine vede sufletul meu lucrul aesta!
Trupul meu nu era ascuns de Tine cand am fost facut intr-un loc tainic,tesut in chip ciudat,ca in adancimile pamantului.
Cand nu eram decat un plod fara chip,ochii Tai ma vedeau;si in Cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite mai inainte de a fi fost una din ele"
Psalmul 139:13-16

Cu atat mai mult in cazul nostru ,unde vorbim de "fat"-puiet deschis.
Parerea mea ,culeasa din experienta si informatie de te miri unde, este ca albina si nu numai, creste,ia fiinta nu doar prin hrana glucida si proteica atministrata.
Incarcatura hormonala sau ce o mai fi este direct influentata de starea generala a crescatorului.
Astfel, ca o familie intrata in frigurile roitului este purtatoare de "bagaj informational" gata de transmis.Albina,toata, are glandele hormonale treze.Urmeaza inmultirea ce naiba!!
Se stie ca o familie de albine intra in friguri cu mult timp inainte de umplerea spatiului destinat.Primele semne pot sa apara si cu o luna inainte.
Crescatorul ,format de apicultor, nu este indus in mod natural in aceasta stare.Crescatorul se formeaza in ziua precedenta introducerii de material la crescut.
Iar ca si asemanare cu o familie intrata in friguri, este doar lipsa de spatiu si deci concentrarea-desitatea de albina pe rama.Starea de friguri este muuult mai mult!!
Nu exista apicultor aplecat pe inmultire sa nu fi remarcat accentuare instinctului de rorie ca rezultanta a inmultirii prin botci de roire.
Botca de roire=botca trasa de albine in vederea inmultirii-roirii in conditii de sanatate.

Sunt apicultori ce pot sa "sape' mai mult in aceasta directie.Sunt ajutati de informatie,creer dar poate nu au fonduri sau tehnica la dispozitie.
Sunt apicultori ce o iau ca si cutuma sau axioma si merg inainte.
Sunt apicultori care nu sunt interesati de nici-o culuare.Asa e... asa stiu.
Sunt parte,eu, din ultima categorie.
Ma intereseaza mai mult cum sa-i mai montez la matca (in spate sau sub brat) inca o spermateca, mai mult decat o informatie de ce asa si nu invers.

Sa fim sanatosi.Si-ti doresc reusite (pe care sa le scri si pe ci) in experientele tale.
Sanatate.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Domnule hiq-mic..nu ma insir acum sa dau rasunsuri pe forum la tot ce ai scris desi le am stai linistit... ca nu-i frumos!! Daca ai luat-o ca atac la persoana, nu a fost..insa eu zic ca un minim de respect trebuie sa avem unii fata de altii si sa avem grija ce fel de cuvinte scoatem din taste, pt ca nu suntem in codru, suntem pe un forum de discutii, unde oricine ca-i el cu 30 de ani de meserie in spate sau ca are doar cateva luni...poate sa puna o intrebare si sa i se raspunda sau nu..eu asa inteleg. Catalogari precum Toma Necredinciosu sau Gica Contra sau trimiteri la studiu... ca nu poti primi un raspuns de la unul cu mai multa experienta...te trimite sarcastic sa studiezi....mi se pare daca nu lipsa de bun simt, atunci cel putin necolegialitate. Decat sa jignesti, mai bine te abtii!
Problemele personale(rafuielile) au loc in alta parte.
Din raspunsul dat de dvs, nu o sa ma leg decat de o idee .."sunt lucruri pe care nu trebuie sa le "cercetam"trebuie sa le luam ca atare..." si o sa raspund cu un vers...
"crede si nu cerceta, e o mare minciuna...am pierdut secole incercand sa luam luna-n mana!!" Parazitii
Pupe, chiar daca ai tastat mai mult decat esti obisnuit, stiu ca-ti plac raspunsurile laconice si cu substrat...cam asta ar fi fost raspunsul care m-ar fi pus pe ganduri inca de prima data. Avem nevoie mare de dovezi totusi, supozitii se pot face multe, ce ai scris insa este mai mult decat plauzibil.
Si eu sper ca sa gasim raspunsuri acolo unde avem doar intrebari si poti sa fii sigur ca nu sunt omul care sa tin numai pt mine cand aflu o idee!!
Te salut cu tot respectul meu, ca de la elev la profesor, si iti doresc muulte T de miere si multa multa sanatate...ca fara ea suntem ..dejaba!!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Nu pot sa ma abtin, si ma mai leg de o idee mica si apoi gata, ma retrag la micronucleu...hiq_mic, ai scris asa:"Pai daca l-am ratat mai am voie la "tragere" ti-as raspunde cu o intrebare :
- din doi parinti albi cum "moneda botswuanei" poate sa iasa unu alb si unul negru...aceasta-i intrebarea
multa sanatate..si putere de  intelegere, si daca ma intelegi si pe mine...ca sunt "mic"dupa cum se vede ti-as fi recunoscator"
..raspunsul este Da poate sa iasa, n-ai auzit niciodata ca dintr-o pisica si un motan albi ambii, sa iasa un pisoi negru??
Chestie de bagaj genetic!!!


pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
Pana nu se vor stabilii prin studi genetice modaliatea de transmitere a genelor ce determina manifestarea anumitor caractere la albine (agresivitatea, predispozitia la roire, etc.) nu cred ca vom ajunge la o concluzie certa in discutia noastra. Multitudinea de moduri de manifestare a anumitor caractere ca interactiune intre gene pot determina aparitia unor comportamente ale albinelor total diferite de cele asteptate, ca rezultat al selectiei. Pentru a ne face o idee a ceea ce se intampla din punct de vedere genetic la transmiterea anumitor caractere, recomand urmatorul articol:


Cu stima.


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
Si apropo, d-le BUNKA, nu le dati sperante celor a caror nevasta au nascut copii negrii cu toate si ei si sotiile lor sunt albi pana in maduva oaselor. Au fost incornorati!!

_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
centrifuga
Vizitator



..ll

Modificat de centrifuga (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Gis, ai zis: "Si apropo, d-le BUNKA, nu le dati sperante celor a caror nevasta au nascut copii negrii cu toate si ei si sotiile lor sunt albi pana in maduva oaselor. Au fost incornorati!!"..si accentuez"pana in maduva oaselor"...pai daca pe linia genetica a ambilor parinti ai copilului in cauza, daca nu a fost nimeni negru, e clar ca nici copilul nu poate fi tuciuriu, insa daca vre-un bunic, bunica, a fost de culoare atunci ne putem astepta la surprize.
Asta e chestie verificata si demonstrata de natura, nu tre sa o demonstrez eu..eu spre exemplu seman foarte bine cu bunicul meu de pe mama si cu o bunica de a lui tata...de loc cu taicamiu, si putin cu mama. Nu pot sa garantez insa ca copilul meu nu v-a semana foarte mult cu tatal meu, desi eu nu seman deloc cu el.
Nu odata se intampla ca un copil sa nu semene cu parintii ci mai degraba cu unul din bunici. A forta aceasta idee pina intracolo incat sa zicem ca :" iar din ouale de rata,chiar daca sunt clocite de gaina sau incubator,tot boboci de rata ies! " sau sa zicem ca :"iar puilu de cuc crescut de pitulice in cuibul ei,tot cuc va deveni!" nu este cazul la care ne referim noi.Sunt situatii complet diferite si nu se pot face nici cele mai mici comparatii...d-le centrifuga, cu tot respectul, nu se poate face comparatie intre un copil de alb 100%crescut de un negru si un copil de alb cu bunici negri!
Ati incurcat itele...cand vorbim despre albine, si ne referim la caracterele transmise de la tata(trantore) si mama(matca), si la bagajul de gene pe care acestia le au..ne putem astepta la orice de la albina(matca) ce apare din acesti parinti.
Genele se pot combina in fel si chip si putem gasi caractere ale bunicilor la care nici nu ne asteptam...tocmai asta este motivul pt care se sustine si este perfect adevarat ca SELECTIA E TREABA DE DURATA de multi ani, pt ca sa umblam nu numai la prima generatie, ci la intreg lantul...mereu si mereu se elimina de la reproducere un numar de... si se fac reproduceri numai de la o parte din ce avem, si treaba asta se face in continuu in fiecare an, pana sa ne apropiem de ce ne dorim...nu oricine stie si poate sa o faca.


pus acum 15 ani
   
centrifuga
Vizitator



...l

Modificat de centrifuga (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177
D-le BUNKA, nu degeaba am dat lincul la postarea anterioara. Manifestarea caracterelor diferitelor gene de la o generatie la alta depinde de foarte multe lucruri. Ceea ce spuneti dvs. este valabil la multe alte caractere dar NU la culoarea pielii omului. Transmiterea culorii pielii omului este o abatere de la legile lui Mendel. La incrucisarea dintre un om cu piele alba cu unul cu piele neagra rezulta intodeauna un metis (nu-i chiar negru dar nici alb). Din incrucisarea unui metis cu un alb, genele nu segrega in indivizi albi si negrii ci rezulta un individ cu culoarea pielii intermediara intre cei doi (am impresia mai apropiat de culoarea mamei dar nu sunt sigur) si asa mai departe. . Nu se transmite nici macar ca si grupa sanguina, aceasta la randul ei transmitandu-se in alt mod fata de culoarea parului. Iar toate caracteristicile pot fi influentate si de prezenta materialului genetic extranuclear, care nu segrega ci se transmite numai de la mama la mama. Ex.  la incrucisarea dintre un magar si o iapa rezulta asinul iar intre un cal si o magarita rezulta bardoul, care sunt complet diferiti din punct de vedere al aspectului.
Revenind la subiectul nostru, mostenirea caracterelor in cazul interactiunii genelor fiind universal valabile in cazul fiintelor vi, se aplica si la albine. De aceea am afirmat ca ar trebuii, prin metode experimentale sa se determine cum se transmit spre exemplu genele care predispun la roire. Stiind ce regula genetica respecta sti la ce sa te astepti de la o noua generatie cunoscand istoria mamei si al tatalui si abia apoi poti intoarce in mod cert selectia in favoarea ta.

Modificat de GIS (acum 15 ani)


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Da... pai asta-i Gis, albinele nu-s oameni, sau animale ca sa fac referire la ideea cu culoarea pielii.
Ai dreptate, ar fi chiar interesant un astfel de studiu, dar pt moment oamenii fac selectie cam pe ghicite si din 20 de familii sa zicem, aleg 2-3 din care fac in anul urmator: din una iau material genetic pt matci, din una iau pt trantori, si una tot asa buna o folosesc pt crestere, apoi populeaza toata stupina cu matcile noi rezultate, si repeta aceeasi schema mereu si mereu eliminand constant de la imperechere familiile slabe si inmultind numai din cele recordiste... este o munca grea si trebuie sa le supui la experimente pt a-ti da seama care e cea mai harnica, sau cea mai agresiva sau cea mai rezistenta la boli sau cea mai roitoare...trebuie sa-ti ocupi timpul in principal numai cu observatia familiilor si apoi cu lucrarile de inmultire a familiilor deosebite.
Noi apicultorii, facem asta la "hei-rup", nu facem experimente sau observatii indelungi ci pur si simplu, aia care da cea mai multa miere si roieste cel mai rar din stupina...pe aia am ales-o.
Tu ai mare dreptate, daca s-ar face un astfel de studiu poate s-ar scuti foarte multi ani din munca de ameliorare.!


pus acum 15 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Centrifuga...fii mai explicit!!!
ai zis.."Dle BUNKA ,interventia mea se refera la  afirmatiile ca o matca cu origine cunoscuta si caractere  dorite,ar putea capata,mosteni si transmite caracterele familiei in care a crescut."...asa da tata...eu intelesesem altceva!
Acum am inteles ce voiai sa zici de fapt.
Ca una slab roitoare chiar daca ii crescuta intr-una roitoare tot neroitoare va fi!!!

  Sunt 100% de acord cu tine chiar daca mai las asa un mic procent marja de eroare ca poate poate cine stie..poate ne inselam, dar nu cred!!


pus acum 15 ani
   
GIS
apicultor

Din: Suceava
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 177

BUNKA a scris:


Noi apicultorii, facem asta la "hei-rup", nu facem experimente sau observatii indelungi ci pur si simplu, aia care da cea mai multa miere si roieste cel mai rar din stupina...pe aia am ales-o.


Asta se datoreaza faptului ca, in selectie, ne intereseaza o serie de caractere destul de subiective, sau mai degraba care depind foarte mult de interactiunea genotipului cu mediul (predispunerea la roit, cantitatea de miere produsa, rezistenta la boli, etc). Daca am sti, spre exemplu, ca matcile cu anumite caracteristici cuantificabile cum ar fi forma aripilor sau alte asemenea nu roiesc sau roiesc foarte rar ar fi mai usor. Dar nu s-au identificat asemenea legaturi genetice in cadrul aceleiasi rase. Deocamdata.


_______________________________________
"Si aceasta istorie de acum trei sute de ani, din vremea cand stramosii erau inca darji, am scris-o in linistea unei prisaci, avand in inima mea rasunetul durerii lor" M. Sadoveanu - Neamul Soimarestilor

pus acum 15 ani
   
centrifuga
Vizitator



..l

Modificat de centrifuga (acum 15 ani)


pus acum 15 ani
   
unincepator
apicultor

Din: de pe Tarnava mica
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 152
d-le bunkasi eu sint din Botosani Bobulesti dar sint stabilit in Alba un sat cu multe vii, si ma ocup cu albine. tu de unde anume?

pus acum 15 ani
   
cornelioandanciu
apicultor

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 643
Eu cred ca atat metoda Miller cat si transvazarea sunt bune, dar ameliorarile se obtin nu imediat, ci abia dupa cateva operatii de acest gen , deoarece caracterele pe care le urmarim nu se transmit imediat, ci abia la a treia generatie.Asa spunea un mare genetician, Gregor Mendel, in cartea de Genetica de clasa a XII-a de pe vremea mea.M-as bucura sa vad aici niste rezultate concrete obtinute de apicultorii vechi, deci in perioade lungi de timp.Procesul de ameliorare trebuie sa fie continuu.

pus acum 15 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
si eu is curios:

Modificat de andrei_salaj (acum 15 ani)


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la